agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) > Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha)
(https)

Beğeni Düzeni22561Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 18-02-2012, 15:19   #9691
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 05-06-2007
Galeri: 171
Genelde yaprak sertlikleri hava şartlarının ani değişimi ve bitkinin isteği doğruştusunda gerekli besinin verilmemesi ya da aşırı besin verilmesinden kaynaklanıyor diye biliyorum. Sizin bitkiniz henüz küçükmüş. Direk köke zarar vermeden eski topraktan arındırıp yeni toprakla değişim yapabilirsiniz. Bu arada önemli bi detayda toprağın oda sıcaklıgında olması gerekir 3-4 günde saksısına poşet bağlayabilirsiniz. Ayrıca menekşenin bulunduğu saksıya aynen tekrar dikmeniz en güzeli...

özlem11 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2012, 15:27   #9692
Ağaç Dostu

demircool's Avatar

Giriş Tarihi: 02-02-2012
2 haftada besin veriyorum o da aşırı değil.Ama aldığımdan beri hiç gelişmedi
bu resimde de kendimce yaptığım bardaklara diktiğim menekşe yapraklarım var.Nasıl olur sizce?

İremsıla beğendi.

Düzenleyen demircool : 18-02-2012 saat 21:41
demircool Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2012, 15:33   #9693
Ağaç Dostu

Eğer ilk sulamayı aşırı yapmadıysanız sorunsuz bi şekilde köklenip 1-2 ay içinde tabi çokda derine ekilmediyse yaprak verir... Sera ortamı yapmısnız bu süre suya ihtiyaç duymayacaktır. Besin kaynaklı değilse ani ısı değişimine maruz kalmıştır. Dert edilecek bi durum değil. Bahar geliyor emin olun orta kısmından yeni sağlıklı yapraklar gelecektir. Gerekli olan ısı ve aydınlık büyümesini sağlayacaktır. Bu arada alt yaprakları ektim dediniz. Bidahaki üretiklerde orta kısımdaki sağlıklı ve yetişkin genç yapraktan üretim yapınız. Yaşlı yaprağın yavru verme süresi uzayabilir. Şu andan itibaren sabırla beklemek gerek. Belki inanmayacaksınız ama benim hala elimde rus menekşelerimden kalan bi yaprak tam abartısız 11 ay oldu hala yavru vermedi. Sabır bu işde en önemli detay

Eski 18-02-2012, 15:53   #9694
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Giriş Tarihi: 05-05-2008
Galeri: 73
Marketlerden ya da çiçekcilerden satın aldığımız menekşelerin toprağını ben de aynı nedenle sevgili Fahriyee'nin önerdiği şekilde değiştiriyorum. Bunu yapmazsam kökler bir avuç sera torfunda sıkışıp kalıyor, yeni toprağa yayılmıyor.

Önce bolca sulayıp, biraz bekledikten sonra saksıdan çıkarıyorum. Bunu yapma nedenim torfun ıslanarak köklerden daha kolay ayırlmasını sağlamak. Alabildiğim kadar toprağı alıyorum. Daha sonra çeşmede kökleri yıkayarak , kalan toprağı da köklerin bir bölümünü koruyacak şekilde alıyorum. Bu yöntemi sadece market ya da çiçekcilerden aldığım menekşelere uyguluyorum.

Köklerin zedelenmesi konusunda çok hassas davranmak gerekmiyor. Yapraktan yetiştirdiğim menekşelerde toprak değişmi sırasında alttan 1-2 cm toprağı kökleriyle birlikte kesiyorum, böylece kökler de tazelenmiş oluyor.

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2012, 16:19   #9695
Ağaç Dostu

demircool's Avatar

Aşırı sulama yapmadım.ama toprağı kuruyor ben ara ara bakıyorum kuruyunca fısfısla su veriyorum çok az ama.3 tanesinde köklenme vardı canım durmadı baktım ama yaprak nerdeyse ölmüştü bu nasıl olur?

Eski 18-02-2012, 17:36   #9696
Ağaç Dostu

fahriyee's Avatar

Giriş Tarihi: 23-03-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi demircool Mesajı Göster
2 haftada besin veriyorum o da aşırı değil.Ama aldığımdan beri hiç gelişmedi
bu resimde de kendimce yaptığım bardaklara diktiğim menekşe yapraklarım var.Nasıl olur sizce?
http://img341.imageshack.us/img341/6659/1004333n.jpg
Yeni ekilen menekşe ister yaprak ister yavru ya da yetişkin olsun 2 ay kadar besin verilmemeli deniyor, aklınızda olsun. Yeni topraktaki besin yetiyor.
Ayrıca şişe ile sera yapmanız çok iyi olmuş. Ama her tarafı kapalı ise ya delik ufak açın 3-5 tane, ya da ara ara 15-20 dakika havalandırın.

fahriyee Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2012, 17:42   #9697
Ağaç Dostu

fahriyee's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi demircool Mesajı Göster
Üstteki yaprakları çok sert en küçükleri.
http://img3.imageshack.us/img3/4292/1004327g.jpg
Bu menekşede aynı saksıya aktarmanız iyi olmuş. Galiba marketten alınan en küçük saksılardan. Bu ara yeni ektiğim menekşelere cansuyu verdikten sonra buzdolabı poşetlerine koyuyor ağzını bağlıyorum, birkaç delik açıp en çok bir hafta direkt güneş ışığı görmeyen yere koyuyorum. Sonra çıkarıp pencere kenarına alıyorum.(Yazın çok güneş alan pencere kenarında yapraklar cam ısısından zarar görür ama bu mevsimde cam kenarını pek seviyorlar.)

Eski 18-02-2012, 17:58   #9698
Ağaç Dostu

fahriyee's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi katmer Mesajı Göster
Hiç bir sakıncası olmaz sevgili demircool. Ben suçlar diye lafın gelişi söyledim... Sizinle ilgisi yok)
Benim verdiğim bilgiler de kendime ait değil zaten. Üye olduğumda bir hafta on gün kadar 1. sayfadan itibaren paylaşımları okudum. Önemli bulduğum yerleri not ettim, anlamadığım ya da takıldığım yerleri sordum. Maki, Katmer, Özlem aynen size açıklama yaptığı gibi bana da usanmadan anlattılar(diğer üyelerimizle de çok bilgi paylaşımı oldu)
Hepinize tekrar tekrar teşekkür ediyorum.
Ayrıca her zaman bir soruya bu kadar çok kişi açıklama yapmaz Sevgili demircool, oldukça şanslı gününüzdesiniz haberiniz ola...
Ben de bu ilgiyi görmüşken bir soru sorayım diye kendimi zorluyorum ama aklıma birşey gelmiyor sinir oldum...

Eski 18-02-2012, 19:05   #9699
Ağaç Dostu

demircool's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi fahriyee Mesajı Göster
Benim verdiğim bilgiler de kendime ait değil zaten. Üye olduğumda bir hafta on gün kadar 1. sayfadan itibaren paylaşımları okudum. Önemli bulduğum yerleri not ettim, anlamadığım ya da takıldığım yerleri sordum. Maki, Katmer, Özlem aynen size açıklama yaptığı gibi bana da usanmadan anlattılar(diğer üyelerimizle de çok bilgi paylaşımı oldu)
Hepinize tekrar tekrar teşekkür ediyorum.
Ayrıca her zaman bir soruya bu kadar çok kişi açıklama yapmaz Sevgili demircool, oldukça şanslı gününüzdesiniz haberiniz ola...
Ben de bu ilgiyi görmüşken bir soru sorayım diye kendimi zorluyorum ama aklıma birşey gelmiyor sinir oldum...
çok sağolun minnettarım verdiğiniz cevaplar için.Hepsi benim için çok değerli.Aynen uyguluyorum söylediklerinizi.

Eski 18-02-2012, 19:27   #9700
Ağaç Dostu.

katmer's Avatar

Giriş Tarihi: 16-09-2008
Galeri: 167
Alıntı:
Fahriyeeciğim sana katılıyorum. Bir cevap patlaması olmuş Aklına soru gelmemesine gelince, demek ki ne yapman gerektiğine karar verebilecek kadar deneyim kazandın)

katmer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2012, 21:12   #9701
Ağaç Dostu

blaze ash's Avatar

Giriş Tarihi: 04-10-2011
Galeri: 6
Name:  fotoğraf (13).JPG
Views: 2086
Size:  43.0 KB

Name:  fotoğraf (14).JPG
Views: 2125
Size:  50.4 KB

Arkadaşlar bu menekşemin gelişimi normal mi? Ortadaki yapraklar çok kısa ve sertler. Yapraklardaki beyazlıkların sebebi nedir?

blaze ash Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2012, 13:57   #9702
Ağaç Dostu

ahmeter's Avatar

Giriş Tarihi: 04-02-2008
Turkiyede menekşe yetiştirip satan firmanın önerileri

Eklenen Resimler

ahmeter Çevrimiçi   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2012, 14:09   #9703
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Ticari olarak menekşe üretimi yapan firmalardan daha fazla bilgi birikimimizin olduğunu düşünmeye başladım sevgili ahmeter Hatta yukardaki örnekteki gibi yanlış uygulamaları okuyunca fark edebiliyoruz artık.

Su isteği olarak saksı altındaki tabağı su deposu olarak kullanmak önerilmiş. Fitilsiz sulama dışında tabakta sürekli su bulunması, menekşenin en kısa sürede kök çürümesinden kaybını getirecektir. Akisne sulama sonrası yarım saat kadar bekleyip , yeterince su absorbe edildikten sonra tabakta su kalmışsa boşaltılması gerekir.

Eski 19-02-2012, 14:14   #9704
Ağaç Dostu

Manolya_'s Avatar

Giriş Tarihi: 15-11-2011
İlginç yaprak gelişimi

Menekşemi kontrol ederken farklı bir yaprak gelişimine rastladım. Bir dal üzerinde ikiz yaprak gibi, ikinci bir yaprak oluşumu
Şaşırdım, siz böyle bir durumla karşılaştınızmı bu normalmidir arkadaşlar

Düzenleyen Manolya_ : 08-03-2012 saat 23:11
Manolya_ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2012, 14:35   #9705
Ağaç Dostu

ahmeter's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi maki01 Mesajı Göster
Ticari olarak menekşe üretimi yapan firmalardan daha fazla bilgi birikimimizin olduğunu düşünmeye başladım sevgili ahmeter Hatta yukardaki örnekteki gibi yanlış uygulamaları okuyunca fark edebiliyoruz artık.

Su isteği olarak saksı altındaki tabağı su deposu olarak kullanmak önerilmiş. Fitilsiz sulama dışında tabakta sürekli su bulunması, menekşenin en kısa sürede kök çürümesinden kaybını getirecektir. Akisne sulama sonrası yarım saat kadar bekleyip , yeterince su absorbe edildikten sonra tabakta su kalmışsa boşaltılması gerekir.
Sayın Maki
Firma yanko ltd Mersin tarsus yeniçe
ilk defa saksıyı elime alınça gayet iyi gördüm size pek uzak değil ben olsam bir yerinde görürdüm Selamlar

Eski 19-02-2012, 16:10   #9706
Ağaç Dostu

fahriyee's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi katmer Mesajı Göster
Fahriyeeciğim sana katılıyorum. Bir cevap patlaması olmuş Aklına soru gelmemesine gelince, demek ki ne yapman gerektiğine karar verebilecek kadar deneyim kazandın)
Teşekkür ederim gülüm, sizin sayenizde oldukça fazla yol katettim. Ama asla iyi biliyorum diyemem. Menekşelerde hala sorun yaşamaktayım. Bildiğim ve uyguladığım yöntemi ayrıntılarıyla anlatırım. Akıl akıldan üstün diye düşünerek, farklı bir bakış açısı olan arkadaş varsa onun fikrini almak için beklerim. Yıllar oldu ama hala öğrencilik yıllarım gibi daha çok bilgi sahibi olmak istiyorum.
Artık pratikte başarılı olursam bir de menekşe bakımı ile ilgili tez hazırlarsam site yönetiminden bir ünvan alırız herhalde...

Düzenleyen fahriyee : 19-02-2012 saat 16:13 Neden: imla hatası
Eski 19-02-2012, 16:19   #9707
Ağaç Dostu

fahriyee's Avatar

Alıntı:

Sevgili maki, o kadar doğru bir açıklama ki alıntıla ve hızlı cevapla haricinde beğen de yazılmalı diye düşünmeye başladım. Gerçekten öyle bir durum olsa açıklama yapan kişinin fikrine katılanın çok olması, o yöntemin akıllıca olduğunu gösterir bence...

Eski 19-02-2012, 16:48   #9708
Ağaç Dostu

Üreticiler bence eldekiler ölsün yenisini alsınlar fikrinde gibi yazmışlar. Maki dediğiniz gibi tabaktaki kalıntı 2 haftaya kalmaz menekşeyi toptan öldürüyor

Eski 19-02-2012, 17:19   #9709
Ağaç Dostu

fahriyee's Avatar

Buldum buldum...
Biraz önce face'de gezinirken yapay ışık altında, kapaklı şeffaf kutularda menekşeler gördüm.
Rafta o kadar çok kutu var ki her gün ya da 2 gün arayla kapağını açıp havalandırma yapılmıyor bence. Kutuya delik açılmış olabilir.
Benim de kapaklı şeffaf kutuda menekşeler var, akşamları biraz kapağını açıyorum. Hiç hava almaksızın 1 hafta kapaklı bırakan arkadaşlar var mı? Denediniz mi?

Eski 19-02-2012, 17:44   #9710
Ağaç Dostu

ahmeter's Avatar

Saintpaulia
Yetiştirme sıçaklığı 10--22 arası doğru mu olabilir mi ?

Eklenen Resimler

Eski 19-02-2012, 19:15   #9711
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

İdeal hava sıcaklığı olarak 21 derece öneriliyor sevgili ahmeter. Yine dünyaca tanınmış kuruluşların sitelerinde verilen verilen ise 15-26 derece ancak gece ısının 10 dereceye kadar düştüğü odada yaşayan menekşelerimde bir gelişme geriliği yaşamadım.

Eski 19-02-2012, 19:18   #9712
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Sevgili Fahriyee,

Ben de aynı tür kaplarda yetiştirdiğim menekşeleri 2-3 günde bir havalandırıyorum, bazen daha uzun süre kapağı açmadığım da oluyor. Benim sera olarak kullandığım kaplarda da delik yok.

Eski 19-02-2012, 19:22   #9713
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Sevgili ahmeter,

Bizim yörede ciddi anlamda menekşe üretimi yapan sera yok, yine de verdiğiniz sera ile görüşeceğim. Genellikle menekşeleri toplu olarak ithal edip, yurtiçine satış yapıyorlar.

Eski 20-02-2012, 14:48   #9714
Ağaç Dostu

çiçeksever's Avatar

Giriş Tarihi: 09-06-2006
Galeri: 14
Alıntı:

Ben yaklaşık 3 senedir alttan sulama yapıyorum.Haftada kışın 3 (kalorifer çok yandığı için),yazın 2 kere suluyorum.Fakat tabağın hacminin 3 te 1 i kadar su veriyorum.Menekşelerimin durumu da iyi.

çiçeksever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-02-2012, 16:48   #9715
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Alttan sulama menekşeler için doğru bir uygulama ancak olmazsa olmaz bir uygulama değil.

Üstten de sulanabiliriz. Suya gübre eklemişsek yapraklara gelmemesine dikkat etmeliyiz. Gübreli ya da gübresiz menekşenin yeni yapraklar vermeye devam eden göbeğe su gelmişse peçete, kağıt havlu yardımıyla suyu almalıyız. Tekrar olacak ama nemli , ıslak yaprakları kuruyuncaya kadar direkt güneş ışığından da korumak gerekiyor.

Fitilli sulamanın ise başarılı uygulanırsa en sağlıklı sulama yöntemi olduğunu düşünüyorum.

Yurtdışında bir dış ve bir iç kaptan oluşan menekşeler için özel olarak üretilmiş (Self Watering) saksılarda da başarılı şonuçlar alınıyor. İç kapın su ile temas eden bölgesi sırla kaplanmamış toprak ya da benzeri bir malzemeden oluşuyor ve toprak bu bölgeden gereken suyu alıyor.

Sizin uygulamanızda alt tabakta su kalıyor mu sevgili çiçeksever ? Kalıyorsa ne kadar süre kökler bu suyla temas ediyor?

Eski 20-02-2012, 17:00   #9716
Ağaç Dostu.

katmer's Avatar

Giriş Tarihi: 16-09-2008
Galeri: 167
Ben neredeyse hiç alttan sulama yapmıyorum. Sebebine gelince, üst katmanların yeterince su alamadığını düşünüyorum.

katmer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-02-2012, 17:22   #9717
Ağaç Dostu

diver_bird's Avatar

Giriş Tarihi: 18-11-2007
Galeri: 19
Sevgili maki01
Ben de size bu soruyu soracaktım. Porselen kaba menekşe ekmiştim altı delik değil. Hiç bir problem yaşamadım lakin çok soğuklar olduğu için biraz soldular yapraklardan çok giden oldu üstten sulama yapıyordum bir problemle karşılaşmadığım için de başka porselen saksılar almıştım. Fakat kış çetin geçip te bozulmalar yaşayınca, saksı değişimi yaparken onlara ekmeyeyim mi diye düşündüm bir an.

diver_bird Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-02-2012, 17:23   #9718
Ağaç Dostu

diver_bird's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Manolya_ Mesajı Göster
Menekşemi kontrol ederken farklı bir yaprak gelişimine rastladım. Bir dal üzerinde ikiz yaprak gibi, ikinci bir yaprak oluşumu
Şaşırdım, siz böyle bir durumla karşılaştınızmı bu normalmidir arkadaşlar
Benimde menekşem aynı durumdaydı halinden memnundu açıkçası benimde hoşuma gitti ikiz yapraklı olması fakat dediğim gibi soğuk fazla olduğu için sanırım bozulan yaprakların arasına girdi o da

Eski 20-02-2012, 17:25   #9719
Ağaç Dostu

diver_bird's Avatar

Hatta ilk ektiğim menekşem vardı yaprağı ortasından yarılmış gibi duruyordu yeni ektiğim için de elimi sürmedim. Bir gün sularken dikkat ettiğimde yaprağının altındaki damar yerlerinden bir sürü minicik yapraklar vermişti.

Eski 20-02-2012, 17:37   #9720
Ağaç Dostu

diver_bird's Avatar

Alıntı:
Bu menekşede aynı saksıya aktarmanız iyi olmuş. Galiba marketten alınan en küçük saksılardan. Bu ara yeni ektiğim menekşelere cansuyu verdikten sonra buzdolabı poşetlerine koyuyor ağzını bağlıyorum, birkaç delik açıp en çok bir hafta direkt güneş ışığı görmeyen yere koyuyorum. Sonra çıkarıp pencere kenarına alıyorum.(Yazın çok güneş alan pencere kenarında yapraklar cam ısısından zarar görür ama bu mevsimde cam kenarını pek seviyorlar.)
Tam da sizin dediğiniz gibi oldu. Cam kenarına koydum kapalı balkonda üşüdüler diye çoğu yaprak solmuş ve sararanlar var. Resim yükleyemedim telf. yeni olduğu için bir öğreneyim yükleyeceğim.

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:35.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025