View Single Post
Eski 09-02-2012, 14:45   #19
güler seferoğlu
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 25-01-2012
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 22
deneme sonuçlarımı yazmak üzere buradayım
6 litre sütü 35-37 derece sıcaklığa kadar ısıttım tencerede.2,5 ml maya koyup tahta kaşıkla karıştırdım ve kapağı kapatıp yoğurt gibi sarıp sarmaladım.2 saat sonra kontrol ettiğimde tutmuş görünüyordu , nolur nolmaz diye 1 saat daha beklettim.sonra daha önce anlattığım gibi tencere içindeyken dilimlere ayırdım kaynama noktasına kadar ısıttım . tencerenin dibi tutacak diye korkudan sık sık karıştırdım biraz sulu oldu ,sanırım inek sütleri bu mevsimde sulu oluyormuş.kayınvalidem öyle dedi yani
sonra yoğurt süzmek için kullandığım temiz tülbenti geniş bir süzgeç üzerine koyup peyniri döktüm.sıkıca bağladım üzerine ağırlık koydum , 1 gün beklemesine gerek kalmadı 2 saat sonra peynirim hazırdı tuzlayıp buzdolabına koydum.sabah tadına baktık tuzunu tam içine çekmemişti daha ama tadı güzeldi. Bir dahaki sefere daha az kaynatıcam çok sert oldu ve peynir miktarı da sanki daha az oldu bu şekilde. 6 litre sütten 1 kg kadar peynir çıktı neticede, tadı güzeldi. tam olarak memleketteki peynirler gibi değildi onlar çok daha yumuşak oluyor.Süt ürünleri satan yerlerde yörük peyniri veya köy peyniri olarak satılanlar gibi olması lazım ama evde yapılanın tadı her zaman daha iyidir çünkü makineleşmiş insanlar değil anne yapıyor evde peyniri,işin içine ticari kaygı koymadan sevgi ve mayayla lezzetsiz olması mümkün mü

güler seferoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön