View Single Post
Eski 22-05-2015, 18:26   #12716
menekşeci_şirin
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 02-09-2014
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi celalim01 Mesajı Göster
Sayın menekşeci_şirin , yanyana duran farklı saksılarda olup , yavru vermeye başlayan ama yanında olan diğer yaprağımın aynı zamanda ekmeme rağmen yavru vermemesine şaşırdım. Her şey aynı ,yer ,toprak ,bakım ,güneş .

Acaba farklı türler arasında yavru verme zamanı değişiyor mu ?
**** çelik alınan yaprakların bölgesi ,kalitesi gibi nedenler yavrulama zamanlarını farklılaştırıyor mu ?
Sayın celalim01 bence biraz daha sabır etmek lazım mesela benim çeliklerim dikildikten 40 gün sonra yavrular toprağın yüzüne çıkar ancak 40 gün geçmişse ve hala yavru yoksa telaş etmem 2 hafta daha beklerim sonra gerekli müdahaleyi yaparım bu müdahaleyi aşağıda belirteceğim zaten.

Menekşe çeliklerinin birbirinden farklı açma veya yavru verme sürelerine sahip olmasına şu etmenler sebep olabilir;

1-Çeliğin hangi sıradan alındığı: Çelik alırken menekşenin göbekten itibaren 3. sırasındaki yapraklardan çelik almak lazım yani şöyle tarif edelim en dış yapraklar yaşlı oluyor göbeğe yakın yapraklar çok genç oluyor ama 3. sıradaki yapraklar çelik almak için en uygun olanlar belki sözünü ettiğiniz henüz yavru vermeyen çeliğiniz yaşlı veya çok genç kısımdan alınmış olabilir.

2-Çok derine dikmek(çelik sapının uzun bırakılması): Çeliğimizi dikerken sapını asla çok uzun bırakmıyoruz eğer sapını çok uzun bırakırsak yavrular toprağın yüzüne varamadan baş kısımlarından çürüyorlar.1,5-2 cm bir sap bırakmanız ve çeliği diklemesine değil yanlamasına toprağa dikmeniz doğru olacaktır.Bu konuda detaylı bilgiyi http://www.agaclar.net/forum/afrika-...a/19198-37.htm başlığında bulabilirsiniz.

3-(menekşeci_şirinsebebi )Bir başka durum daha var benim sebep olduğum bir durum ilk zamanlarımda daha bu işlerde çok yeniyim yavrular çıkmadan sıvı gübre vermiştim ve verdiğim gübre toprağın altındaki yavruları yakmıştı bekledim bekledim yavru gelmedi 3 çeliği de çıkardım topraktan ve yavruların yandığını gördüm tekrar ilk çelik dikiminde olduğu gibi eğimli şekilde sapı kestim ve aynı çelikleri tekrar dikmiştim ve üçünden de yavru aldım.Yani ne yapıyoruz yavrular toprak yüzüne çıkmadan ve belirli bir büyüklüğe gelmeden gübre vermiyoruz.

Sonuç: Çeliğiniz çok zaman geçmesine rağmen hala yavru vermediyse topraktan çıkarın bakın damarlanma olmuş yavrular toprak altında çürümüşse sapını biraz kısaltıp tekrar dikim yapın sonuca ulaşacaksınız.

Herkese bol şans...

menekşeci_şirin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön