agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) > Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha)
(https)

Beğeni Düzeni22561Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 18-05-2008, 16:39   #1
Ağaçsever

aykutalp's Avatar

Giriş Tarihi: 10-05-2008
Yeşillim merhaba... Hoş dileğiniz için teşekkür ederim.

Annem abartmış, bu çiçeği bir sürü saksıya dikmişti. Belki bıkkınlıktan sevemedim. Çiçek de herhalde arsız bir şey ki, kopan yaprağını toprağa saplayınca hemen tutuyordu. Gerçi dualı mıdır nedir, bizim evdeki çiçekler bütün botanik kurallarına aykırı olarak dikilip bakılmasına rağmen devasa boyutlara ulaşıyordu. Annem çiçeklerini gelişigüzel sular, hiç gübrelemez, üretim ve saksı değişim işlerini hangi çiçek olursa olsun aynı zamanda -nisanda- yapar. Ama işte hepsini yaşatıyor, ben titizlendiğim halde benimkiler ölüyor... Hayret!...

aykutalp Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2008, 16:08   #2
Ağaçsever

aykutalp's Avatar

Giriş Tarihi: 10-05-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nuran berna Mesajı Göster
Sevgili aykutalp hoşgeldiniz.Menekşeniz çok güzel.Her daim çiçekli olsun.Sizinki esergenen göze çöp batar gibi oluyor desenize.Bende de bazen oluyor ilgi gösterip dikkat ettiğim çiçeğim solarken ne halin varsa gör dediğim çiçek coşuyor.Anlamadım gitti.Bazen de menekşelere de böyle davransam nolur diyorum ama ya solarsa deyip vazgeçiyorum.
Hoşbulduk....
Aynen öyle. Üzerine düşünce çiçekler nazlanıyor. Bugün gene telefonda annemle konuştum. Çiçeklerden ve forumdan haber verdim. "Anne bak, öyle yapılmazmış, şuna şuna dikkat etmek lazımmış" falan dedim. "Aman, onlar ne biliyormuş, benim çiçeklerim saksılara sığmıyor" dedi.

Ama annemin usullerini bir kenara bıraktım. Ağaçlar.net ile birlikte işe bilimsel yaklaşmaya kararlıyım...

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi olay9 Mesajı Göster
Aramaıza hoşgeldiniz Ebrucum ve Aykutalp...
Aykutalp menekşeniz çok güzel.
Hoşbulduk, çiçeklerime iltifatınız için de teşekkür ederim.

Bir de bu Afrika menekşesine, "menekşe" ismini hiç yakıştıramam. Menekşe deyince çoğu kişinin aklına Afrika menekşesi, kimilerinin de Cezayir menekşesi veya hercai menekşe gelir. Gariptir, benim aklıma soğanlı bir çiçek geliyor.

Çocukken bir parkta soğanlı, mor çiçekler açan bir bitki gördüm. Bekçiye ismini sorduğumda "menekşe" dedi. Benim zihnimde de menekşe adı ile o görüntü bütünleşti. O bitkinin asıl adı nedir hala bilmiyorum...

aykutalp Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-05-2008, 19:24   #3
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 06-01-2008
Galeri: 13
Teşekkürler Bengi_su, bence 2-3 ayda gelişir ve açmaya başlar..

Olay9 sanırım ben de bu hatayı yaptım, tıpkı dediğiniz gibi büyüme tamamen durdu. Aslında çiçeğini 2 hafta öncesinde bekliyordum ve yeni tomurcuklar da küçük kaldı Ama ben dün 2 yaprak daha aldım, umarım tepki göstermez

Düzenleyen Reyhan : 28-05-2008 saat 19:31 Neden: İlave yaptım
Reyhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-05-2008, 14:19   #4
Ağaç Dostu

Gül Batur's Avatar

Giriş Tarihi: 08-03-2008
Galeri: 1
Arkadaslar oncelikle hepinize cok tesekkur ederim. Sevgili Bengi su, Koctas'dan çicek costuran almıstım. Afrika menekşesi özel besini yazıyor ustunde. Mor renkli plastik bir sise. Fiyatı 3.5 liraydı. Uzerindeki kullanma tarifine harfiyen uydum. Belki de bu ozel besin sayesinde bu kadar erken cicek almısımdır. Herkese bol cicekli gunler. Sevgiler.

Gül Batur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-06-2008, 15:41   #5
Ağaç Dostu

müge35's Avatar

Giriş Tarihi: 20-05-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cybel Mesajı Göster
sevgili mügecim sinek problemini sinek ilacı ile çözdüm. tarifi olay9 dan almıştım.odaya çiçeklere gelmeyecek şekilde sinek ilacı sıkıyorsun ve kapalı tutuyorsun o kadar.

menekşelerim,cemo menekşeleriniz harika.
müge evini menekşe yaprağı atölyesine çevirmişsin keşke benimde öyle ışık alan ve büyük bir kısmını kendime ayırabileceğim bir bölümüm olsa evimde

hepinizi tebrik ederim arkadaşlar.elleriniz dert görmesin.harika menekşeler
cybelcim,şimdi yapraktan üretimin tam zamanı da ondan eylüle kadar diktim diktim, sonra tutma şansı düşük.Onun için fırsatı kaçırmayım dedim canım.Tabiiki onlarda yavrularsa ne ala...

müge35 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-06-2008, 13:39   #6
Ağaçsever

Yavrularınız çok güzeller.. Benim menekşelerim coştular coşmasına da beyazım ve morumun yaprakları solgun, 1-2 hafta öncesine kadar hergün suluyordum, artık sulamıyorum. Tabaklarındaki suyu çekmemişlerdi ben de boşalttım ve topraklarının kurumasını bekliyorum. Topraklarına torf karışımı yapmamıştım onların, ablam topraklarını değiştir diyor ben pek uygun bulmuyorum şu sıralar olmaz diye düşünüyorum. Sizce değiştirmeli miyim arkadaşlar

Eski 03-06-2008, 14:07   #7
Ağaç Dostu

müge35's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi menekşelerim Mesajı Göster
Yavrularınız çok güzeller.. Benim menekşelerim coştular coşmasına da beyazım ve morumun yaprakları solgun, 1-2 hafta öncesine kadar hergün suluyordum, artık sulamıyorum. Tabaklarındaki suyu çekmemişlerdi ben de boşalttım ve topraklarının kurumasını bekliyorum. Topraklarına torf karışımı yapmamıştım onların, ablam topraklarını değiştir diyor ben pek uygun bulmuyorum şu sıralar olmaz diye düşünüyorum. Sizce değiştirmeli miyim arkadaşlar
Sevgili menekşelerim,menekşe hergün sulanmaz,çürütürsün sakın.Ayrıca suladıktan sonra tabakta kalan suyu 1 saatten fazla bekletme, 1 saate kadar suyu çekmezse eğer suyu dök.Menekşeler çiçekli değilse de toprak değişimi yapabilirsin.Toprağını değiştirirken de kökünle fazla oynayıp havalandırma.Sevgiler.

Eski 03-06-2008, 14:51   #8
Ağaçsever

Teşekkürler Müge35, menekşelerim şu anda çiçekliler ve açmaya da devam ediyorlar.

Eski 03-06-2008, 14:09   #9
Ağaç Dostu

müge35's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi g.gndz42 Mesajı Göster
Bunlarda benim yavru menekşelerim...
Arkadaşım yavrularını güle güle büyüt;kaç ayda yavruladı sudamı köklendirdin yoksa direkt toprağamı diktin?

Eski 05-06-2008, 10:06   #10
Ağaç Dostu

müge35's Avatar

Alıntı:
sevgili müge35 yeni menekşen çok güzel güle güle büyüt. Bugün banada hediye geldi bi tane. Yaprakları çok mu büyük diyorsun bana öyle gelmedi. Hem altından yeni gelen yapraklar küçük. Büyük olanlar eski yaşlı yapraklardır belki.
Cybel'cim çok ilginç ama fotoğrafta öyle çıkmış yoksa gerçekten biraz daha büyük;neden böyle oldu bende şaşırdım.Sende güle güle büyüt menekşeni ,görmek isterim doğrusu.Ne güzel hediye gelmiş sana bana hiç menekşe hediye edlmedi.

Eski 05-06-2008, 11:47   #11
Ağaçsever

Sevgili Müge35 menekşeniz çok güzel, benim yeni menekşelerimin yaprakları da diğerlerine göre büyük. Menekşelerimde sürekli bir değişim var, ilgi ve alakama göre yapraklar küçülüp büyüyor. Büyümesi doğal da küçülmesi garip ama oluyor.Anladım ki ne fazla ilgili ne de ilgisiz davranmalı, bunun orta yolunu bulmalı. Mor ve beyaz menekşeme 8 gündür su vermiyorum, hala toprakları nemli, yapraklarında da bir değişim yok çiçek açmaya devam ediyorlar. Topraklarının kurumasını beklemeye devam mı etmeliyim yoksa toprağını değiştirmeli miyim?

Eski 05-06-2008, 12:24   #12
Ağaç Dostu

müge35's Avatar

Alıntı:
Sevgili Müge35 menekşeniz çok güzel, benim yeni menekşelerimin yaprakları da diğerlerine göre büyük. Menekşelerimde sürekli bir değişim var, ilgi ve alakama göre yapraklar küçülüp büyüyor. Büyümesi doğal da küçülmesi garip ama oluyor.Anladım ki ne fazla ilgili ne de ilgisiz davranmalı, bunun orta yolunu bulmalı. Mor ve beyaz menekşeme 8 gündür su vermiyorum, hala toprakları nemli, yapraklarında da bir değişim yok çiçek açmaya devam ediyorlar. Topraklarının kurumasını beklemeye devam mı etmeliyim yoksa toprağını değiştirmeli miyim?
Sevgili menekşelerim,çiçek açmaya devam ettiklerine göre demek ki hallerinden çok memnunlar,neden değiştirmek istiyorsun ki toprağını.Saksıyı da değiştircekmisin?

Eski 05-06-2008, 12:46   #13
Ağaçsever

Hayır saksıyı değiştirmeyeceğim ama toprağı canımı sıkıyor, zamanında toprağına torf karışımı yapmamıştım ve kireçli su kullanmamama rağmen toprağın üst tabakasında az da olsa kireç birikmesi var. Çiçek açmaya devam ediyor ama morumun tomurcukları (küçük olanlar) 15 gündür bi değişim göstermedi. Biraz daha bekleyeyim en iyisi değil mi?

Eski 05-06-2008, 16:04   #14
Ağaç Dostu

müge35's Avatar

Alıntı:
Hayır saksıyı değiştirmeyeceğim ama toprağı canımı sıkıyor, zamanında toprağına torf karışımı yapmamıştım ve kireçli su kullanmamama rağmen toprağın üst tabakasında az da olsa kireç birikmesi var. Çiçek açmaya devam ediyor ama morumun tomurcukları (küçük olanlar) 15 gündür bi değişim göstermedi. Biraz daha bekleyeyim en iyisi değil mi?
Menekşelerim ,çiçeği aldığında onun toprağında torf olmadığından eminmisin ,ben hep kireçli su kullanıyorum ve hallerinden memnunlar;toprağı değiştir fakat hani saksıdan çiçeği çıkarırken kalıp gibi çıkar ya işte onu fazla deşeleme bence çiçek küsebilir fazla kökünü havalandırmadan torfu eklemeye çalış.Belki diğer arkadaşlar daha iyi bilgi verir sana.Şimdiden kolay gelsin canım.

Eski 05-06-2008, 17:43   #15
Ağaç Dostu

müge35's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malbman Mesajı Göster
Şu yaprakları gece nemlendirme konusunu ben kaçırdım sanırım.Detaylı olmasa bile, en azından ben acemiye bunun ne olduğunu kavratacak kadar açıklayabilecek bir arkadaşım var mı?
Saygılarımla.
Dilara'nında dediği gibi yapraklara su püskürtmek oluyor,fakat ben tavsiye etmiyorum bu olayı ;tabiiki ginede siz bilirsiniz.ben menekşelerimi nemli ortam sağlamak için mutfağıma koyuyorum eğer böyle bir imkanınız yoksa o zaman saksı altına çakıl taşı yerleştirin ve tabağa su koyun.Sevgiler.

Eski 05-06-2008, 18:01   #16
Ağaç Dostu

Sûz-i Dilârâ's Avatar

Giriş Tarihi: 11-10-2007
Galeri: 3
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi olay9 Mesajı Göster
Dilara menekşeleriniz çok güzel olmuş. Hallerinden çok memnunlar...

Üstadlarım sağolsun sizlerin tavsiyesiyle toparlandılar yoksa bana kalsa şimdiye çoktan öldürmüştüm.

Sûz-i Dilârâ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-06-2008, 18:22   #17
Ağaçsever

ahsencemre's Avatar

Giriş Tarihi: 13-02-2008
Galeri: 18
Menekşeleriniz çoşmuşlar maşallah güle güle büyütün bunlar da benim cicilerim

Eklenen Resimler

ahsencemre Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-06-2008, 18:29   #18
Ağaçsever

ahsencemre's Avatar

Devam

Eklenen Resimler

Eski 07-06-2008, 10:12   #19
Ağaçsever

ahsencemre's Avatar

Alıntı:
Ahsencim senin şu menekşenin türünü buldum.Hibrid bir tür ve ismi SAINTPAULIA PİCASSO

Eklenti 39858

Arkadaşlar bu linkte daha birçok afrika menekşesi çeşidi var.iyi seyirler.
http://www.gesneriads.ca/gensaint.htm
Bu daha güzelmiş sanki özellikle dizilmiş o yapraklar etrafına çok güzel...

Eski 07-06-2008, 12:01   #20
Ağaçsever

aykut99's Avatar

Giriş Tarihi: 24-08-2007
Arkadaşlar bu menekşeyi bir çiçekçiden istemiştim, çok kötü haldeydi...Zamanla büyüdü,çiçek açtı. Fakat çiçekleri çok garip.Tam açmıyorlar,üstelik de çok kalın.Acaba değişik bir tür olabilir mi?Sizler daha önce böyle bir menekşeye rastladınız mı?

Eklenen Resimler

aykut99 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-06-2008, 12:19   #21
Ağaçsever

Arkadaşlar hepinizin menekşeleri birbirinden güzeller. Ben aynı zamanda, hem toprağa, hem de suya yaprak koydum. Topraktağa koyduğum yapraklar, suya koyduklarımdan bir hafta önce köklendiler, bakalım yeni yapraklar ne zaman çıkacaklar

Eski 13-06-2008, 22:18   #22
Ağaçsever

Tabi yanlış anlaşılmasın Menekşelerime rastgele koymuştum, sade çürüntü değildi. Şimdi siz aklıma getirdiniz Bengisu hanım en kısa zamanda deneyeceğim. Şu da bir gerçek ki her bitki-yaprak çürüntüsü aynı olmaz. Bu durumda tek yapmamız gereken, torf için hangi bitkilerin yapraklarının kullanıldığını araştırmak.

Eski 13-06-2008, 22:25   #23
Ağaçsever

Torf göl yataklarındaki su seviyesinin düşmesiyle, bitki faaliyetlerinin ön plana çıkması, kışın su seviyesindeki artış ile bitkinin ölümü ve bu doğa olayının sürekli tekrarlanması ile bitki kök ve gövdelerinin binlerce yıl süren dönüşümü birikimleri sonucunda oluşan organik toprak türüdür.
Torf, organik bir toprak düzenleyicidir. Köklerin etrafındaki toprağın hava ve nemliliğini düzenleyerek ideal bir büyüme ortamı sağlar.
Torf besin maddesi içermez.
Torf, saksılı süs bitkileri ve fidan yetiştiriciliğinde çok değerli bir materyaldir. Lifli yapıda olup, pH 5,5 - 6,5 aralığındadır
Bu paragraftan benim çıkartabileceklerim şunlar. Bizim yaprak çürüntülerimizle, torf ****** farklı olucak. Deneyip görücem, tabii biraz zaman lazım

Eski 13-06-2008, 22:47   #24
Ağaçsever

Hiç funda yaprağı deneyeniniz oldu mu arkadaşlar

Eski 14-06-2008, 07:56   #25
Ağaç Dostu

bernacyhn's Avatar

Giriş Tarihi: 14-04-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Reyhan Mesajı Göster
Hiç funda yaprağı deneyeniniz oldu mu arkadaşlar
annemin söylediğine göre funda yaprağı ve funda yetişen toprak çok faydalıymış neden olduğunu bilmiyorum ama çok iyiymiş

bernacyhn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-06-2008, 19:57   #26
Ağaçsever

aykut99's Avatar

Giriş Tarihi: 24-08-2007
Arkadaşlar bunları yeni aldım.Özellikle katmerli pembe bulduğuma çok sevindim

Eklenen Resimler

aykut99 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-06-2008, 17:28   #27
Ağaçsever

Benim beyaz menekşemin kökü çürümüş arkadaşlar Hala çiçekli olduğu için anlamamıştım. 32 gündür su vermediğim halde toprağı hala suluydu. Neyseki önceden yapraklarını koymuştum suya ve bütün yapraklarını alıp suya koydum, köklenmiş olanlarıysa diktim. Bakalım ne zaman yavru verecekler. Dikkat edin arkadaşlar, çok su vermeyin.

Düzenleyen Reyhan : 17-06-2008 saat 17:29 Neden: Harf hatası
Eski 17-06-2008, 19:09   #28
Ağaç Dostu

bernacyhn's Avatar

beyaz menekşemin üstünde küçücük bişi var yaprak mı çiçek mi anlamadım çok küçük inşallah çiçektir. arsızımdan yollamak istiyorum sizlere adres verirseniz gönderiririm

Eski 17-06-2008, 23:07   #29
Ağaç Dostu

bernacyhn's Avatar

arkadaşlar sanırım daha önce konuşuldu bu konu ama hangi sayfalarda olduğunu bimediğim için ben yeniden soruyorum. benim menekşlerimden bazıları bir yıldan fazladır saksıdalar ama hiç büyümüyorlar yani şöyle yaprakları hiç büyümüyor ama devamlı yaprak veriyor bunu yaşayanlar vardır mutlaka tecrübelerinizi paylaşabilir misiniz? teşekkürler şimdiden

Eski 18-06-2008, 14:39   #30
Ağaçsever

BurcuBurcu's Avatar

Giriş Tarihi: 06-02-2008
Galeri: 20
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bernacyhn Mesajı Göster
arkadaşlar sanırım daha önce konuşuldu bu konu ama hangi sayfalarda olduğunu bimediğim için ben yeniden soruyorum. benim menekşlerimden bazıları bir yıldan fazladır saksıdalar ama hiç büyümüyorlar yani şöyle yaprakları hiç büyümüyor ama devamlı yaprak veriyor bunu yaşayanlar vardır mutlaka tecrübelerinizi paylaşabilir misiniz? teşekkürler şimdiden
Bendeki menekşelerden birinde de aynı sorun var... Bir yıl önce aldım ve saksısını değiştirdim, o andan itibaren büyüme durdu yaprakları hiç uzamadı.(Resimde görülen uzun yapraklar ilk aldığımda da vardı) Ben saksıdan olduğunu düşünüyorum, bir de sizlerin fikrini almak istedim...

Eklenen Resimler

BurcuBurcu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:04.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025