Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi menekşeci_şirin
Sayın Artemisya öncelikle övgüleriniz için teşekkür ederim elimizden geldiğince uğraşıyoruz  az olsun çok olsun soru sormanızda tabi ki bir sakınca yok seve seve cevaplarım.
Yavruları ne zaman ayıracaksınız? demişsiniz
Yavruları ayırmak için kendime bir zaman belirlemiyorum doğruyu söylemek gerekirse her gün gözümün önünde oldukları için ve günlük 2-3 defa kontrol ettiğim için anne yaprakta çürüme olursa yavruları ayırıyorum.Genel olaraksa söylenen yavruların yapraklarının 50 kuruş büyüklüğüne ulaştığında ayrılabileceği ama dediğim gibi ben annenin yavrular için elinden geleni yapıp benden bu kadar dediği zamana kadar bekliyorum.
Bir anne çelikten kaç yavru çıkıyor?
Bunun belirli bir sayısı yok 6-7 olduğu da oluyor 2-3 olduğu da oluyor işe yarar damarlanmış yavru derseniz küçük yavruları atınca 5 tane sağlam yavru çıkıyor.Ben her çelikten 2 yavru çıkmasını isterim şahsen bir iki çeliğimde bu şekilde 2 yavru çıktığı oldu çok hızlı büyüyorlar geniş alanları olduğu için de düzgün bir görünümleri oluyor.
Üretimim bu noktaya ne kadar zamanda geldi?
Fotoğraftaki çeliği toprağa diktiğim tarih 03.01.2015 bugün 22.05.2015 yani 4,5 ay olmuş bir çeliği toprağa diker ve bakımını iyi yaparsanız 40 günde yavrular toprak yüzüne çıkıyor.
Ne kadar sıklıkla sulanıyorlar?
Mevsime havanın ısısına göre değişiyor.3 gün açık ağızlı kapta bekletip dinlendirdiğim suyla kış ve soğuk aylarda 4 günde bir güneş doğarken sıcak aylarda ise 3 günde bir belki çok sıcak yaz aylarında 2 gün olur ama asla çok sulama yapmam.Şu an havalar çok sıcak olmadığı için 3 güne düşürdüm sulama aralığını.Tercihim eğer menekşem ölecekse çok sulandığı için mantar kök çürümesi gibi hastalıklardan ölmesindense susuzluktan ölmesidir.
Umarım sorularınıza yeterli cevabı verebilmişimdir.Zamanla kendi yetiştirme sulama şeklinize sahip olacağınıza eminim.Herkese bol şans...
|
Sevgili Menekşeci Şirin, cevaplarınız çok faydalı oldu, üstelik sırayla özenle cevaplamışsınız çok teşekkür ederim. Demek ki menekşe üretmek sabır gerektiriyor, 4,5 ay az zaman değil.. ama sonucunu görmeye değer bence. Sonrasında o menekşeyi bebekten büyütmek, marketten almaktan daha büyük mutluluk verir ve aramızda daha farklı bir bağ olur gibime geliyor.. bakalım benimkiler tutacak mı, inşallah bebeklerimin olmasını çok istiyorum.
Bu arada benim anne yaprağın olduğu minik kapların altı delik değil sorun olur mu bu? O şeffaf kutuyu da kapatıyorum nem olsun diye pek fazla kurumuyor toprak.