agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)




Reklam


Beğeni Düzeni238Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 08-04-2010, 21:22   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Mikrobiyoloji ve Toprak

Aslında bu adla bir konu açmak için uzun süre direndim. Çünkü insanlar bir şeyi ararken bir konu daha fazla arama yapmış olacaklar.
Ancak enzimden, etanol yapımına kadar geniş bir alanı kapsayan bu alandaki yazılar daha derli toplu olsun diye açmaya karar verdim. Umarım faydalı olur.

Toprak yalnızca kum, silt ve kil gibi mineral fraksiyonlardan ve çeşitli ayrışma düzeyindeki organik maddelerden oluşmuyor. Toprakta gözle görmediğimiz mikkroskobik boyutlarda karmaşık bir canlılar dünyası bulunmakta ve sürekli faaliyet halinde bulunmaktadır. Çok sayıda protozoa, bakteri, mantar, alg, virüs, aktinomiset gibi organizmalar yanında mikroskobik büyüklükteki toprak omurgasızlarından omurgalı canlılara kadar değişen toprak canlıları karmaşık bir etkileşim içinde toprakta bulunurlar. Toprak bu canlıların çoğalmaları ve varlıklarını sürdürmeleri için iyi bir gelişme ortamıdır. Bu canlı varlıklar, toprağın gelişmesinde, kimyasal-fiziksel niteliklerinde ve verimliliği üzerinde büyük rol oynarlar.

Toprakların verimliliği, toprakta bulunan organizma aktiviteleri ve oluşturdukları reaksiyonların yönü ile çok yakından ilgilidir. Bitkilerin gereksinimi olan karbon, azot, fosfor, kükürt, demir, magnezyum v.b elementler, mikroorganizmalar yolu ile çeşitli sentez ve analizler sonucunda onlara yararlı şekle çevrilir.

Toprakta yaşayan en büyük kütleyi oluşturan bakteri, alg ve mantarlar en dinamik ve yararlı canlılarıdır. Besin elementleri ve organik madde çevrimiyle toprak sağlığı ve verimliliğinde, toprak oluşumu ve ıslahında kilit rol oynarlar.

Bu canlılar arasında yer alan serbest hava azotunu özümleyici bakteriler, mikorhizalar ve aktinomisetler bitki kökleriyle ortak yaşama girerek kurağa dayanıklılıktan azot ve mineral beslenmesi etkinliğine kadar çok çeşitli yararlar sağlarlar. Ayrıca salgıladıkları bitki büyüme hormonları, biyokontrol ajanları ile yararlı oldukları gibi organik artıklardan humus oluşumuna da yardımcı olur. Mikorhiza grubu mikroskobik mantarlar da dünyadaki bitkilerin yüzde 90’dan fazla türüyle ortak yaşayan (simbiyotik bir yaşam), otsu, odunlu türlere has grupları ile çok önemlidirler. Özellikle mikorhizaya bağımlı bitki türlerinin tohumlarına ekilerek çok yönlü yarar sağlamaktadırlar; bitkilerin su ve besin kullanımında, kirletici ajanlara, kuraklığa, sıcağa ve asiditeye dayanıklılığını, ürün verimini artırdıklarından organik tarım ve toprak ıslahında yararlanılmaktadır.

Ancak bugün mikorhizalardan daha önemli bir tür ile yazımızı bitirelim.

Dünya üzerinde ilk oksijeni oluşturduğu düşünülen fototrofik organizmalar (metabolizik aktivetisinde ışık kullananlar) olan Cyanobacteria grubu dünyanın atmosferini oksijensiz (anoksik) halden oksijenli (oksik) hale geçirmeleriyle evrimsel açıdan da büyük öneme sahiptirler.

Gerçek bir zarla çevrili çekirdekleri bulunmaması nedeniyle bakteri, fotosentetik özellikte olmaları nedeniyle de bazen alg olarak sınıflandırılan Cyanobakteriler Mikorhizalara alternatif olmaya başlamış durumda.

Mavi-yeşil bakterilerin azot fiksasyon özelliği saptandıktan sonra kurutulmuş Tolypothrix tenuis pirinç tarlasına serpildiğinde azot fiksasyonunda ve verimde artış gözlenmiştir. Mavi - Yeşil bakterilerin Hindistan da pirinç tarlalarında gübre olarak kullanımıyla toprağın havalandırılması sonucunda su geçişi ve toprağın sıcaklığının daha homojen olması sağlanmaktadır. Azot fiksasyonu için Mavi Yeşil bakterilerin Rhizobium’ların yerini almasının bazı avantajları vardır. Mavi-Yeşil bakteriler havadaki azotu amonyuma redüklerken fotosentez metabolik yolu kullanırlar. Yani bir bitki ile simbiyotik bir yaşam (ortak yaşam) ve enerji kaynağı olarak herhangi bir organik molekül ilavesi gerekmez.
Tarımda azot fikse eden Mavi -Yeşil bakteriler organik gübre olarak kullanılabilir. Çin, Hindistan, Filipinler gibi pirinç tüketimi fazla olan bölgelerde büyük oranlarda ürerler. Pirincin büyüme sezonunun başında eğer suya Mavi Yeşil bakterilerin başlangıç kültürleri ekilirse pirinç veriminde %15-20 oranında artış olduğu bildirilmektedir.

Not: Bu konuda çoğunca Prof. Dr. Ayşegül TOPAL SARIKAYA'nın Biyoteknoloji ve Prof.Dr.Koray HAKTANIR ve Doç.Dr.Sevinç ARCAK'ın birlikte yazdıkları Toprak Biyolojisinin Konusu Önemi ve Gelişimi Kitaplarından yararlanılmıştır.

 
Ayazkızı beğendi.

Düzenleyen acemi_caylak : 09-04-2010 saat 06:10
acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-04-2010, 21:42   #2
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Sevgili acemi caylak,

Yeni uğraşında başarılar. Bu konu da bilgi eksikliği çeken herkese bir başucu dökümanı hazırlayacağınızdan kuşkum yok. Enzimler ve mikroorganizmalar konusundaki araştırmalarınızı zevkle takip edeceğim. Araştırmalarında başarılar diliyorum.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-04-2010, 22:20   #3
Ağaç Dostu
 
sındırgılı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-12-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,949
Galeri: 13
Sevgili Acemi Çaylak, Güzel bir konu..Bende, Sevgili Sarıcan gibi ilgi ile takipteyim..Başarılar..

sındırgılı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-04-2010, 08:01   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Sevgili Sarıcan ve Sındırgılı iyi dilekleriniz için teşekkür ederim. Amacımız öğrendiğimiz her şeyi paylaşmak. Çevremize ve topraklarımıza hak ettiği önemi vermek. Bu konudaki çabalara bizimde çorba tuzumuz olsun dedik.
Sevgili Sındırgılı Adalar'a ne zaman götüreceksin enzim ve leonarditi. Toprağı fazla bekletme bence.


Düzenleyen acemi_caylak : 01-10-2010 saat 05:02
acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-04-2010, 10:08   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Maya Yapımı

Burada amaç sadece teorik bilgi vermek olmayacak. Daha çok teori ile pratiği birleşitirerek bitkilerimiz için besleyici ürünler nasıl hazrlanır buna kafa yoracağız.

Maya nasıl yapılır bununla başlayalım. Bu konuda internette ve hatta bu forumda bolca bilgi var. Ancak aşağıdaki linkteki bilgiler çok daha güzel anlatmış. Kendisi, tatile çıkarken, mayasını beslemeleri için arkadaşlarına bırakacak kadar bu işi tutkuyla yapan birisi. Olduğu gibi buraya alıyorum.

http://kadikalesi.blogspot.com/2008/...ur-tarifi.html

Malzemeler:

500 gr kara üzüm
3.75 bardak un
4 bardak ılık su (25 °C)


Ekşi hamurunun mayasını hazırlamak için bahçemde kalan son üzümlerden yarım kilo alıp tülbentin içinde bohça seklinde yerleştirdikten sonra ezdim, bunu 4 litre büyüklüğünde bir cam kapta yaptım. Ben plastik tercih etmiyorum, seramik veya çelik bir kapta da olur.

Name:  sourdough_uzum1.jpg
Views: 6082
Size:  27.7 KB

Önce üzümlerin suyunu cam kabın içinde bir kasıkla ezerek çıkardım. Daha sonra su ile unu ekleyerek karıştırdım ve bunu streç film ile hava almayacak şekilde kapattım.

Name:  sourdough_uzum2.jpg
Views: 6096
Size:  16.9 KB

Kültürün aktif hale gelmesi icin 25 25 °C oda sıcaklığında kalması gerekiyor. Aydınlık ve karanlık olması önemli değil, sabit sıcaklığa dikkat etmek gerekiyor.

Name:  sourdough_uzum3.jpg
Views: 9169
Size:  16.5 KB

Bu aslında 14 günlük bir islemin baslangıcı. Bundan elde edeceğiniz ekşi hamur mayasını un ve su ile düzgün beslediğiniz sürece size omrünüz boyunca yeter. Bu kültürlü mayalar disardan gelebilecek mikro organizmalara karşı cok kuvvetli bir bağışıklık sistemine sahip oluyorlar zamanla.

Name:  sourdough_uzum4.jpg
Views: 6189
Size:  14.6 KB

Name:  sourdough_uzum5.jpg
Views: 5928
Size:  15.1 KB

Ayazkızı ve Vegy beğendi.
acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-04-2010, 10:12   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
3 gün bu şekilde bekleteceğim.

Name:  sourdough_uzum6.jpg
Views: 5953
Size:  17.5 KB

Mayanın 4. günkü hali aşağıda. Herşey iyi gorünüyor. Rengi hafif kırmızı, kokusu daha o kadar kuvvetli değil. Bol kabarcıkları olan sulu bir yaratık. 1/2 bardak su (25 °C' de) ve 1 bardak un ekledim.

Name:  sourdough_uzum7.jpg
Views: 6309
Size:  14.7 KB

10. gün oldu, üzümleri attım ve beslemeye başladım günde 3 defa olmak üzere sabah 11 akşam üzeri 4 ve gece 10'da beslemek hedefim en son besleme ile ertesi gün arasında 14-15 saatten fazla olmamasına dikkat edeceğim.
İlk besleme için elimdeki karışımın sadece iki bardağını saklayıp geri kalanını attım. Bu kalan karışıma 1 bardak ılık su (25 °C) ve 1.25 bardak un ekledim ve üzerini kapattım.
5 saat sonraki ikinci beslenme için 2.5 bardak un ve 2 bardak ılık su ekleyerek karıştırdım.

6 saat sonra üçüncü besleme icin 5 bardak un ve 4 bardak su ekledim.
Gorüldüğü gibi ikiye katlanarak arttırdığımız karışıma bu şekilde devam edersek cok yer kaplar o yüzden ertesi gün yine sadece 2 bardak karışsımı ayırıp gerisini attım ve aynı şekilde günde 3 defa olmak üzere un ve su karışımlarını ilave ederek 4 gün daha devam ettim.

Name:  sourdough_uzum8.jpg
Views: 5845
Size:  6.4 KB

Name:  sourdough_uzum9.jpg
Views: 5848
Size:  11.2 KB

Name:  sourdough_uzum10.jpg
Views: 5943
Size:  11.9 KB

Ayazkızı beğendi.
acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-04-2010, 10:21   #7
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
2 bardak sakladım her gün

Name:  sourdough_uzum11.jpg
Views: 5868
Size:  9.3 KB

Name:  sourdough_uzum12.jpg
Views: 5818
Size:  13.1 KB

Name:  sourdough_uzum13.jpg
Views: 5775
Size:  8.7 KB

Name:  sourdough_uzum14.jpg
Views: 5792
Size:  14.7 KB

Artık ekmek yapmaya hazır bir karışım var elimde. Bundan ben ilk olarak özlediğim bir zeytinli ekmek yapmak istiyorum.

Bu mayayı bir ömür kullanmak mümkün, Her gün ekmek yapmayan biri bunu buzdolabında bir ay kadar saklayabilir. Ekmek yapmadan iki gün once dolaptan çıkarıp bir günde 3 kere 1'er bardak su ve un ile besledikten sonra ertesi gün tekrar kullanılacak duruma gelmesi lazım.

Mayayı düzenli bir şekilde beslemeyip aç bırakırsanız cok ekşi, lezzetsiz ve keyifsiz bi ekmeğiniz olur.

Sonuç olarak ekmek yaptığımız ekşi mayayı enzim hazırlarken melas veya pekmez ile birlikte kullanıp bitkilerimize yararlı bir sıvı gübre yapabiliriz.

Ayazkızı beğendi.
acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-04-2010, 11:59   #8
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,703
Sn adı Acemi kendi Usta,

Öncelikle açtığınız konu için tebrik ederim. Evde maya üretimini gayet güzel anlatmışsınız. Belki bir noktanın önemini vurgulayarak benim de küçük bir katkım olabilir. Konuyu hiç bilmeyen biri mayanın nereden geldiğini merak edebilir. Maya etrafımızda havada sürekli mevcuttur. Sadece maya değil türlü türlü mikroorganizmalar için durum böyledir. Önemli olan o mikroorganizmaların en çok sevdikleri gıdaları tespit edip, onlara o gıdaları vermek böylece onları tek başlarına üretmektir. Üzüm ve un karışımı mayalar tarafından çok sevildiği için siz mayayı tek başına üretebildiniz. Daha sonra da tabii ki ölmemeleri için onları sürekli beslemek gerekiyor.

Belki milyar yıldır mayalar hep var olmuştur. Bu yüzden, mikroorganizmalarda gen değişikliklerine şiddetle karşı olmalıyız. Genleriyle oynanmış bir tür mikroorganizmanın dahi diğer mikroorganizmalar üzerine etkisinin ne olacağını kestirmek çok zordur. Dünya var oldukça bu yöntemle maya üretmeye ve o mayadan yararlanmaya devam etmek istiyorsak, bir başka deyişle, ekmek, bira, şarap, etanol vs.. üretip faydalanmak istiyorsak, genlerle oynanmasına da karşı olmalıyız. Çalışmalarınızı ilgiyle takip ediyorum. Selamlar.

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-04-2010, 00:02   #9
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-02-2008
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 533
Sevgili Acemi çaylak,
Çok güzel bir çalışma daha başlattın sana nasıl yetişeceğiz bilemiyorum.

Sevgiyle kal

ensar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-04-2010, 08:57   #10
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Fermantasyon başlığına parelel gelişmeler.

Sayın acemi-caylak arkadaşım bu başlıktaki çalışmaların için seni kutluyorum, iyi yolda gidiyorsun çalışmalarının takibindeyim, fermantasyon başlığını bizler başlattık, sizlerin ilerletmeniz bizleri ziyadesiyle memnun etmektedir.

İşin önemli tarafı organik maddeyi işlerken oksidasyon yöntemini değilde fermantasyon yönteminin kullanılarak yaşama bozucu etkiler değilde yapıcı etkiler katmaktır, fermantasyon, enzim ve sizin bu yeni başlığınız mikrobiyoloji ve toprak başlığı oksidasyon uygulamaları çalışmalarına fark atarak ilerlemesi benim onurumuda yükseltmektedir, çalışmalarınızda tekrar başarılar dilerim, sevgiyle kalın.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-04-2010, 10:32   #11
Ağaç Dostu
 
yasarugur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-10-2007
Şehir: Aydın
Mesajlar: 264
Galeri: 7
Bu güzel ve faydalı yazıları okudukça dükkanı kapatıp köye fidanları diktiğim tarlanın yanına taşınma isteği güçleniyor bende,ama önce aşı ve budama konularında da kendimi geliştirmem lazım, toprağı iyileştirme konusunda siz de dahil emeği geçen herkese teşekkür ederim Sayın Acemi Çaylak...

yasarugur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-04-2010, 21:37   #12
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Arkadaşlar iyi dilekleriniz için hepinize teşekkür ederim. Ağçlar.net bir okul ve ben bu okulun hakkını veren bir öğrenci olmaya çalışıyorum. Bilgi paylaşıldıkça çoğalıyor.

Sn. Dogasever, bu başlıkta tamamen dogal yöntemlerle mikroorganizmlardan nasıl yararlanırız ve topraklarımıza bu minik canlıların katkısı konusunda bilgiler olacak. Tabi ki bu konuda sizin engin tecrüberiniz bize rehber olmaya devam ediyor.

Sn. Ensar teoride bir adım önde olsakta uygulama konusunda sen bizden ileridesin. 6. yıl toplantısında konuştuğumuz gibi uygulama sonuçlarını dört gözle bekliyoruz. Hatta üyelerin meraklarını gidermek açısından yapmış olduğun çalışmalardan biraz sözedersen sevinirim.

Sn. Epsody seninde bu konuya katkıların olacağından eminim.

Sn. Yasaruygur, dediğiniz gibi keşke toprağın başına dönseniz. Benimde hedefim bu.

Bu mesajı yazarken ocaktaki sütüm taştı. Aslında bu olay, bende güzel bir fikirde uyandırdı. Bu başlığın okuyucuları kendi yoğurdunu, kendi peynirini, kendi pekmezini vb. kendisi yaparsa sevinirim. Bu forumda bu konularda güzel tariflerde var, o tariflerden yararlanabilirler.

seb.NEM beğendi.
acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-04-2010, 22:51   #13
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Birazda toprağı yakından tanıyalım.
Toprağı yakından incelediğimizde katı maddeler ve boşluklu bir yapıdan oluşması ilk anda göze çarpan niteliklerdir. Bu boşluklar sistemi içinde belirli düzeyde hava ve su yer alır. Genel olarak toprak hacminin yüzde ellisi boşluklardan, diğer yüzde ellisi de katı maddelerden oluşmaktadır.

Katı kısımlar içinde yüzde kırkbeş kadarını mineral maddelerden oluşmuş anorganik parçacıklar ve yüzde 5-7 sini de organik kısım oluşturmaktadır. Organik kısmın içinde ölü bitkisel ve hayvansal dokular ile bunların ayrışma ve yeniden sentezlenme süreçlerinden geçerek oluşmuş toprak organik maddesi olan humus yer alır. Aşağıdaki şekillerde ideal bir mera toprağının içeriği bulunmaktadır.

Name:  toprak_yapisi_1.JPG
Views: 9093
Size:  15.9 KB


Name:  toprak_yapisi_2.JPG
Views: 8083
Size:  14.9 KB

Topraktaki organik kısmın geriye kalanı toprak canlılarını kapsamaktadır. 1910 yılında "France" adlı bilim adamının terimlendirdiği bu organik kısım Edafon (Edaphon) olarak tanımlanmaktır. Edafon içerisinde bakteriler, algler, mayalar, aktinomisetler vb. mikroorganizmalar bulunmaktadır. Aşağıdaki tabloda mikroorganizmaların dağılımı bulunmaktadır.

Name:  toprak_yapisi_3.JPG
Views: 10900
Size:  16.6 KB

Toprakta bulunan bu organik canlıları tümü yararlı organizmalar değil. Havadaki azotu bitkinin alabileceği nitrat formuna getirmekten tutunda, hastalık yapan bakterileri salgıladıkları bakteriyosin sıvısı ile bitkilerden uzak tutan yararlı bakterilerin yanında, bazıları hem insanlarda, hem de hayvanlar ve bitkilerde hastalık yapan canlılar. Ancak konumuz açısından bizi ilgilendiren taraf yararlı organizmaları toprakta nasıl çoğaltabiliriz?

Şekle göre ideal bir toprakta organik madde miktarı en az 7 olmalı. Bize düşen görevse toprakta bulunması gereken organik maddeyi toprağa vermek olmalıdır. Toprakları sürekli bitkisel ve hayvansal atıklarla beslemeleyiz. (Hayvan gübresi, kompost, malç vs.) Biz toprağımızdaki oraganik madde miktarını artırdığımız sürece topraktaki yararlı mikroorganizmalar beslenecek ve topraklarımızdaki yararlı işlevlerini yerine getireceklerdir. Ayrıca EM1, enzim vb. ile topraklardaki yararlı organizma miktarını artırmalıyız.

Ayazkızı beğendi.

Düzenleyen acemi_caylak : 25-05-2010 saat 20:52
acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2010, 07:58   #14
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi acemi_caylak Mesajı Göster
Toprakta bulunan bu organik canlıları tümü yararlı organizmalar değil. Havadaki azotu bitkinin alabileceği nitrat formuna getirmekten tutunda, hasatalık yapan bakterileri salgıladıkları bakteriyosin sıvısı ile bitkilerden uzak tutan yararlı bakterilerin yanında, bazıları hem insanlarda, hem de hayvanlar ve bitkilerde hastalık yapan canlılar. Ancak konumuz açısından bizi ilgilendiren taraf yararlı organizmaları toprakta nasıl çoğaltabiliriz?
Arkadaşım Acemi-caylak, Madem toprak ve içindeki faunayı araştırıyoruz zararlı faydalı diye niteleme yaparak, toprağın yapısını oluşturan etmenleri ayırmadan ortaya koymak zorunluğu gerekmektedir, yoksa toprağın organik yapısının oluşumunu açıklamamız mümkün görülmüyecektir.

Toprağın oluşum sürecinde bu canlılar aktif olarak görev almaktadırlar, size bu ayrıntıyı hatırlatma gereği duyarak çalışmalarınızı bir bütünlük içinde yürütürseniz daha faydalı sonuçları paylaşım sürecine aktarmış olunacaktır, çalışmalarında başarılar sağlık esenlik içinde olasın.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-05-2010, 15:46   #15
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Bazı bakteri türlerindeki antibakteriyel (bakterisid veya bakteriyostatik etki) aktivite; organik asitler, karbondioksit, etanol, hidrojen peroksit ve diasetilin yanında düşük moleküler ağırlıklı peptidleri içeren bakteriyosinlerden ileri gelebilmektedir.

Bakteriyosinler bakteriler tarafından salgılanan ortamdaki diğer bakterileri öldüren veya inhibe eden (gelişimini durduran) antibiyotik benzeri enzimlerdir. Birçok bakteri türü bakteriyosin üretme yeteneğindedir. Bunlar arasında güvenilir oldukları kabul edilmiş olan en önemli iki tür, laktik asit (süt asiti bakterileri) ve propiyonik asit (İsviçre peynirine özgü büyük delikli yapıya sebep, propiyonik asit bakterilerinin fermentasyon sonucu ürettiği CO2'dir. Yine bu fermentasyon ürünü olan propiyonik asit de peynire karakteristik tadını veren etkenlerden biridir.) bakterilerinin ürettiği bakteriyosinlerin gıdalarda kullanımları üzerinde birçok çalışma bulunmaktadır.

Son yıllarda mikrobiyal gübreler sadece bitki gelişimine katkıları ile değil aynı zamanda zararlı bakterileri öldürme (bakterisid etki) veya gelişimlerini baskılama (bakteriyostatik etki) amaçlı olarakta kullanılmaktalar. Forumda bu ürünlerin tanıtıldığı (EM, Bionem vb.) bölümlerde, üreticileri bu ürünlerde koruma özelliklerinin bulunduğunu da belirtmektedirler.

Peki bu etki nasıl olmaktadır? Yukarıda da belrtildiği gibi bu etki özellikle laktik asit bakterilerinin ürettiği organik asitler, karbondioksit, etanol, hidrojen peroksit, diasetilin ve bakteriyosinlerden kaynaklanmaktadır.

Bizim için en önemlileri bu bakterilerin ürettiği antibiyotik benzeri bakteriyosinler ve asitlerdir. Bu yazıda (bakteriyosinlerin etkisini ikinci bir yazıya bırakarak) bunlardan birisi olan ve bu bakteriler tarafından üretilen asitlerin zararlı (patojen) bakteriler üzeinde yarattığı etki üzerinde duracağız.

İster organik (asetik, formik, propiyonik, butirik vs. gibi) isterse inorganik (HCl, H2SO4, H2PO4) olsun, asitler katıldıkları ortamın pH’ını düşürürler. Salmonella, E koli gibi patojenler için en uygun pH aralığı 6.5-7.5 pH civarıdır. pH 4’ün altına indiğinde bu patojenlerin çoğalması durur.

Asitlerin antimikrobiyal etkisi önemlidir. Yani, asitin patojenle teması halinde, hücre zarından içeri girerek, patojeni etkisiz hale getirme özelliği ön plandadır. Bu ise sadece organik asitlere has bir özellik olup, inorganik olanların böyle bir özelliği yoktur.

Doğada karbon atom sayısı 1-70 arasında değişen 2000 civarında organik asit saptanmıştır. Memeli ve kanatlıların bağırsaklarının özellikle son kısmında da bazı organik asitlerin (butirik, laktik, propiyonik gibi) sentezlendiği bilinmektedir. Sentezlenen bu organik asitlerin, patojen mikroorganizma sayısını baskılayarak, sağlıklı bir bağırsak mikroflorasına katkıda bulundukları bilinmektedir. Mesela bağırsak sorunu yaşayan tavşanlarda butirik asit üretiminin çok az olduğu görülmüştür.

Organik asitler hücre duvarından stoplazma içine girdikten sonra karboksil grubundaki hidrojen atomunu serbest bırakarak, bakteri içindeki pH’ın hızla aşağı çekilmesine neden olur. Düşen hücre içi pH’yı tamponlamak için bakteri tüm enerjisini bu işe harcar ve sonunda da ölür.

Bakteri içi pH 7, yani nötr civarıdır. Bu durumda akla neden organik asitler sadece patojenleri etkisiz hale getiriyorlar da diğerlerine dokunmuyorlar, sorusu gelebilir. Bakteri içine giren asit, hücre dışına ancak ayrışmamış halde geri çıkabilir. Düşük pH’ya dayanma gücü fazla olan laktobasili ve bifidobakterilerin düşen hücre içi pH’larını, ayrışan hidrojen atomunu tekrar karboksil kısmına bağlayarak asidin dışarı çıkmasına hazır hale getirdiği ve böylece pH’ yı kontrol ettiği görüşü yaygındır. Ayrıca faydalı bakteriler de hücre içi pH’nın daha asidik olduğu ve düşen pH’yı daha fazla tolere edebildikleride bilinmektedir (Patojen E.coli’de hücre içi pH 7.85, laktobasiller de ise hücre içi pH 6.7 civarındadır).

Bu amaçla da en çok bakterilere etkisi bilinen formik, propiyonik, laktik gibi asitlerle, mantarlara etkisi bilinen propiyonik asitlerin farklı kombinasyonları kullanılmaktadır.

Piyasada bildiğim kadarıyla laktik asit bakterisi içeren ürünler var. Ancak propiyonik asit içeren ürüne henüz rastlamadım. Propiyonik asit daha çok gıda korumasında kullanılıyor.

Ayazkızı ve Vegy beğendi.

Düzenleyen acemi_caylak : 18-05-2010 saat 07:59
acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2010, 19:38   #16
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Kendi Mikroorganizmanı Yetiştir - 1

Hawai Üniversitesi College of Tropical Agriculture and Human Resources Bölümü "How to Cultivate Indigenous Microorganisms" şeklinde pratik bir döküman hazırlamış. Birebir olmasa da anlaşılır şekilde Türkçe'ye çevirdim. İsteyenler dökümanın orjinalini ingilizce adıyla internetten rahatlıkla bulabilirler.

Aslında kompostu anlatmış. Ancak orman toprağıyla aşılandığı için içeriğinde mikoriza mantarlarıda vardır. İlginenlere duyurulur.

Ayrıca aşılama işlemini baklagil ekili bir tarlada yapsak havadaki azotu bitkilerin alacağı nitrata dönüştüren (nitrifikasyon) Rhizobium bakterilerinide kültüre katmış olur muyuz? (Sadece sesli düşündüm. Sevgili Halil Önen burada yaratıcı fikirler ortaya atacaktır.)

Kendi Doğal Mikroorganizmanızı Yetiştirme

Çevrenizdeki orman toprağından kendi doğal mikroorganizmanızı yetiştirip bunu bitkileriniz beslemekte kullanabilirsiniz.
Öncelikle bu organizmaları ne zaman toplayacaksınız bu önemli. Birkaç günlük kuru hava periyodu sonrası toplamakta fayda var. Çünkü yağmurlu ve nemli havalarda istenmeyen mantarlar oluşabilir. 20°C üzerinde 3-4 gün, 20°C’den düşük sıcaklıklarda 4-5 günde mikroorganizmaları toplayabilirsiniz.

Bu mikroorganizmaları en uygun şekilde, insanların pek ulaşamadığı orman içleri veya bozulmamış bitki örtüsünün bulunduğu diğer alanlardan (su kenarı, göl çevresi vb. Parantez içi benim not) toplayabilirsiniz. Bir kerede birkaç yerden toplamak daha iyi bir kültür elde etmenize yol açar.

Mikroorganizma toplamak için gerekli malzemeler kolayca bulunabilecek ucuz malzemelerdir.

1-25 x 25 cm boyutlarında ve 10 cm derinliğinde (Orjinal dökümanda inch olarak geçiyordu, santimetreye ben çevirdim.) bir tahta kasa. (Sedir ağacından olması tercih nedenidir.)

Name:  foto1.JPG
Views: 8739
Size:  33.1 KB

2-Kaynatılmış pirinç
3-Tahta kasanın ağzını kapatacak büyüklükte kağıt havlu
4-Plastik koli bandı veya kalın paket lastiği
5-Tahta kasanın üstünü kaplayacak kadar plastik örtü (pazarda satılan yer sofrası neden olmasın)
6-0,5-1cm boyutunda delikleri olan ve tahta kasa üstünü kapatacak büyüklükte tel örgü

Bu malzemeleri hazırladıktan sonra sıra geldi mikroorganizma toplama ve sonrada çoğaltma işine.

1-Tahta kasa içerisine ¾ ü dolacak kadar (7,5 cm yüksekliğinde) kadar pirinç doldurunuz.

Name:  foto2.JPG
Views: 6537
Size:  37.6 KB

2-Kasanın üzerini kağıt havlu ile kapatınız. Kağıt havlunun pirinçlere değmemesine dikkat ediniz.

Name:  foto3.JPG
Views: 6487
Size:  34.4 KB

3-Plastik koli bandı veya paket lastiği ile kağıt havluyu kasanın kenarlarına tutturunuz.
4-Kağıt havlu üzerine tel örgüyü düzgün bir şekilde yerleştiriniz. Tel örgü pirincinizi yırtıcı ve kemirici hayvanlardan koruyacaktır.

Name:  foto4.JPG
Views: 7994
Size:  59.8 KB

5-Tel örgünün üzerini plastik örtü ile kapatınız. Plastik örtü pirincinizi yağmurlardan koruyacaktır.
6-Daha sonra bu kasayı bir ağaç altında kuytu bir köşeye yerleştiriniz. Malzemeniz kesinlikle direk güneş ışığı almayacak bir noktada olmalıdır.
7-Kasayı en az 5 cm derinliğe kadar toğrağa gömünüz.

Name:  foto5.JPG
Views: 6575
Size:  54.8 KB

Ayazkızı beğendi.

Düzenleyen acemi_caylak : 19-05-2011 saat 08:43
acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2010, 19:45   #17
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Kendi Mikroorganizmanı Yetiştir - 2

8-Kasanın etrafını yere düşmüş yapraklarla çeviriniz ve plastik örtüyü üzerine kapatarak birkaç noktadan üzerine taş koyarak sabitleyiniz. Böylelikle rüzgarın örtüyü savurmasını önlemiş olursunuz.

Name:  foto6.JPG
Views: 5708
Size:  42.0 KB

9-4-5 gün bekledikten sonra kasanın ağzını hafiften açarak kontrol ediniz. Pirinç içerisinde beyaz küfler oluşmuş ise işlem tamam demektir. Eğer beyaz küf her tarafı sarmamış ise 2-3 gün daha bekleyiniz.
10-Eğer beyaz küf dışında yeşil küf vb. varsa bir yerden fazla nem almış olabilir. Bu yüzden baştan başlamanız gerekir.

Beyaz küfler oluştuysa gerekli mikroorganizmaları elde ettiğimiz anlamına gelir. Şimdi hedefimiz bu mikroorganizmaları kültür ortamına alarak çoğaltmak. Bunun için gerekli malzemeler.

1-Pişmiş topraktan yapılmış bir küp.
2-1 adet büyük tahta kaşık
3-Kağıt havlu
4-Koli bandı veya kalın paket lastiği
5-Bütün pirinci alacak kadar büyük bir kase
6-Bir adet terazi
7-1 adet hasır örtü
8-1 adet Kürek
9-1 adet termometre
10-Kahverengi şeker (veya melas)
11-Kepekli un (un öğütüldükten sonra arta kalan kepekli un) veya mantar (Hangi mantarı öneriyorlar anlamadım Orjinalinde “mushroom growth medium waste.” diyor. Biz kepekli un ile idare edeceğiz.)
12-Plastik eldiven

Şimdi bundan sonra sıra bizim küçük canlıları beslemeye geldi.
1-Kaseyi tartın ve ağırlığını not alınız
2-Pirinci tahta kaşıkla kaseye doldurun

Name:  foto7.JPG
Views: 5681
Size:  34.8 KB

Name:  foto8.JPG
Views: 6301
Size:  32.9 KB

3-Yeniden kaseyi tartın ve pirincin net ağırlığını bulunuz
4-Pirincin ağırlığı kadar kahverengi şekeri (vya melas) katınız

Name:  foto9.JPG
Views: 6323
Size:  29.2 KB

5-Plastik eldiven giyerek pirinç ve şekeri iyice karıştırınız, (Hamur gibi iyice cıvık cıvık olana kadar. Resimde eldiven yok ama orjinaline sadık kaldık.)

Name:  foto10.JPG
Views: 6000
Size:  32.9 KB

Ayazkızı ve Vegy beğendi.

Düzenleyen acemi_caylak : 19-05-2011 saat 08:47
acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2010, 19:57   #18
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Kendi Mikroorganizmanı Yetiştir - 3

6-Bu karışımı 2/3 doluluğa erişene kadar toprak kübe doldurunuz.
7-Kübün ağzını kağıt havlu ile kapatınız

Name:  foto11.JPG
Views: 5812
Size:  43.6 KB

Name:  foto12.JPG
Views: 5769
Size:  32.8 KB

8-Paket lastiği ile kağıt havluyu iyice sıkılaştırınız

Name:  foto13.JPG
Views: 5731
Size:  13.7 KB

9-Kübü güneş ışığı almayan bir yerde yaklaşık 7 gün boyunca bekletiniz.
10-7 gün sonunda fermentasyon tamamlanmış olacaktır.

11-Şimdi gölge bir yer bulunuz.

Name:  foto14.JPG
Views: 5558
Size:  45.0 KB

12- Bu karşımdan bir miktar alınız ve 1/500 oranında su ile fermente olmuş (laktik asit) pirinç malzemesini iyice karıştırınız.

Name:  foto15.JPG
Views: 5556
Size:  27.5 KB

Sn. Sarıcan, renk bizim enzimlere benzemiş.

Ayazkızı ve Vegy beğendi.

Düzenleyen acemi_caylak : 19-05-2011 saat 08:49
acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2010, 20:02   #19
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Kendi Mikroorganizmanı Yetiştir - 4

13-Daha sonra buğday kepeği veya mantar üzerine bu suyu dökerek yavaş yavaş karıştırınız. Karışımın nem oranı %65-70 olmalıdır. Yani elinize alıp sıktığınızda hafiçe dağılmalı, suyu akmamalıdır.


Name:  foto16.JPG
Views: 6066
Size:  41.8 KB

Name:  foto17.JPG
Views: 5938
Size:  38.1 KB

14-Elde ettiğiniz bu karışımı düz toprak bir yüzeye yayarak üzerini hasırla veya yapraklarla kapatınız. Güneş ışığı almamasına dikkat ediniz.

Name:  foto18.JPG
Views: 5501
Size:  47.7 KB

15-7 gün içerisinde mükroorganizmalar iyice çoğalmış olacaklardır.

16-Düzenli olarak yığının üzerinde beyaz küf oluşmuş mu diye kontrol ediniz ve sıcaklık ölçümü yapınız. Yığındaki sıcaklık ortalama 50 °C civarında olmalıdır. Bu sıcaklığı koruyabilmek için yığını hafta 2-3 kere karıştırınız. (Sayın Indomie inat edip, sık sık karıştırarak bu işi bir ayda halletmişti. Kendisine tebriklerimi sunuyorum.)

17-Buradaki fermentasyon süreci bitince, sıcaklık stabilize hale gelecek ve mikroorganizmalarınız toprak için kullanılabilir hale gelecektir.

Name:  foto19.JPG
Views: 5710
Size:  36.8 KB

İşte size içerisinde bolca yararlı mikroorganizma bulunan bir gübre. Piyasadaki bir çok gübreden daha besleyicidir diye tahmin ediyorum. Forumda meşhur domatesi ve Diyarbakır karpuzunu yetiştirmek için neden kullanılmasın

Name:  foto20.JPG
Views: 6060
Size:  65.5 KB

Ayazkızı, seb.NEM ve Vegy beğendi.

Düzenleyen acemi_caylak : 25-05-2010 saat 21:07
acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2010, 21:12   #20
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-02-2008
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 533
Sevgili Acemi,

Ben yarın Ayhan Kaptan ile Halil hocama inat 2 metre derinliğinde 90 cm çapında delik açıyorum. Karpuzu yetiştirmeyi deniyeceğim beklerim.

Sevgiyle kalın

ensar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2010, 21:58   #21
Ağaç Dostu
 
nariçi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Gaziantep-Adıyaman
Mesajlar: 3,411
Galeri: 8
Toprak numune örnekleri genelde düz araziler de standart içerikleri taşır. Yamaç arazilerde yani eğimli yerlerde üst toprak devamlı erozyona(yağmur selintisi-toprak işlemesi v.s.) uğradığından, organik yapı devamlı aşağı doğru akacaktır. Bu nedenle yüzeyde bulunan organik içerikli toprak tabakası çok incedir; bazan da yeni sürülmüş arazilerde altta ki mineral toprak yüzeye çıkar. Bir tarlayı - bağı üç, beş yıl komşu arazilerden ayrı olarak (onlar sürülmediği-İşlenmediği) sürüldüğünde üst sınırlarda hızlı bir kot farkı oluyor. Sorun olan aslında bu tip yamaç arazilerdir.

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-07-2010, 23:31   #22
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,279
Galeri: 15
Sevgili acemi_caylak, forum adına güzel bir paylaşım teşekkürler, benimde faydalandığımı bilmenizi isterim.

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2010, 00:17   #23
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,569
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ensar Mesajı Göster
Sevgili Acemi,

Ben yarın Ayhan Kaptan ile Halil hocama inat 2 metre derinliğinde 90 cm çapında delik açıyorum. Karpuzu yetiştirmeyi deniyeceğim beklerim.

Sevgiyle kalın
Ensar Bey,

öyle yok. Bilgi, belge, bulgu ve tabii fotoğraf isteriz.

Karpuz çeşidi Diyarbakır olmalı. Ben bu yıl kara karpuzda denedim. 70 cm. çukur açtım.
İki tane diktim. Birer tane verdi. Cinsi bölemiş. Öyle irileşti ki, Annem' koş oğlum bunlar çatlayacak' dedi.

Korktuk. Koparıp yedik. Çok lezzettiydi.

Yanlız Ensar Bey, şu Acemi_ Çaylak, ne acemi ne de çaylak. Şu yaptılarına ve yazdıklarına baksanıza. Bu çocuk bir harika valla bundan korkulur.

Vegy beğendi.
Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2010, 00:48   #24
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 7,877
Aşağıdaki yazı, Gil Carandarg'ın dökümanının bir özeti gibi. Bu adresten aldım. Public yayınlandığı için telif hakkı problemi olmadığını düşünüyorum.

Bu bilgilerden çok yararlanıyorum. Tamamen farklı bir kavram. Sıvı gübre, onu öldürür, bunu canlandırır, mikrobiyal midir, vs. her türlü tartışma ve kafa karışıklığını bir kenara koyuyor.

Çeviri yapmayı sevmiyorum. Okuyabilen arkadaşlar okurlar, belki bölüm bölüm de olsa çevrilir, herkes yararlanır.

------------------------------
Lacto Bacilli

One of the major workhorse beneficial indigenous microorganism used in natural farming is lacto bacilli. This particular beneficial microorganism is popularly used in composting that specifically arrest foul odors associated with anaerobic decomposition. Lactic acid bacteria thrive and feed on the ammonia released in the decomposition normally associated with foul odors. So if you need to decompose or ferment wastes less foul odors, lactic acid bacteria is the specific bacteria to use. Its application in organic farming is enormous. In aquaculture, one of the problem is related to water quality. Poor water quality stresses the fish which in turn stunts their growth and affects their health. This is very evident specially on high density and tank aquaculture. The ammonia produced through fish excretions pollute the water and stress the fish. With regular addition of this beneficial microorganisms to the water, this ammonia problem is minimized, if not fully arrested. It helps hasten or complete the denitrification or converting wastes into forms not harmful to fish.

Spraying diluted solution of lactic acid bacteria serum to the plant and soil helps plant growth and makes them more healthy. As it is applied to the soil or the leaves, these beneficial bacteria aid in the decomposition process, thus allowing more food to be available and assimilated by the plant.

Lactic acid bacteria is also known to produce enzymes and natural antibiotics aiding effective digestion and has antibacterial properties, including control of salmonella and e. coli. To farmers, what are observed are the general health of the plants and animals, better nutrient assimilation, feed conversion and certain toxins eliminations.

Here’s a simple method of collecting this type of microorganism. Lactic acid bacteria can be collected from the air. Pour rice wash (solution generated when you wash the rice with water) on a container like plastic pot with lid. Allow air gap at least 50-75% of the container. The key here is the air space. Cover the (not vacuum tight, allowing air still to move into the container) container with lid loosely. Put the container in a quiet area with no direct sunlight. Allow the rice was to ferment for at least 5-7 days. Lactic acid bacteria will gather in 5-7 days when temperature is 20-25 degrees C. Rice bran will be separated and float in the liquid, like a thin film, smelling sour. Strain and simply get the liquid. Put this liquid in a bigger container and pour ten parts milk. The original liquid has been infected with different type of microbes including lacto bacilli. And in order to get the pure lacto bacilli, saturation of milk will eliminate the other microorganisms and the pure lacto bacilli will be left. You may use skim or powdered milk, although fresh milk is best. In 5-7 days, carbohydrate, protein and fat will float leaving yellow liquid (serum), which contain the lactic acid bacteria. You can dispose the coagulated carbohydrate, protein and fat, add them to your compost pile or feed them to your animals. The pure lactic acid bacteria serum can be stored in the refrigerator or simply add equal amount of crude sugar (dilute with 1/3 water) or molasses. Do not use refined sugar as they are chemically bleached and may affect the lactic acid bacteria. The sugar or molasses will keep the lactic acid bacteria alive at room temperature. One to one ratio is suggested although sugar, regardless of quantity is meant simply, serving as food for the bacteria to keep them alive. Now, these lactic acid bacteria serum with sugar or molasses will be your pure culture. To use, you can dilute this pure culture with 20 parts water. Make sure water is not chemically treated with, like chlorine. Remember, we are dealing with live microorganisms and chlorine can kill them. This diluted form 1:20 ratio will be your basic lactic acid bacteria concoction. Two to four tablespoons added to water of one gallon can be used as your basic spray and can be added to water and feeds of animals. For bigger animals, the 2-4 tablespoons of this diluted lactic acid bacteria serum should be used without diluting it further with water. Lactic acid bacteria serum can be applied to plant leaves to fortify phyllosphere microbes, to soil and compost. Of course, it will **** improve digestion and nutrient assimilation for animals and other applications mentioned before. For any kind of imbalance, be it in the soil or digestive system, lacto bacilli can be of ****.

One of the popular beneficial microorganism innoculant sfrom Japan (EM) contains lactic acid bacteria as its major component, including photosynthetic bacteria, yeasts, actinomycetes and fermenting fungi. These are pure culture imported from Japan and can be subcultured through the use of sugar or molasses. These other microbes can be cultured in several ways by farmers themselves.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Forest Beneficial Microorganisms

One technique in culturing other beneficial microorganism is getting them fro your local aged forest. One way is finding a healthy old robust tree in your local forest. Check the humus litter around the tree. The tree should have accumulated real deep humus, litter, compost of at least 2 feet to 1 yard deep. In this area through observation, we can deduce that soil fertility and microbial biodiversity are high. Our goal is to trap and culture these diversed, aged beneficial indigenous microorganisms. The technique that we use in trapping these microorganisms is the use of carbohydrate like cooked rice. Microorganisms will be attracted to food. So generally, what we do is to put the cooked rice on a flatter container with lid. For example, you can use a plastic lunch box and add about an inch of cooked rice allowing air space in the container. What is important here is a larger area to trap those microorganisms. It is suggested that you cover this container with metal netting or equivalent protecting it from animals like rats that may undig your container once you bury it in the litter, humus of your local forest. In 2-10 days (relative to temperature), you may undig your container and will notice contamination of microorganisms like white and other color molds on the cooked rice. The cooked rice has been infected now with microorganisms of your local forest. The next step is to add 1/3 amount of crude sugar or molasses to the infected cooked rice. After a week, the concoction will look like sticky, liquidy rice. You may then add equal amount of crude sugar or molasses to keep it for storage, arresting microbial activities, in a cooler area. To use, you may dilute this serum with 20 parts water. This diluted form shall then serve as your basic forest microorganisms. You may strain it and put in a container.

Another version of trapping similar forest microorganisms is simply getting the litter, humus and spreading them sparingly to the top your cooked rice. Forest leaf molds can also be used. The same procedure will be followed as described in the culture of local forest microorganisms.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bamboo Microorganisms

Another method of gathering microorganism is through burying your container with cooked rice on bamboo plants litter. Apparently, bamboo through observation and experience in the East, attracts powerful beneficial microorganisms as the roots of the bamboo exude sugary substances that attract beneficial microorganisms. The same procedure is followed as described before in its culture.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Plant Specific Microorganisms

An equal specific method is trapping beneficial microorganisms of specific plants you want to grow or growing. For example, if you want to trap and culture beneficial microorganisms from rice, you should then select healthy, vigorous rice plant, cut them and put inverted cooked rice container over the cut rice plant. Again, beneficial microorganisms specific to rice will be attracted to the cooked rice. You can use this technique to any other plant of choice and the same procedure of culture will be used as previously described.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Rhizobium Nitrogen-Fixing Bacteria

One of the most popular nitrogen-fixing bacteria is rhizobium. It is amazing that when we coat our legumes with these specific bacteria, legumes grow well and more nitrogen is fixed on the soil. Amazingly enough, basic culture of these beneficial bacteria is simple. Once we have seen those nodules created by the bacteria fixing nitrogen on the roots of the legumes, we can assume that there are lots of these rhizobia and nitrogen fixed. Just pull out the legumes plants on a very specific stage, especially towards their flowering/fruiting stage. A simple method of culture is simply get the soil with these leguminous bacteria and mix with crude sugar with equal ratio of crude sugar. Rhizobium bacteria will proliferate feeding on the sugar and thus can be mixed with your next batch of legume seeds for inoculation. Our concoction or recipe of beneficial indigenous microorganism (BIM) is 50% lactic acid bacteria and the rest is 50% of the other microorganisms cultured. So you may use 1part forest microorganism, 1 part bamboo microorganism and 1 part specific plant microorganism mixed with 3 parts or 50% lacto bacilli. The more diversed microbes, the better. However, we will still use 50% of the total beneficial indigenous microorganisms to be lactic acid bacteria. The rest you can experiment and make your own observations and formulations. I cannot really tell you specifically what microbes we get from the different sources we have mentioned. As a rule, I only use the above BIM for plants. For animals, I use just pure lacto bacilli for we have isolated this as described. We have used the bamboo microorganisms for fermenting feeds to be fed to animals.

Different type of microorganisms thrive on different type of foods. As you can see, we use principally carbohydrates and sugars. But it will be equally important that we provide these beneficial indigenous microorganisms with other nutrients. In fact, we mix or add fermented plant extracts (fermented plant and fruit juices), ginger-garlic nutrients, brown rice vinegar and fish amino acid. That’s why in most instances, we mix these beneficial indigenous microorganisms with bionutrients to make it more effective.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bionutrients

In the creation of biological nutrients, bionutrients, the basic process is the traditional fermentation. Fermentation process is a better system than simple extraction like boiling the plant materials, through infusion like making tea. In the United States, where compost tea is getting popular in organic agriculture, compost is made into tea, sugar or molasses are added, fermented to increase microbial population. A simple general formula or recipe in fermentation can be done for plants. For example, seaweeds. If you simply infuse seaweeds (which are quite difficult to breakdown, therefore hard to extract active ingredients), you may not get a more potent extracted active ingredients. If you ferment the same materials by adding sugar or molasses, it is easily broken down (biologically) by microorganisms and thus making nutrient more available. Microorganisms get their energy from sugar in fermenting the materials. Most healthy foods are fermented foods. Through fermentation, food are easily broken down, enzymes created, nutrition improved. That’s the reason why fermented foods like yogurt or kimchi (Korean pickles) are more nutritious than plain milk or vegetables.

In making bionutrients, the simple formula is to add 1/3 crude sugar or molasses and mixed with materials to be fermented and extracted. For example, let’s take papaya fruit fermented extract. We chop as thinly as possible ripe papaya, unwashed and unpeeled. We then add 1/3 crude sugar or molasses to the total weight or approximate volume of the papaya materials. Put the materials with at least 50-75% air gap and cover loosely with a lid and let it ferment for at least a week. After a week, you will notice some molds and microbial infections and will start smelling sweet, sour and alcoholic. The materials are then strained and liquid generated will be your pure fruit papaya extract. You can dilute this with 20 parts water. This diluted form can be used as bionutrient, using 2-4 tablespoons per gallon of water. Again, this extract can be added to animal drinking water and feeds, to compost pile or sprayed/watered to plants leaves and roots. This will be a good source of nutrient for plants or animals, and also for our beneficial indigenous microorganisms. Papaya extract is good source of enzyme pappain, beta-carotene and Vitamin C for example. So extract any plant material and just try to find out what kind of nutrients they have you can use for animal and plant nutrition. Should the materials you intend to use for extraction do not have much moisture (as compared to our papaya fruit example), you may add water enough to the level that will moisten all the materials.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Specific bionutrients, fermented plant and other material extracts we have used to a great success and you can adopt for their specific use:


Kangkong (water spinach) Fermented Extract

This is essentially used as growth promotant. Kangkong is sometimes called water spinach. It is a kind of vegetable that typically grows in fresh water. It can also grow in highly moist soil. It s basic characteristic is it grows very fast, similar to the rapid growth of kelp in the seas. To the natural farmers, this kind of plant or similar plant for that matter have natural growth promotant. In the scientific agricultural parlance, we speak of natural growth hormones like gibberellins, auxins and cytokinins. Plants that grow fast will have a better concentrations of these natural growth hormones. By observation, kangkong or kelp or even mugwort will fall on this category. Thus, axillary buds of kangkong, plants like cucumber, squash and watermelon will be good materials to ferment for this purpose. Once these are fermented, active ingredients extracted, you may use this to spray and/or water your plants. You will notice a great improvement in the growth of your plants.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Banana-Squash-Papaya (BSP) Fermented Extract

One of the major fermented extract we use for plant flowering and fruiting, specially for vegetables, are extracts from banana, squash and papaya. Apparently, these materials have high level of potassium especially banana, and beta carotene. Although I have not tried a similar recipe using materials readily available here in the US, I will presume that materials substitute can be used. For your own experimentation, you can possibly use comfrey, squash and carrot. Le me know if they will work. In the Philippines, when we induce flowering of mangoes, conventional agriculture use potassium nitrate. We have tried with success natural materials high in nitrogen and potassium. Interesting enough, our local organic farmers have experimented using seaweed extract in inducing flowering of mangoes. Isn’t it seaweed extract have lots of natural growth hormones and trace elements, and good source of nitrogen and potassium? Check out the kinds of materials you can ferment and use to induce growth, flowering and fruiting.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Fish Amino Acid

As a general rule, the higher the protein of the materials, when composted or fermented, the higher the nitrogen. We use a lot of fish scraps to generate high nitrogen on our fish extracts. Here in the US, fish emulsion is pretty popular. Again, on basic fermentation of this material, we use crude sugar or molasses, third ratio of the fish scraps. I personally like using molasses than crude sugar not just for cost considerations, but molasses minimizes those fishy odors. I have added lactic acid bacteria in fermenting these fish scraps that arrest the foul odors very evident of fish emulsion foliar fertilizers.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Calcium Phosphate

A lot of agriculture advisers have used calcium phosphate for better plant growth, health, pest and disease controls. Natural farmers use this bionutrient very specific. Under the theory of Nutrioperiodism developed by a Japanese horticulturist, Yasushi Inoue in the 1930’s, plants and animals need a very specific nutrient relative to the stage of their development. In the plant, there is the essential vegetative growth , changeover and the reproductive periods. In animals, like humans, there is the infantile, juvenile and adulthood. It is not only critical to provide the right nutrient at the right stage of the development, but also critical to use or apply specific nutrient of calcium phosphate in the juvenile or changeover period. For the plant, for example, we know that nitrogen is critical on the vegetative stage as potassium is critical in the flowering and fruiting stages. It is however, the changeover period that is most critical that will determine the quality of the final reproductive stage. At this stage, an additional nutrient is badly needed by the plant. And this is calcium phosphate. Calcium phosphate is good for plants’ “morning sickness”. It is the stage that additional baby needs to be fed or the process where flower/fruit is about to come. Ash made from soybean stems are excellent for this purpose.

Here is a simple, natural method of generating calcium phosphate. Get eggshells and roast them enough to generate some good ashes. Afterwhich, dip these roasted eggshells on about equal visual volume of vinegar. Allow it to sit for a couple of weeks until eggshells are practically broken down by the vinegar acids. You may use this diluted 20 parts water and can be sprayed or watered to the plants during the changeover period.

When this is applied to that changeover period, it will improve plant health and productivity. The use of calcium phosphate is important to natural farmers. This however, does not mean that we shall forget the nutrient timing application of other critical nutrients for plant growth both macro and micro nutrients, given at the right stages and combinations.

We consider this very important bionutrient needed by the plants used by natural farmers.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ginger-Garlic Extract

The original recipe of the natural farmers of Korea use not only the ginger and garlic materials, but also Chinese herbs like Angelica acutiloba, Glycurrhiza uralensis and Cinnamomum loureirii. These Chinese herbs have one basic common denominator, they are good for digestion. We have used simply equal amount of ginger and garlic, less these Chinese herbs. This is our natural antibiotics we use for plants and animals.

Remember the high level of sulfur on garlic? It is a good fungicide. The ginger-garlic extract is quite different from the plant extracts we have discussed. We soak the chopped up ginger and garlic in beer or wine overnight or 12 hours. Then we add 1/3 crude sugar and let it ferment for a couple of days like 5-7 days. They we add alcohol which stabilizes and arrests fermentation. The alcohol should be at least 40% proof. The active ingredients of the ginger and garlic is extracted in finale with the use of alcohol similar to herbal tincture we are familiar with in homeopathy. Remember that ginger and garlic are highly medicinal and highly nutritious. We have used them as natural antibiotics and in preventive medicine. We have used this concoction on chicks and chickens and have made them healthy throughout. Of course, we also use them when we see animal weakening and when they are sick. We have used them on fungal problems of plants. We have used them for rheumatism. The uses are enormous both for plants and animals. The potency of your plant extracts are relative to active ingredients that are available from the plants you are extracting. Most importantly, the part of the plants. For example, the energy on the plant part is most concentrated on the seed, fruit, leaf and other parts of the plants, to that general order. Seed is where the plant procreate itself. By simply adding moisture and heat, seed will germinate and will derive its nutrient for growth from its own seed. What natural farmers are saying is that the energy or nutrition is more potent on the seed, fruit will be second and on the leaf third. That’s the reason why when we ferment seeds like grain, our dilution for use is 1:1000 instead of 1:500. This is just a guideline.

Sometimes, you can use more diluted form but with more frequent applications. There is really no clear cut rule. Things have to be based on experimentations, experiences and observations.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Designer Compost

Improved, more potent, otherwise know as bokashi in Japan is essentially naturally fortified with macro and micro nutrients, or bionutrients and biodiversed beneficial indigenous microorganisms.

Here is a typical recipe we use in the Philippines:
- Rice Bran 10 kilos
- Copra Meal 20 kilos
- Coco Peat 20 kilos
- Chicken Manure 30 kilos
- Charcoal Dust 20 kilos
- BIM* 1 liter
- Molasses 1 kilo
- Bionutrient 1 liter
• Beneficial Indigenous Microorganism

Similar recipe can be adopted here in the US, replacing or substituting similar materials above. A basic formulation that I use is very similar to the general formulation I use for animal feeds. Basic formulation consists of 80% carbohydrate, 17% protein and 3% Vitamin/Mineral. When we apply this formulation to our designer compost, we likewise find 80% carbon source, 17% nitrogen and 3% trace elements, as a matter of rule.

For the rice bran, you can substitute wheat or any inexpensive grain bran. Our copra meal or the materials residue after extracting oil from coconut can be substituted with corn meal or inexpensive meal that has ample amount of protein. Soybean is a good substitute or any other legumes. Coco peat can be substituted with peat moss. I will probably use sawdust or any materials high in carbon and lignin. Any kind of grain hay can also be used. Any kind of animal manure can likewise be used. It is however ideal to use chicken manure because of its more potent ingredients as far as macro nutrients like nitrogen, phosphorous, potassium and calcium, not to mention its good source of micro nutrients. Charcoal dust is used for it is a basic carbon which natural farmers find a good media or substrate for proliferation of beneficial microorganisms. And of course, the use of molasses (as sugar source) that really improve the population of microorganisms since it is a basic food source for them. Bionutrient will be a concoction of high level of macro and micro nutrients. Depending on your goal, like higher level of potassium for example, we kind of emphasize our bionutrient with fermented extract high in potassium. Likewise, if your intention is to have a more potent level of nitrogen, our bionutrient shall emphasize high level of nitrogen source like fish emulsion or plant leguminous extract. You can likewise add and ferment rock dusts. The general key however, in this designer compost formulation or bokashi is potent biodiversed beneficial indigenous microorganisms and bionutrients. You may adjust this basic recipe relative to your requirements and observations. When you try to analyze our Philippine basic recipe, you will notice that it is pretty much satisfying the general formulation I have mentioned as to carbohydrate-carbon, protein-nitrogen and vitamin / mineral - micronutrients ratios. The real key to this recipe is providing a greater population of biodiversed beneficial indigenous microorganisms and bionutrients, with lots of carbon and organic matter. I bet you, it will make also good compost tea.

I have deliberately included this bokashi in this presentation to show that we natural farmers consider beneficial indigenous microorganisms and bionutrients of great importance for soil fertility and animal health. As we establish a healthy fertile soil, we observe healthy plants, animals, community and planet. Living soil is dependent on biodiversed microbial populations and nutrients that create a stable, balance and harmonious soil that determines healthy plants and animals. As we “farm with air, water and sunlight”, and nutrient, we likewise farm with microorganisms vital to soil fertility.

As sustainable agriculture is based on soil fertility to perpetually sustain production, so is soil fertility is determined by diversity and balance of microbial ecologies.

İsmail Kuzucu ve Vegy beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2010, 12:17   #25
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,569
Evet bu yazının çevirisi yapılmalı. Hatta bu adreste bulunan konuyla ilgili diğer yazıların da çevirileri yapılmalı.

Dünyada kullanılan, ancak bizde _içine bir iki bitkisel ekstrat katılarak_ mucize gibi lanse edilen sıvı ürünlerin (gübre) aşırı reklam amacıyla kullanılmasından bıktık.

15 ile 17 tl. ye maledilen bir ürünü nasıl oluyor da 70 ile 80 tl. ye satabiliyorlar anlamış değilim.

Daha geniş alanlarda kullanımına yeni başlamışken, bu kadar güzel ürünlerin boynuna, kar üzerine kurulu sistemin yağlı ipini geçirmenin ne anlamı var.

Ben bile hiç bir altyapı olmadan bazı sıvı gübreleri çok ucuza yapabilirken, Ağaclar.net' in_ki benim için bir okuldur_ biraz uzman kişileriyle çok daha iyilerini yapabileceğimize inanıyorum.

İsmail Kuzucu ve Vegy beğendi.
Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2010, 13:48   #26
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 7,877
Evet, çevrilmesinde fayda var. Toprakta ve bitkiler için gerekli hem besin hem de mikroorganizmaların nasıl toplanıp üretileceğini gayet pratik ve uygulanabilir şekilde anlatıyor. Bu teknikler, ki pirinçle mikroorganizma toplama yöntemi temel yöntemlerden biri, kavram olarak, doğada kendiliğinden iyi ve sağlıklı gelişen bitkilerin yararlandğı mikroorganizmaların bahçenize, bitkilerinize taşınmasını anlatıyor. Laktik asit bakterileri, tüm mikroorganizmalar içinde en temel ve vazgeçilmez yeri alıyor. Bunun yanısıra, havadan azot fikse eden organizmalar, fermente edilmiş bitki ve meyvelerden üretilen enzimler, hızlı büyüyen yabani otlarda gelişmeyi tetikleyen organizmalar, potasyum, fosfor, kalsiyum gibi minerallerin toprağa kazandırılma yöntemleri vb. lazım olan her şey var.

Genel olarak uzak doğunun doğal ve sürdürülebilir tarım yöntemleri bunlar. Arkasında çok uzun bir zaman, derin bir kültür ve bilgi birikimi var.

Çıkış noktası, "iyiden iyi olanın alınarak çoğaltılması". G.Carandang, lacto basilli dışında hiç bir organizmanın adını bile bilmiyorum diyor. Temel felsefe, doğanın kurallarını ve dinamiklerini anlamak, doğanın yaptığını yapmaktan ibaret.

Bu sebeple, bu dökümandaki tarifleri uygulamadan önce, sağlıklı devinen doğanın bir bütün olduğunu, her şeyin başka bir şeyi tamamladığını, yapmaya çalıştığımız şeyin doğayı izlemek olduğunu özümsemeliyiz. Günümüz koşullarında mekanik düşünüp öyle davranırsak işin özünü kaçırmamız kuvvetle muhtemel.

Buradan da görüyoruz ki, etkin mikroorganizma teknolojisinin çıkış noktası da tamamen burası. EM, doğadan, iyi olandan iyi olan şeylerin alınıp kullanıma hazır halde bir ticari ürün haline getirilmişinden başka bir şey değil. Bir bakıma, gerçekleşmiş sonuçtan hareket ediyor ve sonucu sağlayan bileşenleri bir araya getiriyor. Bunu günümüz ürün geliştirme süreçleri ile ifade etmek güç.

Bir başka forumda, ürünleri hakkında çok soru sormuşuz da aynı soruları EM için sormamışız, tarafgil davranmışız diye bana ve acemi-çaylak'a ver yansın etmişler.

Onların görebildiği delikten öyle görünüyordur belki, ne diyeyim.

"benim ürünümü almak zorunda değilsin, istersen aynını ya da çok benzerini yapabilirsin" diyen bir ürün EM. Çıkış noktası da yukarıda anlattığım gibi. Arkasında, yüz ülkeyi kapsayan dev bir deneyim, bilinen yüz yıllık zaman, bilgi birikimi ve kültür var. Bir bütünün parçası. Bugüne kadar, yurt içi, yurt dışı kime ne sorduysam doğru dürüst yanıt aldım. Bu bakımdan, öyle bir karşılaştırma yapmak fazlasıyla dar görüşlülük olur. Bakma delikliklerini biraz büyütüp, görüş açılarını genişletmek gerek.

İsmail Kuzucu ve Vegy beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2010, 14:44   #27
Ağaç Dostu
 
sındırgılı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-12-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,949
Galeri: 13
Sevgili Acemi Ustam, yine bize denemeler yaptiracaksin. Adanin arkasindaki ormanlarda asiklar gibi gezecegimize toprak alacagiz. Offff.....offf..... Daha enzimleri bitirmedik....

Vegy beğendi.
sındırgılı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2010, 20:43   #28
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Sevgili Meyvelitepe,
Oyle guzel bir dokuman eklediniz ki, ne kadar tesekkur etsem azdir.
Bu dokumani en kisa zamanda cevirecegim.

Sevgili Halil Onen,
Senin su golette yosun boldur. Hemen pacalari sivayip yosun toplamaya!

Sevgili Sindirgili,
UBYI' ye katilma zamani gelmedi mi artik? Evinin bahcesi de olsa UBYI ye katilmanla daha da guclenececegiz.


Düzenleyen acemi_caylak : 02-08-2010 saat 09:37
acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-08-2010, 11:40   #29
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,569
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi acemi_caylak Mesajı Göster
Sevgili Meyvelitepe,
Oyle guzel bir dokuman ekledidiniz ki, ne kadar tesekkur etsem azdir.
Bu dokumani en kisa zamanda cevirecegim.

Sevgili Halil Onen,
Senin su golette yosun boldur. Hemen pacalari sivayip yosun toplamaya!

Sevgili Sindirgili,
UYYI' ye katilma zamani gelmedi mi artik? Evinin bahcesi de olsa UBYI ye katilmanla daha da guclenececegiz.
Yine bildiğiniz bi şey var, gibi geliyor bana...

Daha haşlanmış prinçle mikroza mantarları toplayacaktım. Sedir ağacından tahta nereden bulurum diyordum.

Her yosundan olur mu ki? Mine hanım kuzey denizi yosunlarından demişti. Şimdi aklımı karıştırdınız. Deniz soyunu değil miydi?

Ama şöyle bir şey araştırıyorum. Sıvı gübre için...

Deniz yosunu,
Amino asit,
B vitamini belki B6 olabilir,
Üre,
vee Laktos Basilisk.

Deniz yosunu tamam.

B vitamini de kolay. Can eriği B vitamini deposu.
Piridoksin, diğer adı ile B6 için; bira mayasında çok. Suda iyi çözünüyor. (Burada, + 18 üzerinin harika çocuğu Sn. Balbay'a ihtiyaç var.)

Amino asit, polenin bitkide çimlenmesi için ihtiyacı var. Amino asitler enzimlarin oluşumından sorumlu, bilirsiniz.

Ancak oran çok önemli. Bitkide sitres varsa _su/besin sitresi gibi_ dölleme
yapmıyor. Meyveye değil yaprağa ve sürgüne gidebilirmiş. Yeni dikilen fidanlar için çok iyi.

Üre de kolay. Onuda rahat bulurum.
O da iyi yaprak ve sürgün yaptırıyor.

Yanlız olumsuz bir yönü var. Doz fazlalığında bitkide yakma yapıyor. Gelişmiş ağaçlarda yaprak uygulamasında meyvesiz sürgünlere sebeb olabilir.

Laktos Basilisk çok önemli. Siz yukarıda laktobsili den bahsetmişsiniz.Dersin buralarındayım. Yardım alıyorum. Beni aşacak gibi duruyor.

Ben basit bir şey düşünüyordum. Bunu 5 tl. ye geliyor. Zıraat Yüksek Mühendis bir dosta anlattım. ''Bu _çok benzer_ karışımlardan oluşan sıvı gübre piyasada var galiba, ben bir araştırayım' dedi.

Ancak şu EM1 den vazgeçmek mümkün değil. Bitki ve toprak düzenleyici olarak harika. Tabii gübre desteği şart.

Özellikle nematotlara karşı çok iyi görünüyor.

Bir arkadaşın (Belen köyünden Mehmet Gemiçi) 2 dönüm domates tarlasında deniyoruz.

Nematotun domatesi çoktan durdurması gerekiyordu. Hala gelişmesi sürüyor.
Halbuki geçen yıl aynı yere _uyarılara rağmen _domates dikmişti. Ve nematottan pek verim alamamıştı.

Bizim için harika bir deneyim oldu.

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-08-2010, 13:31   #30
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 7,877
İlginç bir sunum.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:31.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2018