View Full Version : Küpe çiçeği, Küpeli (Fuchsia)
Sayfalar :
1
[
2]
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
Arzu Kasapoğlu
25-05-2008, 17:16
Burada (http://images.google.com.tr/imgres?imgurl=http://www.weidners.com/pics/FuchsiaRoyal_Mosaic10.jpg&imgrefurl=http://www.weidners.com/Fuchsia_page_2.html&h=283&w=300&sz=17&hl=tr&start=37&um=1&tbnid=XjD5UbvVoN-9aM:&tbnh=109&tbnw=116&prev=/images%3Fq%3DFuchsia%26start%3D20%26ndsp%3D20%26um %3D1%26hl%3Dtr%26sa%3DN) dev çiçekli küpeliler var.
38568
Arzu hanım, ben bizim buradaki çiçekçiden cuma günü, bu renk ve bu büyüklükte bir küpe aldım.
Ancak o kadar büyüktü ki geri götürdüm.
Çiçeklerden bir teki nescafe fincanı kadar büyüktü.Dalların çapı sanırım 1mt. idi.*
Ve aynı verdiğiniz linkte görülen yukarıdaki renkteydi.
*Yani saksının çevresinden etrafına yayılan dalların uzunluğu bu kadardı.:)
Merhaba,
Küpe çiçeğimin çiçekleri daha çok küçükken ,henüz açmadan dökülmeye başladılar:(Sebep ne olabilir?Güneşe koymayı denedim ama ,o zaman da yapraklar hemen buruşuyor gibi oluyor.Yanlış Sulamanın etkisi olabilir mi?
Benimkilerinde güneş ve sıcakla ilgili problemi vardı, sabah sulasam da başlayan sıcaklarla akşama yapraklar düşüyordu. Tschibo da küçük, pişmiş topraktan sulayıcılar buldum. bunlar sırsız su kapları, içine koyduğunuz ssuyu yavaş yavaş toprağa salıyor. Her akşam onları doldurunca küpe kendine geldi.
Nasıl bişey Phin, resmini ekleyebilirmisin.
Sayın Phin, verdiğiniz bilgi için çok teşekkürler. Küpe çiçeği gerçekten de susuzluğu gelemiyor. 3 günlük bir geziye gitmem gerek kara kara düşünüyordum. Hemen gidip bakacağım.
Buket Aknar
30-05-2008, 15:25
Sevgili arkadaşlar; ilginiz için çok teşekkürler. Küpe Çiçeğimin durumu hiç iyi değil. İlginç olan; alt yaprakları kuruyup dökülürken, üst taraftaki yaprakları dinç duruyor. Yine de durumu pek iyi değil.
Koyu yeşil
30-05-2008, 15:31
Buket hanım geçmiş olsun. Umarım yakında düzelir çiçeğiniz. Bu arada birşey dikketimi çekti. Şu saksının içindeki halkaları olan sistem sarıcılar için ne kadar da kullanışlı olur. Acaba nerden aldınız? Ben İzmir'de görmedim, pek çok bitkim için çok kullanışlı görünüyor.
Bence çiçeğe spreyleme yapın. Serinleyip filiz ucları su görsün. İşe yarıyor buket. Benim benjaminim tamamen kel kalmıştı. Bu işlemi yapınca filizlenmeye çalışıyor.
Buket Aknar
30-05-2008, 15:57
Spreyleme de yapıyorum.
Penelophe
30-05-2008, 16:10
Buket, her ihtimale karşı, uç kısımlarından 15 cmlik çelikler alıp dikmeni ve gölgede muhafaza etmeni öneriyorum..
Buket Aknar
30-05-2008, 16:14
Sevgili Penelophe; söylediğin gibi çelik almak için bakıp duruyorum ama bir tek uçları yeşil kaldığı için onları da ben kesersem tamamen gidecek diye düşünüp bir türlü cesaretlenmiyorum.
Penelophe
30-05-2008, 19:32
Buket, mantık olarak altları kurudukça, üstleri yemyeşilde olsa, eninde sonunda kuruyacaktır.:( (Tabi bu kurumanın önüne geçilemezse)
Ben yine söylüyorum, üst sürgünlerden en azından 2 tane yeşil dalı gölge bir yerde toprağa dik.;)
Arzu Kırlangıç
02-06-2008, 11:28
Bu sıcaklardan çiçeklerimi nasıl koruyacağım bilemiyorum . Özelliklede küpelimi .Küpe çiçeğimin son hali ;
Sayın Phin, verdiğiniz bilgi için çok teşekkürler. Küpe çiçeği gerçekten de susuzluğu gelemiyor. 3 günlük bir geziye gitmem gerek kara kara düşünüyordum. Hemen gidip bakacağım.
mesajı geç yanıtladım kusura bakmayın, forumu günlük takip edemiyorum.
Benim sulama konilerimin resmi :
Kutusunda 3-5 günlük diyor ama bizim balkonun ortamında en geç iki günde suyu bitiyor. Yine de sıcak günlerde güneşe maruz kalan çiçekler için kurtarıcı oldular.
Sayın ErtanGM, küpe çiçekleriniz çok güzel olmuş.
Ben geçen sene yaşatamadım ama bu sene şimdilik iyi gidiyor. İlk çiçeklerini döktükten sonra yenileri daha iyi çıktı.
39491
Arkadaşlar..
Aşağıdaki siteyi bir gezin..Neler var hiç görmediğimiz..
http://www.fuchsias.net
fatmadundar
04-06-2008, 22:59
Benim küpelerim yine sararıp solmaya başladı. Her sene böyle oluyor. Bu sene kendim yetiştirdim, olmaz diordum. Ne yazık ki resimdeki böyle, aynı şekilde açmaya başlamış olan pembe-beyaz katmerli de çiçeklerinidöktü yapraklarını sarkıttı. Ne oluyor anlayamıyorum. Bir gün susuz kalsa yaprakları sarkıyor. Biraz fazla sulayınca da hastalanıp ölüyor:(
Arzu Kırlangıç
05-06-2008, 12:21
Küpelimin tomurcuğu açtı . Hemde istediğim renkte ..
Küpeli ev ortamında yetişmiyor. Gölgede ve dışarıda...
Arkadaşlar ve nihayet benim güzelim açtı...
Resim ekleyeceğim ama diğer tomurcuklarında açmasını bekliyorum...
Bende dün küpei aldım üzerinde birsürü tomurcuğu var dışı kırmızı bakalım içinden ne çıkıcak :p
Ben küpelimi kapalı balkonuma koydum ama camımız sürekli açık duruyor. İnternette bilgi toplarken bir yerde hava sirkülasyonu güzel olursa kapalı alandada yaşayabileceğini okumuştum.
Bende hüsrana uğramak istemem.
Buket hanım sizin küpelinize üzüldüm ama tekrar denemeye değer bence.;)
Buket Aknar
08-06-2008, 11:52
Sevgili Zeonka; bu ikinci denenemem. Geçen yıl aldığım daha erken ölmüştü. Seneye almayacağım. Eğer yine buralardaysak beni engelleyin.
İklimsiz
08-06-2008, 11:59
Aksine, seneye eğer gene buralardaysak sizi bizzat teşvik edeceğim küpe çiçeği almanız konusunda. Kaybetmek üzücü biliyorum ama pes etmeyin olur mu? Çünkü çok güzel bir çiçek, bahçenize de çok yakışır.
Buket Aknar
08-06-2008, 12:15
Ah!!!
Sevgili İklimsiz; çaresizlikten ne yaptığımı buradan paylaşayım.
Küpelim gitti! Ben henüz bunu kabullenemediğim için sulamaya devam ediyorum. Hatta kendini bahçeye uygun bir yere dikmeyi düşündüm. Ne dersiniz? İşe yarar mı?
İklimsiz
08-06-2008, 12:32
Bahçeye dikmezseniz çöpe gidecek değil mi? Bırakın bahçede, uygun bir yerde kalsın. Belli mi olur, belki size çok hoş bir sürpriz bile yapabilir;)
Buket Aknar
08-06-2008, 13:48
Aynen öyle, şimdilik çare olarak bunu düşündüm. İnşallah dediğin gibi olur. Süpriiiizzzzz der ve yeniden yeşerir.
Buket bence düzenli sula derim. Aynen canlıymış gibi. Benim geçen sene kurudu diye kökleyip atmak istediğim küpelim toprağın altında filizlenmiş. Ama üst dalları kuruydu. Bayağı bir ay baktım suladım kuru dalı. Sökünce şok oldum. Ektim ama olmadı. Bir hafta beklesem sürgünleri görecektim.
Buket Aknar
09-06-2008, 15:04
İşte bu çok güzel. Umarım benimkinde de ayni durum olur. Ben bir kaç gün daha bekleyip saksısını olduğu gibi bahçeye aktarmayı düşünüyorum.
Buket oynama derim ben. Biz köklü erguvan ekmiştik. Dallar kurudu oda şimdi yeniden dipten sürgün verdi. Önce öldü zannettim. Sulamaya devam ettim. Sonuç olumlu. Biraz büyüsün filiz resim eklerim.
İklimsiz
09-06-2008, 17:51
Buket hanım, içimde kuvvetli bir his çiçeğinizin yaşayacağını söylüyor. Toprak saksıdan bozulmadan çıkacak kadar susuz bırakıp, bahçenizin gölge bir yerine dikin. Gelişmeleri, olumlu haberleri bekliyor olacağım.
Arkadaşlar size bir önerim var. Küpelinin çiçeğinin uzun süre canlı kalması için çiçeğe günde 4-5 kere su püskürtün. Benim ilk açan çiçeğim hala canlı.
Bauhaus'da gezerken bahçe çalılarının içine atılmış minicik bir saksı gördüm.Bütün yapraklarını ve tomurcuklarını bitler işgal etmiş.Toprağı tamamen kurumuş ve kuruluktan çatlamıştı..İthal bir çiçek olduğunu saksısından anladım.Üzerinde fushsia bush/upright yazıyordu.Açıkçası ölüme terketmişler.Ben de kurtarmak için şansımı denemek istedim.Önce saksısını değiştirdim.Sonra böceklerini temizledim..Ve çiçek açtı.;)
Açıkçası minyatür küpenin varlığından haberim bile yoktu.Çiçekleri 1 santim büyüklüğünde.Böyle mi kalacak yoksa büyüyecek mi bilmiyorum.Benim diğer küpelim ile yanyana deve cüce gibi duruyorlar..:p
İnşallah sevgili Cemo.
Küpe konusunda pek becerikli olamadım bugüne dek.Karşıdaki apartmanlardan birinin giriş katında saksıya dikili bir küpe var.Doğuya bakan tarafta duruyor.Nereden baksanız bir metreye yakın boylanmış ve çiçeklerinden dallar aşağılara sarkmış.Kendi halinde büyüyor.
Allah için gözüm kalmaz.Her geçişimde maaşallah diyorum ama benim yetiştirmeye çalıştıklarım da sırf bu emeği görüp azıcık büyüseler.:p
Arzu Kasapoğlu
10-06-2008, 23:26
Kuruyan küpemin son hali;)
Arzu hanım, elinize, emeğinize sağlık.:)
Maşallah muhteşem olmuş..
Yine çay suyu diyeti mi uyguladınız?
Bu arada, benim geçen sene beyaz sinek istilasından kurtulan tek küpe çiçeğim, azimle yaprak veriyor, kışın bile açmasına rağmen halâ çiçek açmıyor.:(
Sineklerden mevsimini şaşırdı sanırım.
Arzu Kasapoğlu
10-06-2008, 23:43
Haklısın sevgili Güler, öyle kötü hali vardı ki bu günleri görebileceğimi hiç ummazdım.
Çaydanlıktaki kalan çay suyunu özellikle artık küpelerime saklıyorum Sevilay Hanım. Bu hale gelmesinde çay suyunun büyük önemi var. Herkese tavsiye ederim.
Bu sene benimkilerde beyaz sinek yok ama onun yerine bol miktarda yeşil ve siyah bit var.
Bu kadar çabuk nereden çıktılar anlamadım.:(
Her kuruyan böyle olsa... Maşallah diyorum.:p
Arzu Hanım çayın suyu mu yoksa demlik kısmındaki mi anlayamadım?
Arzu Kırlangıç
11-06-2008, 11:35
Sevgili olay ; bildiğim kadarıyla demlenmiş ve dinlenmiş çayın suyu ( demlik kısmındaki ). İçerisinde bol miktarda demir mevcut . Demir ihtiyacı olan her türlü çiçeğe uygulanabilir . Bende artan çayları ( tabi kaldığı zaman.. )eşit miktarda suyla karıştırıp veriyorum .
Arzu hanım küpeliniz gerçekten çok güzel olmuş . Maaşallah...
Arzu Kasapoğlu
11-06-2008, 12:22
Teşekkür ederim arkadaşlar.
Çayın demine biraz su ilave edip kullanıyorum.
Arzu Kasapoğlu
11-06-2008, 15:54
Zararı yok olay9, arasıra sırf dem de veriyorum.
Merhabalar,
Resimdeki küpe çiçeğimi Tansaştan almıştım çok güzel küçücük çiçek açıyor ama resimde ki gibi yesil bir böcek tomurcukların üstünde.bende kulak çubuğu ile onları üzerinden arap sabunlu karışımla temizledim ve yaprakların altını spreyledim karışımla.
Yalnız yaprakları ellediğim de pıt diye düşüyor :( başka ne uygulamalıyım?Teşekkürler
Arzu Kasapoğlu
14-06-2008, 16:55
Teşekkür ederim sevgili Oğuzhan. İyi olması için çok uğraştım, oda karşılığını verdi.
Küpemin bugünkü hali, resimdekinden çok daha güzel aslında.Cep telofonuyla ancak bu kadar resimleyebiliyorum.
Arzu Kasapoğlu
15-06-2008, 18:48
Katmerli küpeyi resmini çekmek için balkonun kenarına koydum. Balkon zemininde duruyor, küpem artık saksıya küçük geldiği için biraz güneşte, yapraklar hemen soluyor.
Diğer duvarda asılı olan ise direk güneş ışığı almıyor.
Arzu Kırlangıç
15-06-2008, 23:43
Bugünkü haftasonu gezimizde bir evin bahçesinde gözüme takılan küpe çiçeğinin fotoğrafı. Ben fotoğraf çekerken teyzede bana çiçeğin ufak bir filizini verdi . Vallahi ben istemedim kendi verdi .
nalan dayıoğlu
17-06-2008, 11:36
Buda benim küpelilerim
benim iki tane küpe çiçeğim vardı . acaba köklendirmek için yanlış zaman mı seçtim iki tane kök yaptım ikisi de soldu. pazardan 50 kuruşa aldıklarım solmadılar? sanıyorum küpeli çiçeği çok narin ve bakımı zor
laledevri
17-06-2008, 12:48
merhaba sevgili çiçekseverler
nihayet artık benimde bir küpe çiçeğim oldu. kayınvalidem çiçekleri sevdiğimi bildiğinden komşusundan bir çelik alıp köklendirmiş. Cumartesi günü kendi evime getirdiğimde üzerinde belirgin 2 tomurcuk vardı . bu sabah işe gelirken baktım 2 tane daha yeni küçücük tomurcuklar oluşmaya başlamış.Söylediğine göre içi mor dışı beyazmış açınca göreceğiz.
açınca fotoğrflarını ekleyeceğim.
Ayrıca çay fikride gayet güzel
Ben aslen Kdz.Ereğliliyim biz köydeyken bahçede içtiğimiz çaylardan artakalanını güllerin,hanımelinin dibine dökerdik gayette güzel açarlardı.Arttık burada da arkadaşların kullandıklarını okuyunca artan çayları çiçeklerimde değerlendirmeye başladım.
Bu arada kayınvalidem benim için gelin-damat çiçeğide köklendirmiş ama henüz tam kendine gelmeden vermedi.Böyle iyi oluyor onun bahçesi çiçek gelişimi için uygun. O dikiyor çiçeklenme zamanı geldiğinde bana verip benim balkonum şenleniyor.
Hepinize bol çiçekli günlerrrrrr
Sevgili arkadaşlar..
Bugün içi de dışı da beyaz bir küpeli kız aldım.Pembe-mor olan bir küpelim daha vardı.İkisini yanyana diksem sardunya da olduğu gibi renk değiştirir mi?
İki hafta önce birden bire sararıp, yapraklarını döken küpe çiçeğimde beyaz bitler gördüm. Arap sabunlu, zeytinyağlı suyla yıkadım, günden güne düzeliyor.
İki çiçeğim beraber:
40895
Salı günü kendime yenik düşüp aldığım küpeli kızım.
İstanbul yanıyor.Bu defa Libya üzerinden üfürüyormuş ejderha..
Elimde saksı..Oda oda geziyoruz..Benim nefes alabildiğim ortamda o da yanımda duruyor..:p
Sûz-i Dilârâ
19-06-2008, 17:58
Bugün ben de küpeli tohumlarını ektim;) Bakalım sonuç ne olacak? Merakla bekliyorum.;)
quercuslover
19-06-2008, 22:20
Arkadaşlar maşallah çiçekleriniz çok güzel. Bende bugün çiçekçiden küpe çiçeği fidanı aldım balkona diktim yalnız sabahtan öğleye kadar sürekli güneş alıyor ama öğleden sonra hep gölge.saksının yerini değiştirme imkanımda yok.Ne dersiniz küpe çiçeği için uygunmu??
Arkadaşlar maşallah çiçekleriniz çok güzel. Bende bugün çiçekçiden küpe çiçeği fidanı aldım balkona diktim yalnız sabahtan öğleye kadar sürekli güneş alıyor ama öğleden sonra hep gölge.saksının yerini değiştirme imkanımda yok.Ne dersiniz küpe çiçeği için uygunmu??
Bence son derece uygun..Burada doğuya bakan balkonlarda küpeliler görüyorum.Kocaman olmuşlar..Gayet iştahlılar..Öğleden sonra güneş alıyor benim balkonum..Kaçırıyorum güneşten..Boynunu büküyor çiçeğim..
Güle güle büyütün sevgili quercuslover..
selam arkadaşlar,küpeli hakkında bir sorum olacak.
Küpeli mevsimlik bir çiçek mi? yoksa uzun ömürlü bir çiçek mi? cevap verirseniz memnun olurum.
Suzan7 küpeli çok yıllık bir çiçektir.İlk sayfdan okuyarak gelirseniz bir çok doyurucu bilgi bulabilirsiniz.Aklınıza takılan bir şey olursa tekrar cevaplamaya çalışalım;)
Arzu Kasapoğlu
24-06-2008, 23:13
Çelikten çoğalttığım küpe çiçekleri. Çelikler ne kadar küçük olursa tutma şansları o kadar artıyor.
laledevri
25-06-2008, 14:25
Küpe çiçeklerim açmaya başlıyor.Akşam eve gidince ilk işim çiçeklerime bakmak oluyor.
Dün akşam 22:00 gibi evdeydim çiçeklerime bakayım dedim. Birde baktım ki benim Küpe açıyor çok sevindim.Define bulmuş gibi oldum.
Küpeli çiçeğimin dalları çok uzundu. Bende formagirsin diye budadım. Sorun olur mu?
Linktekide fideden yetiştirdiğim küpeli. İlk defa böylesine güzel gelişip çiçek açtı.
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=18766&c=440
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=18765&c=440
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=18764&c=440
Saat 12:00 den itibaren güneş batıncaya kadar güneşteler.Hergün akşam suluyorum ama yinede çiçeğim ölüyor.http://i41.servimg.com/u/f41/12/61/21/35/resim_11.jpg (http://www.servimg.com/image_preview.php?i=4&u=12612135)
Yapılabilecek birşeyler varmı fikir verirseniz çok sevnirim.Sevgiler...
Bence bu güneşlenme süresi epey bir uzun daha az güneş alan biryere koyun.
Ben sabah güneşi alan cam onüne koydum,,bolca çiçek açmaya başladı.Mümkünse sabah güneşi alsın sadece.Bu benim deneyimim tabiii
Sabah güneşinin dışında, yaprak ve çiçeklerde solma, yanma oluyor.
Cyber Papatya
14-07-2008, 12:24
Merhabalar,
Küpe çiçeği forumunu baştan aşağı okudum. Daha önceden cevaplanmış bir soruyu tekrardan cevaplanmasını istemem ama küpe çiçeğinden nasıl, ne zaman çelik laınması gerektiğine dair ve nasıl ve ne zaman budanması gerektiğine dair tam bir bilgiye rastlayamadım. Birkaç kişi kendi deneyimlerini yazmış ama kimisinde ne zaman yapılması gerektiği yazmıyor, kimisinde nereden kesilmesi gerektiği yazılmıyor.
Acaba forumun başka bir yerinde var mı bu konu hakkında bilgi?
Benim tam sorum şu:
Küpe çiçeğinden ne zaman ve nasıl çelik alınır? alınan çelik nereye konur? sonra ne zaman toprağa geçirilir? Bir saksıya birkaç çelik konur mu?
Budama ne zaman ve neden yapılır?
Teşekkürler
Küpe çiçeğinin taze dış dallarından 5-6 cm'lik çelikler alıp, torf karışımına daldırırsanız köklenir.Bunu yapmak için en iyi aylar temmuz ve ağustos.Yani şimdi yapabilirsiniz.Köklenme sağlandıktan sonra da büyüyecekleri saksılara geçirirsiniz.Taze dallardan çelik aldığınız için hemen çiçek de açacaktır.
Bir saksıya birden fazla çelik koyabilirsiniz..Hepsi kendi renklerinde açınca, ortaya güzel bir görüntü çıkacaktır.
Cyber Papatya
15-07-2008, 17:26
Bir saksıya birden fazla çelik koyabilirsiniz..Hepsi kendi renklerinde açınca, ortaya güzel bir görüntü çıkacaktır.
Çok teşekkürler.
Budama hakkında bilgi verebilecek birisi var mı?
İklimsiz
15-07-2008, 18:35
Bahar başında budama yapabilirsiniz.
laledevri
25-08-2008, 14:06
merhaba arkadaşlar;
benim küpelilerden dışı pembe içi beyaz katmetsiz olan soldu yaprakları döküldü
dışı pembe içi mor katmerli olan sa daha dün son yaprağını da döktü üzerindeki tomurcuk ta kurudu;
bir haftalığına memleketime gittim (halbuki altlarına bol su koymuştum) çiçeklerim kurudu.
katmersiz olanın uzun sadece çubuktan ibaret olan dallarını yarıdan kestim balkona masanın altına rüzgarsız ve gölge yere koydum şimdi yeni yapraklar çıkmaya başlıyor.
diğer katmerli olan ise hiç canlanacak gibi durmuyor çok üzüldüm ne yapabilirim?
bu aşamada her gün suluyorum ama gübre verilebilir mi?
bir önerisi olan varsa lütfen yazsın .
iyi günler
Altlarına bol su koyduğum tüm küpelerim öldü..Çubuk şeklinde kalmıştı ve biraz çekince elimde kaldı..Kökten itibaren çürümüşlerdi..Sanırım fazla su ölmelerine neden oluyor..
pembegül
17-10-2008, 11:11
Arkadaşlar küpe çiçeği bu mevsimde çelikten diksem tutarmı birde çelik alacağım küpe şu an çiçek açmış durumda yardımcı olurmusunuz lüfen slmr sevgiler
begonvil 14
17-10-2008, 11:32
pembegül senin küpendede unlu bit varmı
pembegül
17-10-2008, 11:36
Benim küpede beyaz mimicik sinekler var sigarayı suda bekletip suyuyla yaprakları siliyorum bir müddet sonra yine böcekleniyor kesin çözüm bulamadım.
Arzu Kasapoğlu
17-10-2008, 22:03
Benim küpede beyaz mimicik sinekler var sigarayı suda bekletip suyuyla yaprakları siliyorum bir müddet sonra yine böcekleniyor kesin çözüm bulamadım.
Onbeş gün önce yanlışlıkla dalı kırılan çiçekli küpe çeliğini, atmaya kıyamayıp suya koydum. Şu an köklenmiş durumda.
Bu kadar çabuk kökleneceğini beklemiyordum doğrusu:)
Benim küpelerimde de çok sayıda beyaz sinek var. İlaçladım hatta bir ara yıkadım ama tamamen yok olmuyor.
pembegül
17-10-2008, 22:23
Ben bu gün dalından biraz büyükçe bir çelik aldım hemen diktim ve üstüne bir su bardağı kapattım balkona gölge bir yere koydum bakalım ne olacak ..
begonvil 14
18-10-2008, 23:19
Benim küpe çiçeğim de bu:)
pembegül
20-10-2008, 16:58
Bunlar benim küpelerim.
pembegül
01-11-2008, 08:25
Arkadaşlar küpe çiçeğim beyaz sinek oldu tomurcuklarını döküyor yardım lütfen..
Pembegül arapsabunlu, zeytintağlı karışımı en kısa zamanda uygularsan kurtulursun. Bir hafta sonra bir uygulama daha yaparsın. Ev yapımı ilaçlarda (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3062) detayını bulabilirsin.
pembegül
01-11-2008, 16:58
Bende havalar soğuyunca küpelimi evde cam önüne almıştım. Yeşerdi tekrar. Umarım çiçekte açar...
Yarı güneşli bir yerde çok güzel gelişiyor ..;);)
sevgili arkadaşlarım,
benim küpelimde de beyaz sinek, yeşil ve siyah bit ne ararsanız mevcut:( Her ilaçlama sonrasında azalsa da yine böceklenmeler devam ediyor. Artık kış geldi, evin içine alıp diğer çiçeklerime de böcekler bulaştırmasını istemediğimden içeriye alamıyorum ama dışarıda ölmesine de gönlüm razı değil. Şu böcekler için kesin bir çözüm bilen arkadaşım varsa yardım rica ediyorum ...
saygılar
İnanın 1 karış boyu oldu. Bende yaşatamazdım. Çiçeklenirse ekerim. İlaç konusuna gelince ziraii ürün satan bir yere gidip durumunuzu anlatınca onlar gerekli olan ilacı veriyorlar. Bende sorun yok. Dışarda olunca oluypr onada bağ ilacı almıştık dozunu düşürüp ilaçlıyorum. **** bir öneri büyük bir poşeti üstüne geçirin az miktarda sinek ilacı sıkıp biraz bekletip hemen açın. Bi kaç gün tekrarlayın. Mukak faydası olcaktır. Fazla ilaçlamayın ve hemen 2-3 dakkika bekletin.
kaybol.2008
02-11-2008, 17:27
Bu gün küpe çiçeği tohumları aldım. Paketin üzerinde "cuphea ignea" ve diğerinde "fuchsia fuseedia F2 hyrbit" ifadeleri var.
Şubat ayında tohum ekimi yapmam gerektiği yazıyor. Sabırsızlık başa bela takdir edersiniz ki. Benim evim güney cephe olup ayrıca apartman idaresince istemimiz dışı aşırı ısıtma da yapılıyor.
SORUM ŞU; Sıcak bir ortam olduğu dikkate alındığında kasım ayında tohum ekimi yapmamın mahsuru olur mu
Sorumu cevaplarsanız memnun olurum. Kolay gelsin
Sevgili Kaybol
sonuçta tohumların bir adetle sınırlı olmadığına göre, bir kısmını ekip deneyebilirsin değil mi;)
pembegül
03-11-2008, 10:27
Arkadaşlar ben dün sabah küpe çiçeğime yarım subardağı üzüm pekmezini suyla inceltip saksıya döktüm bu sabah baktımki dün küçücük olan tomurcuklar iki katı olmuş benim küpe pekmezi çok sevmiş bir hafta öncede kendi kullandığım demir şurupları vardı iki doz saksıya dökmüştüm bir gün önce cansız ve minik açan çicek ertesi günü iki katı büyümüştü şimdi dökülen çiçeklerinden tohum oluşturuyor bakalım olgun tohum yetiştirebilecekmi *****...:D:D:D
Yarım su bardağı fazla değilmi? Yoksa 1 kaşık pekmezi su ile incelterek yarım su bardağımı yaptınız. Tam anlatırmısınız?
pembegül
04-11-2008, 13:16
Tam olarak yarım su bardağı pekmezi inceltim yani çay bardağı ile bir bardak oluyor çiçeğin dibine döktüm..
pembegül
12-11-2008, 12:40
Arkadaşlar benim küpe içeriyi sevmedi bende balkona çıkardım yine coştu durmadan tomurcuk yapıyor .Gecede dışarda duruyor eve alsam kurur diye korkuyorum dışarda bıraksam donar diye korkuyorum ne yapacağımı bilemiyorum soğuğu çok seviyor evde kışı nasıl geçirecek acaba.*****
zerrinsrt
12-11-2008, 13:27
Kışı 10-15 dereceden yüksek sıcaklıkta geçirmek istemiyor.Kış boyunca nadiren suluyorum.Her sene ilkbaharda saksı değiştiriyorum.Ekerken saksısına 1 çay kaşığı demir tozu koyuyorum.Uzun dallarını kesip ekiyorum. Çiçeklenince Solan çiçekleri üzerinde bekletmiyorum.Bahçede yarı gölgede çok mutlular.
pembegül
12-11-2008, 22:00
Kışı 10-15 dereceden yüksek sıcaklıkta geçirmek istemiyor.Kış boyunca nadiren suluyorum.Her sene ilkbaharda saksı değiştiriyorum.Ekerken saksısına 1 çay kaşığı demir tozu koyuyorum.Uzun dallarını kesip ekiyorum. Çiçeklenince Solan çiçekleri üzerinde bekletmiyorum.Bahçede yarı gölgede çok mutlular.
Sevgili zerrinstr demir tozunu nereden bulacağız:(
zerrinsrt
13-11-2008, 09:01
Ben demir işleri yapan atolyeden istedim (Usta biraz güldü ama olsun).
Annemin küpeler ve sardunyaları Vita tenekelerinde çok güzel açıyorlardı. Bu yıl denedim geçen seneden daha güzeller.Üzerlerinde hala çiçek var.
pembegül
13-11-2008, 10:18
Evet haklısınız bende hatırladım siz yazınca annemde yağ tenekelerine ekerdi çiçekleri çok güzel olurlardı bende demir tozu bulmaya çalışayım bakalım *** bulurum cevabınız için tşkr.
Tozuna ne hacet. Kg' mı 1 liraya ziraii ürün satan yerlerde var. Ki siz yarım kilo alsanız kaç sene kullanırsınız.
Ben pekmezi denedim. Yarım çay bardağı pekmezi 1 su bardağına tamamladım. Sulandırdım. 1 hafta oldu. Yaprakları çok güzel irileşti. Çiçeği nasıl olacak acaba. Vermenizi öneririm bi zararı yok.
Nejla K.
20-11-2008, 19:40
Merhaba,aranıza yeni katıldım.Herkese iyi akşamlar.Yüklemeyi başardı isem işte benim küpelilerimden biri..
benimde bir küpelim var ilk defa ektiğim(çelikten) ilkbaharda ektim bu yaz hep açtı 1-2 ayöncede sırf çubuk kaldı yeni yeni dal çıkarıyor neden öyle oldu acaba
yazdaki hali bu cok güzeldi
Sanırım çok soğuk olmadı ondan yeniden filiz çıkarıyor. Evde ise sorun yok. Dışarda ise eve alabilirisinz.
Sevgili nejla şuan açıkmı acaba? Benimde ev ortamında yeşeren küpelim var. Boyu 1 karışı geçti. Evde açarmı acaba? Sizinkiyle aynı renk.
Nejla K.
20-11-2008, 22:47
Açtım sevgili olay9.benim küpelim evin içinde ama serin bir yerde, koridorda.Aydın sıcak bir şehir,ben koridorun bile 18 dereceden daha düşük bir sıcaklıkta olduğunu sanmıyorum.direk Güneş de almıyor...Uygun olduğum ilk fırsatta diğer renk küpelimi ekleyeceğim.Hiç endişelenmeyin sizin gibi ehil ellerde mutlaka açar.Selamlar...
içerde şuan zaten yeni çıkan minik yapraklar sararıyor ben içerde oldugundan sarardıklarını düşünüyorum sabahları 1-2 saat havalandırcam balkonda artık
işte şuanki resmi yeni filizler çıkarıyor
Olay9 sulamada sorun yokk..Dün biraz topragını havalandırıyordum bir çubukla bir de ne göreyim solucann sonra hemen gittim çiçekçiden toprak aldım küpeliyi çıkardım kökleri zedelenmesin diye çeşme altına tuttum kökleri azıcık kalmış sırf yemişler solucanlar saksının dibinde kopmuş kökler vardı kesmişler hep ne kadar çok solucan vardı.İyi bu zamana kadar dayanmış o solucanlara artık köy gübresi kullanmıycağım..
Nejla K.
22-11-2008, 16:55
Arkadaşlar,sanırım küpelilerimin en iyi hali. kışla birlikte soğuktan etkilenmemeleri önemli tabii.O yüzden görüntülerini ekliyeyim.Çok değil 2 çeşit küpelim var.2 aydan beri çiçekliler ancak şimdi fotoğraflarını çekmeyi akıl ettim.Benim gibi acemi için onları çiçek açtırmış olmak bile sevindirici.Bu forumda öğrendiklerim,yani sizin paylaşımlarınız sayesinde....hepimizin başarısı olduğunu düşündüğüm nazlı kızlarım...
cevreizcisi
22-11-2008, 17:01
Görülen o ki kullandığımız toprağa ve gübrelere çok dikkat etmek lazım.Bide sulu kalırsa toprak çoksolucan yapıyordur kesin.Ben aynı zamanda balıkçılığı severim.O solucanları bir yakalarsam eğer çiçekleri yemeyi unuttururum onlara ,oltaya takıp balıklara atarım onları ,bir daha benim çiçeklerime dokunamasınlar diye.
İklimsiz
22-11-2008, 17:12
Burayı okuyunca solucanlar konusundaki fikrinizi değiştireceğinizden eminim :)
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2927&highlight=solucan
cevreizcisi
22-11-2008, 17:17
Solucanlar açısından toprağın havalanması ,bazı besinlerin oluşumu ve parçalanmasına yardımcı olduğu hakkında bilgim azda olsa var.sadece saksıda çiçeklere zarar vermesi nedeni kızmamıza neden oluyor.
Çevreizcisi sana katılıyorum.. toprağı havalandırdığını hepimiz biliyoruz..Saksıyı bir boy büyüğe geçirirken ne kadar köklüydü şimdi kökleri sadece üstünde kalmış saksının yarısından çoğu boştu kesilmiş kökler vardı çiçeğimin yaprakları sararıyordu..
Toprağa faydalı(havalandırıyor)ama çiçek köklerine zararlı
kaybol.2008
24-11-2008, 22:06
Sevgili Kaybol
sonuçta tohumların bir adetle sınırlı olmadığına göre, bir kısmını ekip deneyebilirsin değil mi;)
Tohum paketini açınca sukut-u hayale uğradım. Üç dört tane idi. Yani tohumlar sınırlı sayı imiş maalesef. Neyse iki paketi de açtım küçük bir saksıya boşalttım. Bir tanesi 2 cm oldu. iki yaprağı var. İki tanesi 1cm den küçükce baş verdiler. Bakalım hayatta kalacaklar mı
Üzerlerine sera etkisi olsun diye streç film de geçirdim.
Pencerenin önündeler. Sans dileyin ufaklıklara.:p
Nejla K.
25-11-2008, 22:12
Arkadaşlar,küpe çiçeğimden tepe çeliği alsam bu mevsimde tutma şansı var mı?****** çiçeği bittiğinde.
ben baharda tutar diye biliyorum baharda çelik ekmiştim tuttu benimkisi ilk küpe çiçeğim :D
Nejla K.
25-11-2008, 22:35
Ben tesadüfen hep baharda ektim ama bu mevsim sonuç ne olur bilemiyorum.Ne hoş olur küpe çiçeğinin biri bir dönem açsa çiçeği bittiğinde diğeri çiçek verse diye düşünüyorum.Deneyen var mı?
Orkun Kırcı
25-11-2008, 22:49
Arkadaşlar,küpe çiçeğimden tepe çeliği alsam bu mevsimde tutma şansı var mı?****** çiçeği bittiğinde.
Salonda ise mutlaka tutar. Tepe **** yan dal farketmiyor ben daha yeni denedim. Sonuç olumlu.
Nejla K.
26-11-2008, 10:03
Orkunkırcı hemşehrim,toprağın nasıldı?sadece torf mu?yoksa karışım bir toprak mıydı?
cevreizcisi
26-11-2008, 11:00
sayın kaybol 2008 hadi bakalım hayırlısı diyelim.Hayatta kalmaları dileğiyle, Sayın nejla bazen tabi her bitki değil ama olmadık zamanlarda tutabiliyor.Ama denemek isterseniz sadece bir tane deneyin.Yoksa canım çiçeği kesip riske etmeyin.Orkun'un eli uğurlu gelmiştir ama belki sizin elinizde uğüurlu gelir.tepesinden değil ama yan taraflarından bir dal deneyin en iyisi.
İnternetten buldum bunları çok begendim..
Nejla K.
28-11-2008, 10:10
Arkadaşlar,küpe çiçeklerimin ikisinde de beyaz böcekler gördüm.Hemen Mine Hanımın arap sabunlu zeytinyağı karışımını yaptım.Hatta sarımsağı kokusuna ramen ekledim.Sormak istediğim bu karışım onları çiçeğimden uzaklaştıracak mı yoksaöldürecek mi?Yani ben sonrasında onları yaprak yaprak silerek uzaklaştıracak mıyım?Yardım edin lütfen...Avatarımdaki saksı büyük olduğu için pratik bir yol bilen var mı?Zavallı çiçeğim yinede tomurcuk vermeye devam ediyor.
Nejla K. bütün sene ben de aynı problemle uğraştım. Bir iki kere kullanınca problem bitmiş gözüküyor ama bıkmadan haftada bir veya on günde bir yapılırsa tekrarlamıyor.
Ben bu sene çok uğraştım onlarla. Küpe çiçeğimde benim de aynı sorun vardı bir hafta öncesine kadar. Ne yaptımsa kar etmedi.
En son Carrefour'dan Helin Bitki'nin üretimi olan Nilfia isminde bir sprey aldım. Sabun esaslı bir ürün. İnsanlara zararı yok. Ayda bir kere uygulanması tavsiye ediliyor. Ne yalan söylemeli ama hiç umudum yoktu. Ancak sorunu kökünden çözdü. Şiddetle tavsiye ederim.
evet bende bugün gördüm sorucaktım kullanılınca zarar verirmi bitkiye diye haşere ilaçı yazıyor..ve bitki besin cubukları vardı onlarn faydası nedir
Ben bitki besin çubuğu kullanmıyorum. B5A kullanmaya başladıktan sonra yaprakları gözle görülür büyüdü ve dallar kalınlaşıp, sertleşti. Çiçek açması da çoğaldı. Havaların soğuması da sanki hoşuna gitti. Arada sıvı humus da veriyorum. Ayda bir kere de demirsülfat.
B5A nedir ve demirsülfat nerlerde bulunur
Elif59 B5A ve demirsülfat burada Eminönü'nde var. Çiçekçiler de ve zirai ürünler satan yerlere sorabilirsiniz. Fakat Tekirdağ'da nerede bulursunuz bilemiyorum..
B5A Eminönü'nde yoktur sevgili Minem.
Sitede bu isimle arama yaparsanız hem yazışmaları inceler hem de temin edebilirsiniz.
Demirsülfat rahat bulunuyor. Saçıkıbrıs ya da kara boya isimleri ile de biliniyor.
Nejla K.
01-12-2008, 14:00
Arkadaşlar,küpe çiçeklerimde ilginç bir durum var.Biliyorsunuz beyaz böcekler için zeytin yağlı-sabunlu-sarımsaklı su yapmıştım.Avatarımdaki mor-pembenin yapraklarında noktalar halinde izler var ama böcek kalmadı.Daha önce fotoğraflarını gönderdiğim pembe- beyazda yaprak üstleri canlı ama böcekler duruyor.Ve her iki çiçeğim de hızla yaprak döküyor.Tomurcuk vermesi de sürüyor.Kaybetme korkusu ile çelikler aldım,diktim.Hatta tohumlarını aldım,diktim.Ama yapılacak bir şey varsa önerilerinizi bekliyorum.ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER.
kaybol.2008
09-12-2008, 22:37
Selamlar. Tohumdan çimlenenlerin toprağı küflendi. Ben de önce toprağı değiştirdim. Sonra oksijenli su ile suladım. Yine küflendi toprak. Sonrasında da ufaklıklar öldü. Bu streç film ve sulama işinde yanlışlık yapmış olmalıyım. En iyisi baharda yeniden denemek. Başarısızlık epeyce moral bozucu. :(Bir deövünürdüm elimden kurtulan çiçek olmadı diye :D:D
Havasız kalması ve fazla sulama küflenme yapmış olabilir.Biraz delik açabirdiniz poşete.
Benim küpelimde tomurcuk var...
Açınca ilk işim resmini eklemek olacak.
Nejla K.
10-12-2008, 20:58
Arkadaşlar küpelilerim toparlıyorlar, hatta mor-pembe olanda 8-9 kadar tomurcuk oldu. Sanırım bir hafta içinde açacaklar. Doğrusu çok mutlu oldum. Açtıklarında fotoğraflarını eklerim.
Nejla K.
10-12-2008, 21:02
Kaydol 2008, siz tohumları nasıl diktiniz ve nasıl bir ortamda yetiştirdiniz, biraz bilgi verir misiniz? Benim diktiklerimden bir tane tohum küçücük bir fide oldu. Umarım yaşatabilirim.
kaybol.2008
11-12-2008, 00:16
Makette satılan paketlerden almıştım. İki paket. Açınca içinde çok az tohum olduğunu görünce hayal kırıklığı yaşamıştım. Saksıyı toprak ile doldurdum. Toprağı aspirinli su ile suladım. Sonra ıslak toprağa tohumları serptim. Tohumların üstüne çok az (sanki toprağa üfürmüş kadar az) toprak ile kapattım. Çok az oksijenli su ile yine suladım. Ağzını streç film ile kapattım (streç filme hiç delik açmamıştım) Güney cephe bol güneşli camın önüne koydum. Bilahare 5-6 tanesi filizlendi. Birinin boyu 4cm kadar olmuştu. Bizim ev gerçekten çok sıcak olduğundan diğer çiçekleri de iki günde bir suladığımdan bu ufaklıkların da kurumalarından çekindiğimden arada su damlatıyordum (iki günde bir değil) Suyun çok geldiğinin farkındayım.:( Bir de delik açmamıştım. Bu da hatalı bir adım. Neyse pek öyle kolay vazgeçen bir insan olmadığımdan bu gün yeniden denedim. :D:D:D Bu defa streç filme 4 delik açtım. İlk sulama dışında sulama da yapmayı düşünmüyorum. Gelişmeleri anlatırım. Kolay gelsin.
Ben küpe çiçeğinin tohum yaptıgını bilmiyorum nerden tohum çıkıyor :S
Nejlacım tohumu nereden alıyorsun. Çiçeği tamamen kuruyuncamı?
Kaybol benden bir öneri; bende süs narını ekiyordum. Fideler çıkıpta poşete değince poşeti açıyordum ve her seferinde sonu hüsan oluyordu. Şimdi yeniden ektim. Fidenin ilki topraktan çıkar çıkmaz poşeti açtım. Görsen o kadar güzellerki. Havaya adapte olmaları daha kolay oldu. Firede vermedim.
Nejla K.
11-12-2008, 19:06
olay 9, ben bu konuda yani küpelilerde son dönemlerde beyaz böcekler görünce kaybetme korkusu ile çelikler aldım. Mevsim olarak tutması zor demişlerdi. Gerçekten hiç iyi değiller... O dönemde sitede tohum alınması ile ilgili yazılar okumuşum, onu uyguladım. Küpe çiçeğinin sapa yakın kısımda etli dediğimiz bir yer var. Çiçeğin solmuş ama dökülmemişlerinde alıp yukarıda anlattığım kısmı bisturi gibi keskin bir şey ile kesip açtım. sıralanmış halde minik beyaz tohumlar göreceksin onları dikkatlice alıp torfa diktim. Pembe-beyaz olan küpelim değil ama avatarımdaki seninle aynı olan küpelimden bir tohum tuttu. Ölmez ise biraz daha büyüdüğünde fotoğraflayacağım... Bu arada senin küpelini durumu nasıl?
Tohum almayı fotoğrafla uygulamalı olarak anlatırsanız gerçekten çok sevineceğim.
Nejla K.
11-12-2008, 21:16
Elifcim, şu anda küpe çiçeğimde tomurcuklar var. Bu aşamada tohum alınmaz diye biliyorum. Tomurcuk geçince dökülmeden üstünde kalan çiçeğin sapla birleştiği yerdeki kabartıdan açılıp alınıyor. Senin küpe çiçeklerin bu aşamada ise almayı dene. Yardımcı olabileceğim bir şey varsa, tekrar konuşalım.
kaybol.2008
11-12-2008, 21:48
Nejlacım tohumu nereden alıyorsun. Çiçeği tamamen kuruyuncamı?
Kaybol benden bir öneri; bende süs narını ekiyordum. Fideler çıkıpta poşete değince poşeti açıyordum ve her seferinde sonu hüsan oluyordu. Şimdi yeniden ektim. Fidenin ilki topraktan çıkar çıkmaz poşeti açtım. Görsen o kadar güzellerki. Havaya adapte olmaları daha kolay oldu. Firede vermedim.
Evet hatalı bir diğer adım da bu olabilir gerçekten. Benim filiz de streç filme değdikten çok sonra açtım.(plastik bıçak ile çadır yaptım yükselttim:D) Bu kez filiz ilk baş verdiğinde streç filmi açacağım. (Yanlış anlamamışım değil mi?Toprakta ilk yeşil hareketlenmede açıyoruz)
Nejla K.
14-12-2008, 15:26
Arkadaşlar bilgisi olan yardım edebilir mi? Ne yapacağımı şaşırdım. Küpelimin yapraklarının durumu kötü. Çok lekeli ama sürekli tomurcuk veriyor. (Hani beyaz böcek olan çiçeğim)(avatarımdaki çiçek) bu durum iyiye mi işarettir bilmiyorum. Sizce böyle kalmalı mı? İşte fotoğrafı...Yorumlarınızı esirgemeyin ne olur?
Penelophe
14-12-2008, 15:46
Yapraklar güneş yanığına benziyor ama yakın resim net değil, belki başka zararlı da olabilir. Yapraklarda dökülme var mı? Tomurcujkanması sağlığına işaret aslında ama net bir yaprak detayı yükleseniz..
Nejla K.
14-12-2008, 17:35
Sevgili penelophe, ilginiz için çok teşekkür ederim.Biraz daha ayrıntı vereyim istedim. Çiçeğimde beyaz böcek vardı. Zeytinyağ-sabun-sarımsak karışımı fısfısladım. Yapraklarda siyah lekeler oldu. Pek çok yaprak döküldü. Tek değişmeyen tomurcukları oldu. Onlar hiç etkilenmedi. Maşallah Eylül sonundan bu yana tekrar tekrar tomurcuklanıp çiçek açıyor. Bu durum iyiye işaret ise hiç dokunmayacağım ancak geçici bir iyilik durumu ise ne yapabilirim bilmiyorum. Ayrıca güneş görmüyor, böceklerden sonra balkona çıkardım. Evde serinde ve gölgede idi... Balkonda da gölgede ve hava akımından korunacak şekilde...Tekrar teşekkürler.
İklimsiz
14-12-2008, 21:13
Kırmızı örümcek (Kırmızı örümcek) dadanmış gibi.
İki zararlı da, beyaz sinek ve kırmızı örümcek aynı anda bu bitkiyi istila edebiliyor.
Nejla K.
14-12-2008, 22:06
Teşekkürler İklimsiz, yaptığım uygulama iyi gelmiş görünüyor ama sizce yapılabilecek başka bir şeyler var mı? çiçeğin tomurcuğu çok sağlıklı ... Yapraklarını her gün kontrol ediyorum, temiz...
İklimsiz
14-12-2008, 23:03
Tohum almayı fotoğrafla uygulamalı olarak anlatırsanız gerçekten çok sevineceğim.
Bu (Bu) ve şu (şu) mesajlarda, daha önce anlatılmış.
Arzu Kasapoğlu
15-12-2008, 00:10
Burada (http://agaclar.net/forum/showpost.php?p=212968&postcount=202) da olgunlaşmış küpe çiçeği tohumlarının resmi var.
begonvil 14
19-12-2008, 07:32
Merhaba arkadaşlar. Küpe çiçeği bu ayda budanır mı?
zerrinsrt
19-12-2008, 07:57
Ben bu aylarda küpe çiçeğini budamam, fazla sulamam.
Kış sonu budarım. Budadığım dallarıda çelik olarak yeniden ekerim.
Nejla K.
19-12-2008, 13:55
Sevgili begonvil 14 ve zerrin srt, küpe çiçeklerimin hastalanması sebebi ile ben özellikle biraz budayıp çelikleri diktim. Ana çiçekte bir iyileşme olmadığı gibi diktiğim çeliklerde tutmadı. Zerrin srt dediği gibi bence baharı bekleyin.
Başbahcivan
19-12-2008, 20:41
Ben bu aylarda küpe çiçeğini budamam, fazla sulamam.
Kış sonu budarım. Budadığım dallarıda çelik olarak yeniden ekerim.
Bilgilerin çok doğrudur, çiçeklerimize her zaman su ihtiyacı olduğunda sulama yapmalıyız, kesinlikle gün olarak çiçek, sulanmaz. Saygılarımla kolay gelsin.
begonvil 14
20-12-2008, 16:50
Sevgili Arkadaşlar ve Sayın Başbahçıvan.
İki gün önce bir çiçeğimin toprağında karınca gördüm. Hemen aspirin, supradyn ve birazda oksijenli su ile hazırladığım karışımı çiçeklerimin hepsine döktüm.
Özellikle küpe çiçeklerimde öncekinden daha çok büyüme olduğunu, yapraklarının daha geniş olduğunu, hatta 2 aydır hiçbir gelişme göstermeyen bir küpe çiçeğimin de yeni minik filizler verdiğini gördüm.
Acaba ben bu uygulamayı 15 günde bir yapsam çiçeklerim daha da güzel olur mu?
Başbahcivan
20-12-2008, 21:33
Sevgili Arkadaşlar ve Sayın Başbahçıvan.
İki gün önce bir çiçeğimin toprağında karınca gördüm. Hemen aspirin, supradyn ve birazda oksijenli su ile hazırladığım karışımı çiçeklerimin hepsine döktüm.
Özellikle küpe çiçeklerimde öncekinden daha çok büyüme olduğunu, yapraklarının daha geniş olduğunu, hatta 2 aydır hiçbir gelişme göstermeyen bir küpe çiçeğimin de yeni minik filizler verdiğini gördüm.
Acaba ben bu uygulamayı 15 günde bir yapsam çiçeklerim daha da güzel olur mu?
Sevgili begovil 14, supradyn karınca için idaal bir çözüm,ama çiçeklerimize organik gübre kullanırsak daha uygun olur, birde çiçekçilerde bitki besini veya besin çubuklerı vardır bunları kullanırsak,daha sağlıklı ve canlı çiçeklere sahib oluruz, her çiçek aynı besine ihtiyac duymaz bunu toprağının durumuna görede değerlendirmemiz gerekir.
Saygılarımla, kolaygelsin
Nejla K.
03-01-2009, 20:33
Arkadaşlar, bu mevsimde küpeli çiçeğimin böyle açması ve bu kadar tomurcuklu olması normal mi? Eğer değilse verdiğim takviyeler işe yaradı sayacağım.
Penelophe
03-01-2009, 20:59
Sizin takviyeler bayağı bir işe yaramış, birden keserseniz bu mevsimde kaybedersiniz çiçeğinizi, dikkatli davranarak besinleri yavaş yavaş azaltın zira bu durum normal değil.:)
Nejla K.
03-01-2009, 22:47
Sayın penelope, 1 kez pekmezli su verdim. 1 kez de çaydan kalanları... 1 ay birini diğer ay diğerini verdim. Nasıl azaltmalıyım sizce bu ay hiç mi vermemeliyim?... **** sorumu şöyle yenileyeyim açıyor olmasının çiçeğime ne zararı olabilir?
begonvil 14
11-01-2009, 12:47
Küpe çiçeğimde karıncadan eser kalmadı
Nejla K.
22-01-2009, 10:05
Küpe çiçeği sevenler, benim sormak istediğim bir soru var. Geçen sene küçük oldukları için hiç budamamıştım ama bu yıl 2 küpelimde 40-50 cm boyundalar. sonbahardaki böceklenmeleri onları biraz yıprattı ama hala ayaktalar. Bu boydaki küpelilerde budama yapılır mı ve budama için uygun bir dönemde miyiz? Şimdiden teşekkürler...
Başbahcivan
22-01-2009, 19:46
Küpe çiçeği sevenler, benim sormak istediğim bir soru var. Geçen sene küçük oldukları için hiç budamamıştım ama bu yıl 2 küpelimde 40-50 cm boyundalar. sonbahardaki böceklenmeleri onları biraz yıprattı ama hala ayaktalar. Bu boydaki küpelilerde budama yapılır mı ve budama için uygun bir dönemde miyiz? Şimdiden teşekkürler...
Değerli arkadaşım, Küpe çiçeği organik maddece zengin,yazın dışarıda rüzgarsız kuytu ve yarı gölge alanları sever, kışın ise bol ışklı bir yerde 13 -15 derece sıcaklık yeterli olacaktır,budama işlemini şubat sonu mart başı gibi yapmalıyız. Budama yaptığımız bu dalları(çelikleri)iyi bir toprak ile dikersek daha bir çok çiçek üretmiş oluruz.
pembegül
21-02-2009, 14:40
Benim küpe çiçeğim budama yapmadım sadece büyümeyen cılız sürgünleri kopardım ...:D
begonvil 14
21-02-2009, 15:43
Benim budadığım küpe çiçeğim de çelimsizdi geldiğinde. Ben ucundan çimdikleye çimdimdikleye sürgün verdi. Kışında inanılmaz büyüdü. Ben de budadım. İsterseniz siz de budayın.
pembegül
21-02-2009, 19:39
Sevgili begonvil ben uzun boylu olsun istiyorum o yüzden tepelerini koparmadım .
Sevgili nejla ben eflatun küpe çiçeği arıyorum bir türlü bulamadım bu küpeyi satıcı eflatun dedi ancak beyaz çıktı.
Nejla K.
28-02-2009, 23:15
Arkadaşalar bu gün evimin önünde semt pazarı vardı. Köyden teyzeler öyle güzel küpe çiçekleri getirmiş ki inanamazsınız.Küçük bir çelikte 3 tane açmış çiçek vardı,süperlerdi.Hepsini alıp, sizlere tek tek göndermek geçti içimden, almak için uzanınca kadıncağız beni tanıdı,kızım sen geçen hafta aldın ya, dedi.Haftaya senin almadığın renkler getireyim dedi.
PEMBEGÜL, senin çiçn eflatun ve mavi bayaz siparişi verdim. Benim avatarım daki küpeliden var mı sende? istersen ondan da bolca gördüm....
Arzu Kasapoğlu
01-03-2009, 01:23
Rahmetli Mucip Bey'in küpe çiçeği ile ilgili yazısından, benim gibi küpe çiçeği ni çok sevenlerin faydalanacağını umuyorum.
KÜPE ÇİÇEĞİ ( FUCHSİA )
Küpe çiçeği, iç mekanlarda doğu- batı ve güney pencere önüne direk güneş ışığı almayan ışıklı bir yere yerleştirilmelidir. Dış mekanlarda ise ayrıca sıcak öğle ve sonrası kızgınlığından korumak için kesinlikle gölge bir yere konulmalıdır.
Küpe çiçeği gündüzleri 15-21 C serinlik isterken geceleri soğuğu sever. İlk bahar da yeni sürgün ve çiçek tomurcuklanması için bu gece soğukları gereklidir. Ortalama gün sıcaklığı 25 C nin uzerine çıktığında çiçeklenme sona ermektedir.
Sulama büyüme gelişme döneminde toprak yüzeyi kuru hissedildiğinde sulanmalıdır. Sonbaharda sulama kademeli olarak azaltılmalı ve sulama peryot aralığı uzatılarak bitki kış dinlenmesine hazırlanmalıdır. kış dinlenme döneminde aşırı kurumayı önleyecek, toprağı nemli tutacak kadar su verimelidir.
Gübreleme ilk bahar döneminde 2-4 haftada bir kompoze gübre verilmelidir.Eğer bitki içeri alınacaksa en az 2 hafta öncesinden gübreleme kesilmelidir.
Toprak, eşit ölçülerde torf, vermikülit veya perlit, toprak ve kum karışımı kullanılır. Kış dinlenme dönemi bitimi, ilk bahar başlangıcında kök bakımı yapılarak taze toprak harcı ile ya aynı ya da bir boy büyük saksıya alınmalıdır.
Baharla büyüyen sürgün uçları 2 çift yaprak sonrası uçları çimdikleme ile alınır, bitki dalanmaya maruz bırakılarak dolgun bol çiçekli bir şekil alması sağlanır. Sıcak ve kuru koşullar, çiçek dökümesi ve tomurcukların açmadan düşmesine sebep olur. En büyük düşmanı beyaz sinektir.
Kaynak : ibreliler.com (http://www.ibreliler.com/forum/index.php?topic=120.0)
Küpe çiçeği olarak bildiğim çiçek buradaki çiçek. Küçükken babaannemin balkonunda tenekelere ekili dururlardı. Yıllar sonra bir serada küpe çiçeği diye satılan bir çiçek gördüm. Yaprakları çimen kalınlığında çiçekleri küçük küçüktü. Kendi kendime düşünmüştüm acaba ben mi yanlış hatırlıyorum diye. Demek ki ben yanlış hatırlamıyormuşum da çiçekçi yanlış biliyormuş. ;)
çiçeksever
04-03-2009, 14:57
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=151010&postcount=135
Afyondada pazarda çiçekçinin birinde 4-5 rengi var.3 haftadır pazara gidemedim.Belki gelmiştir.Fakat ben 3 senedir kışı çıkarttıramadım.Özel bakım istiyor.İzinde sorun oluyor. Önce yaprak döküyor.Sonra kuruyor.
Fatos_Karag
04-03-2009, 15:21
Sayın çiçeksever,
en azından sizinki kışa kadar dayanmış. Benimkiler ise eve ilk taşındığım zaman bütün mahalleyi kediler yüzünden pireler basmıştı. Biz hemen annemlere taşındık. Sevgili babacımda her ihtimale karşı evi güzelce ilaçlamıştı. Fakat ne yazıkki çiçeklerimi dışarıya çıkarmamış :( 2 küpe çiçeğimi ve 1 cam güzelimi de öylece kaybettim :( Ama şaşırtıcı şekilde 1 cam güzelim ve gardenyam hayatta kalmıştı :)
pembegül
06-03-2009, 14:57
http://www.communigate.co.uk/london/fuchsia/page11.phtml
Arkadaşlar buraya bir bakın neler var neler..
Siyah çiçekli fuchsia. Satışı yapılmakta. http://www.thompson-morgan.com/plants1/product/p83722/1.html
Aah ah :) Yurtdışında bitki kültürleri konusunda ne kadar çok çeşitlilik var.
Biz ise değil çeşitliliği arttırmak kendi öz bitkilerimizi koruyamıyoruz. Hayran hayran bakıyorum renklerine çeşitlerine.
binnazyagci
12-03-2009, 11:48
Sevgili Begonvilin gönderdiiği çeliklerin biri hariç hepsi kurudu :( Diğeride ölümle kalım arasında bi tavsiyeniz varmı acaba?
pembegül
12-03-2009, 20:47
Sevgili Begonvilin gönderdiiği çeliklerin biri hariç hepsi kurudu :( Diğeride ölümle kalım arasında bi tavsiyeniz varmı acaba?
Yaşayan çiçeklerinizin neler olduğunu öğrenebilirmiyim:confused:.
binnazyagci
13-03-2009, 11:00
Diktiğim çelikler küpe çiçeği çelikleri. Sadece bir tanesi hayata tutunma çabası içinde. Diğerleri kuruyup odun gibi oldu.
pembegül
13-03-2009, 11:21
Küpe çiçeğinin odunsu dalları zor tutuyor daha taze dallardan dikin serin bir yerde bekletin devamlı takip edin toprağı nemli tutun .
binnazyagci
13-03-2009, 14:31
Teşekkür ederim tavsiyeleriniz için. Umarım bundan sonra dikeceğim çelikler tutar.
Adalet Yağcı
17-03-2009, 13:12
İşte, bu da benim geçen sene Eylül ayında komşumun çiçeğinden aldığım çelikten yetişen küpelim, yanlış hatırlamıyorsam dışı beyaz içi pembe yalınkattı.
binnazyagci
17-03-2009, 15:16
Maşallah ne güzel serpilmiş. Umarım benimde sonraki denemelerim böyle sonuç verir.
Adalet Yağcı
17-03-2009, 15:26
Evet sevgili soyadaşım, hiç nazlanmadan tuttu, ve hızla gelişiyor.
Nisan sonunda sıvı gübre takviyesiyle bir kat daha güzelleşecektir.
Darısı başınıza.
begonvil 14
17-03-2009, 17:48
Sevgili Binnaz Hanım isterseniz küpem sürgün verince size ben dikip göndereyim. Çeliklerinizin tutmamasına çok üzüldüm. Ya erken budadım küpeyi ya da yanlış budadım. Benim kendime diktiğim çelikte tutmadı. Üzülmeyin ben size tekrar dikip yollayayım.
Sevgili begonvil senden gelen çelikler yeni yapraklar veriyor, umarım tutma belirtileridir. ;)
begonvil 14
18-03-2009, 11:22
Çok sevindim. Tuttular o zaman. Güle güle büyütün.
İnşallah tutmuşlardır. Ben onları balkona aldım; akşamları serin oluyor hava, gündüz de sabah güneşi alıyor. İki günde bir de bol sprey yapıyorum çeliklere. Bakalım neler olacak.
begonvil 14
18-03-2009, 16:11
Çiçekleri balkona aldığınıza göre Adana da havalar sıcak galiba:)) Yerlerini de sevdiler sanırım ondan yaprak veriyorlar. Bizim burda kar yağıyor. Gündüzleri de geceleri de hava çok soğuk. Anlıyacağınız benim çiçekler bu gidişle Mayısta çıkar balkona gariplerim:))
Havalar çok soğuk değil hatta bugün yağmurlu. Bu bitki çok sıcağı sevmediği için belki de gelişimi iyi şimdilik. Takipteyim. ;)
binnazyagci
19-03-2009, 20:54
Sevgili Binnaz Hanım isterseniz küpem sürgün verince size ben dikip göndereyim. Çeliklerinizin tutmamasına çok üzüldüm. Ya erken budadım küpeyi ya da yanlış budadım. Benim kendime diktiğim çelikte tutmadı. Üzülmeyin ben size tekrar dikip yollayayım.
Çok teşekkür ederim Sevgili Begonvil. Yeni sürgünlerinizi dört göze bekliyorum :)
Küpe çiçeğinin çelikten üretimi hakkında söylenilenleri okudukça şaşırıyorum.Ben bugüne kadar diktiğim çeliklerden 1 tanesini bile köklendiremedim ne yazıkki.
binnazyagci
03-04-2009, 12:44
Süper bişey oldu :) Ölüp kuruduğunu zannettiğim çeliklerimden bi tanesi hayata döndü her gün biraz daha geliştiğine şahit oluyorum.
Selam ektigim çelikleri tutturmayı başaramamış biri olarak dayanamayıp bende hazır aldım. Sizlerle paylaşmak istedim .Benim için süpriz olacak renkleri tek kök olarak satılan küpelilerin içinden ben iki kök olanı bildim .Birinin dalları beyaz digerininde kırmızımsı gibi bakalım ne renk çıkacak aldıgımda tomurcukları yoktu şimdi dal tepesinde tomurcuklar var .
pembegül
09-04-2009, 14:02
Benim küpelimde beyaz bir hafta oldu balkona çıkardım minicik dört tana tomurcuk yapmış
çok sevindim ..:D
delete61
20-04-2009, 15:58
Arkadaşlar Komşumun küpelisinden çelik almak istiyorum acaba çelik almak için uygun zamanmı ve çeliği şu an elimde sadece torf var ekebilirmiyim ve ekince nasıl bir bakım yapmam gerekiyor bu konuda bilgilendirirseniz çok sevinirim.Teşekkür ederim
pembegül
20-04-2009, 17:23
Arkadaşlar Komşumun küpelisinden çelik almak istiyorum acaba çelik almak için uygun zamanmı ve çeliği şu an elimde sadece torf var ekebilirmiyim ve ekince nasıl bir bakım yapmam gerekiyor bu konuda bilgilendirirseniz çok sevinirim.Teşekkür ederim
Sevgili delete çelik almak için uygun zaman şimdi alın torfa dikin bir hafta kadar gölge bir yerde bekletin sonra yavaş yavaş güneşe alıştırın devamlı bırakmayın üzerine de sera etkisi yapması için bir bardak geçirin.;)
delete61
21-04-2009, 15:45
sayın pembegül yardımınız için size çok teşekkür ederim. Çelikleri bu gün dikeceğim. Işık gören odada bekleteceğim. İnşallah denemem sonuç verirse sizede bu güzellikten gönderirim . Dışı Pembe içi mor katmerli gibi başka rengini şu an için göremedim. Saygılar efendim.
sn. ebrulim yazım size lütfen okuyunca bana yardımcı olabilirmisinz? sizin küpelinin yanında bir codiaeum gördüm, su sarılı uzun yaprakları olan bitki, onu nasıl bir ortamda bulundurduğunuzu bakımını nasıl yaptığınızı bana anlatırmısınız lütfen. benimki aldığım günden beri yaprak döküyor kel kalcak iyice.
birde genel olarak herkese soruyorum küpeli çiçeğim var, balkonda tutyorum. ama küpelinin çeşitleri için farklı şeyler yazmışsınız. balkonda bulundurmam iyimi? 1 hafta oldu alalı. fotoğrafnı ekledım.
pembegül
21-04-2009, 22:28
Sevgili optimus küpeniz balkonda dursun ancak güneş değil gölge bir yer olsun yarı gölge yerleri seviyor küpeler hem küpeniz daha çok küçük güneş yakar bu mimik hanımı..
tesekkürler öneriniz için sn.pembegül, biraz güneş alıyordu doğrusu o zaman biraz daha yer degistireyim balkonda, inşallah bende küpelimin serpilip çiçek açtğı zamanları görürüm, ama çok sabırsızım, her gün kalkıp bütün çiçeklerime bakıp kaç tane yeni yaprak var, kaç tanesi büyümüş, yeni çiçek varmı diye kontrol ediyorum. :D çiçeklerimde açmayan dallar budaklar çiçeklere baka baka bende çıkacakmış gibi geliyor ;)
Yaklaşık bir ay önce aldığım küpe çiçeğim, boyuna bakmadan tomurcuk çıkarmaya başladı, nasıl sevinçliyim anlatamam. Boyuna bakmadan dediğime bakmayın, diktiğimden beri 15 santim büyüdü, açgözlülük diye buna diyolar sanırım, 15 santim uzamış daha ne yapacaksa çiçekcağaz. Gözlerimi hırs bürüdü, hemen büyüsün, çiçek azmanı olsun istiyorum ama sanırım bu halide oldukça keyif verici. Alırken rengini sormadan almıştım, küpe çiçeği olsunda isterse çamurdan olsun mantığıyla, tomurcuklar kızardığına göre sanırım pembe açacak.
begonvil 14
24-04-2009, 09:53
Teyzemin küpe çiçeği de açmış durumda.
Sevgili begonvil senden gelen çelikleri tutturdum, sağlıklıca büyüyorlar şimdi. Bol bol yaprak oldu çeliklerin üstü. ;) Sabah güneşi alan bir yerde tutuyorum, toprağı kurumaya yakın suluyorum. Bir kere de sıvı gübre verdim. Teşekkür ederim tekrar.
begonvil 14
24-04-2009, 10:26
Rica ederim. Küpenin ne renk açtığını ben de bilmiyorum. Teyzeminki açtığına rağmen benimkinde hala tık yok. Balkonda duruyor. Benim küpede sabah güneşi alan yerde.
Küpenize çimdikleme yaptınız mı? En üstteki 2 yaprağı koparınca dibe ve sürgüne daha çok veriyor.
Çok sevindim tuttuklarına ne kadar sevindim anlatamam. Keşke diğer arkadaşlara yolladıklarımda tutsaydı.
Size bol çiçekli günler dilerim.
Küpe Çiçeğinin üst yapraklarını kopartmadım hiç, biraz daha büyüsün denerim olmazsa bir çeliğinkini. Teşekkürler tekrar herşey için. ;) Size de bol çiçekli günler olsun...
bu gün bende bir küpeli
çiçeği aldım eminim çok güzel büyüyecek çiçekleri ve bahçe işlerini çok seviyorum severek sevginizi vererek büyüttüğünüz her şey muhteşem oluyor bana kolay gelsin hepinize şimdilik byyyy:cool::eek::mad:
eğer kurumaya **** ölmeye başlayan küpeli çiçekleri için tek yapılacak şey dallarından fideler alıp köklendikten sonra yeniden bir saksıya dikmek
homeopati
28-04-2009, 15:07
küpeli bendede saplantı haline geldi arkadaşlar ...inanılmaz renklerde küpeliler edindim ...fakat hepsini çelikten üretiyorum henüz çiçeklenmedikleri için hangi renk çıkacağını bilmiyorum ....çiçeklendiklerinde sizlere resimlerini göndereceyim ....isteyenler bana yazsın sizler içinde üretirim ...
Bu çiçeğim çelikten sonbaharda ektiğim küpelim, rengini bilmiyorum, açarsa sürpriz olacak.
mor papatya
05-05-2009, 13:27
forumda küpeli çiçeğine pekmez verildiğini okudum tomurcuk vermesi için bu doğrumu bende çiçeğime versem olurmu
Bu da benim minik küpeciğim, çok şeker açtı.
Bakımının çok zor olduğunu düşündüğüm ve hep uzak durduğum küpe çiçeğini nihayet dayanamayıp aldım. Sabah çok az güneş gören, aydınlık bir yere astım. Yerini sevmesi için dua ediyorum.:)
77424
Rengi çok güzel.
77425
Üzerinde bir sürü tomurcuk var.
77426
Eve taşırken kırılan dallarından çelik aldım. Bakalım tutacak mı?
Adalet Yağcı
09-05-2009, 18:14
Tutmuş bile.
callypso
11-05-2009, 08:19
Arkadaşlar, Rusya'dan getirttiğim beyaz renkli küpe çiçeğim var, çiçek tomurcukları hiç yok,balkonda gölgeli yerde duruyor,yaprakları kocaman, dalları çok uzuyor,dallanması ve kalınlaşması için üstten budadım ama alttan çıkan filizler yine de uzuyor...yanlış birşey mi yapıyorum acaba ? bitki 35-40 cm.'dir , yoksa bu küpe sarmaşık türlerinden mi?
yerli küpe çiçeğim de aynı durumda - çiçek tomurcukları yok,bitki 30 cm.'dir( geçen sene aşırı sıcaktan 3 senelik ana bitki kurumuştu,ondan aldığım minik çelikten yetiştirdim bunu)
Çiçeklerin olmaması havaların henüz ısınmadığından olabilir mi ?
saygılar
Geçen hafta aldığım küpe çiçeğini sabahları 9:00-11:00 saatleri arasında güneş alan bir bölüme asmıştım. Bu akşam eve geldiğimde yapraklarının pörsüdüğünü gördüm.:( Hemen banyoya aldım ve yapraklarını duşun altında ıslattım. Biraz canlanır gibi oldular. Nerede bakacağım konusunda tam bir stres içindeyim.:(
Sevgili zenfree, mekân değişikliğinden biraz strese girmiştir, toparlar.
[QUOTE=callypso;418612]Arkadaşlar, Rusya'dan getirttiğim beyaz renkli küpe çiçeğim var, çiçek tomurcukları hiç yok,balkonda gölgeli yerde duruyor,yaprakları kocaman, dalları çok uzuyor,dallanması ve kalınlaşması için üstten budadım ama alttan çıkan filizler yine de uzuyor...yanlış birşey mi yapıyorum acaba ? bitki 35-40 cm.'dir , yoksa bu küpe sarmaşık türlerinden mi?
yerli küpe çiçeğim de aynı durumda - çiçek tomurcukları yok,bitki 30 cm.'dir( geçen sene aşırı sıcaktan 3 senelik ana bitki kurumuştu,ondan aldığım minik çelikten yetiştirdim bunu)
Çiçeklerin olmaması havaların henüz ısınmadığından olabilir mi ?
Rusya'dan gelen küpeniz muhtemelen çalı türü olandan. Sarkıcı küpeye göre daha küçük, daha koyu renk ve kalın yaprakları vardır. Çiçekleri de daha küçüktür. Kışa dayanıklı ve yukarı doğru büyüyen bir türdür.
30 cm'lik yerli küpeniz de açmak üzeredir. Benimkiler de aşağı yukarı o boydalar ve henüz tomurcuk vermediler.
Geçen hafta aldığım küpe çiçeğini sabahları 9:00-11:00 saatleri arasında güneş alan bir bölüme asmıştım. Bu akşam eve geldiğimde yapraklarının pörsüdüğünü gördüm.:( Hemen banyoya aldım ve yapraklarını duşun altında ıslattım. Biraz canlanır gibi oldular. Nerede bakacağım konusunda tam bir stres içindeyim.:(
Benim yeni aldığım küpede de aynı sorun oldu. Çözümü saksıyı 3 günde bir su dolu kovaya batırmakta buldum. Yeterince su emince süzüp, yerine asıyorum. Meğer bunu istermiş. Şimdi tomurcuk üzerine tomurcuk veriyor.
Astığınız yer çok iyi. Küpe çiçeği sabah güneşini çok sever.
Yani tekrar aynı yere asayım mı?
Küpe çiçeği güneşten çabuk etkilenir diye biliyorum, annemin küpe çiçekleri bahçenin gölge ve serin bir yerinde dururdu ve yerini severdi, çok fazla çiçek açardı, hatta o kadar çok çiçek açan başka küpeli görmedim diyebilirim. Bende bu yıl ilk kez ektiğim küpeleri balkonun tam gölge ve serin olan bir köşesine koydum, sanırım deneme-yanılma ile ve biribirimizin tecrübelerinden faydalanarak küpelinin seveceği bir yer bulacağız.
Arzu Kasapoğlu
12-05-2009, 10:15
İstanbul şartlarında, sabah 9:00-11:00 saatleri arasındaki güneş, küpe çiçeği için yakıcı olabilir. Benimkiler sabah güneş doğarken, 5:30-7 gibi güneş alıyor.
Eğer balkonunda direk güneş ışığı almayan bol ışıklı bir yer varsa oraya da koyabilirsin.
Bir de Günüm'ün dediği gibi üç günde bir banyoda iyice sula. Küpenin kökleri saksıyı tam olarak doldurmuş gibi görünüyor, bu yüzden az olarak yapılan yukardan sulama yeterli gelmeyebilir.
Yani tekrar aynı yere asayım mı?
Benim küpelim öğleden sonra güneş alıyor. Sabah güneşine kıyasla daha sıcak. Arzu Hanım'ın dediği gibi kökleri toprağı doldurduğundan yukarıdan sulama yetmiyor. Ne zaman suya batırmaya başladım, güneşe bana mısın demedi.
Banyosunu yaptırıp, yerine asın derim.
Koyu yeşil
13-05-2009, 14:05
Uzun zamandır aradığım bir bitki bu, bu sabah çiçek festivalinde buldum. Çiçekleri tam olarak açtığında tekrar resimlerim.
ateş bey çok büyütmeden küpe çiçeğinizi nasıl açtırmayı başardınız ,paylaşırsanız sevinirim.
Benim küpelim öğleden sonra güneş alıyor. Sabah güneşine kıyasla daha sıcak. Arzu Hanım'ın dediği gibi kökleri toprağı doldurduğundan yukarıdan sulama yetmiyor. Ne zaman suya batırmaya başladım, güneşe bana mısın demedi.
Banyosunu yaptırıp, yerine asın derim.
Öyle yaptım. Ancak bu akşam geldiğimde yine aynı durumdaydı. Daha fazla cesaret edemem. Balkonun arka kısmına göneş görmeyen bir bölüme aldım.
Bir de böyle deneyin bakalım. İnşallah toparlanır.
pembegül
14-05-2009, 13:33
Arkadaşlar merhaba benim küpe çiçeğim şubat ayına kadar çiçek açtı nisan ortasında balkona çıkardım bir daha içeri hiç almadım şimdi tomurcukta tomucuk büyüklüğü kirazdan biraz küçük boyu 60 santim oldu çok sağlıklı ancak beyaz sinek oldu. Yakında resimlerini eklerim geçen yıl devamlı çay suyu ve üçdört defada inceltilmiş pemezle suladım tomurcukları büyük ve hala açmıyor dahada büyüyecek herhalde .
begonvil 14
14-05-2009, 15:02
Benim küpe çiçeğim hala açmadı. Çiçeklerini göremedim. Pekmezle ilgili fikirler okumuştum forumda ama sineklenme yapar diye korkuyorum.
pembegül
14-05-2009, 15:47
beyaz sinek pekmezli besin vermeyen arkadaşların küpesindede oluyor pekmezden değil sanırım .
TuruncuHis
15-05-2009, 23:15
Uzun zamandır aradığım bir bitki bu, bu sabah çiçek festivalinde buldum. Çiçekleri tam olarak açtığında tekrar resimlerim.
Sevgili Koyu yeşil,
Bu bitkinin Latince ismini biliyor musunuz? Fuchsia'dan daha dayanıklı olduğunu sanıyorum ve başka birşey bilmiyorum bakımı hakkında.
Fuchsia ile aynı koşulları mı ister?
Büyük bir hayranlıkla açıyor diye yere göğe sığdıramadığım küpe çiçeğim 5 gün içinde öldü. Noldu da kurudu anlamadım, bir anda yaprakları kurumaya başladı, tomurcuklarını döktü ve bugün baktım tamamen sizlere ömür. Nasıl üzüldüm anlatamam.
TuruncuHis
15-05-2009, 23:25
Nedeni mevsim normalleri üzerinde seyreden sıcaklar olabilir sevgili züleyha.
Yarın buzlu suya saksıyı daldırmayı planlıyorum. Zira İzmir aşırı sıcak ve benimki de bir anda indiriverdi yapraklarını.
Sevgili Koyu yeşil,
Bu bitkinin Latince ismini biliyor musunuz? Fuchsia'dan daha dayanıklı olduğunu sanıyorum ve başka birşey bilmiyorum bakımı hakkında.
Fuchsia ile aynı koşulları mı ister?
Fuschia "Thalia" sevgili TuruncuHis.
TuruncuHis
20-05-2009, 22:11
Sevgili Günüm,
İzmir'de 15:00 den sonra güneş alırsa bir saat sürmez ölmesi:) Hatta o güneş balkon kapımdan girip, üzerine vurduğu elektronik eşyalarımı bile bozmakta...
Bölge koşullarını gözönünde bulundurarak, balkonun güneş almayan, ışıklı bölümünü tercih etmeliyim diye düşünüyorum. Su konusunda ise kendisini boğmayı düşünüyordum, uyardığınız iyi oldu.
Teşekkürler...
Evet sizin güneşiniz tehlikeli olacak küpe üzerinde. Işıklı bölüm gayet güzel. Arada kızgın olmayan güneşe karşı yüzünü gösterirseniz daha ne istesin.
callypso
22-05-2009, 08:43
optimus, boyle bir küpe çiçeğin olduğunu bilmezdim, hiç görmedim, ve yanılmıyorsam eğer bunun tohumlarından aynı çiçek açan bitki olmaz
Siz en iyisi bunu budadığınız zaman çelikleri köklendirin
Nerden aldınız boyle bir küpe çiçeği?
ben yurtışındaki sitelerden bunlara bakıp bayılıyorum :
callypso
22-05-2009, 10:55
koyduğunuz resimler muhteşem, ben de onlardan arıyorum :D
ben bu küpeyi pazardan aldım :) bu büyüklükteki bir fideyi adam 75 kuruşa verdi :D Aslında 1 liraydı ama alayım diye indirim yaptı :D neresinden ne zaman budama yapacağımı bilemiyorum. ama yaptığım vakit mutalak buradan duyururum. biraz bakımsız bırakılmış bu küpe, oldukça boylu ama kenarlardan doğru dürüst ne yaprağı var ne de dalı...
Çok teşekkür ederim, ben de isterdim boyle bir türden...ama aldığınız pazarda tekrar aldığınızda o fidenin bunun aynıs olduğunu nasıl anlayacaksınız ?
Ben Rusya'dan getirttirmiştim bir arkadaşa, biri beyaz ikincisi hediye olarak verilmişti,bu yüzden rengini bilmiyorum, bir hafta once her dalı üstten budadım ve köklenmesi için saksıya diktim.
Siz eğer kendi bitkinizi budamak isterseniz (ki bu lazımdır), çiçekleri bittikten sonra ,her dalın üst kısmından en az 4 yapraklı olmak üzere bir çelik kesin, suda bekletmeden hemen saksıya dikilebilir, sera etkisini sağlamak için plastik şişe ile kapatabilirsiniz
budadığın zaman boyle bir bitki oluyor :
http://www.cpol.ru/Storys/fuksia_st.htm
saygılar
fatmadundar
22-05-2009, 12:29
Klarkiya saksıda da oluyor ama yerde daha iyi gelişiyor. Birarada olunca görüntüsü çok güzel oluyor. Kış ya da erken ilkbaharda ekerseniz daha çok boylanıp gösterişli oluyor.
İçi mavi olan küpeliyi fotoğraflardan başka hiç bir yerde görmedim. Eğer rastlarsam küpe sever arkadaşların tümüne haber vereceğim.
İçi pembe katmerli olanından ( benim balkonumdakini kastediyorsanız) da başka yerde görmedim. Onu (İzmir) İnciraltındaki İthal çiçekler satan bir serada yanlız bir kez gördüm ve hemen aldım. Çok güzel çiçekler açtı. Şimdi onu kurumaktan nasıl koruyabilirim bilemiyorum. Çünkü yaprakları ve tomucukları yumuşadı ve sararmadan dökülüyor. Küpelilerin sıcağa hiç tahammülü yok.
Tomurcuksuz hiç bir filizi olmadığı için çelik alıp dikemedim. Eğer yaşatabilirsem meraklıları için de çoğaltacağım. Bunun rengi pempe değil ama ne renk adlandıramadım.
fatmadundar
22-05-2009, 12:38
Bu halini görmek istemezsiniz:(
fatmadundar
22-05-2009, 12:57
Sn fikreteren, sizin bunu başarmanız daha kolay olur. Çünkü sizin oraların havası küpeli için ideal.
Merhaba,
Burada fidanlıklarda bu sene bolca küpeli var ve genellikle renkleri krem **** pembe,çiçekleri de bayagı büyük. Sarkıt saksılarda saksının heryerini kaplamış ve fiyatı 15-20 lira. Küpeli aslında çelikten çok kolay yetişen bir bitki ,geçen sene anneme yetiştirdiğim küpelide kuruyan bir dalı saksının dibine ekmiş ve unutmuşum .Dün farkettim bir karış küpeli beni selamladı ve üstünde 2 tane tomurcuk,çok mutlu oldum. Sevgiyle kalın.
Adalet Yağcı
22-05-2009, 13:39
Bunun rengi pempe değil ama ne renk adlandıramadım.
Kırmızı...hem de nar çiçeği, maşallah, bunu da yeni görüyorum.
Sevgili Fatmadundar, ben geçen yıl çiçekli uç dallardan çelik yapmıştım, hem de yaz sıcağında, hemen bir kaç çelik alın, anaç kurursa elinizde kalsın.
Küpelinize soğuk su verebilirsiniz, buz gibi olmasın ama, ve nisbeten daha serin ve gölge bir yere taşıyın, çok güzelmiş gerçekten.
Sevgili Optimusun resmini koyduğu küpeli yer küpelisi. Tek yıllık bitkidir. Tohumdan ekilir, çok farklı renkleri vardır. Diğer adı klarkiya .
Ben Klarkiya tohumu alıp ekmiştim, küpeli olduğunu hiç bilmiyordum, heyecanlandım şimdi. Gerçi o kadar çok tohum ektim ki hangisi hangisidir çiçeklenmeden tanıyamıyorum. Şİmdi çiçeklenmelerini daha sabırsızla bekleyeceğim.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=12896
Adalet Hanım, anneler gününde uğradığım Bauhaus da o kadar güzel çeşit çeşit küpeliler vardı ki anlatamam... 3 saksı yapraktan çok tomurcuğu olanlardan almıştım ama kasadaki kuyruğu görünce olduğu gibi arabayı bırakmıştım. Çok ta ucuzlardı.
bluejean1
22-05-2009, 20:02
Merhaba arkadaşlar.Tanıdığın birinden küpe çiçeği aldım.Yani çiçeğinin bir yerinden kırıverdi.Bende hemen diktim sal gibi zaten.Acaba tutar mı? 2 gün önce diktim yaprakları hala canlı bir değişme yok..Tutmasını çok istiyorum.
Teşekkürler
Adalet Yağcı
22-05-2009, 20:50
Adalet Hanım, anneler gününde uğradığım Bauhaus da o kadar güzel çeşit çeşit küpeliler vardı ki anlatamam... 3 saksı yapraktan çok tomurcuğu olanlardan almıştım ama kasadaki kuyruğu görünce olduğu gibi arabayı bırakmıştım. Çok ta ucuzlardı.
Ne...Ben olsam akşama kadar beklerdim, güzelim küpelilere nasıl da kıyıp bıraktınız sevgili Limon, kimbilir kendilerini ne kadar kötü hissettiler :(
Belçika'da seralardaki küpeler.Çok güzellerdi.Galeriye yükledim başka fotoğraflarını da.İzmr'de yaşamıyorlar ne yazık ki!! Geçen yıl benim küpelerim hepsi bir günde öldüler...:(
Küpe çiçeğim yaşamaya devam ediyor. İki gün arayla tüm yapraklarını ıslatıyorum.
fatmadundar
24-05-2009, 20:04
Farezyaaa!...
Aman allahım gözlerime inanamıyorum. Eğer dün kendinizin görüp çektiğinizi söylemeseydiniz bunun fotomontaj falan olduğunu düşünürdüm. Hem çiçekleri büyük hem de gövdeleri. Salt bunu görmek için Belçika'ya gidilir.
Evet ben de gördüklerim karşısında şaşkınlığa uğradım. Nasıl bu kadar büyümüşler diye şaşkın bakakaldım.Seraların resimlerini koydum galeriye .O kısımları birbirine bağlıyan koridor geçişlerinin tümünün tavanlarından küpeler sarkıyordu. Yan duvar kenarlarıysa sardunya çeşitleriyle duvar gibi kaplanmıştı. Saatlerce dolaşmışız, sanki bir rüya gibi; çıkınca saatin farkına vardık.Muhteşemdi.
Bir gezi mi düzenlesek seneye?:)
[QUOTE=zenfree;428977]Küpe çiçeğim yaşamaya devam ediyor.
Sayın Zenfree ,
Siz yine şanslısınız .İstanbul bizim burası kadar sıcak değil. İnşallah küpe çiçeğiniz sizi güzel çiçekleriyle mutlu eder.:)
Adalet Yağcı
24-05-2009, 21:29
İşte bundan (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=80890&d=1243114579) da istiyorum
Sevgili Farezya, sağından solundan bir kaç çelikçik alamadınızmı? Harika bir şey bu ya, insanın rüyalarına girer.
Sevgili Zenfree, Mersin'de de küpeli yaşamıyor, yazın yaylaya kışın Mersin'e taşımak gerekiyor. Allah nazardan saklasın, o na bir şey olursa eminim çok üzülürsünüz, tabi bizler de.
Adalet hanım,
Güzelliklerini seyretmekten kendimizi alamadık.Ben parça kırmaya kıyamam.Birde , boyumuzdan yükseklerdeydiler.
Kamera filan vardır,küpe çeliği hırsızlığından yakalanmakta var.:(
:D:D
Sevgili Adalet hanım,
Ne kadar yüksek bakarmısınız.
Bunlarda var.....Gövdeleine dikkat ettinizmi? Asma gibi olmuşlar.
Bu renk nasıl , çok güzel değilmi?
Gelecek yıl,Seraların açık olduğu tarihte ağaçlar net üyeleri bir gezi düzenlesekmi?:)
Arzu Kasapoğlu
25-05-2009, 10:47
Kraliyet serasını gezmeyi çok isterdim doğrusu, benim hayellerimdeki seraya çok benziyor.
Koridorlar en çok sevdiğim iki çiçekle bezenmiş.
Birde merak ettim sevgili farezya, bu küpeler saksı içinde mi duruyor.
Merhaba
Adalet hanım,gerçeğiyle resim o kadar farklı ki! Güzelliklerini anlatamam. Harika görünüyorlardı. Beğendiğinize sevindim.
Sn. Arzu Kasapoğlu,
Benim de şansım varmış,orada olduğum tarihe denk geldi.Çiçekler toprağa ekilmişti.
yooo bu sefer eminim bu küpeli, clarkia değil :D
işte yeni açan küpelim, sakan küpelilerden değil ama sanırım yukarı asarsam daha hoş görünür değil mi?
Koyu yeşil
27-05-2009, 13:38
Çiçeklerinin çoğunu açtı. Gözüm üstünde, bu yazı beraber atlatabilirsek, seneye diğer çeşitlerden de edineceğim.
TuruncuHis
27-05-2009, 15:00
Sevgili Koyu yeşil,
"diğer çeşitleri" ne demek? Mercan küpede de başka renkler var mı?
Benimki de açtı çiçeklerini ve keyfi yerinde gibi görünüyor. Bu yıl cehennem sıcağı evim ve balkonum için tek umudum rüzgarın serinletmesi. Biz de atlatırsak seneye ne alacağımı bileyim istedim de onun için sordum :D
Koyu yeşil
28-05-2009, 10:07
Turuncu his, bizimki mercan küpe ya, diğer çeşitleri derken farklı renk değil şu süslü fırfırlı olanları kasdetmiştim :)
Resimler muhteşem Farezya teşekkürler.
TuruncuHis
28-05-2009, 10:23
Sevgili Koyu yeşil,
Bende şu an Fuchsia'lardan 2 iştahlı fide ve bir de gelişmiş bitki var. Bu yıl erkenden başlayan 30 derecelere rağmen keyifleri iyi görünüyor.
Ben şöyle düşünüyorum; bir demet kesme çiçek alacağıma, bir saksı çiçek alıyorum. Bu mantıkla alınca ölmesine daha az üzülüyorum.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.