PDA

View Full Version : Küpe çiçeği, Küpeli (Fuchsia)

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12] 13 14

bozo.0606
12-12-2012, 13:37
Ay çok sevindim. Çok teşekkür ederim. Peki bundan sonra nasıl bir yol izleyeceğiz. Tohum ne zaman olgunlaşır? ne zaman tohumu almam gerekir? Bu bilgileride verirseniz çok sevinirim.

Ilk defa küpeli yetiştirdim ve ilk defa küpeli tohumuyla karşılaşıyorum.:D

Sayın Sevgi ;

Maalesef bende küpeli konusunda çok bilgili değilim. Ancak ya kendi düşerse ya da kuruduğunda alın. Siz koparmayın.

Bir bilen muhakkak yardımcı olacaktır. Bu Ağaçlar.net'in doğasında var.

Adalet Yağcı
12-12-2012, 19:51
Bugün küpelimde bunu gördüm. Önce tomucuk mu diye sevindim ama tomurcuk olmadığını farkettim.

Sevgili küpe sever arkadaşlar bilgi verebilir misiniz? Bu tohum mu olacak acaba?
353564

353565

Gözünüz aydın, nur topu gibi küpe çiçeği tohumunuz olmuş :)
İyice olgunlaşıp kurumadan almayın, Şubatta ekebilirsiniz.

Sevgi
12-12-2012, 20:53
Gözünüz aydın, nur topu gibi küpe çiçeği tohumunuz olmuş :)
İyice olgunlaşıp kurumadan almayın, Şubatta ekebilirsiniz.

Adalet hn. Çok teşekkür ederim. Nihayet benimde torun adaylarım var artık.:p
Gelişmeleri sizlerle paylaşacağım.

bozo.0606
12-12-2012, 21:14
Bizde takip edeceğiz Sayın Sevgi ..

gurbik67
12-12-2012, 22:40
bu küpe ve bir türü daha var,bu oluşumlar tohum diye adlandırılıyor,ancak içindeki siyah sıvımsı madde içinde tohum olarak bir şey göremedim.

yine de belki tohum dur diye yıllarca ekim yaptım çimlenen bir şey olmadı.

gokselcetin
12-12-2012, 23:29
Bu mevsimde küpe çiçeği fidesi bulabilir miyim?
Sanırım bulabilirsiniz september82. Geçen yıl, tanıdığımın getirdiği bir çelikle ürettiğim fakat çiçeğini hiç açmadığı için rengini bile bilmediğim bir küpem var :) İki hafta kadar önce ondan bir kaç çelik almıştım. Bugün baktım ki köklenmişler. Biraz önce şaşırtma yaptım ve sert plastik bardaklara aldım. Bir iki hafta uygun sıcaklıklarda kök çalışmasını beklemek gerek.

Geçen yıl çelikten üretim küpe;
https://lh5.googleusercontent.com/-ByIZWBUt8EE/UKbGR7ILK7I/AAAAAAAAAls/FtHgGGUcm4Y/s855/SDC15918.JPG

Bunlarda bu biraz önce şaşırttığım fideler; Küpelerin yanlarında Lavandula Angustifolia ve Jasminum Primulinum fideleri
https://lh5.googleusercontent.com/-Jbx4jJwWe_w/UMj6IZqjv5I/AAAAAAAABJk/klbzlVQ6zxo/s855/SDC16307.JPG
https://lh6.googleusercontent.com/-M6-IUhzn9q4/UMj5_uP2kDI/AAAAAAAABJE/hdK-ZQysiak/s641/SDC16303.JPG
https://lh4.googleusercontent.com/-dO9fKBkUTmY/UMj59tQF1PI/AAAAAAAABI4/aFy5duUTDJg/s855/SDC16301.JPG

bari
13-12-2012, 16:19
bu küpe ve bir türü daha var,bu oluşumlar tohum diye adlandırılıyor,ancak içindeki siyah sıvımsı madde içinde tohum olarak bir şey göremedim.

yine de belki tohum dur diye yıllarca ekim yaptım çimlenen bir şey olmadı.

Tohumlar meyvenin içinde çok ufak oluyor, toz gibi. Onları kuruttuktan sonra ufalayıp, yüzeye ekmek gerekiyor, fısfısla sulayıp nemli tutup çimlendirmek zahmetli bir iştir. Bu yüzden çelikle üretim en kolayı.

dağçiçeği
13-12-2012, 22:09
Sayın Hazaroğlu verdiğiniz bilgilere teşekkür ederim. Ben kaç yıldır küpeli için uğraşıyorum. Baharda alıyorum genelde ve kaybedeceğimi anlayınca köklenmesi için filizlerinden kırıyorum. Ama kırdığım dalların daha hızlı kuruduğunu gözlemledim. Siz hangi mevsimde filizleri yedekliyorsunuz ?
Sayın Pembegül sözlerinize tamamıyle katılıyorum. Benim aldığım birkaç saksıda da torf ya da Hindistan cevizi lifi içindeydi küpeler. Bunlar ne yaptıysam yaşamadılar. Zaten su ayarı çok zor olan bir çiçek. Ne az ne çok su seviyor. Hal böyle olunca da iş içinden çıkılmaz bir hal alıyor. İlk defa bu baharda dediğiniz gibi bahçe toprağında bir küpe buldum diye sevinmiştim o da rüzgarda balkondan uçtu dalları kırılınca tek dal hariç hepsi kurudu. Şu an can çekişiyor diyebilirim. İç mekanda soğuk bir yere aldım bakalım bu kışı atlatabilecekler mi ?

pembegül
14-12-2012, 22:54
Sevgili dağ çiçeği birde küpe çiçeğine demir vitamini verin belki vitamin ihtiyacı vardır özellikle demir vitaminini çok seviyor demir vitaminini elde etmek için bir petşişenin içine küflü birkaç çivi atın ve su ile doldurun birkaç gün bekletin küpeyi bu su ile sulayın Benim çocukluğumda çiçekleri teneke kutulara dikerlerdi çiçekler hem büyür hemde bol çiçek açardı şimdi saksılar plastik oldu çiçeklerin keyfi kaçtı , Benim küpenin birisi şu an salça kutusunda :D keyfide gayet iyi tabii serin yerlerde bu çiçek için ideal dondurmamak şartı ile.. :)

dağçiçeği
14-12-2012, 23:19
Sayın Pembegül teşekkür ederim. Saksılara gazoz kapağı , çivi gibi demir parçaları batırıyordum. Fakat sizin anlattığınız yöntem daha pratik ve daha etkili . En kısa zamanda deneyeceğim.

gurbik67
14-12-2012, 23:32
Tohumlar meyvenin içinde çok ufak oluyor, toz gibi. Onları kuruttuktan sonra ufalayıp, yüzeye ekmek gerekiyor, fısfısla sulayıp nemli tutup çimlendirmek zahmetli bir iştir. Bu yüzden çelikle üretim en kolayı.

sayın bari ;çelikten kolaylıkla köklenebiliyor,geçen yıl küpeler tamaniyle kurudu ve ilkbaharda yeniden toprak altından çıkıp filizlendiler.
balkona almam için sıra onlara gelmiyor.

sarigoz
15-12-2012, 11:48
Merhaba kupesever arkadaslar,
Benim Kupeli,tomrucuklandi..Zamansiz oldu..Yakinen fotografini yuklerim..Cicek acmasini bekliyorum..
Sayin Pembegul,cok guzel tarif yazmissiniz.Hemde dogal olmus..tohumla hic denemedim,ama en guzeli celik yolu ile onlari cogaltmak.Hemde zahmetsiz..

sarigoz
16-12-2012, 15:33
Tekarardan merhaba arkadaslar.
Kupelim,cicek verdi de..Fotograf cepten cekildigi icin pek de guzel cikmadi,ama idare edin.Iki kare,biri toprucukluyken ve bu sabah da baktigimda bir adet de ciceklisini ekliyorum..
Zamansiz acmasi,beni de sasirtti acikca.O da mevsim degisikligine ugradi galiba:D

sarigoz
17-12-2012, 13:19
Bu sabah acan acikpembe kupelim ve diger kupeli .Umarim daha guzel cekmisimdir..Disarsi karli ve hala kar yagiyor,benim kupeli ise cicek tomrucuklari ile dolu..:p
Hayirlisi bakalim..

gokselcetin
17-12-2012, 13:58
Harikalar imrenmemek elde değil. Nazarım değmesin :)

bari
17-12-2012, 14:42
Magellenica böyle bir şey, soğuğa dayanıklı.

Benol Hazaroğlu
23-12-2012, 11:45
Ve açtı.

sarigoz
23-12-2012, 14:16
Merhabalar ..Demek sadece benim kupelim acmamis..Bu kupeli cicekler cildirmis olmali:D

pembegül
23-12-2012, 14:26
MaşaALLAH sarigoz ve Benol Hazaroğlu darısı benim küpelerin başına inşaALLAH :)

gokselcetin
06-01-2013, 10:31
Çelikten bir kaç ay önce yetiştirdiğim küpemin resimlerini ekliyorum. İç kısımları oldurması için tepe sürgünü kestim. Böylelikle yanlardan yeni sürgünler gelmeye başladı. En son durumu resimlerdeki gibi.

Sayın september82'ye gönderdiğim küpe fidesi kargo çalışanlarının özenli taşıma hizmeti sonucunda maalesef kırılmış :( Haliyle kendisi için başka bir küpe daha ayırdım (Resimdeki küpe). Ne zaman isterse kendisine göndereceğim.
Saygılarımla.

359941 359942 359943 359944

gokselcetin
07-01-2013, 23:36
Sayın september82;
Çok naziksiniz, teşekkür ederim. Yavrularımı sabırsızlıkla bekliyorum :) Geldiklerinde yeni yuvaları olacak saksılarına hemen alıp fotoğraflarını paylaşacağım.

turhal
10-01-2013, 09:25
Ortanca, gül ve afrika menekşesi konusunda hem bilgi sahibi hem de gayet iyi bir yetiştiriciyim. Bu ilkbaharda çocukluğumu hatırlatan, en güzel saksı çiçeklerinden biri olan küpe çiçeğini bir arkadaşta görerek üç dalını kırdım ve diktim. ilkbahar ve yazın herhangi bir araştırma yapmama dahi gerek olmadan çiçeklerim çok hızlı ve güzel büyüdü. boyları 50 cmye ulaşırken kasım sonuna kadar çiçek de açtılar. Ben göz kararı kah eski dalları kesip, kah bırakarak devam ettim. Ta ki aralık ayı ortalarına kadar. Ondan beri çiçeklerim hala tomurcuk veriyor ancak tomurcuklar açmadan dökülüyor. Ankara'da yaşıyorum ve balkonum camla kapatılmış durumda. Çiçekleri eve almayı denedim, en nemli mutfak da kar etmedi, buzdolabının üstü de kar etmedi, en nemsiz salonda kar etmedi. Bugün araştırma yapmaya başladığımda ise hayal kırıklığına uğradım çünkü bilgiler tamamen çelişiyor. En samimi ve yardım amaçlı bilgilerin bu sitede paylaşıldığını görerek üye oldum ve sizlerden yardım istiyorum. Lutfen küpe çiçeği hakkında bilgilerimizi netleştirelim. Mesela hem camlı balkon kışı geçirmesi için yeterli diyor hem de kışın asgari 14 derecede kalması lazım diyor. Ankara'da yahut Istanbulda hiç bir camlı balkon kışı 14 derece ortalamayla geçiremez. Mesela keisnlikle içeri almayın, kapalı yerde yaşamaz deniliyor ama resimlerin çoğu iç mekanda, dahası içeri almadan kış nasıl geçirilecek bir bilgi verilmiyor. Rica ediyorum şu bilgileri netleştirelim...

Sevgi
10-01-2013, 09:35
Ortanca, gül ve afrika menekşesi konusunda hem bilgi sahibi hem de gayet iyi bir yetiştiriciyim. Bu ilkbaharda çocukluğumu hatırlatan, en güzel saksı çiçeklerinden biri olan küpe çiçeğini bir arkadaşta görerek üç dalını kırdım ve diktim. ilkbahar ve yazın herhangi bir araştırma yapmama dahi gerek olmadan çiçeklerim çok hızlı ve güzel büyüdü. boyları 50 cmye ulaşırken kasım sonuna kadar çiçek de açtılar. Ben göz kararı kah eski dalları kesip, kah bırakarak devam ettim. Ta ki aralık ayı ortalarına kadar. Ondan beri çiçeklerim hala tomurcuk veriyor ancak tomurcuklar açmadan dökülüyor. Ankara'da yaşıyorum ve balkonum camla kapatılmış durumda. Çiçekleri eve almayı denedim, en nemli mutfak da kar etmedi, buzdolabının üstü de kar etmedi, en nemsiz salonda kar etmedi. Bugün araştırma yapmaya başladığımda ise hayal kırıklığına uğradım çünkü bilgiler tamamen çelişiyor. En samimi ve yardım amaçlı bilgilerin bu sitede paylaşıldığını görerek üye oldum ve sizlerden yardım istiyorum. Lutfen küpe çiçeği hakkında bilgilerimizi netleştirelim. Mesela hem camlı balkon kışı geçirmesi için yeterli diyor hem de kışın asgari 14 derecede kalması lazım diyor. Ankara'da yahut Istanbulda hiç bir camlı balkon kışı 14 derece ortalamayla geçiremez. Mesela keisnlikle içeri almayın, kapalı yerde yaşamaz deniliyor ama resimlerin çoğu iç mekanda, dahası içeri almadan kış nasıl geçirilecek bir bilgi verilmiyor. Rica ediyorum şu bilgileri netleştirelim...

Merhaballar sn.Turhal; benim küpe çiçeklerimde kış bahçemde duruyorlar. Ve bu gece -5°C idi. Sitenin havuzu bile donmuş. Sabah kalktığımda ilk işim kış bahçesindeki çiçeklerime bakmak. Bu sabah çiçeklerimin hepsi iyi durumdalardı. Hatta küpelim yeni sürgünler vermeye bile başladı.:p

turhal
10-01-2013, 09:40
hem hala tomurcuk vermeleri hem de açmadan dökmeleri bir sorun olduğuna işaret ediyor. Kışın çiçek almaktan vazgeçmek elbette kolay ama bu durumda çiçeğin tomurcuklanmaması gerekmez miydi...

Sevgi
10-01-2013, 09:42
Bu görüntülerde şimdiki halleri:p

360728

360729

Sevgi
10-01-2013, 09:52
hem hala tomurcuk vermeleri hem de açmadan dökmeleri bir sorun olduğuna işaret ediyor. Kışın çiçek almaktan vazgeçmek elbette kolay ama bu durumda çiçeğin tomurcuklanmaması gerekmez miydi...

Sn. Turhal; benim gözlemlediğim kadarıyla küpe çiçekleri serin yerlerde daha güzel yetişiyorlar. Ama kış şartları tomurcuklanma ve çiçeklenme sürecini olumsuz etkiliyor. Bundan sanırım 1 ay önceydi (yukarı sayfalarda resim yüklemiştim) benim küpelimde çiçek açtı. Ama açmak için geç kalan diğer bir tomurcuk geçen hafta açmadan düştü.

Sizin küpelinizde nerede daha mutlu ise orda bırakın. Çünkü her küpe çeşidi aynı mumaleyi kabul etmeyebiliyor. Reimlerini yüklerseniz daha bilgili olan arkadaşlar mutlaka yardımcı olacaklardır.:p

turhal
10-01-2013, 09:53
gayet sağlıklı görünüyorlar ama tomurcukları yok. Benim çiçek hala tomurcuklarla dolu ama tomurcuklar büyüyük iyice kırmızılaştıktan sonra döküyor. bir tanesinin de en tepe filizleri kurudu ama yan dallardan çıkan tomurcuklar hala duruyor. keşke bilgilerini kesinleştirebilsek. Konuyla alakalı diğer sitelerdeki bilgilerde tamamen çelişiyor. kimi asla rüzgarsız olmaz derken kimi ancak rüzgarlı yerde yetişir diyor. Kimi evde yetiştirdim diyene inanmayın kapalı alanda olmaz diyor, kimi ev çiçeğidir diyor. hatta aynı yazı da hem 14 derecenin altına düşmeyin diyor hem soğuğa dayanıklıdır diyor.

Sevgi
10-01-2013, 10:01
gayet sağlıklı görünüyorlar ama tomurcukları yok. Benim çiçek hala tomurcuklarla dolu ama tomurcuklar büyüyük iyice kırmızılaştıktan sonra döküyor. bir tanesinin de en tepe filizleri kurudu ama yan dallardan çıkan tomurcuklar hala duruyor. keşke bilgilerini kesinleştirebilsek. Konuyla alakalı diğer sitelerdeki bilgilerde tamamen çelişiyor. kimi asla rüzgarsız olmaz derken kimi ancak rüzgarlı yerde yetişir diyor. Kimi evde yetiştirdim diyene inanmayın kapalı alanda olmaz diyor, kimi ev çiçeğidir diyor. hatta aynı yazı da hem 14 derecenin altına düşmeyin diyor hem soğuğa dayanıklıdır diyor.

63 nolu mesajımda küpelimin fotoğrafları var:D

turhal
10-01-2013, 10:02
Sn. Turhal; benim gözlemlediğim kadarıyla küpe çiçekleri serin yerlerde daha güzel yetişiyorlar. Ama kış şartları tomurcuklanma ve çiçeklenme sürecini olumsuz etkiliyor. Bundan sanırım 1 ay önceydi (yukarı sayfalarda resim yüklemiştim) benim küpelimde çiçek açtı. Ama açmak için geç kalan diğer bir tomurcuk geçen hafta açmadan düştü.

Sizin küpelinizde nerede daha mutlu ise orda bırakın. Çünkü her küpe çeşidi aynı mumaleyi kabul etmeyebiliyor. Reimlerini yüklerseniz daha bilgili olan arkadaşlar mutlaka yardımcı olacaklardır.:p

Ama ben henüz nerede mutlu olduklarını bulabilmiş değilim. dahası anladığım kadarıyla yer değişimini de sevmeyen bir çiçek. Şu mevsimde hala sürekli tomurcuk verecek kadar azimli çiçeklerin çiçek açamadan tomurcuk dökmesi beni üzüyor. Soğukla alakalarını bir çözebilsem bir anlayabilsem( Çiçekleri feda etmeden) muhakkak uygun yeri bulacak yahut hazırlayacağım ama edindiğim ve öğrendiğim bilgiler fikir vermekten uzak ve hatta kafa karıştırıcı

Sevgi
10-01-2013, 10:14
Ama ben henüz nerede mutlu olduklarını bulabilmiş değilim. dahası anladığım kadarıyla yer değişimini de sevmeyen bir çiçek. Şu mevsimde hala sürekli tomurcuk verecek kadar azimli çiçeklerin çiçek açamadan tomurcuk dökmesi beni üzüyor. Soğukla alakalarını bir çözebilsem bir anlayabilsem( Çiçekleri feda etmeden) muhakkak uygun yeri bulacak yahut hazırlayacağım ama edindiğim ve öğrendiğim bilgiler fikir vermekten uzak ve hatta kafa karıştırıcı

Doğru diyorsunuz fazla yer değişiminide sevmiyor. Koşumun annesi bahçedeki küpelerinin üzerini büyüklüklerine göre pet su şişelerini kesip kapatıyormuş donmasınlar diye. Baharda yeni sürgünlerle hayata devam ediyorlarmış. 2 sene önce duymuştum. Hatta bende çelik istemiştim.

pembegül
10-01-2013, 11:06
Merhaba turhal hoş geldiniz , Küpenizin derdi soğuk değil gibi öyle olsaysı yaprakları solardı küpenizin belki vitamine ihtiyacı var birde toprağına bakın yaprak altlarına bakın haşare olabilir haşere yoksa biraz demir vitamini verin çiçeğiniz vitaminsiz kaldığı için çiçeklerini döküyor olabilir kolay gelsin..:)

sevoş
10-01-2013, 12:17
küpe çiçeğini rahmetli annem çok severdi.annem ölünce çiçekte sevgisizlikten kurudu.artk ben küpeye anne çiçeği diyorum.nerde görsem annemi hatırlarım.Allah rahmet etsin.

gokselcetin
10-01-2013, 12:32
Anneniz nur içinde yatsın sayın sevoş.

turhal
10-01-2013, 12:52
Merhaba turhal hoş geldiniz , Küpenizin derdi soğuk değil gibi öyle olsaysı yaprakları solardı küpenizin belki vitamine ihtiyacı var birde toprağına bakın yaprak altlarına bakın haşare olabilir haşere yoksa biraz demir vitamini verin çiçeğiniz vitaminsiz kaldığı için çiçeklerini döküyor olabilir kolay gelsin..:)

sağolun, tavsiyenizi tutacağım ama şu soğuk konusunu da bir netleştirebilsek... camla kapanmış balkon elbette dışarısı gibi olmaz ama özellikle bu günlerde geceleri sıfır dereceye hatta bir iki derece de altına düşebilir. Bu küpe çiçekleri için ve üzerlerindeki tomurcuklar için bir sorun teşkil eder mi? kışın küpe çiçeklerini odalarda mı tutmalıyız kapalı balkonlarda mı? odalarda az güneş alan yerlerde mi cam önlerinde mi?

pembegül
10-01-2013, 15:05
fuchsia
Küpe çiçeği, iç mekanlarda doğu- batı ve güney pencere önüne direk güneş ışığı almayan ışıklı bir yere yerleştirilmelidir. Dış mekanlarda ise ayrıca sıcak öğle ve sonrası kızgınlığından korumak için kesinlikle gölge bir yere konulmalıdır.
Küpe çiçeği gündüzleri 15-21 C serinlik isterken geceleri soğuğu sever. İlk bahar da yeni sürgün ve çiçek tomurcuklanması için bu gece soğukları gereklidir. Ortalama gün sıcaklığı 25 C nin uzerine çıktığında çiçeklenme sona ermektedir.

Sulama büyüme gelişme döneminde toprak yüzeyi kuru hissedildiğinde sulanmalıdır. Sonbaharda sulama kademeli olarak azaltılmalı ve sulama peryot aralığı uzatılarak bitki kış dinlenmesine hazırlanmalıdır. kış dinlenme döneminde aşırı kurumayı önleyecek, toprağı nemli tutacak kadar su verimelidir.
Gübreleme ilk bahar döneminde 2-4 haftada bir kompoze gübre verilmelidir.Eğer bitki içeri alınacaksa en az 2 hafta öncesinden gübreleme kesilmelidir.
Toprak, eşit ölçülerde torf, vermikülit veya perlit, toprak ve kum karışımı kullanılır. Kış dinlenme dönemi bitimi, ilk bahar başlangıcında kök bakımı yapılarak taze toprak harcı ile ya aynı **** bir boy büyük saksıya alınmalıdır.
Baharla büyüyen sürgün uçları 2 çift yaprak sonrası uçları çimdikleme ile alınır, bitki dalanmaya maruz bırakılarak dolgun bol çiçekli bir şekil alması sağlanır.
Sıcak ve kuru koşullar, çiçek dökümesi ve tomurcukların açmadan düşmesine sebep olur. En büyük düşmanı beyaz sinektir.

ALINTI

Biraz araştırdım bunu buldum bence doğru bir tespit bence içeri almayın yeri aydınlık olmalı direk güneşten koruyun donar diye endişe ediyorsanız saksının etrafını şu inşaatlarda yalıtım olarak kullanılan köpüklerle saksıyı alt ve yanlardan birde saksının üstünü biraz hava alacak kadar bırakın saksının üstünüde kaplayın aşırı su vermeyin susuzda bırakmayın yani toprağın içine parmağınızı derince batırın ordaki neme göre su
verin.Şimdi içeri alırsanız soğuğa alışmış çiçek hemen ölür illede alayımderseniz iklimlendirin ilk gün bir saat evde tutun sonra yerine alın ikinci gün iki saat evde tutun sonra yerine alın bu şekilde gece gündüz birer saat artırarak yavaş yavaş sıcağa alıştırın ancak yinede evin en serin ve yarı aydınlık yerini tercih edin en serin yer pencere önü ise o zaman önüne bir gazete kağıdı ile gölge yapın kolay gelsin ..:)

Gelecek yıl son baharda içeri alın evde kalorifer yanmadan ev ortamına alışsın kalorifer yanıncada evin en serin odasına pencere önüne koyun sobalı ev ise mutfak ve soba olamayan odaların cam önünü tercih edin..

turhal
23-01-2013, 09:34
Sevgi ve pembegül isimli üyelerin emeğine çok teşekkür ediyorum. Ancak gördüğüm kadarıyla hala küpe çiçeği hakkında birbiriyle çok çelişen bilgileri sentezleyemedik ve soğuk konusunu netleştiremedik. Çocukluğumun en çok özlenen çiçeklerinden biri olan küpe çiçeğini bu bahar üç çelikle denedim(Mart 2012) ve üçünde de başarılı oldum, hazirandan aralık ayına kadar da çiçek aldım. O süreçlerde araştırma yapmaktan çok genel bilgilerime ve mantığıma dayanarak hareket ettim ancak soğuklar bastırınca içeri aldığım çiçeklerim tomurcuk vermeye devaqm ettiği halde çiçek tutturamayınca araştırmaya başladım. O sayede de bu siteyle tanıştım. Ancak belirtmek isterim ki biraz bu sitede, daha çok diğer sitelerde, küpe çiçeği hakkındaki bilgiler çok çelişkili. Her ne kadar henüz soğukla ilişkilerini çözemesem de, bir yıllık tecrübeden edindiğim bilgileri paylaşarak daha net bir tablo ortaya koymak istiyorum.
1- Küpe çiçeği için bir çok sitede rüzgarlı yer şartı öne sürülmüş. Muhtemelen iİngilizcesi kötü olan birinin yabancı bir siteden tercümesi sonucu oluşmuş bu hava, hava sirkulasyonu olan bir yer ifadesini rüzgarlı diye çevirmeyi başarmışlar. Benim gördüğüm kadarıyla havalandırılan, hava sirkülasyonu olan, mükünse balkonların gölgelik bölgelerinde yetişmesi gereken Küpeli, rüzgarı kesinlikle sevmiyor, yani rüzgarlı yer bilgisi kesinlikle yanlış. Bu tomurcuklarınızın kaybına, yaprakların şekil bozukluğuna yol açar.
2- Küpe çiçekleri için siyah saksıyı asla kullanmayın tavsiyesi verilmiş. Bu bilgi de kesinlikle yanlış. Gezdiğim iki serada da bütün küpelilerin siyah saksıda olması bir yana; çiçeğin yukardaki dallarının dahi kurumaya meyli olduğunu düşünülürse, kökleri ışıktan en hazzetmeyen çiçeklerden olan küpeliyi mümkünse siyah saksılarda yetiştirmek gerekiyor.
3- Çelikten en kolay üretilen çiçeklerden biri olan küpeli suya karşı çok hassas. Kararında verilmeyen en iyi ihtimalle tomurcukların dökülmesine yol açarken çiçeğin ölümüne de yol açabilmekte. Küpeliyi sık sık ve az miktarlarda sulamak en iyisi. Benim ölçüm alta sızdırmayacak, daha doğrusu altta su birikimine yol açmayacak miktarda su vermek ve bunu sık sık tekrarlamak.
4- Orjini kırmızı açan her çiçekte olduğu gibi küpede demir seviyor. Saksısına bir iki adet paslı çivi saplamak bu ihtiyacını giderecektir.
5- Küpenin sıcak havayla bir derdi yoktur, nem oranı ve gölge sağlandıkça sıcak hava yazılanların aksine zarar değil yararlı olmaktadır. Ancak nemli hava asla unutulmamalı, yaratılamıyorsa sık sık yapraklarına su püskürtmelidir.
6- Küpe hafif ve geçirgen toprağı sever. Saksısındaki ağaç kabuğu sağlıklı yetişebilmesi için olmazsa olmazdır , hayvan gübresi ve kumda da saksı harcında ihmal edilmemesi gereken diğer şeyler.
7- Küpeliyi mutlaka yanlara yayarak çok çiçek alacaksınız diye bir şart yoktur. Uygun koşullarda çok hızlı boy atabilen bu bitki üst dallarda her yaprağının altından göz vermekte ve bu gözlerden çiçek açmaktadır. Benim yan dallarına izin vermediğim bir küpeli bir sene dolmadan 10 cm lik çelikten 1 metre boya ulaştı 4 dalıyla birlikte. Ancak yanlara yayılmasını istediğinizde 3-4 sürgünün üzerinizden budamanız gerekiyor. Budadığınız kısımları atmayıp varsa tomurcuklarını ve fazla yaprakları temizleyip hemen uygun toprağa dikerseniz arkadaşlarınıza verebileceğiniz çok güzel hediyeler elde edersiniz.
8- Küpe çiçeğini boyuna sürdürmek istiyorsanız aydınlık ama tamamen gölge bir yerde, mümkünse pencere önünde yerde, balkon duvarı dibinde yetiştirmelisiniz. Çiçekler ışığın yerini tesbitte hiç zorlanmaz, ona yönelirler. Işık alan yer yukarıda kalırsa Küpe hızla boy atacaktır.
9- Yer değişimihiç sevmeyen bir bitkidir, olabildiğince az ve çok dikkatli olmalısınız taşırken.
10- Evden uzun süreli uzaklaşmak ve bu sürelerde çiçeğini komşuya emanet edemeyecekler için bir öneri. Küpe saksısına olabildiğince küçük ağzı kapatılabilen plastik kutular gömebilirsiniz. Bu kutulara toplu iğneyle delikler açar su ile doldurursanız, kısa sürede kökler ulaşacak gerekli su ihtiyacını karşılıyacaktır. Burada kutunun kesinlikle güneş görmemesi ve ağzının kapatılabilir olması çok önemlidir. Yine de eklemek de fayda var. Bu benim bulduğum bir yol. Üç küpeli ve 5 adet saksıda gül de işe yaradı. Benim olmadığım 15 günlük 3 süreçte susuz kalmadılar. Daha profosyoneller buna ne der bilemiyorum. Benim bulduğum bir yol diyorum ancak bir dayanağım var. Eskiler tulumbalardan yer sularının o sene çok alçakta kaldığını anladıklarında, nadide ağaç ve güllerinin dibine küpler gömer suyla doldururlardı. O küpün normalde insanın algılayamayacağı oranda sızdırdığı suyu bitki algılar kökleriyle ona tutunur, yaz mevsimini yer suyu olmadan da atlatırdı. Küpün tamamı toprağın altında kaldığı ve ağzı iyi kapatıldığı için içindeki su ısınmaz, su azaldıkça havada almazdı. Ben önce tarlada bir gül ve leylağa denedim 5 litrelik pet şişelerle. Kısa zamanda köklerin şişeye tutunduğunu görünce saksılarda da denedim ve iyi sonuç aldım. Ancak dediğim gibi benimkisi el yordamıyla hareket etmek. Daha profosyonel olanların fikrini almak lazım, kimsenin çiçeğinin kaybına yol açmak istemem.
11- Son olarak küpelinin kışa ve soğuğa direncini ben henüz bulamadım. Şahsi tecrübesiyle net bilgi sahibi olana da rastlamadım. Ticaretini yapan insanlar küpelileri kışın ısıtılan nem oranı yüksek seralarda tuttuklarını söylediler. Şu kışı selametle atlatabilirsek soğuk karşısındaki davranışlarını da öğrenmiş olur, paylaşırım.

turhal
23-01-2013, 10:40
Sayın turhal,
Bilgileri toparlayıp tek konu olarak sunduğunuz için teşekkürler.
Ben de küpe fidesi alıyorum, diktikten 2-3 gün sonra yapraklarını dökmeye başlıyor ve onları kaybediyorum. Bu durum beni oldukça üzüyor. Küpe sever birkaç kişinin önerisini aldım, şu an onları uygulamaya başladım. Umarım hayatta kalır fideler..
Saygılar.

Zaman ayırt etmeksizin kendi üç küpe çiçeğimden budadığım dalları ve yanlışlıkla kırılanları neredeyse boyutuna bakmaksızın toprakla buluşturdum. Boylu kestiklerimi tek yahut iki göz bırakarak diktim. Doğrudan saksıya diktiklerimde de tutma oranı çok yüksekti ama ama pet şişe içinde, sanırım seralama denen yolla(kusura bakmayın, literatüre çok hakim değilim, bir de amatör kalmak adına terim kullanmayı pek tercih etmiyorum) diktiklerimde 12'de 11 başarı sağladım. Muhtemelen yolu bildiğiniz için uzun anlatmayayım. Bir ufak pet şişeyi boğazına yakın yerden kesip içine gübreli toprak ve kuru ağaç kabukları koyuyor, çeliği saplıyor, daha sonra kesilen yeri bantla geri yapıştırıyor, sulayıp ağzını hava almayacak şekilde kapatıyor ve ılık hatta sıcak denebilecek güneş görmeyen bir yere koyuyorsunuz.

Dansel
23-01-2013, 14:33
Küpe çiçeklerimi terasta kuytu bir yere koydum, aşırı rüzgar ve soğuktan korumak için. Şimdilik iyiler ki İstanbul geçenlerde oldukça soğuktu. Benim sorunum beyaz sinek. Beyaz sinekten kurtuldum derken birinin yapraklarına yine yapışmışlar. Ev yapımı ilaç kullanmıştım daha önce, o da ( benim yanlış kullanımımdan belki) yapraklarını çok kötü yaptı. Küpelide beyaz sinekle nasıl savaşırım.

gokselcetin
24-01-2013, 23:44
Sayın september82;
Küpeye iyi bakmışsınız, çok sağlıklı görünüyor. Elinize emeğinize sağlık. İnşallah büyüyüp bol bol güzel çiçeklerle donanır.
Saygılarımla.

Sevgi
25-01-2013, 10:29
Zaman ayırt etmeksizin kendi üç küpe çiçeğimden budadığım dalları ve yanlışlıkla kırılanları neredeyse boyutuna bakmaksızın toprakla buluşturdum. Boylu kestiklerimi tek yahut iki göz bırakarak diktim. Doğrudan saksıya diktiklerimde de tutma oranı çok yüksekti ama ama pet şişe içinde, sanırım seralama denen yolla(kusura bakmayın, literatüre çok hakim değilim, bir de amatör kalmak adına terim kullanmayı pek tercih etmiyorum) diktiklerimde 12'de 11 başarı sağladım. Muhtemelen yolu bildiğiniz için uzun anlatmayayım. Bir ufak pet şişeyi boğazına yakın yerden kesip içine gübreli toprak ve kuru ağaç kabukları koyuyor, çeliği saplıyor, daha sonra kesilen yeri bantla geri yapıştırıyor, sulayıp ağzını hava almayacak şekilde kapatıyor ve ılık hatta sıcak denebilecek güneş görmeyen bir yere koyuyorsunuz.

Sayın turhal; seralama yöntemini hangi ayda uyguluyorsunuz ve çelikler ne kadar zaman da kökleniyor?

Şimdiden teşekkürler.

turhal
25-01-2013, 21:55
Sayın turhal; seralama yöntemini hangi ayda uyguluyorsunuz ve çelikler ne kadar zaman da kökleniyor?

Şimdiden teşekkürler.

Mesajınızı geç gördüğüm için kusura bakmayın. Ben martta dikmiştim, nisandan itibaren çıkan dallardan dikmeye başladım. İlk başlarda yaptıklarımın tamamı tutarken en son aralık başında yaptıklarımda yarı yarıya bir oran yakaladım. Buradan hareketle en uygun mevsimin mart nisan olduğu sonucu çıkarabilirim. Ama her mevsimde tutma imkanı olduğuna da şahit oldum

-serap-
01-02-2013, 11:50
Merhaba;
Küpe çiçeğim balkonda korunaklı bır yerde ama yaprakları dokuldu bu baharda kendını toparlar değilmi?

Begonyam
03-02-2013, 12:29
Benim küpelimde beyaz bir hafta oldu balkona çıkardım minicik dört tana tomurcuk yapmış

çok sevindim ..:D

Siz küpe çiçeklerini kısın evemi aldınız?

Begonyam
03-02-2013, 12:31
Magellenica böyle bir şey, soğuğa dayanıklı.

Bu cins kac derece soguga dayanabiliyor

pembegül
03-02-2013, 16:27
Siz küpe çiçeklerini kısın evemi aldınız?

İlk baharda almıştım yazın kurudu istanbulda bahçede korunaklı biryerde kışa direnir çok sıcaktan hoşlanmıyor yazın bol ışık alan gölge bir yerde durursa güzel gelişir.

Begonyam
03-02-2013, 17:57
Sayın pembegul benim kupe çiçeğim bu sene balkonda -8 dereceyi gördü acaba yasarmi dayanabilirmi? Ve yaprakları kurudu fakat dökmedi. Mrs. Popple bu cinsten.

pembegül
03-02-2013, 20:27
Sevgili begobyam daha kuytu bir yere alın burayada bir bak küpeler hakkında detaylı bilgiler var.

Küpe Çiçeği, Fuchsia | Adan Zye Bitkiler Dünyası (http://azbitki.com/kupe-cicegi)

Begonyam
03-02-2013, 21:27
Sevgili begobyam daha kuytu bir yere alın burayada bir bak küpeler hakkında detaylı bilgiler var.

Küpe Çiçeği, Fuchsia | Adan Zye Bitkiler Dünyası (http://azbitki.com/kupe-cicegi)

Cevabınız için cok teşekkürler pembegul neyseki bendeki türü -12 dereceye kadar dayanabiliyormus biraz olsun icim rahatladı insaallah birsey olmamıştır :rolleyes:

turhal
05-02-2013, 15:11
Ben de daha önce yazdıklarımdan bilmiyorum takip edebildiniz mi, küpeli ile soğuk arasında kalmıştım. Küpeli için en uygun kapalı alanın mutfak olduğunu farkettim. Mutfaktaki nem kapalı alan, ev içi sevmeyen bu bitkiyi ayakta tutuyor. Ancak yine de dışarı almam gerekiyordu. Sonuç olarak, Ankara'da, kapalı balkonda şimdilik yaşayabiliyorlar ancak ikisi keserken bir tanesi hala tomurcuk verip çiçeklenmeden dökmeye devam ediyor. Görülen o ki çiçek alamasak da en iyi yer don olmayan balkonlar...

akgül
16-02-2013, 20:37
arkadaşlar bir arkadaşımdan küpe çiçeği çeliği almıştım.sizce tutma ihtimali nedir?
bu arada en uç tarafındaki yeni çıkan yeşil yapraklarını çelik olarak aldım.

pembegül
16-02-2013, 21:02
arkadaşlar bir arkadaşımdan küpe çiçeği çeliği almıştım.sizce tutma ihtimali nedir?
bu arada en uç tarafındaki yeni çıkan yeşil yapraklarını çelik olarak aldım.

Bende böyle bir çelik diktim tuttu size dikin üstünede bir bardaktan sera yapın serin bir yerde dursun aşırı sulamayın susuzda kalmasın kolay gelsin .

hercai73
06-03-2013, 12:25
eğer küpe çiçeği yetiştiriyorsanız çok fazla güneş ve toprağının kuru kalması çiçeğin ölmesine neden olur. daima nemli ve buharlı ortamı seven ve kırık güneş ışınından faydalanmayı seven nazlı bir çiçek türüdür. Çiçeğin çoğaltılması genç çeliklerle oluyor genç filizi nemli ve yumuşak bir saksıya dikin ve çiçeği diktikten sonra yarı karanlık ve serin bir odaya üzerine geniş bir poşet geçirerek bırakın bu yöntemle çiçeğiniz yakında toprağa kök salacaktır. Bu anlattıklarım kesinlikle bizzat kendi tecrübelerimden esinlenerek sizlere bilgi veriyorum

hercai73
06-03-2013, 12:28
akgül kardeşim alttaki dört ana yaprağı temizledikten sonra dikersen başarırsın

nevsune
07-03-2013, 09:37
Sezonu açtı.

sadet demirel
21-03-2013, 13:17
merhabalar birkaç çeşit küpe çiçeği satın almak istiyorum.uygun fiyatta nereden bulabilirim.çiçekli günler hepinize.

optimus
30-03-2013, 12:16
Acmadan cicekleri yapraklarindan ne renk acacagini bilmemiz mumkun mu acaba?

glorya
07-04-2013, 22:03
Ben de bugün aldım küpelimi, bebeğimi.. Sanırım kırmızı açacaklar. Çok heyecanlıyım.. Yeni olduğu için bakımını yapamadım. Perişan görünebilir ama siz onu bir de yarın görün :)

glorya
09-04-2013, 12:39
arkadaşlar küpe çiçeğimin yaprakları çok soluk duruyor. Ne yapmalıyım. Üzerinde bi sürü de tomurcuk var :(

Hülya
18-04-2013, 13:07
Bahçeye dikilecek küpelerim.

391854

Aldığımda renkleri belli değildi.

391855

391857

İki günde açtılar.

Hülya
18-04-2013, 13:14
Hepsi yalın kat açıyorlar.Böyle de güzeller.

391863

391864

blaze ash
24-04-2013, 20:06
Pazar günü emirgan korusunun içindeki çiçek satış bölümünden büyükçe bir küpe çiçeği aldım. Kuzaye bakan kapalı balkonumda duruyor (yaprakları çok uzun olduğu için yukarıya astım) ama yaprakları soldu. Toprağı da nemli. Nedenini anlayamadım. Bu durum normal mi?

Bir sorun varsa geç kalmak istemiyorum.

Yapraklarında herhangi bir böceğe ya da zararlyarastlamadım.

Sent from my iPad using Tapatalk HD

Hülya
24-04-2013, 23:39
Açmaya başlıyan küpelerim.Yerlerini sevdiler. :)

395073

Hülya
27-04-2013, 16:32
Balerin gibi...:)

396222

Öznur
07-05-2013, 21:36
Merhaba bugün A101den 13 tlye aldığım bu kocaman küpeliyi eve gelince içinde durduğu naylondan çıkarınca bir sürü yaprağı döküldü, dipleri çürümeye başlami gibiydi. Sizce ne yapmalıyım çok uzamış dalları, budasam mı?

Hülya
07-05-2013, 22:02
Poşette uzun zaman hava almadan kaldığı için yaprakları zarar görmüş, rüzgarlı serin bir yerde tutun.Düzeleceğini umuyorum.Sulamasına dikkat edin.

fatitoo
07-05-2013, 22:15
Muhtemelen naylonun içinde havasız kalmıştır.naylonun içinde kalan alt yapraklar Nemden dolayı çürüyüp dükülmüş veya tam tersi susuzluktan dökülmüş olabilir. Aldığınızda toprağın durumu bilgi verebilir. Eğer kökleri çürümediyse tekrar kendine gelir gibime geliyor. İnşallah kökler sağlamdır...

gokcegokce
09-05-2013, 21:49
MErhaba, benimkinde henüz tomurcuk yok. Ne yapmalıyım çiçek açtırmak için ? Tavsiyeler...

maysan80
10-05-2013, 21:59
çok güzel bir çiçek bu. bayılıyorum küpeliye.

hira
12-05-2013, 01:49
küpeli neden açmıyor olabilir arkadaşlar? çok nazlı bu yahu..güneşe koyarsın çarpılır,gölgeye koyarsın yapay çiçek gibi yerinde sayar..ne ümitlerle aldım geldim ben onu:) aşkımız bitecek böyle giderse:)

Jezebel
12-05-2013, 14:38
Öleceğini bile bile yine küpe aldım.
Isılar 50 derece olana kadar keyfini süreceğim.:)

403190

403191

Uzun ömürlü olmasını dilerim.

Benol Hazaroğlu
12-05-2013, 14:40
Bu cins bahçeye çok dayanıklı. Güle güle büyüt canım.

Kelebek
12-05-2013, 22:36
Yenimahale serasından fide olarak aldığım küpeli yakında açacak...

shenile
16-05-2013, 10:58
arkadaslar size bir sorum olacak bu küpe cicekleri acik balkon sadece üstü pergüle ile kapali olan balkonlarda kisin yasama sansi var mi ?

sevoş
16-05-2013, 11:54
A101 den bir hafta önce aldığım küpeli öldü ölecek.biraz soluk ve yaralıydı,kurtaramadım.

YeniGine
17-05-2013, 00:47
Geçen seneden, çok cılız kalmış gelişmemiş, sabah güneşini görüyor... Nasıl geliştirebiliriz?

405443

Sevgi
17-05-2013, 11:02
Sevgi YeniGine, güzel bir toprak karışımı hazırlayıp saksı değişimi yapın bence. Konumu iyi gene aynı yerde kalsın. Küpeliler fazla güneşten hoşlanmazlar.

günebakan
17-05-2013, 14:56
Bence de toprakğı iyi ise suyunu eksik etme Sevgili Sevginin dediği gibi gölge bir yerde dursun sonbaharda budama yaparsan sanırım iyice gelişir:)

YeniGine
18-05-2013, 00:33
Teşekkürler sevgili Sevgi, sevgili günebakan... Bugün tekrar baktım çiçeğe evet geçen seneden alındığı gibi duruyormuş yani torfta dikili ve fazlaca da sulanmış. Saksısını, toprağını, gübresini götürdüm kendisi de tamam ben değiştiririm dedi. İnşallah gelişir küpe, teşekkür ettim, sağolun.

glorya
18-05-2013, 17:23
bunlar da benim küpelerim. ilk aldığımda üzerinde birsürü tomurcuk vardı. fakat birazı açtıktan sonra birazı da daha tomurcukken dökülmüştü ama üzerinden 1 ay geçmeden çiçeğim coştu çok mutluyum :)

vildan25
21-05-2013, 23:55
arkadaşlar şuan çelikten küpe çiçeği yetiştirmek mümkünmü? mümkünse burda okuduğum kadarıyla dışarıda ve çok güneş almayan bi yerde durması gerekiyor ancak erzurumda hala havalar çok soğuk kaloriferler hala yanıyor ev sıcak napabilirim ?burda gördüğüm kadarıyla çeliği dikip üzeri buzdolabı poşeti ile kapatılmış ilk dikim aşamasında öyle yapsam mutfak cam açık olduğu için daha serin oluyor mutfakta bekletsem olur mu yoksa sıcak odada mı kalsın?

ozgursahin
23-05-2013, 01:55
küpe çiçegim

Nevzat
23-05-2013, 05:48
Küpeli.

xxlapatyaxx
23-05-2013, 16:43
Merhabalar ustunde cicek olan kupe dallari saksiya ekilse tutarmi acaba...

menekşeci
23-05-2013, 16:51
küpeliler çok güzell

teonet
23-05-2013, 16:55
ayrı bir ahenk katıyorlar

sonkez
23-05-2013, 17:17
Bol çicekli günler..

xxlapatyaxx
23-05-2013, 20:28
Merhabalar ustunde cicek olan kupe dallari saksiya ekilse tutarmi acaba... bilen yokmu....:(

Sevgi
23-05-2013, 21:21
bilen yokmu....:(

Yapraklarını 3-4 tane kalacak şekilde kırpıp dikebilirsiniz. Bulunduğu ortam gölge olmalı.
Sıcaklar başladığı için biraz riski var ama denemeye değer. Fazla çeliğiniz varsa su da köklendirmeyide deneyebilirsiniz.

blaze ash
23-05-2013, 22:19
Dalın üzerindeki çiçekleri koparmayı unutmayın. Gücünü köklenmeye versin, çiçeklere değil. Ben suda köklendirdiklerimi diktim bu gün. Sudayken minicik tomurcukları kesiyorum çabuk kökleniyor.

Jezebel
24-05-2013, 09:09
Benim küpem ve sıra arkadaşı:)

409085

.
Küpeli mi yoksa Küpe çiçeği mi denmeli konusu daha önce çok tartışıldı ve sonuçta Küpe çiçeği denmesi konusunda bir anlaşma sağlandı.
Saygılar.

seldogan
24-05-2013, 14:38
güzel bir paylaşım olmuş

asyemurr
24-05-2013, 15:10
409243 buda benim küpe çiçeğim daha minik .

bari
27-05-2013, 21:16
Şili küpelisi, çiçekler ufak ama, hoş.

vildan25
30-05-2013, 15:00
bunlarda benim uzun uğraşlar sonrasında edindiğim küpelilerim:p yükleyebildiysem tabi...

vildan25
30-05-2013, 15:05
devamı...

vildan25
30-05-2013, 15:06
iki tanesi de inşallah bi ara açacak:(

vildan25
02-06-2013, 22:17
merhabalar birkaç çeşit küpe çiçeği satın almak istiyorum.uygun fiyatta nereden bulabilirim.çiçekli günler hepinize.

sadet hanım sanırım sorunuza yanıt veren olmamış burda sanırım yeni gelenleri pek umursamıyorlar ben de bi soru sormuştum cevap veren olmadı hala küpe çiçeği arayışınız devam ediyorsa bikaç çeşit küpe çiçeğim var isterseniz bikaç çelik köklendirip size gönderebilirim.

ozgursahin
03-06-2013, 11:19
küpe çiçegim

vildan25
03-06-2013, 14:48
sonunda çiçeğini gösterdi:))

zulkufhacettepe
07-06-2013, 09:54
:o;)

İşte benim güzel küpeciklerim. Herkese Denizliden selamlar...

kılıçh
08-06-2013, 15:29
Küpeli.

sn nevzat sizin küpelinize nolmuş öylee....:o
bakımını nasıl yapıyorsunuz rica etsem bi açıklarmısınız?

hira
09-06-2013, 21:42
sn nevzat sizin küpelinize nolmuş öylee....:o
bakımını nasıl yapıyorsunuz rica etsem bi açıklarmısınız?

evet bende bir açıklama bekliyorum:mad: benim fide olarak aldığım küpelide hala 1 tane bile tomurcuk yok:mad: şaka yapıyorum tabii ki :p maşallah çiçeğiniz muhteşem. bakımını nasıl yapıyorsunuz sn.Nevzat?

Hülya
16-06-2013, 17:13
Geçen yıl minik bir fide olan küpelim, minik çiçekler açan bir cins. O kadar çok

çiçeklendi . Bir kucak küpe.

Taşıyamıyor çiçeklerini.:)

418106

418107

B u yıl ektiklerimden birkaç tanesi.

hira
16-06-2013, 20:55
ayy maaşallah.Allah'ım yarabbim çıldırıcam,niye benim küpelide bir tane bile tomurcuk yok:(

Hülya
16-06-2013, 21:46
ayy maaşallah.Allah'ım yarabbim çıldırıcam,niye benim küpelide bir tane bile tomurcuk yok:(

Ben de daha önceki yıllar saksıda yetiştirmeye çalışıyor ama başarılı olamıyordum.
Toprağa ve gölgeye ektiklerim çok güzel geliştiler.
Demir ve vitamin takviyesi yapıyorum.
Selamlar. :)

YeniGine
16-06-2013, 23:52
Sevgili Hülya, konu başlığında Hülya'yı görünce dedim kimbilir ne kadar güzel küpedirler diye düşündüm. Ve gerçekten yanılmadığımı gördüm. Maşallah ne kadar güzel olmuş küpelileriniz... Maşallah!..
Ve ben bu sene bütün bitkilerime yanmış hayvan gübresi verdiğim için hiç vitamin takviyesine kalkışmadım. Doğru mu, yanlış mı acaba?

Hülya
17-06-2013, 10:18
Sayın YeniGine,
Ben baharda gübre vermiştim. Şimdi de 3 hafta arayla paket gübrelerden atıyorum.Küpelerin arkasında ortancalrım var. Onların faydalanması için demir gübresini suyla karıştırıp suluyorum.Dolayısıyla her çeşit gübre verdim.
Siz de bitkilerinizin eksiğini gördüğünüzde takviye edebilirsiniz.

hira
17-06-2013, 13:18
bilmediğim ne çok şey var:( Hülya hanım,paket gübre nasıl oluyor?

Hülya
17-06-2013, 16:33
Büyük marketlerde, koçtaşta satılan. Gül coşturan,ortanca için olanlar. Ben Baumax tan alıyorum.

blaze ash
17-06-2013, 16:55
Doğru mu yapıyorum bilmiyorum ama ben çiçekcoşturanın menekşe ve çiçeksiz bitkiler için olan sıvı gübresini az miktarlarda karıştırarak veriyorum tüm çiçeklerime (gül, kalanşo, açelya, menekşe, begonya). Orkide hariç. Gelişimleri iyi küpelilerim de çok iyi.

Ancak bir tanesinin yaprakları sararmaya başladı. Yaprakların arkasında un gibi böcek yumurtaları var. Sanırım örçmcek ya da yaprak biti. Daha önce güllerim için ziraatçiden almıştım. Onları karıştırıp az miktarda fısfısladım. Üzerinde çok fazla tomurcuk ve çiçek var. İlaçlamam zarar verir mi?

hira
18-06-2013, 00:29
sn.Hülya teşekkür ederim cevabınız için.bilmeden hareket etmek istemiyorum. çiçeklerimi kaybetmekten çok korkarım.

Hülya
26-06-2013, 12:40
Sabah saatlerinde bile 40 derece olan sıcağa rağmen yaşamaya çalışıyorlar. Sulanmak için yerlerinden aldığım saksılar.:)

421019

Saksıda olanlar, pek de memnun değiller bu durumdan.Yere diktiklerim daha iyi durumda.Sıcakları atlatabilirlerse gelecek yıl ortama alıştıkları için daha dirençli olacaklarını sanıyorum.

blaze ash
26-06-2013, 20:47
Kapalı balkonumdaki küpe çiçeklerimde beyaz minik sinekler var. Daha once bir küpe çiçeğimi bu böcek yüzünden kaybetmiştim. Ancak o zaman elimde ilacım yoktu. Şu anda elimde ziraatçiden aldığım yaprak bitleri ve kırmızı örümcek türleri için bitki ilaçları var. Ziraatçi bu iki ilacı karıştırıp tüm böceklerin çözümü için kullanabilirsin demişti.

Sorum şu: Bu ilaçlar çiçeklere ve yapraklara zarar verir mi? Kullandığım diğer çiçeklere bir zarar vermedi. Ama küpe çiçeği çok narin. Korkuyorum. Ne yapmamı önerirsiniz?

http://img.tapatalk.com/d/13/06/27/myhymy5u.jpg

kircicegi
26-06-2013, 21:13
merhabalar arkadaslar ben araniza yeni katildim.
benim kupelilerim ilk diktigimde iyilerdi sonra sivi gubre takviye ettim guzel actilar ama bir sure sonra cicekler solup dokulduler degisik marka sivi gubre vermistim gubre iyi gelmemis olabilir mi? kupeli yetistiren arkadslar biraz bana bilgi verirmisiniz nasil buyuturum ne yapabilirim ciceklerin solmamasi icin.

lusoari
26-06-2013, 21:15
Gecen hafta benimkide boceklenmisti ilacladim cicekli oldugu halde cicekleri zarar gormedi bence endiselenmeyin eger dogru olculerde kullanirsaniz kupenize zarar verecegini sanmam.

blaze ash
26-06-2013, 21:18
Tesekkur ederim. Tecrube edenlerden tavsiye almak daha guven verici oluyor. Yarin ilaclama yapacagim. Sonuclari ilerde ayni sorunlari yasayacaklara ornek olmasi acisindan yazacagim.

lusoari
26-06-2013, 21:27
Rica ederim yardimci olabildiysem ne mutlu bana ziraii ilaclarin disinda normal el sabununu elinde kopurtup yapraklarinin altini ve ustunu sabunladiktan sonrada dus ile bol suyla durularsanizda ise yariyacaktir.

hira
26-06-2013, 22:08
benim
küpelimde anca anca 2 tane tomurcuk yaptı:) 2 aydır bende ama bir türlü
açmamıştı,şimdi tomurcuklar dökülecek diye korkuyorum renginide çok merak ediyorum.. yukarıda
bahsedilen su ve sabunla yıkama işlemi hiçte mantıklı gelmedi kusura
bakmayın:)

difenbahya
26-06-2013, 23:24
Bu da benim seradan bu yıl küçücükken aldığım güzel küpe çiçeğim. Ama bir sorunumuz var çok sık tomurcuk döküyor. fazla güneşte ve rüzgarda da kalmıyor. Neredeyse her gün 2 olgunlaşmış tomurcuğunu döküyor ne yapmalıyım :(

maysan80
26-06-2013, 23:53
çoğaltma işlemi nasıl yapılır küpe çiçeğinde

hira
26-06-2013, 23:57
sn.maysan, tohumdan ve çelik alma yöntemiyle yapılabilirmiş fakat her iki işlem içinde geç kalındığını düşünüyorum.

lusoari
27-06-2013, 06:52
benim
küpelimde anca anca 2 tane tomurcuk yaptı:) 2 aydır bende ama bir türlü
açmamıştı,şimdi tomurcuklar dökülecek diye korkuyorum renginide çok merak ediyorum.. yukarıda
bahsedilen su ve sabunla yıkama işlemi hiçte mantıklı gelmedi kusura
bakmayın:)

Kusura bakilacak bir durum, buda sizin dusunceniz :p

ozgursahin
27-06-2013, 16:54
küpe çiçeklerim

ozgursahin
27-06-2013, 16:57
devam

shenile
27-06-2013, 20:47
arkadaslar bir soru sormusdum lakin cevap alamadim sorumu tekrarliyorum, bu küpe cicekleri kisin balkonda kala bilir mi acik balkkon da ?

Hülya
27-06-2013, 22:31
arkadaslar bir soru sormusdum lakin cevap alamadim sorumu tekrarliyorum, bu küpe cicekleri kisin balkonda kala bilir mi acik balkkon da ?

Balkon da kalabilir küpeler.Soğuk iklimden hoşlanıyorlar.

mik
28-06-2013, 00:50
merhaba, bugün güzelliğine kapılıp bir saksı küpe çiçeği aldım kendime, hangi şartlarda yaşayabileceğini araştırmayı aldıktan sonra akıl edebildim. ne yazık ki bir apartman dairesinde oturuyorum ve balkonlarımız kapalı, anormal sıcak ve biri sigara odası işlevi görüyor. burada da pek çok şey okudum ve bu çiçeği hayatta tutmaya dair tüm umutlarım çöküntüye uğradı. evin içi tüm pencereleri açtığımızda bize göre esintili sayılır ama tam pencerenin önüne koyamadım, güneşin altına kavrulacağı bir yere değil de normal ışık alan bir yere koydum. en kritik sorum, her gün bu büyüklükte bir çiçeğe ne miktarda su vermem gerekiyor? ve ayrıca çiçekler hakkında bilgisi sıfır olan birine küpe çiçeği bakımda ne önerirsiniz?

Benol Hazaroğlu
28-06-2013, 10:21

Evet kalabilir. Kar yağarsa, don ihtimaline karşı bir müddet içeri alırsınız.

Benol Hazaroğlu
29-06-2013, 20:40
Sıcaklarla arası hiç yok.

Hülya
03-07-2013, 11:05
Sıcaklara direniyorlar.

423110

Tek çiçeğimiz var :(

423109

Diğerleri yaşasam mı ,ölsem mi ? Kararsızlar.

ozgursahin
04-07-2013, 08:48
bir kupeli cicegim daha acti

ozgursahin
11-07-2013, 10:53
arkadaşlar benim 2 adet mavi küpe çiçegim hiç gelişmiyor bilgisi olan varsa acil cevap bekliyorum diger küpelilerim gelisti ve güzel oldu ama mavi küpelim gelişmiyor.

ozgursahin
11-07-2013, 11:08
diger küpelilerim maşaallahları var

hatice43
12-07-2013, 17:27
bunlarda benim küpelililerim sizlerle paylaşmak istedim

Sevgi
12-07-2013, 23:37
Dün pencere önünde iki güzeli sokağı seyrederken yakaladım.

425946

Sevgi
15-07-2013, 17:38
426626

426627

hira
15-07-2013, 21:56
2 tane küpeli edindim bu sene bir tanesi sn.Sevgi'nin üst fotoğraftaki küpelisinin aynısı ve şuan tomurcuk dolu her dalı.

diğeri henüz açmadı, inşallah mor açar:p

tek bildiğim doğrudan güneşi sevmedikleri..

lusoari
16-07-2013, 09:56
Normal kupe ve minyatur kupe cicekleri.

sakdag
27-07-2013, 14:27
Sıcaklara dayanamayıp ölen küpe çiçekleri yüzünden artık küpe çiçeği almıyorum. Bir tek bu tür, sıcakla problem yaşamıyor. Seviyorum bu çiçeği.;)
429875

cemo
03-08-2013, 20:17
Bahceye diktiğim küpeler, saksıda olanlara nazaran cok daha keyifli.
Dün saksıda olanlarıda bahçeye diktim.
Bir ay kadar önce perlite diktiğim çelikler olduğu yerde açmaya başladı. Yarın onları bahceye geçireceğim.

Bahcede ağaç gibi oldu.
431699
Çelikler perlitte. Ben baharda başlıyorum çelik yapmaya. Kırılan dalları sürekli perlite yatırıyorum. Tutma oranı cok yüksek. Birçok fidem oldu, bir bölüm ayırdım hepsi bahçeye nakil olacaklar.

431698

Sıcaklık artınca saksıdakilerin keyfi kaçıyor. Kökler ısınıyor ve hastalık başlıyor.

blaze ash
04-08-2013, 03:01
Arkadaslar benim kuzey cepheli kapali balkonumda (tamamn kapatmiyorum hic, en az bir cam acik kalir. Cok sicaklarda da hepsini acarim) duran kupe cicegimin yapraklari sararip dokulmeye basladi. İlkbaharda yetiskin bir cicek olarak almistim. Yaslanan yapraklar sararip dokulur ama su anda cok fazla dokulme var. Yeni cikan yapraklari da var. Ama onlarin da bazilari sarardi. Aldigimdan beri toprak degistirmedim, arada gubre verdim. Yerini hic degistirmedim. Sizce kupe cicegime ne oluyor?

Benol Hazaroğlu
04-08-2013, 20:06
Yerini beğenmemiş olabilir mi?

cemo
05-08-2013, 20:38
Küpe çiçeğini saksılı alıyorsam ilk yaptığım, torftan ayırmak ve bahçe toprağına dikmek.
Torfta bıraktıklarım hep öldü cünkü. Edindiğim tecrübe, küpeler sıkı toprak seviyor bizim burada tabi:) Kesinlikle sıcak vurmayacak saksıya. O yüzden hep bahceye dikiyorum ya:)

blaze ash
05-08-2013, 21:23
Bilemiyorum ki. Yerini değiştirip durumunu gözlemleyeceğim. Aynı balkonda sabahları güneş alan bir yere koydum, bakalım değişme olacak mı?

Emine
10-08-2013, 12:38
Dün saksıda olanlarıda bahçeye diktim.
Bir ay kadar önce perlite diktiğim çelikler olduğu yerde açmaya başladı. Yarın onları bahceye geçireceğim.

Bahcede ağaç gibi oldu.
431699
Çelikler perlitte. Ben baharda başlıyorum çelik yapmaya. Kırılan dalları sürekli perlite yatırıyorum. Tutma oranı cok yüksek. Birçok fidem oldu, bir bölüm ayırdım hepsi bahçeye nakil olacaklar.

431698

Sıcaklık artınca saksıdakilerin keyfi kaçıyor. Kökler ısınıyor ve hastalık başlıyor.

Ağzım açık kaldı gerçekten. Çok mükemmel görünüyor. 2 yıl önce bu kadar olmasa da bende bayağı küçük bir ağaç yapmıştım fakat bir daha ki seneye yaşatamadım maalesef.

Emine
10-08-2013, 12:43
Benim küpelilerim ilk baharın başında kendilerini aşan performans gösteriyorlar, aşırı çiçek açıyorlar. Fakat sonra yapraklara bir şeyler oluyor, keyifleri kaçıyor. Hele 3. fotoğrafta ki çeşidi hiç büyütemiyorum. Her yıl yeni fide alıyorum. :(

Emine
10-08-2013, 12:52
Bu da mercan küpelim. Huyunu suyunu pek bilmiyorum fakat sabah güneşi alan cam önüne koydum. İlk aldığım zamanlar gelişimi bana biraz yavaş geldi, ben de eve aldım. Bu seferde bütün tomurcukları döktü. Anladım ki güneşi istiyor. Ama bana yavaş gelişiyor gibi geliyor.

cörekotu
16-08-2013, 00:52
En cok sevdiklerimden birisi :) ask ask:)

blaze ash
18-08-2013, 10:37
Dah önce bahsettiğim küpe çiçeğimin yapraklarının resmini çektim. Sorunun ne olduğunu bilen varsa yardım etsin.
Katmerli büyük çiçekleri vardı. Onların da boyutu küçüldü.

http://img.tapatalk.com/d/13/08/18/adenebud.jpg

http://img.tapatalk.com/d/13/08/18/qyhu5uqu.jpg

http://img.tapatalk.com/d/13/08/18/asabuvun.jpg

http://img.tapatalk.com/d/13/08/18/qu7aga2e.jpg

SARIYILDIZ
23-08-2013, 00:00
Katmerli kupeli cicegi guney cepheli gunes alan odada kis boyu kaldi, baharda cok guzel taze surgunleri oldu ve cok guzel acilmisti. Cicekleri acmaya devam ederken yapraklarini dokmeye baslayinca daha az gunes alan bati cepheli balkonun altuna aldik.once cicekler kuculdu daha sonra da dokulmekten ne yaprak kaldi ne cicek,sadece govdesi kaldi. Uclarindaki cansiz dallari budadim.dallari budarken govdesine kurumusmu diye baktim ama dallar hala yasti.daha sonra saksiyi guney cepheli direk gunes isigi almayan aydinlik bi yere koydum.simdi sadece iskelettten ibaret bi kupelimiz var.sizce tekrar surgun verip yeserir mi ??? Yesermesi icin ayrica ne yapabilirim

nazlıca
13-09-2013, 19:26
*** arkadaşlar. bende küpeli çiçeğinin hastasıyım kaç tane yetiştirmeye çalıştıysam kuruyup gitti. şimdi bir tane yetiştirdim üzeri tomurcuk dolu ama bir aya yakın oldu açmıor. öylece duruyor. ne yapmak lazım.çok merak ediyorum. yardımlarınızı bekliyorum.

hira
05-10-2013, 22:38
hava son günlerde çok serin ve rüzgarlı bulunduğum yerde. bu durumda normal mi bu manzara? daha önce küpeli yetiştirmedim hiç, kışın nasıl olacak hali? yapraklar dökülecekmi? budamak gerekirmi?

cemo
05-10-2013, 22:44
hava son günlerde çok serin ve rüzgarlı bulunduğum yerde. bu durumda normal mi bu manzara? daha önce küpeli yetiştirmedim hiç, kışın nasıl olacak hali? yapraklar dökülecekmi? budamak gerekirmi?
Küpe, bulunduğum karadeniz ilkiminde rüzgardan etkilenmiyor.
Kışın yapraklarını dökecek, baharda yeniden sürecek.
Baharda sürgün verince buduyorum ben.Kuru dalları kesiyorum sürgün veren kalıyor.

Yardımcı olabildim mi bilemiyorum:)
Sevgiler

hira
05-10-2013, 22:49
tabii ki yardımcı oldun cemo ablacım, yukarıdaki fotoğrafları görmedim zannetme:) bu konuda ne desen harfiyen uygularım.. küpelilerin ortada yanii maaşallah.

Cumhur Tonba
05-10-2013, 22:50
Dün saksıda olanlarıda bahçeye diktim
Saygıdeğer cemo,
Ana rahmine kavuşmuş gibi oldular. Bahçede her türlü uyumu daha iyi sağlayabilirler. Şartlara daha iyiş ve daha sağlıklı bir şekilde adepte olabilirler.
Siz de buna şahit olmuşsunuz zaten

cemo
05-10-2013, 23:00
Saygıdeğer cemo,
Ana rahmine kavuşmuş gibi oldular. Bahçede her türlü uyumu daha iyi sağlayabilirler. Şartlara daha iyiş ve daha sağlıklı bir şekilde adepte olabilirler.
Siz de buna şahit olmuşsunuz zaten

Sevgili Cumhur Tonba

Elbette otorite değiliz hiç birimiz. Ama kuzey avrupa ülkelerinde küpeler sokaklarda..
Biz aldık salonların başköşesine, olmadı tabii. Ne zaman siteye girdim, anladım k,i küpe soğuk seviyor. Saksıda olan coğu kez hasta, ama bahcedeki sağlıklı.

Sonuç, ana rahmine saldım küpelerimi))

Kal sağlıcakla.

helin-123
09-10-2013, 23:19
ne kadar küpe çiçeği çeliği aldıysam tutturamadım ne yapacağımı bilmiyorum, sizlerin küpelilere hayranlıkla bakıyorum, hepinizin ellirine sağlık, emeğinize sağlık.

blasrophet
05-11-2013, 23:05
Herkese selamlar,Ankara da bu muhteşem çiçeği edinebileceğim bir yer var mı acaba?Sevgilime hediye etmek istiyorum.Bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa çok sevinirim.Şimdiden herkese teşekkürler

vildan25
09-11-2013, 20:52
Arkadaşlar koca yaz geçti bazı küpe çiçeklerim açtı ancak bazıları hiç oralı olmadı ancak şuan bi tanesi çiçek açtı diğeri tomurcuk halinde bu durum normal mi?

diyar_hicran
16-11-2013, 02:31
Arkadaşlar ***,ben küpe çiçeğini çok seviyorum fakat bulunduğum yerde bulamadım.Bende bu güzel çiçeğin yaşadığım yerin iklimine uygun çeşitlerinden edinmek istiyorum.bunu nereden yapabilirim?veya yardımcı olabilecek biri varsa içinizde sevinirim.teşekkürler.

ahsenn
16-11-2013, 08:20
Hoşgeldiniz sayın blasrophet, küpe çiçeğini Ankara da yenimahalle, karşıyaka çiçekçilerin de
bulabilirsiniz.

diyar_hicran
16-11-2013, 22:54
teşekkürederim

beyaz-papatya
17-11-2013, 18:18
denizlide bulabileceğim bir yer **** paylaşabilecek bir arkadaş arıyorum şimdiden teşekkür ederim

diyar_hicran
17-11-2013, 22:41
*** arkadaşlar içinizde küpe çiçeği olupta fidesi bulunanlar,bana gönderebilrmisiniz fidelerinizden.(masrafınızı karşılarım)bu çiçeğin çeşitlerini gördükçe aklım çıkıyor,hayranım bu çiçeğe.umarım yardımcı olabilecek birileri çıkar,inanın çok sevinirim.bu çiçeği çok istiyorum,çoook.internette araştırmadığım yer kalmadı,son umudum burası.sizzlerde çiçek severler olarak beni anlayacağınızı umuyorum.saygı ve sevgilerimle.

Sevgi Durul
17-11-2013, 22:56
Arkadaşlar, bitki alışverişlerimizi forumun bu (http://www.agaclar.net/forum/#alisveris) bölümünde yapıyoruz.

Lütfen, konu başlıklarında istekte bulunmayınız.

ayseldeniz
20-11-2013, 13:24
Sayın beyaz-papatya Denizli'de Teras Parkın çaprazında pekdemir marketi geçince köşede sera var belki orda bulabilirsiniz.Ben Denizli'ye geldiğimde bildiğim tek sera oraya mutlaka uğrarım güzel çiçekler oluyor.Belki orda bulabilirsiniz.

turhal
20-11-2013, 15:38
blasrophet, Atatürk orman Çiftliğinin serasında çok uygun fiyata büyük küpeliler vardı, kalmışsa kaçırmayın derim

ezafma
09-01-2014, 11:49
Bu gün Zengarden'den bir mavi bir de siyah küpe çiçeği sipariş verdim bakalım nasıl büyüteceğim :p mavi çiçek hastasıyım umarım hayal kırıklığı olmaz ;)

hira
09-01-2014, 14:10
mavi küpe mi:o ilk defa duydum, fotoğrafta eklersiniz artık:)

ezafma
09-01-2014, 21:27
merhaba,işte mavi :D

lusoari
10-01-2014, 09:02
Benim de baharda aldigim 4 cesit kupeliden sadece mavi olan hayatda kaldi, ****** eski kupelilerim haric.

ezafma
10-01-2014, 09:39
Bakalım beni sevecekler mi küpeliler :confused: ben çiçeklerin kendi sevgisine inanıyorum, kişiyi severlerse güzelleşiyorlar bana göre ;)

casperia
13-01-2014, 15:20
yakında bana da küpeli tohumu geliyor. umarım beni de severler :)yetiştirebilirsem yetiştirdikten sonra isteyenlere gönderebilirim ..

ezafma
13-01-2014, 21:43
Gelen mini fidelerimi 2 gün önce diktim. Şu an salondalar oda sıcaklığında, acaba biraz daha soğuk bir yere mi almam lazım, kışı 0 ile 10 derece arasında geçirirse daha iyi gelişir diyor satıcısı :confused:

Pasifik
13-01-2014, 23:34
Mavi küpe çok güzelmiş, siyahın da resmi var mı acaba.

ezafma
13-01-2014, 23:55
Bunlarda GARA GIZLAR ;)

Kelebek
23-01-2014, 08:04
Merhabalar,

Mercan Küpe çiçeğinin diğer türlere göre mevsim şartlarına biraz daha dayanıklı olduğunu okudum. Ancak kolaylıkla her yerde bulunmuyor özellikle de Ankara'da. Bu türden bir kaç fide tedarik etmek için 128'lik viyolü birden tedarik etmek gerekiyor.

Fuchsia Koralle ve Fuchsia Prof.Henkel türlerinin temini için tedarik kaynağı buldum. Bunların renkleri farklı.

466367

Not: Foto netten alıntıdır.

Ankara'lı üyelerden bu türden temin / tedarik etmek isteyenler var ise bana özelden mesaj atabilir mi? Sizlerden gelecek olan taleplerin sayısına göre sipariş edeceğim yoksa 256 Ad. fide çok fazla olacak. Sipariş üzerine üretim yapıyorlar, tedarik süreleri de 6-8 hafta arasında değişiyor.

Sn.Malina, umarım mesajı yanlış forma yazmamışımdır.

Saygılarımla.

lusoari
23-01-2014, 11:19
Sayın kelebek isterseniz bekleyin İstanbul'a geldiğimde sizin için Ankara'ya adresinize gönderebilirim burada köklenmiş fideler ucuza satılıyor. Ya da eğer geç olur derseniz sitedeki arkadaşalrımızdan biri size gönderse olmaz mı? Bence bu yoluda deneyin derim.

sakdag
23-01-2014, 11:26
Sevgili Kelebek bir ay içinde bu bitkinin fideleri pazarlarda 1 tl'ye satılıyor olacak...

cemo
23-01-2014, 11:57
Ankara Karşıyaka seralarından fideleri 1 tl ye almıştım bende. Oralara bir bakın baharda isterseniz. Fideler cok hızlı gelişip açıyor yazın.

Gecen bahar 1 tl ye aldığım küpe bugün bile açmıştı.
Kar yağarken ve don olan günlerde muşamba örtüyorum üstlerine.

Bugün durumu bu.

Kelebek
23-01-2014, 13:03
Merhaba Sn.Sakdağ,
Ben Ankara'da bulamıyorum bunları. Hangi pazarda satıldığını söylerseniz, ben de gidip tedarik edebilirm ancak geçen sene Yenimahalle seralarının hepsini gezdim yoktu.

Merhaba Sn.Cemo,
Geçen sene 300 den fazla Yenimahaller seralarından fide almıştım, ancak hepsi unlu bit ve yeşil bitlere dayanamadı...

Saygılar...

sakdag
23-01-2014, 13:22
Pazarlar derken bizim buradaki pazarları kastetmiştim. Baharda da bulamazsanız, sizin için buradan alırım. ;)

cemo
23-01-2014, 13:57
Sevgili kelebek

Baharda hatırlatın size fide alıp, otobüs bagajında kasa ile yollayabilirim. Benim çiçekçim her bahar kasa kasa getiriyor.

Siz bahçeye mi dikeceksiniz.? Bahce de hastalanmıyor bendekiler. Çok nadir beyaz sinek oluyor, düzenli ilaçlarsam sorun yok. Ayrıca havadar yerleri seviyor.

Kelebek
23-01-2014, 14:47
Çok teşekkür ederim Sn.Sakdağ ve Sn.Cemo,

Kısmet olursa agaclar.net 10.yıl kutlaması için İstanbul'a gelmeyi planlıyorum. O zamana kadar satışa çıkarsa, getirebilirseniz çok memnun olurum.
Küpe fidelerini bahçeye dikmedim, bahçede uygun yer yok malesef.

Saygılar.

yağmur
23-01-2014, 19:15
Çok beğeniyorum bu çiçeği, yalnız burada çiçekçilerde baharda hep camgüzeli vardı küpeli yoktu :(

efeege
23-01-2014, 19:34
bizim burada iki haftadır küpe fideleri semt pazarına gelmeye başladı.
saksıdakiler geçen perşembe torbadakiler bu gün aldıklarım.
fideler bir tl di.

ezafma
24-01-2014, 09:27
Merhabalar, Sn. Kelebek mercan küpelisinden ben 3 yıldır büyütüyorum, acaba hangi semttesiniz, bakımı pek kolay bir tür, yaz kış üzerinden çiçeği hiç eksik olmuyor, tüm küpeliler kışı soğuk vurmayacak serin bir yerde geçirmeyi severler, kışın ortamı sıcak olursa bitlenip ölüyorlar.

ngr33
24-01-2014, 13:06
Küpe çiçeği bana babaannemi hatırlatıyor.. camın önünde mutlaka olur birtane öleceğini anlasa hemen çoğalır tekrar diker babannem..klasik kırmızı çiçekli olandan var..farklı renkleri görünce şaşırdım hele mavi olana aşık oldum..keske bu kadar uzak olmasamda sizlerden rica edebilsem birtane çelik göndermeniz..gerçekten mükemmel görünüyor..

ezafma
24-01-2014, 15:46
demek ki ölmez de sağ kalırsak bu bahar pek çok mercan küpelisi fidelenecek :D sonbaharda budayıp atmıştım :( üzgünüm...

yağmur
24-01-2014, 23:22
Bu çiçeğe baktığımda tütüsünü giymiş, parmakları üstünde yükselmiş ve kolları havada süzülen bir balerin görüyorum. Öyle güzel, narin.

Asia
25-01-2014, 00:20
bizim burada iki haftadır küpe fideleri semt pazarına gelmeye başladı.
saksıdakiler geçen perşembe torbadakiler bu gün aldıklarım.
fideler bir tl di.

Sayın efeege küpelilerinizi güle güle büyütün. Pazarın neresinde bunları satan çiçekçi? Aldığınız yeri öğrenebilir miyim? Ben bir tane biliyorum Ahmet Yesevi okulunun arkasında. Onda da pek çeşit olmuyor. Daha çok salon çiçekleri satıyor.
Bir de salı pazarına gelen var. Ona her hafta mutlaka uğrarım. Bu aralar pek çeşit yok onda da.

efeege
25-01-2014, 02:34
sosyete pazarının olduğu pazar yerinde.
karşısındaki değilde üst kısmında..

hüzün
10-02-2014, 14:25
gittikçe küçülüyor .

edelvays58
11-02-2014, 09:44
Yaşayacak gibi görünüyor. Kışı atlatmış. Bende bundan daha küçüğü var. Son baharda çelik olarak dikmiştim. Kocaman iki tomurcuğu var. Bugün yarın açar. Kışı kapalı balkonda geçirdi. Sizinki nerede?

hüzün
11-02-2014, 19:00
güneye bakan kapalı balkonda şimdilik, havalar ısınınca serin yere almam gerekiyor.

ÇİÇEKLERR
25-02-2014, 09:55
kupelılerımı unlu bıtler batırmıstı kac kere temızlememe ragmen butun çiçekleri dokulmustu yaprakları ıle beraber dokulmayen yapraklarda ne yapsam unlu bıtı bıtırememıstım son careyı budama da buldum topraga yakın bır mesafeden budadım şuan kupelım masallah tek kelıme ıle costu :-)

hira
05-03-2014, 18:29
Yazın satın aldığım küpeli şuan içinde sadece torf bulunan kırık bir saksıda duruyor, hem torfta olmasından rahatsız oldum hemde küpelimi kırık saksıya yakıştıramadım :D toprak değişimi yapmak istiyorum ama erken mi dersiniz? bide toprağı değiştirirken köklerdeki torfu tamamiyle temizlesem mi?

glorya
20-03-2014, 12:15
köklerdeki torfu temizlemeye çalışmak bence bitkiye zarar verir. Saksı değişimi içinse 15-20 gün daha beklemenizi tavsiye ederim :)

hira
20-03-2014, 13:49
Teşekkür ederim gloryacım. Henüz fırsat bulupta değiştiremedlm zaten saksıyı. Derin bir budama yaptım ama. Hava ısındı diye dışarı çıkartmıştım, bi anda havalar soğuyunca yapraklar yandı. budama kaçınılmazdı yani.

mehdikose
21-03-2014, 12:02
bundan 2-3 hafta önce aldığım küpelim halen daha çicek açmadı özellikle çiçek açması için bir şey yapmalıyım ?

hira
21-03-2014, 12:08
bundan 2-3 hafta önce
aldığım küpelim halen daha çicek açmadı özellikle çiçek açması için bir
şey yapmalıyım ?

Geçen yaz benlm küpelimde açmak bilmedi fakat açmaya başlayıncada sonbahara kadar çiçeği eksik olmadı.

Günde 1-2 saat güneş alan bir yerde bulundurur ve susuz bırakmayın. Acele de etmeyin.

Benol Hazaroğlu
21-03-2014, 14:54
Yeni başladılar. Sonrası gelir artık.

hira
21-03-2014, 22:55
Yanlış hatırlamıyorsam küpe çiçeğini yaz kış iç mekanda tutuyordu halam. Arkadaşlar sizlerden bunu deneyeniniz oldumu?

nurten_gr
02-04-2014, 11:56
Merhaba, ben aranıza yeni katıldım. Bu da benim küpeli çiçeğim. Yeni evimdeki terasında küçük bir bahçe oluşturmak için seraları gezerken rastladım ona.

glorya
02-04-2014, 11:57
Yanlış hatırlamıyorsam küpe çiçeğini yaz kış iç mekanda tutuyordu halam. Arkadaşlar sizlerden bunu deneyeniniz oldumu?

Ben de yaz kış içerde tutanlardanım.. Pencere kenarında çok güzel oluyorlar.. Dışarı çıkardığımda da güneş zarar veriyor sanırım içeriye uyum sağladıklarından :)

grandbaba
02-04-2014, 20:23
Bu da benim Küpelim ..

aspurche
03-04-2014, 19:00
Merhaba Arkadaşlar,

çok acil destek rica ediyorum sizden. küpe çiçeğimim yapraklarının altında beyaz renkte marul böceğine benzer böceklenme oldu. ilaçlama yapmama toprağını değiştirmeme rağmen kurtulamadım. çiçeğimin apraklarıda küçülmüş gibi geliyor bana. çiçeğimi nasıl kurtarıcam bu böceklerden yaherkese.rdımcı olursanız sevinirim..

şimdiden teşekkür ederim

06dilek
08-04-2014, 13:16
Selam arkdaşalar sayenizde gözlerim bayram etti değişik renklerde birbirinden güzel küpe çiçekleri gördüm hepiniz harikasınız, benimde ev pencerenin önünde 1 saksı küpe çiçeğim var ama hep boyuna büyüyordu bende kendimce dudama yaptım yanlardan sürgün versin diye umarım başarılı olurum en kısa zamanda resimini çekip sizlerle paylaşıcam ve sizlerin fikirlerinden yararlanmak istiyorum herkese selam ve sevgilerimi sunuyorum.

(Not ilk dafe mavi renkli küpe çiçeği gördüm çok beğendim)

selenium
08-04-2014, 16:25
Merhaba;)
Geçen sene aldığım küpe çiçeğim bu seneki ilk tomurcuklarını vermeye başladı. Bugün sakız çiçeğimle beraber ilk kez çelik yöntemi ile çoğaltmayı denedim. Umarım doğru uygulamışımdır. Sonuçları sabırsızlıkla bekliyorum. Sizlerle de paylaşıyor olacağım.:rolleyes: sevgiler!

salihcan
26-04-2014, 13:06
Bugün karşıyakadaki çiçekçiden küpe çiçeğini aldım otobüsten eve getirirken bazı dalları incindi ve bir dalı kırıldı bakımını bilmiyorum yardım edebilecek birisi var mı şimdiden teşekür ederim birde kırılan dalı eksem mi? yoksa suda mı dursun ?

bay tömürcek
26-04-2014, 13:40
Bugün karşıyakadaki çiçekçiden küpe çiçeğini aldım otobüsten eve getirirken bazı dalları incindi ve bir dalı kırıldı bakımını bilmiyorum yardım edebilecek birisi var mı şimdiden teşekür ederim birde kırılan dalı eksem mi? yoksa suda mı dursun ?

Güneşi sevmez küpeliler havadar gölge bir yerde bakabilirsin salihcan çiçeğine. Kırılan dalı suya koymanı tavsiye ederim. Çok yapraklıysa alt yapraklarını kopar üstte 5 6 yaprağı kalsın koy suya çimlendirip öyle dik. Küpeli zor tutuyor, kesin bilgi değil tabi ki ama ben nezaman diktiysem tutmadı suda garanti oluyor.

yağmur
26-04-2014, 14:11
Bir fotoğraf eklerseniz incinen dallar için yorum yapabiliriz. Kopan dalı ise şu mesajdaki (http://www.agaclar.net/forum/118739-post77.htm) şekilde(yanında 4 yazan gibi biraz uzun bırakın) budayıp nemli toprağa daldırırsanız ve gölge bir yere koyarsanız ikinci bir çiçeğiniz olabilir.

salihcan
26-04-2014, 17:24
Kırılan dalım :D486482

bay tömürcek
26-04-2014, 18:05
Alttaki 6 yaprağı kopar suya koy salihcan köklenicektir :) ya da tuttururum diyosan direk toprağa dik aynı şekilde fazla yaprakları kopar :)

edelvays58
26-04-2014, 19:39
Ben direkt toprağa dikiyorum ve üzerine 1,5 litrelik plastik kola şişesini ortadan kesip, ağzı açık olacak şekilde sera yapıyorum, sorunsuz kökleniyor. Bu çeliği olduğu gibi bile toprağa dikerseniz, alttaki yapraklar sararıp düşüyor ve üstteki yapraklar kalıyor.

salihcan
26-04-2014, 21:09
Arkadaşlar. Çok teşekür ederim :D

salihcan
28-04-2014, 16:19
Küpelime ne kadar su vermeliyim :)

Benol Hazaroğlu
29-04-2014, 18:58
Suyu ve gölgeyi çok severler.

vildan25
30-04-2014, 21:08
küpe çiçeklerim.

çetik
02-05-2014, 12:26
Küpe çiçeklerimin keyfi yerinde. Bir saksıdaki tomurcukların birisi çok tombul diğeri ise biraz daha ince- uzun acaba ikiside farklı renkmi açacak , farklı kökler çünkü.

çiçeksever
02-05-2014, 13:57
2 sene önce aldığım küpeli saksıda 2 köklü idi ve 2 ayrı renk açtı. Geçen sene de BORNEMANNS BESTE çeşidinden vardı.

Benol Hazaroğlu
02-05-2014, 17:46
Küpe çiçeğinde mor renk başka güzel.

Benol Hazaroğlu
02-05-2014, 17:47
Hepsi ayrı güzel.

çetik
03-05-2014, 12:17
Bu sabah açmıştı merak ettiğim küpelim. İki ayrı renkmiş tahmin ettiğim gibi 😊😊:p

hanbiyçe
03-05-2014, 18:00
merabalar uzun zamandır küpeliyle boğuşuyorum.Boğuşuyorum dememin sebebi serin gölge severmiş küpeli vebizim balkonumuzda deli gibi güneş alır aldığım küpeliler yıllardır kuruyor ya da böcekleniyordu en son muğladan gelirken ağaç gibi iki güzel küpeli aldım evin içinde olunca gölgede maşallah güzelce yaşıyorlar ancak çiçeklenmeleri az araştırdığım zaman
ilkbaharda taze dallar uç boğumlu olduktan sonra tepelerini kırarsanız fazladallı budaklı olur bu da daha fazla çiçek açmasına sebep olur
diye bir şey okudum.Ama bana yeterince açıklayıcı gelmedi yeni çıkan dalların ucundan mı almam lazım acaba bu konuyla ilgili bilgisi olan biri yardımcı olabilir mi ...

edelvays58
03-05-2014, 18:22
Ben de bu bilgiyi okudum ve uyguladım Sn. hanbiyçe. Sonuç olumlu. Bir daldaki 3. ya da 4. boğumdan sonra çıkan körpe sürgünleri kopardım ve küpeli çok dallandı ve şu anda da tomurcukta.

Hülya
03-05-2014, 20:44
Güzel bir cins bu küpem. Yaşarsa . :)

vildan25
03-05-2014, 22:26
Hulya hanım maaşallah küpe çiçeğiniz çok güzel..

tubisysr
06-05-2014, 10:03
http://i.hizliresim.com/jJXJpL.jpg
Arkadaşlar merhaba yeni aldığım kupelimin üzeri tomurcuk dolu baktım saksinin diplerinden kökleri çıkmış bu haliyle saksı değişikliği yapsam zarar görür mü acaba ?

birtanecik
07-05-2014, 18:11
Merhaba Bugün İkea'ya gezmeğe gitmiştim. Raflarda kırık bir dal küpe çiçeği gördüm. Hemen aldım eve getirdim. Mutfakta dalı su solu bardağa loydum. Acaba köklenir mi? ustalar beni aydınlatırsa sevinirim?

vildan25
08-05-2014, 00:35
Sayin bir tanecik,
Ben küpe çiçeği celiklerini 3 boğum olacak şekilde kesip saksıya toprak koyup toprağı ıslatıp 1 bogumu toprağın altında kalacak şekilde dikip üzerine poşet geçirip bagliyorum.Poseti birkaç yerinden delip bir koseye bırakıyorum.Ya da pet su şişesini kesip altını delip yine ayni şekilde celikleri dikip üst bölümünü geciriyorum hava almasi icin kapagini acik birakiyorum.Sorunsuzca kökleniyor.Anlatabildim mi bilmiyorum ama isterseniz yarının fotograf cekip yukleyebilirim.

birtanecik
08-05-2014, 10:02
Sayin bir tanecik,
Ben küpe çiçeği celiklerini 3 boğum olacak şekilde kesip saksıya toprak koyup toprağı ıslatıp 1 bogumu toprağın altında kalacak şekilde dikip üzerine poşet geçirip bagliyorum.Poseti birkaç yerinden delip bir koseye bırakıyorum.Ya da pet su şişesini kesip altını delip yine ayni şekilde celikleri dikip üst bölümünü geciriyorum hava almasi icin kapagini acik birakiyorum.Sorunsuzca kökleniyor.Anlatabildim mi bilmiyorum ama isterseniz yarının fotograf cekip yukleyebilirim.

Çok teşekkür ederim. Bilgileriniz çok açıklayıcı oldu. Resim de olursa dört dörtlük olacak. Şu an çelikler su dolu bardakta. Saçaklanmasını beklemeden toprağa geçireyim. :p

vildan25
08-05-2014, 14:19
Sevgili birtanecik bahsettiğim fotoğraflar.

vildan25
08-05-2014, 14:28
Küpe çiçeğim.

vildan25
08-05-2014, 14:32
Geçen sene çok severek aldığım ama kaybettiğim küpe çiçeğim.

Milla
08-05-2014, 16:31
Bu da benim güzel kızım.Biraz çılgın kafasına göre her dalından başka renk açıyor.Kimi zaman katmerleniyor.Kimi zaman tekli açıyor.Şu anda üzerinde az çiçek kaldı.Çiçeklerin yüzde 30 u bu kadar kaldı. Dökülenler de tamamen tohum oluşturup düştüler.İyi gidiyor bence.

vildan25
08-05-2014, 16:43
Sevgili Milla,
Sizin çılgıni görünce benim küpe çiçeklerime sitem ettim:( bir tane çiçek açsa bayram ediyorum.Yazık bana:(

torkulu
09-05-2014, 11:45
ilk defa küpe çiçeği aldım. çiçek açtı ama bitki biraz zayif gibi. 2 dalı var yaprak sayısı da az.

yağmur
09-05-2014, 11:55
Sn. Milla
Sizin çılgından bende de var. Önce koyu mor açıyor sonra pembeye dönüyorlar, bazen dönmüyorlar :D

Sn. torkulu
Küpe çiçeklerinin yeni sürgünler vermesi için çiçeksiz olan dallarının tepelerini ilk veya ikinci boğumdan tırnağınızla koparmalısınız. Çiçeğiniz çok güzel, ben de bu renk olduğu söylenen bir fide aldım ama daha tomurcuğu bile yok.

torkulu
09-05-2014, 11:59
evet rengi çok güzel kırmızı-mor vodoo rengi.
tavsiyenize uyacağım sn yağmur. ama zaten 2 dalı var . çiçeksiz dal 10 cm gibi, yinede tepesini keseyimmi ?

Milla
09-05-2014, 12:11
Sevgili Milla,
Sizin çılgıni görünce benim küpe çiçeklerime sitem ettim:( bir tane çiçek açsa bayram ediyorum.Yazık bana:(

Sayın vildan25,
Sizinki de çok güzel.Kaybettiğinizin rengi de harikaymış.
Saksı değişirken talihsiz bir kazayla en az 7-8 dalı kırıldı bunun.Çok üzüldüm tabi ama bizimki onları iki haftada telafi etti.Galiba dendiği gibi bunların uçlarından koparmak iyi gelebiliyor.

ametarasu
09-05-2014, 13:14
Babamın evini taşırken, annem taşıması kolay olsun diye bir çiçeğini budamıştı. Ben de yapraklarını alıp suda köklendirdim. Sonra pet bardaklara dikip büyüttüm. Yaklaşık 15 fidem olmuştu 6 tanesi hariç gerisini konu komşuya dağıttım. Şimdi bu elimdekileri de fide haline getirip ağaçlar.net üyelerinin istifadesine sunmak istiyorum.

Ancak genç fidelerden alınan çelikler bu mevsimde suda köklenir mi bilmiyorum? Yoksa hemşerim vildan25 in usulüyle mi denesem ?

yağmur
09-05-2014, 13:33
Sayın torkulu,
Sadece 2 dalı varsa bekleyin, üstündeki çiçekler dökülünce her ikisini de üstten 2. boğumundan koparırsınız.

vildan25
09-05-2014, 15:41
Babamın evini taşırken, annem taşıması kolay olsun diye bir çiçeğini budamıştı. Ben de yapraklarını alıp suda köklendirdim. Sonra pet bardaklara dikip büyüttüm. Yaklaşık 15 fidem olmuştu 6 tanesi hariç gerisini konu komşuya dağıttım. Şimdi bu elimdekileri de fide haline getirip ağaçlar.net üyelerinin istifadesine sunmak istiyorum.

Ancak genç fidelerden alınan çelikler bu mevsimde suda köklenir mi bilmiyorum? Yoksa hemşerim vildan25 in usulüyle mi denesem ?

Sayın ametarasu,
Bence riske atmayin sera uygulayayarak kayıpsız köklendirebilisiniz.
Benim ektiklerim 1 hafta olmasına rağmen Köklenmeye başlamışlar ama denemek için suda beklettiklerim de hiç hareket yok:(.

salihcan
15-05-2014, 20:49
Arkadaşlar küplerimi ilk aldığımda sizinle paylaşmıştım şimdi kötüleşmeye başladı yardım ne yapmalıyım :((

salihcan
15-05-2014, 20:50
Ters oldu bu da bazı çiçekleri

yağmur
16-05-2014, 12:47
Açık alana çıkarmalısınız. Küpeliler havadar alanları seviyor, kuzeye bakan veya sadece sabah güneşi alan bir balkona. Birde susuz mu kaldı acaba?

özlemsoylu
16-05-2014, 16:31
meraba arkadaşlar,dün komşum sizin resimdeki küpe çiçeğinin aynısından almış bende 2dal kırdım birinin üzerinde çiçek tomurcuğu vardı diğerinde yokdu onları küçük bi saksıya dikdim evin güneş almayan iç cam kenarına koydum sizce tutma olasılığı yüzde kaç :D harici yapmam gereken bişey varmı ?

orhangumus
16-05-2014, 17:03
Arkadaşlar küplerimi ilk aldığımda sizinle paylaşmıştım şimdi kötüleşmeye başladı yardım ne yapmalıyım :((
gün ışığı istiyor gibi, balkona koyun bence

orhangumus
16-05-2014, 17:09
daha 2 yaşında,