Selahattin hocam, burada şöyle bir ayrım var ve duruma göre karar verilmeli. Bakterilerin aktif olacakları çeşitli PH aralıkları var. Pek çok patojen bakteri asitik ortamda aktif olamıyor. Bu yüzden yerine göre düşünülmesi gereken bir şey.
Öte yandan, fermentasyonun söz konusu olduğu durumlarda başlangıçtaki ortamın asitik olup olmaması değil, hangi bakteri kültürünün ortamda bulunduğu önemli. Bizim ısırgan deneyinde fıçıya EM ve laktik asit kültürü ilave etmemizle ortam asitik olmadı. PH 7.3 oldu. Zaten 7.5 PH'da 80 litre sıvıya ilave edilecek 1 litre 4 PH'daki sıvı ortamın PH'ını sadece 0.2 düşürdü. Burada hem EM (ki, bundaki laktik asit bakterileri burada iş gören) hem de ev yapımı laktik asit kültürü aşılandığında doğrudan fermente işlemini yapıyor ve yapraklardaki glükozu parçalıyor. Bunun sonucu olarak laktik asit üretiyorlar ve PH düşmeye başlıyor. Yani PH'ın düşmesi sadece bir sonuç. Asıl olan fermentasyonun gerçekleşmiş olması. Bunu sağlayan bakteriler. Yani başlangıçta canlı bakteri vermeyip sadece PH düşürseydik muhtemelen patojen üremesini baskılayacaktık ama bunun fermentasyona çok faydası olmayacaktı.
|