24-11-2010, 22:17 | #1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
|
Fırında kızartma
Arkadaşlar bu uygulama tarafımdan defalarca uygulanmış olduğundan, böyle bir uygulamanın kadınlara mutfaklarda kızarmış yağ kokusundan kurtulmayı da amaçladığı gibi çok ekonomik bir biçimde yağ kullanılarak bu işlem kzartmalarda sağlıklı bir yöntem olarak kullanılabilir düşüncesiyle bu buluşum kazartma tekniğini tüm hanım arkadaşlarımla paylaşmak istedim. Arkadaşlar bu uygulama fırında yapıldığını peşinen belirtmek isterim, Arkadaşlar ben geliboluda iken bahçemden topladığım tüm biberlerimi öncelikle ortadan ikiye bölerek sap ve tohumlarını ayıkladıktan sonra fırın tepsilerine dizerek 200 derece de ısıtılmış fırına koyarak, bunları 10-15 dakika gibi bir zamanda sularının çekilmesi ile fırın kapağını açarak daha önceden fincan tabağına bir kaşık sıvı yağ içinde tuz ilave ederek hazladığım karışımı mutfak fırçasıyla tepsi içindeki biberlerin üstüne sürerek daha sonra tekrar fırında 5-10 daha tutarak kızartma işlemi bitmiş olmaktadır. Ben bu işlem içinde çok kısa zamanda 10-15 kg biberi kızartarak vakumlu torbalara doldurarak kış için saklamaktayım, ben bu işlemi biberde kullanmaktayım, diğer sebze kızarartma işlemi için deneyen arkadaşlar deneyimlerini paylaşımlara sunarak forumlara paylaşım borçlarını ödeyebiler. Sizleri bu başlıkta bekliyorum, sevgilerimle.. |
24-11-2010, 22:35 | #2 |
agaclar.net
|
Patlıcan ve patatesi bu yöntemle kızartmaktayım. Zeytinyağını önceden fırça ile her iki yüze de sürüp tepsiye yaydığım yağlı kağıdın üzerine diziyorum. Bir yüz kızarınca maşa ile diğer yüzü çeviriyorum. Kabağı kızartmadan önce ise unluyorum, yağ sürmüyorum. Sarımsak sürülmüş tepsiye dizip üzerine salataya döker gibi çok az zeytinyağı gezdirip kızartıyorum. Kıtır kıtır oluyor. Biberi tarif ettiğiniz gibi deneyeceğim. Hiç yağsız fırınlıyordum, bir de böyle deneyeyim. |
24-11-2010, 22:45 | #3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-06-2010
Şehir: Kütahya
Mesajlar: 2,536
|
Bende kabak mücverini fırında yapıyorum. Yağda kızartmak çok ağır oluyor. Soğan, patates, sarımsak, kabak rendeleyip yomurta, un ve yarım çay bardağı kadarda sıvı yağ döküp, tuzunu, baharatlarını ilave edip harmanlıyorum. Altı yağlanmış tepsiye döşeyip ısıtılmış fırında yaklaşık 200 derecede 10-15 dakika pişiriyorum. Kare kare kesip servis ediyorum. Çokta güzel oluyor. |
03-03-2011, 22:17 | #4 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 03-03-2011
Şehir: merkez
Mesajlar: 30
|
ben de elma dilimi patatesleri fırında yapıyorum. küçük patatesleri 1 saat sirkeli suda bekletiyorum bir bezle ovarak yıkıyor ve iyice temizlenince kurulayıp elma şeklinde KABUKLARINI SOYMADAN dilimliyorum. yarım çay bardağı zeytinyağını karabiber pul biber kekik tuzla karıştırıp patateslerin üzerine döküp hepsinin bu karışımdan nasiplendiğine emin olunca yağlı kağıt serdiğim tepsiye seriyor ve 200 derece fırında kızartıyorum. patatesin kabuklarının hemen altında değerli vitaminler olduğunu duymuştum.hem bu yüzden tercih ediyorum hem de az yağla kızatrma yapmış oluyorum. |
04-03-2011, 10:22 | #5 |
Ağaç Dostu
|
Bir çok sebzeyi fırında kızartıyorum (bazen balığı da). En güzel ve kolay olan biber, biberleri bir kabın içinde çok az yağla ( bir kaşık bile yeter) karıştırıp, fırın tepsisine koyuyorum. 10-15 dakika sonra hazır oluyor. Kıl biber gibi ince biber kullanıyorsam sadece saplarını kesip, biberi yarmadan çekirdeğinle pişiriyorum. Yazdan bol miktarda biber elime geçerse bu şekilde hazırlayıp, derin dondurucuda saklıyorum. |
28-03-2011, 11:17 | #6 |
Ağaç Dostu
|
Sayın eymenekin Elma dilim patatesler çok güzel oldu. Ama sirkeli suda yapılmadı. Sirkeli suyun sebebi nedir acaba. Sayın Kiraz. Kırmızı salçalık biberler bu yöntemle çok güzel oluyor. Fırından çıkartığınız bu biberleri sarımsak ilavesi yaparak zeytinyağın içerisinde muhafaza edin. Değişik bir tat elde ediyorsunuz. |
28-03-2011, 11:22 | #7 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Tavada patates kızartmıyorum, Sn. Eymenekin tarifine benzer pişiriyorum. Sirkeli suyu hiç denemedim, kabuklarını soyuyorum, daha az yağ kullanıyorum patatesleri oldukça iri doğruyorum. Hiç patates sevmeyen eşim bile bayılıyor, çocuklar da tavada patates kızartmasını sormaz oldu. |
|
28-03-2011, 13:25 | #8 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
|
Patatesleri fırında kızartıyorum, istediğim şekilde kesip, borcama diziyorum, uzerine cok az aycicek yagi gezdiyorum, ısınmış fırın da kızarmış çıtır patates oluyorlar. |
10-04-2011, 19:19 | #9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-04-2011
Şehir: KAHRAMANMARAŞ
Mesajlar: 337
|
Arkadaşlar kızartmasını yaptığınız bütün sebzeleri fırıda yapabilirsiniz. Bu yöntemi yıllardır uygularım,deneye yanıla ayarlarını tuturabildim. Karnabaharı 5-6 dk haşlıyorum,çiçek çiçek ayırıp ,yağlı kağıt serilmiş tepsiye koyuyorum. Birkaç kaşık zeytinyağı ,tuz ,kırmızı biber hepsini harmanlayıp,düzlüyorum.( yağını ,baharatlarını siz damak tadınıza ,sağlığınıza göre ayarlıyorsunuz,azaltıp artırabilirsiniz) 200 derecede fırında pişiriyorum,kontrol edip gerekirse sebzeleri çeviriyorsunuz. Aynı şekilde patates , patlıcan ,kabak , havuç , brokoli ,yeşil biber , salçalık kırmızı biber , kuru soğan vs uygulayabilirsiniz. Karnıyarık ,kabak oturtmayıda fırında yapıyorum. Patlıcanları temizleyip tüm olarak arkalı önlü fırçayla yağlıyorum.Yağlı kağıt serilmiş tepside 200 derecede pişiriyorum , patlıcanın ortasını kaşıkla açıp harcını koyuyorum. Ayrıca közleme isteyen alinaziklik , salata yapılacak kırmızı bibr ,yeşil biber ,patlıcanlarıda fırında birkaç yerini bıçakla delip pişiriyorum. |
16-04-2011, 20:36 | #10 |
Ağaç Dostu
|
Bir küçük fırın tepsisi için 1/4 çay bardağı sıvı yağ yeterli. İri dilimler, 250 derecede, yaklaşık 20 dakikada hazır. Patatesin üzeri ince bir kabuk bağlayıp, hafif kabarıklıklar oluşunca daha güzel oluyor, bunun için de yüksek sıcaklık gerekiyor. |
16-04-2011, 21:09 | #11 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-02-2011
Şehir: KOCAELİ
Mesajlar: 131
|
Hem sağlıklı hem de kolay tarifler ellerinize sağlık.. |
16-04-2011, 23:17 | #12 |
Ağaç Dostu
|
Bence sn.eymenekin patateslerin kabuklarını soymadığı için, sirkeli suyu, patatesin kabuğundaki toprakları arındırmak ve daha iyi temizlenmesini sağlamak için kullanıyor. Marul, taze soğan, tüm yeşillikleri yıkadıktan sonra, en son sirkeli suda biraz bekletirim. |
16-04-2011, 23:32 | #13 |
Ağaç Dostu
|
Geçen gün arkadaşımın tarifine göre; patlıcanları, kabakları, patatesleri, acı ve tatlı biberleri iri küpler olarak doğradım. Zeytinyağı ile ve hafif tuzla iyice harmanladım. Fırında, 220 derecede, kızardılar. Dondurucudan kışlık olarak hazırladığım, iki paket dometesle, sos yaptım. En son sosa 2 diş sarımsak, 1 yemek kaşığı sirke ve 1 tatlı kaşığı şeker ilave ettim. Fırında kızarttığım sebzelerin üstüne sosu döktüm, yerken sarımsaklı yoğurtla harika oldu İzmirde bunun normal kızartmasına bazıları şakşuka derler, o bana ağır gelir. Fakat bu şekilde çok güzel oldu. Hele ertesi gün, sanki daha da güzeldi |
19-01-2012, 20:03 | #14 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 03-03-2011
Şehir: merkez
Mesajlar: 30
|
elma dilim patates
Alıntı:
|
|
19-01-2012, 20:06 | #15 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 03-03-2011
Şehir: merkez
Mesajlar: 30
|
kiraz siz naptınız öyle? karnım tok olmasa kalkıp fırına patates vericem nerdeyse |
19-01-2012, 20:47 | #16 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-01-2012
Şehir: İstanbul-İzmir-Muğla
Mesajlar: 290
|
Tefal ActiFry ile benzer yöntemle çok lezzetli kızartmalar yiyorum 2,5 senedir... |
20-01-2012, 16:43 | #18 |
Ağaç Dostu
|
Acıkınca hemen yapın Patates soyma dışında uğraşacağınız, vakit kaybedeceğiniz bir şey yok, çok pratik. Balığın ya da etin yanında iyi oluyor, fırın, zaten bu yemekler için ısınmış olduğundan, dereceyi arttırıp arkasından sürüyorsunuz. |
|
|