Evde gübre, enzim, ilaç
vb. yapımında kullandığınız malzemeler ile ortaya çıkan son ürünün pH seviyesi çok önemlidir. Çok asidik veya çok bazik (alkali) bir ürün bitkilerinize zarar verebilir. Bu yüzden elinizin altında mutlaka bir pH ölçer bulunmalıdır. Aşağıdaki referans tablo size kullanacağınız malzemelerin pH derecesi hakkında karşılaştırma amaçlı genel bir fikir verecektir.
Örneğin çok bilinen bir yanlışı vurgulayalım, herkes damıtılmış suyun pH seviyesinin 7 olduğunu ve nötr (pH 7 olduğu için ne asit, ne de baz) olduğunu bilir. Ancak buradan yola çıkarak, yağmur suyununda pH seviyesi 7 kabul edilir. Oysa yağmur suyunun pH seviyesi 5.6- 6.5 civarındadır. Çünkü yağmur suyu içerisinde, havadaki CO2'nin suda çözünmesinden dolayı bir miktar karbonik asit vardır ve pH seviyesinin 5 lere düştüğü yağmurlar asit yağmuru kabul edilir.
Çok bilinen bazı maddelerin yaklaşık pH seviyesi aşağıdaki gibidir.
Elma Suyu: 3
Üzüm: 3.5 - 4.5
Portakal Suyu: 3 - 4
Greyfurt Suyu: 3
Ekmek: 5 - 6
Süt: 6.5
Yoğurt: 4.5
Not: pH seviyesi logaritmik olarak ölçüldüğü için, her bir değer bir önceki değerin 10 katı kadar daha asidik veya daha baziktir. Örneğin limon suyu sirkeden 10 kat, domatesten 100 kat daha asidiktir.