![]() |
|
![]() |
#9691 |
Ağaç Dostu
|
Genelde yaprak sertlikleri hava şartlarının ani değişimi ve bitkinin isteği doğruştusunda gerekli besinin verilmemesi ya da aşırı besin verilmesinden kaynaklanıyor diye biliyorum. Sizin bitkiniz henüz küçükmüş. Direk köke zarar vermeden eski topraktan arındırıp yeni toprakla değişim yapabilirsiniz. Bu arada önemli bi detayda toprağın oda sıcaklıgında olması gerekir ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9692 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-02-2012
|
2 haftada besin veriyorum o da aşırı değil.Ama aldığımdan beri hiç gelişmedi ![]() bu resimde de kendimce yaptığım bardaklara diktiğim menekşe yapraklarım var.Nasıl olur sizce? ![]() Düzenleyen demircool : 18-02-2012 saat 21:41 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9693 |
Ağaç Dostu
|
Eğer ilk sulamayı aşırı yapmadıysanız sorunsuz bi şekilde köklenip 1-2 ay içinde tabi çokda derine ekilmediyse yaprak verir... Sera ortamı yapmısnız bu süre suya ihtiyaç duymayacaktır. Besin kaynaklı değilse ani ısı değişimine maruz kalmıştır. Dert edilecek bi durum değil. Bahar geliyor emin olun orta kısmından yeni sağlıklı yapraklar gelecektir. Gerekli olan ısı ve aydınlık büyümesini sağlayacaktır. Bu arada alt yaprakları ektim dediniz. Bidahaki üretiklerde orta kısımdaki sağlıklı ve yetişkin genç yapraktan üretim yapınız. Yaşlı yaprağın yavru verme süresi uzayabilir. Şu andan itibaren sabırla beklemek gerek. Belki inanmayacaksınız ama benim hala elimde rus menekşelerimden kalan bi yaprak tam abartısız 11 ay oldu hala yavru vermedi. Sabır bu işde en önemli detay ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9694 |
Ağaç Dostu
|
Marketlerden ya da çiçekcilerden satın aldığımız menekşelerin toprağını ben de aynı nedenle sevgili Fahriyee'nin önerdiği şekilde değiştiriyorum. Bunu yapmazsam kökler bir avuç sera torfunda sıkışıp kalıyor, yeni toprağa yayılmıyor. Önce bolca sulayıp, biraz bekledikten sonra saksıdan çıkarıyorum. Bunu yapma nedenim torfun ıslanarak köklerden daha kolay ayırlmasını sağlamak. Alabildiğim kadar toprağı alıyorum. Daha sonra çeşmede kökleri yıkayarak , kalan toprağı da köklerin bir bölümünü koruyacak şekilde alıyorum. Bu yöntemi sadece market ya da çiçekcilerden aldığım menekşelere uyguluyorum. Köklerin zedelenmesi konusunda çok hassas davranmak gerekmiyor. Yapraktan yetiştirdiğim menekşelerde toprak değişmi sırasında alttan 1-2 cm toprağı kökleriyle birlikte kesiyorum, böylece kökler de tazelenmiş oluyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9695 |
Ağaç Dostu
|
Aşırı sulama yapmadım.ama toprağı kuruyor ben ara ara bakıyorum kuruyunca fısfısla su veriyorum çok az ama.3 tanesinde köklenme vardı canım durmadı baktım ama yaprak nerdeyse ölmüştü ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9696 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-03-2010
|
Alıntı:
Ayrıca şişe ile sera yapmanız çok iyi olmuş. Ama her tarafı kapalı ise ya delik ufak açın 3-5 tane, ya da ara ara 15-20 dakika havalandırın. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9697 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9698 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Hepinize tekrar tekrar teşekkür ediyorum. Ayrıca her zaman bir soruya bu kadar çok kişi açıklama yapmaz Sevgili demircool, oldukça şanslı gününüzdesiniz haberiniz ola... Ben de bu ilgiyi görmüşken bir soru sorayım diye kendimi zorluyorum ama aklıma birşey gelmiyor sinir oldum... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9699 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9700 | |
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9702 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2008
|
Turkiyede menekşe yetiştirip satan firmanın önerileri |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9703 |
Ağaç Dostu
|
Ticari olarak menekşe üretimi yapan firmalardan daha fazla bilgi birikimimizin olduğunu düşünmeye başladım sevgili ahmeter ![]() Su isteği olarak saksı altındaki tabağı su deposu olarak kullanmak önerilmiş. Fitilsiz sulama dışında tabakta sürekli su bulunması, menekşenin en kısa sürede kök çürümesinden kaybını getirecektir. Akisne sulama sonrası yarım saat kadar bekleyip , yeterince su absorbe edildikten sonra tabakta su kalmışsa boşaltılması gerekir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9704 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-11-2011
|
İlginç yaprak gelişimi
Menekşemi kontrol ederken farklı bir yaprak gelişimine rastladım. Bir dal üzerinde ikiz yaprak gibi, ikinci bir yaprak oluşumu ![]() Şaşırdım, siz böyle bir durumla karşılaştınızmı bu normalmidir arkadaşlar ![]() Düzenleyen Manolya_ : 08-03-2012 saat 23:11 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9705 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Firma yanko ltd Mersin tarsus yeniçe ilk defa saksıyı elime alınça gayet iyi gördüm size pek uzak değil ben olsam bir yerinde görürdüm Selamlar |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9706 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Artık pratikte başarılı olursam bir de menekşe bakımı ile ilgili tez hazırlarsam site yönetiminden bir ünvan alırız herhalde... ![]() ![]() ![]() Düzenleyen fahriyee : 19-02-2012 saat 16:13 Neden: imla hatası |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9707 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9709 |
Ağaç Dostu
|
Buldum buldum... Biraz önce face'de gezinirken yapay ışık altında, kapaklı şeffaf kutularda menekşeler gördüm. Rafta o kadar çok kutu var ki her gün ya da 2 gün arayla kapağını açıp havalandırma yapılmıyor bence. Kutuya delik açılmış olabilir. Benim de kapaklı şeffaf kutuda menekşeler var, akşamları biraz kapağını açıyorum. Hiç hava almaksızın 1 hafta kapaklı bırakan arkadaşlar var mı? Denediniz mi? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9710 |
Ağaç Dostu
|
Saintpaulia Yetiştirme sıçaklığı 10--22 arası doğru mu olabilir mi ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9711 |
Ağaç Dostu
|
İdeal hava sıcaklığı olarak 21 derece öneriliyor sevgili ahmeter. Yine dünyaca tanınmış kuruluşların sitelerinde verilen verilen ise 15-26 derece ancak gece ısının 10 dereceye kadar düştüğü odada yaşayan menekşelerimde bir gelişme geriliği yaşamadım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9712 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Fahriyee, Ben de aynı tür kaplarda yetiştirdiğim menekşeleri 2-3 günde bir havalandırıyorum, bazen daha uzun süre kapağı açmadığım da oluyor. Benim sera olarak kullandığım kaplarda da delik yok. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9714 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9715 |
Ağaç Dostu
|
Alttan sulama menekşeler için doğru bir uygulama ancak olmazsa olmaz bir uygulama değil. Üstten de sulanabiliriz. Suya gübre eklemişsek yapraklara gelmemesine dikkat etmeliyiz. Gübreli ya da gübresiz menekşenin yeni yapraklar vermeye devam eden göbeğe su gelmişse peçete, kağıt havlu yardımıyla suyu almalıyız. Tekrar olacak ama nemli , ıslak yaprakları kuruyuncaya kadar direkt güneş ışığından da korumak gerekiyor. Fitilli sulamanın ise başarılı uygulanırsa en sağlıklı sulama yöntemi olduğunu düşünüyorum. Yurtdışında bir dış ve bir iç kaptan oluşan menekşeler için özel olarak üretilmiş (Self Watering) saksılarda da başarılı şonuçlar alınıyor. İç kapın su ile temas eden bölgesi sırla kaplanmamış toprak ya da benzeri bir malzemeden oluşuyor ve toprak bu bölgeden gereken suyu alıyor. Sizin uygulamanızda alt tabakta su kalıyor mu sevgili çiçeksever ? Kalıyorsa ne kadar süre kökler bu suyla temas ediyor? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9717 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili maki01 Ben de size bu soruyu soracaktım. Porselen kaba menekşe ekmiştim altı delik değil. Hiç bir problem yaşamadım lakin çok soğuklar olduğu için biraz soldular yapraklardan çok giden oldu üstten sulama yapıyordum bir problemle karşılaşmadığım için de başka porselen saksılar almıştım. Fakat kış çetin geçip te bozulmalar yaşayınca, saksı değişimi yaparken onlara ekmeyeyim mi diye düşündüm bir an. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9718 |
Ağaç Dostu
|
Benimde menekşem aynı durumdaydı halinden memnundu açıkçası benimde hoşuma gitti ikiz yapraklı olması fakat dediğim gibi soğuk fazla olduğu için sanırım bozulan yaprakların arasına girdi o da |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9719 |
Ağaç Dostu
|
Hatta ilk ektiğim menekşem vardı yaprağı ortasından yarılmış gibi duruyordu yeni ektiğim için de elimi sürmedim. Bir gün sularken dikkat ettiğimde yaprağının altındaki damar yerlerinden bir sürü minicik yapraklar vermişti. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9720 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |