09-01-2012, 20:27 | #1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-05-2009
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 1,576
|
labne peynir yapalım
labne peynir yapalım) -------------------------------------------------------------------------------- arkadaşlar hoşuma giden yemeği bir yerde okuyum ya da tadıyım ilk fırsatta yapmak isterim Karşı komşumuz trakyanın en güzel insanları birgün kahvaltı için kesik'e benzeyen daha çok labeney benzeyen homejen bir peynir göndermişler, benim çok hoşuma gitti bu tarifi yapıpta bana mesaj yazarsanız 2. başka bir tarif vericem) labnenin yapılışı 5 kg taze inek sütü kaynadıktan sonra 5 dakika daha kısık ateşte kaynatalım içersindeki su buharlaşsın ve 40 derece kadar soğutuyoruz (el yakmayacak kadar süt soğsun) yaklaşık 150 gr beyaz peynir(bildiğiniz herhangi beyaz peynir) yaklaşık 200gr soğumuş 40 c lik sütten alıp beyaz peynirimizi çatalla eritiyoruz ve sütümüzü bu karışımla mayalıyoruz yaklışık 24 saat kalorifer peteğinin altında ürtü ile bohça şeklinde sarıp sarmalıyp bırakıyoruz ve 24 saatin sonunda tenceremizi açıyoruz sütümüz pelteleşmiş oluyor ve tarkyada çendela) istanbulda tülbent bezi tabir ettimiz bezle bu beze yavaş yavaş dökere yüksek bir yere asıp altınada bir kap kuyup yaklaşık 1 saat süzülmesini bekliyoruz(bu süzel suyu atmayın ,,peynir altı suyu ..için) daha sonra tülbentin içersinden aldığımız labne peynirmizi hafif tuzla tuzlayıp karışım sağlıyoruz ve içersine çok ince kıydığımız tatlı yeşil biberleri kıyıp karıştırıyoruz dah sonra dolaba koyup bir gün bekletilip ıhmmmmmmmmmmmmmmmmıh) HADİ NE BEKLİYORSUNUZ SÜTÇÜYÜ KOVALAYIN işin espirisi bir tarafa peynir yediğinizi bileceksinzi daha doğrusu ne yediğiniz bileceksiniz |
09-01-2012, 22:22 | #2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-04-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 773
|
Bu saat te sütçü kovalayamayacağım..) Amayarın ilk iş bir sütçü bulup kovalamak olacak...Sütçüyü bulursam 24 saat sonra olanları da yazarım...sevgilerimle... |
11-01-2012, 20:07 | #3 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-05-2009
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 1,576
|
Alıntı:
arkadaşlar bu peyniri yapın pişman olmazsınız |
|
11-01-2012, 20:34 | #4 |
Ağaç Dostu
|
Süt sipariş verildi, yarın geliyor.. Yarın yoğurt mayalar gibi tefal yoğurtçumda labne peyniri mayalamayı denemek istiyorum. Bir litre süte 30 gr beyaz peynir maya koymayı düşündüm. Süzme yoğurt yapmak için litrelik kaplarının içindeki süzme aparatlarını kullanarak peynir altı suyunu ayırmak mümkün gözüküyor.. Tarif için teşekkürler Sn.idris şenol.. |
14-01-2012, 20:27 | #5 |
Ağaç Dostu
|
Gerçekten pişman olmadım) Hepinizin denemenizi isterim. 1 litre sütü 30 gr olduğunu tahmin ettiğim bir dilim beyaz peyniri ezerek yukarıda tarif edildiği gibi süte karıştırdım. Yoğurt makinasında mayalanmaya bıraktım. Tek fark sütte peynir de oda sıcaklığındaydı. Makinada yoğurt yaparken sütün ılık olmasına ihtiyaç olmamasından yola çıkarak peynir mayalarken de ılıtmadan oda sıcaklığında sütü mayaladım. Yaklaşık 6 saat sonra kontrol ettiğimde oldukça koyulaştığını görüp buzdolabına dinlenmeye aldım. Süzdürünce yaklaşık 500 gr civarında labne benzeri peynir elde ettim. İlk tatdığımda birşey anlamadım ama bir süre bekledikten sonra ekmeğe sürülünce lezzeti güzel geldi. Tuzsiz yediğim için tuz ilave etmedim, biraz meksika biberi doğradım. Labne peynir kullanılan tatlı ve keklerde rahatlıkla kullanılabileceğini hem de ekonomik olduğunu düşünüyorum. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun. Sn. idris şenol a teşekkür ediyor, ikinci tarifi bekliyoruz.. |
03-02-2012, 20:44 | #6 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-04-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 773
|
Tek kelimeyle harikaydı...Herkese tavsiye ederim...sevgilerimle... |
04-02-2012, 19:15 | #7 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 27-02-2010
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 36
|
Evde bir kiloluk kutu süt vardı onunla yaptım.Çok beğendim teşekkürler idris şenol. |
05-02-2012, 18:47 | #8 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-01-2012
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 22
|
arkadaşlar evde beyaz peynir yapımını bilen varmı içinizde?bununla ilgili bakabileceğim kaynak tavsiyelerinizi de bekliyorum ben bulamadım forumda bilgi... |
05-02-2012, 20:00 | #9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-07-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 568
|
bunu en kısa zamanda yapmaya çalışacağım .teşekkürler bilgiler için.. |
06-02-2012, 09:28 | #10 |
Ağaç Dostu
|
Güzel bir tat. Kahvaltı için iyi bir alternatif. Kavanozda yapacaksanız, kavanozun ısıyı koruması için folyo ile sarın. Folyo ısıyı dışarı iletmeyecektir. Folyonun parlak kısmı kavanoza doğru iki kat sarmanız yeterli olacaktır. Sonra yine üzerini polarlarla sarın. |
07-02-2012, 09:30 | #12 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-10-2011
Şehir: Aydın
Mesajlar: 158
|
Sayın İdris Şenol, tarifinizi ben de uyguladım ve mükemmel bir sonuç aldım. 2,5 lt inek sütüne 75 gr ezine peynirini mayaladım. Suyu ile krep yaptım. Malum şuan kış ayındayız, ama yazın 24 saat mayalanma süresinde ekşime ile karşılaşılır mı merak etmekteyim. Yoğurt mayalanmada unutulduğunda ekşime peynirde de olabilir mantığıyla soruyorum. Tecrübeleriniz yaz aylarında da aynı mıdır? Bu güzel tarif için çok teşekkür ederim. |
07-02-2012, 10:31 | #13 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-11-2011
Şehir: Kırıkkale
Mesajlar: 731
|
Sayın Güler Seferoğlu, Ben arada ev usulü beyaz peynir yapıyorum.Örneğin 5 litre sütü kaynatıyorum kaynayınca içine 2çor.kaşığı sirke koyarak kestiriyorum.Oçağı kapatıyorum ve biraz bekliyorum suyu üstüne çıksın diye.Bez torbaya döküp üstüne ağırlık koyuyorum 1 kaç gün bekliyor.Peynir hazır.afiyet olsun. Labne de ilgimi çekti hemen bu alşam deniyorum. |
07-02-2012, 11:22 | #14 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-01-2012
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 22
|
Sayın hberbul , bu şekilde değil de peynir mayası ile yapılanı merak ediyorum esasında.bizim memlekette süt sağıldıktan hemen sonra süzgeçten geçirilir ve mayalanır kaynatılmadan. üzeri kapatılır maya tuttuğu zaman tencerenin üzeri açılır ve bir bıçakla kesilir (tencere içindeyken dilimlere ayrılır). bu , tencere ocağa konulduğunda peynirin her yerine eşit ısı ulaşabilmesi içindir.ocakta kısa bir süre kaynatılır ve dediğiniz gibi bez torbaya dökülüp ağırlık altında 1 gün bekletilince peynir hazır olur. tek problemim var bu sistemde ne kadar süte ne kadar maya kullanıcam onu bilemedim. şişe üzerinde yazan ölçü 100 lt süte 35-45 ml .. ben 1 litre gibi küçük miktarları düşününce ölçmek mümkün olmayacak gibi... 5 lt sütte denemeyi düşünüyorum ilk olarak . 2, 25 ml olarak hesap makinesinde hesapladım ama doğru miktar mıdır bilmiyorum.herhalde yine oğlumun şurup kaşığıyla ölçüp deneyeceğm. güzel sonuç alırsam buraya da yazarım. teşekkür ederim bilgiler için.. |
07-02-2012, 19:47 | #15 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 27-02-2010
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 36
|
Sayın Güler Seferoğlu anneme sayın İdris Şenolun tarifini anlattım annemde dediki bizim gençliğimizde peyniri annanen hep kendi yapıyordu süte birşey damlatıyordu o peynir oluyordu kesip kesip yerdik dedi.Tabi ozamanlar pazar bakkal market filan yok.Bende aktara sordum böyle birşey varmı diye evet varmış.Henüz denemedim ilk fırsatta deniycem. |
08-02-2012, 01:31 | #16 |
Ağaç Dostu
|
Şöyle bir site var.. Maya için http://artizanpeynirci.blogspot.com/...08979580275507 http://artizanpeynirci.blogspot.com/...az-peynir.html |
09-02-2012, 13:45 | #19 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-01-2012
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 22
|
deneme sonuçlarımı yazmak üzere buradayım 6 litre sütü 35-37 derece sıcaklığa kadar ısıttım tencerede.2,5 ml maya koyup tahta kaşıkla karıştırdım ve kapağı kapatıp yoğurt gibi sarıp sarmaladım.2 saat sonra kontrol ettiğimde tutmuş görünüyordu , nolur nolmaz diye 1 saat daha beklettim.sonra daha önce anlattığım gibi tencere içindeyken dilimlere ayırdım kaynama noktasına kadar ısıttım . tencerenin dibi tutacak diye korkudan sık sık karıştırdım biraz sulu oldu ,sanırım inek sütleri bu mevsimde sulu oluyormuş.kayınvalidem öyle dedi yani sonra yoğurt süzmek için kullandığım temiz tülbenti geniş bir süzgeç üzerine koyup peyniri döktüm.sıkıca bağladım üzerine ağırlık koydum , 1 gün beklemesine gerek kalmadı 2 saat sonra peynirim hazırdı tuzlayıp buzdolabına koydum.sabah tadına baktık tuzunu tam içine çekmemişti daha ama tadı güzeldi. Bir dahaki sefere daha az kaynatıcam çok sert oldu ve peynir miktarı da sanki daha az oldu bu şekilde. 6 litre sütten 1 kg kadar peynir çıktı neticede, tadı güzeldi. tam olarak memleketteki peynirler gibi değildi onlar çok daha yumuşak oluyor.Süt ürünleri satan yerlerde yörük peyniri veya köy peyniri olarak satılanlar gibi olması lazım ama evde yapılanın tadı her zaman daha iyidir çünkü makineleşmiş insanlar değil anne yapıyor evde peyniri,işin içine ticari kaygı koymadan sevgi ve mayayla lezzetsiz olması mümkün mü |
09-02-2012, 13:58 | #21 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-01-2012
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 22
|
agozce'nin verdiği adreste de bir inceleme yapın derim. deneme öncesinde görmemiştim orada da güzel bilgiler var.bir dahaki sefere daha farklı olacağından eminim |
09-02-2012, 14:30 | #23 |
Ağaç Dostu
|
Bence en iyisi oğlak veya danadan yapılan doğal maya. Yapımı kolay. Bir kez yaparsanız 2 yıl kullanbiliyorsunuz. Tandık bir kasaptan istenebilir. Oğlak yoksa dana da olabilir. Eskiden dedemler yapardı. Tadı gerçekten çok farklı olurdu. Tarifi mece Evi - Doal Maya ve Doal Kei-Koyun Peyniri Düzenleyen agozce : 09-02-2012 saat 18:15 |
09-02-2012, 16:46 | #24 |
Ağaç Dostu
|
Evet beni labnemde güzel oldu. 3 tl sütle yaptım. Fazla su çıkmadı. İki tane sorum olacak, 1- Normal peyniri 2-4 saat arası mayalıyoruz. Labne için 24 saat biraz fazla değil mi? Ben yaklaşık 7-8 saat beklettim. Gayet güzel oldu. Daha fazla bekletseydim acaba daha fazla mı güzel olurdu? 2- Tekrar yapmak istediğimiz zaman yine beyaz peynir mi kullanmak zorundayız ? Maya olarak yaptığımız labnenin bir kısmını ayırsak ve onu kullansak nasıl olur. (yoğurt yapar gibi) Sayın İdris Şenol, ikinci tarifi de bekliyoruz...Lütfen..) Düzenleyen agozce : 09-02-2012 saat 18:14 |
10-02-2012, 07:59 | #25 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 13-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 65
|
Arkadaslar,ben de evde yaptigimiz tarifi paylasmak istiyorum,5litre sut,22 -38derece arasi sicaklikta (sicaklik arttikca peynir sertlesir),dogal sirden mayasi ile karistiriyoruz.1/10sulandirilmis ,20grkadar mayayi oda sicakligina getirerek veya radyatorde biraz canlandirarak ekliyoruz.yogurt gibi sararak fermente olmasini takib ediyoruz.30 dakikadan sonra kivamlandigini gorebilirsiniz.4-5 saat sonra ,suzme islemine geciyoruz.tulbent veya peynir suzme bezi ile 3 saat ile birkac gun kadar surebilir.uzerine agirlik koymak yardimci olabilir. Peyniralti suyunu: bulasik makinasinda,saclariniza maske hazirlamada,probiotik icecek olarak( ac karnina) ,ekmek hamuru mayasi olarak,keklerde ve corbalarda,bahcede gubre olarak kullanabiliyorsunuz..cikan peyniri: sarimsak,feslegen,sizma,biber ile karistirabilirsiniz..afiyet olsun.. |
10-02-2012, 08:49 | #26 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar, çiğ süt kullanılarak yapılan bütün peynirler Brucella hastalığı riski taşır, bu yüzden dikkatli olmanızı öneririm.Hatta peynir sektöründe çalışmış bir gıda mühendisi olarak tüketmemenizi şiddetle savunurum... |
10-02-2012, 08:56 | #27 |
Ağaç Dostu
|
Üretim sanayinde labne şöyle yapılır: Normal sütte % 3- 3,5 yağ bulunur. Normal sütün içine süt yağı ilave edilerek yağ oranı %15-20lere yükseltilir. Muhakkak pastörize süt ve krema kullanılır. Labne üretiminde mayalama yaparken peynir mayası yerine yoğurt mayasıyla mayalanır.Bu yüzden daha uzun sürede mayalanır...Peynir mayası çok az kullanlır, 1 ton süt için 10gr kadardır... Labne peynirinde pıhtılaşmayı sağlayan yoğurt mayasıdır... Ben evde yapmayı hiç denemedim ama yapacak olsam pastörize veya sterilize veya kaynamış sütün içine krema ilave edip bu şekilde denerdim... |
10-02-2012, 11:21 | #28 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-11-2011
Şehir: Kırıkkale
Mesajlar: 731
|
Ben de yaptım ve hazırlardan daha hafif ve daha yenilebilir oldu.Tarif için teşekkürler. Kasaba şirden getirtiyorum Sn.Agozce nin verdiği adreste çok güzel peynir tarifler var.Acil mutfak için termometre edinmem lazım.. |
10-02-2012, 11:43 | #29 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 13-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 65
|
Sayin sakdag bruselloz riskine karsi peynir uretilirken ,sutun kaynatilip veya pastorize edilip ,sonrasinda uygun sicakliga sogutulmasini kastediyoruz.bir hekim olarak cig sutle evde uretim ben de onermiyorum.ancak evde uretilen pekcok gidanin daha saglikli ve dogal olacagini biliyorsunuz..bu konuda pek cok deneysel calisma yapmis bir hekim olarak endustriyel urun yemeyelim derken krema ile yapmak pratik degil.cunku isin puf noktasi kutu sut vb urunleri kullanmamak..o recetelere ben de rastladim ancak krema yuzunden tarifi denemedim.alternatif oneriniz var mi ?sour cream,double cream gibi dogal alternatif kullanilir mi? |
10-02-2012, 11:55 | #30 |
Ağaç Dostu
|
Elbetteki süt yağı - krema kulanılmadan da yapılabilir labne , ancak süt yağı peynir de lezzeti (ve de kaloriyi ) arttıran bir etmendir. Hazır ürün kullanmak yerine evde pişirilmiş sütün veya yoğurdun kaymağı da ilave edilebilir, krema yerine. |
|
|