View Full Version : Küpe çiçeği, Küpeli (Fuchsia)
Sayfalar :
1
2
3
4
[
5]
6
7
8
9
10
11
12
13
14
Annemin ağaç haline gelmiş küpelisi :)
Aman sayın Dudi ,
ne güzel olmuş tam bir bonsai gibi !
Evet sevgili jezebel şahane 25 senelikmiş annemin dediğine göre, şu an üzerinde beyaz küçük sinekler varmış. Onlarla mücadele ediyormuş. Sitede sormamı istedi. Göztaşı ile müdahale ettim ama faydası olmadı ne yapabilirim diye soruyor ?
Benol Hazaroğlu
06-04-2010, 12:58
harikalar jezebel beyaz bit oluşuyormu ne kullanıyorsun
Bugün arkadaşım pazar dönüşü üç tane küpe getirdi bana. Daha çiçeklenmemişler. Küçükler. Hepsi aynı renk çiçek açabilirler bu ihtimal de var. Pazarda 50 kuruşmuş fiyatları.
Beyaz sineğin ilacı Cotto 50 WP veya Confidor Sc 350.
Benim küpelere henüz gelmedi .
İlaçlamanın ölçüsü her yaprakta 2 sinek görmekmiş .
Yani bu kadar olana kadar beklemiyeceğiz .
querelle
06-04-2010, 20:33
Dudi, ne kadar muhteşem bir küpeli o öyle ! İnanılmaz hakkaten.
Bence Mine hanımın önerdiği ev yapımı ilaçlara başvurun, benim beyaz sinek problemimi hemen çözdü.
Arapsabunu, zeytinyağı ve acı biber karıştırıp fısfısla yapraklara püskürtüyorsunuz; ama siz yine de tam tarife siteden bakın.
Teşekkürler sevgili querelle, arapsabunlu karışımımı yoksa acı biberli karışımımı uyguladınız?
querelle
07-04-2010, 10:18
Teşekkürler sevgili querelle, arapsabunlu karışımımı yoksa acı biberli karışımımı uyguladınız?
O an evde arapsabunu olmadığı için alternatifini uyguladım. Tam olarak şu:
Fısfısın içine çeşmeden su koyup sıvı sabun ve zeytinyağı kattım, iyice çalkaladım. Çok ince bir katman şeklinde yaprakların üstüne ve becerebildiğim kadar arkasına püskürttüm. Zeytinyağı zor karıştığı için her seferinde çalkalamak lazım.
Önemli olan şey toprağı sularcasına fazla sıkmamak, sis şeklinde püskürtmek. Yani yapraklardan şırıl şırıl sabun akmamalı toprağa. Bir de uygulamayı devam ettirmek çok önemli. 2-3 günde bir tekrarladım ve kısa sürede hepsinden kurtuldum.
Bu uygulama yaprak bitlerinde de çok işe yarıyor. Bence evinizde arapsabunu varsa sıvı sabun yerine onu kullanın.
Peki querelle anneme aynen iletiyorum. Arapsabunlu karışımı ben güllerimde kullanıyorum. Başka bitkilerde denemediğim için emin olarak anneme tavsiye edemedim. İçim rahat olarak tavsiye edebilirim şimdi, teşekkürler. :)
The Island
07-04-2010, 17:35
Arkadaşlar bu nazlı da benim küpelim ama bir türlü açmadı . Her gün neden açmıyorsun diye soruyorum cevap yok.. Sizce neden açmıyor... :(
Ayhan Yüksel
07-04-2010, 17:38
küpe ciceklerine bayılırım hava akımı olan biryere taşıyınız kapalıalanları pek sevmezler topragını nemli tutunuz arada yapraklarına su püskürtünüz inşallah acar
fatmadundar
08-04-2010, 09:20
Beyaz sinek için en etkili yöntem; sarı yapışkan. Ben onu yaparak kurtuldum beyaz sineklerden.
Fare yapışkanını herhangibir sarı kağıda sürüp çiçeğin dalına asabilir ya da yakınına koyabilirsiniz.
İSTAVRİT
08-04-2010, 10:09
Bunlarda benim, Sayın Jezebil'in verdiği linkten getirttiğim küpe çiçeklerim. Yerlerini sevmiş gibiler. Umarım sağlıklı bir şekilde büyür ve çiçek açarlar.
Arzu Kasapoğlu
08-04-2010, 11:58
Arkadaşlar bu nazlı da benim küpelim ama bir türlü açmadı . Her gün neden açmıyorsun diye soruyorum cevap yok.. Sizce neden açmıyor... :(
Küpe çiçeğiniz kapalı bir mekanda ise çiçek açmayabilir veya açsa bile çiçek sayısı çok az olur.
The Island
08-04-2010, 12:27
Balkonlarım kapalı ama havalar ısınınca açık bırakıyorum.. İşe gittiğim için sorun oluyor açıkcası..
Küpelilerim tomurcukta.:D Renklerini çok merak ediyorum. İlk küpelim Sevgili Adalet Hanımın hediyesi. Kılasik dışı kırmızı içi mor yalın katmış. Diğerleri aldığımda çiçeksizdi. Açınca tanışacağız.
Bu minişleri yeni köklendirdim. Üzerinde tomurcuk bile var.;)
Bunlar da köklenmeye hazırlananlar.:cool:
Kırılan dalları köklendirdiğim mini sera ...
Şişen torf tabletleri yoğurt kabına dizdim , oluyor sanırım ;)
Adını bilmiyorum , renkleri çok canlı .
Adalet Yağcı
08-04-2010, 17:35
Sevgili Almira, tebrikler, küpeler seni çok sevmişler, güle güle büyütün.
Bu sene değişik renklerde küpelerim olacak, onlardan da paylaşacağız inşallah.
The Island
08-04-2010, 17:51
Küpe çiçeğiniz kapalı bir mekanda ise çiçek açmayabilir veya açsa bile çiçek sayısı çok az olur.
Arzu Hanım , şimdi budasam zarar verir mi acaba?
Yok yok öğrenmem lazım söyleyin bakalım bi parmak boyundaki küpelileri açtırmak için ne yapıyorsunuz??
çiçekleriniz çok güzel arkadaşlar ellerinize sağlık.
Arzu Kasapoğlu
08-04-2010, 19:10
Sayın The İsland, budasanız bir şey olmaz ama iç mekanda olduğu için yine aynı şekilde büyüyecektir.
Çiçeklenmeyi teşvik etmek için, çiçek çoşturan gübre verin. Haftada bir çay suyu da verebilirsiniz. Çay suyu küpe çiçeklerine çok iyi geliyor. Ayrıca ben çiçeğinizin formunu çok beğendim. Açtığı zaman kimbilir ne kadar güzel olacak :)
The Island
08-04-2010, 19:47
Çay suyu ve çiçek coşturana başladım baharla birlikte . Havadar bir ortam sağlarsam açar umarım . Açınca resmini koyarım tekrar, teşekkür ederim.
k_donmez
10-04-2010, 23:05
Ankara AOÇ serasından aldığım küpe çiçeği. Rengini çiçeklenince göreceğiz.
Hayırlı olsun k dönmez umarım sağlığı hiç bozulmaz, dalı beyaz olunca beyaz açar demişti bana seradaki görevli.
k_donmez
11-04-2010, 19:14
Sayın Hüzün
Teşekkür ederim. Uzun yıllar önce evimizde kırmızı beyaz katmerlisi vardı. Biraz da onu anmak ve belki de bulabilmek için aldım.
Orkun Kırcı
13-04-2010, 19:56
Hep hazır ya da sıvı besin mi veriyorsunuz arkadaşlar. Mesela yanmış keçi veya koyun gübresi versek nasıl olur.
Ben yanmış keçı gübresi veriyorum Orkun bey , 1 kaşık da leonardit /humik assit verdim .
Bakalım ne olacak , bu konuda bilgi bulamadım ...vereli 3 hafta oluyor zayiat yok .
Haftalık da aminoasitli sıvı gübre vermeye devam ediyorum , sulama suyuna ilave olarak .
Orkun Kırcı
13-04-2010, 20:29
Bende bir tanesinde deneyeyim o zaman. Sizin maşallahınız var binbir çeşit destek veriyorsunuz yahu:D
25 saksı oldu toplam , artık kime ne bulursam onu veriyorum ;)
Organik gübre vermeye korkmayın , burada bir çok küpesi olan bir hanım var ,
okuma yazması yok ama çok tecrubesi var , yanmamış gübre bile veriyor .
Küpelerini görmeniz lazım ;)
Ben gübre vermemiştim gelir gelmez yormayayım diye. Yavaş yavaş sulama sularına besin takviyesi yapayım o zaman:) Yerlilerim hemen yerlerine alıştı filizlendi minnacık şeyler misafirler çok ağır kanlılar:(
zümrütü anka
13-04-2010, 22:51
Arkadaşlar ben ortak siparişle gelen küpelerime EMA verdim. 2kere şu an için iyiler minik yapraklar büyümeye başladılar.Yanmış gübrede versem mi acaba.
Yeni gelen ingilizleri kastediyorsanız , ben sadece sıvı gübre verdim , AminoQ-K .
Yerli küpelere de söylediğim gibi yanmış keçi gübresi ve de leonardit / humik asit verdim .
Bicentennial ve Blacky uzadılar , nazara inandığımdan yaprak sayısı ve resim veremiyorum .
zümrütü anka
14-04-2010, 10:17
Evet ingiliz küpeler Jezebe ,bende sıvı gübre vereyim .Nazara inanırım kucaga sıgmaz kocaman yılbaşı çicegim kurudu,nazardan.
Akşam 24 saatlık ılık suda bekletip F.procumbens ve F. lycioides tohumlarını uygun ortama ektim .
Hayırlısı , tohumdan küpe hiç yetiştirmedim , bakalım nasıl olacak .
bloodflower
14-04-2010, 18:56
Selamlar,
Bir kaç hafta önce arkadaşımdan küpe çiçeği çeliği alıp dikmiştim. Şu kadarcık şeye bile unlu bitler saldırmış, bunu daha yeni fark ettim. Hemen çeliğini aldığım arkadaşımı aradım ve unlu bit kaynağının onların bitkileri olduğunu öğrendim.
Sayenizde hem hastalığın ne olduğunu hem de ilacını biliyoruz. Şimdilik az miktar bulaşık deterjanı, su ve zeytinyağıyla idare etmeye çalışıyorum. 2 günde bir bunlarla ilaçlayacağım. Ayrıca kürdanla tek tek ayırdım bitleri. Umarım bunları atlatır ve yaşar.
Saygılar.
Benim küpelerim iyi değil.:( İlk aldığım üç tane cansızlaştı. Birini kurtardım canlandı, iyi şimdi. İkincisi de kurtulacak gibi. Ama üçüncü küpe yolcu galiba:(
mihrimah
19-04-2010, 16:27
Ankara Keçiören'deki pazarlarda şu sıralar fideleri satılıyor 10 - 15 cm. boylarında.
Fiyatları cumartesi pazarında 1tl, pazar pazarında 2tl idi. Pembe - beyaz ve kırmızı - mor renklerde bildiğimiz iki çeşidi vardı sadece.
Her türlü bitkiye kokarca Pepe'nin kediye davrandığı gibi davrandığımdan olsa gerek, en kolay yetiştirilen çiçekleri bile öldürdüğüm için, sonradan üzülmemek adına bu kadar hassas bir çiçeği cesaret edip de alamadım.
Çiçeklere nasıl davranmam gerektiğini öğrenene kadar elimdeki bir kaç çeşit (bana direnmeye devam eden) çiçeğimle ve buraya eklediğiniz sizin açtırdığınız çiçekleri seyretmekle yetinmem gerekecek galiba.
Sevgili mihrimah ,
çok küçücük püf noktaları var , onlara dikkat ederseniz bakamıyacağınız bir çiçek olmaz ;)
hüzünlü07
19-04-2010, 16:54
merhabalar eşim dün bana bir çiçek almış.dalları kırmızı çiçek olmadığı için adını bilmiyorum.ama burada gördüğüm küpeli çiçeklerin aynısı sadece benimkinde çiçek yok nasıl bakıcam bilmiyorum çiçekçi su dolu bir kaba sokun 15 saniye tutup çıkarın demiş aca doğrumudur bana yardım edermisiniz yeni olduğum için resimde yükleyemiyorum
Sevgili hüzünlü07 ,
Güneş sevmez , 30 derecenin üzerinde sıcaklık sevmez , aşırı sulama yapma .
havadar ve gölge bir yere Küpe çiçeği saksısını koy (tercihen balkon) ,
sonra da burada yazılan 30 sayfa mesajı oku .
Kolay gelsin .
Küpelerim balkonda en gölge yerde. Hepsi iyi. Alışma dönemini atlattılar. Ama bir tanesi zaten küçücüktü gelişemedi bir türlü.
Jezebelcim küpemi hemen bir kola şişesi kesip içine aldım kapattım, sera etkisi yaratması için. Küpeyi saksıdan alırken birşey farkettim. Küpe nemi sever de benim saksı nemi geçmiş biraz fazla ıslanmış. Umarım yeni yerinde toparlanır.
Orkun Kırcı
20-04-2010, 21:04
Arkadaşlar küpeliyi kuzeye bakan ve hiç direkt güneş ışığı vurmayan ama aydınlık balkonda yetiştirebilir miyim? Malum buralarda sıcaklar bastırmaya başladı serine almak istiyorum da...
gülyabani
21-04-2010, 08:12
arkadaşlar bu küpeliyi yeni aldım yaprakları çok iri olduğu için ilgimi çekti bu türü tanıyan varsa aranızda nasıl ortamı sever ne yapmam lazım yardım bekliyorum şimdiden teşekkürler...
Sevgili malbman
Sayende mavi küpelim oldu bu vesile ile sana teşekkür ediyorum. 2 yaprak cıkardılar, ve yandan sürgün veriyorlar.
Bu şekerler sana merhaba diyor.:)))
Sayemde olur mu ablam. Sen söyledin iyi ki de, ben de senin sayende küpeli sahibi oldum.
Çok sağlıklı görünüyorlar. Eee, kim ambalajladı onları yolda bir şey olmasın diye:p:p
Umarım kısa sürede çiçeklerini de görürüz.
Yakında hava ısınır burada, ciçekleri de göreceğiz inşallah.
Şimdilik, doğuya bakan evin dış tarafında duruyor. Soğuğa epey alıştı:)) Daha sonra, küpeler için yaptırdığım duvar dibine alacağım. Güneşe de alışsın.:))
Bu kadar sağlıklı bitki yollıyacaklarını tahmin etmiyordum acıkcası. İngilizlere bir özür borcum olsun:)
günebakan
21-04-2010, 10:08
Cemo'cuğum maşallah mavi küpeli efsanesine ulaşmışsın ne güzel inşallah çiçeğini çabucak açar bizde görmüş oluruz. Güle güle büyüt arkadaşım:)
Ulaşmak epey zor oldu bu maviliye:)
Şimdiden diğerlerinin yanına yerleştirdim ki, daha sonra zorluk cekmesin. Çam iğneleri ile küpelerime malç yaptım, yerlerine yerleştirdim kurtulanları. Bazıları filiz vermedi, ama atmadım hala bekliyorum, havalar ısınınca bakarsın filizlenirler. Çıkmamış candan ümit kesilmezmiş :)) Pazardan birkaç fide daha aldım, renkleri acınca göreceğim.
günebakan
21-04-2010, 10:57
Bence de biraz daha beklemen daha iyi umarım hepsi tekrar canlanır:)
Adalet Hanımcığım; küpem açtı.:D
Bunlar da çelikler. Henüz mini seradalar ama hem tomurcuk yaptılar hem de çiçek açtılar.:D
günebakan
22-04-2010, 17:09
Maşallah sevgili Almira sizin elinizde diktiğiniz çelikler bile hemen çiçek açıyor ne güzel:) küpeliniz de çok güzelmiş.
Bende dün eve gelirken Aydın pazarından mor beyaz küpeli aldım hemde kocaman üstelik de fiyatı çok ucuzdu. inşallah rengi istediğim gibidir.
Adalet Yağcı
22-04-2010, 22:46
Almira'cığım gözün aydın, küpe yerini sevmiş, büyümüş gelişmiş ve sahibini mutlu etmiş :)
Fidelerdeki tomurcukları kopartırsan bitkin daha çabuk toparlanır.
Bu sene bende yedi çeşit oldu, iki çeşit de gelecek, söz aldım.
Son bahara şenlik var, nerede buluşuyoruz ?
Almira'cığım gözün aydın, küpe yerini sevmiş, büyümüş gelişmiş ve sahibini mutlu etmiş :)
Fidelerdeki tomurcukları kopartırsan bitkin daha çabuk toparlanır.
Bu sene bende yedi çeşit oldu, iki çeşit de gelecek, söz aldım.
Son bahara şenlik var, nerede buluşuyoruz ?
Teşekkür ederim Adalet Hanım. Sayenizde bu güzelliği yaşadım.
Minişlerdeki çiçekler o kadar tatlı görünüyor ki koparmaya elim varmadı. Yarın bi cesaret deniyeceğim. O minişlerden biri Ülkücüğümün. Ben elimdeki küpelerden kaybederim korkusuyla bir hayli çelik aldım. Kayıpsız köklendiler.
Fuardan aldığım küpelerden biri de tomurcuklarını hayli büyüttü. Bir iki güne kadar o da açar. :D
Buluşalım buluşalım. Ben bu buluşmaları çok seviyorum zaten.:D :D :D
Maşallah sevgili Almira sizin elinizde diktiğiniz çelikler bile hemen çiçek açıyor ne güzel:) küpeliniz de çok güzelmiş.
Teşekkür ederim Günebakancığım. Ben çiçeklerini sabırsızlıkla bekliyor, gidip gelip başlarında bitiyorum ya; onlar da beni üzmeyip çiçeklerini hemen gösteriyorlar.:o
dikilisardunya
22-04-2010, 23:02
Bu da benim ki; Çok büyütmeden açtırmayı seviyorum.
açtırmak için ne yapıyorsunuz?
The Island
23-04-2010, 08:43
Bauhausdan aldığım küpem açtı, böylece bende yılın ilk küpe çiçeğini görebildim. ;)
Adalet Yağcı
23-04-2010, 09:40
Sarkıcı tür sanırım, çiçekleri ve dalları aşağı doğru gelişmiş, çok güzel.
The Island
23-04-2010, 10:06
Aldığımda tellerle toplanmış haldeydi, telleri çıkarınca bu şekilde saçıldı Adalet Hanım.. Ben de öylece bıraktım.
querelle
23-04-2010, 10:11
Bauhausdan aldığım küpem açtı, böylece bende yılın ilk küpe çiçeğini görebildim. ;)
Ben de aynı türden iki tane aldım. Sanırım Bauhaus'ta sene boyunca aldığım en avantajlı üründü, şaka gibi ucuz.
Tomurcukları büyüdü kızardı ama henüz açılmadı. Demek böyleymiş rengi...
Gerçekten çok güzelmiş.
2 günde bir sabunlu suyla fısfıslıyorum ince bir katman, bu sefer beyaz sineklere aman yok vallahi; kendileri hakkında çok kötü niyetli planlarım var.
Maşallah sevgili almira ve sn .The Island ,
bu resimlerle küpe seyretme zevki yaşattığınız için teşekkür ederim .
Koyu etekli türleri çok beğeniyorum .
Saygılar .
kırlangıç48
23-04-2010, 11:57
9 Nisan'da pazardan 4 adet Küpe fidesi aldım. Şu anda boyları 20 cm. Uç almanın zamanı mı acaba? Yoksa biraz daha beklemeli miyim?
cigdemozkan
23-04-2010, 12:03
uç almak mı gerekiyor? benimkilerde 15 cm oldular
Uç almak boya değil de enine gitmesi için mi? Birde nasıl alınıyor acaba..çok acemice oldu farkındayım ama ilk kez küpe yetiştiriyorum
cigdemozkan
23-04-2010, 12:34
Ben bugün 5 adet daha aldım, İstanbul Kavacık ta Cuma pazarında tanesi 1 liradan satılıyor.. Size uzaksa ben sizin içinde alabilirim
querelle
23-04-2010, 14:22
Arkadaşlar, minik küpemin yanında bir yonca vardı. Ben gübre verdikçe herhalde coştu ve sonunda çiçek açtı. Küpenin yanında yaşamasının bir sakıncası var mı sizce ? Ordan almalı mıyım ? Çok da hoşuma gidiyor...
fatmadundar
23-04-2010, 14:37
Tepe almak için -özellikle sıcak bölgelerde - artık geç. Çünkü bundan sonra çıkacak yeni çelikler büyüyüp de çiçek açana kadar sıcaklar bastırmış olacak. Sıcaklar bastırınca küpe çiçeklerimiz büyük bir olasılıkla kuruyacaklar. Yine de denemek için birerlerinin tepelerini alabilirsiniz.
Arzu Kasapoğlu
23-04-2010, 15:08
Sevgili The İsland, Küpe çiçeğiniz new millenium (http://images.google.com.tr/imgres?imgurl=http://www.skjern31.dk/04.13.JPG&imgrefurl=http://www.skjern31.dk/Fuchsia%2520Billeder%25202.htm&usg=__DazENfQDf5jm40Q3cY_Wf8_tQ40=&h=532&w=800&sz=54&hl=tr&start=7&um=1&itbs=1&tbnid=9ovCaHfeo3fhSM:&tbnh=95&tbnw=143&prev=/images%3Fq%3DFuchsia%2B%2BDOROTHY%2BHANLEY%26um%3D 1%26hl%3Dtr%26sa%3DN%26tbs%3Disch:1)sanırım. Aynısından bende aldım. Bakalım benimki bu hale ne zaman gelecek.
Ben bugün 5 adet daha aldım, İstanbul Kavacık ta Cuma pazarında tanesi 1 liradan satılıyor.. Size uzaksa ben sizin içinde alabilirim
ilginize teşekkür ederim;ben kavacıkta acarların oraları biliyorum;bu pazar oralara yakın biryerde ise bende gidip alabilirim;sizi uğraştırmak istemem;eğer oralarda biyerde ise bana yerini tarif edebilirseniz ben gitmeye çalışırım:)
The Island
23-04-2010, 19:03
Sevgili The İsland, Küpe çiçeğiniz new millenium (http://images.google.com.tr/imgres?imgurl=http://www.skjern31.dk/04.13.JPG&imgrefurl=http://www.skjern31.dk/Fuchsia%2520Billeder%25202.htm&usg=__DazENfQDf5jm40Q3cY_Wf8_tQ40=&h=532&w=800&sz=54&hl=tr&start=7&um=1&itbs=1&tbnid=9ovCaHfeo3fhSM:&tbnh=95&tbnw=143&prev=/images%3Fq%3DFuchsia%2B%2BDOROTHY%2BHANLEY%26um%3D 1%26hl%3Dtr%26sa%3DN%26tbs%3Disch:1)sanırım. Aynısından bende aldım. Bakalım benimki bu hale ne zaman gelecek.
Sizin elinizde fazla uzun süreceğini sanmıyorum Arzu hanım.. ;) Ben aldığımda tomurcukluydu.
Bugün küpelilerimi budadım. Kış boyunca budadığım bütün çelikleri toprağa dikmiştim hepsi tutmuş. Merak ediyorum küpelisi olup da beyaz sinek sorunu yaşamayan var mı?
Adalet Yağcı
23-04-2010, 20:02
Mersin'de beyaz sinek pek olmuyor, en azından bu mevsimde, Mayıs sonu gibi yaylaya çıkaracağım küpelerimi, orada hiç rastlamadım ama bundan sonra daha dikkatli olacağım bu konuda.
Acaba kapalı balkonda hava sirkülasyonu açık havaya nazaran daha az olduğu için mi beyaz sinek oluyor benimkilerde? Sık sık ilaçlıyorum ilaçladıktan 1 hafta sonra yine sinek görüyorum küpelilerde.
Adalet Yağcı
23-04-2010, 20:14
Benim küpelerim bol havadar bir balkonda duruyor, biraz da rüzgar alan bir yerde, küpe çiçekleri kapalı ortamdan hoşlanmıyorlar.
Kullandığınız gübre de sinekleri çekebilir, sadece torfa diktiyseniz bu da sinek yapabilir, toprağına çay vs. dökmeyin.çok sıcaklarda gölge ama iyi havalanan bir yere yerleştirin.
Adalet hanım sadece torfa dikilmeyecekse küpe toprağı nasıl hazırlanmalı
kırlangıç48
24-04-2010, 13:09
Fatma Dündar: "Tepe almak için -özellikle sıcak bölgelerde - artık geç. Çünkü bundan sonra çıkacak yeni çelikler büyüyüp de çiçek açana kadar sıcaklar bastırmış olacak. Sıcaklar bastırınca küpe çiçeklerimiz büyük bir olasılıkla kuruyacaklar. Yine de denemek için birerlerinin tepelerini alabilirsiniz."
Fatma Hanım;
Ben herhalde doğru ifade edemedim. Uç almaktaki niyetim, bitkiyi dallı budaklı hale getirmek, çelikten çoğaltmak değil. Tabii, aldığım uçları da toprağa ekerim, ya tutarsa diye, malum Nasreddin Hoca torunlarıyız...
Sorumu tekrarlayacak olursam, fideleri alalı tam iki hafta oldu, boyları 20 cm. Uç almak için biraz daha büyümesini beklemeli miyim?
fatmadundar
24-04-2010, 14:39
Sevgili kırlangıç48, ben sizin dediğinizi anladım. Ben aldığınız ve başka bir yere diktiğiniz ucun büyümesinden söz etmiyorum. Ucu aldıktan sonra alt tarafından çıkacak yeni sürgünlerden söz ediyorum.
Forumu okuduysanız çok yakında küpe çiçeklerinin tam çiçek açmaya başladıkları dönemde kurumaya başladığını görmüşsünüzdür. Ve çoğu çiçek açmaya başladılar.
Eğer sonbahardan ve ya kıştan beri elinizde olan bir küpe çiçeğinin uçlarını alırsanız yeni çıkan filizler çiçek açma zamanından önce yeterli büyüklüğe gelebilir.
kırlangıç48
24-04-2010, 15:32
Sn. Fatma Dündar,
O halde hiç dokunmuyorum, kendi haline bırakacağım. İlk defa Küpe çiçeği edindim. Eğer bunlardan biri, Bodrum yazını atlatıp kendini kışa atarsa, kışın önerilerinize tekrar başvururum. Çok teşekkürler ediyorum...
Benim Blacky açtı .
138660
138661
İlk geldiğinde tomurcuğu koparacaktım , ama o kadar çok merak ettim ki çiçeğini , kıyamadım :rolleyes:
Yarın akşam çiçeğini koparıp bitki olarak gelişmesine fırsat vereceğim .
Daha çok dallanıp budaklanınca bu yaz sonu tekrar açmasını umuyorum .
querelle
25-04-2010, 09:30
Bauhaus'ta satılanlardan bir tür bugün açmış arkadaşlar; almayı düşünenler karar vermek için bakabilir. Gördüğüm kadarıyla çoğunlukla bu tür vardı ama arada tek tük farklı küpeliler de gördüm.
Sn . querelle harika bir görünümü var .
İzmirde Bauhaus bulunmaması şansızlık .
Acaba bendeki ile aynı cins mi diye aklıma gelmişti .
Yakın plan bakınca kesinlikle farklı ;)
querelle
25-04-2010, 13:04
Kesinlikle benziyor syn. Jezebel. Küpe uzmanı sizsiniz vallahi, neticede en doğrusunu siz ayırırsınız.
Ben çiçeğin fotoğrafını sabah çekmiştim, açıldıkça biraz değişti. Yarın tekrar çekeyim, belki daha doğru bir fotoğraf olur.
Sn . querelle ,
Uzmanlık bu konuda mümkün mü bilmiyorum . Binlercesi var .
Türkiyede üretimiyle ilgilenen kimselerin , profesyonel anlamda , bulunduğunu sanmıyorum .
Bizimkisi biraz hobi , biraz da-" İzmirde küpe yetişmez " diyenlere inadımdan ;)
Buda (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=35096&c=439)benim elime düşen nazlı miniğim.umarım çiçeklerinide görürüm.
Adalet Yağcı
25-04-2010, 21:43
Adalet hanım sadece torfa dikilmeyecekse küpe toprağı nasıl hazırlanmalı
Sevim hanımcığım, sadece torfa dikilen bitkiler seralar için uygun olabilir ancak biz balkonda terasta açık havada tutuyoruz bitkilerimizi.
Tek başına torfa dikilen bitkiler açık alanda çabuk kuruyor ve iyi sıkıştırılmazsa kökler hava alıyor ve bitkiyi kaybediyoruz.
Ben her zaman kaliteli bahçe toprağı ile karıştırıyorum torfu, biraz yanmış çiftlik gübresi ve perlit karışımı ile hazırladığınız toprakta mutlu olacaktır.
Eskiden küpelileriyle meşhur bir komşumuzla sohbet ettik geçenlerde.Kendisi eli yeşil diyebileceğimiz insanlardan biriydi ki hiçbir sebzeyi pazardan ,manavdan aldığını görmemiştik. Herşeyi yetiştirirdi bu komşumuz.
Sohbetin en tatlı yerine geldik küpeliler...Aklıma gelen küpelilerle ilgili tüm soruları sordum kendisine. Eski komşumda güzel bir profesör edasında cevapladı...
Küpelilerin yaprak dökme sebebini sordum önce(benim yeni aldıklarım bol bol yaprak döküyor) Alışmadığı suyla sularsam dökermiş yapraklarını. Su soğuk olarak verilince birde soğuk hava da musluk suyu verilince hem yaprak döker hemde dökmediği yapraklarda kahverengi lekeler olurmuş...Helal sana Remziye Teyze dedim . Küpelilerin büyümemek için hiç sebebi yokmuş .
Bahar aylarıyla birlikte yetişkin küpelilerin boyu iki karış olanların '' tepesini çimdiğinin arasında kır dibine sapla ''dedi Remziye Teyze. Böyle yapılınca o sene bol yaprağı , dalı olurmuş küpelinin.
Hemen sordum Remziye Teyze ye '' Ya çiçek açmazsa küpeli onun için napalım ? ''dedim. Cevaplar peşin ve öz '' O zaman da alıp serin gölgeli bir yere koyarsın sabah, akşam üstüne su serpelersin '' dedi. '' Sadece bumu diye sordum '' şaşırarak '' olur mu ? '' dedi. '' Bir evde küpeli en çok cereyan alan yeri sever, eğer açmıyorsa ev çok sıcaktır,küpeliler ağa kızı gibidir hava alan evi sever '' diyor.
Eskiden kuyudan çektiği sularla sularmış küpelilerini Remziye Teyze...'' Şimdi kendime bakamıyorum ,çiçekleri özledim ama ...'' diyor yarım cümlesinin ucunda bir özlem var sanki...
Bahçesinde beslediği güvercinlerin gübresini toz haldeyken sulandırır azıcık verirmiş küpelilerine ...'' Azıcık haa yoksa yakar kavurur'' diyerek uyandırıyor, sanki deneme yapacağımı bilmiş gibi.
Hemen soruları ardı ardına soruyorum '' çiçek dökerse niye döker küpeli ? '' diyorum . Cevap hazır ve tek kelime '' Sıcaktan '' . Aşırı sıcaklar başladığında küpeliler eğer serin bir yerde değilse ve nem almıyorsa mutlaka çiçek dökerlermiş. Bunu önlemek için eskiden serin dip havadar yerlere taşırlarmış küpelilerini .
''Çiçek açması için bol bol serinlet yaz sıcağında '' diyor Remziye Teyze..
Bana birde hikaye anlattı küpelilerle ilgili çokta hoşuma gitti doğrusu,paylaşayım ..
Vakti zamanında bir padişahın takılara deli olan bir hanımı varmış. Bu kadın incik,boncuk ,o kadar çok severmiş ki ; ülkedeki bütün ustaların yaptığı değişik takılardan birer tane varmış kendisinde. Artık çeşit kalmayınca kadın o kadar hırslanmış ki kulağına takacak değişik bişeyler istemiş. Padişahı sıkıştırıp durur olmuş...
Padişah ne yapacağını bilemez halde sarayın bahçesinde gezerken başbahçıvanı izlemiş ..Derdini sormuş derdini anlatmış .Bahçevan ona açmış küpeli çiçeği vermiş . Padişah almış götürmüş. Padişahın deli hanımı o küpelilerden hergün bir çift alıp kulaklarına takmış. Hanımın o kadar çok hoşuna gitmiş ki sarayın tüm bahçesine küpeliler dikilmesini emretmiş. Bahçevanlar can hıraş heryana küpeliler dikmiş. Bir zaman sonra sarayın bahçesi çeşit çeşit küpelilerle dolmuş. O yüzde de küpelilere '' Hanım Küpesi '' denirmiş...
Eski yaşlı küpelim .
Bonsai olur mu diye çok derin budamıştım .
Hocalar " Hayır olmaz " deyince kendi haline bırakmıştım ;)
cigdemozkan
26-04-2010, 17:22
Sevgili Ümit79 değerli bilgileriniz ve anlatımınız için teşekkürler.. Çok keyifle okudum. Gelişmekte olan küpelilerim içinde yapmamam gerekenleri öğrendim
Nejla K.
26-04-2010, 19:28
Havaların ısınması ile küpeli çiçeklerimin çiçeğinin geçeceğini düşünerek, bozulmadan ve çiçekleri bitmeden son kez fotoğraflamak istedim.
Sevgili NejlaK ,
İzmirde hala akşamları baya serin , benimkiler açmaya yeni başladı .
Maşallah sizinkiler çok güzel ;)
Nejla K.
26-04-2010, 20:07
Teşekkürler Jezebel...Bütün kışı güney balkonunda geçirdiler.Nerdeyse bütün gün güneş aldılar. Ekim ayından bu yana sürekli çiçekli idiler. Ben hiç içeri almıyorum. Şimdi kuzey balkonumdalar. Çiçeklerin ömürünü esintili yerde ve gölgede tutarak uzatmaya çalışıyorum. Sizinkiler neden gecikti acaba? Yalnız benimkiler değil, pazarlarda bütün kış çiçekli küpeliler vardı. Hatta siteden pekçok arkadaşa gönderdim...
Sevgili Nejla K ,
şu an elimde 26 saksı küpeli var , ancak hepsi de arkadaşlardan gelen çeliklerden ,
2-3 de köklü gelen bitkiden ibaret . Bu açan da kışın biraz üşümüştü , sonra da bonsai hevesiyle budandı , anca kendine geliyor .
Sıcakların korkusundan küpeli fobim vardı , bakalım bu yazı atlatabilecekmiyiz .
Ağustosta buzlar içinde köklendirdiğim küpelim tomurcuklandı , onu bekliyorum sabırsızlıkla .
Nejla K.
26-04-2010, 20:37
Bonsai için biraz cılız sanki... Zamanla istediğiniz gibi olabilir. Yaz aylarında sıcaklar küpeliyi zorluyor ama tam gölgede ölmeden kurtarmaya çalışıyorum. İzmirin serin bir semtinde misiniz, Küpelilerin kışın sizin ve bizimki gibi ılıman şehirlerde üşüdüğünü hiç duymadım... Küpeli renkleriniz çok güzel, bol çiçekli olsunlar...
İzmir sıcaktı , ancak bu işyerimin camının dışında duruyordu .
aniden - 4 derece oldu ve bu zavallının dal uçları dondu .
139211
Aslında cılız değil alltta bu dallar var ;
139213
Sevgili Nejla K., sevgili Jezebel; maşallah küpeleriniz çok güzel. Güle güle büyütün.
Adalet Hanımcığım; bu güzelliği görmeniz lazım. Tam açmasını bile bekleyemedim. Hemen size göstermek istedim. Mersin Tarım Fuarından aldığımız küpelerden biri.:D Katmerli olduğunu söylemişlerdi ama yalın kat açtı. Bu rengi çok istiyordum. Çok mutluyum.
Diğeri de maşallah coştu. Bütün dal uçlarında tomurcuk var.:D
Diğeri de maşallah coştu. Bütün dal uçlarında tomurcuk var.:D
Aman sevgili almira bu ne güzellik !?
O maviler bana Fuchsia Delta Sarah gibi geldi :p
Yeni gelenlerden mi yoksa :confused:
Sevgili Jezebel; çok teşekkürler canım. Aslına bakarsan ben de seninle aynı konumdayım. Mersin' de küpeli yaşamaz diyenlere inat yaşatma savaşındayım. Bu küpemi Mersin tarım fuarından sevgili Adalet Yağcı ile birlikte almıştık. Aldığımızda çiçeksizdi. İlk defa açtı çiçeklerini. Dışı beyaz içi mor. Çoook güzel çok. Tabi sizinkilerin yanında benimkinin lafı bile olmaz ama bu güzellik beni mutlu etmeye yetiyor.
Benol Hazaroğlu
27-04-2010, 17:34
sevgili jezebel
sizden gelen kupeliden uç alsam şişen tablete diksem tutarmı bizim buralar hala serin
Sn. Benol Hazaroğlu ,
tabi ki mümkün , hatırladığım kadarıyla her bitkide 3 sürgün vardı .
Benim kendime ayırdığım Bicentennial ' in boyunun uzamasını göz önünde bulundurarak diyorun .
Bu üç sürgünün birini temiz bitürü veya yeni jiletle keserek çelik hazırlayın ,
önceden şişirdiğiniz tablete dikin ;
Bana gelen bitkilerden biri dipten kırık geldi , onu 3 çelik yaptım , hepsi tuttu ;)
Hele sizde havalar daha da serindir şimdi .
örnek
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=613192&postcount=1158
Arzu Kasapoğlu
27-04-2010, 20:40
Sevgili Nejla K., sevgili Jezebel; maşallah küpeleriniz çok güzel. Güle güle büyütün.
Adalet Hanımcığım; bu güzelliği görmeniz lazım. Tam açmasını bile bekleyemedim. Hemen size göstermek istedim. Mersin Tarım Fuarından aldığımız küpelerden biri.:D Katmerli olduğunu söylemişlerdi ama yalın kat açtı. Bu rengi çok istiyordum. Çok mutluyum.
Sevgili almira gözün aydın. Küpe çiçeğin çok güzel açmış. Bu benim mavi açabilir dediğim küpe mi, merak ettimde?
Evet Arzucuğum; senin mavi(dışı beyaz, içi mor) dediğin.:D Diğer ikisine de dışı beyaz, içi pembe demiştin. Şimdilik dışı beyaz. İçinin pembe olmasını da merakla bekliyorum.:D
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=139541&stc=1&d=1272433902
Bunlar sevgili lipresin gönderdiği evime gelen ilk küpe çiçekleri :)
merkürvenüs
28-04-2010, 12:48
Merhaba,
11 gün önce uzun bir küpe çeliğim oldu. Çeliği üç parçaya bölerek aynı saksıya ektim, başlığı inceledim ve çeliklerim ertesi gün solduğu için sera ortamı oluşturdum ama çeliğin birini kaybediyorum, onu kurtarmak için ne yapabilirim?
Bugün Eskişehir'de çarşamba pazarından ilk kez küpe çiçeği aldım. Poşette tanesi 50 kuruş idi. Yaklaşık 15-20 cm boyunda. Satıcı katmerli mor-beyaz ve kırmızı-beyaz renk olduğunu söyledi. Birer tane aldım. Umarım renk konusunda satıcının söylediği doğru çıkar. Sanırım doğrudan güneş almayan, aydınlık bir yerde tutmam gerekiyor. Şimdi hemen saksıya alsam bir sakıncası olur mu acaba?
cigdemozkan
28-04-2010, 13:43
Ben alır almaz hemen diktim 20 gün kadar oldu hepsi çok sağlıklılar. Sanırım sizin almanızda da bir sakınca yok
Küpe filizinin üçüncü boğumunu seçtim.
Tırnağımla üçüncü boğumun biraz altından kopardım.
Makasla üçüncü boğuma daha yakın bir mesafeden altını ve alt yaprakları yarıya kadar kestim.
Bir saat kadar suda beklettiğim filizleri torfa diktim.
Üzerine birkaç küçük delik açtığım buzdolabı poşetlerini geçirip iple bağladım.
Bir ayın sonunda küpe çeliklerim kayıpsız tuttu.:D
Şahane sevgili almira, elinize sağlık :)
Arzu Kasapoğlu
28-04-2010, 15:52
Bugün Eskişehir'de çarşamba pazarından ilk kez küpe çiçeği aldım. Poşette tanesi 50 kuruş idi. Yaklaşık 15-20 cm boyunda. Satıcı katmerli mor-beyaz ve kırmızı-beyaz renk olduğunu söyledi. Birer tane aldım. Umarım renk konusunda satıcının söylediği doğru çıkar. Sanırım doğrudan güneş almayan, aydınlık bir yerde tutmam gerekiyor. Şimdi hemen saksıya alsam bir sakıncası olur mu acaba?
Çiçeğinizin köklerini hiç sarsmadan saksıya alabilirsiniz. Böylece büyümeyide hızlandırmış olursunuz.
Teşekkür ederim sayın Arzu hanım,
Akşam eve gittiğimde dediğiniz şekilde saksıya alacağım.
Adalet Yağcı
28-04-2010, 16:35
Sevgili Almira, ayrıntılı tarif için teşekkürler, ellerinize sağlık, bir çok arkadaşımıza yol gösterdiniz.
Bu arada, minişler çok güzel görünüyorlar.
Benim turist küpemde yaprak biti gördüm bu gün, hemen Mine hanımın Ev yapımı ilaçlar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3062&highlight=yap%FDm%FD+ila%E7lar) başlığından verdiği tarifle acı biberli bir solüsyon hazırladım, içine bir kaç damla da z.yağı damlattım, küpelere fısfısladım.
Afitler yeni olduğu için çabuk kurtulur diye düşünüyorum, inşallah bitkilerim zarar görmezler.
Teşekkür ederim Adalet Hanım. Ne de olsa acemiyim. Benimle aynı durumda olan arkadaşlara yol gösterir diye düşündüm.
Ben hasta olan ve ya herhangi bir afit gördüğüm bitkimi diğer bitkilerimden hemen uzaklaştırıyorum. İnanılmaz bir hızla diğerlerine yayılıyorlar.
merkürvenüs
28-04-2010, 19:53
Merhaba sn.almira çok başarılı ve bilgilendirici bir çalışma olmuş ellerinize sağlık. Çelikleri dikiminizle son hali arasında kaç gün geçti? bilgi verebilirseniz çok sevinirim.
ilk göz ağrım - Fuchsia magellanica - 'Versicolor' (Lady's Eardrops)
Geçen yıl ağustos ayında köklendirmiş olduğum küpem açacak gibi .
Ağustos 2009
139713
27 nisan 2010
139714
Biraz narin ama ...
139715
139716
Almira,öncelikle detaylı anlatımınız için kutlarım.Bu işlemi üzerinde çiçek varken yapsak olur mu?Ben de ithal küpe çiçeklerinden üç renk aldım fakat onları yedeklemek amacıyla bu işlemi yapmak istiyorum.Ancak üzerinede çok fazla tomurcuk var.
Sayın Merkürvenüs; ortalama 25 gün ile 30 gün arası. Çelikleri şeffaf pet bardaklara diktim. Kök oluşumlarını şeffaf bardakta daha kolay takip edebildim. Kökler bardağın alt kısmına inince üzerindeki poşetleri çıkardım. Çelikleri gölge ama aydınlık bir yerde tuttum. İlk poşetleri çıkardığımda bir gün odada bıraktım. Yapraklarda bir bayılma olup olmadığını takip ettim. Bayılma varsa yaprakları fısfısla nemlendirip tekrar poşeti geçirdim. Bayılma olmuyorsa balkona gölge bir alana aldım.
Sayın Merih; küpenizde çiçeksiz bir dal varsa yapabilirsiniz. Ben bu gün tekrar çiçeksiz olan bir dalı çelikledim.
merkürvenüs
28-04-2010, 22:20
Çok teşekkür ederim sn.almira. Çeliklerimden birini kaybetmek üzereyim hatalarımı düzeltip umarım sizin deneyimlerinizle kurtaracam:)))
Sayın merkürvenüs; çeliğinizin üzerine fısfısla su püskürtüp poşet geçirin. Kendini toparlar.
merkürvenüs
29-04-2010, 11:30
Dün akşam önerilerinizi yaptım sn. almira verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
Ben ithal küpelerimden birini maalesef kaybettim. Çok küçüktü. Sera uygulaması yaptım ama yine olmadı.:( Diğerleri yerlerine alıştılar ama gelişmeleri henüz yavaş sizinkiler daha çabuk büyüyorlar. Ben henüz tomurcuk görmedim:(
querelle
30-04-2010, 12:15
Bugün bir küpelim daha açtı, bunun rengi gerçekten çok güzelmiş, hiç beklemiyordum.
Not: Arkadaşlar benim beyaz sinek konusunda şöyle bir önerim var; kurtulmaya çalışmaktan ziyade hiç gelmemelerini sağlamak daha mantıklı. 2 günde bir sabunlu+yağlı karışımı çok ince bir tabaka haline yapraklarına püskürtürseniz ne yaprak biti ne de sinek uğramıyor, tavsiye ederim.
Aman sayın qurelle bu ne böyle , nerden buluyorsunuz bunları ;)
Amacınız bizi çatlatmak mı ?
Çok nefis renkleri var , şekli de son derece enteresan .
Bundan tesadüf eseri kırılan dallar olursa belki terrariumdaki akrabalarına katılmak isteyebilirler ;)
Bu yağlı çözeltiler sprey cihazlarını bozuyor , ben başedemiyorum .
Beyaz sinek gelen küpelimi karantinaya aldım , ayrı balkonda .
Sn . beyaz orkidenin beyaz küpesine saldırdılar , açmasını dört gözle beklerken :(
Yeni japon bir ilaç aldım , haftasonu onu denemeye karar verdim .
querelle
30-04-2010, 12:54
O açıdan düşünmemiştim. Benim topu topu 4 saksım olduğu için fısfıs kullanıyorum, şimdiye dek problem olmadı. Ama haklısınız, fısfıstaki çalkalama olayı olmadığı için spreyleme cihazı tıkanır herhalde.
Bu küpeli ilginç birşey. Aldığımda çiçekleri yoktu ama yaprakları ve dalları hafif kızılımsı, dikenli birşey; o yüzden dikkatimi çekmişti.
Aşağıya genel görünümünü ekledim ama pek belli olmuyor, aslında daha açık renk.
not: bundan da kırılan olmuştu sanırım, olmadıysa da her an olabilir ;)
Ne yazık ki küpe çiçeklerim kurudu, mantar mücadelesi verdim ama yinede kurtaramadım:( Ondan çelik isteyen arkadaşlar kusura bakmayın diyorum. Ama 1 hafta içinde hemen yenisini aldım, pes etmek yok küpe yetiştirmeye devam :D
Benim yeni aldığım küpe çiçeğim, rengi hakında bir bilgim yok sadece katmerli olduğunu söyledi satıcı bakalım ne çıkacak :p
Orkun Kırcı
30-04-2010, 21:11
Dün 1 tane daha küpe fidesi aldım. Tomurcuklu hemi de 1 lira:D
*** arkadaşalar benim bir sorum olacak bir arkadaş bana cargoyla küpeli yolladı cargo büyük naylon bir torbaya koymuş,bir günlük yoldan geldiğinde yaprakları solmuş :( dalları kırılmıştı hemen su püskürtüp balkona aldım .hala aynı durumda sizce bişey olurmu :(:
Sayın çi-çek ,
resmini görebilirmiyiz , bolca sulayıp gölgede tutun .
Kırılan dalları atmayın , suda köklenebilirler .
Geçen haftaya kadar bir tane bile olmayan bu gün üç tane olan küpe çiçeklerim.Tomurcuklu olanı bugün aldım ve birde yanında açık renkli olanı aldım.
Aramıza hoşgeldin Fatih ,
geçen sene bu aralar benim de hiç bir tane bile küpe çiçeğim yoktu , şu an 26 adet var .
Fideleri saymıyorum bile .
Tebrikler muhtemelen hepsi katlı küpeli , katlı olanların yaprakları dar ve kıyısı hafif tırtıklı olur .
Benol Hazaroğlu
03-05-2010, 09:56
bende çeşitli yerlerden küpeler satın aldım bu sene beyaz sineğe kurban verdiklerimin yerine daha bilinçli yetiştireceğim .araştırırken organik beyaz sinek ilacı buldum sipariş verdim bu sene narenciyeş sebzelere vede KÜPElerime onları uygulayacağım ilgilenenlere telefonunu veririm internet adresini de
Benol Hazaroğlu
03-05-2010, 10:47
sayın dudi
telf numarası orbi organik tarım nuray hn 0212 251 70 46 internette sayfalarıda var inşallah başarılı oluruz bu sene sarı tuzaklardan bahsettim ona yağmur yağınca fare yapışka zehiri bitkilerinize akacak dedi çok mantıklı iyi günler size
Sayın Benol Hazaroğlu, beyaz sinek ilacina ulaşabileceğimiz internet adresini verirseniz sevinirim. Burada yayınlarsanız ilgilenen diğer arkadaşlara da yardımcı olacaktır.
Teşekkür ederim.
Küpe çiçeğinde beyaz sinek için ev yapımı ilaçlar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3062&highlight=yap%FDm%FD+ila%E7lar) etkili oluyor. On günde bir uygularsanız tekrar da etmez.
"Tarif 5
1 lt suya 2 çorba kaşığı arap sabunu eritin içine 2 kaşık sıvı yağ koyun, 3 diş sarımsağı da ezin,karışıma ekleyin (sarımsak kokusu size kötü geliyorsa koymayabilirsiniz ancak böcekler üzerinde kaçırıcı etkisi var.) Bu solüsyonu çalkalayarak kullanın. Yoksa yağ yukarı çıkar, püskürtücünün hortumu dipte olduğu için sadece sabunlu su atmış olursunuz."
Arap sabunu bulamazsanız, elde yıkama için kullanılan bulaşık sabunundan bir tatlı kaşığı kadar koyabilirsiniz.
resim yüklemeyi başaramadım :( ama çiçeğim toparladı sanırım ben kırılan dalları direk ektim ve hala yeşiller :) inşallah tutarlarsa çooook mutlu olucam :)
merkürvenüs
04-05-2010, 13:25
Merhaba,
Sevgili lipres sayesinde benimde 4 tane küpe çiçeğim oldu. Fidelerim bugün geldi ve onları saksıya ektim :))) Şuan içeride serin bir yerde bekletiyorum, balkona ne zaman çıkarayım?
dağ çiği
04-05-2010, 19:56
Yeni aldığım küpe çiçeğim.Hiç bukadar tombul küpeli görmemiştim ****** çarpıldım güzelliğine.Küpeli uzmanı arkadaşlar acaba saksısını değişsemmi yardımcı olursanız sevinirim.
Sayın dağ çiği ,
kasıma kadar bunu yapmasanız olmaz mı ?
Bu güzelliği riske atmaya değmez .
Benol Hazaroğlu
04-05-2010, 22:18
sevgili dağ çiği
harika küpeliniz ona çok iyi bakın hele beyaz sinekten çok iyi koruyun
Batuhan Yılmaz
05-05-2010, 08:35
Üzerine birkaç küçük delik açtığım buzdolabı poşetlerini geçirip iple bağladım.
Arkadaşlar fidelerin tutması için illa poşetle sera yapmak zorundamıyız.saygılar esin kalın arkadaşlar.
Eğer gerçek seranız varsa ve çelikleri orada köklendirecekseniz poşetle veya pet şişeyle sera yapmanıza gerek yok .
küpeçiçeginin bende tohumları bulunmakta fakat ne zaman dıkmem gerekıyor bılmıyorum:( yardımcı olursanız çok memlun olucam
Adalet Yağcı
05-05-2010, 14:32
Benim küpelerim de tomurcuklanıp açmaya başladılar.
141709
141710
Sevgili Lipres, sizden gelenin bir tanesi de tomurcuklanmış :)
141711
141712
Maşallah Adalet hanım. Çok güzeller. Birinci ve ikinci karedeki küpeler farklı değil mi?
Adalet Yağcı
05-05-2010, 15:19
Evet farklı küpeler sevgili Almira, 1. fotoğraftakinin içi dışı beyaz, çiçekleri çok iri.
Orkun Kırcı
06-05-2010, 11:08
Sabah sürprizim. Yetiştirdiğim ve elimde açan ilk küpelim...
_kardelen_
06-05-2010, 11:51
Bu güzeli daha yeni 2 TL'ye aldım
141876
The Island
06-05-2010, 12:09
Dün ilk tomurcukları gördüm, yakında açar heralde :p
Ben de bugün küpelimin üstünde tomurcuk gördüm.İnanamıyorum.
Sıcaklar bastırmadan çiçeğini görmek nasip olur umarım.
Buaranın kavurucu yazını atlatabilecek mi bilmiyorum da...
çiçeksever
06-05-2010, 16:46
Bu güzeli daha yeni 2 TL'ye aldım
141876
Pahalı almışsınız.Ben 1 TL'ye üzeri 3 çiçekli aldım.Daha sonra pazarda başka biryerde 50 ve 75 kuruşa çiçekli veya çiçeksiz fideye rastladım.
_kardelen_
07-05-2010, 08:45
Pahalı almışsınız.Ben 1 TL'ye üzeri 3 çiçekli aldım.Daha sonra pazarda başka biryerde 50 ve 75 kuruşa çiçekli veya çiçeksiz fideye rastladım.
5 tl ye alanları okuyunca ucuza aldım diye seviniyodum aşkolsun size :D
Ama olsun. Zaten bulamıyordum bu çevrede çiçekilerde yoktu, pazara da gelmiyor çiçek. İşten dönüşte yolumun üstünde bir amca getiriyor tezgah açıyor bazı günler, onda görünce hemen alıverdim. küpeli için değer. Çiçeğini merak ediyorum bir açsa.
querelle
07-05-2010, 15:13
Küpeliler güzel güzel devam ediyor...2 günde bir fısfısladıkça henüz beyaz sinek problemim de olmadı, hadi bakalım bu sefer devam eder umarım.
1 TL'lik küpelim çiçek açtı. Pazarcı rengini doğru söylemiş.
günebakan
07-05-2010, 17:28
Mavi küpeli de tomurcuk yok mu Sn. Malbman
Hiç bir hareket yok sevgili günebakan. Durmadan yaprak veriyor ama tomurcuk falan hak getire. Bu küpeliyi yanına koyacağım ki boyuna posuna bakıp yarısı kadar bitkinin çiçek açtığını görür de belki utanır:p:p
Bilin bakalım kimin Bicententenial' inde tomurcuk var ? ;)
acemifüsun
07-05-2010, 20:51
Tabiiki senin:) Açınca görelim de, içimiz açılsın:)
Arkadaşlar küpeleriniz çok güzel, ellerinize sağlık:)
Bugün gittiğim yapı marketde küpeler getirmişler, askılı saksılarda harika çiçeklenmişler, fakat saksıları yere çok yakın asmışlar ve daha ilk günden dalları kırılmış, dallar yerlerdeydi. Bende görevliye gösterip, o dalları aldım, bakalım çelikleri köklendirebilecekmiyim?
The Island
07-05-2010, 21:09
Yakında herkesin ''küpe çiçeklerim'' sayfası olacak bu gidişle.. Ben ilk küpelimi bir sene önce aldım. Şu an 10 dan fazla çeşidim oldu. :)
querelle
07-05-2010, 23:45
Benim de en sevdiğim çiçek ama küpeli çeşitlerimin 5'i dahi bulacağını sanmıyorum...Neden derseniz; küpeli bana göre en kaprisli bitkilerden biri. Bazen durduk yere hastalanıp dökülüveriyor, n'olduğunu anlayamıyorum, birdenbire budamak zorunda kalmış buluyorum kendimi.
Belki bir gün tecrübe kazanınca hastalık belirtilerini erken farkedip bitkilerimi kurtarabilirim ama şu aşamada küpelilere hâlâ temkinli yaklaşma taraftarıyım.
Küpeliler konusunda siteden çok fazla deneyimin sonucunu öğrenme şansınız var. Küpeli yetiştirenlerle yapacağınız akıcı sohbetler de öğrendiklerinizi artırmaya yardımcı olur zannımca.
Benim küpelilerimden birisi çok fazla tomurcuk verdi. Ama henüz hiç açan olmadı. Tomurcuk rengi beyaz . Merak ettiğim küpeli hangi renk çiçek veriyorsa ,tomurcuğu da o renkte mi oluyor ?
Küpelilerime dadanan beyaz sineğe de müthiş bir çözüm buldum. İş yerimde sinek olmaması için dükkanın camlarına, kapı girişlerine sıktığım bir ilaç vardı. Onu sinek tutan saksılarda ki torflarıma sıktım önce baktım ki bitkilere birşey olmuyor ,küpelilere de kullandım. Günlerdir tek bir beyaz sinek ve bitsi canlı görmedim...
.
Benim küpelilerimden birisi çok fazla tomurcuk verdi. Ama henüz hiç açan olmadı. Tomurcuk rengi beyaz . Merak ettiğim küpeli hangi renk çiçek veriyorsa ,tomurcuğu da o renkte mi oluyor ?..
Bende de beyaz tomurcuklu 3 küpeli var , ne renk açacaklar bilmiyorum ,
ilk açışları olacak o yüzden ;)
Sürpriz de güzel bir şey , tadını çıkarın .
merkürvenüs
08-05-2010, 13:54
Merhaba umıt79, benim torflarımdan bazılarıda sinek tutuyor bir süredir sinek ilacı alıp denemeyi düşünüyordum. Denemiş ve başarılı olmuşsunuz, ne kullandığınız ve nasıl kullandığınız hakkında bilgi verebilirmisiniz?
Sevgili merkürvenüs , kullandığım 500 ml sprey şeklinde bir haşerat ilacı aslında. Tıpkı camsil gibi spreyli beyaz bir kutusu var. Geçen sonbahar almıştım 10 tl ye. İş yerimde camlara ve kapı girişi civarına sıkıyorum.Uzun süre etkili oluyor sinek vs şeyler girmiyor. Kokusuz bir zehir, Türtox marka haşerat ilacı..
Aman bildiğimiz klasik sinek ilaçlarını ben denedim bitkiyi öldürüyor, sakın siz de bitkinizi öldürmeyin . Minyatür gülüm yandı , normal sinek ilaçları iyi gelmiyor test ettim..
Ben küpeliyi hafif yüksekte ve ruzgarsız bir alana asıp ; geniş spreyleme yoluyla çokta fazla olmayacak şekilde ilacı püskürtüyorum. Yaprak altları ve saksıda ki torfa da sıkıp birkaç saat sonra yine sprey yoluyla suluyorum. Neredeyse bir ay oluyor iki kez uyguladım şimdi iş yerimde ki bitkiler de beyaz sinek ,örümcek vs zararlı yok.İşin ilginci kokusuz zehrin yakınlarına da haşerat yaklaşmadığı için diğer bitkilerime de zararlı gelmiyor...
F.magellanica 'nın açması için o kadar çok sabırsızım , o da açmama konusunda inatcı . Kıl gibi ince ve narin çiçek sapları , minyatür çiçekler (açarsa )
günebakan
09-05-2010, 11:10
Sevgili Jezebell magellanica nın çiçekli görüntüsünü ben de merak ediyorum umarım biran önce açar:)
merkürvenüs
09-05-2010, 13:06
Teşekkür ederim umıt79. Klasik sinek ilaçlarından deneyecektim iyiki denememişim.
Türtox marka ilacı bulmaya çalışacam çünkü bu minik sinekler çok can sıkıcı.
The Island
09-05-2010, 19:57
Bauhausa yeni küpeler gelmiş, 3,5 TL. Ama güneşin altına koymuşlar , biraz kendinden geçmişti hepsi.
Merhaba, küpe sever arkadaşlar. Buradaki konuşmalar, fotoğraflar çok güzel, ancak küpe çiçeği konusunda veritabanımızda (http://www.agaclar.org/arama.asp?st=5&ig=1&sk=F) henüz bilgi yok.
Böylesine güzel bir çiçeği, elimizden geldiğince bilgileri derleyip, toparlasak ve güzelliğine yakışır bir şekilde veritabanımızla ilgilenen arkadaşlara ulaştırıp, onların işlerini kolaylaştırıp, dilimizi konuşan herkese küpe çiçeğinin güzelliğini ulaştırmaya ne dersiniz?
Bu konuda örnek çalışmalar (http://www.agaclar.org/agac.asp?id=1164) da var, arkadaşlarımız nakış işler gibi çalışmışlar, küpe çiçeğinde neden olmasın?
gece
bir çiçeği onu en çok sevenlerden daha iyi kim tanıtabilir ki diyen forum kişisi
arkadaşlar merhaba,maşallah küpelileriniz birbirinden güzel allah nazardan saklasın sızlerin küpelilerine bakıp bakıp iç çekiyodum en sonunda bütün cesaretimi toplayayıp bu güzelleri tanesi 3 tlden aldım.satıcı pembe mor ve beyaz oduğunu söyledi ama ne renk olurlarsa olsunlar hiç önemi yok benim için tek umudum onlara sızler gıbı ıyı bakıp saglıklı bır sekılde yetıstırebılmek bı haftadır tomurcuktalar ınsallah en kısa zamanda açarlar.herkese bol çiçekli mutlu günler :p
Veritabanımızın nazar boncuğu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=635047&postcount=1347) kayıp arkadaşlar. Gören var mı?
Maşallah sevgili Nuzel, çok güzeller, nazar boncuğu takın bunlara.
Tamam Sevgili Dudi takarım.Teşekkürler.
Bulundu, bulundu. :D
Benden de maaşallah, ancak veritabanı konusunda, güzelim küpe çiçeklerimizin (kendi küpe çiçeklerinizin) herkese tanıtılması için veritabanımıza yardım konusunda (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=635047&postcount=1347) hiç bir şey söylemediniz! :(
Olumsuz da olsa düşüncenizi paylaşmanızı rica ediyorum. "Yoksa, ben yapacağımı bilirim."
gece
açık göz renkli ve arada sırada 'maaşallah' demeyi unutabilecek kadar unutkan forum kişisi ;)
Arzu Kasapoğlu
10-05-2010, 19:30
SEvgili gece, siz maşallah demeyi unutmayın da herhangi bir küpe çiçeği katliamı olmasın.
Veri tabanı için ben yardımcı olmaya çalışırım.;)
SEvgili gece, siz maşallah demeyi unutmayın da herhangi bir küpe çiçeği katliamı olmasın.
Veri tabanı için ben yardımcı olmaya çalışırım.;)
Teşekkürler, unutmamaya çalışırım ama biliyorsunuz 'hâfıza'i beşer nisyân ile mâlûldür (http://tr.wiktionary.org/wiki/Haf%C4%B1za-i_be%C5%9Fer_nisyan_ile_mal%C3%BCld%C3%BCr) demiş bilenler, gözler de renkli, bu saatten sonra lens kullanamayacağım ve bölüm moderatörü olarak bu bölüme bakmamak durumu da olamayacağından...
O nedenle söylediydim, yoksa bu güzel küpelerin nazara gelmesini ister miyim hiç? ;)
gece
yardımcı olanın da olmayanın da canı sağolsun, çiçekleri kem gözlerden uzak dursun, diyen forum kişisi.
Not: Buradan (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=7734&highlight=veritaban%FD+hakk%FDnda) okumaya başlayalım mı, sonra üst başlığa geçer konuyu özümser, devam ederiz. Kovalayan da yok, yeter ki güzel bir küpe çiçeği sayfası çıkartalım.
Arzu Kasapoğlu
10-05-2010, 23:48
Not: Buradan (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=7734&highlight=veritaban%FD+hakk%FDnda) okumaya başlayalım mı, sonra üst başlığa geçer konuyu özümser, devam ederiz. Kovalayan da yok, yeter ki güzel bir küpe çiçeği sayfası çıkartalım.
Elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışacağım. Umarım tüm küpe severlere faydalı olur.
Bu da benim en görkemli küpem. Hurma ağacıyla aynı saksıyı paylaşan Japon gülü ağacının dalında yaşıyor :) Dün fıskiye ile duş aldığı için saksısı kirli, o yüzden özür diliyor sizlerden.
143163
merhabalar,
küpe hangi aylarda açıyor benim küpem henüz açmadı da merak ettim sizinkileri görünce imrendim...Sabırsızlıkla bekliyorum renginide bilmiyorum pazardan almıştım fidan şeklinde
Üç ay önce çelikten diktiğim küpem inanılmaz hızla büyüyüp, çiçeklendi...
143273
143274
143275
Benol Hazaroğlu
11-05-2010, 15:35
3 ayda neyle beslendi bu harika küpeliler acaba?
Elimde büyükbaş hayvan gübresi vardı , bahçe için iyi demişlerdi. Biraz ondan ,anadolu torfu ve bahçe toprağını karıştırıp saksıya daldırmıştım, sonrada sudan başka bir şey vermedim
Benol Hazaroğlu
11-05-2010, 19:05
bende hemen hemen ayni karışımı kullanıyorum torf markası farklı olabilir ama yerini sevmeside önemli herhalde belkide elinizden maşallah
Benol Hazaroğlu
11-05-2010, 19:09
bir küpemin toprağı yeşillendi yosun gibi bu mevsimde toprağı değişir mi acaba?
Hayır değiştirmeyin , bir tahta çubukla toprağını 1-3 cm . derinlikte eşeleyin , havalandırın .
İçinize sinmiyorsa toprağın üst tabakasını 1cm. derinlikte alın
yeni torf ekleyin ve fazla sulamayın , parmağınızla toprağın tavını kontrol edip öyle sulayın .
bende hemen hemen ayni karışımı kullanıyorum torf markası farklı olabilir ama yerini sevmeside önemli herhalde belkide elinizden maşallah
Yazmayı unuttum, arada çay suyu da veriyorum.
Benol Hazaroğlu
11-05-2010, 21:09
teşekkürler jezebel dediklerinizi yapacağım
Arkadaşlar Merhaba,
Bir hafta önce çok sağlıklı bir küpelinin alt dallarından çelik aldım.Ve direk toprağa ektim.Düzenli olarak suluyorum.Fakat dün itibariyle yapraklarında cansızlaşma ve alt yapraklarında kuruma başaladı. gölge bir yerde muhafaza ediyorum.En üstteki yapraklarında büyüme yok.. Nerede hata yapıyorum. Tutarmı acaba.. Umut varmı..:(
Sevgili fzergun, çokmu su veriyorsunuz.
Sayın fzergun,
hani bunun plastik poşeti veya pet şişe fanusu .
Bu sera ortamını yaratın , gölgeye alın , 10 gün bekleyin .
Ondan sonra eğer gerekiyorsa beraber ağlarız ;)
SAyın jezebel,
dediklerinizi şimdiden itibaren yapsam da geliişim kaydedermiyim?
Kurudukça suluyorum desem.. Acemilik işte.
Çıkmayan candan umut kesilmez .
Sera ortamı yaparsanız bukadar sık sulamanıza gerek olmaz .
Yaşamaması için bir sebep yok .
The Island
12-05-2010, 17:28
Köklü gelen küpelerimde bir tanesi kurumak üzere biri kuruyacak gibi gözüküyor , nedenini anlamadım. Kurtulur mu acaba?
Sevgili The Island ,
bana gelenlerin hepsinde 3 sürgün vardı . Eğer elinizde şişen tablet cocopeat varsa ,
temiz jiletle birer çelik alın ve şişen tablete dikin . Cocopeat varsa da ona da dikebilirsiniz .
Sera ortamı yaratın . Kırık dallar bu şekilde köklendi bende .
Kolay gelsin ;)
Nihayet açtı ;)
Beklediğim gibiydi ama haftalardır gözünün içine bakıyordum ,
öğlen açmamıştı , ama akşam sürprizi oldu bana .
143666
143667
143668
Ve geçmiş bir normal küpeli çiçeği ile kıyaslanınca farkın ne kadar büyük olduğunu görebiliriz .
143669
:p
Bir arkadaşın sözünü tekrar edeceğim , " bakarsan bağ ,bakmazsan dağ olur "
Bu Yeşim hanımın 12 cm 'lik fidesi ;)
Eğer forumu ve bu başlığı takip ediyorsa , ona ,sayesinde bu aşka tutulduğum için , teşekkür ediyorum .
acemifüsun
12-05-2010, 21:10
Jezebelciğim maşallah çok güzel, kuğu gibi, ellerine sağlık:) 12cm. fide senin elinde çoşmuş:)
Füsuncuğum aynı küpeden geçen hafta sana da 12 cm. çelik vermiştim ,
umarım seneye o da bu halde olur ;)
zerrinsrt
13-05-2010, 08:39
Sizler çiçeklerini gördünüz bile, çok güzeller.
Ben daha yeni uç almaya başladım.
Zerrinciğim ,
çok arsız kendileri , belki bu sene bile açabilir .
Diğer küpem de açtı. Arzucuğum; pembe.:D Bunun çiçek yapısı biraz daha farklı. Çiçek boğazı daha uzun, çiçek tacı daha küçük. Ama çok güzel.;)
Diğerlerinin şu anki görüntüsü.:D
zerrinsrt
13-05-2010, 12:45
İnşallah bu yıl diktiğim fidelerin çiçeğini görebilirim. Senin gönderdiğin çelikler oldukça sağlıklı görünüyorlar. Hiç bir kuruma belirtisi yok.:p
3-4 senelik olanlar ancak uç alınacak kadar uzadı. İklim farkından sanırım.
The Island
13-05-2010, 19:40
Beyaz sinekten ve toprağa gelen küçük siyah sineklerden eşime bahsettim. Sirkenin içine bulaşık sabunu karıştırmamı ve bir kapta çiçeklerin yanına koymamı söyledi. Haftasonundan beri sinek gözükmüyor . :) Tavsiye ederim.
3 günde bir ilaçladığım beyaz küpelim var . Karantinaya aldım mutfak balkonuna .
Sevgili The İsland ' ın önerdiği yöntemin zararlı bir tarafı yok gibi , denesem ne kaybederim ;)
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=143955&stc=1&d=1273815116
Bunun rengini çok merak ediyorum.
merhabalar,
Dalları koyu renkse morlu açıyor açık renkse pembe beyaz genel izlenimlerim o şekilde bende merak ettim ama eminim ki çok güzel görünecek çiçekler
bende pazardan fidan olarak alımıştım bayağı büyüdü henüz açmadı açınca hemen resim ekliyeceğim
Dışı pembe içi beyaz bence bunun...
Sevgili özlem eğer öyleyse o kadar mutlu olurum ki, anlatamam ;) O zaman dileyin benden ne dilerseniz :D
günebakan
14-05-2010, 18:50
Sonun da benim küpelimde de tomurcuk var ama nerek açacak bilmiyorum satcı beyaz demişti açınca görücez:)
144093
En sonunda tomurcuklu olan yavaş yavaş açmaya başladı.
1.Resim Sabah çekildi
2.Resim de akşam üzeri çekildi.
Orkun Kırcı
14-05-2010, 21:14
Fatihcim bende de aynısından var. Acaba renk olarak nasıl adlandırılıyor bu. Dışı pembe içi katmerli mor gibi mi?
Sevgili arkadaşlar, küpe çiçeği ile ilgili başlığı fırsat buldukça okuyorum.
Hepiniz çok güzel küpe çiçeklerine sahipsiniz, ben de küpe çiçeğini çok seviyorum. Benim de 4-5 tane küpe çiçeğim var.
Yazılarınızı okudukça kiminizin küpe, kiminizin küpeli dediğini fark ettim. Bildiğim kadarı ile çiçeğin adı küpe çiçeği.
Beraberce bu isme dikkat etsek de bundan sonra küpeli adını kullanmasak, küpeli diyen arkadaşlarımızı da uyararak küpe çiçeği demelerini sağlasak nasıl olur?
Fatihcim bende de aynısından var. Acaba renk olarak nasıl adlandırılıyor bu. Dışı pembe içi katmerli mor gibi mi?
Sanırım öyle. Farklı bir yöntemi var mı bilmiyorum.;)
;) Açma sırasına girenlerden birkaçı .
Açık pembe ?!
144150
144151
144152
;)
Bir saattir eski mesajlara & fotolara bakıyorum küçücük fidanlar çiçekleniyor.. Benimkilerde hareket yok.. 50 kuruşa aldım diye mi bu eziyet.. :p
Fatih rengi çok güzelmiş.. Fotoğraf makineni mi değiştirdin sen :)
Güler Hanım halk arasında Küpeli diye söyleniyor.. Ben de uzun yıllardır öyle biliyordum.. Zamanla değişecektir.. :)
gülyabani
15-05-2010, 16:21
10 adet küpe çiçeği aldım biri tamamen beyaz :)
bende bugün içi mor ve katmerli olandan aldım bauhause dan, umarım iyi bakabilirim çünkü çok güzel bir çiçek.
Ferda Ülkümen
16-05-2010, 00:36
Yazılarınızı okudukça kiminizin küpe, kiminizin küpeli dediğini fark ettim. Bildiğim kadarı ile çiçeğin adı küpe çiçeği.
Ben de küpe çiçeği olarak bilirim, küpeliyi burada duydum.
Kesin bir fikrim yoktu .
Yanında " çiçek " olacaksa " Küpe çiçeği " , olmadığı durumlarda da sadece " Küpeli "
yazmış olabilirim .
Geriye dönük düzeltme yapabilirim .
Türkçemizin kirlenmesini ve yanlış kullanılmasını bende istemem .
" Küpelerim " yerine muhtemelen " Küpelilerim " demiş olmam muhtemel...
Bitkinin adı ''Küpe Çiçeği '' olarak biliniyor. Halk arasında da ''Küpe Çiçeği '' , ''Küpeli '' ve '' Hanım Küpeli '' olarak söyleniyor. Her üç kullanımında küpe çiçeğine ait olduğunu biliyoruz. Bunun bir zenginlik olduğunu düşünmek gerekli.
Bu bitkiyle ilgili arama yapan , araştıran , merak eden birisi (eğer bilmiyorsa) mesajlarda ki küpe çiçeği , küpeli , hanım küpeli gibi benim tarafımdan da bolca kullanılan bu kelimelerin farklı bitki ya da cinslere ait olduğunu düşünüp kafa karışıklığı yaşayabilir..
Yanlışlık ise hepimiz mesajlarımızda düzeltme yapalım küpe çiçeği yazalım...
Bu resimler de benim ilk açan küpe çiçeğimin resimleri. Çok net değil affınıza sığınıyorum
144456 Resim format ayarları tam tutturulamadığı için renkler de farklılık var ama dış beyaz içi koyu mor olarak açıyor.Sevgili Jezebel siz Küpe çiçekleri konusunda daha tecrübelisiniz cinsi ne olabilir ?
144457
Tam emin olmak için resimde petaller ve sepallerin yapısı ,
stamen ve stigmanın yapıları ve uzunluklarının görünmesi gerekiyor ;)
Bunun gibi mi yoksa http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=632256&postcount=1313
arkadaşlar yardım istiyorum mersinde havalar ısındı, benim nazlılarda sıvcaktan etkilenmeye başlayınca balkondan evin merdiven boşluguna aldım orası daha serin diye arada püskürtme yapıyorum şunanda pek sorun yok sizce iyi yapmışmıyım? Birde bu yıl yaylaya çıkarma şansım olmuycak :( mersin sıcağında ne yapacam? bana önerilerinizi bekliyorum yaklaşık 5 çeşidim ve 15 saksım var SEVGİLEEERR herkese
gülyabani
16-05-2010, 13:41
Küpeniz çok güzel, güle güle büyütün.
teşekkür ederim Fatoş Hanım diğerleri de tomurcuklandılar sabırsızlıkla açmalarını bekliyorum kaldı 9 küpe çiçeği. Ben merakla bekledikçe vakit geçmiyor sanırım çok geç açacak bu tomurcuklar.
Tam emin olmak için resimde petaller ve sepallerin yapısı ,
stamen ve stigmanın yapıları ve uzunluklarının görünmesi gerekiyor ;)
Bunun gibi mi yoksa http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=632256&postcount=1313
Tam da verdiğiniz linkte ki ile aynı çiçekleri. Ama tam açan bir çiçeği var diğerleri çatlamış tomurcuklar halinde yeni yeni açıyor.
Kocaman 2 tane küpe çiçeğimi beyaz bitlerin saldırısından kurtaramayıp kaybettikten sonra bir daha küpe çiçeği almamaya karar vermiştim. 2-3 hafta öncesine kadar tabi(:
Bu da benim küpe çiçeği fidem. Aldığımda 2 tane tomurcuk vardı şimdi çok fazla tomurcuklu.
http://i41.tinypic.com/rwthft.jpg
The Island
16-05-2010, 18:06
Klasik küpemin (nihayet) ilk tomurcukları .. 1 mayısta aldığım beyaz pembe küpem. Eminönünden aldığım bush cinsi (sanırım) küpemin tomurcukları ve diğer güzellikler :)
Birkaç güzel resim de benden ...
144628
kimisi yeni aralanmış ,
144624
144626
kimi coşmuş ...
144625
144627
Tam da verdiğiniz linkte ki ile aynı çiçekleri. Ama tam açan bir çiçeği var diğerleri çatlamış tomurcuklar halinde yeni yeni açıyor.
Fuchsia 'Lambada' olabilir mi ?
O kadar çok çeşit var ki , tara tara bitmiyorlar .
querelle
16-05-2010, 22:09
Benim küpelilerle başım dertte yine bu aralar, sulama aksayınca bir tanesi hemen küstü, malum sıcaklar da gelmiş durumda ama işte...Hatta geçen tövbe ettim bir daha küpeli almamaya, paso naz paso kapris :mad:
Sizin elinizde güzelce yaşasın, şimdilik uzaktan seyredeyim ben (tabii ki çok teşekkürler)
Sevgili Füsuncuğum , güzel dilekler için sağ ol .
Sevgili querelle İzmir gibi sıcak bir iklimde küpeli veya başka gölge çiçekleri bakmak için
gölge şart . Bunu da ben sarmaşıklarla sağlamaya çalışıyorum .
Passiflora , hanımeli , tül sarmaşığı , yasemin , Sellüka , begonvil v .s .
Eh onlar da yabana atılmayacak güzellikte ;)
Akşam yarı açık olanlar bu gün açmış ,
144723
144724
bir de sabah sürpriz yapan var ;)
144725
144726
:rolleyes:
venus_trap
17-05-2010, 16:06
Merhabalar; bu küpe çiçeklerinin diplerinde sanki meyva varmış gibi duruyor onlar tohum keselerimi yoksa yenirmi (inşallah yeniyordur ıımmmm canım çekti) :D
TuruncuHis
17-05-2010, 22:12
Ramazan bayramı sabahı otogara gidebilmeye çalışırken kendimi çiçekçimin karşısında bulmuşum. Doğal olarak çiçekler bayram dinlemediği için adamcağız da oradaydı. Alıvermiş bulunduğum 5-6 cm.lik fidem benimle 2 gün otobüs, tren gezindi. Bugünlere geldik, salkım saçak tomurcuklandı.
Vals balosu için giyinmiş prensesler gibi içi kat kat beyaz, dışı şeker pembe açtı. Gözüne baktığım Küpe'min tomurcuktan kendini taşıyamayan kocaman bir dalını kabusum haline gelen güvercinler kırmış:( Hangi çiçeğime yanacağıma şaşırdım kuşlar yüzünden ama Küpe'me daha bir üzüldüm sanki. 4. ve en başarılı denememde bu yaptıkları büyük haksızlık. Çelik alacak çiçeksiz bir dal bile yok çoşmuş Küpe'mde:(
Sevgili TuruncuHis ,
geçmiş olsun ,çok üzüldüm . Benim de çok emek verdiğm bir küpemi
kedi saksıyı serin ve yatmaya uygun bulduğu için haybetmek üzereyim .
Bahçemde demir çit var , üzerine tel örgü gerdim , ona rağmen kedileri caydıramadım .
Lütfen uç sürgünlerden bir kaç tanesini bari hiç olmazsa su içinde köklenirmeyi deneyin .
Kırılan bir dalı kışın bir yeşil gazos şişesinde suya koyup unutmuşum .
Baharda şok oldum , gazos şişesinde köklenmişti ;) Burası İzmir tabi , hatırlatırım .
TuruncuHis
17-05-2010, 23:20
Ama Jezebel tüm dalcıklar bile tomurcuklu. Bu durumda nasıl çelik olur?
Olur , tomurcuklara kıyıp kesmelisiniz ;)
2-3 tane köklensin yeter .
Benol Hazaroğlu
18-05-2010, 11:33
sevgili jezebel
sizden gelen küpelim uç aldığım yerdende sürgün verdi coştu gidiyor. henüz çiçek yok.lipresden gelen bir tanesi tek bir daldı kıydım ondanda uç aldım ne olur ne olmaz biri ölürse diğeri yaşasın diye hemen uç aldığım yer sürgün verdi. saksıyı kaplaması için bu yolu mu denemeliyim. iyi günler size.
Benol bey ,
şimdilik yeter , izin verin gelişsin ve çiçek açsın , sonbaharda yedek alırsınız .
Benimki Bicentennial- 1 hafta içinde açacak , sonra ağlamayın " Benimki neden açmadı " diye ;)
Kolay gelsin .
Uç alma olayını abarttım sanırım..Islak fareye döndüler.. Aklınıza uyunca böyle oldu.. :D Allahtan toparlanmaya başladı.. Açması uzun sürecek ama olsun.. ;)
Kelaynak kuşuna çevirmişsiniz açması için uzunca bir süre bekleyeceksiniz anlaşılan.
Sevgili Selis, bu yıl çiçek anlamında pek verimli olmasa da gelecek yıl kocaman dalları olan bir küpe çalınız olacak ;) Küpe çiçeği uç alındıkça genişleyen bir bitki.Saksıyı doldurup sağdan soldan yapraklarını, çiçeklerini indirdiğinde '' ohhh '' diyeceksiniz :D
Bicentennialim ...
145158
sizlerinki ne durumda :confused:
En son gelen iki küpelide de daha önce görmediğim bir sorun var şöyleki, sanki yapraklarının altlarına ve bazılarının üstüne kükürt tozu falan serpilmiş gibi, külleme zannettim önce ama değil daha boyutlu anlayamadım bilen var mı ki???
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.