agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)




Beğeni Düzeni276Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 16-05-2013, 12:44   #391
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
"Spinosad ile Yapılmış Bir Çalışma

Doğal yollardan üretilmiş olan bu insektisitin, uğurböceği, sinirkanatlılar, big-eyed bugs, minute pirate bugs gibi predatör böceklere yan etkileri olmadığı rapor edilmiş.

Spinosad, temas yolu ile etkileyen mide zehiri gibi çalışır ve doğada hızla parçalanır.

Sindirimin ani bir etkisi olarak beslenme durur, 24 saat içinde, felç ve ölüm gerçekleşir.

Spinosad kuşlar ve memelilere az miktarda toksiktir.

Spinosad, EPA tarafından toksikolojik açıdan düşük riskli madde sınıfında değerlendirilmiş.

Culex pipiens larvasının spinosad’a karşı hassasiyetinin ölçülmesi için, geç 3. Evre ve erken 4. Evre larvaları toplanarak, WHO (1996) metodları kullanılarak, 5 farklı konsantrasyonda (0.01-0.12 parts per million ai spinosad) spinosad uygulanmış olan fosseptik çukurlarına dağıtılmış/maruz bırakılmıştır.

Deneyler 3 defa tekrarlanmış. Larva ölümleri uygulamadan 24 saat sonra görülmüş. Larva ölüm oranı, ölen larva sayısının başlangıçtaki 3. Ve 4. Evre larva sayısına bölünmesi ile hesaplanmıştır.
Saha denemelerinde, 100 g a.i/ha ve 200 g a.i/ha dozları, 25 ve 50 g ai/ha dozlarına göre belirgin biçimde daha etkili olmuştur.

Uygulama yapılmış olan fosseptik tanklarındaki larval biyolojik denemelerinde, 14 gün sonraki herhangi bir uygulama dozunda, spinosad genel olarak düşük larva toksisitesi göstermiş (<%6). Bu da, artık/çöp suyu veya yüksek miktarda organik maddelerin eklenmesi/bulunması spinosadın kalıcılığını düşürdüğünü ve daha hızlı degrade olabileceğini gösterir.

Spinosadın sivrisinekler üzerindeki aktivitesi daha önce raporlanmıştır. Buna göre, 10 ppm konsantrasyonlarında uygulandığında, temiz sularda spinosadın Aedes aegypti ergin çıkışını 22 haftalık bir periyot boyunca engellediği görülmüştür. Suyun içerisindeki organik madde miktarının, karışımların/insektisitlerin sivrisinek larvasiti olarak kullanıldıklarında, kalıcılık süresini etkilediği bilinmektedir. Bizim çalışmamız sonucunda da buna paralel olarak, spinosad için en düşük etkili dozun,fosseptik tanklarında/çukurlarında C. Pipiens larvasının 1-7 gün boyunca %100 oranında azalttığını, uygulamadan sonraki 7-14 gün boyunca orta derecede kalıcı etkisi olduğu görülmüştür.

Bu ürün, aynı amaçla kullanılmakta olan sentetik insektisitler ile karşılaştırıldığında insanlar için azaltılmış riski ve mükemmel çevresel profili ile alternatif sunmaktadır.

Piretroit direnci olduğu bilinen Anopheles sinensis larvasının spinosad’tan etkilendiği görülmüş.

Bu biyolojik insektisit, organofosfat insektisitlerden daha pahalı olmasına rağmen, insanlara ve çevreye daha az zararlıdır. Daha da fazlası, spinosad alternatif bir larvasit olarak gözükmekte, yer altı suları, açık alan/yer üstü suları ve ekosistemin diğer bileşenlerinin kirlenmesini engellemektedir.

" Kaynak: http://www.turkiyesel.com/uvkb.org/blogs/biosema/14-spinosad-ile-yapilmis-bir-calisma.html"

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-05-2013, 12:07   #392
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-02-2009
Şehir: ANAMUR
Mesajlar: 241
Lakto Basilli den başlayarak bir haftadır enzim,laktik asit bakterisi ve mikorizaların içinde boğuldum.Tam bir üniversite ve çok başarılı bir rektörü tarafından büyük emeklerle hazırlanmış,uğraşılmış.Türk tarımının kurtuluşuna çok büyük hizmetlerinin olduğuna buradan gönülden katılıyorum.Sevgili acemi (ustanın)çaylağın araştırmaları gerçekten inanılmaz.Bir bilgisayar mühendisi bu kadar ayrıntılı çalışma ve enerjisini nereden buluyor?Sanırım yanlış meslek seçmiş.Mikrobiyoloji ve toprak sevgisi daha baskın geliyor.Ben de yakında çöp enzimi,pirinç suyundan Laktik asit bakterimi ve Selahattin hocanın tarifi gübreyi yapacağım.Bu sayfanın hazırlanmasında emeği geçen Sn.acemi ustaya,Meyveli tepe,mehmet sarıcan ve tüm tarım dostlarına teşekkürlerimi sunarım.Saygılar..

mtugrul33 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-05-2013, 08:39   #393
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-02-2009
Şehir: ANAMUR
Mesajlar: 241
Sevgili Arkadaşlar,
Bana çalışmalarımda kullanılmak üzere MELAS lazım.25-50kg.arasında alacağım.İnternette bulamadım.Ton bazında satış yapıyorlar.Parekende,internet ortamında satış yapılan işyerleriyle ilgili bilgisi olan arkadaşlardan yardım bekliyorum.Pekmez pahalı geliyor.Melas yerine kendi ürettiğim hümik asiti kullansam aynı işlevi yapar mı?Hümik asitin içeriği yararlı bakterilerin beslenmesine imkan sağlıyor mu?Sn.Selahattin hocam ve Sn.Acemi çaylaktan yardım bekliyorum.Saygı ve selamlar..

mtugrul33 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-05-2013, 08:43   #394
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Humik asit bakterlere zarar verir çünki konsantre ve olumsuz pH değerleri içeren bir ortam o nedenle bir tanıdık aracılığıyla bir şeker fabrikasından melas bulmalısınız. İki senedir bende bu yıl Eskişehir şeker fabrikasından getirtebildim. Şeker fabrikaları kg bazında dökme veriyorlar ancak şu an sezon olmadığından tanıdıkla daha kolay alınabiliyor.

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-06-2013, 12:46   #395
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-02-2009
Şehir: ANAMUR
Mesajlar: 241
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Selahattin Yılmaz Mesajı Göster
Başlığı ilgiyle izliyorum, dolaylı yönlerden de olsa başlığın açılmasında katkım olduğunu düşünüyorum ve katkımı daha aktif sürdürmek isterim.

Bende benimle iştigal eden birazda düşük maliyet ve organiklik isteyen çiftçi ve bahce meraklısı arkadaşlarıma aşağıdaki formülü tavsiye ediyorum, yapıp deneyenler oldukça memnunlar:

Çiftçi bazında rakamlar:
100-200 litrelik varil veya bidon.
10 kg kadar güvercin veya kanatlı gübresi (yanmış yanmamış farketmez, besin düzeyi ve gübre özelliğinden dolayı)
5-6 kg odun külü (potasyum içeriği ve iz element içeriğinden dolayı)

Çevreden toplayacağınız yeşil otlar (hızlı gelişen otlar olursa daha iyidir en yeşilinden)



Hazırlanışı:
Güvercin gübresi ve odun külü bidona konur üzerine kap dolana kadar otlar doldurulur ve kap taşana kadar suyla doldurulur ağzı kapanır, bir kaç günde bir havalandırılır ve karıştırılır. Otların içindeki organik azot suya geçer güvercin ve odun külüde suya öz madde olarak geçer ve bir hafta on gün içinde doğal şelatlanır ve bitkinin alabileceği forma dönüşür. On gün sonra gübreniz hazır oluşan bu suyu süzün ve posayı atın elde edeceğiniz sıvıyı bire yüz suyla seyrelterek her sulamada tüm bitkilerinize yapraktan veya damlamadan verin.

!!!Dikkat!!! OLUŞAN SIVI ÇOK AĞIR VE PİS KOKAR BU NEDENLE KOKU BULAŞMA RİSKİNE KARŞI SÜZME VE AKTARMA İŞLEMLERİNDE UZAK YERDE UĞRAŞMAK GİBİ BİR TEDBİR ALINIZ.
Sn.Selahattin Yılmaz
Yukarıda verdiğiniz formül içerisine ;çilkten yaptığım enzim(Laktik asitce mayalanmış)karıştırabilirmiyiz?.Hem pis kokuyuda önlemez mi?Saygılar..

mtugrul33 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-06-2013, 17:06   #396
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
bence fazlasıyla faydası olur

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-04-2015, 22:28   #397
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 03-12-2014
Şehir: KOCAELİ
Mesajlar: 16
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi acemi_caylak Mesajı Göster
13-Daha sonra buğday kepeği veya mantar üzerine bu suyu dökerek yavaş yavaş karıştırınız. Karışımın nem oranı %65-70 olmalıdır. Yani elinize alıp sıktığınızda hafiçe dağılmalı, suyu akmamalıdır.


Eklenti 147006

Eklenti 147007

14-Elde ettiğiniz bu karışımı düz toprak bir yüzeye yayarak üzerini hasırla veya yapraklarla kapatınız. Güneş ışığı almamasına dikkat ediniz.

Eklenti 147008

15-7 gün içerisinde mükroorganizmalar iyice çoğalmış olacaklardır.

16-Düzenli olarak yığının üzerinde beyaz küf oluşmuş mu diye kontrol ediniz ve sıcaklık ölçümü yapınız. Yığındaki sıcaklık ortalama 50 °C civarında olmalıdır. Bu sıcaklığı koruyabilmek için yığını hafta 2-3 kere karıştırınız. (Sayın Indomie inat edip, sık sık karıştırarak bu işi bir ayda halletmişti. Kendisine tebriklerimi sunuyorum.)

17-Buradaki fermentasyon süreci bitince, sıcaklık stabilize hale gelecek ve mikroorganizmalarınız toprak için kullanılabilir hale gelecektir.

Eklenti 147013

İşte size içerisinde bolca yararlı mikroorganizma bulunan bir gübre. Piyasadaki bir çok gübreden daha besleyicidir diye tahmin ediyorum. Forumda meşhur domatesi ve Diyarbakır karpuzunu yetiştirmek için neden kullanılmasın

Eklenti 147014
sayın acemi çaylak çalışmalarınızı çok beğenerek okumya devam ediyorum ormandan toplayacağımız toprakları nasıl kullanacağımızı merak ettim bende bahçemin toprağını nasıl verimli hale getirebilirim onun araştırması içindeyim aslında eski üyeyim fakat rahatsızlığımdan dolayı uzun zaman giremediğimden yeni üyelik yaparak foruma tekrar katıldım arada fırsat buldukça takip etmeye çalışıyorum sizlerin bu güzel ve değerli çalışmalarınızın benim gibi hobi amaçlı uğraşanlara nasıl yardımcı olduğunu tahmin edersiniz ...Çalışmalarınızda başarılar dilerim

seb.NEM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-06-2017, 13:18   #398
Ağaçsever
 
laputa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-03-2016
Şehir: istanbul
Mesajlar: 84
merhaba,

toprak analizinde bor orani yuksek(2,4 mk/kg) cikan bir toprakta , ph degeri nasil 8.6 cikiyor? Alkali topraklarda bor eksikligi olmasi gerekiyor. ama yuksek cikti. Sizce analizi yeniletmeli miyim?

laputa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:39.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024