View Single Post
Eski 24-05-2011, 20:16   #368
acemi_caylak
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Selahattin Yılmaz Mesajı Göster
Başlığı ilgiyle izliyorum, dolaylı yönlerden de olsa başlığın açılmasında katkım olduğunu düşünüyorum ve katkımı daha aktif sürdürmek isterim.
Selahattin Bey,

Sizinde bu başlığa katkıda bulunmanız tabi ki sevindirir. Hele siz piyasayı daha yakından tanıyan birisiniz. Sizin tecrübeleriniz oldukça önemli.

Aslında bu başlığı açarken bu kadar ilgi çekeceği aklıma bile gelemezdi. Bu başlığın ilk nüveleri Sevgili Sarıcan'ın başlattığı enzim konusunda atıldı. Enzimle daldığımız mikroorganizmalar dünyası çok genişti ve ayrı bir başlıkta incelenmesi gerekiyordu. Ben ne biyoloji ne gıda mühendisi ne de biyokimya kökenli birisi değildim. Konu benim gibi biri için oldukça iddialıydı. Üstelik mikrobiyoloji insanların çok uzak olduğu bir konuydu ve nasıl bu işi basitleştirerek çiftçinin anlayabileceği dilde anlatacaktım. Açıkçası bu iş bir sorumluluk gerektiriyordu ve ben yükün altından kalkabilecek miyim kaygısı vardı. İnanın bu başlığı açmazdan önce uzun uzun düşündüm. Ancak çevremizi ve su kaynaklarımızı kirleten geleneksel tarıma bir çıkış yolu olmalıydı. Bu sorumluluk bilinciyle başlık açılmış oldu ve zamanla okudukça ve yazdıkça daha da olgunlaştık.

Bugün hala bir çok eksiği olsa da bu konu forumda da gündemi belirleyen konulardan biri oldu. Yine bu başlığın devamı olan kendi blogum Ziraat Mühendisliği öğrencilerinin ödevlerinde yararlandığı bir içeriğe kavuştu.

Dahası, bir çok pahalı ve kalitesiz ürünün karşısında insanların çok ucuz maliyetlerle kendi gübrelerini yapabileceğini bu başlık sayesinde anlatabildik. Litresine 50-100 TL arası fiyatlar biçilen ürünlerin bizim yaptığımız basit tekniklerle yapılabileceğini ispatladık. Birileri mikroorganizmaların çoğaltılamayacağını söyleyip, en iyi mikrobiyal gübrenin kendilerininki olduğunu iddia edip, adeta biyoloji biliminin en basit ilkesiyle dalga geçerken, biz insanlara bunun mümkün olduğunu göstermeye çalıştık. Bugün biyolojiye biraz meraklı ve bu başlığı baştan sona okuyan birisi mikroorganizma üretmeyi ve onları kültüre alıp çoğaltmayı öğrenmiş oldu.

En büyük sevindirici haberi ise bugün aldım. Tamda istedğimiz hedef doğrultusunda bugün Konya Şeker Fabrikası' nın çıkarmış olduğu Biovin adlı sıvı gübrenin 25 litresinin (27 Kg) fiyatı 30 TL'den şeker kooperatiflerinde satışa sunulmuş durumda. Üstelik içeriğinde %45 organik madde, %25 Humik + Fulvik asit var. Sıvı organik gübrelerin olması gereken litre fiyatı 1-5 TL'nin üzerinde kesinlikle olamazdı. Bu ürünün geliştirilmesinde sorumlu kişi ile Konya Fuarı'nda tanışmıştım ve oldukça fazla bilgi alışvarişinde bulunmuştuk. O zaman daha ürün piyasada yoktu. Oysa şu anda piyasada ve fiyatı da oldukça makul.

Şimdi sırada mikrobiyal gübreler var. Onlarında litre fiyatları 10-20 TL aralığına düşmek zorunda.

Ancak o zaman çiftçiler bu ürünleri kullanabilir hale gelebilir. Buğday, ay çiçeği, zeytin, elma, narenciye, domates, salatalık vb. üretiminde çiftçinin dönüm başına kazancı çok düşük. Onlara doğal ürünleri kullandırmanın yolu düşük maliyetli ürünlerden geçer.


Düzenleyen acemi_caylak : 25-05-2011 saat 08:18
acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön