|
|
Dış Bağlantılar | Konu Araçları | Mod Seç |
08-09-2011, 16:31 | #1 |
Ağaç Dostu
|
Evde çeçil, dil,kaşar,hellim,erzincan tulumu veya örgü peyniri vb. yapımı
Evde çeçil, dil,kaşar veya örgü peyniri yapımı hakkında aramızdaki arkadaşlardan illaki bilenler vardır. Birkaç kez internetten edindiğim bilgilerle denemelerim oldu ama kaşar peynirini sadece iki kez tutturabildim sanki bilgilerde bişeyler eksik gibi. Geleneksel yöntemlerle yapanlar bilenler varsa ve adım adım paylaşırlarsa çok sevinirim. |
11-10-2011, 13:31 | #2 |
Ağaç Dostu
|
Tel Peyniri yapımı.
Kars'lı bir teyzeden tel peyniri yapımını anlatımla öğrendiğim kadarı ile (çiğ süt bulamadığımdan henüz denemedim) anlatayım: Çiğ süt vakit kaybetmeden yağından ayrılır ki bunun makinası varmış ben yağlı yağsız süt yoğunluğunun farklı olmasını kullanarak makinasız gelişi güzel ayıracağım. Yağsız kısıma 10 lt süte 5 damla gibi peynir mayası eklenip ateşe oturtulur ve sürekli karıştırılır oklava gibi bir tahta sopaya kaynadıkça yapışırmış peynir. Süt iyice durulana kadar ve sopaya peynir yapışana kadar devam edilmeliymiş biraz meşakkattli imiş. Sonra peynir sopadan sıyrılıp bir legende hızlı hızlı hamur gibi yoğurulurmuş eğer katılaşırsa tencedeki süt kalıntısına atılıp ısınması sağlanırmış. Hamur gibi yoğurma işlemine fikren kanaat edince peynirin iki ucundan tutulup sakız uzatır gibi sürekli uzatıp katlanırmış. Daha sonrasında ise peynir tel tel ayrılıyormuş. Çiğ süt bulduğumda deneyeceğim. Deneyimi olan arkadaşlar var ise konuyu gariban bırakmamalarını rica ederim. |
11-10-2011, 14:22 | #3 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 23-11-2009
Şehir: Yeşilyurt, Muğla
Mesajlar: 30
|
merhaba, uzun zaman yaşadığım Fransa'dan dönmenin tek acısı, peynir konusunda oldu. Her ne kadar Türk peynirleri çeşitlerini bilip, tüketsem de insan bazı bazı peynir çeşitliliğini çok özlüyor. Hatta adam gibi keçi peyniri bulamamak ya da sadece bir formda keçi peyniri bulabilmek insanı sıkıyor, şu çeşitliliğin ortasında.. Evde kendi başıma nasıl bakarım diye araştırırken şu bloga rastladım. Ben hayatıma yeni giren bebek yüzünden malesef başlayamadım sadece çökelek, lor da kaldım, ama belki size yardımı olur. Artizan Peynirci kolay gelsin, sevgiler.. |
11-10-2011, 15:13 | #4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-08-2011
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,536
|
Merhabalar; Gittim gene 50 sene öncesine sayenizde. Diyarbakır'da, ölenlerin rahmetleri bol olsun inşallah, anneannem, annem ve 2 teyzem yaparlardı. Bizde etraflarında koşuşurduk, ta ki peynir yığınından bir avuç alıp, parmakları ile avuçları arasında o topağı ceviz şekline sokup, bize verene kadar. Hemde sıcak sıcak. Teşekkürler böyle bir sayfa için. Sağlıkla kalın inşallah. Saygılarımla lütfen. |
11-10-2011, 17:57 | #5 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-03-2010
Şehir: kırşehir
Mesajlar: 391
|
Alıntı:
|
|
11-10-2011, 18:52 | #6 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 23-11-2009
Şehir: Yeşilyurt, Muğla
Mesajlar: 30
|
Aracı olarak bir faydam olduysa, ne mutlu sevgili alperfect... insan denemese bile, bilgi yüklü blogları keyifle takip ediyor.. sağolsun Gürkan Yeniçeri takip etmesi çok zevkli bir blog hazırlamış..onun ellerine sağlık, denerseniz size de kolay gelsin diyorum.. |
11-10-2011, 20:02 | #7 |
Ağaç Dostu
|
Teşekkür ederim akkelebek güzel bilgiler var. Aramızda illaki geleneksel yöntemlerle yapılan peynirlerin tariflerini bilenler vardır. Diğer arkadaşlarımızın da bu sayfayı farkedip paylaşmalarını bekliyoruz. |
14-02-2014, 17:53 | #8 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 11-11-2013
Şehir: İzmir
Mesajlar: 4
|
eski konuyu canlandırıcam ama, peynir konusunda bilgisi olan varsa bende faydalanmak isterim.. Limonla kestirerek lor peyniri yapıyorum ama kaşar vs yapmak istiyorum.. peynir mayasının fazlasınında zararlı oldugunu duydugum için çekiniyorum açıkcası.. |
15-07-2014, 10:12 | #9 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 15-07-2014
Şehir: Çorum
Mesajlar: 18
|
Tel peyniri çok seviyorum. Yapımını bilen forum üyelerimiz var mı acaba ? Bilen varsa tecrübelerinden faydalanmak isteriz. |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|