26-11-2009, 10:41 | #301 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-07-2008
Şehir: İzmir&Menderes
Mesajlar: 786
|
Alıntı:
|
|
05-12-2009, 07:34 | #302 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
|
Merhabalar, Dün Toprak TV'de Manisa Akhisar yöresinde zeytinciliği anlatan bir video izledim. Zeytinleri hızlı tatlandırmak için kostik kullandıklarını söylediler. Daha önce burada arkadaşlarda sözetmişti. Ancak büyük üretim alanlarında kostiğin bu kadar yaygın kullanıldığını bilmiyordum. Sanırım artık dışarıdan zeytin alıp yemeyeceğim. |
05-12-2009, 10:04 | #303 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 26-09-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 89
|
Alıntı:
Ben de tam bunu sormak istemiştim. Hangi yöntemle hem katkısız hem de son tanesine kadar herhangi bir yumuşama olmadan zeytinlerimizi kendimzi hazırlayım tükatabiliriz? |
|
06-12-2009, 10:29 | #305 |
Ağaç Dostu
|
tatlandırmada değişik bir usül.
Merhabalar, Diyelimki 10 kg zeytin var ve bunu tatlandıracağız. Tatlanan zeytini de uzun sürede tüketeceğiz ama ilk zamanki hali ile (sertiği ile) muhafaza edebilelim istemekteyiz. Zeytinleri hiç bir muameleye tabi tutmadan kaba koyuyoruz ve kabı ağzına kadar suyla doldurup bir kenara kaldırıyoruz. Zeytinlerin varsa saplarını ayıklamamak tercih edilmekte. Bir hafta kadar sonra, üç beş günlük tüketimimiz kadar zeytini kaptan çıkarıyor ve bunları diliyoruz. Dilinmiş bu zeytinleri gene başka bir kaba alıp, suyla dolduruyoruz ve bir kaç gün suyu değiştirmek sureti ile yenecek hale gelinceye kadar tatlandırma işlemini yapıyoruz. Ana kaptaki zeytinler hep aynı suda bekleyecek sırası gelip alınıncaya kadar. Ana kabın suyuna az miktarda tuz atanda var atmayanda, her iki şekilde de zeytin sertliğini muhafaza etmekte imiş. Bayram tatilinde öğrendiğim bu usulü zeytin bulursam deneyeceğim ama belki sizlerden deneyen olur daha önce. Hoşçakalınız. |
06-12-2009, 14:49 | #306 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 26-09-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 89
|
Alıntı:
Bahsettiğiniz yöntemleri ve daha pek çok yöntemi okudum. Takdir edersiniz ki bu yöntemleri sıra ile denemek ve doğruyu bulmaya çalışmak için benim gibi amatörler için mümkün değil. Ben de bu yüzden size en uygunu hangisidir diye sormaya çalıştım. Yani sizin tecrübenizle sabit olarak. Sn. hosseda'nın da yazdığı yöntemi bir arkadaştan daha duymuştum. |
|
08-12-2009, 13:22 | #307 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-07-2008
Şehir: İzmir&Menderes
Mesajlar: 786
|
Bence kullanıcağımız kadar zeytinleri küçük şişelerde yapmalı çünkü zeytin almak için açtığımız zaman havası kaçmakta ve hemen yumuşamaktadır. |
08-12-2009, 13:39 | #309 | |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Alıntı:
|
|
17-12-2009, 23:13 | #310 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 12-08-2009
Şehir: ANTALYA
Mesajlar: 41
|
Sn. Meyveli Tepe kararan zeytinleri topladım ve pet şişeye birkat tuz bir kat zeytin doldurdum aralarda salladım zeytinler tatlandı fakat zeytinlerin rengi siyahtan yeşile dönüştü bu ağaçtan ilk defa zeytin yapıyoruz yeşil olanları çizerek tatlandırmıştım çok güzel oldu ama siyah zeytin neden yeşile dönmüştür bu konuda fikriniz var mı? |
18-12-2009, 10:13 | #311 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-07-2009
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 245
|
Bunlarda ağaçlarımızdan toplayıp yaptığım zeytinlerimizin bir kısmı. İnsanın kendi mahsülünü toplayıpta yemesi kadar zevkli birşey yok. Bizim için piyasadaki en iyi zeytinden bile kat kat iyi ve lezzetli İlk defa yaptım. Bir kısmını salamura bir kısmınıda sele olarak denedim. Tabi yeşil zeytinide unutmayalım. |
21-12-2009, 23:23 | #312 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 12-08-2009
Şehir: ANTALYA
Mesajlar: 41
|
Alıntı:
|
|
26-08-2010, 07:11 | #313 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-07-2009
Şehir: İzmir Zeytinlibahce/Aliaga
Mesajlar: 809
|
Arkadaşlar zeytin toplama ve işleme zamanına yavaş yavaş yaklaşıyoruz, geçen yıl sn Meyvelitepe nin tavsiyeleriyle laktik asit kullanarak salamura suyunu 4.5-4.7 aralığında muhafaza edip, minimum tuzlulukta hani bir kişinin onlarça zeytin yemesine rağmen vucudun tuz limitlerini aşmayacak, zeytinin kendi aroma ve tadını alacağımız, sağlıklı mükemmel bir salamura yapıp yaz ortası kullanmaya başladık. Dağıttığımız eş dost artık başka zeytin yiyemiyoruz, yine isteriz diyor Yöntemi bize öğreten ve hatta ihtiyacımız olan laktik asiti bize gönderen sn meyvelitepe ye teşekkür ederim |
26-08-2010, 10:37 | #314 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 04-08-2010
Şehir: Bodrum / Muğla
Mesajlar: 42
|
Merhabalar, kırma zeytine Muğla'da "çekişte" deniyor. Garova günlüğü bloğunda konu çok güzel anlatılmış. Özellikle çekişte zeytin acılığı gittikten sonra kaliteli sızma zeytinyağı ve limon ilavesi ile mükemmel bir lezzete sahip oluyor. Ancak kısa zamanda tüketilmesi gerekiyor aksi takdirde üzerinde küf oluşmaya başlıyor. Zeytinlerin acılığı gidip yenilebilecek lezzete geldikten sonra son suyuna bir miktar tuz (kaya tuzu) ilave edip saklarsanız küf oluşmuyor. Bu durumda yemeden önce tuzundan arındırmak için bir süre tatlı suda bekletebilirsiniz. Kolayca tuzunu suya bırakacaktır. Çekişte veya çizik zeytin yapacaksanız başkaca herhangi birşey katmaya gerek yok. |
26-08-2010, 14:11 | #315 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Etrim, " Çekişte " gibi algıladığınızı düşünüyorum " çekiçte" zeytini. Bodrum yerlisi çekiçte der çünkü yazdığınız zeytine. Çizik dediğiniz ise dilme zeytin diye adlandırılır gene o havalide. Etirimli oldunuz, şiveleri de kapıveceniz gari... |
26-08-2010, 16:15 | #316 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 04-08-2010
Şehir: Bodrum / Muğla
Mesajlar: 42
|
Sn. Hoşseda, Bence de "çekiçte" ama söylenişi kesinlikle "çekişte". bu yüzden düzeltmedim. Çizik Zeytin konusunda da haklısınız "Dilme" deniyor. Çekişteleri yapmak için genellikle Zeytin toplama zamanı gelmeden önce rüzgarla veya kendiliğinden yere düşün zeytinleri toplayık duruz gari Etirimde. Böylece değerlendirilmiş oluyor düşen yeşil zeytinler. |
01-10-2010, 21:55 | #317 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Arkadaşlar, taze zeytin yeme zamanı geldi. Bölgeye ve çeşite göre yeşil çizik, kalamata, kırık vs. yapmaya başlayabilirsiniz. Çizerek ve her gün su değiştirerek 2 haftada taze zeytin yemek mümkündür ve tadı başka bir şeye benzemez. İmkanı olanlar, kimi bahçeden, kimi komşudan, kimi pazardan zeytin bakabilirler |
30-10-2010, 15:41 | #318 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 27-03-2010
Şehir: Aydın
Mesajlar: 6
|
arkadaşlar evin önünden topladığım yaklaşık 2 kg siyah zeytini belkide 3 kg bilmiyorum, bir arkadaşın çok kolay bir şekilde tarif etmesi yüzünden 5 kg naylon kavanoza kurdum, kurarken aynen söylediği gibi bir sıra tuz ve bir sıra zeytin kullandım. Tuz kalın tuz ve zeytinlerin tamamı örtülecek şekilde üzerine tuz dökerek kat kat çıktım, ve söylenildiği gibi tam 2 hafta sonra kavanozu açtım baktım zeytinlerin tadı güzel ama biraz acıydı bende acılıkları geçsin diye 3 gün daha bekledim ve tekrar açtığımda tadlarının yenemeyecek denli zehir gibi acı ve sanki renklerininde değiştiğini gördüm,interneti biraz karıştırınca sele zeytinde 2 hafta sonra tuz değiştirilmesi gerekiyormuş diyerek yeni 2 kg 2 paket tuzla zeytinleri tekrar kurdum ve altta birikmiş sonradan öğrendiğim acı suyunuda tuzlarla birlikte döktüm, şu an 3 hafta olmuş az önce zeytinleri kontrol ettim yenebilir gibi ama hala acı, kavanoza hiç dokunmadım ve toplam olarak 3 defa ağzını açtım, bu noktadan itibaren ne yapmalıyım ? amacım kıvırcık sele zeytini yapmak...sanki bana 2 haftanın ardından kontrol ettiğim zeytinlerin canlılığı gitmiş zamanları geçmiş gibi geliyor, sevgi ve saygılarımla |
30-10-2010, 15:46 | #319 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-06-2010
Şehir: Kütahya
Mesajlar: 2,536
|
Bu şekilde kurulduğu zaman kurduğunuz kaplarda delikler açıldığını duydum. Acı suyun çıkması için ve her gün sallıyorlardı vidonları. |
30-10-2010, 19:04 | #320 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 27-03-2010
Şehir: Aydın
Mesajlar: 6
|
bana tarif eden arkadaş bu şekilde tarif ettiği için böyle yaptım, o da kendisi için 5 lt lik su bidonu arıyordu, bu konuda tamamen tecrübesiz ve bilgisizim , bir bilen arkadaş yardım edebilirse , acaba çok tuzdan dolayı mı oldu , şimdiden sonrası için salamura usulü üstüne su koysam olurmu yoksa yine ağaçlardan yeni zeytin mi toplayayım , o zamanda bir sürü tuz kullandım ona yazık |
31-10-2010, 18:21 | #321 |
Ağaç Dostu
|
Yabani zeytin topladım yarım kilo kadar, yeşil-mor-siyah karışık durumdalar. Bunları nasıl bir yöntemle yapayım dersiniz? Renk renk ayıracak olsam olmaz, çünkü yeşil çıksa çıksa bir avuç çıkar Çizip suda tatlandırsam; olgun ve buruşuk siyahlar var onları ne yapacağım?? Şu yabanilerin tadını çok merak ediyorum, olursa kilolarca toplar yerim vallahi. |
31-10-2010, 19:44 | #323 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Lilium teşekkür ederim değerli yorumunuz için. Bugün pazardan da 1 kilo yeşil-mor zeytin aldım ancak onlarda da bahsettiğiniz sinek vuruğu mevcut. Pazarda kalamata türleri dışındakiler hep böyleydi. Şimdi onları da ayıklamaya kalksam elimde 250 gram zeytin ya kalır ya kalmaz. Neden böyle zeytinleri satıyorlar? |
31-10-2010, 21:37 | #324 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
|
Alıntı:
Her zaman içinde kurt (lavra) olmayabilir. Çekirdeye ulaşıp etrafında galeri açmadan önce, kimyasallarla yolda vurulmuş (öldürülmüş) da olabilir. (Sn. lilium, gözlüğünüze!! hayranım) |
|
31-10-2010, 22:26 | #325 |
Ağaç Dostu
|
Ama koskoca pazarda bir tane pırıl pırıl renkli zeytin yoktu ki Ben de heralde dolu yağdığından ya da ne bileyim kuraklık olduğundan falan zeytinler bu sene kusurlu oldu sanmıştım.. Yeşillerin üzerlerinde hep mor bere ve halkalar var. Birkaçını kestim baktım, gerçekten kurt deliği gibi ama içinde kurda benzer bir şeye rastlayamadım. Yapmayayım mı şimdi bunları (Bu arada yukarıdaki resimdekiler yabaniler, onlara birşey diyemem ama pazardan aldıklarım da böyle.) |
31-10-2010, 22:42 | #326 | |
Ağaç Dostu
|
Ne demezsin dürbün mûberek, yıllarca onları dürbünle takip ettim, ordan kalan bir alışkanlık. Alıntı:
|
|
31-10-2010, 22:46 | #327 |
Ağaç Dostu
|
İşte aldıklarımdan bir avuç. Çoğunu çizip suya koymuştum bile, ama %90'ı böyle. Çok kötü hissettim şimdi kendimi, uzaktan bakınca çilli gibi gözüküyorlardı, meğer kurtlularmış. Çekirdeğe ulaşan galeriler de tespit ettim. Tüh. |
31-10-2010, 22:55 | #328 |
Ağaç Dostu
|
Şu ürünü nasıl satıyorlar hangi vijdana sığdırıyorlar nasıl bir karakter anlamakta güçlük çekiyorum. Sayın nariel aldığınız ürüne ürün demeye dilim de varmıyor ama bu ürünü kaça satıyorlar çok merak ediyorum. Yahu bunların hepsi sabunluk. |
31-10-2010, 23:00 | #329 |
Ağaç Dostu
|
Kilosu 3 liraydı. Şimdi gözümde canlanıyor da önceden pırıl pırıl yemyeşil kusursuz zeytinler gördüğümü anımsıyorum. Cahillik işte, kırk yılda bir zeytin yapayım dedim, aldandım. Attım hepsini, zaten elimi korkak alıştırıp sadece 1 kilo almıştım. Allah'tan başka yerden aldığım siyah gemlik(?) zeytinlerim mis gibi kusursuz gözüküyor. |
31-10-2010, 23:30 | #330 |
Ağaç Dostu
|
Siz üç lira vermişsiniz bir kilo almışsınız, düşünün ki, bunu atıyorum ayşe hanım on kilo alacak ottuz lira verecek, ve kışlık yeşil zeytinini yapacak çoluğuna çoçuğuna yedirecek. Ve daha o üründe ne kadar zehir olup olmadığı belli değil. Nasıl bir vijdan o parayı alan kişi o parayı nasıl çoluğuna çoçuğuna yedirecek, pes vallahi. Sevgili nariel, zeytinde doğal olarak benekler vardır ve bu doğaldır şu resimdeki gibi. |
|
|