agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) > Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha)
(https)

Beğeni Düzeni22561Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 19-05-2015, 17:37   #12691
Ağaçsever

Artemisya's Avatar

Giriş Tarihi: 14-05-2015
Mavi menekşe nerden bulabilirim? Çok seviyorum fakat bulamıyorum..

Artemisya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2015, 17:48   #12692
Ağaçsever

Artemisya's Avatar

Minik olanın rengi mor aslında ekranda koyu mavi gibi çıkmış. Diğeri de tomurcuklanmış heyecanla bekliyorum açmasını fakat yapraklarında çok fazla leke var, onları kesmeli miyim?

Name:  menekşe3.jpg
Views: 1386
Size:  71.2 KB

Name:  menekşe2.jpg
Views: 1316
Size:  70.7 KB

Name:  menekşe1.jpg
Views: 1392
Size:  73.4 KB

Eski 19-05-2015, 22:19   #12693
Ağaçsever

edacan's Avatar

Giriş Tarihi: 17-12-2013
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Artemisya Mesajı Göster
Minik olanın rengi mor aslında ekranda koyu mavi gibi çıkmış. Diğeri de tomurcuklanmış heyecanla bekliyorum açmasını fakat yapraklarında çok fazla leke var, onları kesmeli miyim?

Eklenti 553838

Eklenti 553839

Eklenti 553840
o lekeli yaprakları korkmadan koparın bence yeni gelen yapraklar gayet sağlıklı. ben öyle yapıyorum daha bir canlanıyorlar.menekşem üç ay önce çiçekliydi hala açmıyor demişsiniz sanırım. çok sık açmazlar zaten telaşa paniğe kapılıp sık sık yer değiştirmeyin derim.

maki01 ve Artemisya beğendi.
edacan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2015, 22:27   #12694
Ağaçsever

edacan's Avatar

menekşelerimi artık yaprakları fazla tozlandığında korkmadan duşta çok tazyikli olmayan suyla yıkıyorum . canlanıp kendilerine geliyorlar. ****** bir şartla kuruyana kadar güneşe yakın cama koymuyorum.

Eklenen Resimler

maki01, fdogru, hira ve 9 kişi beğendi.
Eski 19-05-2015, 22:56   #12695
Ağaçsever

Artemisya's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi edacan Mesajı Göster
menekşelerimi artık yaprakları fazla tozlandığında korkmadan duşta çok tazyikli olmayan suyla yıkıyorum . canlanıp kendilerine geliyorlar. ****** bir şartla kuruyana kadar güneşe yakın cama koymuyorum.
Teşekkürler Edacan, dediğiniz gibi temizliyeyim kötü yapraklardan biraz. Duş aldırmayı ben de deneyeyim saksı değiştirirken yanlışlıkla ters döndü menekşem ve üzerleri hep toprak oldu yaprakların, elimde biraz temizledim ama yinede tüylerine yapışmışlar, ben de üzülüyordum, iyi oldu bunu sizden öğrendiğim

edacan beğendi.
Eski 20-05-2015, 06:22   #12696
Ağaç Dostu

Jakin's Avatar

Giriş Tarihi: 08-05-2015
Rengi mor.

Alıntı:
Jakin, eflatun mu rengi? Benim açmayanıma benziyor, benimkide iki tomurcuk çıkardı bakalım belki bir supriz yapar gittiğimde açmış bulurum
Sevgili Artemisya mor renkli benimki. Kız kardeşim vermişti. Bana geldikten sonra ilk kez açacak. Umarım sizinki de açar en kısa zamanda. Mor renkliniz çok güzel açmış maşallah.

Jakin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-05-2015, 19:15   #12697
Ağaçsever

Artemisya's Avatar

Teşekkürler Jakin, mor renkli olan geldiğinde açmıştı umarım uzun süre çiçekli olmasını sağlayabilirim. eflatun olanın tomurcuğu daha bir büyüdü her an açabilir bakalım açınca paylaşırım.. siz de paylaşın lütfen sevgiler

Jakin beğendi.
Eski 20-05-2015, 23:18   #12698
Ağaçsever

Artemisya's Avatar

Bir süredir menekşe üretmeye çalışıyorum. Kürdanla yaprak çeliğini toprağa tutturarak yaptığım çalışma olmadı yaprak çürüdü. İki yaprak çeliğini toprağa saplayarak yaptığım çalışma ise yavru vermedi fakat çürümedi de.. bakalım hayırlısı..
Bugün ise bütün menekşelerimden çelik alıp yeni çalışmalar yaptım. Bakalım sonuç nasıl olacak.. Bu sefer kapalı bir kabın içine koydum nemli kalması için. Bu şekil süreci hızlandırıyormuş. Birkaç haftada yavru veriyormuş, bakalım...

Gelişmeleri paylaşacağım merak edenler olursa diye...

Çelikten üretim yapanlar tecrübelerini paylaşırlarsa da memnun olurum

sevgiler

Eklenen Resimler

Eski 20-05-2015, 23:21   #12699
Ağaçsever

Artemisya's Avatar

Bu arada resimde farkettim bir yaprağı kesmeyi unutmuşum Kesince daha iyi sonuç veriyormuş çünkü yaprak gücünü yaprağa değil daha çok köke harcıyormuş.

Jakin beğendi.
Eski 21-05-2015, 06:33   #12700
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 02-09-2014

Çizelgelenmiş zamanında yani bu sabah 06.00 da menekşelerimi suluyordum...Evet bunu da gördüm ve sizlerle hemen paylaşmak istedim belki sizlerin başına gelmiştir daha önce ama ben böyle bir şeyle ilk kez karşılaşıyorum.Etrafındaki ablalarının açtığını görüp pek bir heves etmiş sanırım yoksa daha annesinden ayrılmamış bu yavru nasıl tomurcuk verebilir ki.

Anne çelik kırmızı halka içerisinde tomurcuğumuz sarı halka içerisinde.

menekşeci_şirin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-05-2015, 08:12   #12701
Ağaç Dostu

B e t ü l's Avatar

Giriş Tarihi: 19-03-2013
Sevgili Artemisya
Menekşe üretiminde kolaylıklar dilerim. Bence her bir bardağa 1 Çelik koyarsan yavrular çıktığında sıkışmaz ve daha iyi gelişir.

B e t ü l Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-05-2015, 08:30   #12702
Ağaç Dostu

Jakin's Avatar

Menekşem ağır çekim açıyor.

Allahım menekşem açıyor diye yanından ayrılamıyorum, o da maşallah o kadar nazlı ki! Tam olarak açsa da bir görsem!
Dayanamayıp tam açmamış halini paylaşayım dedim.

Eklenen Resimler

Eski 21-05-2015, 10:29   #12703
Ağaçsever

Artemisya's Avatar

Menekşeci şirin maşallah yavrularınız çok güzel gelişmiş siz bu işten anlıyorsunuz. yavruları ne zaman ayıracaksınız? bir anne çelikten kaç yavru kök çıkıyor?

birde ne zaman başlamıştınız kaç ayda bu noktaya geldi üretiminiz? Ne kadar sıklıkta suladınız? çok soru soruyorum kusuruma bakmayın..

Eski 21-05-2015, 10:30   #12704
Ağaçsever

Artemisya's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi B e t ü l Mesajı Göster
Sevgili Artemisya
Menekşe üretiminde kolaylıklar dilerim. Bence her bir bardağa 1 Çelik koyarsan yavrular çıktığında sıkışmaz ve daha iyi gelişir.
Sevgili Betül aklımda olsun, sağolun.. ben bu konuda hazırlanmış bir videodan izleyerek uyguladım, orada yapan kız bu şekilde tarif etmiş ben de öyle yaptım. ama dediğiniz mantıklı bir dahakine öyle yapayım.

B e t ü l beğendi.
Eski 21-05-2015, 10:38   #12705
Ağaçsever

Artemisya's Avatar

Sevgili Jakin az daha sabır çok az kalmış.. çok nazlılar.. bu da benimki

aslında yıkamak istiyordum yapraklarını ama tomurcuk olunca ne olur ne olmaz dedim. üzerine toprak döküldüğü için pek bir pasaklı

Eklenen Resimler

hira, efeege, Milla ve 3 kişi beğendi.
Eski 21-05-2015, 11:07   #12706
Ağaçsever

Artemisya's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi edacan Mesajı Göster
Bu arada menekşeleriniz çok güzeller maşallah.. cinsleri farklı olanların isimleri nedir biliyor musunuz?

Eski 21-05-2015, 14:42   #12707
Ağaçsever

Artemisya's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kahraman Koray Mesajı Göster
Kapsül kuruyup rengi yeşilden kahveye dönmeli. Kahveye dönmesini beklemeden de açabilirsiniz ama mutlaka kuru ve incelmiş olmalı. Çiçek dalını incelmeden koparmak doğru olmaz ve kopardıktan sonra da 1-2 ay dışarıda kurumasını bekleyebilirsiniz. Kurumuş tohumlar siyah renkte olur. Aslında çok kolay bir işlem ve buradaki herkesin yapabileceğine eminim. Çoğunuz zaten rastlantısal olarak menekşelerin meyveleri ile karşılaşıyorsunuzdur ama bozulan çiçekleri kopardığınızdan pek çoğu çöpe gidiyordur. Bozulan çiçekleri koparmazsanız sizde menekşe meyvelerine kavuşur ve sabırla tohum olmasını bekleyebilirsiniz. Bu zahmetli bir iş. Ben yapraktan 15-20 günde yavru çıkarıyorum ama eğer hibrit yaratmak istiyorsanız (mesela beyaz ve kırmızı menekşeden kırmızı noktalı bir beyaz menekşe o zaman bu işlem mutlaka olmalı. Burada bazen yaprakları çaprazlamaktan bahsediliyor. Bu şekilde hibrit olma ihtimali yok denecek kadar az ancak yaprak çaprazlama ile olsa olsa o da düşük ihtimal ama ejder (chimera) olur. Hibrit ejderden farklı birşeydir ve genetik olarak değişim demektir. Hibriti yapraktan çoğaltabilirsiniz. Çalışmalarımın devamını sizlere sunmaya devam edeceğim ama tohumdan yavruların çıkması biraz zaman alabilir. Çıkınca onları da fotoğraflarım. Herkese huzur dolu günler dilerim. "Bilgi paylaştıkça çoğalır"
Çoook beğendim menekşelerinizi maşallah! Kahraman bey nasıl böyle sık ve çok çiçek veriyor, nasıl bakıyorsunuz menekşelerinize? son mesajınızın üzerinden epey geçmiş, umarım arada bakıyorsunuzdur foruma.. lütfen bana biraz tüyo verin

Eski 21-05-2015, 22:09   #12708
Ağaçsever

edacan's Avatar

Alıntı:
Bu arada menekşeleriniz çok güzeller maşallah.. cinsleri farklı olanların isimleri nedir biliyor musunuz?
Sayın artemisya menekşe türlerinin hiç birisinin adını bilmiyorum malesef.

Eski 22-05-2015, 06:27   #12709
Ağaçsever

Alıntı:
Menekşeci şirin maşallah yavrularınız çok güzel gelişmiş siz bu işten anlıyorsunuz. yavruları ne zaman ayıracaksınız? bir anne çelikten kaç yavru kök çıkıyor?

birde ne zaman başlamıştınız kaç ayda bu noktaya geldi üretiminiz? Ne kadar sıklıkta suladınız? çok soru soruyorum kusuruma bakmayın..

Sayın Artemisya öncelikle övgüleriniz için teşekkür ederim elimizden geldiğince uğraşıyoruz az olsun çok olsun soru sormanızda tabi ki bir sakınca yok seve seve cevaplarım.

Yavruları ne zaman ayıracaksınız? demişsiniz
Yavruları ayırmak için kendime bir zaman belirlemiyorum doğruyu söylemek gerekirse her gün gözümün önünde oldukları için ve günlük 2-3 defa kontrol ettiğim için anne yaprakta çürüme olursa yavruları ayırıyorum.Genel olaraksa söylenen yavruların yapraklarının 50 kuruş büyüklüğüne ulaştığında ayrılabileceği ama dediğim gibi ben annenin yavrular için elinden geleni yapıp benden bu kadar dediği zamana kadar bekliyorum.

Bir anne çelikten kaç yavru çıkıyor?
Bunun belirli bir sayısı yok 6-7 olduğu da oluyor 2-3 olduğu da oluyor işe yarar damarlanmış yavru derseniz küçük yavruları atınca 5 tane sağlam yavru çıkıyor.Ben her çelikten 2 yavru çıkmasını isterim şahsen bir iki çeliğimde bu şekilde 2 yavru çıktığı oldu çok hızlı büyüyorlar geniş alanları olduğu için de düzgün bir görünümleri oluyor.

Üretimim bu noktaya ne kadar zamanda geldi?
Fotoğraftaki çeliği toprağa diktiğim tarih 03.01.2015 bugün 22.05.2015 yani 4,5 ay olmuş bir çeliği toprağa diker ve bakımını iyi yaparsanız 40 günde yavrular toprak yüzüne çıkıyor.

Ne kadar sıklıkla sulanıyorlar?
Mevsime havanın ısısına göre değişiyor.3 gün açık ağızlı kapta bekletip dinlendirdiğim suyla kış ve soğuk aylarda 4 günde bir güneş doğarken sıcak aylarda ise 3 günde bir belki çok sıcak yaz aylarında 2 gün olur ama asla çok sulama yapmam.Şu an havalar çok sıcak olmadığı için 3 güne düşürdüm sulama aralığını.Tercihim eğer menekşem ölecekse çok sulandığı için mantar kök çürümesi gibi hastalıklardan ölmesindense susuzluktan ölmesidir.

Umarım sorularınıza yeterli cevabı verebilmişimdir.Zamanla kendi yetiştirme sulama şeklinize sahip olacağınıza eminim.Herkese bol şans...

Jakin ve Artemisya beğendi.
Eski 22-05-2015, 08:17   #12710
Ağaç Dostu

Jakin's Avatar

Alıntı:
Sevgili Jakin az daha sabır çok az kalmış.. çok nazlılar.. bu da benimki

aslında yıkamak istiyordum yapraklarını ama tomurcuk olunca ne olur ne olmaz dedim.
Sevgili Artemisya yeni gördüm, sizinki daha bir güzel açmış maşallah. Ben de yıkamaya korkuyorum. Çiçekleri bitince yıkayalım en iyisi.

Artemisya beğendi.
Eski 22-05-2015, 10:53   #12711
Ağaç Dostu

celalim01's Avatar

Giriş Tarihi: 20-09-2013
Sayın menekşeci_şirin , yanyana duran farklı saksılarda olup , yavru vermeye başlayan ama yanında olan diğer yaprağımın aynı zamanda ekmeme rağmen yavru vermemesine şaşırdım. Her şey aynı ,yer ,toprak ,bakım ,güneş .

Acaba farklı türler arasında yavru verme zamanı değişiyor mu ?
**** çelik alınan yaprakların bölgesi ,kalitesi gibi nedenler yavrulama zamanlarını farklılaştırıyor mu ?

Jakin beğendi.
celalim01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-05-2015, 11:28   #12712
Ağaçsever

Artemisya's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi menekşeci_şirin Mesajı Göster
Sayın Artemisya öncelikle övgüleriniz için teşekkür ederim elimizden geldiğince uğraşıyoruz az olsun çok olsun soru sormanızda tabi ki bir sakınca yok seve seve cevaplarım.

Yavruları ne zaman ayıracaksınız? demişsiniz
Yavruları ayırmak için kendime bir zaman belirlemiyorum doğruyu söylemek gerekirse her gün gözümün önünde oldukları için ve günlük 2-3 defa kontrol ettiğim için anne yaprakta çürüme olursa yavruları ayırıyorum.Genel olaraksa söylenen yavruların yapraklarının 50 kuruş büyüklüğüne ulaştığında ayrılabileceği ama dediğim gibi ben annenin yavrular için elinden geleni yapıp benden bu kadar dediği zamana kadar bekliyorum.

Bir anne çelikten kaç yavru çıkıyor?
Bunun belirli bir sayısı yok 6-7 olduğu da oluyor 2-3 olduğu da oluyor işe yarar damarlanmış yavru derseniz küçük yavruları atınca 5 tane sağlam yavru çıkıyor.Ben her çelikten 2 yavru çıkmasını isterim şahsen bir iki çeliğimde bu şekilde 2 yavru çıktığı oldu çok hızlı büyüyorlar geniş alanları olduğu için de düzgün bir görünümleri oluyor.

Üretimim bu noktaya ne kadar zamanda geldi?
Fotoğraftaki çeliği toprağa diktiğim tarih 03.01.2015 bugün 22.05.2015 yani 4,5 ay olmuş bir çeliği toprağa diker ve bakımını iyi yaparsanız 40 günde yavrular toprak yüzüne çıkıyor.

Ne kadar sıklıkla sulanıyorlar?
Mevsime havanın ısısına göre değişiyor.3 gün açık ağızlı kapta bekletip dinlendirdiğim suyla kış ve soğuk aylarda 4 günde bir güneş doğarken sıcak aylarda ise 3 günde bir belki çok sıcak yaz aylarında 2 gün olur ama asla çok sulama yapmam.Şu an havalar çok sıcak olmadığı için 3 güne düşürdüm sulama aralığını.Tercihim eğer menekşem ölecekse çok sulandığı için mantar kök çürümesi gibi hastalıklardan ölmesindense susuzluktan ölmesidir.

Umarım sorularınıza yeterli cevabı verebilmişimdir.Zamanla kendi yetiştirme sulama şeklinize sahip olacağınıza eminim.Herkese bol şans...
Sevgili Menekşeci Şirin, cevaplarınız çok faydalı oldu, üstelik sırayla özenle cevaplamışsınız çok teşekkür ederim. Demek ki menekşe üretmek sabır gerektiriyor, 4,5 ay az zaman değil.. ama sonucunu görmeye değer bence. Sonrasında o menekşeyi bebekten büyütmek, marketten almaktan daha büyük mutluluk verir ve aramızda daha farklı bir bağ olur gibime geliyor.. bakalım benimkiler tutacak mı, inşallah bebeklerimin olmasını çok istiyorum.

Bu arada benim anne yaprağın olduğu minik kapların altı delik değil sorun olur mu bu? O şeffaf kutuyu da kapatıyorum nem olsun diye pek fazla kurumuyor toprak.

Eski 22-05-2015, 11:43   #12713
Ağaçsever

Artemisya's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Jakin Mesajı Göster
Sevgili Artemisya yeni gördüm, sizinki daha bir güzel açmış maşallah. Ben de yıkamaya korkuyorum. Çiçekleri bitince yıkayalım en iyisi.
Sevgili Jakin çok teşekkür ederim, o resimde tam açmış hali değil aslında ama açmak üzere son tomurcuk hali, bakın bugün açmış çok sevindim. benimki sizinkinin bir gün ardından geliyor

Eklenen Resimler

maki01, hira, Milla ve 4 kişi beğendi.
Eski 22-05-2015, 11:49   #12714
Ağaçsever

Artemisya's Avatar

Menekşelerimin saksılarını değiştirdim daha bir güzel oldular maşallah

Bu da yeni minik pembe kızım Üç menekşem oldu, çok seviyorum onları

Eklenen Resimler

maki01, fdogru, hira ve 8 kişi beğendi.
Eski 22-05-2015, 17:55   #12715
Ağaçsever

Alıntı:
Sevgili Menekşeci Şirin, cevaplarınız çok faydalı oldu, üstelik sırayla özenle cevaplamışsınız çok teşekkür ederim. Demek ki menekşe üretmek sabır gerektiriyor, 4,5 ay az zaman değil.. ama sonucunu görmeye değer bence. Sonrasında o menekşeyi bebekten büyütmek, marketten almaktan daha büyük mutluluk verir ve aramızda daha farklı bir bağ olur gibime geliyor.. bakalım benimkiler tutacak mı, inşallah bebeklerimin olmasını çok istiyorum.

Bu arada benim anne yaprağın olduğu minik kapların altı delik değil sorun olur mu bu? O şeffaf kutuyu da kapatıyorum nem olsun diye pek fazla kurumuyor toprak.
Sayın Artemisya bir şey değil işinize yarayacak bilgiler bulabildiyseniz ne mutlu bana.
Evet büyük bir sabır işi şu an koyacağım fotoğraftaki pembe beyaz menekşeler tam bir yıl oldu kendim çelikten ürettim gerçi şu an elimde bulunan bütün menekşeler kendi üretimim durumunda fotoğrafta baya bir de çelik var yavrularıyla.

Çelikleri koyduğunuz küçük kapların altına delik açmaya gerek yok ben açmıyorum.Çelikleri ilk 1-2 hafta kapalı kapta tutma olayını doğru buluyorum tutması daha kolay oluyor.

Çiçeklenen veya çiçekli şekilde aldığınız menekşelerin saksısını değiştirmek ise yanlış bir uygulama umarım çiçek açmaya devam ederler çiçeklenen veya çiçekli menekşenin saksısını değiştirmek menekşeyi şoka sokabilir çiçeklenme durabilir bu konuya dikkat etmek lazım.
Ayrıca menekşenin çapının saksının çapının 3 katı olması gelişimi çok etkiliyor bu konuda başka bir önemli nokta.
Saygı ve sevgiyle herkese bol şans...

Eski 22-05-2015, 18:26   #12716
Ağaçsever

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi celalim01 Mesajı Göster
Sayın menekşeci_şirin , yanyana duran farklı saksılarda olup , yavru vermeye başlayan ama yanında olan diğer yaprağımın aynı zamanda ekmeme rağmen yavru vermemesine şaşırdım. Her şey aynı ,yer ,toprak ,bakım ,güneş .

Acaba farklı türler arasında yavru verme zamanı değişiyor mu ?
**** çelik alınan yaprakların bölgesi ,kalitesi gibi nedenler yavrulama zamanlarını farklılaştırıyor mu ?
Sayın celalim01 bence biraz daha sabır etmek lazım mesela benim çeliklerim dikildikten 40 gün sonra yavrular toprağın yüzüne çıkar ancak 40 gün geçmişse ve hala yavru yoksa telaş etmem 2 hafta daha beklerim sonra gerekli müdahaleyi yaparım bu müdahaleyi aşağıda belirteceğim zaten.

Menekşe çeliklerinin birbirinden farklı açma veya yavru verme sürelerine sahip olmasına şu etmenler sebep olabilir;

1-Çeliğin hangi sıradan alındığı: Çelik alırken menekşenin göbekten itibaren 3. sırasındaki yapraklardan çelik almak lazım yani şöyle tarif edelim en dış yapraklar yaşlı oluyor göbeğe yakın yapraklar çok genç oluyor ama 3. sıradaki yapraklar çelik almak için en uygun olanlar belki sözünü ettiğiniz henüz yavru vermeyen çeliğiniz yaşlı veya çok genç kısımdan alınmış olabilir.

2-Çok derine dikmek(çelik sapının uzun bırakılması): Çeliğimizi dikerken sapını asla çok uzun bırakmıyoruz eğer sapını çok uzun bırakırsak yavrular toprağın yüzüne varamadan baş kısımlarından çürüyorlar.1,5-2 cm bir sap bırakmanız ve çeliği diklemesine değil yanlamasına toprağa dikmeniz doğru olacaktır.Bu konuda detaylı bilgiyi http://www.agaclar.net/forum/afrika-...a/19198-37.htm başlığında bulabilirsiniz.

3-(menekşeci_şirinsebebi )Bir başka durum daha var benim sebep olduğum bir durum ilk zamanlarımda daha bu işlerde çok yeniyim yavrular çıkmadan sıvı gübre vermiştim ve verdiğim gübre toprağın altındaki yavruları yakmıştı bekledim bekledim yavru gelmedi 3 çeliği de çıkardım topraktan ve yavruların yandığını gördüm tekrar ilk çelik dikiminde olduğu gibi eğimli şekilde sapı kestim ve aynı çelikleri tekrar dikmiştim ve üçünden de yavru aldım.Yani ne yapıyoruz yavrular toprak yüzüne çıkmadan ve belirli bir büyüklüğe gelmeden gübre vermiyoruz.

Sonuç: Çeliğiniz çok zaman geçmesine rağmen hala yavru vermediyse topraktan çıkarın bakın damarlanma olmuş yavrular toprak altında çürümüşse sapını biraz kısaltıp tekrar dikim yapın sonuca ulaşacaksınız.

Herkese bol şans...

Eski 22-05-2015, 20:21   #12717
Ağaçsever

Artemisya's Avatar

Çok sağolun Menekşeci Şirin, çok faydalanıyorum sayenizde. Kapalı kapta 1-2 hafta açmadan dursun mu yoksa açıp çeliklere su vermelimiyim bu süreçte, sanıyorum arada açıp vereceğiz değil mi? hani yanlış anlamış olmayayım da sorayım dedim.
Öyleyse benim saksılar büyük oldu değil mi menekşelerime göre :/ ama tekrar değiştirip yeni bir şok yapmayayım değil mi, kalsınlar bu saksılarda, umuyorum çiçeklerinden vazgeçmezler, takviye besin mi kullansam ki?
Aklımda olsun ilerde saksı değişiminde önerinize dikkat edicem sevgili menekşeci şirin..
Menekşelerinize maşallah ne güzel de sıralamışsınız. Merak ettim hobi olarak mı üretiyorsunuz yoksa satışını mı yapıyorsunuz?
saygılar, sevgiler size de..

Eski 22-05-2015, 21:32   #12718
Ağaçsever

Sayın Artemisya, çeliğimizi toprağa diktikten sonra toprağı biraz suluyoruz veya daha önceden toprağımız biraz ıslak olabilir bu şekilde kaba koyuyoruz ve ben bir hafta hiç açmıyorum bir hafta sonra açıyorum ağzını bekıyorum yaprağı hafif parmağımla dürtüyorum toprağa tutunmuşsa dışarda bırakıyorum yok eğer oynama fazlaysa biraz su verip 30 dakika havalandırıp tekrar kabın ağzını kapatıyorum ve bir hafta daha orada tutuyorum.

Tahviye besin konusunda şöyle bir şey var ben menekşelerimin toprağında yüksek oranda perlit ve vermikülit kullanıyorum normalde 1/3 perlit 1/3 vermikülit ve 1/3 torf olması tavsiye edilir ancak ben perlit ve vermikilitin oranını arttırıyorum torfu kısıyorum yazın aşırı sıcaklarda bakteri oluşumunu minimize etmek için.Bu yüzden sıvı gübre ''Menekşe coşturan'' kullanıyorum yani menekşelerimin toprağında alabilecekleri besin çok az oluyor bunu sıvı besinle gideriyorum bunu da şöyle yapıyorum 3 sulama normal su sonra 1 sulama gübreli suyla güzel menekşeler elde etmek için gübre kullanımı şart çünkü sulamalarla ve uzun süreli toprak değişimi yapılmadığında topraktaki mineraller bitiyor ve menekşemiz kendisi için gerekli bu minerallerden mahrum kalıyor.
Hayır sadece hobi olarak yapıyorum.

Ayrıca anlatımını yaptığım kap yöntemini şu başlıkta anlatmıştım oradan da okuyabilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/afrika-...a/19198-36.htm

Saygı ve sevgiyle herkese bol şans...

Jakin ve Artemisya beğendi.
Eski 22-05-2015, 22:34   #12719
Ağaçsever

Artemisya's Avatar

Teşekkürler Menekşeci Şirin, verdiğiniz bilgiler çok işime yarayacak. Daha çok başındayım ama çok seviyorum menekşelerimi inşallah benimki de güzel bir hobiye dönüşür, menekşelerin dilinden anlayan biri olurum ve bende başka sevenlere yardımcı olurum

Sanırım her şey bir menekşe almakla başlıyor öyle güzeller ki, ve de nazlı, insanı cezbediyorlar..

çok sağolun, bol menekşeli günler

Jakin beğendi.
Eski 23-05-2015, 14:47   #12720
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Giriş Tarihi: 05-05-2008
Galeri: 73
Mesajların üzerinden çok zaman geçmemişse, mesaj önceki sayfalarda kalmamışsa lütfen alıntılamayalım, daha doğrusu metnin tamamını alıntılamayalım, sistemde gereksiz yer kullanımına neden olmayalım.

Teşekkürler

http://www.agaclar.net/forum/sik-sor...htm#post267905

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:20.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025