View Full Version : Küpe çiçeği, Küpeli (Fuchsia)
Sayfalar :
1
2
3
[
4]
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
Arkadaşlar Küpeliler Adanada bile yetişebiliyor evet narin bir çiçek size hak veriyorum. Fakat 32 derecenin yukarısı sıcaklara maruz bırakmadığınızda güzel sonuçlar veriyor. Ben geçenlerde bir köye ziyarete gitmiştim evde yüzlerce küpeli vardı. Çocukluk yıllarımdan hatırlıyorum Bizim küpelilerde Çam ağacı gölgesinde idi. Burdan Türkiyenin güneyinde yaşayan arkadaşlara seslenmek istiyorum. Çam gölgesinde küpeliler gerçekten iyi sonuç veriyor.
arkadaşlar benim küpe çiçeğime bir haller oluyor.yapraklarında kararmalar başladı neden olabilir acaba. sulamasına dikkat ediyorum,sadece sabah güneşi alıyor ve dalları hep tomurcuk dolu ama yaprakları kötü olmaya başladı.yardımcı olursanız sevinirim.:(
yesim ozgun
03-09-2009, 14:28
sevgili Asya,
Havalar nasıl ilk önce bunu bilmeliyiz. Eğer nemli bir sıcak varsa küpeniz reaksiyon gösteriyor. Bozulmaya başlamış. İlk önce yapraklarda kontrol yapın. Zararlı bötü, böcek var mı? Varsa eğer evyapımı ilaçlar böümündeki sarımsaklı karışımı hazırlayıp uygulayın. Zararlı yoksa sabah aldığı güneş ışığıda şu an onun için faydalı değil. Hemen serin olan bir yere alın. Yaprakları o haldeyse tomurcuklarını da çiçek açmadan dökecektir.Kuru ve kurumak üzere olan yaprakları temizleyin onları iyileştirmek için çaba sarfetmesin. Evde buz varsa bir poşete buzu koyun ve poşetli buzun üstüne küpelinin saksını yerleştirin buz eriyene kadar saksı poşetin üstünde kalsın. Serinlemeye ihtiyacı olabilir.
Geçmiş olsun.
Sevgili Yeşim hanım,
yapraklarını kontrol ettim her hangi bir böcek yok.havalarda serin çok güneşe maruz kalmıyor.yanında bulunan küpe çiçeğimde bir problem yok hani güneşten desem ondada aynı şey olur ki zaten havalar serin gittiği için bu durumu göz ardı ediyorum.acaba yaprakları kararan yere kadar budasammı ne dersiniz?
yesim ozgun
03-09-2009, 17:32
yaprakların bağlıolduğu govde de kuruma var mı? Gövde de kuruma varsa budayabilirsin. Ancak sadece yapraklarda kuruma varsa sadece yapraklarını al ki gövdeden tekrar yaprak gelme olasılığı var. Resim koyabilir misiniz?
Yeşim hanım resimleri yüklüyorum sağlıklı dalıda yüklüyorum
biraz abarttım sanırım ama diğer fotağraflar
en sondaki resim sağlıklı dalı
Arzu Kasapoğlu
03-09-2009, 19:16
Yanılıyor olabilirim ama mantar var sanki.
arkadaşlar ben şimdi ne yapıcam sağlıklı dediğim daldada kararmalar başladı. budayacakmıyım ilaçmı kullanacağım lütfen yol gösterin çiçeklerim ölsün istemiyorum.:(
yesim ozgun
04-09-2009, 12:45
Evet Arzu mantar başlamış.
Asya hanım hemen onu diğer bitkilerle alakasız bir yere alın. Diğerlerine de bulaşmasın.
Ev yapımı ilaçlar bölümünde mantarla ilgili ilaçlar var **** bir zirai ilaç satan biryerden mantar külleme ile ilgili ilaç alın ilaçlayın. Ama ilk yapmanız gereken mantarlı olan bölgesi hemen budayın. Bir asprini bir bardak suda eritin bir damla batticon damlatın ve fısfıs yapın duş almış gibi ıslanması lazım küpelerde mantar öldürücü olabiliyor. ben şimdiye kadar hiçbirini kurtaramadım. yarım saat sonra normal suyla iyice fısfısla yıkayın ve toprağını değiştirin.Bu işlem sırasında kesinlikle güneş ışığı almamalı . Sabah güneşi de dahil. Serin bir yere alın ama nemli olmasın. Apartamnda oturuyorsanız ve apartamn serinse kapınızın önüne alın. **** kuzey pencere. Camı açık bırakın. hava sirkülasyonu önemli.
Üzüldüm şimdi. Birde isterseniz size bağlı tüm bunları yapıp kökten budamanız gerek. Çelikleme yapmayın. çelikleme yaptığınızda tutmaz ama tutarsa mantar devam eder.
Yeşim hanım dalının birini tamamen kestim, diğer daldada başlamış gördüklerimi kestim ama onuda tamamen keseyim mi ne dersiniz? bu arada kesilmiş halini yüklüyorum
ikinci resimi yanlışlıkla yükledim ondada aynı problem var zaten
Arzu Kasapoğlu
04-09-2009, 14:44
Gülde külleme hastalığı var. Topas isimli ilacı kullan, iyi geliyor.
Arzu hanım peki diğer dalı budamayım mı kalsınmı, birini zaten dipten kestim
o kadar üzgünüm o kadar kendimi kötü hissediyorum ki anlatamam. sabah işe gitmeden ilk onlara bakıyordum işten gelince yine ilk onları yokluyordum, herkez balkonumdaki çiçeklere bayılıyordu mahvoldu hepsi çok üzgünüm çok.kusura bakmayın sadece paylaşmak istedim
Arzu Kasapoğlu
04-09-2009, 18:01
Geçen sene çok yıkamaktan benimde küpelerimde mantar oluşmuştu ama sizin ki kadar değildi. Ben budamadım. Topas ile ilaçladım ve kurtuldum.
Şu an diğer dal çok kötü görünmüyor kurtarabilirsiniz. Vakit geçirmeden ilaçlayın.
Arzu Kasapoğlu
04-09-2009, 18:41
Güldeki hastalıklı yaprakları koparmayı unutmayın :) Bu arada moralinizi bozmayın, çiçekleriniz kurtulabilecek durumda.
Ama acele edin :)
Bir daha kesinlikle Küpe almayacağım. (Bu sefer kesin kararlıyım) Gayet keyifli giden 2 saksıdan önce biri tamamen kurudu, bir hafta sonra da diğeri. Dejavu.. ;)
Dejavu:Yaşanılan bir olayı daha önceden yaşamışlık veya görülen bir yeri daha önceden görmüş olma duygusudur. Ânı daha önceden yaşamışlık halidir. Fransızca; déjà (daha önceden) ve voir (görmek) fiilinin geçmiş zamanda çekimi olan vu nun birleşiminden türemiştir.
http://tr.wikipedia.org/wiki/Dejavu_(psikoloji)
handanca
04-09-2009, 20:58
Merhaba sayın Limon sakın vazgeçmeyin. Bende çok hüsran yaşadım küpe çiçeğiyle ilgili ama geçen yıl aldığım küpe çiçeğini budadım kışın içeriye aldım baharda çıkardım şimdi üzeri çiçek dolu fotoğrafını yükleyebilirsem görürsünüz inşallah. Başarılar.
desteğiniz ve yardımınız için teşekkürler Arzu hanım. bugün tüm çiçeklerimde görünce panikledim ve Yozgat ın bir ilçesinde oturuyorum istediğim ilacı bile bulamıyorum bundan dolayıda bunalmıştım ama şimdi daha iyiyim.İnşallah yarın ilacı temin edicem, panikle çiçeklerimin çoğunu budadım ve tomurcuklar gitti onlarada üzüldüm tabi neyse inşallah düzelirler bende güzel haberler veririm sizlere
Arzu Kasapoğlu
04-09-2009, 21:15
Düzeli hiç üzülmeyin. Tecrübeyle sabittir :))
Sevgiler...
yesim ozgun
05-09-2009, 01:03
küllenme olan küpelerime baticonlu ve asprinli solusyon yapmıstım ve budamıstım. Toprağını değiştirdim . Sonra hergün diğer çiceklere nasıl su veriyorsam su vermiştim. 2 saksı küpelimi kaybetmiştim. :( bir tane kökten budadığımı seneye bol çiçekli olarak yaşatabildim.
Topas adlı ilaçı bende yarın alıp kenara koyacağım. Bulunsun.
Hatta küllenme olan leylakıma da uygulayayım. Baticonlu su ile düzeliyor bir sene sonra tekrar mantara yakalanıyor:(
handanca
05-09-2009, 13:20
Bu da benim küpe çiçeğim.
gülyabani
08-09-2009, 10:09
bu da benden
gülyabani
08-09-2009, 10:13
neden bazıları böyle yalın katlı oluyo bileniniz var mı???
gülyabani
08-09-2009, 10:39
küpeli
Sevgili Yeşim ,
küpelerim geldi , teşekkürler .
Kontrol ettim bir ay önceymiş , artık köklenmişmidir .
Eğer öyleyse bu köklendirdiğim ilk küpe çeliği olacak ,
üstelik ağustosta :cool:
zerrinsrt
08-09-2009, 11:16
Sevgili volare acaba ne renk açaçak. Gayet sağlıklı görümüyor. Çiçeklerini bekleriz.
Bu yıl bulduğum tüm çeşitleri aldım. Toplam 6 çeşit oldu. Yeni gelenler biraz nazlı oluyor. Kışı geçirirlerse onları da çoğaltmaya çalışacağım. Yanlız büyük çabalar sonucu beyaz sinekten kurtulmuştum. Yeni aldıklarımın hemen hemen hepsinde beyaz sinek var. Onları ayrı bir yere koydum.İlaçlama yapıyorum.
Sevgili gulyabani ablası, çiçeğiniz çok güzel. Ben küpeçiçeği çeşitlerine ulaşmakta zorlanıyorum. Hepimiz elimizdeki çeşitleri burada yazarsak sonra paylaşa biliriz . Ben küpe çiçeğini seven bir kaç kişiye ilkbaharda köklendirip göndermeyi düşünüyorum.
Gulyabaniablası küpeliniz çok güzel güle güle büyütün.bence arada tek katlı açması bir sorun değil ama deneyimliler sizi bilgilendirecektir
Off..ne zor bu küpeyi yetiştirmek,ama pes etmiyorum bir gün benimde sağlıklı küpe çiçeklerim olacak.Şu an 3 saksıda küpem var,hepside kurumak üzereydi artık budadım : )inşallah sağlıklarıa kavuşturacağım ,biraz sabırsızım galiba..
yavaşmı büyür acaba küpe çiçekleri yoksa banamı öyle geliyor,birde direk sabah güneşi alan ve öğleye kadarda gitmeyen bir yerde durmaları sakıncalımı onu sormak istiyorum.
Sevgili zerrinsrt ,
Sevgili Yeşim İngiliz bahçelerinde gezerken ,
bana çok küçük çiçekli Fuchsialardan tohum almasını tembih etmiştim.
Herşeyin minik olanı bana daha sevimli gelir ...
O da sağ olsun bunun tohum vermesini beklemişti ama ,vermeyince iki çelik getirdi .
Çok ince narin, ve sanırım ince ve minik çiçekleri olacak .
Bende sizin kadar meraklı ve sabırsızım .
Bu maceracı , kaçak ve gezgin bir küpe .
Özen göstermem ondandır:p
Yeşim hanımın tarifi :
[QUOTE=yesim ozgun;468466]
asagida gordugunuz kupeli ise ilk kez rastladiklarimdan biri. Cok ince dallari olan, yapraklari jelatin kadar ince, alti pembe ustu beyaza yakin yesil renkte. Agac formunda kalin govdesi var ancak dallar sac teli kadar ince. Cicekleri cok narin, ince uzun, tuttugunz zaman hemen yerinden kopuveriyor. Bulundugu sitenin bahcesi gunes almayan bir yer.
94835
94834
Son olarak keşfetiğim bilgilere göre bu küpelinin adı -Fuchsia magellanica - 'Versicolor' (Lady's Eardrops)
zerrinsrt
09-09-2009, 08:57
Sevgili adaçayı, küpe çiçeği için ilk şart gölge. Yarım gün güneş onun için çok fazla. Eğer mümkünse aydınlık, havadar ve en fazla 1 saat güneş alacağı bir yere taşıyın.
Toprağını nemli tutun,arada yapraklarını fıs fısla nemlendirin.
gülyabani
10-09-2009, 11:14
sevgili asya küpelim çok güzel evet ama yapraklarında yanma gibi bir şeyler başladı dün mor katmerli aldım birde onun yapraklarında da aynı sorun var yaprakları yıkadık bizde ilk defa yetiştirdiğim için küpeliyi ne yapmak gerek bilmiyorum umarım geçici bir şeydir.
Bence resimlerini yüklersen burdaki deneyimli arkadaşlar sana yardımcı olacaklardır. Ne yazıkki bende bu konuda yeniyim ve benimde küpelerimle başım dertte bende onları mantar hastalığından kurtarmaya çalışıyorum.Umarım senin küpelinin durumu geçiçi bir şeydir.Mutlaka resimlerini yükle sana yardımcı olsunlar.
Küpeli sevdalı arkadaşlarıma yeni edindiğim küpelim. Rengi çok hoşuma gitti. Sizinde beğenilerinize sunucam inşallah beğenirsiniz. Ben kendime bir kökledim tuttu ama istanbulda unuttum. Okuluma getiremedim.
104035
104036
yaprakları solgunlaşan küpelimin topragını degiştirmek için bu mevsim uygun mudur?sanki saksısı da küçük kaldı.üzerinde çiçegi var bir iki tane...
_kardelen_
24-09-2009, 10:55
çok güzel gerçekten, güle güle büyüt arkadaşım. Bizim de olur inşallah.
Gittiğim bir lokantada küçük saksılarda bir kaç tane küpeli vardı. Çok güzel, katmerli. Dayanamadım istedim, bir çelik aldım. Suda bekletiyorum, yoksa hemen toprağa dikmeli miyim. Suda köklenir mi?
gülyabani
25-09-2009, 13:43
sevgili zerrinsrt küpelim şuan iki çeşit oldu benim biri pembe beyaz diğeri pembe mor bizim burda fide halinde satan bir amcadan aldım herçeşit çiçek var nerdeyse ama küpe çiçeği 2 çeşit ne yazık
Sn . isolet ,
umarım küpe çiçeğini ona daha layık olan bir saksıya taşırsın .
Mevsimi gelince tabi . Budama ile güzel bir ağaç halini alacaktır .
Sevgiyle büyüt .
Sevgi Durul
25-09-2009, 20:17
Arkadaşlar benim küpe çiçeğim iki dal halinde, oldukça cılız. Bir de alt yapraklarını döktü ve daha hiç çiçek açmadı. Herhalde budanması gerekiyor, ama ne zaman budanacağını bilmiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.
Sn . isolet ,
umarım küpe çiçeğini ona daha layık olan bir saksıya taşırsın .
Mevsimi gelince tabi . Budama ile güzel bir ağaç halini alacaktır .
Sevgiyle büyüt .
Taşıcam zaten. Aldığım kişi köyde yaşlı bayan öle dekoratif olaylara pek önem vermiyor. :D Birde çok yaşlı ağaç idi hiç bakım yapmamışlar. Odunsu gövde olmuş resmen. Üzerinden bir dal aldım ve tuttu. Onu büyütüp güzelleştiricem.
Nejla K.
26-09-2009, 15:18
Sayın isolet, küpe çiçeğiniz çok güzel... Böyle gelişmesinde tenekede olmasının büyük etkisi olduğunu düşünüyorum. Paslı tenekelerdeki demir salınımı çiçek için çok önemli... Ben teneke bulamadığım için paslı çivi kullanıyorum. Bence aynı teneke ile daha büyük bir tenekenin içine oturtup, toprak ilave edebilirsiniz. Saksı dışına da dekorafif pek çok uygulama yapabilirsiniz. Köylerdeki doğal çiçeklerin kaynağının teneke kutular olduğuna inananlardanım...
Olabilir inanırım. Bizim oranın toprağı demir eksiği varmış. Demir yokmuş belki ondan olabilir dediğiniz gibi. Bu küpeli tek değildi orada diğer küpelilerde aynı boyutta idi. Öle büyük ve odunsu gövdedeler. Öle bir çiçek açıyor ki aynı anda. İnanılmaz görsellik oluyor.
Nejla K.
26-09-2009, 20:55
DEDİĞİM GİBİ SAKSIYI BÜYÜTEBİLİRSİNİZ AMA ŞİMDİKİ TENEKE KUTUDAN ÇIKARMADAN. eMİN OLUN ÇOK DAHA GÜZEL GELİŞECEKLER... YENİ FOTOĞRAFLARINIZI BEKLEYECEĞİZ...
gülyabani
26-09-2009, 21:03
ya arkadaşlar konunun birinci sayfasından başlayıp sonuna kadar bütün sayfaları izledim ben küçük bir saksıda bir tanecik bir küpeli için deli oluyorum bahçelerde ağaçlaşıp büyüyormuş bunlar çeşit çeşit küpeliler rengarenk nerde yetişiyor bunlar ya nerde bu kadar çeşit ya ben daha yeni 2. çeşitine sahip olabildim bu kadar zor mu bu küpelilere ulaşmak gelecek bahara bizim burda fidancı bir amcamız var ondan ısrarla isticem nerden getiriyorsa getirsin renk renk artık market - pazar nere olursa arayıp bulucam bu küpelileri.
Arzu Kasapoğlu
26-09-2009, 23:05
Taşıcam zaten. Aldığım kişi köyde yaşlı bayan öle dekoratif olaylara pek önem vermiyor. :D Birde çok yaşlı ağaç idi hiç bakım yapmamışlar. Odunsu gövde olmuş resmen. Üzerinden bir dal aldım ve tuttu. Onu büyütüp güzelleştiricem.
Sevgili isolet, küpe çiçeğinin odunsu gövdesini derin budama yapıp kaybetme. Ağaç şeklinde büyütebilirsin. Çok da güzel olur :)
Bir de küpe çiçeğinin rengi,resimdeki gibi kırmızı mı yoksa çingene pembesi mi merak ettim.
yerbudak
27-09-2009, 00:06
ya arkadaşlar konunun birinci sayfasından başlayıp sonuna kadar bütün sayfaları izledim ben küçük bir saksıda bir tanecik bir küpeli için deli oluyorum bahçelerde ağaçlaşıp büyüyormuş bunlar çeşit çeşit küpeliler rengarenk nerde yetişiyor bunlar ya nerde bu kadar çeşit ya ben daha yeni 2. çeşitine sahip olabildim bu kadar zor mu bu küpelilere ulaşmak gelecek bahara bizim burda fidancı bir amcamız var ondan ısrarla isticem nerden getiriyorsa getirsin renk renk artık market - pazar nere olursa arayıp bulucam bu küpelileri.
Sayın gulyabaniablası
Dün Ankara forum **** bauhaus etlik diye geçiyor orada birçok çeşidi var yalnız verdikleri kimyasaldan mı **** başka bir neden eve gelince bir hafta içinde kurumaya başlıyorlar ben altı çeşit almıştım şuan (bir ay oldu ) üç çeşiti kaldı onlarla yaşam mücadelesine devam ediyoruz.
Saygılarımla
Onlar serada yetişmiş , kimyasaldan ziyade nem oranı önemli .
Küpe 30 derecenin altinda ısı ve % 60-70 civarında bir nem sever .
Bu koşulları sağlarsanız yaşamaması için bir sebep yok .
Nejla K.
27-09-2009, 08:53
Yaz aylarında ilk kaybettiğim çiçeğim küpe çiçeği oldu. Düşünüyorum da bizim gibi sıcak şehirlerde istediği nemi sağlamaya bir türlü yetişemiyoruz.Bu yıl alacağım küpe çiçeklerini mutfakta ya da banyoda yetiştirmeyi düşünüyorum. Ne dersiniz?
Nejla ablacığım bence denemek lazım. Ben de bazı bitkilerimi mutfak ve banyoya koyuyorum. Gelişimleri normale dönüyor...
handanca
27-09-2009, 10:14
Nejla Hanım annem Adana gibi sıcak bir ilde yetiştirmeyi başarmıştı. Evinizin en serin ve çok dik güneşin gelmediği bir yere koymalısınız. Birde annem yaz aylarında toprağına bir kaç tane buz koyardı. Birde böyle deneyin isterseniz. Umarım başarırsınız.
Yaz aylarında ilk kaybettiğim çiçeğim küpe çiçeği oldu. Düşünüyorum da bizim gibi sıcak şehirlerde istediği nemi sağlamaya bir türlü yetişemiyoruz.Bu yıl alacağım küpe çiçeklerini mutfakta ya da banyoda yetiştirmeyi düşünüyorum. Ne dersiniz?
Aydınlıksa çok iyi olur .:p
Benim evim hiç güneş almıyor , aydınlık , nem oranı %35-40 lara düşünce zavallı küpenin kökü nemli ama yaprakları 1 günde kuruyup ufalanıyor . Nasıl dayansın ?
Bende , soğuk buhar yapan makinalar var , önümüz kış ucuzlarlarlar belki , alayım diyorum .
Sevgili isolet, küpe çiçeğinin odunsu gövdesini derin budama yapıp kaybetme. Ağaç şeklinde büyütebilirsin. Çok da güzel olur :)
Bir de küpe çiçeğinin rengi,resimdeki gibi kırmızı mı yoksa çingene pembesi mi merak ettim.
Kırmızı renk direk olarak. Pembe filan değil. Kızılay gibi düşünün o yüzden çok hoşuma gitti benim. Ağaç şeklinde toprağa ekip büyütmeyi düşünüyorum. Kendiliğinden büyüsün. Biraz form vericem ama. En üstten bir kere kesim yapıp dallarını toparlıcam. Nejla hanım ın dediği gibi tenekenin altını kesip öle toprağa oturtucam. Bahçemin bir köşesinde büyüyüp ağaç gibi olmasını beklicem.
Fucshia' m bir türlü istediğim gibi yeşil olmuyordu , hatta yaprak kenarları resmen beyazlaştı .
Acaba demiri mi eksik diye düşünürken , bu bitkinin cinsini bir öğreneyim dedim .
Canım google imdadıma yetişti , beni kaygılardan kurtardı .
Meğer benim küpelim zaten genetik olarak Fuchsia magellanica 'Versicolor' 'muş .
Yani resmen resimdeki gibi . Üzülmeme ve kendimi beceriksiz ilan etmeme gerek kalmadı .:p
Nejla K.
30-09-2009, 22:32
Sayın Volare, nereden aldınız bu güzel çeşidi... Daha önce hiç görmemiştim. Bol çiçekli olması dileklerimle....
Sevgili arkadaşlar ,
bu küpe sizin de tanıdığınız , buz kalıpları içinde köklenen , çelik .
Aynı koşullarda baktığım başka çelik yemyeşil dururken bu neden böyle soluk derken keşfettim kimliğini .
Üstteki çeliğimin annesi bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=447961&postcount=759).
Nejla K.
01-10-2009, 18:00
Sayın Volare, ilk fotoğrafınıza baktığımda fark ettim. Çok güzel küpe fideleriniz... Maşallah diyorum ama ne olur bana kırılmayın, sizi üzmek için değil, uyarmak için yazıyorum.İlk fotoğraftaki çelikte beyaz böcek var. Unlu bit ve beyaz böcekten pek çok küpe çiçeği kaybetmiş biri olarak ne kadar üzüldüğümü anlatamam. Böyle güzel bir çiçeği dilerim siz kurtarırsınız?
Sevgili NejlaK ,
çok yakın plan çekim yaptığım için tozlu gibi görünüyor , bu bir vermikulit zerreciği .
Kaybından dolayı üzüntünü paylaşıyorum .
Teşekkürler .
Sadece küpe adayı şimdilk .
Umalım da olsunlar ki tohum çelik dağıtalım , değil mi ama ?
Aslında elimizdeki çeşitleri google 'de arayıp tanımını yapsak , paylaşımı daha kolay olur .
Kimde ne var bilmiş oluruz .
Nejla K.
02-10-2009, 09:37
Sayın Volare, gördüğüm yapraktakilerin vermikülit oluşuna çok sevindim. Güzel küpe çiçeklerinizle, nice sağlıklı çelikler yetiştirmenizi dilerim. Böylesi güzelliklerin darısı başımıza diyorum....
arkadaşlar kışa girerken küpe çiçekleriniz için ne türlü bir hazırlık yapıyorsunuz? Yani kışın dışardamı bırakıyorsunuz içerimi alıyorsunuz, budama yapıyormusunuz? Kış hazırlığı hakkında bilgi verirseniz çok sevinirim şimdiden herkeze teşekkürler.
gülyabani
06-10-2009, 08:26
evet arkadaşlar benim küpeli kendinden geçiyo gibi yaprakların rengi kahverengiye dönüyo buna rağmen çiçek açmakla uğraşıyo kışın içeri alıcaz da dallarıda budayacakmıyız????
aynen benimki de öyle oldu:(
napalım hakkaten??
Mesaj sayım fazla olmasına rağmen bu küpe konularında ben de sizin kadar acemi sayılırım .
Daha tecrubeli ablalar / abiler bir yorum getirmez ise , ben bir yerlerden bulup yazarım .
Ev ortamını sevmiyor , bilinenin aksine iç mekan bitkisi değil .
Havadar ama fazla rüzgarlı olmayan , dona müsade etmiyecek aydınlık bir mekan uygun olur.
Dayanabildiği en düşük ısı konusunda bilgi için nete başvuracağım .
Benimkilere ufak delikler açtığım 5-8 litrelik su şişelerinden fanuslar yaptım ,
rüzgar kıramasın ama havasızlıktan da boğulmayacak şekilde .
İzmir'de 0 derecenin altına ısı pek düşmez de ,
Buca'nın rüzgarı meşrur...
Sevgiler.
Arzu Kasapoğlu
06-10-2009, 18:09
Benimkiler yaz kış balkonda duruyorlar. Gövdesi kalınlaşıp odunsu yapıya sahip olanlar kışın yaprak döküp hemen yeni yapraklar veriyor.
Kışın hava sıcaklığı sıfırın altına inen bölgelerde ısıtılmayan ama ışık alan bir yerde korumaya alınmasının doğru olacağını düşünüyorum.
Güngör Salman
10-10-2009, 21:04
Yeni Küpelim.
Bir günde üç küpeli çeşidi sahibi olacağımı söyleseler inanmazdım , ama oldu .
Bu perşembe köy dönüşü daha önce de bahsettiğim köylü hanım bir adet pembe küpeli hediye etti .
Akşam üzeri de sevgili zerrinsrt ' in gönderdiği küpeliler de gelince değmeyin keyfime . Aylar önce sözünü almıştım ...
Dökülen çiçeğini atmaya kıyamadım .
gülyabani
11-10-2009, 14:42
Ya arkadaşlar bu küpe çeşitlerini çoğaltalım ya bi formül bulalım bu işe ilgilenen arkadaşlar fikirlerinizi bekliyorum...
Bizim burda fidancı bir amca var her çeşit bitki mevcut elinde küpeli bu yaz iki çeşitti konuşucam kendiyle farklı renklerde getirmesini isticem umarım olur forumdan bir arkadaşa amcadan alıp ulaştırdım kargoyla,ilgilenen varsa birdaha ki yaza yardımcı olurum şuan elinde kalmadı sanırım
zerrinsrt
11-10-2009, 16:16
Sevgili gulyabaniablası, bir yıldır ben de elimdeki küpe çiçeklerini çoğaltma çabasındayım. Üretmede sıkıntım yok. Ama çeşit bulmakta zorlanıyorum.Şimdilik yedi çeşite sahibim. Bunlardan altısını bu yıl aldım. Bende senin gibi elimizdeki çeşitleri belirleyip paylaşmak istiyorum.
Elimdeki çeşitlerin ikisinin resmini volaere ekledi.Diğer üçüde önceki mesajlarımda var.Kalan ikiside düz pembe yalın kat ve pembe-mor yalınkat.
Sevgilli volare, gönderdiğim çiçekleri ekmişsindir. Benim sana tavsiyem, küpelilerin üzerindeki tüm çiçek ve tomurcukları koparman. Böylece yeni koşullara daha kolay uyum sağlarlar. Bir de gönderdiğim çelikler üç ayrı çins. İyi günlerde büyüt, sevgiler.
Sevgili Zerrin ,
dikerken yaprak renginden tahmin etmistim , farklı olduklarını .
Tekrar teşekkür ederim . Tavsyenize uyacağım .
Benim elimdeki çeşitler belli , Ayşe hanımın verdiği pembe de kocaman açıyor ,
tek kat , perşembe resmini çeker gönderirim , Kenan amcadan aldığım klasik fuşya rengi orta büklükte .
Yeşim hanımdan gelen tohum hangi çeşit bilmiyorum , bakalım üretebilecekmiyim .
Bence netten bakıp ismini belirleyip , çelik takası yapabiliriz .
Saygılar .
gülyabani
12-10-2009, 08:08
[QUOTE=zerrinsrt;509821]Sevgili gulyabaniablası, bir yıldır ben de elimdeki küpe çiçeklerini çoğaltma çabasındayım. Üretmede sıkıntım yok. Ama çeşit bulmakta zorlanıyorum.Şimdilik yedi çeşite sahibim. Bunlardan altısını bu yıl aldım. Bende senin gibi elimizdeki çeşitleri belirleyip paylaşmak istiyorum.
Elimdeki çeşitlerin ikisinin resmini volaere ekledi.Diğer üçüde önceki mesajlarımda var.Kalan ikiside düz pembe yalın kat ve pembe-mor yalınkat.
sayın Zerrinsrt bizde iki çeşit var ikiside katmerli pembe-beyaz ve pembe mor siz yedi çeşiti valla iyi bulmuşsunuz mor olan tek bir dal halinde henüz küçük ama diğerinden çelik alabilirim tohum da olmaya başladı tohum konusunda da nasıl çoğaltılır bilgim yok ama irice bir tohum oluştu inşallah ondan üretebilirim ama çeşit bu kadar işte
Yeni açan küpe çiçeğimi sizlerle paylaşmak istedim çok şeker. diğeri mantar nedeniyle kötü durumda budamak zorunda kaldım bir kısmını ama bunu kurtardım oda bana zafer nidalarıyla çiçek açtı:p
Maşallah , çok tatlı .
Allah bağışlasın , sizin moralinizi de düzeltmiş sevgili asya-.
Beyaz sineklere uygun etkili ilaç keşfeden var mı?
Sonra geç oluyor , getirtene kadar çiçek ölebilir , elimde olsun .
_kardelen_
13-10-2009, 13:09
Benim küpe çiçeği çeliğim neredeyse üç hafta oldu toprağa diktim (suda köklendirmeden, çünkü suda iken yaprakları solmaya başlamıştı toprağa aldım)
Geçen gün baktım hiç köklenme yok, ama yaprakları yemyeşil canlı duruyordu. Başka bir çiçeğin yanına toprağa sokuvermiştim. Ayrı bir saksıya aldım, yaprakları soldu. Acaba tutar mı?
Bu arada sevgili asya küpeniz çok güzel. Maşallah ve tebrikler. Dudak ısırttıracak kadar güzel vallahi ;)
Arkadaşlar hepinize çok teşekkür ederim;)
Mantarla savaş veren küpelimdede tohumları var.Bugün fotoğraflayıp sizlerle paylaşacağım.Sizce tohumları mantardan etkilenmişmidir? Birde tohumları üzerinden ne zaman alayım? Uzun zamandır üstündeler, kendi kendilerine yere düşmelerini bekledim ama düşmemekte ısrar ediyorlar:D
Mantar mücadelesi veren ve ayakta kalmayı başaran küpelimin fotoğraflarını yüklüyorum, üzerindede tohumları var.
Üzerindeki beyazlıklar ilaçlamadan kalma.
Mantar mücadelesi veren ve ayakta kalmayı başaran küpelimin fotoğraflarını yüklüyorum, üzerindede tohumları var.
Üzerindeki beyazlıklar ilaçlamadan kalma.
Küpeliniz ilaçtan çok etkilenmiş ne kullandınız.
Bahar hanım ilçlamadan önceki halide öyleydi, ilaçlamada biraz geç kaldım ilacı geç buldum. hatta ilacın ismini bile bilmiyorum. Arkadaşlarım ziraatten bulmuşlar pet bardakta geldi bana.Zaten çiçeklenmsinin ve tohumlarının olmasını bekliyorum sonra onu budayacağım. Dalının diğerini budamıştım ve sağlıklı yapraklar geliyor. Bu tarafına tohumlarından dolayı kıyamadım.İlginize teşekkürler önerileriniz varsa emin olun dikkate alacağım.
Yeni gelen sağlıklı yaprakları işaretledim. O dalı hemen ilaç bulamayınca panikle budamıştım. Yeni sağlıklı yapraklarıyla bana umut veriyor.
Benim küpe çiçeği çeliğim neredeyse üç hafta oldu toprağa diktim (suda köklendirmeden, çünkü suda iken yaprakları solmaya başlamıştı toprağa aldım)
Geçen gün baktım hiç köklenme yok, ama yaprakları yemyeşil canlı duruyordu. Başka bir çiçeğin yanına toprağa sokuvermiştim. Ayrı bir saksıya aldım, yaprakları soldu. Acaba tutar mı?
Ben elimdeki küpelerden aldığım çelikleri ve Zerrin hanımdan gelen çelikleri bu şekilede sera etkisi yaparak yerleştirdim .Şimdilik canlı ve diri görünüyorlar . Yeni yaprak çıkarana kadar serada kalacaklar -4 hafta.
Her tür hastalığa karşı hepsinden yedek aldım .;)
Yeni küpe aday adayım , ''versikolor ' u '' yedekledim .
Seraya (fanus ) aldım .
Umarım tutar .
arkadaşlar, buyuk marketlerden 2 tane çiçeklerini dökmüş ve uzun zamandır yeni yaprak çıkarmamış küpe almıştım. eve getirdikten 10-12 gün sonra hemen tomurcuklandılar ve şu an açmak üzereler. sanki birşeyler mevsim itibariyle ters gidiyor gibi. yoksa normal mi?
Mehrinaz
17-10-2009, 18:23
Merhaba.
Uzun zaman forumdaki kupelilere hayran hayran baktim. Birkac ay once birkac saksi kupeli pazardan aldim. Ancak kurudular. Elimde tek kupeli kaldi.
Iste benim kupelim, butun yaz cicek verdi araliksiz. Kis geldi, artik cicek vermez derken yeniden tomurcuk dokmeye basladi. Hava coktan sogudu, evin ici cok sicak, disarisi cok soguk. Umarim bu kis kupelimi kaybetmem.
Hoşgeldin Mehrinaz ,
Belarus , sanırım , çok soğuktur !
İki farklı küpeliniz mi var ?
Maşallah ! Sağlıklı görünuyorlar .
Mehrinaz
17-10-2009, 18:37
Hosbulduk Volare.
Malesef tek kupelim var, degisik zamanlarda cekilmis fotograflar.Bir de beyaz vardi, simdi kurudu kuruyacak, nedenini anlamadim gitti. Belarus cok soguk, dun aksam yilin ilk kari yagdi.
Sn. Mehrinaz hoşgeldiniz. Küpeliniz çok güzel umarım sağlıklı bir şekilde kışı çıkartırsınız.:p
Nejla K.
17-10-2009, 20:46
Arkadaşlar, bu gün pazardan küpe çiçeği getiren teyzelerden küpe çiçeği aldım. 3 çeşit vardı aldım. Ama bana güzel gelen köyünde doğal ortamda yetiştirdiği çiçekler çok sağlıklı görünüyordu ve herhangi bir takviye görmedikleri için çok güzelller... Bir sürü tomurcuk var. İşte fotoğraflar...
gülyabani
17-10-2009, 21:07
merhabalar Mehrinaz küpeliniz çok güzel yedeğini alın bence insan kaybedince çok üzülüyo :(
gülyabani
17-10-2009, 21:12
sayın Nejla K. alttaki fotoğrafta yalın kat olan beyaz-pembe küpeliniz olağanüstü, çok güzel bayıldım. Uzun ömürlü olur inşallah ben çeşit bulamıyorum baharı beklemeye devam. :(
Sevgili Nejla k. küpe çiçeklerin gerçekten çok güzeller. Benim de küpe çiçeğimin yaprak altında beyaz uçuşan böcekler oluştu ne yapmalıyım bi fikri olan var mı?
gülyabani
17-10-2009, 21:28
giz3m benimde küpelimin başına geldi o beyaz sinekler küpelim kuruyacaktı nerdeyse yapraklarını yıkayıp içeri aldık şimdilik iyi gözüküyo.
giz3m benimde küpelimin başına geldi o beyaz sinekler küpelim kuruyacaktı nerdeyse yapraklarını yıkayıp içeri aldık şimdilik iyi gözüküyo
Teşekkür ederim bende yıkamayı denedim fakat yapışkan bir şey salgılıyorlar sanırım bende yapraklarını kestim kurtulamam diye ne olucak bilmiyorum...
Nejla K.
17-10-2009, 22:30
Sayın gulyabani, giz3m,Arzu Kasapoğlu iyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim. Dilerim aynı güzellikle yaşatmayı becerebilirim. Aslında her duruma karşı yedeklemek istiyorum ama bu mevsim uygun mu,emin olamıyorum... Umarım bakım ve çoğaltım işlerini becerir de sizlerle çelik paylaşımına gidebilirim.
Mevsimin uygunluğunu bilmiyorum , ancak köklendirmek için hava sıcaklığı 20 derecenin altında ise mumkünmüş .
Bizim sıcaklıklar gündüz 25 dereceyi buluyor ama ben yedeklemeye başladım .
Sinekler , kırmızı örümcek , küllenme ve sair belalara karşı gözüm çok korktu :(
Sevgili fuşyaseverler bir site buldum bir çok tohum var , her pakete en az 20 en fazla da 100 tohum var . Birimiz getirtirse paylaşırız hem çok ucuza gelir . Bir göz atmanızı rica ediyorum , çok tatlı olanlar var .
Tabi biraz minik türler (çok severim )
Yeşilli /sarılı olanlara bayıldım .
http://www.tradewindsfruitstore.com/servlet/the-725/Fuchsia-procumbens--dsh--Creeping/Detail (http://www.tradewindsfruitstore.com/servlet/the-725/Fuchsia-procumbens--dsh--Creeping/Detail)
http://www.tradewindsfruitstore.com/servlet/the-584/Fuchsia-ravenii--dsh--Fuchsia/Detail (http://www.tradewindsfruitstore.com/servlet/the-584/Fuchsia-ravenii--dsh--Fuchsia/Detail)
http://www.tradewindsfruitstore.com/servlet/the-1780/Fuchsia-excorticata--dsh--New/Detail (http://www.tradewindsfruitstore.com/servlet/the-1780/Fuchsia-excorticata--dsh--New/Detail)
http://www.tradewindsfruitstore.com/servlet/the-773/Fuchsia-arborescens--dsh--Lilac/Detail (http://www.tradewindsfruitstore.com/servlet/the-773/Fuchsia-arborescens--dsh--Lilac/Detail)
http://www.tradewindsfruitstore.com/servlet/the-585/Fuchsia-boliviana-Alba--dsh-/Detail (http://www.tradewindsfruitstore.com/servlet/the-585/Fuchsia-boliviana-Alba--dsh-/Detail)
http://www.tradewindsfruitstore.com/servlet/the-592/Fuchsia-campos-dsh-portoi--dsh--Fuchsia/Detail (http://www.tradewindsfruitstore.com/servlet/the-592/Fuchsia-campos-dsh-portoi--dsh--Fuchsia/Detail)
The Island
22-10-2009, 13:39
Merhaba;
Benimde küpelim var ancak beyaz sinekten bir türlü kurtulamıyorum. Sitedeki arap sabunu sarımsak formülünü uyguladım yinede kurtulamadım. Yapraklarıda sararıp düşüyor sürekli. Yardımcı olursanız sevinirim. Kaybetmek istemiyorum küpelimi.
_kardelen_
22-10-2009, 15:05
Bunlara bayıldım, özellikle de beyaz olana. Zerafeti mükemmel...
fuchsia 1 (http://www.tradewindsfruitstore.com/servlet/the-585/Fuchsia-boliviana-Alba--dsh-/Detail)
fuchsia 2 (http://www.tradewindsfruitstore.com/servlet/the-592/Fuchsia-campos-dsh-portoi--dsh--Fuchsia/Detail)
Merhaba;
Benimde küpelim var ancak beyaz sinekten bir türlü kurtulamıyorum. Sitedeki arap sabunu sarımsak formülünü uyguladım yinede kurtulamadım. Yapraklarıda sararıp düşüyor sürekli. Yardımcı olursanız sevinirim. Kaybetmek istemiyorum küpelimi.
Aynı sorun bende de vardı. ben yaprakların hepsini kestim çünkü alt kısımlarda genellikle sinekler ve yapışkan sıvılar vardı. Şuanda yaprak cıkartıyor bişey olmadı ve görünürde sinek yok ama sonrasını bilemem. Ben yaprakları kestikten sonra sinek ilacını da üzerine sıkabilrsin diye söylendi formdan bi arkadaş tarafından fakat denemedim. Benim yapraklarını kestiğim küpelinin fotoğrafı galeride var. Umarım sineklerden kurtuluruz...
zerrinsrt
23-10-2009, 09:39
Ben bu yaz beyaz-mor katmerli küpe çiçeğini tüm çabama ramen bulamadım. Diğerleri yazı atlattılar. Şubat sonu çelik alıp çoğaltacağım.
Zaman zaman beyaz sinekle mücadele etmem gerekiyor.Arap sabunu ve sarımsaklı ilaçı 3 gün ara ile birkaç kez kullanıyorum. Ayrıca bionem uyguluyorum. Şimdi nadiren beyaz sinek görsem de çiçeklerime zarar verecek yoğunlukta olmuyorlar.
Benim küpelim devamlı büyüyor. Çiçek açmaya devam ediyor. Dışı mor içi beyaz katmerli. Çok güzel de acaba çeliklendirme için ya da budamak için en doğru zaman ne zaman acaba?
Kusura bakmayın ama konuyu öğrenmeye kalksam 1150 mesaj var.Ancak 10 sayfasını okuyabildim.Küpelerden ne zaman çelik almalıyız.2 tane küpeim var.Şu anda çiçek verme dönemi bitti sanırım.En azından benımkilerin.
CoolEarth
23-10-2009, 21:17
Şu an tam zamanı .
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=476314&postcount=948
Benim ki devamlı çiçek açıyor bir bitse çiçek açma dönemi. Hemen budama işlemlerine geçicem çok büyüdüler.
Mehrinaz
23-10-2009, 23:18
Merhaba, 4 tane çeligi gecen hafta saksiya diktim. Bugun birinde tomurcuk vardi, bu tuttugu manasina mi geliyor? Tohum da ektim ama, simdilik ses yok, daha beklemek gerek sanirim. Yeni fark ediyorum, burada hemen her evde kupeli var. Agac gibi olmuslar neredeyse. Cicekcilerde satilmiyor, ancak pazarlarda yasli teyzeler satiyor. Buyuklerinden bir bulabilsem... Iklimle mi alakali acaba, gorduklerimin hepsi cicekliydi. Kisin cicek acmiyorlar saniyordum?
Dün çelik aldığım küpelinin çiçeği...
Mehrinaz
24-10-2009, 01:32
Volare, masallah diyeyim, cok guzel...
Küpeli çiçeğimin son hali biraz garip büyüdü forma girmek istiyor ama üzeri tomurcuklu ona kıyamıyorum ve bir çiçeği var. Çiçeğinin son halini sizinle paylaşmak istiyorum. Birde budama konusun da üst tarafında yardımcı olabilir misiniz. Ben dallanan kısmın biraz altından düz kısımdan kesip dallanmasını istiyorum. Ama üst taraftan kesim daha mı iyi oluyor?
111933
111934
111935
111936
111937
gülyabani
31-10-2009, 19:25
Arkadaşlar küpelim tohum vermeye başladı. Dalındamı kuruyacak yok sa koparacak mıyız?
Bilgisi olan arkadaşlardan yardım istiyorum.
dalında kalsın , kuruyunca alırsın .
küpeliyi eve almak gerekir mi kışın? yoksa sadece kış bahçesi gibi kapalı bir mekan yeterli mi? soğuk ama iç mekan yani. **** oldugu gibi balkonda mı bırakmalıyız?
Merhaba,
Benim küpeçiçeği bu forumu okuyup bilinçlenerek bakmaya başladıktan sonra çok büyüdü ve uzadı. Başta minicikti ve yaprak altlarında beyaz sinek yumurtalarını farkederek her gün elimde nemli bir peçete parçasıyla silerek o yumurtaları ala ala sinekten kurtuldum. %50-60 nem olan odada direkt günışığı almayan bir yerde duruyor (hemen yanında nem ölçer var bir de çamaşırları buradaki ipe seriyorum 2-3 günde bir, nemi acaip artırıyor odayı da soğutuyor). Biraz bitki besini verdim ve coştu, Genelde 2şer olmak üzere 2 kere açmıştı şimdi en tepede 5 tomurcuğu var. Çok uzayınca bir çıtaya dayadım, internetten budamasını okuyup yan dallarını budadım ve çelikleri toprağa soktum, suladım. Ancak çeliklerin üzerindeki yapraklar çok zayıfladı. Çürümediler ama ölgün görünüyorlar. Burayı okuyup suya koydum. Sizce yeniden çelik almalı mıyım, yoksa bunlar bir çaybardağındaki suda köklenirler mi? Suyu değiştirmek gerekir mi? Çay bardağının üzerini buzdolabı poşetiyle kapamam gerekir mi? Çok teşekkürler.
Adalet Yağcı
07-11-2009, 19:59
Çelikten yetiştirdiğim minik küpe çiçeğimi yayladan Mersin'e taşıdığım için kaybettim, ısı değişiklinden etkilendiğini düşünüyorum.
Yaylada bıraktığım üç küpem çok canlılar, yaprakları ve çiçekleri çoğalmış.
Soğuk havayı daha çok sevdikleri kesin, siz küpeseverlere tavsiyem; eğer bitkinizi iç mekana aldıysanız kesinlikle soğuk odada bırakın, sıcak ortamda kalan küpenizi kaybedebilirsiniz.
Mehrinaz
13-11-2009, 22:10
Merhaba,
Arkadaslar, kupeliler allerji yapar mi? Son bir ayda edindigim 8 kok kupeliyi dagitmak zorundayim.Doktor oglumun bitkilere alerjisi oldugunu soyledi. Ama hangi cesitleri o belli degil, zaten kupelilerim haric, gerisini dert etmiyorum.Var mi bilen?
Merhaba,
Arkadaslar, kupeliler allerji yapar mi? Son bir ayda edindigim 8 kok kupeliyi dagitmak zorundayim.Doktor oglumun bitkilere alerjisi oldugunu soyledi. Ama hangi cesitleri o belli degil, zaten kupelilerim haric, gerisini dert etmiyorum.Var mi bilen?
Olabilir ,
doktor bu karar' a hangi tetkikleri yaparak vardı acaba ?
Alerjilerin kola yapılan özel testleri var , öyle bir şey yaptıysa kabul etmek gerek .
Ama kanaatimce çocuğunuzun alerjisi evde olan herhangi bir şeye karşı olabilir . Bunlar ev tozu , yün halılarda olan mite ler .
Küpelilerin bir kabahati yok sanırım .
Saygılar .
Şu an açmış olan , hala eve almadığım küpelim ...
Ne muhteşem bir şey sevgili volare negüzel açmış maşallah.
Mehrinaz
13-11-2009, 23:25
Sevgili Volare, Masallah cok guzel kupeliniz..
Benimkilere gelince.. Yapilan test sonucu bitkilere allerjisi oldugunu ogrendik. Doktorun ilk dedigi cicekli bitkileri hemen evden cikarmamiz gerektigiydi. Ev tozuna yok, hayvanlara yok, bitkilere var..Kupelilerimi emanet edecegim kimse de yok.. Cok umutsuzum. Internette de arastirdim, kupelilerin allergen olmadigina dair elle tutulur bilgi edinemedim. Belki bir gun donunce bahcede yetistiririm.
Tek katlı ama rengi çok tatlı , değil mi ?
acemifüsun
14-11-2009, 00:18
Sevgili Volare gerçekten rengi muhteşem, güle güle büyüt:)
İremsıla
14-11-2009, 08:55
Sevgili volare, küpe çiçeğiniz harika görünüyor.kaç çeşit, küpe çiçeğiniz var.bir de yeşim hanımın, gönderdiği çeliklermi merak ettim.
querelle
14-11-2009, 10:36
Büyüleyici bir form Volare, eminim gözün gibi bakıyorsundur. Maalesef benim fuşyamın formu bu kadar çarpıcı değil ama neticede her fuşya güzeldir :)
Sevgili volare, küpe çiçeğiniz harika görünüyor.kaç çeşit, küpe çiçeğiniz var.bir de yeşim hanımın, gönderdiği çeliklermi merak ettim.
Sevgili Yeşimin gönderdiği henüz açmaya teşebbüs etmedi .
Sadece çılgınlık edip ondan çelik aldım , şu an mevsimi ...
Tuttu , soğuğa dayanıklıymış .
Bu açmış olan Ayşe hanım'ın bana verdiği , İzmir sıcağına dayanıklı ,ama ceviz gölgesinde ikamet ediyordu .
Yaza bakalım ne yapacağım .
Zerrin hanımın gönderdiği tüm çelikler tuttu , 7 çeşit var demişti , 4 de bende vardı zaten , toplam 11 oldu ama
bazılarının renklerini bilmiyorum .
Ağaç formunda bir fuşya için saksı verdim Ayşe hanıma , şubatta dev bir saksıda olan bitkiyi ayıracakmış .
İnsanın böyle dostları olması ne hoş :)
Artık hepsini seramik saksıya alıyorum , plastık olursa en azından beyaz olması lazım .
Sıcaktan kök kavruluyormuş .
18 gün ardından küpelim tekrar açtı. Üst yapraklarını tek tek aralanmasını izlemek çok güzel bir görüntü.
Nejla K.
14-11-2009, 22:15
Küpelilerimde son durum... Biri yeniden tomurcukta, o yüzden açmaya hiç ara vermeyen 2 rengi ekliyorum.
Bazı tohumlar vişne büyüklüğünde .:p
querelle
18-11-2009, 12:13
Bu da benimki arkadaşlar :)
http://img509.imageshack.us/img509/2659/fuchsiaaa.jpg
Bu mevsimde çelik almak uygun mudur acaba. Çok kötü bir görüntüsü var ben küpelimin üst tarafında güzel olan kısmından çelik almak istiyorum da.
Kumpinarı
22-11-2009, 20:21
merhaba arkadaşlar
çok önemli bir soru sormak istiyorum
çok güzel bir küpe çiçeğim vardı
soğukta kurudu
sonra ben dallarını dipten kırdım
şimdi de filizlenmeye başladı
normalde serin yerleri sevmesine rağmen ben filizleri büyüsün diye içeri aldım ve güleşlendiriyorum pencee önünde
acaba doğru mu yapıyorum
kaybol.2008
28-11-2009, 16:27
Fotoğraflarda yer alan türü daha önce yetiştiren var mı? Diğerlerinden biraz farklı. Tohumdan yetiştirdim. Diğer küpe çiçekleri gibi hoş çiçek açmıyor ama kendi üretimim olunca kıymetli tabi.
Kumpinarı
02-12-2009, 16:53
Arkadaşlar soğukta kaldığı için kurumuştu. Şimdi filizlendi fotoğraftaki gibi. Acaba içeride güneş alan yere koymaya devam mı etsem?
küpe çiçeği ve tohumu konusunda acemi olduğum için yardımlarınızı bekliyorum. Resimdekiler benim küpe çiçeğimin tohumları kurumuş hali böyle normal mi ? Çünkü ben dalında biraz daha dursun diye beklerken, rüzgar ya da kuşlar bilemiyorum tohumları yerde bulmuştum bende kuruttum şimdide içime şüphe düştü acaba tohumlar olgunlaşmamış olabilir mi diye bu konuda yardımcı olabilirmisiniz. Birde tohum gönderirken kaç tane göndermeliyim işe yaraması için yani bir tane göndersem yeterli oluyormu?
rrumeysaa
22-12-2009, 16:10
Bugün rüyamda 2 tane farklı farklı küpe çiçeğim vardı ve çiçek açıyorlardı çok güzellerdi nasıl seviniyordum anlatamam ama sadece rüyamda vardı gerçekte hiç küpe çiçeğim yok.
Bir kere pazardan aldım hertarafı beyaz uçan böceklerle doluydu sonradan farkettim başedemedim haşerelerle en sonunda zavallımı kuruttular bende attım, şimdi pişmanım belki tekrar filizlenirdi :( pazardan alırken dikkat diyorum benim hatama düşmeyim iyice bakın çiçeklerinize.
Selametle...
Küpelilerimde son durum... Biri yeniden tomurcukta, o yüzden açmaya hiç ara vermeyen 2 rengi ekliyorum.
Merhaba Nejla k.cinsleri çok güzel sakın soldurmayın.Ellerinize saglık
Sn.skaraca küpelim tohum vermedi diğer küpelim tohum verdi kırmızılı olan ve tohumlarıyla ilgili bir sorunumu yer verdim. tohumlar olgunlaşmamış diye tereddütteyim, beni bu konuda bilgilendirirseniz sevinirim .
Sayın asya-
Fotoğraflarda tohumun içinde bulunduğu tohum keseciği veya kabcıklar yer alıyor. Bunların tohum olmaması gerek. Tohum bu keseciklerin içerisinde yer alır. Kesecik yeterince kurumuş ise içindeki tohumları görebilmek için, keseciği kırın bir bakın. İçinde yaklaşık ne kadar tohum var onu da görmüş olursunuz.
Bu tohum aldığınız mantar hastalığı olan küpeli mi? Tohumlara hastalığın bulaşıp bulaşmadığı konusunda bir sorunuz vardı sanırım. Yanıt alabildiniz mi? Birde tohum olmazsa çelikte kabul edebilirim!
Selamlarımla...
sayın braveeregon, bence içeri alın. filizler çok taze tekrar soğuktan kaybetmeyin derim.
Sn. skaraca
Tohum aldığım, mantar hastalığı olan küpelim, soruma ne yazık ki o zaman cevap alamamıştım.
aliriza081
24-12-2009, 13:26
Selam ben ankarada oturuyorum çok güzel bir çiçekmiş küpeli. Ben nereden bulabilirim bu güzelliği bu mevsimde. Bilgisi olan varsa söyleyebilir mi?
Sayın aliriza081,
Başlıktaki mesajları incelerseniz küpe çiçeğinin daha çok ilkbahar aylarında satışa sunulduğunu görürsünüz. Ancak yinede siz Ankara'da Kızılay Sakarya caddesindeki çiçekçilere bir sorun. Mevsimi olmamasına karşın belki bulunabilir. Eğer varsa bizede haber vermeyi unutmayın.
sevgili alirıza81, ben koçtaşta ve ulus halinde bulup aldım ama yaşamadılar. koçtaştakiler tek tür, ama ulusta beyaz çiçekli olanı da vardı.. küpe sevdalısı gülyabaniablası'nın göndermiş olduğu küpe ise sağlıklı büyümeye devam ediyor.
Orkun Kırcı
29-12-2009, 22:18
Belki küpeci arkadaşların işine yarar.
http://www.sahibinden.com/cicekli_bitkiler-03WQQaXQQ19973123WQQpXQQdisplayitem
Merhaba küpeseverler,
Toprağa soktuğum çelikler ölecek gibi oldular, alıp suya koymayı denedim. 1 saatte dirildiler ve 2 haftada köklendiler. 4 çelik de kök verdi ve toprağa ektim. Agaclar.net e-dergide, mumçiçeği için suda köklendirmenin bitkiye suya uygun kökler çıkarttırdığını, toprağa ekince o köklerin ölüp toprağa uygun kökler vermek zorunda bıraktığını okudum. Ancak bu küpeli için doğru mu bilmiyorum. Ektiklerimin hepsi 1 haftada uzamaya başladı. Şu an küpeli üstten 4 kere budadığım halde sürekli boya gidiyor. Kış mevsiminden sanırım. Dün 2 çelik daha aldım ılık suya koydum. Uzayanlar kıvrılıp aşağı sarkmaya başladı. Sarmaşık gibi oldu. Forumda güneş altında küpeli resimleri gördüm. Benim bildiğim direkt güneş ışığını sevmiyordu. Bu mümkün olabilir mi?
Arkadaşlar daha önce forumda ,antmen isimli kullanıcının bahsettiği ve kendi tarifiyle mikrosera olarak nitelediği denemeyi küpe çiçeğime uyguladım.Bir kaç gün içinde yaprak verdi ve uzamaya başladı.Sizinde denemenizi ve bulup okumanızı tavsiye ederim.
Küpelerimiz inşallah bir an önce çiçeklenirde resimlerini paylaşırız.
Bundan (http://www.weidners.com/pics/FuchsiaRoyal_Mosaic10.jpg) Türkiye'de var mı acaba?
evet var arzu hanım ben gördüm
Harika çeşitler var:))
http://violet-nju-spb.narod.ru/fuxii/index_fux.html
Arkadaşlar aynı saksıda ekili iki küpelinin tozlaşma yoluyla renk değiştirebilirmi bunu bilen ya da gören var mı ?
Zafer İnandıklı
30-01-2010, 21:32
Küpelilerde görmedim, bu sardunyamda o olay meydana geldi.
kumyaka2010
31-01-2010, 11:40
Benim , vbs den aldıgım bir kitapta , kupelilerin en iyi çelik alma zamanının , temmuz ve agustos ayında oldugunu yazıyor . Bilginize selamlar .
Yeşim hanım bende sıcak bir şehir olan mersinde yaşıyorum bize önerdiğiniz saksıya poşetle buz yerleştirmeyi uygulamalı yani fotoğraflayarak tabikide ::):) gösterirmisinz rica etsemben pek anlamadım sanırım sevgiler...
Bu da benim küpelim. 4-5 çiçek açtı, minicik bir saksıdaydı. Bir boy büyüğe aldım. Hemen boya gitmeye başladı. Aşırı derece uzadığı için 7-8 çelik kesip köklendirdim, dibine ektim. Onlar da uzuyor şimdi. Eğilip dağılmasınlar diye çevrelerine tahta çubuklar koydum. Bir süre daha büyüyecek sanırım.
Sn. SerDag ,
sanırım ışık biraz zayıf , boya gitmesinin sebebi bu .
Ama Ankarada bu mevsimde ev dışında da olmaz , çaresiz baharı bekliyeceksniz .
Daha fazla ışıık alan bir yer varsa oraya alın .
Saygılar .
Merhaba, şu an durduğu yerin 15-20 cm sağındaydı ve oraya güneş direkt düşüyor ikindileri, pörsümüştü bir anda güneşten. Hafif sola çektim şimdiki yerine, direkt güneş sevmiyormuş meğer Fırumda okuyunca anladım. Resim biraz karanlık gerçekten, hakkınız var, ters ışık, flaşsız. Normalde aydınlık oluyor orası. Bir de Ankara, malum kapalı kış havası şu ara.. Minik saksıda çiçeklenmeye zorlanıyorlar sanırım. Baharda bol açarsa umarım paylaşabilirim. Çok teşekkürler..
gülyabani
17-02-2010, 21:11
küpelilerim kış boyunca sürekli çiçek verdiler yaz aylarına göre daha iri çiçeklerdi kış başında bir budama yaptım sonra fıkır fıkır çiçek açtılar tohumları da nerdeyse bir kiraz büyüklüğünde bir tohum keseciğide patladı kardeşim gulyabani ekmiş bakalım çıkacak mı. Çeşit aramaya devam edicem bu yaz da katmerli yalın kat ayırtetmeden arıcam bayılıyorum çiçeklerine.
Sevgili Eticin size gönderdiğim küpelininde sağlıklı olmasına sevindim.
Diğer illeri bilmem ,
İzmirde pazarda Küpeli satışı başladı , geçen hafta çeşitlerime 2 adet ekledim .
Tanesi 1 lira :)
Hadi hayırlısı .
Adalet Yağcı
18-02-2010, 21:34
1 TL. Çok hesaplı, sevgili Jezebel fotoğraflayabilir misiniz?
Aslında pazardaki küpelerin fotoğraflarını çekseniz daha iyi bir fikrimiz olurdu.
Ben burada klasik mor-kırmızı katmerli ve katmersiz dışında küpeli göremedim, saksısı da 5 TL.
Sevgili arkadaşlar ,
küpe dediysem , tüplü , saksıda degıl , açmamış henüz .
Yaprak renginden müneccimlik yapıp , muhtemel rengi pembe veya beyaz tahmin ettiklerimi aldım . Yani ne çıkarsa bahtıma bir yerde . 5 farklı çeşit küpeli vardı .
Bu şekilde alırmısınız bilmiyorum .
Her torbada 2 kök var , boyları15-20 cm civarında .
Saygılar:)
bende bu çiçekten arıyorum,istanbuldan nereden bulabilirim?bana bu konuda yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
Arzu Kasapoğlu
23-02-2010, 23:57
evet var arzu hanım ben gördüm
SEvgili Çİ-Çek, inşallah bende buralarda görürüm :)
Adalet Yağcı
24-02-2010, 08:23
Harika çeşitler var:))
http://violet-nju-spb.narod.ru/fuxii/index_fux.html
Sevgili A-EMEL, bu linkte gösterilen çiçekleri internet yolu ile almamız mümkün mü?
Sanki yazılar Rucça ve ya Bulgarca gibi geldi bana.
Linki siz verdiğinize göre, bu konuda araştırma yapmak da size düşer :)
Olabilirse, buradan toplu bir sipariş verelim, yazışmaları bu dilden anlayan arkadaşlarımız yapabilirler.
Ne dersiniz küpeciler?
Correa reflexa Avustralya doğal Fuchsia' larından .
3 aydır iz sürüyorum . Bu gün mükafatımı aldım .
Almanyadan yeni geldi .
Yol yorgunu kolisinin içinde .
günebakan
26-02-2010, 16:14
Çok güzelmiş gerçekten sayın Jezebel güle güle büyütün :)
Adalet Yağcı
26-02-2010, 18:30
Sevgili Jezebel, mutluluğunuz buradan bile hissedilebiliyor.
Çok güzelmiş, güle güle büyütün.
Sevgili Adalet hanım ,
haklısınız çok mutlu oldum , çünkü bu bitkiyi tüm satıcı siteler Türkiyeye göndermeme konusunda çok inat ettiler .
Bu satıcı dükkanında sadece AB ülkeleri yazmasına rağmen olumlu yanıt verdi .
Sonuç ortada . Umarım İzmiri sever .
Şu an bonsai halinde , birini bonsai , diğerini de normal bir Fuchsia olarak yetiştirmeyi düşünüyorum .
Sevim hanımcığım , organizasyon olsun istiyoruz , ama kimse elini taşın altına koymak istemiyor .
Sevgiler .
Adalet Yağcı
26-02-2010, 20:00
Bu dünya güzellerinin onca yolu aşıp bu kadar canlı sizin elinize ulaştığına inanmak çok zor.
Aman yanlış anlaşılmasın sevgili Jezebel, nasıl bir paket yapmışlar da bu kadar teli bile incinmeden gelmiş demek istedim.
Doğal hali ile büyüteceğiniz bitki eminim sizi çok mutlu edecektir.
Teşekkürler ,
şimdi bu küpeliden nasıl çelik alınır onu öğrenmem lazım .
Değil mi ? Çoğaltmak lazım...
Sevim hanımcığım , organizasyon olsun istiyoruz , ama kimse elini taşın altına koymak istemiyor .
Sevgiler .
Haklısınız sevgili jezebel. İmkanım olsa kimseyi beklemeden kendim siparişimi verip alacağım ama olmuyor bir değil bir kaç sebebi var. Sağlık olsun, kim bilir:)
Sevim hanımcım , sebepler belli.
1. Yabancı dil engeli
2.Kredi kartı bilgilerini Uluslarası bir kullanıma açma riski
3. Cesaret eksikliği .
Risk almak istemiyoruz , malüm sebeplerle .
Bu riski bizim için birisi alıp , bize kargolasın istiyoruz .
Hatta kargo pahalı , Ptt kargoyla gonderse daha iyi olur .
Siz ve ben çalışıyoruz ve bu sebeple bu görevi üstlenemeyiz ;)
Böyle biri , malesef , Küpeseverler arasında malesef yok ;)
Daha önce de önermiştim , tektar olacak .
Elimizdeki türleri resimleyelim ve celik köklendirip takas yoluyla paylaşmak .
Yurtdışından çok masraf edip getirttiğimiz Fuchsiayı yaşatamayıp üzülmektense bu daha güvenli , az masraflı ;)
ebayda var ama sadece tohum gönderiyorlar,bu fotodaki gibileri yollamıyorlar
Hoşgeldin sn stylee.keşke fide gönderseler tohum çeşidi çokmu aceba.
Hoşgeldin sn stylee.keşke fide gönderseler tohum çeşidi çokmu aceba.
merhabalar;hoşbulduk;
ebayda çok tohumlar görmüştüm ama şuanda örneğin alttaki linkteki gibi buldum;bugünde koçtaşa gidip baktım ama yoktu,bende uzun zamandır aklımda olan bonsai yi aldım,birde orkide ve sümbül aldım,küpe çiçeğini de artık bir yerde karşıma çıkarsa alacağım:p
http://cgi.ebay.com/HARDY-Fuchsia-for-Zone-5-AWESOME-Fuchsia-magellanica_W0QQitemZ230441741024QQcmdZViewItemQQp tZLH_DefaultDomain_2?hash=item35a765eae0
bu küpelinin tohumu var , 10 Tohum 4 dolar ,
kargosu da 5 dolar . Tane , tane paylaşabiliriz ;)
veya çifter , çifter .
Bir de F.magellanica var , 1 dolar kendisi , 3 dolar da kargosu .
bu küpelinin tohumu var , 10 Tohum 4 dolar ,
kargosu da 5 dolar . Tane , tane paylaşabiliriz ;)
veya çifter , çifter .
Bir de F.magellanica var , 1 dolar kendisi , 3 dolar da kargosu .
Fuchsia magellanica, hardy tohumu bende olacak birkaç güne kadar sevgili jezebel
netela tohumunu da paylaşabiliriz
Bu gün Mersin tarım fuarının son günüydü. Fuara küpeli fidanları da gelmişti. Kendime 3 tl den 3 adet aldım. Üzerinde çiçekleri olmadığı için renklerini bilmiyorum.
Güle güle büyütün sevgili Almira bol bol çiçeklerini görün:)
Sevgili Almira ,
çeşitler baya artmış , güle güle büyütün .
Çiçekli hallerini görmeye sabırsızlandım şimdiden .
Arzu Kasapoğlu
06-03-2010, 18:21
Sevgili Almira, ikinci resimdeki dışı beyaz içi mor olabilir.
Adalet Yağcı
06-03-2010, 22:26
Sevgili Almira'nın küpelerinden ben de aldım, satıcı tam da sizin söylediğiniz gibi, dışı beyaz içi koyu pembe dedi, bravo Arzu hanım, yaprağından bile küpenin rengini tanıyabiliyorsunuz artık :)
Sevgili Sevim K, sevgili Jezeb, Sevgili Arzu, sevgili Adalet hanım; güzel dilekleriniz için çok teşekkür ederim.
Sevgili Arzu; ben fuara gittiğimde çiçekçide son bir küpeli kalmıştı. Hemen aldım. Biraz dolaşıp tekrar aynı çiçekçinin önüne geldiğimde baktım ki yeni küpeliler getiriyorlar. Tabi üzerlerinde yine çiçek yok. Ben o heyacanla farklı olduğunu düşündüğüm iki küpeli daha aldım. Sanırım söylediğin küpeliden yanlışlıkla iki adet almışım.:( İlerde inşallah ben de yapraklarına bakarak tanıyacağım.:D
Adalet Hanımcığım; ben o beyaz küpeliyi kaçırdım. Gittiğimde hiç kalmamıştı.:(
Arzucuğum; üçü bir arada belki renkleri daha iyi anlaşılır.:cool:
Arzu Kasapoğlu
06-03-2010, 23:41
Sevgili Adalet Hanım, bir benzeri de bende var. Sadece çelik alırken görmüştüm rengini, maviye yakın bir mor. Harika bir şey :) İnşallah almiranınki de aynısıdır.
SEvgili almira, birinci küpe ile üçüncü aynı sanki. Dışı beyaz içi pembe olabilir.
BUrdakinden. (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=18431&catid=member&imageuser=17458)
Adalet Yağcı
07-03-2010, 17:44
Sevgili Arzu hanım, bizim küpeler de sizinkiler gibi açacaksa yaşadık, aslında mavi beyaz hepimizin hayali.
Katmerliler çok güzel ama, Baldur Gartenden ve ya bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=589455&postcount=60)siteden getirtebilsek keşke.
Ne yazık ki Baldur da Sutoons da Türkiyeye göndermiyor .
Kendi çaplarında haklılar .
Bu gün pazardan aldığım 6 tüplü küpeli.
Katlı olduğunu söyledi satıcı , renkleri konusunda bir şey söylemedi .
Arzu Kasapoğlu
07-03-2010, 20:21
Sevgili Adalet hanım, yabancı sitelerden küpe çiçeği almak bizim için şimdilik hayal. Yabancı dil eksikliğimizden dolayı yeterince araştırma yapamıyoruz. Oysa ki sitede İngiltere'den clamatis ve başka bitkiler getirten arkadaşlarımız var. İngilizcemiz yeterli olsaydı o kocaman çiçekli küpelerden bir yolunu bulup mutlaka alırdık :)
jezebel,
küpeleriniz çok güzel, bende çok seviyorum küpeleri ama yazın ölüyorlar,yurtdışından siparişlerinize uygun olursam katılmak isterim,hoşçakalın.
arkadaşlar küpelimin yaprakları birer birer sararıp dökülüyor. alt yaprakları döküldü önce, şimdide gövdedeki yaprakları sararmaya başlamış. hastalık falan mı? :(
Sn. denizce bunlar bizim pazarın küpeleri , bir arkadaşım çok rica etti , tüplü .
Tabi biraz geciktim , akşam pazarı tanesi 50 kuruş oldu :)
Git gel , küpeli ve Begonya sayesinde çiçekçi ahpabımız oldu ...
Sevgi Durul
12-03-2010, 00:27
Bu da benim küpe çiçeğim, daha önce hiç açmadığı için rengini bilmiyorum.
Benim küpe de bahçede, bol yapraklı, ama çiçek yok. Acaba ne zaman açmayı düşünüyordur, bir bilen var mı?
Sevgili Güngör Salman ' dan Portulakaria Afra rica etmiştim .
Ne bileyim yanında çeliklerle geleceğini , hem iki adet Küpeli çeliği .
Merakım ne renk oldukları .
Küpe çeliklerimden biri sanki filizlenecek gibi, gidip gelip o hafif kabarcık oluşan yere bakıyorum iki gündür:)
Güngör Salman
12-03-2010, 21:37
Sevgili Jezebel, küpe çelikleri bunlardan. Güle güle büyütün.
Sevgili Güngör ,
İkinci resimdekinin rengini anlayamadım .
Minik sukulentler tam bonsai saksılarına yer örtücü olacak cinsten .
Teşekkürler herşey için .
Güngör Salman
12-03-2010, 22:23
Çok güzel bir rengi var turuncu sanırım burda net çıkmıyor.
Nejla K.
12-03-2010, 22:31
Arkadaşlar benim küpe çiçekleri hala çiçekli... Çelik alıp dikmek istiyorum. Saksıyı da değiştirmek ama çiçeği üstünde iken yapılır mı? Önerilerinizi bekliyorum. Teşekkürler...
Eğer bu ise adı Fuchsia fulgens.
129776
Diğeri ise F. boliviana alba .
129778
Benim evimde yazın çok güneş alıyor ve çok sıcak oluyor. Küpeyi yazın balkona çıkarmıştım sabah güneşi alan tarafındaydı. Suyuna dikkat etmek lazım tabi sıcaklarda güneş altında bırakmamak lazım. Onun dışında sorun değil:)
Ne yalan söyleyeyim ben yazın yaşanacaklardan çok korkuyorum .
İzmir çok sıcak oluyor .
Çok uzun süre bu başlığı okumuyordum , özenmemek için .
Herşeyin suçlusu Yeşim , İngiltereden bir çelik getirdi ,
ben de gurur yapıp yaşatma çabasına girdim .
O gün , bu gün Küpeli aşkım iyileşmedi ...
Güngör Salman
13-03-2010, 13:35
Eğer bu ise adı Fuchsia fulgens.
129776
Diğeri ise F. boliviana alba .
129778
İlk fotoğrataki sanırım.
Bu gün F. Blacky aldım ,
131477
yani açık artırmada kazandım ;)
Küpelerimi don vurduğunda bir umut içeri alıp hafifçe budamıştım. Sonuç: Şu an hemen hemen eski hallerine geri döndüler ve sevindiğim ve şaşırdığım bir özelliğini keşfettim bu çiçeğin ki; çok vefalı ve uyumlu. Budadığım minik, çöp diyebileceğim dallarını başka bir saksıya öylesine batırmıştım. Üç gün önce merak edip yavaşça kaldırdığımda köklenmeleri bir yana, dipten filiz bile verenler olmuş. Eh, sevincimi tahmin edersiniz.İnanılmaz bir çiçek.:)
Arkadaşlar benim küpe çiçekleri hala çiçekli... Çelik alıp dikmek istiyorum. Saksıyı da değiştirmek ama çiçeği üstünde iken yapılır mı? Önerilerinizi bekliyorum. Teşekkürler...
Sevgili Nejla K. mesajınızı farketmemişiz:o. Çiçeksiz dallarından çelik alabilirsiniz ama üzeri çiçekliyken saksı değişimi iyi olmaz gibi bilemiyorum arkadaşlar ne der.
günebakan
23-03-2010, 12:48
Bu benim minik küpelim:)
131656
zümrütü anka
24-03-2010, 08:40
Merhaba küpe sevenler artık aranıza bende katıldım.Yakında benimde birçok küpe kızlarım olacak.Bakımı konusunda sizlerin tecrübelerinden faydalanacam.Jezebe siyah küpeyi güle güle büyüt,gözün gibi bak çünkü büyüyünce küpe kardeşi oluruz.
" Küpeli kardeşliği "konusuna hep sıcak bakmışımdır .
Şimdi ingilizlerden feyz alıp şişen tablette köklendirip takas yapar ,
elimizdeki çeşitleri arttırabiliriz .
Güle güle coşsunlar inşallah .
Bu arada Correa reflexa adındaki vahşi küpelimden iki çelik almıştım .
Henüz kuruma belirtisi yok , o da bir şey .
Normal küpelerim 1 haftada tutmuş oluyor , bu da aynı aileden umarım beni üzmez .
Yurtdışından küpe siparişinde küpe alan arkadaşlar küpelerinizi eve mi bahçe veya balkona mı koydunuz bilgi verir misiniz:confused: Nerede saklamamız daha uygun olur:confused:
Adalet Yağcı
29-03-2010, 19:38
Ben balkonda ama gölge bir yere koydum küpelerimi, ortam havasına alıştığında biraz güneş görmesini istiyorum dallar çok narin çünkü.
Ben de Bicentenniali balkonda , gölgede bakıyorum .
Biraz güneş geliyor 15-20 dk . gibi.
Keyfi iyi şimdilik , beyaz toprak saksı ayarladım ;)
acemifüsun
29-03-2010, 20:20
Sevgili Jezebel ve tüm yeni küpe sahibi arkadaşlarım;
Küpeleriniz muhteşem olacak biliyorum güle güle büyütün, keyfini yaşayın:)
querelle
30-03-2010, 12:18
Tamamen manevi sebeplerle şu hayatta en sevdiğim çiçektir küpe çiçeği.
Yine de birtürlü istediğim gibi yetiştiremedim. Ya hastalandı, ya kurudu, ya beyaz sinek istila etti (ve n'apacağımı bilemeyecek kadar acemiydim), ya saksı aşağı düştü...vs.
Geçen kış sonunda bu gibi sebeplerden sinirlenip tamamen budadığım küpeli havaların ısınmasıyla hayata hızlı bir dönüş yapmış durumda.
Aman nazar değmesin,
F. Blacky geldi , hem de kocaman ;)
zümrütü anka
31-03-2010, 12:04
Sevgili Jezebe güle güle büyütün , resmini eklermisiniz.
Açınca mutlaka eklerim .
Bir adet tomurcuğu var , kocaman dediysem , diğer aldığım taze köklü çeliklere göre ;)
fidanlıktan dün aldığı küpelim
rengi beyazmış
arkadaşlar açması için ne yapmam gerekiyor acaba bilen var mı?
cevap için şimdiden teşekkürler
zümrütü anka
31-03-2010, 18:03
Arkadaşlar pekmez ve çay suyu veriyorlardı .Geçmiş mesajlarda var,gülegüle büyüt hüzün.
Sonbaharda küpelimi bahçeye dikmiştim.Bütün kışı bahçede geçirdi.Üzerine kar da yağdı,don da yedi.Sadece yaprakları zarar gördü. Karın ağırlığına dayanamayıp kırılan küçük dalını öylesine toprağa daldırmıştım.O da yaşıyor. Şimdi yapraklanmış. Bir de açtığını görsem.......
teşekkür ederim zümrütü anka
zeferan mümkünse resmini de görelim, verdiğiniz habere sevindim ,demek ki dlaından da tutuyormuş
Ben pekmez verenlerdeniz sonuç olumlu... Ama 1 tatlı kaşını yaklaşık 1 su bardağı suya vereceksiniz... 1 kerelik yeter...
hıııııım teşekür ederim özlem yarın ilk işim bu olacak, kaç gün sonra açmıştı hatırlayabiliyor musun?
Pekmez ne içindi:confused:
Pekmez , Küpelilere çiçek açtırmakta kullanmak için Sevim K. .
Bir kaşık kadar pekmezi suda özeyerek ağır ağır küpeliye verirler.Ya da sulama suyuna az bir miktar (bu ölçeği birkaç damla veya bir çay kaşığıyla sınırlı tutmak gerek) böylelikle küpelilerin coştuğu söylenir.
Keza gül fidelerinin dibine bir parça hayvansal iç yağ konması gibi coşturucu bir etki ,çiçek açmayı tetikleyen bir etki yaptığı söylenir...
O zaman bizim küpeler için erken değil mi pekmez vermek. Onlar daha küçücük:o Hasta gibi olan küpe sanırım toparlanacak. Biraz rahatladım:)
Evet Sevim K. yetişmiş ama bir türlü çiçek açmak istemeyen küpeliler için; bir nevi çiçek açma karşılığı rüşvet diyebiliriz...:D
Sizdekilerin henüz fide olduğunu tahmin ettiğim için daha çok zaman var pekmeze.
Ben bu mesajı şimdi okudum:( Akşam faydası olursa diye bir miktar pekmezli su vermiştim sabırsızlık edip, daha küçükler diye diye:o
Sevim Hanım, ben küpelileri çok seviyorum ama çok iyi tanımıyorum.Evde iki adet bence kocaman , anneme göre minicik küpeli var. Birinin gövdesinde kırmızı şeritler var ve yaprak ortalarından da kırmızımsı şeritler geçiyor.
Diğeri tamamen yemyeşil yaprak ve gövde yapısına sahip.Acaba küpelilerinde kendi arasında belirgin yaprak gövde farkı olan cinsleri varmıdır?
Pekmez olayını annemde doğruluyor. Annemin bir notu var küpeli yetiştirenlere ''Biz eskiden küpelilerimizi reçel tenekelerine dikerdik, çeşmeden suyu döker döker dururduk. ( Ben çiçeklere damacana su kullandığım için bu laf ) Küpeliler reçel tenekelerine sığmaz olurdu bir senede ağaç olurdu'' diyor...Ne dersiniz güzelim saksılardan söküp reçel tenekesine mi diksek acaba? :D
Pekmezin ve teneke saksının kesiştiği nokta her ikisinde de Demir bulunması .
Bazı arkadaşlarımız bunu toprağa çivi batırarak , bazıları pekmezle ,
ben de demirciden aldığım demir tozunu toprak harcına katarak hallediyorum.
Teneke saksıya gelince , 3 kiloluk sele zeytin tenekeleri biraz daha estetik .
Dışını beyaza boyadık mı , çok güzel olur .
Ben birkaç tane biriktirdim kışın , birine de diktim .13 küpeliye seramik saksı yetişmiyor.
Haftasonunu boyayıp resim çekeyim ;)
Sevgili ümit ben de çok eskilerden teneke kutulara dikilmiş kocaman kocaman ve salkım salkım dalları, çiçekleri olan küpeler hatırlıyorum bizim de vardı. Yaprak yapılarında bazı ufak tefek farklılıklar oluyor evet.
Benol Hazaroğlu
02-04-2010, 09:16
jezebelden gelen tek küpelimi bardağa diktim biraz toparlansın diye şimdilik camından bol güneş alan sera gibi bir yerde mahsuru varmıdır tecrübeli arkadaşlar
zerrinsrt
02-04-2010, 10:20
Bol güneş alması sorun olabilir. Kısa süreli sabah güneşi yeterli. Bizim bölgemizde 15 nisandan önce bahçeye çıkarmıyorum. Küpe çiçekleri bol güneş sevmez.
İlk kural havadar, aydınlık, gölge ve yeterince nem. Kolay gelsin.
Sn benol hazaroğlu ,
gölgede , mümkünse açık havada tutabilirsiniz .
Rüzgarlı bir yerdeyseniz renkli pet şişeyi ortadan kesin ve üzerine kapatın .
Fanus misali . Her gün bir kere havalandırın ve nemini kontrol edin .
Buraya eklemiştim resimleri önceki sayfalarda vardır...ne kadar verdiğim kaç gün sonra açtığı...
Özlem teşekkürler dün verdim pekmezini , umarımkarıncalar gelmez.
Jezebel resimleirni de eklersiniz değil mi?
Saksılar boyandı (zeytin tenekelerim).
Yarın tüm küpeleri merdiven basamaklarına dizip aile fotoğraflarını çekeceğim .
Gerçek rakamı ben de merak ettim şimdi ;)
Harika olacak desenize Jezebel.Bende bugün gül aldığım fidancımdan altı minik küpeli hediye aldım...Sürekli sorduğum için getirmiş.Çok mutlu oldum.Pazar tezgahlarında cılız fideli küpelilerde yerini almış.Tanesi 1 lira diyorlardı..
Hele şükür , İzmire geleli çok olmuştu .
Benimkilerin hiç biri açmış değil . Correa' da bir tek çiçek var .
Tomurcuklanma bile yok .
Eski (aralık2009) bir resim ekleyeyim de gözümüz gönlümüz şenlensin ;)
Oh maşallah ne kadar güzel Jezebel.İçimiz şenlensin ..Küpeliniz yaklaşık kaç cm ve ne kadar zamanda bu boya geldi?
İki yaşında ,
şu an işyerimde , Bonsai yapacağım diye derin budamıştım .
Şimdi tekrar sürdü , resimdeki hali 60-65 cm .
Fuchsia Salmon Perfection .
Küpeler kırıkkaleye geldilerse bizim memlekete de yakında gelirler:) Pazara gitmek lazım;)
Jezebelcim küpen harika. Yani benim küpeler için de bir yıl beklemem gerekiyor bu durumda:))
Sevim Hanım siz Yalovaya daha yakınsınız zannediyorum. Sordum Yalova dan gelmişler.
Söz vermiş bulundum , tutmamak söz konusu olur mu ;)
Ailemiz
133850
Teneke saksımız
133845
Bicentennial
133846
Blacky -tomurcuklu ;)
133847
Correa reflexa - uç dalları , sağlıklı sanki ...
133848
Saygılar .
Araya renk versin diye şu an vahşi bir şekilde açan Açelyam var .
133849
Bu gün pazar iyice ucuzlamış , 4 küpeli 1 lira .
Ama benimkilerin hepsinin hatırası var - farklı arkadaşlardan çelik geldiler ;)
Köklendirmek için emek verildi ...
Sevgili Jezebel 1114 no.'lu küpe çiçeğinize evin içinde mi bakıyorsunuz? Ellerinize sağlık çok güzel görünüyor...
Nejla K.
05-04-2010, 12:30
Sayın Jezebel, ben de Sayın İlkinin sorusunu soracaktım. Sanırım fotoğraf çekmek için içerideler. Benim küpe çiçeklerim sürekli dışardalar. Serin ve gölge seven bir çiçek olarak biliyordum.
merkürvenüs
05-04-2010, 12:46
Sevgili jezebel küpe fidanı almak için İzmir'e mi yerleşsem diye düşünmeye başladım:))) Hala İstanbul'da ki büyük yapı marketlerde yok pazarda da görmedim...
The Island
05-04-2010, 13:32
Fidanlıklarda ve Eminönü çiçek pazarında bulabilirsiniz şu anda..
Sevgili Jezebel 1114 no.'lu küpe çiçeğinize evin içinde mi bakıyorsunuz? Ellerinize sağlık çok güzel görünüyor...
Tüm küpeliler dışarıda bakılıyor , resim için içeriye aldım .
İlaçlama amaçlı aynı yere topladım , hepsi farklı farklı cam pervazlarında .
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.