Bağlan

View Full Version : Küpe çiçeği, Küpeli (Fuchsia)

Sayfalar : 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

Koyu yeşil
28-05-2009, 10:44
Turuncu his aslında aynı şeyi ben de düşünüyorum ama baktığım bir bitki ölünce çok üzülüyorum, kendimi suçlu hissediyorum. O yüzden de bakımını ve isteklerini tam karşılayamayacağım bitkilere kendimi zorla tutup bulaşmamaya çalışıyorum. Gerçi ipin ucu çoktan kaçmış durumda :) Eşim dün gelen boş kutuyu görünce (ağlayan kalp ve zıpçıktı soğanları) 'hala ekecek yer var mı bahçede? ' diye manalı manalı sordu :))

yolac
28-05-2009, 11:25
Arkadaşlar,
Küpe çiçeğini sevmeyen yoktur herhalde.Ancak birşeye çok dikkat etmek gerekir.Bu çiçek susuz kalmayacak galiba.Evvelki sene kapıcıdan bir dal kırıp diktiğim küpe çiçeğim 1 mt boya ulaşmıştı iki senede.Bakamaya doyamıyordum ona.Bir seyahate giderken suladım 4 gün sonra döndüğümde kurumuştu.Ne kadar üzüldüm bilemezsiniz.
Oysa kapıcınınki merdiven altıda duruyor ve oldukça da sağlıklı idi.Ancak kapıcı iki ay evvel bizim apartmandan çıktı ve nereye gittiğini de bilen yok.
Sonuç olarak diyorum ki;Küpe Çiçeği=Yarım gün güneş+Su

begonvil 14
01-06-2009, 13:18
Benim küpe çiçeklerim de tomurcuklandı. Biraz pekmez verdim 3-4 gün sonra bana süpriz yaptı.

Hülya
01-06-2009, 21:40
Züleyha, Sevim4, Koyu yeşil.
Sevgili arkadaşlarım,beğenilerinizi belirten sözlerinize teşekkür ederim. Gerçekten hayal gibiydi çiçekler.
Ne yazık ki İzmir'de yaşatamıyorum.Balkonum çok güneş alıyor. Sıcağı hiç sevmiyorlar.Öyle olmasa pazardaki (çiçek pazarı) çok değişik fidelerde aklım kalmadı değil.
Ölürlerse üzülürüm diye almadan geldim. :(

suzan7
02-06-2009, 15:50
Benim küpelerim.Henüz açmadılar, ama bir kaç tanesi açmadan düştü.Sorunun ne olduğunu anlayamadım.

optimus
02-06-2009, 18:37
suzan7 , ben küpelilerde tomurcuk halindeyken fazla su verilmesi halinde tomurcuklarının düstügünü okumuştum, fazla su mu verdiniz acaba?

begonvil 14
02-06-2009, 22:16
Benim küpe çiçeğimin de resmini ekledim.

nilüfer67
02-06-2009, 23:13
Benim küpe çiçeklerim de tomurcuklandı. Biraz pekmez verdim 3-4 gün sonra bana süpriz yaptı.

Sevgili Begonvil 14 pekmez derken ne kadar pekmez?

optimus
03-06-2009, 07:01
bitkilerimiz serpilip büyüsünler diye nerdeyse yemekler yapıp vercez, pekmezi de ilk kez duyuyorum, işe yarıyorsa bende vereyim... ama böceklenmeye sebep olmuyormu?

begonvil 14
03-06-2009, 09:29
Sevgili Nilüfer 67 1 çorba kaşığı kadar pekmezi su bardağıyla sulandırıp diplerine azar azar verdim.. Sonra tomurcuk verdi 3 4 gün sonra.
Sevgili Optimus ben de forumda okudum. Bol çiçek veriyor yazmışlardı.Hep aklımdaydı sonunda denemeye karar verdim. Pekmezi vereli daha 10 gün falan oldu. Böceklenme olmadı. Forumda geçmiş sayfalarda var pekmezle ilgili açıklamalar. Biraz zaman ayırıp okursanız daha güzel bilgiler edininebilirsiniz.
Ayrıca küpe çiçeklerim kışın yapraklarını döküp kel kaldı. Ben de asprinle supradyn 4 lt kadar suda eritip hasta olan çiçeklerime verdim. Daha canlı oldu küpe çiçeklerim. Gelişimleri hızlandı.

optimus
03-06-2009, 11:24
çok hoşsunuz valla... eşim kıskanıyor artık beni, benimle bu kadar ilgilenmiyorsun diyor :dilli: bende her sabah **** toprağın ıslaklık durumuna göre 2 günde 1 çay veriyorum azıcık, baya fayda görüyor gibiyim...

begonvil 14
03-06-2009, 11:55
Çay ben de verdim. Çayın da faydası var. Aslında benim küpeler çok gür ve çok dallı, yapraklı, çiçekli..
Tomurcuklar açsın da fotoğraf makinasıyla çekecem resimlerini.
Sormayın benim eşim de aynı.. Ay şu çiçeğim susuz kalmış, yok bu çiçeğime fısfıs yapayım. Çiçekçiye yeni değişik çiçekler geldi mi acaba?
Hatta pazar günü Yedigöllerden gelirken de gözlerim tarlalarda. Acaba bu toprak humuslu toprak mıdır? Çiçeklerime iyi gelir mi? Evi seraya döndürdün diyor...

Nejla K.
03-06-2009, 12:08
Begonvil 14 ve optimus, küpe çiçeğine bir yılı aşkın bir süredir bakan biri olarak ben de küpe çiçeklerime ve hatta pek çok çiçeğe pekmez ve çay verdim. Pekmezin küçük siyah böcekler yaptığını düşünüyorum ama dışarıda olduğu için ve çiçek açtırmak gibi bir etkisi yüzünden etkisini tartışılmaz sayıp devam ettim. Hatta annemin önerisi ile yalnız çay değil, çayın çöpe attığımız posasını da çiçeklerime özellikle küpe çiçeğime veriyorum. Annem toprağı havalandırıp torf etkisi yapacağını söyledi. Bir nevi kompost oluşturuyor sanırım. Ama bu anlattığım durumlar sadece birer deneyim, doğruluğu tartışılır... Ancak benim aklıma takılan şu ki, kışın en sert dönemlerinde küpe çiçeklerim hasta olmalarına rağmen çiçek açtı ve uzun süre açık kaldı. Şimdi yeniden tomurcuk dolu... Sizce bu durum normal mi? Küpe çiçeği yaz aylarında da çiçek açar mı?

begonvil 14
03-06-2009, 12:19
Pekmez sadece 1 kere verdim ben. Bir daha vermeyeyim o zaman. Çayın posasından ben de vermiştim. Aslında ben küçükken halam bardağın dibinde kalan çayı verirdi çiçeklerine. Çokta güzel çiçekleri vardı. O zaman çaya devam:))
Küpe zaten yaz aylarında çiçek açar diye biliyorum. Kışın açıpta yazın açmaması anormal olurdu bence. Sanırım küpeniz çok aydınlık güneş gören bir yerdeydi. Kışında açması kötü birşey değil sanırım.

İklimsiz
03-06-2009, 12:22
Küpe çiçeklerimiz için küpeli sıfatını kullanmayalım lütfen.

Bir süre sonra dilimize yerleşir, asıl ismini unutturur.

COYOTE
03-06-2009, 17:06
Küpe çiçeklerimiz için küpeli sıfatını kullanmayalım lütfen.

Ama bu çiçek için küpeli zaten çok eskiden beri kullanılıyor.
'Küpeli'yi tercih ederim;)

meraklı
04-06-2009, 10:08
Bu da benim pembe küpelim. 3 TL'ye fidancıdan aldım, henüz açmamış olduğu için rengini bilmiyordum, çok güzel çiçekleri varmış :)

Sn Farezya'nın eklediği küpe çiçeği resimleriyle gözümüz gönlümüz bayram etti :)

meraklı
04-06-2009, 14:59
Bu küpem de bu kış çelikten çoğalttığım, sürekli uzayıp yaprak veriyordu. Sonunda 2 küçük tomurcukta verdi :)

emrezgi
04-06-2009, 16:08
.Ben de asprinle supradyn 4 lt kadar suda eritip hasta olan çiçeklerime verdim.
merhaba acaba bu karışımı bütün çiçeklere uygulasak aynı sonucu alır mıyız siz daha önce denediniz mi başka çiçekler üzerinde :confused::confused:

kılıç
04-06-2009, 17:05
Bunlarda benim küpe çiçeklerim.Arkadaşlarıyla tanışsınlar istedim...

manolya
05-06-2009, 08:29
Boyuna bakmadan açan minik küpe çiçeğim:) ve açmak için bekleyen pembe arkadaşı. Açık balkonda sabah güneş doğarken az bir zaman güneş alabiliyorlar, günün diğer saatlerinde gölgede kalıyorlar.

83885

83886

begonvil 14
05-06-2009, 10:38
Çok güzel çiçekleriniz var. Renklerine bayıldım.
Sevgili Emrezgi diğer çiçeklerime de uyguladım. Güdük bir sardunyam vardı boyu hızla büyümeye başladı. Küpelerime de uyguladım.
Sevgili Optimus Evet size dedim. Bendeki çiçekleri budayınca hepsinden gönderecem.
Aslında tomurcukta olmasaydı şimdi de gönderirdim ama ilk defa görecem çiçeklerini...

Arzu Kasapoğlu
05-06-2009, 12:04
Sevgili kılıç, küpe çiçekleriniz güzel ötesi, süperler :eek:Arasıra küpelerinizi yine resimleyin olur mu :)

.

Nejla K.
05-06-2009, 13:07
Sayın Kılıç, küpe çiçekleriniz çok hoş gerçekten. Ancak size bir şey soracağım... Ben de küpe çiçeği bakıyorum ama çeliklerin hiç birini tutturamıyorum. Çeliği ne zaman alıyor, nasıl bir toprağa dikiyor ve nelere dikkat ediyorsunuz? Şimdiden teşekkürler...

kılıç
05-06-2009, 17:28
Nejla arkadaşım çelikleri ne zaman gerek görürsem o zaman koparıp ekiyorum.Ektiğim toprağa
gelince bir tanıdığımız mantar yetiştiriyor o mantarları hasat edince kalan gübreyi atıyorlar bende hem çiçeklerime hemde kovalardaki sebzelerime o gübreyi ve sadece su veriyorum.Hiç bir takviye yapmıyorum.sevgiler saygılar...

günebakan
05-06-2009, 22:42
Bu Fatma Dündarın verdiği tek bir tanecik küpe çiçeğim rengi pembe şimdilik bu şekil'de açınca resmini tekrar eklerim:)

84213

manolya
08-06-2009, 08:45
Bu mesajdaki (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=438038&postcount=686)tomurcuk halindeki pembe küpe çiçeğim katmerli çıktı:)

merakli
08-06-2009, 11:53
Yetiştirmeyi beceremediğim küpe çiçeği... Adana'nın sıcağından pek hoşlanmıyor sanırım. Hemen beyaz beyaz böceklenip yaprağını döküyor. Bir türlü bu çiçeğin dilini çözemedim.

İmrenerek çiçeklerinize bakıyorum hepsi harika görünüyorlar.

manolya
08-06-2009, 12:31
Meraklı evet serinlikten daha çok hoşlanan bir çiçek küpe. Ben de ilk kez bu yıl yetiştirmeye başladım ama annemin çok güzel yetiştirdiği ve evimizde sürekli olan bir çiçek olduğu için gözlemlerim bu yönde. Hevesiniz kırılmasın, mart gibi seralara ilk çıktığında alıp, sıcaklar başlamadan çiçeklerini 1-2 ay seyredebilirisiniz. Daha sonra tam gölge ve hava akımının olduğu bir köşede yazı geçirebilir belki.

callypso
08-06-2009, 13:23
Bunlarda benim küpe çiçeklerim.Arkadaşlarıyla tanışsınlar istedim...

ay-ay-ay......başka ne diyeyim ,MaaşAllah ! nazar değmesin ! çok tebrik ederim sizi, sayın kılıç

bunlara nasıl bukadar güzel bakıyorsunuz?hemen bizimle paylaşmanızı rica ederim , onemle rica ederim....
benim fuchsia'larım uzadıkça uzadılar, hem besin veriyorum, pekmez de yedirdim, budama yaptım, saksısı gölgede, dalları az güneş görecek şekilde yerleştirdim, çiçek açtılar ama yine de daha iyi olmaları lazım diye düşünüyorum....acaba budamayı mı yanlış yaptım? fotograflarını çeksem daha iyi anlaşılır mı ?

saygılarımla

kılıç
09-06-2009, 22:13
Sayın callypso ne pekmez ne bal nede budama yapıyorum. bir tanıdığın yetiştirip hasat ettikten sonra tarlaya attığı mantar gübresine ekip doğal hallerine bırakıyorum.evim dördüncü kat ama üzüm asması sarılı onun gölgesi iyi geliyo herhalde birde bol miktarda SEVGİ...

limon
10-06-2009, 12:03
Geçen haftasonu aldığım Küpelerin yaprak renkleri sizinkiler gibi koyu canlı yeşil değiller, ne vermem gerekir?

zenfree
10-06-2009, 23:06
Çok mu güneşte kalıyorlar?

limon
11-06-2009, 12:26
Geçen Pazar günü aldığımda böyleydi Zenfree, ben yarı gölgede tutuyorum.

Koyu yeşil
11-06-2009, 12:46
Küpe çiçeğinin demir sevdiğini hatırlıyorum. Ortancalara yaptığımız gibi biraz demir gübresi ekleseniz sulama suyuna?

homeopati
11-06-2009, 13:12
Geçen Pazar günü aldığımda böyleydi Zenfree, ben yarı gölgede tutuyorum.

sevgili limon naçizane bir kaç bilgide ben vereyim ...her küpe aynı yaprak rengini taşımayabiliyor uzun zamandır küpe yetiştiriyorum ben .çoğunlukla bitkinin genel yapısına yaprak rengine baktığımda ne renk olduğunu katmerli veya düz çiçeklimi açacağını önceden tahmin edebilirsiniz aslında ..kimilerinin yaprakları çok açık yeşil hatta sarıya çalan renkte olabiliyor bazılarıda çok koyu yeşil veya damarlı kızılımsı olabiliyor..ayrıca küpeye gereğinden fazla gübre vermek bitkiye zarar verebiliyor ...resim yükleyebilirseniz yaprak rengi ve formundan problem olup olmadığını veya doğal renge sahip olup olmadığını aktarabilirim sevgiler

limon
12-06-2009, 00:11
Çok teşekkür ederim, gündüz fotoğrafını ekleyeceğim.

jineop
12-06-2009, 07:51
Sabah güneşini ve sabah sulanmayı çok seviyor,yazın hergün sulanmalı ,kışın hafta da 2 kez.Kökleri sürekli neme ihtiyaç hissediyor. Sabah güneşi,havardar dış mekan,ve sabahları sulamak .Bunlar benim deneyimlerim.

Netten alıntı
http://www.alivesitesi.com/tag/kupeli-toprak-nasil-olmali

Küpe çiçeği bakımı: Öncelikle, bu bitkinin bir dış mekan bitkisi olduğunu bilmelisiniz. Aşırı sıcak yerleri hiç sevmez. Açık havada kızgın güneş altında yaşayabilir, çiçek açabilir ama eğer balkonda yetiştiriyorsanız çok sıcak zamanlarda rüzgâra açık bir yerde bulundurun. Sık sık yapraklarını ıslatın. Aksi takdirde ölür. Evde yaşamaz. İlle evde olsun istiyorsanız bu mümkün değildir. Zaman zaman en fazla bir günlüğüne ev içinde misafir edebilirsiniz. Yarı gölgeli ve serin açık hava mekânları en sağlıklı gelişeceği yerlerdir.

İlkbaharda güzelce budamasını yapın, köklerini fazlalıklardan temizleyin, yadırgamayacağı yeni bir toprak bulunan uygun büyüklükteki bir saksıya dikin.

Küpe Çiçeği Yetiştirilmesi:

Katmerli kırmızı - beyaz
Her türlü toprakta yetişebilir. Ama gübre katsanız bile yıllarca saksılarda kullanılan aynı toprak iyi değildir. Musluk suyuyla sulana sulana içinde zararlı maddeler artar. Açık hava süs bitkileri genelde toprak seçmez. Gıdalarında güneş en önemli unsurdur. Küpe çiçeği gibi bazı bitkiler her ne kadar az güneş istese de tamamen güneşsiz kalınca gıdasız da kalırlar.
Yanına bir sopa dikerek dallarını bağlamalılısınız. Yoksa dallar çiçekleri taşıyamayacağından aşağı doğru eğilirler. Bu özelliğinden dolayı saksıyı yüksekçe bir yere koyarak dalları aşağı sarkık gelişecek şekilde yetiştirenler de vardır.

Buraya kadar okuduysanız tekrar hatırlatayım: Kapalı mekanlarda yaşatabilmek zordur; bu kapalı alan eğer serin ve çok havadar ise şanslı olabilirsiniz. Ben yaşattım diyen varsa, küpe çiçeğinin bulunduğu yerde muhakkak kuvvetli bir temiz hava akımı var demektir. Açık havada, doğal şartlarda en iyi şekilde gelişir. Bazı türleri kışın camekanlı balkonlarda çok serin ortamda kışın dahi çiçek açmaya devam eder.

Bol çiçek açmasını sağlama teknikleri:
Anlatacağım usul küçük küpe çiçeği fidelerinde yapılır.

Henüz mini bir fide iken, meselâ başka bir yazımda anlattığım » tepe çeliği ile yetiştirdiğinizde; tuttuğundan emin olmanız için taze yapraklarla yapraklanarak uzadığını görmelisiniz. Birkaç santim uzadıktan sonra aşamada en üst kısmı kesin atın.

Böylece bir dal olarak uzayacağına en az iki dal olarak uzar. Bu dalları da yeterince uzadıkları zaman uçlarını kesebilirsiniz. Böylece dallı budaklı olur. Ne kadar çok dallı budaklı olursa o kadar çok çiçek açar. Bir de çiçek açtıktan sonra gıda takviyesi (gerekirse) yapabilirsiniz.

COYOTE
12-06-2009, 09:47
Sn homeopati belki bana da yardımcı olursunuz;)ilk defa küpe çiçeği aldım o da şansa seçtim ne renk belli değil. Süpriz:D

Nejla K.
12-06-2009, 10:53
Sayın Coyote, edindiğim tecrübelere göre, ana gövde kırmızı **** bordo ise o küpe çiçeği de o renklerde oluyor. Ana gövde açık renk ise beyaz dışı olan ama içi koyu renkte bir küpe çiçeği açıyor. Bence sizin küpe çiçeğiniz benim avatarımdaki küpe çiçeği gibi dışı pembe içi mor katlı olacak.

COYOTE
12-06-2009, 10:59
Teşekkür ederim. Güzel olacak o zaman yaşasın.

Bilal
13-06-2009, 10:35
Benim küpe çiçeğim.

limon
15-06-2009, 14:15
Küpemin çiçekleri şöyle, çiçek tomurcuklarına içim giderek bir kaç dalda tepe budaması yaptım, budadıklarımı da diktim.

86894

jineop
15-06-2009, 15:40
Sevgili Limon ,
Benim ki de tıpatıp aynısı,okuduktan sonra ben de üzülerek yaptım ve kestiklerimi de hemen dibine ektim.1 Hafta da yana doğru yayılmaya başladı bile.Sevgiler

nilüfer67
15-06-2009, 23:18
Ben de geçen ay sarkan cins küpeli aldım çok sağlıklıydı fakat zamanla yaprakları rengi değişmeye ve seyrelmeye başladı.toprağı kurudukça 2-3 günde bir suluyorum ve açık havada tutuyorum.Bir türlü problemi anlayamadım.

celalsungur
15-06-2009, 23:33
Ben de geçen ay sarkan cins küpeli aldım çok sağlıklıydı fakat zamanla yaprakları rengi değişmeye ve seyrelmeye başladı.toprağı kurudukça 2-3 günde bir suluyorum ve açık havada tutuyorum.Bir türlü problemi anlayamadım.
Ben yıllardır anlayamadım.;)
Sabah güneşi seviyormuş, bir de suyu azar azar hergün vermeliymiş. Okuduklarımdan aklımda kalan bu. Yarın ben de bir tane alıp son bir defa küpeli şansımı deneyeceğim.

berduray
15-06-2009, 23:39
Ben de CelalSungur Bey, her sene artık almayayım, yaşatamıyorum diyorum ama dayanamayıp yine alıyorum, sil baştan herşey.

Bu sene 3 saksı küpeli aldım ve üçünün de durumu kötüye gidiyor yine.

Sık sulamam, fısfıs yapmam yetmiyor.Burada okuduklarımdan sonra da eve almaya korkar oldum.

Küpelilerim 2-3 yaşındaymış, satıcı öyle söyledi.Gövde artık odunsulaşmış, boyu da epey var fidanların.Yaprak dökmeye başladı seri bir şekilde.

Acaba biraz budama yapsam bu mevsimde zararı mı olur, yoksa yararı mı?

Balkonum hakikaten sıcak oluyor.

Tecrübesi olan dostlar paylaşabilir mi?

celalsungur
15-06-2009, 23:44
Küpelilerim 2-3 yaşındaymış, satıcı öyle söyledi.Gövde artık odunsulaşmış, boyu da epey var fidanların.Yaprak dökmeye başladı seri bir şekilde.

Acaba biraz budama yapsam bu mevsimde zararı mı olur, yoksa yararı mı?

Balkonum hakikaten sıcak oluyor.

Tecrübesi olan dostlar paylaşabilir mi?
Budama işini yarın Jineop ile Limon'a soralım. Balkonda hava akımını kesmeden gölgeleme yapsanız faydası olur mu acaba?

homeopati
16-06-2009, 00:18

nilüfer67 .....çiçeğinizin ..yapraklarının kızılımsı damarları belirginleşti ve genel yaprak dokusuna yayılan morumsu bir renk aldı ise ve hastalıklı bir görünümü var ise? çok geç kalmadıysanız kurtarmanız mümkün ...1.adım aktive etmek için suya 1 aspirin eritin ve bununla sulayın.....2.adım mutlaka parazit bit taraması yapın...şayet var ise bunlardan kurtulun...3.adım hastalıklı yaprakları rengi deforme olanları bitkiye zarar vermeden koparıp atın korkmayın her kopardığınız yaprak dibinden sağlıklı yapraklar çıkartacaktır ....4. adım uç budama yapın ..çiçekleri varsa bile acımayın ....mümkünse az esintili bir yere alın bitkinizi .....düz kırmızı açan renklimi küpeniz ? şayet öyle ise rüzgar sevmiyor hatırlatırım hemen hastalanıyor kırmızı ya kırmızı açan küpeler ....ve düzenli sulamyın 3 gün aralıklar çok uzun küpe çiçeği için ....her gün yapın fakat gece veya akşam üzeri değil ...sabah sulayın ..

homeopati
16-06-2009, 00:24
Küpemin çiçekleri şöyle, çiçek tomurcuklarına içim giderek bir kaç dalda tepe budaması yaptım, budadıklarımı da diktim.

86894

çiçeğiniz sağlıklı görünüyor...eflatun çiçekli küpelerin yaprak renkleri kırmızılara oranla daha açık renkli yaprak boyutları daha büyüktür gürleşmesi için budamayı bende belli aralıklarla tekrarlıyorum ısırganı deneyin homeopati balkon başlığında vermiştim tarifini çok faydasını görüyorum ben çiçeklerimde

homeopati
16-06-2009, 00:40
[QUOTE=berduray;446008]Ben de CelalSungur Bey, her sene artık almayayım, yaşatamıyorum diyorum ama dayanamayıp yine alıyorum, sil baştan herşey.

Bu sene 3 saksı küpeli aldım ve üçünün de durumu kötüye gidiyor yine.

Sık sulamam, fısfıs yapmam yetmiyor.Burada okuduklarımdan sonra da eve almaya korkar oldum berduray ...odunsu gövdeli olduğunu söylüyorsunuz ...muhtemel satıcı uzun bir süredir aynı saksıyı kullanıyor ...tek kök olup olmadığına bakın bir kaç kök aynı saksıda ve bunlar odunsulaşmış ise kökleri ayırın ve saksı değişimi yapın köklere çok zarar vermeden ....çiçekleri sizi ürkütmesin ben pek çok sefer denedim hiç bir şey olmadı bitki çiçekli ikende değiştirebilirsiniz saksıyı ....yeni toprak ilave edin saksınızın boyunu bilmiyorum gerçi ... orta boy bir saksı kullanın ...çok küçük olmasın ...tek dikkat etmeniz gereken nokta sabah saatinde ve süratle bu değişimi yapın ...aspirin ile aktive edip sulayın ....yaprak biti kontrolü yapın ....ve diğer arkadaşlara önerdiğim gibi uç budaması yapın .sulama miktarı hakkında herhangi bir açıklama yapmamışsınız ...yükleyeceyiniz bir resim konuyu daha netleştirebilirdi gerçi .. probleminiz üzerine tahmini çözümler sunuyorum ...fakat faydasını göreceyinizi sanıyorum...

limon
16-06-2009, 10:31
Teşekkür ederim homeopati. Çok tomurcuklu dallara kıyamadım ama çoğunun tepe budamasını yaptım.

homeopati
16-06-2009, 10:48
Sn homeopati belki bana da yardımcı olursunuz;)ilk defa küpe çiçeği aldım o da şansa seçtim ne renk belli değil. Süpriz:D

damarlı yaprakları belirgin sanırım ...çok yakın bir çekim değil ...bende kırmızı olduğunu tahmin ediyorum ....cevap için geciktim kusura bakmayın

bernacyhn
16-06-2009, 12:16
Komşumuzdan iki tane minnacık çelik aldım suda köklendirdim ve az önce diktim. Tecrübelerinizden faydalanarak güzel küpe çiçekleri yetiştirmek istiyorum. Bütün paylaşımlarınızı teker teker okuyacağım. Emekleriniz için ellerinize sağlık...

Keyifli Hobiler
16-06-2009, 17:36
Arkadaşlar merhabalar,
cumartesi günü bir tane küpeli aldım, bugün yapraklarına baktıgımda minik minik böcekler gördüm igne ucu kadar boyutu var böceklerin minnacık ve cok yakından bakmayınca anlaşılmıyorlar öyle üzügünüm ki böceklendigi için lütfen bana yardımcı olun bu böcekleri nasıl defedebilirim..
Ne kullanayım aspirinli su sizce iyi gelir mi?
Böceklenme neden olur sizce?

homeopati
16-06-2009, 18:51
Arkadaşlar merhabalar,
cumartesi günü bir tane küpeli aldım, bugün yapraklarına baktıgımda minik minik böcekler gördüm igne ucu kadar boyutu var böceklerin minnacık ve cok yakından bakmayınca anlaşılmıyorlar öyle üzügünüm ki böceklendigi için lütfen bana yardımcı olun bu böcekleri nasıl defedebilirim..
Ne kullanayım aspirinli su sizce iyi gelir mi?
Böceklenme neden olur sizce?

mine hanımın ev yapımı ilaç larından deneyebilirsiniz ...veya marketlerde sabun esaslı bit ilaçları satılıyor onları kullanın veya ısırgan soğan suyu karışımını tatbik edin .... bir an evvel kurtulun bitlerden ...aspirinli su bit mücadelesi için kullanılmıyor .Sağlığı bozulan bitkilerinizin direncini arttırır

Keyifli Hobiler
16-06-2009, 19:25
İlginize çooook teşekkür ederim hemmen bunlardan birtanesini deneyecegim.
Sevgiler

hazan-z
16-06-2009, 20:37
Küpe çiçeğini çok sevmeme rağmen Adana'da yetiştirmek çok zor. Hem yetişse bile çok sağlıklı bir görünümü olmuyor.Ben ancak yaylaya gittiğimde küpe çiçekleriyle hasret gideriyorum.Artık o güzelleri Adana'ya getirip telef etmekten çoktan vaz geçtim.Yetiştiren arkadaşlara ellerinize sağlık diyorum.Sevgiler.

Yeşim
17-06-2009, 13:57
Evet, belli oldu ki küpeli sevdasına son verilecek. Sözüm Bodrum, Adana , Antalya gibi sıcakların aşırı olduğu yörelerdeki arkadaşlara..Her yıl ısrarla alıp, her türlü yöntemi denememe rağmen yaşatamıyorum ben de.Bu yılın üçlüsü yine can çekişiyor; resmen haşlandılar.Gölgede ve diğer saksıların arasında olmalarına rağmen..Arzu ve heveslerimize yenilmektense,doğanın emrine uymak sanırım en doğrusu olacak. Elveda güzel, nazlı küpe çiçekleri..

İlkin
17-06-2009, 14:25
Ben de Adana'da yaşıyorum. Bu yazıları gördükçe korkmaya başladım inanın. Benimkisinde hala bir sorun yok, toprağı hiç kuru bırakmamaya çalışıyorum. Bakalım dediklerinize göre ne kadar yaşamayı başaracak. :(

yesim ozgun
17-06-2009, 17:18
kupe ile ilgili goruslerim en son Londraya gelmemle degisti. Daha once bir turlu yasatmayi basaramadigim kupe ciceklerini burada agac olmus, her bir dalinda onlarda cicek acmis, dallari cicekler yuzunden yere sarkmis olarak gordugumde beni aldi bir dusunce.

bakin ortam ve hava satlarini yaziyorum. Sanirim bir mantik gelistirebilirz.

Su anda yaz mevsimi oldugu halde burada hava sicakligi maksimum 20 derece. Geceleri 7 dereceye kadar dusuyor. Her sabah mutlaka yagmur yagiyor. Kupe cicekleri genelde bahceye dikili, ancak saksida olanlarda disarida duruyor. Saksida duranlarda sarkan dallari sarkik sekilde dursada topraktan biraz yukarida olan bolum bir sopa, bambu gibi bir yardimci destekle bagli. Fotograflarini cekmek isterdim ancak bahcelere girmek pek mumkun degil. Zaten fotografta cikacagini sanmiyorum. Burada gunes bir bulutun arkasina girip bir cikiyor. Sabah gunes yagmurdan sonra olanca hiziyla etrafi isitiyor. Bu kupe ciceklerinin dallarina baktigimda hepsi doguya dogru bakiyor ve yari golgede olan kisimlari cok saglikli ve bir o kadar cicekli direk gunes goren dallar ciliz yari golgedekiler kadar cok cicekli degil. Bulundugum evin 3 yan balkonunda saksida 2 metre boyunda bir kupe onu gozluyorum surekli. Evin sahibini hic gormedim sularken cunku hergun yagmur yagiyor. Direk ruzgar almamasi icin genelde bahcelerde duvar dibine ekilmis hepsi. Baska bir evde terasta gordugum el kadar buyuk cicekli sari telleri olan kupe cicegini 2 gundur gormuyorum cunku asiri firtina var. Sanirim iceri aldilar.

simdi burdan cikarttiklarim. Cok yakici gunes sevmiyorlar. Doguya bakan yerde, sabah gunesi ile besleniyorlar. Hergun mutlaka hem fisfisla yapraklarinin nemlendirilmesi gerek, ayrica yavas sekilde sulanmasi gerekiyor. Yagmur suyu beslenmesine katkida bulunuyor. Musluk sularinda bulunan kirec ve klor cabuk bozulmasina neden oluyor. Hemen hemen her bahcede bir varil duruyor ve sanirim yagmurun degmedigi bitkilerini de bu varildeki kovadaki su ile suluyorlar. Turkiyede yagmur suyuna mukabil su ne kullanabilirz. Ozel satilan utu sulari olur mu ki ya da arabalara konulan su???

Nejla K.
17-06-2009, 18:30
Tomurcuktaki küpe çiçeğimin dayanamayıp fotoğraflarını ekliyorum. İnşallah yaz sıcaklarında ölmez de çiçek açarsa yine eklerim.

Arzu Kasapoğlu
17-06-2009, 20:16
Tespitleriniz çok yerinde olmuş Yeşim hanım. Küpe çiçeği sıcaktan çok etkileniyor ve çiçek açmıyor. Ben de bazen yapraklara su püskürtüyorum ve bunun küpe çiçeğine iyi geldiğini düşünüyorum.

Bildiğim kadarıyla İngilizler küpe çiçeğine çok meraklı hatta küpe çiçeği dernekleri de var.
Yarışma bile düzenliyorlar :)

Günüm
17-06-2009, 20:32
Koyu renkli çiçekleri olan küpeliler sıcaktan çok daha fazla etkileniyor. Açar açmaz ya kararıyor ya da tomurcuklar açmadan düşüyorlar.

optimus
18-06-2009, 07:10
dün, ön balkonumda haşlanan ve daha açmadan dökülen tomurcuklarından dolayı, küpelerimi (arkada bitlerle dolu bir nar ağacının dalları balkonuma uzanmasına rağmen) arka balkona aldım. orası çok daha serin. *** tekrar açar küpelerim.

bir sorum da şu: burası küçük yer, öyle çok çeşitte küpeler gelmiyor.nadiren de olsa farklı gelen küpeler ise ağaçsı gövdeye sahip, gene de ben dayanamayıp aldım. şimdi ben onları çoğaltabilir miyim? uç kısımalrından yaklaşık bir 6-7 cm en fazla 10cm lik kıısmları yaş. o kısımlarından çiçeklenmesi bitince çelik alabilir miiym? ağaçsı gövdeli olanlarlar gerçekten o kadar bakımsız bırakılmış ve öyle gelişi güzel üzerlerinden çelik alaınmış ki... estetik durmuyorlar ama çelik alabilirsem diye gene de fideleri satın aldım. bu konuda tecrübesi olanalr fikir verebilir mi? ne yapabilirim küpelerimi çoğaltmak için ?

suzan7
18-06-2009, 17:54
Benim acınası durumsaki küpelerim.Onların bu hali içimi acıtıyor.
Baksanıza zavallılar sararıp soluyorlar.Çiçeklerini açmadan döküyorlar.
Kazara açanlarda perişan bir halde soluk veburuşuklar.
Küpelerin bu hali beni çok üzüyor.Bir sorunları var ama bana dertlerini anlatamıyorlar,**** ben onların dillerinden anlamıyorum.
Acaba sevdaya düşüp hasretlik çekiyor olmasınlar.Sizler ne dersiniz.

Volare
18-06-2009, 18:58
Merhaba ,
bu gün gördüğüm küpe çiçegi beni utandırdı , bu kadar çabuk pes edip ,yetiştirmekten vazgeçtiğim için .
Kendisi İzmir Buca'nın bir dag köyünde .
Bir kadın hayal edin -arka bahçesinde yazın ,kışın da bodrumda saklayarak ,
her yağmurda dışarı taşıyan ,sonra da içeri alacak kadar küpesevdalısı ;)
Boyu 1 metre ,çiçekleri çok mini ,dallar odunsu olmuş ,yaklaşık 7 yaşında...

emrezgi
18-06-2009, 18:59
Bu sene ilk defa küpe çiçeği aldım çok güzel gidiyorduk balkonda gölge bi yerde duruyordu fazla bunalmasın diye burda okuduğum gibi yapraklarına arada su püskürtüyordum ama bu sbah baktığımda tek bir canlı yaprağı kalmamıştı hepsi sıcaktan yanmıştı içeriye aldım bir ümitle serinde belki kendine gelir daha çiçeğini bile görmemiştim :(
Bir çiçekçiye sordum su püskürtme dedi yerden yansıyan güneş ışınları yapraklarda su olunca daha fazla yakıyormuş benimde o yüzden yandı sanırım :(

yesim ozgun
18-06-2009, 22:26
nihayet fotograflayabildim.

cogunlugu saksida ancak bahcelerin icine goirmedigim icin disaridan cekmek zorunda kaldim.

87815
87816
87817
87818
87819

yesim ozgun
18-06-2009, 22:30
Pembe kupe buyuk cicekli. fotografini cekerken sahibi cikti ve bana kizdi:( Nedenini anlamadim:) Nazar degmesinden mi korktu acaba?!!!

geneli pembe mor katmerli, katmersiz cicekli olanlari nadir goruluyor. Genelde sahipsiz evlerin bahcelerinde yayilmis cali gibi gorunuyorlar katmesizler ama cicek dolu ustleri:)
87820
87821
87822
87823
87824

bun larin cogu yari golgede ustleri acik ... bir tek sabah gunesi oliyorlar.

tolgahann
18-06-2009, 22:36
Acaba bizde saksıdakileri bahçeye alsak,böyle ağaçlaşırlar mı?
Donlardan etkilenirler sanırım.:(:(:(

Nejla K.
18-06-2009, 22:42
Yeşim Hanım fotoğraflar süper...Bizim küpelerin neden böyle olmadığını şimdi daha iyi anlıyorum. Biz sıcak bir ülkeyiz, küpe çiçeği nemi ve serin havayı seviyor. Güneşle hiç arası yok... Sanırım serin bölgelerimizde Özellikle Karadeniz bölgesinde yetişeceğini düşünüyorum. Bir Egeli olarak sanırım hiç şansım yok....NOT: Bahçenin sahibi fotoğrafları izinsiz çektiğiniz için kızmış olmasın?

yesim ozgun
18-06-2009, 22:44
Bol su, soguga yakin ilik hava, odunlasana kadar sarkan dallarina destek gerekiyor bence. Gorduklerim bunlar resimlerden onceki mesajimda da buradaki kosullarin tahlilinin yaptim. isik istiyor ama direk gunes degil. hergun 2-3 kere sagnak yagmur var burda. Ruzgar olunca hemen iceri aliyorlar balkonlardakileri. Sabah gunesi aliyorlar bir kere oglen gunesi ustlerine vurmuyor. Ve en onemlisi de yagmur suyu ile sulaniyorlar.

Bilmiyorum valla elimden geldigince sok tohum toplamaya calisiyorum. Bunlar en azindan saglikli oldugunu bildigimiz uretken tohum olduguna emin oldugumuz anasi babasi belli kupecicekleri:) Bakalim soyunu bildigimiz bu tohumlari yetistirebilecek miyiz?

yesim ozgun
18-06-2009, 22:46
bilmiyorum neden kizdi? Suratsizdi zaten. Sonrasinda ozur diledim, tebrik ettim bu kadar guzel bir cicek yetistirdigi icin. Sanirim kopartacagim sandi:) Ama bahceden disari tasmisti bu kupeli kiz. Bakan bir daha bakiyor masallah.

berduray
18-06-2009, 23:01
İklim, iklim ne yapsak boş...Yağmurdaki şifa, damacana suyunda yok tabi ki...

Bir sıcak rüzgar geldiği anda yapraklar un ufak olup anında dökülüyor, kuru yufka gibi.

TuruncuHis
19-06-2009, 00:36
Buz torbalarından birkaç parça koydum bugün saksılarına. Hatta buzları uzunlamasına olacak şekilde yırttım poşeti ve gövdeye sardım. E daha ne yapayım? Biraz vefa olur bitkide yaaa...
Acaba kükürtten mi zarar gördü diye de düşünüyorum. Onu püskürtmesem kırmızı örümcekten ölecekti.
Sıcak, akar, kükürt. Hangisine kızdı acaba deli gibi bir hızla büyüyen Küpe'lerim?

celalsungur
19-06-2009, 00:38
Buz torbalarından birkaç parça koydum bugün saksılarına. Hatta buzları uzunlamasına olacak şekilde yırttım poşeti ve gövdeye sardım. E daha ne yapayım? Biraz vefa olur bitkide yaaa...
Acaba kükürtten mi zarar gördü diye de düşünüyorum. Onu püskürtmesem kırmızı örümcekten ölecekti.
Sıcak, akar, kükürt. Hangisine kızdı acaba deli gibi bir hızla büyüyen Küpe'lerim?

Kükürte dayanamamıştır. Kükürtle istemeden tüm evi saran hedera sarmaşığı kuruttum ben.

TuruncuHis
19-06-2009, 01:06
Bu kükürtle son iştigalim. Çevre dostudur dedik, besindir dedik şu hale bak. Selluka'mı da zor kurtarmıştım onun zararından.
Fakat bir türlü emin olamıyorum ki; kükürt uygulamamla başka sorunlar da bir arada oluyor. Hangisi yüzünden zayi oluyor bu çiçekler çözemedim.

Volare
19-06-2009, 01:18
Sayin TuruncuHis ,
tum zararli mahlukata uygun ,,Dursban 4'' isimli urun var .
Yoksa cok zaiat veriliyor .
Agir ruhsal travma oluyor sonra bize...

TuruncuHis
19-06-2009, 01:25
Benim amacım doğaya zarar vermemek sevgili Volare; o nedenle kükürtü seçmiştim.
Bir de bu ticari preparatlar amatör boylarda olmuyor. Kullanma süresi boyunca 1/50'sini ancak kullanabiliyoruz. Bu durumda zehire para vereceğime yeni çiçek alırım mantığı oluşuyor. E atamıyorum da, alamıyorum da...

Haklısınız, tüm semptomlar var; ağır ruhsal travma :D

Volare
19-06-2009, 05:57
Sn.TuruncuHis,
Ayni dusuncdeyim , dogaya zarar vermemek ,
sadece cok deger verdiklerimde kullanmak uzere ben de arastiriyorum .
Bir yerde bu urunu buldum 25 lira ve sadece yarim litre .
bahsettigim kadin koyde,
Egede 6 farkli Fuchsia bakiyor .
Hepsi de bahcede .
Biraz konustuk , hic bir hastaliktan bahsetmedi .
Sacikibris koyuyorum diplerine dedi , yanmis hayvan tersi cok yariyormus .
Yani demek ki oluyor .

Koyu yeşil
19-06-2009, 08:49
Sayın Volare köyde resimlediğiniz küpe çiçeği çok etkileyici. Neredeyse, Londra bahçelerindeki küpeler kadar gelişmiş. İzmir, Buca'nın dağ köyünde bir kadının yetiştirdiğini yazmışsınız. Buca malum serin olur, bir de dağ köyü demişsiniz kesin 5 derece fark eder. Bence İzmir'in içinde ne yaparsak yapalım küpenin istediği iklim koşullarını sağlamamız çok zor. Dün şehirde rüzgar, alev alev esiyordu. İstediğimiz kadar gölgede tutalım. O sıcak rüzgar kavuruyor yaprakları. Mercan küpem tepesinde 4-5 yaprakla kalakaldı. Sıcaklık 28 lerde kalsa belki dayanacak garipler. Bence ısrar etmekten vazgeçip, iklime teslim olmakta fayda var. Bu sene dayanamayıp 2 saksı aldım küpe. Eğer yaşatamazsam artık pes edeceğim. Ya da bir dağ köyüne mi yerleşsek. Bak bu aklıma şimdi geldi :D

Volare
19-06-2009, 10:35
Bahsi geçen köy Doğancılar köyü .
Bolca yabancı turist ağırlayan köy evleri var o köyde .
Bucaya 35 km ,nefis manzarası var .
Size bir yer bakalım isterseniz .
Ziraat mühendisi bir arkadaşın bahçesi var o civarda ,
resmen botanik park gibi , bol çeşit var taa süs havuzu ve nilüferlere kadar .

limon
19-06-2009, 11:54
Londra fotoğraflarındaki "Ağaç Küpeli" türlerinden olsa gerek. Geçtiğimiz yıl bir arkadaşımız galeriye fotoğraflarını yüklemişti, saksıdaki küpelilerden farklı olduğu yazılmıştı. (nerd eyazıldığını bulamadım)

Volare
19-06-2009, 12:11
Bu bahsettiğim uzun ve gelişmiş bitkinin çiçeği de yaprağı da cok minik.
Hastalık gelmiyormuş , diğerleri hibrid belli , avuç kadar çiçekleri vardı...

zerrinsrt
19-06-2009, 22:05
Bu bahar aldığım küpe çiçeğimi bir saat güneş gören bir köşeye koydum. Şimdilik mutlu görünüyor. İki yıllık olan diğer küpe çiçeklerim henüz açmadı.

fikreteren
20-06-2009, 08:21
SACİKİBRİS ı dün tarım ilaçı satanlarda aradım.adını dahi bilimyorlar.Ben küçükken bu ismi duymuştum. Araştırdım demir sülfat olduğunu öğrendim..Birde aktarlara bakmam lazım.

Volare
20-06-2009, 10:42
Sn.fikreteren ,
,,SACIKIBRIS''cicekcilerde bulunuyormus ,
Ben de demir sulfat aradim blueberry 'lerime .
Sacikibris ile ayni , yesimtrak toz seker gibi .
Not:umarim anlasiliyordur , hafta sonu turkce karakterim yok , cepten yaziyorum;(

yesim ozgun
20-06-2009, 15:05
limon evet 2 cins kupe var. Biri agac formunda' biri saksida ince dalli.

Ancak dikkatinizi cekicem zerrinist arkadasimizin kupesi benim fotografini koydugum pembe buyuk cicekli kupenin aynisi ama burdaki 3 metrelik bi alana yayilmisti koke yakin dallari odunsulasmis, yukari dogru uzayan dallari saksi kupesi gibi yesil ve kalin.

yine dun ici kirmizi katmerli dis tac yapragi beyaz- kirmizi cizgili cok minik cicekli bir kupe daha gordum. Insanlar bahcedeydi fotograf cekemedim. Izin vermediler. 20 lt'lik buyuk birsaksida odunsu dallari OLMAYAN cok buyuk bir kupeydi. Aklim kaldi aklim...

Bu arada dun dikkatimi cekti. Burda fotografladigim kupelerin hepsi pudralanmis gibi bembeyaz!!! hepsi boceklenmis durumda.. Kupenin belalisi heryerde buluyor guzeller guzelini

zerrinsrt
20-06-2009, 16:50
Küpe çiçeğini Düzce'den almıştım.
Burası nemli olduğundan, küpe yetiştirirken tek sorunum parazitleri.Geçen yıl çok sayıda çelikten üretmiştim.Onların resimlerini de açtıkça ekleyeceğim. Beğendiginize sevindim,teşekkürler.

ayferaksit
20-06-2009, 17:59
Perşembe günü pazardan 2 ytl ye aldım tomurcuklu olanı katlıymış bakalım nasıl açacak?
İçeride gelişmeyen sarı saksıdaki küpe balkona alındı , pekmez verildi tomurcuklandı bile.

http://picasaweb.google.com.tr/ayferaksit/20Haziran2009BalkonBahcem#5349431357115668450

zerrinsrt
20-06-2009, 21:06
İşten eve geldiğimde yeni çiçeklerim beni karşıladı. İlk ikisini ben çelikten yetiştirdim. Son resimdeki küpelim,diğerlerinden uzak bir köşede onu beyaz sinekten kurtaramıyorum. Ev yapımı ilaçlardan sonra bugün de kimyasallara başladım.:(

yesim ozgun
21-06-2009, 16:43
Bu sabah gezerken gordugum yere dusmus kupe cicekleri.

en buyuk olan ciceklinin agaci en az 2 metreydi.
88470
88471
ortada gordugunuz cicek 3 tane tac yapragindan olusuyor dikkatli bakarsaniz. Yapraklari diger kupelerin yapraklarina gore daha koyu ve kucuk.
88472

sevim4
21-06-2009, 18:44
arkadaşlar küpeliler gerçekten çok güzel birkez daha aşık oldum.sağolsun sayın koyu yeşilin sayesinde benimde küpelim oldu çok sevindim ama yaprakları kurudu tekrar cıkarmı acaba?

zeplin34
21-06-2009, 22:35
bende 1 hafta önce aldım. şu an iyi görünüyorlar gibi

88612

88613

begonvil 14
25-06-2009, 08:46
Dışı kırmızı, içi mor küpe çiçeğimi de dün güvercinler balkondan düşürmüş. Tam da her tarafı çiçeğe bürünmüştü. Çok hoşuma gidiyordu. Kalan parçalarını topladım. Yeni saksıya diktim:((

Keyifli Hobiler
25-06-2009, 12:45
Arkadaşlar önce bitlenen küpe çiçegim, sineklenmeye, sonrada böceklenmeye başladı.

http://3.bp.blogspot.com/_Wf2n2G_e1R0/SkM8DfssoiI/AAAAAAAACUk/KUA5hTvOeQs/s1600-h/K%C3%BCpeli+1.jpg

http://1.bp.blogspot.com/_Wf2n2G_e1R0/SkM2Gb_eGOI/AAAAAAAACUc/MLxDcYw1Q9o/s1600-h/K%C3%BCpeli+2.jpg"]

http://3.bp.blogspot.com/_Wf2n2G_e1R0/SkM06OjRyNI/AAAAAAAACUM/-DvWMAHREGw/s1600-h/K%C3%BCpeli+3.jpg

Şu ilacı aldım

http://4.bp.blogspot.com/_Wf2n2G_e1R0/SkM2FHUec7I/AAAAAAAACUU/sKJeAq2cBZI/s1600-h/SANY4445.JPG

Resim eklemeyi başaramadım link bıraktım bakarsanız sevinirim..

Yapraklarını nazikçe fırcalayıp böceklerden arındırdım, topragını yeniden degiştirdim sonra bu ilaçla ilaçlayıp bekledim ama böcekler banamısın demiyor.

3 gün arka arkaya ilaçladım ölüp yeniden çogalıyorlar..

Yardımlarınız ve degerli fikirlerini esirgemezseniz sevinirrim.

sumeha
25-06-2009, 15:21
Benzer bir olayı ben de yaşadım. Etkin bir temızlık ve 1 ay kadar sıkı takiple ilaçsız şekilde kurtuldum.Şimdi tek tük yumurtalardan çıkanlar oluyor ama bende gunde iki kere temızlıge devam edıp seyir zevkime devam ediyorum :)

Keyifli Hobiler
25-06-2009, 15:49
Benzer bir olayı ben de yaşadım. Etkin bir temızlık ve 1 ay kadar sıkı takiple ilaçsız şekilde kurtuldum.Şimdi tek tük yumurtalardan çıkanlar oluyor ama bende gunde iki kere temızlıge devam edıp seyir zevkime devam ediyorum :)

Sümehan hanım teşekkür ederim ilaçsız şekilde geçiyor öyle mi?

ayferaksit
26-06-2009, 18:42
çok nazlı küpeliler:( balkonu sevmediler galiba:confused:

limon
26-06-2009, 20:18
Ayfer Hanım, benim iki saksıdakilerin takibinden sonra gördüm ki direkt güneşi hiç sevmiyor. Yine balkonda olsunlar ama gölgede kalsınlar. Tüm gün gölgede olan küpelim coşmuş durumdayken, saat 12 te kadar güneş alan yerdekinin keyfi pek iyi değildi. Hemen onu da tam gölgeye aldım, iki günde keyiflenmeye başladı bile.

ayferaksit
27-06-2009, 20:41
Limon haklısınız gölgeye almıştım resim için pencere önüne geldi. Tomurcuk başlayan ikiye ayrılı küpelimin bir dalı kuruyor sanki :(.Açan 3 hafta önce pazardan alındı bozulur diye saksısını değiştiremedim:confused:

fizikçi
27-06-2009, 20:50
Sayın Ayferakşit,

Tecrübeyle söyleyebilirim ki küpeliler su konusunda çok hassaslar toprağı ne kuru seviyor ne de aşırı ıslak. Düzensiz suladığımda benim küpelim de sararma belirtileri göstermişti. Bir de sık sık toprağını üstten üsten biraz karıştırıyorum hava alması için. Bu konulara da bir dikkat edin belki çözüm olur,ayrıca bitkilerinizin boyutlarına göre saksılarınız çok küçük.

kolay gelsin

Nejla K.
28-06-2009, 20:02
Şu dönemde bir hafta içinde 5-6 küpe çiçeğimi kaybettim. Sıcaklar burada arttıkça onların ne kadar huzursuzlandıklarının farkındaydım. Resmen kupkuru oluyorlardı. Üzerlerindeki sayısız tomurcukta öyle... Üstelik katmerli küpeli idiler. Daha önce de yazmıştım küpeliler kesinlikle nemli iklimi seviyorlar. Neyse sıcaklara aldırmadan çiçeğini gösterebilen küpelilerimden birinin fotoğraflarını ekliyorum.

callypso
29-06-2009, 09:22
merhaba, bunlar da benim "küpe" çiçeklerim, yıllar sonra hayalim gerçek oldu ve bu çiçeği yetiştirdim !

COYOTE
29-06-2009, 09:45
Sn callypso dev gibi görünüyorlar;)pek güzeller.

callypso
29-06-2009, 10:33
teşekkür ederim, hakikaten de pembe renkliler dev gibiler, bakınca yiyesin geliyor - eteği pasta kreması gibi duruyor :)

sumeha
29-06-2009, 13:22
Gerçekten hoş gorunuyorlar bende hemen golgeye çekıyorum çiçegimi:)

yesim ozgun
29-06-2009, 15:26
selamlar:)

1 hafta once bahcelrin bir kacindan kupe cicegi celigi aldim. 5 taneden 3 u tuttu. Saksi alacak yer bulamadigimdan pet siseyi kesip ektim. Su anda sagliklilar. Ancak ben bunlari nasil Turkiye' ye getirecegim. Bir fikri olan var mi?

Bu arada hepimiz icin topladigim kupe cicegi tohum kapsulleri kurudular. Ben de deneme amacli ( kuru halde ekildigini hicbir kaynakta gormedigim icin gelmeme yakin bir zamanda mi toplasam, yoksa kuru halde tutuyorsa daha fazla mi, toplasam amacli)bir tanesini kuru halindeyken, daha once onceki mesajlardaki gibi bicakla kesip topraga ektim. 1 hafta oluyor. Hic ses seda yok. Ne kadar zamanda cimlenme gorulebilir?

dragon_fly
29-06-2009, 18:21
Merhaba,

ben de 2 ay kadar önce, saksıda sarkan petunya almıştım. Aldıktan sonra saksısını değiştirip, iki saksıya böldüm ve toprağını değiştirdim. Kısa bir süre sonra 1 hafta tatile gittim,çiçekleri annem sulamak için eve geldiğinde, petunyanın içinde bir tane küpe çiçeği gonca vermiş dedi, 1 hafta sonra eve döndüğümde saksının kalan yarısı küpe çiçeği doluydu. 15 gün içerisinde ise bu hale geldi. Petunya almışken, sürpriz şekilde çok güzel renkte küpe çiçeklerim oldu:)

Tüm gün öğlen güneşi alıyorlar, her akşam da yağmurlama yöntemi ile suluyorum.Gonca üzerine gonca veriyor maşallah, umarım bu mevsimi böyle geçiririz.

callypso
30-06-2009, 08:07
selamlar:)

1 hafta once bahcelrin bir kacindan kupe cicegi celigi aldim. 5 taneden 3 u tuttu. Saksi alacak yer bulamadigimdan pet siseyi kesip ektim. Su anda sagliklilar. Ancak ben bunlari nasil Turkiye' ye getirecegim. Bir fikri olan var mi?

__________________________________________________ ________
yesim, bana da çelikler rusya'dan getirilmişti, ufak ve ince plastik bardaklar var, onların içinde kökleri ıslanmış pamuk ile sarılmış geldiler

callypso
30-06-2009, 08:10
Merhaba,

ben de 2 ay kadar önce, saksıda sarkan petunya almıştım. Aldıktan sonra saksısını değiştirip, iki saksıya böldüm ve toprağını değiştirdim. Kısa bir süre sonra 1 hafta tatile gittim,çiçekleri annem sulamak için eve geldiğinde, petunyanın içinde bir tane küpe çiçeği gonca vermiş dedi, 1 hafta sonra eve döndüğümde saksının kalan yarısı küpe çiçeği doluydu. 15 gün içerisinde ise bu hale geldi. Petunya almışken, sürpriz şekilde çok güzel renkte küpe çiçeklerim oldu:)

Tüm gün öğlen güneşi alıyorlar, her akşam da yağmurlama yöntemi ile suluyorum.Gonca üzerine gonca veriyor maşallah, umarım bu mevsimi böyle geçiririz.

Arkadaşım, bu ne güzellik boyle !!! maşAllah! burda bu bilgileri paylaştğınız için çok sevindim, çünkü ben de deneylerim sonucunda yağmurlama yöntemi sulamadan yanayım,fakat "fuchsia" lar çiçek tomurcuklu halleriyle yağmurlamayı sevmezler diye biliyordum,ama görüyorum ki zararı olmuyormuş yazdıklarınıza göre , şimdi ben de duş yaptırım bitkilerime
saygılar

callypso
30-06-2009, 08:17
budama yaptığımda bol miktarda çelik köklendirmeye çalışırım herkes için,
dragon _fly, sizin küpe çiçeği tohumdan mı boyle gelişti ? kaç ay içerisinde bu hale geldi ?

dragon_fly
30-06-2009, 22:13
budama yaptığımda bol miktarda çelik köklendirmeye çalışırım herkes için,
dragon _fly, sizin küpe çiçeği tohumdan mı boyle gelişti ? kaç ay içerisinde bu hale geldi ?

Sevgili callypso; tohumdan mı çelikten mi yetişmiş maalesef bilemiyorum:( Bu çiçek bana ilk mesajımda anlattığım gibi tam sürpriz oldu. Ama tahminim tohumdan yetişmiş küçük bir fideydi ama petunyanın arasında hem yeteri kadar güneş almadığı için gelişememişti ve farkedilmiyordu. Petunya çiçeğini iki saksıya ayırdıktan sonra, bu fide kenarda kalıp direk güneş almaya başladı ve büyüdü diye tahmin ediyorum. Şu anda saksının dibinde minicik filizler var, sayısı da bir hayli fazla. Petunyalar tohuma kaçınca tohumları toprağın yüzeyine serpiştirmiştim, acaba onlar mı çıkıyor yoksa yeni küpeler mi:) Biraz şekillenirse eğer, onları da paylaşmak isterim sizlerle...

Ama küpe inanın 15-20 günde tek bir kök ve incecik bir fideden bu hale geldi, maşallah biraz azman kendisi:p

11'den 4'e kadar güneş alıyor, her akşam yağmurlama suluyorum, ayda bir gibi bir sürede de sıvı gübre veriyorum.(Vilmorin marka)

Umarım sizlere de faydalı olur bilgiler... Sevgiler...

callypso
01-07-2009, 08:48
heppinize teşşekür derim,arkadaşlar! daha beyaz renklisi açmadı, bakalım belki daha da güzeldir , sipariş ettiğim zaman "white gallore" diye getirtmiştim (ekte sahibinden alınan resim var) , ama hiç tomurcukları yok ve dalları çok uzuyor, belki sarkan türlerdendir , bakalım

dragon_fly küpe çiçeğin filizleri sivri yapraklı olur , petunyaları ben de çimlendirdim -onların filizleri de yuvarlak yaprakcıklıdır , eğer filiz olursa -takas yaparız:D

acaba, diyorum ben pembeyi ( adı "Margharita" imiş) şimdi budasam sonbahara kadar dallanır mı ?

Arzu Kasapoğlu
01-07-2009, 10:29
Küpe çiçeğinizi yurtdışında ki hangi siteden getirttiniz acaba? Thomson@morgan harika küpeler satıyor ama Türkiye'ye satış var mı bilmiyorum.

Bir de size tavsiyem küpe çiçeğinizi şimdi budamayın.

regina
01-07-2009, 11:09
herkese merhaba
bende küpe çiçeğini çok seviyorum çok zarif ve asil görüntüleri var sanki nazlı bir prenses gibi. Gerçi yetiştirilmeleride hayli özen özen istiyormuş ben bunu bilmeden seradan geçen gün aldım saksısı çok küçüktü hmen büyük saksıya değiştirdim. aldığımda üzerinde 1 tane çiçek ve 2 tane tomurcuğu vardı şimdi son tomurcuğu açıyor ama yeni bir tomurcuk verdi. Tek kök üzerinde 3 tane incecik dalı var. Sizlerin forumda eklediğiniz küpe çiçeklerinin neredeyse saksıyı doldurduklarını gördüm. Acaba bunlar tek kök mü yoksa bir kaç kök mü var. Ben de böyle saksı dolusu olsun istiyorum çünkü şu hali ile hem çok cılız duruyor hemde tek tek çiçek açıyor. eğer tek kökten bir saksıyı doldurabiliyorsa nekadar zamanda dolar acaba ? Umarım benim çiçeğimde sizlerinki gibi sağlıklı ve dolu dolu olurlar.

callypso
02-07-2009, 08:07
Arkadaşlar , ben Rusya'dan getirttim, siteden sipariş etmedim- Türkiye'ye hiçkimse göndermiyor , hem boyle bir bitkinin kutu içinde uzun yolculuğa dayanacağını sanmıyorum..Arkadaşım Moskova'ya gitmişti iş seyahatine,ona rica etmiştim, iki tane minik köklenmiş çelik getirdi - ikisi de tuttu ve resimde gördüğünüz gibi durumdalar.
Arzu K.hanım , tavsiyeniz için teşekkür ederim, dediğim gibi- bu bitkiyi yetiştirmek benim hayalimdi, daha once başaramamıştım,her zaman tavsiye için minettar olurum.Onceki başarısızlığımın sebebi ise - bitkinin güneşten fena etkilendiğini ve sıcağı hiç sevmediğini bilmiyordum, meğer yarı gölgede ve özellikle saksı ve kökleri-mutlaka!-serin ve hatta soğuk kalmalı, bazı kaynaklardan alınan bilgilere göre, sıcak iklimde (25 dereceyi aştığı zaman)bitkinin yaprakları soluyorsa -saksıyı ya soğuk ıslak bezle sarmalı ,bazen de daha buyuk saksıya yerleştirip kenarlarına buz koymalı,en kolayı da -soğuk su dolu kovaya batırmalı(bunu ben de yaptım birkaç gün once)....30 derece sıcaklık bitki için öldürücüdür
sayın regina bu bitki tek kökten dallanıyor, bazen alttan filiz veriyor,besin ve gübre, yari gölge veya sabah güneş- oğleden sonra gölge sever , açık havada yerleştirirseniz daha iyi gelişir ( sn.dragon_fly'ın eklediği resimlerdeki gibi)
başarılar dilerim

callypso
02-07-2009, 08:10
herkese merhaba
...... Acaba bunlar tek kök mü yoksa bir kaç kök mü var...

aşağıdaki linke bir bakın, nasıl oluyormuş tek kök :eek::rolleyes:

http://www.cpol.ru/Fuksia.htm

saygılar

sevim4
02-07-2009, 09:17
sayın callypso bukadar güzel bir görüntü olamaz ya neden biz böyle yetiştiremiyoruz? muhteşem sabah sabah gözümüz gönlümüz bayram eti darısı bizim başımız.

callypso
02-07-2009, 09:26
sayın sevim, biz de yetiştiririz İNŞALLAH, neden olmasın! yeter ki bitkiye istediği koşulları sağlayalım,zaten ben de bunun için yabancı siteleri araştırıyorum ki biz de en güzel şeylere sahip olalım, neyimiz eksik,değil mi:p
Verdiğim linkte yazıyor ki : boyle br minik "ağac" iki sene içerisinde yetişir, yani fuchsia bitkisinde bir tane en sağlam dal seçilir ve dik durması için bir desteğe bağlanır,sabitlenir-bu gövde oluyor-kalan yan dallar budanır, ana dalının üzerinde istediğin gibi şekil yapılır

regina
03-07-2009, 07:51
Arkadaşlar herkese günaydın,
Sayın Callypso ,
Öncelikle ilginize çok teşekkür ediyorum.Çiçekleriniz muhteşem olmuş. son yazdığınız yazıdan anladığım kadarı ile benim çiçeğim daha çok küçük onun için cılız durumda. Umarım bakabilirim ve böyle güzel bir çiçeğim olur. ama bakma konusunda pek umudum kalmadı çünkü yapraklarını döküyor umarım ölmez. Ölmesinden korktuğum için dün tomurcuğu olmayan ve alt yapraklarını dökmüş olan bir dalını kesip suya koydum köklenmesi için. Size bu konuda bir sorum olacak. Bu filizin köklenmesi için sadece suya mı koyacağım ( ben öyle yaptım da ) yoksa suyun içine bişeyler koymam gerekir mi , besin, gübre falan. İlginize şimdiden teşekkür ediyorum.
Herkese çiçekleri ile birlikte bol sağlıklı , uzun, mutlu ve bol kazançlı günler diliyorum.

callypso
03-07-2009, 08:26
sayın regina, ben şahsen suya koyup köklendirememiştim...siz korkmayın,en iyisi (tecrubeme guvenerek tavsıye edıyorum) o kestiğiniz dalı iyi bir saksı harcına dikin ve üzerini plastik pet şişe ile kapatın, minik bir sera gibi oluyor , benim çeliklerim oyle tutmuştu, hatta bir kez gülü bile köklendirdim bu şekilde. Plastik pet şişede birkaç tane delik yapamayı unutmayın, ben mesela sıcak çivi ile yaptım :)
Yaprakları dökmesi daha ölümün işareti değildir, belki yeni yerine alışmaya çalışıyor, saksının serin yerde olmasına dikkat edin, kökleri ısınmamalı, fazla su vermeyin, yağmurlama yöntemi ile sulayabilirsiniz

başarılar

emrezgi
03-07-2009, 20:00
Bugün küpeciğimin dallarını düzeltirken bir tanesi elimde kadı. Hemen saksıya daldırdım ama akşam geldiğimde en alt yaprakları hariç bütün yapraklarının boynu bükülmüştü bir süre ellemeyi düşünmüyorum sizce köklenir mi:confused: fotoğrafta görülen en alttaki canlı duran yapraklar üstte kuruyanlarda görülüyor. (cep tel. ile çektiğim için kalite biraz düşük)

callypso
06-07-2009, 08:40
Bu bahar aldığım küpe çiçeğimi bir saat güneş gören bir köşeye koydum. Şimdilik mutlu görünüyor. İki yıllık olan diğer küpe çiçeklerim henüz açmadı.

sayın zerrinsrt, fuchsia'nıza bayıldım, çok sağlıklı ver gür bir bitkiniz var, MAŞALLAH, çiçekleri de çok güzel- besin veriyormusunuz bu güzelinize ?
benim bitkilerin dalları pek kalın değil, yapraklarında da sarı çok küçük noktalar var(bir böceğin izleri gibi)
Bunu hazır mı aldınız boyle yoksa Siz mi budadınız ?

saygılarımla

zerrinsrt
06-07-2009, 13:56
Sayın callypso, sizin çiçekleriniz de çok güzel. Özellikle pasta gibi olan
nın resmine defalarca baktım. Maşallah.
Ben beyaz küpeliyi bahar aylarında almıştım. Aldığımda onuda diğer küpelilerim gibi torf, bahçe toprağı, yanmış gübre ve 1 tatlı kaşığı demir tozu (demir işleri yapan atölyeden alıyorum.) karışımına ektim. Ayda bir mikro element de içeren 20 20 20 gübreyi 1 litre suya 1 çaykaşığı eritip veriyorum. 20 Gün arayla yaprak gübresi ve deniz yosununu yapraktan vermeye çalışıyorum. Ayrıca parazitler için sarımsaklı karışımı koruyucu olarak kullanıyorum.
Beyaz küpelinin saksısında 6 kök var. Dün bir kökün yan dallarını koparıp dik durması için bir dal parçasına bağladım. Kopardığım dalları ektim. Sizin gönderdiğiniz resimler gibi ağaç şekline sokmaya çalıştım. Bakalım seneye nasıl olacak.

callypso
06-07-2009, 14:12
sayın zerrinsrt, cevabınız için teşekkür ederim, yazdığınız gübrelerden bende de var, dediğiniz gibi kullanırım,fakat bu sarımsaklı karışım nedir, biraz ayrıntı verirmisiniz, sanırım başka bitkilerden birşey bulaşmaya çalışıyor küpelere,kaybetmeden onarmam lazım.
Ağaç şekli seneye değil, bu sene bile olabilir, bakımınız çok güzel çünkü,o gösterdiğim web-sitede şoyle yazıyor :ağacının istediği yükseklikte bir desteğe bağladığınızda alt dallarını ve yapraklarını koparınız, desteğin yüksekliğini 4 yaprak kadar aştığında bitkinin üst kısmını (büyüme noktasını) da koparınız , bundan sonra o yükseklikte yeni sürgünler olacak, onları da 4 yapraktan sonra büyüme noktalarını koparınız , boylece ağacınız çok dallı olacaktır
başarılar

asya-
06-07-2009, 19:57
bende yeni küpe çiçeği aldım.sizinkileri görünce güzelliklerine dayanamadım bende yetiştirmeye çalışacağım.umarım yetiştirebilirim.2 renk aldım umarım kurumazlar.sizin yazılarınızı okuyarak neler yapmam gerektiğini az çok öğrendim.işte resimleri

asya-
06-07-2009, 20:01
yeni aldım ama saksısını değiştirmedim çiçekleri var diye, acaba değiştirmelimiyim karar veremedim.

zerrinsrt
06-07-2009, 22:24
Sayın Callypso, bilgisayarda yazı yazarken biraz zorlanıyorum. Sarımsaklı karışım kelimesini, kısa yazabilmek için kullandım. Aslında ev yapımı ilaçlar bölümünde Arap sabunu+Sıvı yağ+Sarımsak karışımı anlatılmıştı. Ben bunu kastettim. Küpe çiçeği yetiştirirken beni en çok zorlayan, parazitlerle mücadele etmek oldu. Bu karışım hem kovucu (Sarımsak nedeniyle), hem tedavi edici olup bu yıl kullanmaya başladım. Şimdilik diğer kimyasallardan daha iyi sonuç aldım.

Volare
07-07-2009, 01:27
Sn.asya- ,
ben de heves edip pazardan aldim .
Ayni gun , baska saksiya gectiler .
Uyum sagladilar, yeni cicek acmaya basladilar.
Dikkatli olursaniz hic birsey olmaz .

callypso
07-07-2009, 07:35
iyi günler,
sn.asya saksıyı değiştirebilirsiniz,ama köklerini rahatsız etmeden, ozaman bitki hiçbirşey "hissetmez"
sn.zeerinsrtyazıdğı gibi bir karışım hazırlayın, bitkinin köklerini şimdiki saksı harcından temizlemeden saksı harcı ile beraber olduğu gibi çıkartın,yeni biraz daha derin saksıya yerleştirin ve etrafındaki boşlukları yeni karışımla doldurun, altına drenaj (çakıl taşları veya hydroton) koymayı unutmayın.
başarılar dilerim

callypso
07-07-2009, 07:40
Sayın Callypso, Bu karışım hem kovucu (Sarımsak nedeniyle), hem tedavi edici olup bu yıl kullanmaya başladım. Şimdilik diğer kimyasallardan daha iyi sonuç aldım.

sn.zerrinsrt, çok teşekkür ederim, konuyu incelerim, korktuğum şey : sıvı yağın yapraklardaki gözenekleri tıkamasıdır, bildiğim kadarıyla sıvı yağ bitkileri kötü etkiliyor, bitkinin nefes aldığı gözenekleri kapatıyor ve bitki oksijensiz ölüyor...

asya-
07-07-2009, 09:02
saksıyı değiştireceğim ancak toprak fark edermi. herhangi toprak kullansam olurmu.toprak ayırımı yapmıyor sanırım.birde budama zamanı ve nasıl budayacağım konusunda yardımcı olursanız sevinirim.:p

Volare
07-07-2009, 11:40
İzmirde fuchsia yetiştirmek zor diyen bir arkadaşımız oldu .
Bu yazıdan sonra pazardan iki adet küpe aldım,saksısını değiştirdim ,
kafama göre ağaç oluşturacak şekilde budadım ,
20 dk güneş gören bir köşeye yerleştirdim.
Şimdi ,yani 2 haftadır gelişmeleri izliyorum.
Olumsuz bir şey gözlemlemedim .

acemifüsun
07-07-2009, 20:38
sayın zerrinsrt, cevabınız için teşekkür ederim, yazdığınız gübrelerden bende de var, dediğiniz gibi kullanırım,fakat bu sarımsaklı karışım nedir, biraz ayrıntı verirmisiniz, sanırım başka bitkilerden birşey bulaşmaya çalışıyor küpelere,kaybetmeden onarmam lazım.
Ağaç şekli seneye değil, bu sene bile olabilir, bakımınız çok güzel çünkü,o gösterdiğim web-sitede şoyle yazıyor :ağacının istediği yükseklikte bir desteğe bağladığınızda alt dallarını ve yapraklarını koparınız, desteğin yüksekliğini 4 yaprak kadar aştığında bitkinin üst kısmını (büyüme noktasını) da koparınız , bundan sonra o yükseklikte yeni sürgünler olacak, onları da 4 yapraktan sonra büyüme noktalarını koparınız , boylece ağacınız çok dallı olacaktır
başarılar

Sayın callyso küpeleriniz nazar değmesin,harika,güle güle sağlıkla büyütün.Sizden ricam budama şeklini biraz daha açarak anlatır mısınız?Saygılar

asya-
08-07-2009, 08:32
küpe çiçeğimde yeşil böcekler var.tomurcukların üstlerini sarmışlar ben şimdi ne yapıyacam.nasıl kurtarıcam şimdi ben çiçeklerimi.:(

callypso
08-07-2009, 09:06
Sayın callyso küpeleriniz nazar değmesin,harika,güle güle sağlıkla büyütün.Sizden ricam budama şeklini biraz daha açarak anlatır mısınız?Saygılar

teşekkür ederim, ben de uzman değilim aslında, ama uzmanlar şoyle yazıyor :

bitkiyi,oluşturacağınız "ağacın" planladığınız yüksekliğine göre bir desteğe iyice sabitleyin, tüm alt yapraklarını ve dallarını budayın.Bitki desteği en az 4 yaprak kadar aştığında (veya daha uzun olunca , isteğe bağlıdır) büyüme noktasını kırpın,bundan sonra bitkin yan dalları gelişecek, onları da isteğe bağlı en az 4 yaprak olunca büyüme noktasından kırpabilirsiniz.
Kısacası, dalların uzunluklarını kendiniz ayarlayabilirsiniz, çunku büyüme noktasını kırptığınızda mutlaka yan dalları ( hani her yaprağın dibinde bulunun ufak tomurcuklar) gelişmeye başlıyor
saygılar

ilknur aşık
08-07-2009, 09:59
küpe çiçeğimde yeşil böcekler var.tomurcukların üstlerini sarmışlar ben şimdi ne yapıyacam.nasıl kurtarıcam şimdi ben çiçeklerimi.:(

Yeşil böcekler için neemazal kullanabilirsiniz. Kimyasal madde içermez. Veya zirai ilaç satan yerlerden DDVP gibi bir ilaç alabilirsiniz. Güllerde de çok sık olan bir durumdur. Ben Karınca70 adlı üyemizden neemazal almıştım. Onu kullanıyorum.

emrezgi
08-07-2009, 11:05
Merhaba arkadaşlar benim küpelimin yapraklarında kırmızı örümceğin verdiği zarara benzeyen belirtiler oluştu fakat yaprak altlarında gözle herhangi birşey görmedim sanırım çok küçükler. z.yağ+arap sabunu+sarmısak karışımı bu işe yarar mı acaba?

asya-
08-07-2009, 22:10
sn ilknur aşık
öneriniz için teşekkürler.dedeiğiniz gibi ddvpaldım ve onu uyguladım.5 gün uygulayacağım değilmi yanlış bilmiyorum

zerrinsrt
09-07-2009, 08:40
Benim için en büyük sorun parazitleri. Başka sorunu yok.
Hiç çiçeklendiremediğim, evimin kuzey yönü ve ağaç altlarını çok seviyor. Arada gübre verip, toprağını nemli tutmak yetiyor. Güneş görmeyen bile çiçekleniyor.
Çoğaltmakta zor değil yeter ki kışa kadar sağ kalsınlar. Ben küpe çiçeğini kış sonu çelikledim, % 80 oranında başardım. Şimdi çeliklediklerim de oran ne olur, bilmem. Diktiğim çelikleri ağaç altına ,hiç güneş almayan yere koydum.

Hatice Tarhan
09-07-2009, 12:07
arkadaşlar küpe çiçeğini tohumdan çimlendirmeye çalıştım olmadı daldan köklendirdim çürüdü acaba sıcak iklimlerde yetişmiyormu konyalıyım konyada bir metreye kadar uzayanlarını biliyorum burda alanyada yetiştiremiyorum

zerrinsrt
09-07-2009, 12:52
Sevgili cennetbahçesi bende Düzce'de begonvil yetiştirmekte zorlanıyorum. Bilseniz ne nazlı kışın içeri yazın dışarı taşıyorum.
Siz de küpe çiçeğini hiç güneş görmeyen havadar, aydınlık bir yere koyun, arada yapraklarını nemlendirin.

Hatice Tarhan
10-07-2009, 01:10
sayın zerrinstr insanoğlu elinde olanın kıymetini bilmez derlerya sizin yetiştirmeye çalıştığınız begonvilden tema evinin bahçesinde 80 tane var hepsi 7 8 metre civarında belki burda kolay yetiştiği için belki de elimde bol miktarda olduğu için hiç hevesim kalmadı begonvile ben küpe çiçeği istiyorum bana çocukluğumu hatırlatıyor dahlia ve küpe çiçeği yetiştirmek istiyorum fakat ikiside olmuyor ben size isterseniz her renginden begonvil çeliği gönderebilirim hemde köklenmiş

callypso
10-07-2009, 09:31
sn.cennetbahçesi, daha once yazdığım gibi, sıcak iklimde arada bir soğuk suya daldırın, uzmanlar bu bitkiyi plastik saksıda değil de seramik ( pişmiş toprak) saksıda yetiştirmeyi öneriyor, ozaman kökleri ısınmıyor.
bu bitki için önemli olan köklerin ısınmamasıdır !
forumdaki arkadaşların eklediği resimlerden görebiliyoruz ki İngiltere'de çok güzel yetişiyor bu bitki, demek ki sisli havayı seviyor....etrafına su püskürterek sis etkisini sağlayabilirsiniz...

Volare
10-07-2009, 10:14
;)Ben kendi tecrubemi paylaşayım , İzmir malümunuz çok sıcak .
Bir leğen içine su doldurdum içine taşlar doldurdum ,saksıları da suya değmeyecek şekilde taşlara oturttum .
Gün boyu buharlaştıkça nem oranı artmış oluyor .
Çalışıyorum ,fısfıs yapamıyorum.;)

Hatice Tarhan
10-07-2009, 11:22
bilgileriniz için teşekkürler şimdi elimde kalmadı fakat en kısa zaman anlattığınız tekniklerle yetiştirmek üzere küpe çiçeği yetiştireceğim

yesim ozgun
10-07-2009, 17:33
Cok sıcak bolgelerde yetistirmeye calistiginiz kupe cıceklerinin sakida olanlari icin oneri; kupe cicegi saksisindan bir boy buyuk bir saksi, ( saksidan buyuk olan herhangi bir kap kova v.b. ) buyuk boy saksiya 2 adet cop torbası yerlestirin . ustte kalan posetin dıbıne taslar yerlestirin .Daha sonra kupe ciceginin saksinin buyuk boy posetlenmis kabin icine oturtun kupe cicegi saksisi tasların uzerine yerlesmıs olur. Buyuk boy kab ile kupe cicegi arasında kalan ıkı kat posetin arasina buz parcaları koyun. ancak sunu unutmayın buzlarla birlikte aralara cakıl tası yerlestirmeniz gerekyor. ve golge olan bir yere koyun. hem cicegin koku serinlemis oluyor hemde sıcaktan eriyen buzlar neme neden oluyor.

Bahceye dikilmis olan kupe cicegi icin oneri; buyuk bir posete parcalanmıs kumas parcalarini koyun. Daha sonra ıcıne buz doldurun. Posetin agzini sikica baglayın ve golgede kalan kisima kupe ciceginin dibine bı poseti yerlestirin. Yine kokunun serinlemesine yardimci oluyor.

her iki yontemin de 2 veya 3 gunde bir yapmanizi oneririm.

Bu yontemi burada tanistigim Gana' li bir arkadas tavsiye etti. Gana' da annesi sıcaklardan bu sekilde koruyormus kupe ciceklerini.

callypso
13-07-2009, 09:00
sn.yesim ozgun, işte benim de anlatmak istediğim bu! ama siz, saolun, yöntemi çok güzel anlattınız
teşekkürler

yesim ozgun
13-07-2009, 13:28
tesekkurler Callypso, dilim dondugunce anlatmaya calistim.

Bu yontem butun sicak ulkeler kullaniliyor. Bende Turkiye' ye donunce bu yontemi uygulayacagim.

TuruncuHis
13-07-2009, 21:21
Başımın kara belası kırmızı örümcek saldırısından dolayı kükürtleme yaparken küpelere de az miktarda püskürtmüştüm. Hızla yaprak dökmesi kükürtten mi, kırmızı örümcekten mi, ani bastıran sıcaktan mı kestiremedim. Yine de kupkuru dallardan ibaret kalan bir saksıyı sulamaya devam etmiştim. İki hafta sonra ucundan yaprakla birlikte tomurcuk verdi.
Şimdi canavar hızıyla büyüyen diğer küpe fidemi kurudu diye söküp attığıma yanıyorum. Kükürtten de tüm önerilere rağmen vazgeçiyorum. Her çiçeğimi uygun dozaja rağmen öldürdü bence kükürt.

regina
14-07-2009, 08:40
Sevgili Callypso,
Öncelikle ilgine çok teşekkür ediyorum. sorularıma hemen cevap verdin ama ben sana teşekkür etmek için biraz geciktim. Kusura bakma lütfen. Dediğin gibi küpe fidemi sudan çıkartıp hemen toprağa diktim, bugün de üzerinde iki yeni yaprak bile gördüm. Buarada küpe çiçeğimi yaprak bitleri sarmış onları arındırdım tam kendine gelmeye başlamıştı ki bir yaprağının altında beyaz minik kelebek gibi 2 tane kanatlı bişeyler gördüm ve sabah sabah tüm yapraklarını ilaçladım. allahtan çok yaprağı yok çünkü tek tek hepsinin altına ilaç sıktım. Umarım böcükler ölür de çiçeğim rahat eder.

Adalet Yağcı
14-07-2009, 08:49
Böceklenmeler için NeemAzal tavsiye ederim, geçen yıldan beri kullanıyorum, çok faydasını gördüm, çiçekleri hırpalamadan böceklerden arındırıyor.
Sebzelerime de uyguluyorum, tabi ağaçlarıma da.

yesim ozgun
16-07-2009, 05:22
Londra'dan birkac kupe resmi..

bunlar agac formunda olanlar. Bahcelerin icine giremedigim icin maalesef sadece cicekleri cekebildim.

citli evin bahcesindeki kupe cicegi 5 kok kadar var. Evin bahcesi mezbelelik gibi. 93096
93097
93098
93099

yesim ozgun
16-07-2009, 05:29
Bir sekilde fotograf cekmeyi basarabilirsem cok enteresan bir kupe cicegine rastladim. Bodur agac formunda, minicik cicekleri var. Ince uzun cok acik yesil renkli yapraklari var ve odunsu gorunen incecik dallari var. Uzeri cicek dolu. yarin o fotografida cekip koayacagim insallah.
Ve asil sok bodur bitki formunda cok buyuk cicekli acik koyu pembe renklerinde bir kupe gordum. Fakat saksida ve bahce icinde resim cekmeyi basaramadim. Yarin aksam ustu gidip izin isteyecegim yakindan cekmek icin. Kimbilir belki tohum bile alabiliriz:)

Burasi sanki kupe cicegi sergisi, muzesi gibi. Onlarca cesit kupe cicekleri var heryerde. kesinlikle yagmurun etkisi oldugunu dusunuyorum. Cunku bahceleri asla sulamiyorlar cok yagmurdan dolayi.

manolya
16-07-2009, 14:24
Sevgili Yeşim, sayende Londra'daki küpelerin güzel fotoğraflarını görmüş olduk, çok teşekkürler. Küpe burada biraz nazlı yetişen bir çiçek ama oradaki uygun iklim koşullarında ne kadar güzel ve gür yetişmişler. Ayrıca biz ''yesim ozgun Londra'dan bildiriyor'' tarzı mesajlara çok alıştık, ağaclar.net'in Londra muhabiri oldun, Türkiye'den yazmaya başlayınca garipseyeceğiz:)

yesim ozgun
16-07-2009, 15:02
ah daha ne kupeler var resim eklemekle anlatmakla bitmez:)
Pek cok adini sanini bilmedigim bahce bitkileri var. Herbirinin fotografini cekiyorum.Isimlerini arastiriyorum. Bir dosya olusturmaya calisiyorum.
gercekten Yesim Ozgun Londradan bildiriyor oldu son haftalarda:)

bugun ekleyecegim resimlere mutlaka bakin muthis kupelerin fotolari olacak.:)

elimden geldigince bol kupe tohumu toplamaya calisiyorum. Ancak simdiden soyliyeyim ne renk cicek acacagini bilmiyorum.Tohumlarin jaeqlyn ablamiz tarafindan temizlik esnasinda ( tohumlarin daginik durduklari sebebiyle ) duzenlenmesi nedeniyle karistirilmasi:)

Kupeler burda pek nazli gorunmuyor Manolya, arsiz bir bitki gibi. Ama daha once soyledigim gibi, kesinlikle soguga yakin ilik hava istiyor. Hergun yagmur suyu istiyor. Direkt gunes girmek istemiyor. Iklim sartlari tam kupelere gore burda..

yesim ozgun
17-07-2009, 04:23
bu asagida gordugunuz kupe bakimsiz bir evin bahcesinde bulunuyor. Agac kadar olmus en az 3 metre uzunlugunda. Resimlerden anlayacaginiz gibi altindan egilmeden gecerken fotografini cektim. Inanilmazdi. Sanki kiraz agaci gibi gorunuyor uzaktan.
93279
93280
93281

bu asagida gormus oldugunuz kupe de elime cicegini aldigimda elim kadar. Ancak bodur ve bitki formunda. Saksida ekili. Alt kisminda da baska bir kupe var. Evsahibi evde olmadigindan ancak demir korumanin disindan cekebildim.O nedenle alttaki kupeyi tam alamadim.
93282
93283

yesim ozgun
17-07-2009, 04:28
asagida gormus oldugunuz evin bahcesinde kocaman maki formunda buyuk cicekleri olan pembebeyaz ciceklere sahip kupe cicegi var. Ev o kadar sirin ve o kadar neseli ki gorun istedim. Bahcede toprak yok saksilarla nasil bahceyi neselendirmis sahibi.
93284
93285

Bu asagidaki kupede bir okulun bahcesinden
93286

yesim ozgun
17-07-2009, 04:36
Bunlarda diger bahcedekiler

93287
93288
93289
93290
93291

yesim ozgun
17-07-2009, 04:41
iste en enteresan olan kupe cicegi budur:
Kucucuk bir cecgi var. Maki agac formunda. Resmen cit olarak kullaniliyor. Yeni cikan filizleri bile oduncu. Minicik yapraklari var. Dallari odunsu ancak kirmizi renkte. Ilk kez boyle bir kupe cicegine rastliyorum. Ve inanamiyorum. Dun gittigimde uzeri cicek doluydu. Bugun gittigimde budamislardi kupeyi. Resimlere dikkatli bakarsaniz canlandirabilirsiniz.
93292
93293
93294 iste cit olarak kullanilan hali. Diger evin bahcesiyle bu evin bahcesini ayirmak icin kullanilmis. O gordugunuz yesil maki komple kupe cicegidir.

yesim ozgun
17-07-2009, 04:46
Bu kupede mezbelilik bir bahcenin kiyisinda kalmis. Cok bakimsiz. Ustu pmuklu bit kayniyor. Topragi kendi doktugu yapraktan, cicekten etraftan ruzgarla gelmis bir dolu copten gorunmeyecek halde. Ancak bakar misiniz nasil ciceklenmis. Bu arada bu kupenin oldugu sokak agaclik. Agaclarin hasmetinden sokaga kesinlikle gunes isigi girmiyor. Hatta, yari karanlik bile diyebiliriz. Ama kupe orda mutlu sanirim:)93295

yesim ozgun
17-07-2009, 04:55
Bu kupeler sadece 2 sokakta bulup fotografladigim.

birde yarin fotograflayacagim inanilmaz guzellikte kirmizi beyaz agac formunda bir kupe.

Her bahcede kupe cicegimi olur ya!!!

bugun ilkkez canlisini gordugum mavi beyaz kupe cicegi buldum. Ancak fotograflayamadim. Sahibi evde yoktu ve bahcede bir Rottwieler kopek vardi:) Hav hav hav .. Bi rahat rahat fotograflayamadim:) Disaridan gozlemledigim kadariyla mavi beyaz olan kupe bodur ve o resimlerde gordugumuz kadar cekisi gelmedi. Ayrica tam mavi de degil rengi. Eflatun mavi karisimi bir renk. Mora daha yakin. Cok ciliz gorunuyordu:)

guldum bunlari yazarken kendime:) tabi bu kadar gur ve saglikli, arsiz, asi kupe cicegi gorunce mavi beyaz kupe cicegini begenmedim ya. Esefle kiniyorum kendimi:)

sevim4
17-07-2009, 10:35
sevgili yesim hanim hergün senin haberini okumak için sabırsızlıkla her saat başı interneti açıyorm aceba yesm nehaber yazmış diye okatar alıştıkki sana ayilemizden birisi gibisin sana çooook teşekkür ederim bizlere görsel bir güzellikler sunduğun için bunların tohumundan bol bol alın minik küpeliden ve pempe beyaz olandanda dört gözle yeni haberini bekliyorm? hoşçakal.

_kardelen_
17-07-2009, 11:13
Sevgili Yeşim, resmini eklediğin o evin önüne, o güzelliğe hayran kaldım.
Çok güzel bir çalışma yapmışsın, değişik küpe çiçekleri resimleri için de ayrıca tebrik ederim. Haydi bir güzellik daha yapıp da şu küpelerden bizlere tohumlar toplar mısın:confused:
E ama göz hakkı :D

bennur
17-07-2009, 21:52
Eeee İngiltere'nin nemli, serin, bulutlu-yağışlı havasında, o coğrafyada coşmasınlar da ne yapsınlar?.. küpelerin istedikleri her şey orada var. Ben de İstanbul sıcağında, kavurucu rüzgarla savaşarak hayatta kalmalarını sağlıyorum:( küpelerimi de alıp oraya mı gitsem? Londra'dan getirdiğim küpelerim 15 günde sizlere ömür olmuşlardı:( Çok güzeller, çoook

regina
21-07-2009, 08:36
Herkese merhaba,
Nihayet çiçeğimi böcük ve kelebeklerden kurtardım ama yapraklarını baya döktü. Bu nedenle çok üzüldüm ama bu sabah üzerinde iki tane küçük tomurcuk gördüm. Sanırım sağlığına kavuştu ve teşekkür etmek için açmaya çalışıyor.
Yeni eklenmiş küpe çiçeklerine bayıldım hatta kıskandım. Biz burda küpe çiçeklerimizin gözünü içine bakıyoruz resmen acaba aşırı ilgiden sıkılıyorlarda mı nazlanıyorlar bizimkiler ( (Gerçi ben yeni bir küpe çiçeği yetiştiricisiyim ama ) Anlattıklarınıza göre oradakilerde aşırı ilgisizlikten kendilerini göstermeye çalışıyorlar herhalde.

ilknur aşık
23-07-2009, 10:58
Valla yeşim hanım ne diyeyim? Elinize sağlık. Hele o bahçeye bayıldım. Ne kadar şeker olmuş. Sayenizde Londra'ya gitmiş kadar olduk. Artık bende her sabah bakalım ne yazmış, neler göndermiş diye hemen bu sayfayı açıyorum.

yesim ozgun
25-07-2009, 05:32
Iste yeni kupe cicegi fotograflari.

Asagida gordunuz kupe kirmizi beyazdan cicekli ve agac boyutunda. 2 kok oldugunu saniyorum. Cunku ancak fotograftaki resmi gorebiliyorum. 2 metre civarinda. Cok guzel ruya gibi bir kupeli bu.
94831
94832

asagida gordugunuz kupeli ise ilk kez rastladiklarimdan biri. Cok ince dallari olan, yapraklari jelatin kadar ince, alti pembe ustu beyaza yakin yesil renkte. Agac formunda kalin govdesi var ancak dallar sac teli kadar ince. Cicekleri cok narin, ince uzun, tuttugunz zaman hemen yerinden kopuveriyor. Bulundugu sitenin bahcesi gunes almayan bir yer.
94835
94834

Asagida gordunuz odunsu yapi, bir kupe cicegine ait. Dikkatli bakarsaniz uzerindeki tek kupeyi gorebilirsiniz. Budanmis. Ortaya sadece odun govde cikmis. Sanirim zamaninda agacmis, ancak gozlemledigim kadariyla bakimsiz bir bahcede ve arka tarafinda kalan bolumde cok fazla boceklenme vardi. Hastalanmis.
94833

yesim ozgun
25-07-2009, 05:38
Evet....:)

Nihayet aklima geldi de cektim fotograflarini. Karsinizda mustakbel kupe tohumlarimiz. Kurumaya birakildilar. Bunun gibi kurumus bir miktar daha var.

Her 2 gunde bir kupelerin oldugu bolgelerde turlayarak, belirledigim ve olgunlasmasina vakit olan kupeleri ziyaret ediyorum.

Sanirim hepimize yetecek kadar getirecegim.

ancak hangi cins olduklarini bilmedigimi ve gonderecegim tohumlarin tamamen supriz olacagini simdiden belirteyim.Ne olur kusura bakmayin. Ancak kurutmak icin bile cok zor yer buluyorum.

94836

yesim ozgun
25-07-2009, 05:47
Asagida gordugunuz kupeli ise bikti formunda ancak bahceye ekeli. Beyaz_acik pembe renklerinde, 4 tac yaprakli, buyuk cicekli.
94837

Asagida gordugunuz ise: acik-koyu pembe renklerde.

Bitki formunda ancak bahceye ekili. Fazlasiyla bodur yanlarindan surgun vermis. Cicegin arkasina dogru baktiginizda yaprakli dallarinigorebilirsiniz. Cicegi cok buyuk.
94838

Adalet Yağcı
25-07-2009, 07:56
Sevgili Yeşim Özgün, bu güzel fotoğrafları görünce, neden biz de bahçeye dikmiyoruz küpelilerimizi diye düşündüm.
Ben Sonbaharda küpelimin bir tanesini feda edip deneyeceğim, sizin topladığınız tohumlardan payıma düşen olursa seve seve kabul ederim :)
Türkiye'de bulunmayan veya zor bulunan cinslerden olursa daha makbule geçer, şimdilik bendekiler, tek katlı klasik dışı kırmızı içi mor küpeliler.
Katlı küpeli bulamadım daha, Mersin çok sıcak olduğu için küpe yetişmiyor diye seracılar rağbet etmiyorlar bu çiçeğe, ben 950 rakımlı bir köyde yetiştireceğim için sorun olmaz sanıyorum.

yesim ozgun
25-07-2009, 14:58
Adalet ablacagim, siz Mersin' de yayalada yasiyorsunuz. 950 rakimlik bir yerde, sehir merkesinden 200 metrede bir 1 derece sicakligin dustugunu hesaplarsak ( yaklasik ) Mersin' de hava sicakligi 36 derece ise sizin koyde hava sicakligi 30-31 derece civarinda oluyor. Hele bir de sabah gunesi alan ve golge bir yere diktiniz mi, hic bir sorun olacagini dusunmuyorum. Ancak saksi formunda bir kupeli degilde agac formunda bir kupeli ekerseniz daha saglikli buyuyuyecektir. Saksi formundaki kupeliler bahcede cok gur olmuyorlar. Topragi bol buldugundan koke gidiyor, cicekleri ve yapraklari ciliz olarak buyumeye calisiyor.

tohumlari elimden geldigince bol toplamaya calisiyorum. Ancak bu kupeli o kadar inatci ki, koca agac ancak bir tohum yapiyor. Iyi tarafi bol bol kupeli var buralarda.

Gerci ben hayatimda bu kadar cok kupe tohumunu bir arada gormedim. Buna da sukur:)

Zeferan
25-07-2009, 15:01
Ben 1 hafta önce bahçeye diktim bile. Klasik olan küpeliden. Komşumun küpelisi kış boyunca saksıda dışarıda durdu. Şuan yaşıyor. Saksıda dışarıda kala biliyorsa, toprakta da kalır :) İnşallah. Sonucunu sizinle paylaşırım.

Adalet Yağcı
25-07-2009, 15:11
Ancak saksi formunda bir kupeli degilde agac formunda bir kupeli ekerseniz daha saglikli buyuyuyecektir.

Bendekiler normal saksıdaki küpelilerden, yani bu ağaç formu, saksı formu ayırımını biraz açabilirmisiniz, anlayamadım :o

Yaylada hava sıcaklığı şehirdekinden çok düşük gerçekten, özellikle geceleri karasal iklim hüküm sürüyor.
Kışın gerekirse sarar sarmalarım :p

can17can
26-07-2009, 03:28
arkadaşlar küpe çiçeğini tohumdan çimlendirmeye çalıştım olmadı daldan köklendirdim çürüdü acaba sıcak iklimlerde yetişmiyormu konyalıyım konyada bir metreye kadar uzayanlarını biliyorum burda alanyada yetiştiremiyorum

antalyada hiç heveslenme arkadaş bende bir ay kadar önce bir çiçekcide görünce altın bulmuş gibi oldum 3 fide ve 2 büyük saksı aldım terasta gölgelendirdiğim yerde olduğu halde hepsi de şu an kurudu yeni öğrendim 30 derecenin üstü bitki için ölüm demekmiş.

yesim ozgun
26-07-2009, 05:05
Adalet ablacigim, Turkiye' dekiler genel saksi formunda yani fotograflara iyi bakarsaniz odunsu bir govdeye ve odunsu dallar sahip olduklarini gorursunuz. Mesela en usteki kirmizi beyaz olan kupe agac forumda (902 nol.lu resimde). saksi formunda olanlar (904 no.lu resim) ince ve kirilgan dallar sahipler.

zaten kupeler genelde iki turde oluyor. o iki turde aralarinda onlarca cinse ayriliyorlar.

Sizdeki kupeyi saksida disarda tutabilirsiniz ancak nacizane fikrim topraga dikmeyiniz. Dedigim gibi koku buyuyor ancak dallar, yapraklar 904 no.lu resimdeki gibi ciliz kaliyorlar.

Ben size bugun agac formunda bir kupelinin tohumlarindan ayirdi.Agac formunda olanlar sicagada daha dayanikli oluyorlar. Odunsu govdelerinde daha fazla su tutabiliyorlar ve nem orani kontrolu olabiliyor.

Sicak bolgelerde kupe ciceklerinin saksi formundakileri cok iyi mudahele edilmezse oluyor malesef. Ornegin saksiyi gunduzleri sabah gunesini aldiktan sonra serin yere tasimak, ( apartman boslugu, kiler, bodrum,v.b.), yapraklarina sabah erken saatte su puskurtmek, daha once tarif ettigim buz kompresi yapmak gibi...

Odunsularda ise, sicak bolgelerde topragina buz kompresi yapmak, Golgelik yere dikmek, hergun yapraklarina sabah erken saatte buzlu su puskurtmek, 2 gunde bir sulamak.

Soguk hava ile arasi iyi. Kis aylarinda buzlanan yapraklari dokuluyor ve yeni surgunler veriyorlar. ancak saksi formundaki kupeyi kisin bahce topragina ekili olarak korumak buyuk sorun.Donma tehlikesi atlatiyorlar. govdeleri ve dallari cok ince ve kirilgan oldugundan govde icindeki sivi dolasimi donuyor ve bitki oluyor.Posetle sarma bir nebze etkili olabilir ancak ben pek emin degilim.

yesim ozgun
26-07-2009, 05:11
Tesekkurler Ilknur hanim:) Elimden geldigince bol fotograf cekmeye calisiyorum.
Elimde daha ne fotograflar var. Tek tek yerlestirmem gerekiyor forumda vakit bulamadim. En yakin zaman da hepsini ekleyecegim.

Selis Hanim, O pembe kupeli hakikatten cok buyuk bir cicek. Katmerli hem de:) Nispet yapar gibi de acmis:)

Volare
26-07-2009, 10:05
Bu ekteki küpeler çok güzel ,tohum alabildiniz mi acaba ?
94835
94834
Ben talibim ,unutturmadan:)

asya-
26-07-2009, 12:18
yeşim hanımın resimlerinin yanında benimkiler hiç kalır ama bunlarda benim böceklerden kurtardığım küpelerim nasıl görünüyorlar

Volare
26-07-2009, 12:23
Sizinkiler harika , bu arada küçümsemeyin kendinizi ,
ingilizler o iklim şartlarında yetiştiriyor ,bizim şartlarımızda yetiştirmek başlıca övünç
kaynağı olmalı bence,hem sıcak hem kurak...

asya-
26-07-2009, 12:30
teşekkürler sn Volero sizin tavsiyenizlede saksısını değiştirmiştim gördüğünüz gibi zarar görmedi, çiçekleri arttı bende keyfine doyamıyorum maşallah deyip duruyorum.:p

yesim ozgun
26-07-2009, 17:10
Asya Hanim masallah diyelim cok guzel kupeleriniz. Bu sicaklarda nasil cicek actirmayi basardiniz. :)

Bakmayin siz Ingiltere' deki kupelere..

Bu iklim sartlarinda bakmasiniz da buyuyor baksaniz da buyuyor.

asya-
26-07-2009, 17:50
teşekkürler Yeşim hanım.küpemi daha yeni tomurcukluyken aldım, balkonda sadece sabah güneşi alıyor.sanırım bunların yararı oldu.böceklenme dönemi atlattım neyseki tomurcuklarına bir şey olmadıda açtılar bende sizlerle paylaşabildim.

DefneD.
26-07-2009, 23:12
Sevgili Volare,

İzmir cehenneminde küpe yetiştirmeyi nasıl başarıyorsunuz? Ben yaşatamam diye bir türlü cesaret edip küpe alamıyorum. Balkonumunda gün doğumundan saat 09.00'a kadar güneş alan ''gölge'' diyebileceğim yerim var. Ama sıcak güneş olmasa da devam ediyor. Alsam yaşatabilirmiyim bilemedim. Ucundan acuk ''40 derecede küpe'ye nasıl bakılır'' dersi verseniz pek makbule geçerdi:D

TuruncuHis
26-07-2009, 23:30
İki günde üç tane kupkuru dala dönüşen küpeme nedense su spreyi yapmaya devam etmiştim. Bir dalın ucundan yapraktan önce tomurcuk verdi ve açıyor. Diğer dallarda da yapraklanma hazırlığı var. Mercan küpem için pek umudum yok ama ona da bakım yapmaya devam ediyorum.
Bir daha elimi kükürte sürersem ne olayım? Balkonumu saran kırmızı örümcek ve külleme için tedbir amaçlı 2 minik fıs fıs yapmıştım altı üstü. Cehennemi sıcaktaki balkonumda güneş görmüyor ama yine de beni sevdi herhalde ki; yaşamaya pek gayretli.

imiathiel
28-07-2009, 23:02
Kozyatağı Bauhaus'taki küpe çiçeklerinden bir saksı da ben aldım. Ancak aldığımda yaprakları sanki kireçli suyla sulanmış gibi beyaz beyaz lekeliydi. Tomurcukları üzerinde olduğundan 2 çiçek açtı ancak çiçekler çok cansız ve hemen ölüyorlar.
Gelir gelmez saksısını değiştirdim çünkü içinde bulunduğu saksı hem çok minikti hem de eğer su kireçliyse o ortamdan hemen almak istedim.
Ancak çiçekleri ve yaprakları cansızlığını hala sürdürüyor.
Spreyliyorum, direk güneş ve rüzgarda durmuyor, toprağını da nemli tutuyorum.
Başka bir öneriniz var mıdır acaba?

isolet
28-07-2009, 23:36
Küpe çiçeği çok uzun yıllar dayanıyor galiba. Bonzai si de çok hoşuma gidiyor. Etraftan bir kaç yıllık çiçek bulup bonzai için denicem.

yesim ozgun
29-07-2009, 04:34
imiathiel,

yapraklarindaki beyazliklar umarim unlu bit degildir. Eger kirecse sorun degil duzelir ama unlu bit ise ilacla mudahele etmeniz gerekecek.

Bir resmini koyarsaniz anlayabiliriz belki hep beraber.

sicak hava etkili bliyorsunuz. Mumkunse topragina degmeyecek sekilde buz kompresi yapin. Yapraklarina bol fisfis.Kendi saksisindan buyukce bir saksinin altina daha buyuk bir saksi **** kova yerlestirin. Buyuk oaln bos saksinin dibine kendi saksi degmeyecek sekilde bir sistem olusturun. Mesela cakil taslari v.b. gibi. Buzla temaz etmesin koku ve topragi. bu buyuk saksinin icine kupe saksini yerlestirip icine buz doldurun. hem kokleri ferahliyor hemde nem oranini saglamis oluyoruz. Ancak daha yeni esaretten kurtuldugu icin zamanla kendi toparlamasini beklemeliyiz. Buz kompresi isini birkac hafta erteleyelim.

birde 2-3 gunde bir sulama suyuna cay demi ekleyip sulayin. Hani cocuklara cok acik cay koyariz ya, o kivamda olsun. Sakin sekerli cay vermeyin. Sinek yapiyor.

saksi degistirmekle iyi yapmissiniz. En azindan taze toprak almistir.

Adalet Yağcı
29-07-2009, 07:23
zaten kupeler genelde iki turde oluyor. o iki turde aralarinda onlarca cinse ayriliyorlar.

Tamam sevgili Yeşim, durum anlaşılmıştır :)
Bendeki küpeleri tavsiyeniz üzerine saksıda tutacağım, sizden gelecek tohumları da sabırsızlıkla bekleyeceğim.

Küpeyi ilk defa tohumdan yetiştirmeyi deneyeceğim, bu sene sardunya ekmiştim Şubatta, onlardan hiç ümidim yoktu ama şimdi hepsi de çiçekteler, inşallah küpe tohumlarında da aynı başarıyı yakalarız.

Arzu Kasapoğlu
29-07-2009, 10:42
Kozyatağı Bauhaus'taki küpe çiçeklerinden bir saksı da ben aldım. Ancak aldığımda yaprakları sanki kireçli suyla sulanmış gibi beyaz beyaz lekeliydi. Tomurcukları üzerinde olduğundan 2 çiçek açtı ancak çiçekler çok cansız ve hemen ölüyorlar.
Gelir gelmez saksısını değiştirdim çünkü içinde bulunduğu saksı hem çok minikti hem de eğer su kireçliyse o ortamdan hemen almak istedim.
Ancak çiçekleri ve yaprakları cansızlığını hala sürdürüyor.
Spreyliyorum, direk güneş ve rüzgarda durmuyor, toprağını da nemli tutuyorum.
Başka bir öneriniz var mıdır acaba?

Sayın imiathiel, Bauhausedeki küpe çiçeklerinden bende almıştım. Sanırım yapraklarda ki beyazlık ilaçlama yüzünden.

Volare
29-07-2009, 11:46
''40 derecede küpe'ye nasıl bakılır'' dersi verseniz pek makbule geçerdi:D DefneD.

Küpeler için bu koşullarda kendimle aynı iklimi sağlıyorum -->22 - 26 ( gündüz-gece)dereceye ayarlanmış klima .
Yoksa hiç birşey onları kavrulmaktan kurtarmıyor . Toprak saksı daha uygun , içindeki kökler sıcaktan daha zor zarar görüyor .

isolet
29-07-2009, 20:50
Benim de artık bir küpelim var. Küpeli çiçeği gerçekten çok hoş. Büyümesi nasıl oluyor? Hızlı mıdır acaba? Saksı isteği nasıl acaba? Bu Çiçeğin türü nasıl acaba yanına çubuk bağlamak ile iyi etmişyim?

95537

asya-
31-07-2009, 10:07
sn. İsolet
bence çubuk bağlamakla iyi etmişsin.sulamasına dikkat edersen iyi olur çok sulama azda sulama yoksa kurur.kolay gelsin

isolet
31-07-2009, 10:19
İlk ektiğim için kökleri salınsın diye suladım epey bir suladım bide. Yaprakları biraz çöktü zarar gelir mi. Yoksa kendini toplar mı? Saksısı büyük olması gerekli mi?

asya-
31-07-2009, 16:40
daha tecrübelilerde sana cevap yazacaktır bence bundan sonra gereğinden fazla sulama toprağı kurudukça sula toplar diye düşünüyorum saksısıda şimdilik iyi yalnız çok uzamış bence çiçeklenmesi bitince budasan iyi olur en azından ben öyle yapardım

isolet
31-07-2009, 17:12
Devamlı budamak iyi mi? Küpeli için form tutturup bonsai yapmak istiyorum. Olur mu acaba.

asya-
01-08-2009, 11:06
bence olur. çünkü önceki sayfalara bakarsan ağaç formlarını görebilirsin

Volare
07-08-2009, 14:26
Sevgili Yeşim ,
küpelerim geldi , teşekkürler .

isolet
07-08-2009, 14:36
Sayın volare küpelinin çeliği oluyor mu acaba.

Volare
07-08-2009, 14:41
Bunlar çelik zaten ,kargodan yeni çıktı , diktim ,can suyunu verdim ,
fotoğraf çektim , yazdım ....

isolet
07-08-2009, 14:56
Çelik alırken neye dikkat emek lazım acaba. Ben köklü sökmüştüm ama kendine gelmedi daha. İnşallah Kendine tam olarak gelsin çelik ile çoğaltayım. Birde küpelimi kışında yeşil olup çiçek açar mı.

Volare
07-08-2009, 16:32
Sn.isolet ,
çelik alma ve üretme konusunda bir siteden resimli alıntı yaptım .
Rusça olan kaynağı tercüme ediyorum, daha sonra eklerim .
Resimler de ihtiyacımız olan bilgiyi veriyor ;)

blk
07-08-2009, 16:57
benim küpelim oldukça küçük, yaklaşık 5cm idi aldığımda. Ama yine de 6 defa açtı bu yaz. Enson çiçek düştükten sonra -tohum olduğunu öğrendiğim kısmı -da iyice kuruyan tahomunu dün saksının köşesine ektim. inşallah çıkar. Gerçi pek umudum yok ama belli olmaz.

isolet
07-08-2009, 17:28
Sayın volare çok teşşekürler anladım. Galiba sıralarını karıştırmışsınız dimi yoksa 2 farklı yöntem mi var.

Volare
07-08-2009, 20:14
Hayır arkadaşım ,
iki yöntem var birisi suda köklendirme ,diğeri toprakta .
Aşamalı her iki yöntem için nasıl çelik alacaksın hazırlık ve uygulama olarak anlatmışlar .
Can alıcı nokta ısının 20 derecenin altında kalacak olması .
30 derecenin üstündeki sıcaklıklar küpe için öldürücü oluyormuş ,
özellikle kök bu sıcaklığın altında kalacakmış , o anlamda toprak kaplar
saksı için daha uygun denmiş , zor ısınıyorlarmış .

isolet
07-08-2009, 20:50
Anladım o zaman biraz daha mevsim geçsin o zaman çelikleme yapayım. Sıcak gidiyo bu aralar sonuç kötü olabilir.

beyaz orkide
08-08-2009, 13:48
Arkadaşlar ben küpe ciceginin sırrını ögrendim ve şaşkına döndüm.Kuşadasında yaşlı bir teyze yetiştirmiş küpeliyi ama ne yetiştirmek resmen agac olmus.Hic bu kadar büyük bir küpeli görmemiştim.Üstü okadar ciceliydi ki yaprakları görünmüyordu.Cep telefonumun şarjıda bitmişti resim de alamadım.Kapısını caldım.Mutlaka ögrenmeliydim.Sordum sırrını teyzede,Kızım küpeliler sogugu ve suyu sever dedi.Bunun icin topragına buz koymalısın bide gölgeye koydun mu tamamdır.Şaşkınlıklar icinde kalakaldım ama bana cok mantıklı geldi.Cicekler icin başka bir puf noktası bilirmisin teyzecigim dedigimde var dedi.Bana cilli begonyasını gösterdi oda tam bir agac gibi olmuş üstü cicekten yıkılıyo.Ona da cayın artan posasını koyuyormuş bu bizim icin bildik bir sey ama öyle bir sey ögrendim ki teyzeden şaşkınlıktan kücük dilimi yutacaktım.Deve tabanına ve sarmaşıklara ne verirmiş dersiniz.Yıkadıgı etlerin suyunu dökermiş.Buda onların alacalı olmasını saglarmış.Deve tabanını gösterdi bana yaprakları gercekten alacalıydı.

Arzu Kasapoğlu
08-08-2009, 15:25
Yaşlı teyze küpe çiçeğini saksıdamı büyütüyordu, beyaz orkide?

beyaz orkide
08-08-2009, 15:36
Evet saksıdaydı.Oldukcada büyükdü.Saksısının büyük olması gerektiginide söyledi.Dipten cok sürgün veriyor bu gerekli demişti. Düşünüyorumda bu uygulama acelyadada işe yarayabilir.Bu arada buzu bütün halde degilde parcalar halinde olmalı demeyi unuttum sizlere yani toprak donmamalı.Hoş bu havalarda nasıl don olayı olabilir ki...

Volare
08-08-2009, 15:47
Bu konuda belki eczacilarin kullandigi BUZ AKÜLERİ iŞe yarayabilir .
Sevgili Yeşimin gonderdigi celikleri topraga diktim,
surekli buz koyacak olursam fazlaca sulama olacak .Buz akülerini sag/ sol ve altina koyuyorum.
6 saate bir degistiriyorum . Pet şiseleri buzlukta dondurup cicegin saksisina temas edecek sekilde yerlestirilebilir .Buz akuleri sekil olarak daha uygun , her yani duz .
Köklenme 20 derece civarinda oluyormus ,Izmirde evin ici su an 30 derece, nem orani da % 40 .
Bu bence , akla yatan bir yontem .

yesim ozgun
09-08-2009, 15:31
evet buz sıcak iklimlerde ise yariyor kesinlikle. Daha once ayrintili olarak hem bahcedeki kupeli icin hemde saksidaki kupeli icin bilgi vermistim.

Direkt topragina buz konulursa buzun erimesiyle topraga karisan su koklerinin donmasına neden olabilir. Buzun konulmasındaki amac koklerinin serinletilmesi. Belki bir adet, tek tane buz surekli yeri degistirilerek, saksida gezdirilerek konulabilir. Hemde sulama saglanmis olur.

Volare' nin buldugu petsiseyi dondurma yontemi cok daha dogru.

Ben butun ciceklerime cay dem veriyorum bu arada haftada bır. Ama etin yikama suyu zamanla kurtlanmaya neden olmaz mı, etin icindeki kanli sivisi ve salgilari nedeniyle? Gerci teyze oyle yapiyormus ama . Belki de olabilir. Simdi aklima geldi. Haslanmıs yumurta suyuyla da sulama yapiyoruz. Ama ben cesaret edemem etin yikama suyunu koymaya.

Bir de ben kuru feslegen koyuyorum topraginin ustune az miktarda. Sineklenmesini onluyor.

Volare
09-08-2009, 16:37
Buz aküsü dediğim nesne aşağıda resimde var .
Sevgili Yeşimin getirdiği çelikleri diktiğim saksıya uygulamamı gösterdim.
Bu sıcakta köklü bitkiler bile solmuşken , kökü olmayan çeliğin nasıl diri durduğunu görmenizi istedim .Narin ,ince ama gururlu ...buzlu .
Buzla direkt temaz yok , donma olmuyor ...

beyaz orkide
09-08-2009, 16:53
Bravo cok güzel.Bize yeter ki ip ucu versinler biz fikir üretiriz.:) Her sey elbette parayla degil bir örnekde ben vereyim.Bildigimiz cerrah eldivenlerinin icine su doldurup balon gibi bagladıgımızda dondurup bizde bir buz akusu elde edebiliriz üstelik kolayca erimeyecektir.malum bizim ciceklerimiz coktur.cok sayıda akü gerekecektir bize, ucuz ve kolay bir yöntem bu eldıven işi

Volare
09-08-2009, 18:26
Ayni soğutmayı sağlayacak başka bir araç daha var .
Bildiğiniz arap sabununu kilirli poşete dolduruyoruz ve kilitliyoruz .
İstediğiniz miktarda hazırlarabilir , daha sonra sabunu yine kullanabilirsiniz .
Derin dondurucuya koyup ,belirli aralıklarla çıkartıp saksının etrafına sarabiliriz ,
cünkü soğunca bile arap sabunu daha esnek olur .
Torba delinse bile arap sabunu akmaz , oda avantaj bence .
Bu yöntemi soğuk kompres için tarif ediyoruz , burkulma ve ezimelerde ,
ancak çiçeklerin de işine yarar .

yesim ozgun
09-08-2009, 21:32
ee super fikirler bunlar.

Koku soguk isteyen tum bıtkılerımıze uygulayabılırız. Volare ınsallah celikler tutar. Tutacakmıs gıbı kaldirmis kafasini masallah. Actigini da gormek isterim.
Onumuzdekı hafta kupe cıcegı tohumlarının paylasımını yapacagım fırsat bulabilirsem.

Nasıl olsa ekimi icin daha erken acele etmiyorum o yuzden.

Benim kupelerim tomurcuk veriyor ve dokuyor. Sabahtan geceye kadar klima acik. Buz kompresı yapıyorum surekli ozellikle oglen vakitlerinde. Ve sanirim sineklenme var. Feslegen bu sicaklarda ise yaramıyor demek ki, ogrenmis oldum:( yarin ilaclayacagim.

Volare
09-08-2009, 21:38
Köyde bir bayanı öve öve bitirememştim ya , kocaman ağaç gibi küpelisi vardı .
Sırrını çözdüm , ceviz gölgesi , demek ki ceviz gölgesinde hiç bir şey yetişmiyor
Fuchsia istisna ...

;)sevgili Yeşim tepesinde bir tomurcuk var , dilerim çiçeğini görürüz .

beyaz orkide
09-08-2009, 21:50
Benim aklıma bir formül daha geldi.Mado dondurmacıları degişik bir buz kullanıyor.Uzun süre erimiyor bu buzlar.Gidecegi yer cok uzakmı diyorlar ve dondurmanın etrafını bununla kaplıyorlar.Bu buzun adı degişikdi ama unuttum şimdi ama ögrenirim.bir kaba bu buzdan doldurup ortasına saksımızı yerleştirebiliriz.Çaresi yok bu küpeliler ya tutacak ya tutacak... Teyzenin söyledigi buz ve gölge şartı zaten sayın volare...

Sebahattin Sargın
09-08-2009, 21:55
Biz serada uç çelikleri alarak köklendirmiştik, hatta 6-7 cm boyunda ki bir çelik çiçek açmıştı. Gölge de ve açık havada tutmuştuk torfta ekiliydi. Üüç farklı renkten yeni çelikler aldık ve torfa ektik dün. Bir haftalık tatile çıktığım için fotoğraf yok elimde tatil dönüşü son hallerini çekip burada yayınlarım.

Küpeliler sıcak havayı ve rüzgarı hiç sevmezler. Gölge ve serin yerlerde muhafaza etmeniz lazım...

Sevgiler ;)

Volare
09-08-2009, 22:10
Evet inat ediyorum , yetişmek zorunda .
30 derecenin üstü öldürür yazıyor , buna dikkat edelim sn .beyaz orkide :)
Ama et suyu konusu beni aşar , kokar sonra o , biyolojik artıklar hastalık kaynağı ;(
Ev yapımı kompostlarda bile hayvansal kaynaklı atık kullanılmıyor ...

sevim4
09-08-2009, 22:20
Arkadaşlar benim küpelilin üst kısmı kurudu.
Tekrar taze cubuk verirmi.

beyaz orkide
09-08-2009, 22:22
Et suyunu Ciceksiz bitkilere veriyormuş teyze yapraklar alacalı olsun diye.Kulaga pek hoş gelmedigini biliyorum.Bilgi vermek amaclı yazdım ben onu.Beni cok şaşırttı enterans geldi aynı zaman da, bu yüzden yazdım ben

Volare
09-08-2009, 22:42
Tabi ki , ben de hiç gocunmadan herşeyi sorarım , hele yaşlılara .
Yazıyorum da her duyduğumu , benim işime yaramayabilr o bilgi , belki arkadaşların birinn aklına yatar , kullanır .
Et konusu bana ürkütücü şu yönden , kedileri çeker , gelirler et ararlar , toprağı eşeler , saksıları devirirler .

zerrinsrt
09-08-2009, 22:43
Pembe mor küpelilerimin son hali.

Ben serin bir iklimi olan Düzce'de kış sonunda ektiğim çeliklerden çok güzel sonuç aldım ama sonraki mevsimlerde denediğim çelikler tutmadı.

yesim ozgun
09-08-2009, 23:10
Beyaz orkide; o buzun adi kuru buz. Sakın ola o buzla celik gondermeyin.ayrica kesinlikle ciplak elle dokunmayın. Buz yanigi olursunuz hatta daha kotusu derinin ust katmani buzun uzerinde kalarak yaralanabilirsiniz. O buz eridiginde cikardigi kimyasal cozeltı bitkinin anında donmasına neden olur. Kuru buz aslında katı karbondioksittir. Kuru buz eridiginde geriye hicbirsey kalmaz. yani kati halden direkt gaz haline gecis yapar.Ancak su ıle sıkıstırılıan katı karbondioksit erimeye basladıgında cıkardıgı buhar ve sis bitkinin sekli degismeden ve rengi bozulmadan olmesıne neden olur. yapraklari catir catir kırılır. kucuk kapali bir kutuda oldugu takdirde.

ANCAKKKKKKKKKK:)

Kuru buzla ılglı olarak; o dondurmacilrdan aldıgınız buzu aksam evde misafirlerinize icecek servisi yaparken kullanirsaniz, gecenin yildizi olursunuz. Bardagin uzerinde muhtesem gorunumlu sis tabakasi olusur ve bu sis tabakasi olusurken iceceginizin icinde kaynama efekti olur. Kaynama efekti bittiginde icecek rahatlikla icilebilir. Kaynama ve sis varken pipet yardimi ile de icecegin icilmesinde hicbir sakinca yoktur.

kuru buzu muhafaza etmek cok zordur. Derin dondurucuda maksimum 4 saat dayanabilir.

Bu arada ben bir restaurant isletmecisi ve degustarorum. Calisitigim restaurantlarda genellikle ozel gecelerde bu kuru buz sunumunu yapardim.

zerrinist; muhtesem gorunuyorlar masallah 41 kere...

yesim ozgun
09-08-2009, 23:16
özür diliyorum yanliş cevap vermisim ama silmedim mesajı yararli birkac bilgi var.

Saksi icin kullanmak konusunda hakli olabilrsiniz. Ancak erirken cıkardıgı gaz cicegi nemlendirmekten cok kurumasına neden olabilir. Nemi seviyor bu kupeli. Normal buz erirken sudan gaza donustugu ıcın 3 asamali olarak yararli oluyr.

beyaz orkide
10-08-2009, 13:36
Benim söylemim yanlış anlaşılabilirdi iyi ki yakaladınız.Ben saksının etrafına koymaktan bahsetmiştim saksının icine koymayı düşünmedim ama yanlış anlaşılma sonucu bunu yapmak isteyen arkadaşımız cıkabilirdi aramızdan.Dikkatiniz icin sizi kutluyorum sizi yeşim hanım.Birde aklıma takılan kücük bir ayrıntı var.küpelinin kökleri soguk olmalı deniyor ama bizimkiler celik halinde kök yok ki soguk tutalım köklenmeyide kolaylaştırır mı dersiniz soguk.

Volare
10-08-2009, 16:30
Köklenme için önerilen ısı 20 C ' nin civarındaki ısılar .
Tabi Türkiyede bu mevsimde mümkün mü ?

yesim ozgun
10-08-2009, 20:40
Evet köklendirmede ısı 20 hatta 17-20 C arası ısılar. Toprak ısınıyor bu havalarda. Koku olmasa da celiklerinde topraga tutunabilmesi icin buz kompresi gerekiyor. Yani topraginda ısısının düşük olması gerek.

Alttan buz kompresi yapip, çeliğin toprak üstünde kalan kisminida sera etkisi yaratmak için kapatilirsa ve gölge de tutulursa( Sevgili Volare nin fotografladiği gibi ) köklenme sağlaniyor.

berduray
10-08-2009, 23:15
Keşke 3 saksı küpelimi kaybetmeden bilseydim bu uygulamaları...Yazık oldu ...

yesim ozgun
11-08-2009, 15:13
Berduray; Üzülmeyin, küpe ciceginde hepimizin başina geldi. Sonbahar gibi cicekleri gecmis kupeli alirsaniz ve iyi bir bakim saglarsaniz, bu yeni bilgiler ısıgında hem kupeniz yasar hem de çiceklerini gorursunuz. Çicekli alinan küpe çicegi çiçeklere güc verdigi icin yerine alismakta zorluk çekiyor. Yerini yadirgiyor.

Ya da sonbaharda küpelerini budayan arkadaslar size çelik gonderebilirler:) Eh bizde küpe cicegi kardesligi kurabiliriz sanirim burda.

yesim ozgun
11-08-2009, 21:09
Zerrinist cok güzel küpeli kızların. Ozel birsey yapiyor musun? Ve bu sıcakta dısarıdalar hem de.

Gerçekten maşallah.

isolet
11-08-2009, 23:12
Ben okuyorum konuyu dikkatle ben evimin soğuk köşesine aldım. Zaten eskişehir de soğuk memleket. Mermerin üzerine koydum. Mermer buz etkisi yaratıyo herkese tavsiye ederim. Yararlı bir olay bence. Soğuk buzu değiştirmeyi unutunca yararlı oluyor. Yanına buz gibi soğuk su koyarak içine de buz atarsanız. Isının iletimi ile mermer soğur oda saksınızı soğuk tutar. Hele bir de güneş yoksa mermeri ısıtacak yeterli olur bence. Benim filizim tuttu kendini düzeltti. Ben büyümesini istiyorum. İnşallah güzelce büyütürüm. Boyum kadar küpelim olur. Ama tek bir çelik alıp bonzai yapmak istiyorum ondan.

yesim ozgun
12-08-2009, 00:17
Sosyal Gruplarda KUPELERİN GUCU ADINA adlı grubumuz açılmıştır. Bekleriz ..

sındırgılı
12-08-2009, 09:34
Balıkesirden geçen sene yazın köyden getirdiğim küpelimi Hanımın ısrarı üzerine evde bırakmayıp Adaya götürmüştüm.Maalesef geldiğimde kaybettim..Tüm dallarını kestim..İçeriye aldım.Bionem kullandım...Bakalım yaşatabilecekmiyim? inşallah yaşar..

yesim ozgun
12-08-2009, 15:48
ben tam anlayamadim. Ada da uzun zaman susuz ve bakımsız kaldığı için mi kaybettiniz. Kokten budama yapsaydiniz. Sohbahara dogru yeniden sürgün ve yaprak verebilir. Ayni sekilde sulamaya ve bakimina devam edin. Allttan buz kompresi yapın bu sıcak havalarda. Kesinlkle günes ışığını direkt almasın.

zerrinsrt
12-08-2009, 21:16
Birinci resimdeki küçük saksılar benim bu yıl aldığım küpelerim, büyük saksıdakiler ve ikinci resimdeki küpeler ise çelikten büyüttüklerim. Bu yıl aldıklarımın renkleri farklı. İlk satın aldığımda, çiçeklerini ve tomurcuklarını yerine kolay alışsın diye koparıyorum. Yeni aldıklarım bu yüzden henüz çiçeksiz.

sındırgılı
13-08-2009, 09:30
İstanbulda balkonda ona gölge bir yer yapmıştım.1 saat sabah güneşi alıyordu..Yerinide çok sevmiş baharda çoşmuştu.Gerçekten seyretmesi çok zevkliydi.Eşim ben bu güzelliği burada bırakamam deyince adaya götürdüm..Gölge bir yer bulmakta zorlanmıştım.O sıcaklardada önce çiçeklerini dökmeye..... sonrada malum sona doğru yolculuk başladı..Köklü bir budama ve bionem uyguladım..Şu anda evin içerisinde güneş almayan bir köşede göji çeliklerinin yanında ayağa kalkmasını bekliyorum.Umarım yaşatırım..Çünkü bu sene cahillikten yaban mersinlerimin çoğunu kaybettim.Onuda kaybedersem artık domates biber ekmekten başka bir şey yapmıyacağım..

yesim ozgun
13-08-2009, 14:41
İstanbulda balkonda ona gölge bir yer yapmıştım.1 saat sabah güneşi alıyordu..Yerinide çok sevmiş baharda çoşmuştu.Gerçekten seyretmesi çok zevkliydi.Eşim ben bu güzelliği burada bırakamam deyince adaya götürdüm..Gölge bir yer bulmakta zorlanmıştım.O sıcaklardada önce çiçeklerini dökmeye..... sonrada malum sona doğru yolculuk başladı..Köklü bir budama ve bionem uyguladım..Şu anda evin içerisinde güneş almayan bir köşede göji çeliklerinin yanında ayağa kalkmasını bekliyorum.Umarım yaşatırım..Çünkü bu sene cahillikten yaban mersinlerimin çoğunu kaybettim.Onuda kaybedersem artık domates biber ekmekten başka bir şey yapmıyacağım..

Golge haricinde gunde bir kere buz kompresi yaptin. Saksi cok buyuk degil ise bir kovaya buz koyun, uzerne bir naylon torba gecirin o naylon torbanın içine kupe çiceği saksisinı buza oturtun. kupenin saksisi kesinlikle buzla temaz etmesin. kokleri buzden eriyen suyu ceker donar. Amac serinletmek.

**** Sevgili Volare' nin yaptigi gibi içi su dolu pet şişeleri dondurmak suretiyle saksının altına ve yanlarına koyun. Hergun sulayın. drenajı kontrol edin.

umarım yaşatabilirsiniz.

geçmiş olsun.

blk
17-08-2009, 11:50
Merhabalar,

Benim Yalova'dan getirdiğim küpelimin yaprakları güneşe maruz kaldığından hafif solar gibi olmuşlar. Arka tarafa kuzeye bakan ve rüzgar alan pencere önüne aldırdım.
Ayağım kırıldığı için ilgilenemediğim çiçeklerim hemen tepki gösterip boyunlarını büküyorlar... Yılbaşı çiçeklerim de solmuşlar, Sevilmeye alışınca şımardılar :D

Volare
18-08-2009, 11:29
Sevgili Yeşim ,
çeliğimin bu günkü (sabah) hali...
İzmirdeki 11'nci günü.
Yaşayacak mı :confused:

Sebahattin Sargın
18-08-2009, 12:48
Sevgili Volare bence çiçek tomurcuğunu kopartın. Bitki kök yapmaya çalışıyor gücünü tomurcuğa harcamasın...

Sevgiler ;)

Volare
18-08-2009, 13:16
10 gündür ben de kedime bunu söylüyorum ama , kıyamıyorum ...

Sebahattin Sargın
18-08-2009, 13:26
Kıyamazsanız çeliği kaybedebilirsiniz, zaten bu tomurcuk normal hali gibi açmayacak. Çeliğin gücü az olduğu için küçük açacak, kıyamadığınıza deymeyecek yani. Sağlam kök yapıp büyümeye başladıktan sonra güzel çiçekler verecektir size zaten...

Sevgiler ;)

yesim ozgun
18-08-2009, 23:05
Maşallah cok güzelleşmiş, çok sağlıklı gorunuyor.

Ama tomurcuğuna kıyacağız ileride güzel sağlıklı çicekler verebilmesi için.Zaten muhtemelen kendi düşecektir açamadan bari gücünü köküne versin. Ne kadar emek verdiğinizi biliyorum.

11 gun oldu değil mi?

Çok yogun olduğumdan dolayı giremedim foruma ne zamandir, açar açmaz bu resmi gördüm ve çok mutlu oldum.

isolet
19-08-2009, 17:29
Benim küpelinin de tomurcukları çok büyüdü. Açmak üzereler ama ben gidiyorum bu sefer de. Açmış çiçeklerimi görmeden gidicem. Gelinceye kadar kalmaz heralde. Ev sahibime emanet edip gidicem. bütün bitkilerimi inşallah sağ sağlim alırım tekrar.

almira
21-08-2009, 21:00
Küpe çiçeği severler bu güzellikleri gördünüzmü?

sevim4
21-08-2009, 21:32
Sevgili almira muhteşem sizinmi .

almira
21-08-2009, 22:39
Malesef benim değil canım. İnternette bulduğum bir sitede satışı var. Sadece küpe çiçeği değil daha ne müthiş çiçekler var. İnsan hepsinden almak istiyor.
ıllustrated List of Plants For Containers and patio pots / www van meuven.com