23-05-2011, 11:15 | #361 |
Ağaç Dostu
|
Başlığı ilgiyle izliyorum, dolaylı yönlerden de olsa başlığın açılmasında katkım olduğunu düşünüyorum ve katkımı daha aktif sürdürmek isterim. Bende benimle iştigal eden birazda düşük maliyet ve organiklik isteyen çiftçi ve bahce meraklısı arkadaşlarıma aşağıdaki formülü tavsiye ediyorum, yapıp deneyenler oldukça memnunlar: Çiftçi bazında rakamlar: 100-200 litrelik varil veya bidon. 10 kg kadar güvercin veya kanatlı gübresi (yanmış yanmamış farketmez, besin düzeyi ve gübre özelliğinden dolayı) 5-6 kg odun külü (potasyum içeriği ve iz element içeriğinden dolayı) Çevreden toplayacağınız yeşil otlar (hızlı gelişen otlar olursa daha iyidir en yeşilinden) Hazırlanışı: Güvercin gübresi ve odun külü bidona konur üzerine kap dolana kadar otlar doldurulur ve kap taşana kadar suyla doldurulur ağzı kapanır, bir kaç günde bir havalandırılır ve karıştırılır. Otların içindeki organik azot suya geçer güvercin ve odun külüde suya öz madde olarak geçer ve bir hafta on gün içinde doğal şelatlanır ve bitkinin alabileceği forma dönüşür. On gün sonra gübreniz hazır oluşan bu suyu süzün ve posayı atın elde edeceğiniz sıvıyı bire yüz suyla seyrelterek her sulamada tüm bitkilerinize yapraktan veya damlamadan verin. !!!Dikkat!!! OLUŞAN SIVI ÇOK AĞIR VE PİS KOKAR BU NEDENLE KOKU BULAŞMA RİSKİNE KARŞI SÜZME VE AKTARMA İŞLEMLERİNDE UZAK YERDE UĞRAŞMAK GİBİ BİR TEDBİR ALINIZ. |
23-05-2011, 14:30 | #362 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-03-2010
Şehir: Kırklareli
Mesajlar: 627
|
Alıntı:
Yok vazgeçtim zaten üstadım...ilgilenen arkadaşlarla çok güzel fikir alışverişi sağlıyoruz zaten...saygılarımla |
|
23-05-2011, 14:36 | #363 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-03-2010
Şehir: Kırklareli
Mesajlar: 627
|
Selahattin Bey ... Solucan gübresi çayı başlığı altında yaptığımız çay a sizin burada ifade ettiğiniz gibi belli bir miktar odun külü karıştırsak herhangi bir zararı olabilir mi? Nihayetinde solucan gübresinde belli bir miktar potasyum var...daha fazlası nı istememin amacı meyve büyüme döneminde daha fazla potasyum sağlamak...saygılarımla |
24-05-2011, 00:20 | #364 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-02-2008
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 533
|
[QUOTE=Selahattin Yılmaz;808574Çiftçi bazında rakamlar: 100-200 litrelik varil veya bidon. 10 kg kadar güvercin veya kanatlı gübresi (yanmış yanmamış farketmez, besin düzeyi ve gübre özelliğinden dolayı) 5-6 kg odun külü (potasyum içeriği ve iz element içeriğinden dolayı) Çevreden toplayacağınız yeşil otlar (hızlı gelişen otlar olursa daha iyidir en yeşilinden) . !!!Dikkat!!! OLUŞAN SIVI ÇOK AĞIR VE PİS KOKAR BU NEDENLE KOKU BULAŞMA RİSKİNE KARŞI SÜZME VE AKTARMA İŞLEMLERİNDE UZAK YERDE UĞRAŞMAK GİBİ BİR TEDBİR ALINIZ.[/QUOTE] Sevgili Selahattin, Kokuyu bertaraf etmen için bu karışıma 10 kg melas ilavesini öneririm. Genellikle yaptığım enzimlerde kötü kokuyu ilave melas ile çözümledim. Sevgiyle kalın |
24-05-2011, 12:03 | #365 |
Ağaç Dostu
|
Sevgli ensar teşekkür ediyorum, bu metodu da eklemiş olalım, çiftçinin nerddeyse yok maliyetli gübresi olgunlaşsın. Sevgili seyyah53, odun külünü elbette katabilkirsniz burada önemli olan miktarı zira pH yüksek olacağından mikrooganizmaların çoğalmak üzere hazrıladığımnız ortamı aşırı etkilemeyecek yüzde değerlerde olmalı. |
24-05-2011, 12:20 | #366 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-03-2010
Şehir: Kırklareli
Mesajlar: 627
|
Alıntı:
|
|
24-05-2011, 20:16 | #368 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
|
Alıntı:
Sizinde bu başlığa katkıda bulunmanız tabi ki sevindirir. Hele siz piyasayı daha yakından tanıyan birisiniz. Sizin tecrübeleriniz oldukça önemli. Aslında bu başlığı açarken bu kadar ilgi çekeceği aklıma bile gelemezdi. Bu başlığın ilk nüveleri Sevgili Sarıcan'ın başlattığı enzim konusunda atıldı. Enzimle daldığımız mikroorganizmalar dünyası çok genişti ve ayrı bir başlıkta incelenmesi gerekiyordu. Ben ne biyoloji ne gıda mühendisi ne de biyokimya kökenli birisi değildim. Konu benim gibi biri için oldukça iddialıydı. Üstelik mikrobiyoloji insanların çok uzak olduğu bir konuydu ve nasıl bu işi basitleştirerek çiftçinin anlayabileceği dilde anlatacaktım. Açıkçası bu iş bir sorumluluk gerektiriyordu ve ben yükün altından kalkabilecek miyim kaygısı vardı. İnanın bu başlığı açmazdan önce uzun uzun düşündüm. Ancak çevremizi ve su kaynaklarımızı kirleten geleneksel tarıma bir çıkış yolu olmalıydı. Bu sorumluluk bilinciyle başlık açılmış oldu ve zamanla okudukça ve yazdıkça daha da olgunlaştık. Bugün hala bir çok eksiği olsa da bu konu forumda da gündemi belirleyen konulardan biri oldu. Yine bu başlığın devamı olan kendi blogum Ziraat Mühendisliği öğrencilerinin ödevlerinde yararlandığı bir içeriğe kavuştu. Dahası, bir çok pahalı ve kalitesiz ürünün karşısında insanların çok ucuz maliyetlerle kendi gübrelerini yapabileceğini bu başlık sayesinde anlatabildik. Litresine 50-100 TL arası fiyatlar biçilen ürünlerin bizim yaptığımız basit tekniklerle yapılabileceğini ispatladık. Birileri mikroorganizmaların çoğaltılamayacağını söyleyip, en iyi mikrobiyal gübrenin kendilerininki olduğunu iddia edip, adeta biyoloji biliminin en basit ilkesiyle dalga geçerken, biz insanlara bunun mümkün olduğunu göstermeye çalıştık. Bugün biyolojiye biraz meraklı ve bu başlığı baştan sona okuyan birisi mikroorganizma üretmeyi ve onları kültüre alıp çoğaltmayı öğrenmiş oldu. En büyük sevindirici haberi ise bugün aldım. Tamda istedğimiz hedef doğrultusunda bugün Konya Şeker Fabrikası' nın çıkarmış olduğu Biovin adlı sıvı gübrenin 25 litresinin (27 Kg) fiyatı 30 TL'den şeker kooperatiflerinde satışa sunulmuş durumda. Üstelik içeriğinde %45 organik madde, %25 Humik + Fulvik asit var. Sıvı organik gübrelerin olması gereken litre fiyatı 1-5 TL'nin üzerinde kesinlikle olamazdı. Bu ürünün geliştirilmesinde sorumlu kişi ile Konya Fuarı'nda tanışmıştım ve oldukça fazla bilgi alışvarişinde bulunmuştuk. O zaman daha ürün piyasada yoktu. Oysa şu anda piyasada ve fiyatı da oldukça makul. Şimdi sırada mikrobiyal gübreler var. Onlarında litre fiyatları 10-20 TL aralığına düşmek zorunda. Ancak o zaman çiftçiler bu ürünleri kullanabilir hale gelebilir. Buğday, ay çiçeği, zeytin, elma, narenciye, domates, salatalık vb. üretiminde çiftçinin dönüm başına kazancı çok düşük. Onlara doğal ürünleri kullandırmanın yolu düşük maliyetli ürünlerden geçer. Düzenleyen acemi_caylak : 25-05-2011 saat 08:18 |
|
24-05-2011, 22:26 | #369 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-03-2009
Şehir: Kdz Ereğli-ankara
Mesajlar: 524
|
Alıntı:
Acemi Çaylak üyelik başlangıç Tarihi : Giriş Tarihi: 29-11-2009 Bu konu başlığı başlangıç tarihi : 08-04-2010, 22:22 |
|
24-05-2011, 22:26 | #370 |
Ağaç Dostu
|
Mikrobiyoloji ve toprak başlığına katkıların azımsanamaz derecede yüksek sevgili acemi_caylak, inan bana ben bile o kadar çok yararlanıyorum ki bazı insanlarıda bu başlığa yönlendiriyorum ki paylaştığınız değerli bilgilerden yararlanılsın. Bundan sonra bu başlığa olan katkım elimden geldiğince fazla olacak. Mikroorganizma içerikli gübrelerin varlığı bir kenara bu başlığın o gübrelere etkisi ve artısıda yine azımsanamayacak kadar fazla. Üstelik o gübrelerin ülkede varlığıda çoğunlukla yabancı kaynaklardan ya tedarik edilmesinden ya da öğrenilmesinden kaynaklanıyor, sizin yaptığınız bunu ülkeye kazandırmak ve geniş tabana yaymak oluyor. Varız, burdayız ve üstelik daha bu başlığa eklenecek çok şey var. |
24-05-2011, 22:34 | #371 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-03-2009
Şehir: Kdz Ereğli-ankara
Mesajlar: 524
|
Selahattin bey, zaman zaman mesaj gönderen olsam da çok iyi izleyici olduğum bu forumda sizlerin katkısıyla Sevgili Ensar beyin tavsiyesiyle balık tutmayı öğrendim. Öğrendim de balığı pişirecek mangal yok Yani namı diğer soilless. En azından şimdilik Sevgili Acemi Usta’nın bu 31 no.lu mesajındaki, Mikrobiyoloji ve Toprak ve Sevgili Meyvelitepenin bu blog sayfasındaki http://meyvelitepe.typepad.com/meyve.../04/denge.html havadan laktik asit bakteri toplayıp, serum olarak saklayıp, mikroorganizmaların besini melas, pekmez veya esmer şekerle besleyip, aktifleştirerek gübre tarifinize katılırsa asitik ortam yaratan laktik asit bakterilerinin; “Lactik Asid bakterisi, bozunma sırasında ortaya çıkan ve kötü kokulardan sorumlu olan amonyak ortamında gelişir ve beslenir. Eğer çöplerin ayrıştırılması ve fermentasyonunu daha az kokulu gerçekleştirmek istiyorsanız kullanacağınız özel bakteri türü laktik asid bakterisidir.” Bu özelliği ile tarifinizi uygulayan arkadaşlar bu kokuyu önleyebilir. |
30-05-2011, 22:31 | #372 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili soilless, koku gidermede zeolit tozu, spoiolit, bentonit ve hatta kalolin gibi kil ürünleri ve Em'de koku giderici olarak kullanılabilir, kullanacak kişi çiftçi ise arazide hazırlnıp taze kullanılırsa sorun olmaz koku belki ama evde hazırlayanlar için ciddi bir sorun teşkilediyor, üstelik en zoruda bakteriyi izole etmek ya da tedarik etmek. Em kolay çözümmüş gibi görünüyor ama koku giderici ürünler piyasada kullanımı arttıkça bulunabilirliğide fazlalaşacaktır. Bir çok arkadaşıma mesalı dahi tavsiye ettiğim halde maalesef tedarik edebilen çok çok az, çümki şeker fabrikalarından almak gerekiyor, siğre koku giderici ürünler de kolay bulunabilir ürünler değil. Son dönemlerde kaolin bulabilirliği artsada bentoniti veya sepioliti sondajcılardan veya dökümcülerden bulabiliyorunuz bu da bulunduğunuz yerde sanaayi olmaı gerekliliğni doğruyor. Her şık kendi sorununu doğruyor ama bidonun kapağını kapalı tuttuğunuz sürece sorun burnunuzdan ve gözünüzden uzak oluyor |
30-05-2011, 23:31 | #373 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Isırgan ekstresinin zor dayanılan berbat bir kokusunun olduğu söyleniyordu. İlk kez yapmayı denedik. 80 lt'lik fıçıda yarım litre EM ve yarım litre kendi imalatımız laktik asit ile fermente ettik. İki hafta sonra fermentasyon tamamlandı. Koku enfes değil ama berbat da değil. Başlangıçta 7.3 olan PH da sonunda 5.0 oldu. |
31-05-2011, 08:34 | #374 |
Ağaç Dostu
|
Önceki sayfada 358 nolu mesajdaki resimden yola çıkarak sevgili MeyveliTepe'nin ve EM den edindiğim bilgiler ışığında bakteri faaliyetinin pH aşırı düştüğünde durduğunu ve doğal olarakta kokunun ortadan kalktığını gözlemliyorum. pH düşürme işlemi ile koku gidiyorsa (bakteri faaliyeti durduğundan dolayı) ortama eklenebilecek pH düşürücüler de aşırı kokuyu giderebilir diye düşünüyorum. |
31-05-2011, 10:14 | #375 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Selahattin hocam, burada şöyle bir ayrım var ve duruma göre karar verilmeli. Bakterilerin aktif olacakları çeşitli PH aralıkları var. Pek çok patojen bakteri asitik ortamda aktif olamıyor. Bu yüzden yerine göre düşünülmesi gereken bir şey. Öte yandan, fermentasyonun söz konusu olduğu durumlarda başlangıçtaki ortamın asitik olup olmaması değil, hangi bakteri kültürünün ortamda bulunduğu önemli. Bizim ısırgan deneyinde fıçıya EM ve laktik asit kültürü ilave etmemizle ortam asitik olmadı. PH 7.3 oldu. Zaten 7.5 PH'da 80 litre sıvıya ilave edilecek 1 litre 4 PH'daki sıvı ortamın PH'ını sadece 0.2 düşürdü. Burada hem EM (ki, bundaki laktik asit bakterileri burada iş gören) hem de ev yapımı laktik asit kültürü aşılandığında doğrudan fermente işlemini yapıyor ve yapraklardaki glükozu parçalıyor. Bunun sonucu olarak laktik asit üretiyorlar ve PH düşmeye başlıyor. Yani PH'ın düşmesi sadece bir sonuç. Asıl olan fermentasyonun gerçekleşmiş olması. Bunu sağlayan bakteriler. Yani başlangıçta canlı bakteri vermeyip sadece PH düşürseydik muhtemelen patojen üremesini baskılayacaktık ama bunun fermentasyona çok faydası olmayacaktı. |
31-05-2011, 10:21 | #376 |
Ağaç Dostu
|
Benim pH düşürmekten kastım bakterileri çalışamaz hale getirmek taaaa ki seyreltene kadar. Çalışamaz hale gelmiş bakteri uygun ortam bulduğunda etkisine devam eder, ortamda koku yapmasında toprağa girdikten sonra ne yaparsa yapsın. Bizim amacımız gübre özelliği kazanmış ürünün koku yapabilen bakteriler tarafından kokusunu aktif çalışmayı durdurarak izale etmek yoksa elbette fermantasyon sonucu sürekli bakteri ortamı asidite eder. EM üretiminde de enzim üretiminde de mantık aynı pH düştüğünde hem ürün hazır hemde artık ortamda çalışamaz bir kültür mevcut taaa ki seyreltene kadar. |
31-05-2011, 10:31 | #377 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Doğrudur. Mesajımdaki yerine göre düşünülmesi gereken bir şey derken bunu kastediyordum. Ortamda peşin peşin düşürülen PH patojen üremesini baskılayacaktır. Kötü kokuyu da büyük ölçüde engelleyecektir. Fakat burada da dikkat edilmesi gereken, ortamda bulunacak diğer maddelerin de varlığına bağlı olarak asitik ortamı sürüdürecek canlı bakteri yok ise, PH'ın kısa sürede tekrar yükselmesi söz konusu olabiliyor. Buna göre izlenip sık sık ayarlama yapılmalı. |
06-08-2011, 09:54 | #378 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
#379 nolu mesaj ve sonrası "Organik Tarım Nereye Gidiyor" başlığına taşınmıştır. Oradan devam edebilirsiniz. |
02-05-2012, 11:21 | #379 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 11-09-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 54
|
süper iyi bir kaynak bu konu..tebrıkler ve sağolsun katkısı olan herkese) |
22-05-2012, 21:21 | #380 |
Ağaç Dostu
|
İlgili mesajımda basit formülünü verdiğim gübrenin bir sonucu (sadece içerisine mikroorganizma kaynağı olarak bir miktar ismini reklam olmasın diye vermeyeceğim gübreden kattıyorum bazen yabancı ot kullanmıyoruz ve arada da fosfor takviyesi tavsiye ediyorum sonuç ortada bedava gübre (Uygulayan kişi Musa Kavuştu - Silifke): |
23-05-2012, 01:57 | #382 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-02-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 538
|
Alıntı:
Bu gübre tarifini diğer sebzeler için de kullanabilir miyiz? |
|
25-05-2012, 23:28 | #385 |
Ağaç Dostu
|
EMA koyabilirsiniz ama ben denedim ciddi bir koku azalması olmadı ayrıca ısırgan otu ve at kuyruğu gibi bitkiler konulursa zararlılar için de etkili olur ama devamlı bunlarla hazırlamamak lazım diye düşünüyorum. Bu arada bu gübreyi bitkiye verirseniz sebzelerde üç günde meyvelerde 10-15 günde farkı görebiliyorsunuz. Düzenleyen Selahattin Yılmaz : 08-07-2013 saat 13:06 |
26-05-2012, 09:53 | #386 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-03-2008
Şehir: Aydın
Mesajlar: 208
|
Alıntı:
Bu faydalı bilgiler için öncelikle teşekkür ederim. Uygulamaya düşünüyorum ama kafama takılan küçük bir kaç soru var cevaplarsanız memnun olurum. Bu işlemde ısı oluşuyor mu , sorma nedenin varil veya bidon metal mi olmalı plastik mi ? Birde karıştırma işini kapağı açmadan bidon/varili çevirerek yapabilir miyiz. Bu iyi bir karışım sağlar mı. Saygı ve selamlar . . |
|
28-05-2012, 21:48 | #387 |
Ağaç Dostu
|
Hiç bir şey farketmiyor bu bir fermantasyon tankı gaz çıkışı olan karışımı gördümmü gübreniz hazır, ısı falan oluşmuyor, oluşsada olumsuz bir durum değil bu fermantasyon için. Karışıma ekşimiş yoğurt, sirke, az biraz tuz oranını artırmayacak turşu suyu ve peynir altı suyundan birini veya bir kaçını katmak oldukça etkili kılacaktır. |
16-05-2013, 09:00 | #388 |
Ağaç Dostu
|
Hektaş Saccharopolyspora spinosa bakterisinden elde edilmiş bir enzim bir günlük ve bazı zararlılar için 3-7 günlük doğal zehir, piyasada laser ismiylede anılan spinosad etkili maddeli bir ürün. Ayrıca kitin yiyen bakteri enzimleri konusundada başlığı hareketlendirelim mi? |
16-05-2013, 12:01 | #389 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-08-2012
Şehir: BARTIN
Mesajlar: 220
|
Alıntı:
|
|
16-05-2013, 12:42 | #390 |
Ağaç Dostu
|
Hepsinde etkiliymiş: Laser | Dow AgroSciences Türkiye |
|
|