agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Beğeni Düzeni114Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 31-10-2010, 23:50   #331
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lilium Mesajı Göster
...

Yahu bunların hepsi sabunluk.
Bu doğru, hepsi sabunluk.

Sinek vuruğu olanları ayırır ve dip zeytinleri toplar, karıştırır ayrı yağını çıkartır, eski yağıda içine attınızmı;

zeytin yağlı sabun yapmış olursunuz. Hem de ( doğal) organik...

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-11-2010, 22:13   #332
Ağaç Dostu
 
zenfree's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,657
Galeri: 341
ZeYtin zamanı geldi galiba.


Düzenleyen zenfree : 10-11-2010 saat 10:54 Neden: yazım hatası
zenfree Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-11-2010, 00:28   #333
Ağaç Dostu
 
Nariel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-04-2008
Şehir: Silifke & İstanbul
Mesajlar: 2,203
Galeri: 236
İstanbul'daki çok büyük bir alışveriş merkezindeki Migros'a da zeytin gelmiş ve bunlar da sabunluk dediklerinizden. Koskoca firma bunu nasıl satar? Etiketinde "dökme zeytin" yazıyordu, acaba yemelik değil de sabun yapımı için satılıyor olabilir mi? (Taktım ben bu kurtlu zeytin işine.)

Eklenen Resimler
  
Nariel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-11-2010, 00:33   #334
Ağaç Dostu
 
Nariel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-04-2008
Şehir: Silifke & İstanbul
Mesajlar: 2,203
Galeri: 236
Bu arada 10 gün önce kurduğum siyah sele zeytinlerimle ilgili birşey sormak istiyorum. Suyu oldukça çok çıktı ve içlerinden kimisi yumuşayıp dağılmaya, cıvıklaşmaya başladı. Tatlanmış gibiler, biraz acılık var. Yalnız etleri çok tuzsuz; tuz sadece yüzeyde kalmış.

Önceki sayfalarda sele zeytinlerinin doğrudan sofraya getirilip zeytinyağı-limon ile servis edildiğinden başka ayrıntıya rastlayamadım. Şimdi ben bunları poşetten çıkardıktan donra yıkayacak mıyım yoksa tuzlarını silkeleyip soslayıp hemen yiyecek miyim? Ya da birkaç gün tuzlu-limon tuzlu suda bekletme gibi bir durum olacak mı? Etleri de tuzlu olsun istiyorum, ne yapabilirim?

Nariel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-11-2010, 10:56   #335
Ağaç Dostu
 
zenfree's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,657
Galeri: 341
Kaya tuzu mu kullandın? Bir de selelik zeytin için aralık ayının beklenmesi gerekir diye okumuştum.

http://www.akkentkasabasi.com/zeyve/...atid=12&id=109

zenfree Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-11-2010, 11:43   #336
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Nariel Mesajı Göster
İstanbul'daki çok büyük bir alışveriş merkezindeki Migros'a da zeytin gelmiş ve bunlar da sabunluk dediklerinizden. Koskoca firma bunu nasıl satar? Etiketinde "dökme zeytin" yazıyordu, acaba yemelik değil de sabun yapımı için satılıyor olabilir mi? (Taktım ben bu kurtlu zeytin işine.)
İstanbul'da kim alıp sabun yapacak Sevgili Nariel. Doğallığına kanıp, benim gibi taze zeytinden anlamayanları kandırmak için büyük fırsat ama kandırmaca nereye kadar. Sn. Lilium'un keskin gözleri sayesinde ben de bir şey öğrenmiş oldum, yoksa kanıp alırdım.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-11-2010, 18:55   #337
Ağaç Dostu
 
Nariel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-04-2008
Şehir: Silifke & İstanbul
Mesajlar: 2,203
Galeri: 236
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi zenfree Mesajı Göster
Kaya tuzu mu kullandın? Bir de selelik zeytin için aralık ayının beklenmesi gerekir diye okumuştum.

http://www.akkentkasabasi.com/zeyve/...atid=12&id=109
Evet kaya tuzu kullandım. Tarifi buradan okuduğum üzere uyguladım, siyah yumuşak zeytinleri bolca tuzlayıp altı delinmiş bir poşete koydum. Bu poşeti plastik süzgece oturttum; süzgeçin altına da tepsi koydum. Akan sular bu tepsiye birikiyor. Her gün altüst ediliyor zeytinler ve bolca sularını bırakmış durumdalar. Sanırım 3-4 gün içinde tamamen yemeye hazır duruma gelecekler

Verdiğiniz linkte bahsedilen gibi eti bol; çekirdeği küçük zeytinler. Hatta o kadar güzeller ki işlemeden yiyesi geliyor insanın

Nariel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-11-2010, 18:57   #338
Ağaç Dostu
 
Nariel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-04-2008
Şehir: Silifke & İstanbul
Mesajlar: 2,203
Galeri: 236
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz Mesajı Göster
İstanbul'da kim alıp sabun yapacak Sevgili Nariel. Doğallığına kanıp, benim gibi taze zeytinden anlamayanları kandırmak için büyük fırsat ama kandırmaca nereye kadar. Sn. Lilium'un keskin gözleri sayesinde ben de bir şey öğrenmiş oldum, yoksa kanıp alırdım.
Kurtlu elmaları "organik" diye yutturmaya çalıştıklarını çok görmüştüm ama bu kadarına da pes.

Nariel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-11-2010, 21:46   #339
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Zeytin yaparken çeşit ve olgunluk derecesi son derece önemli. Her çeşitten sofralık olmaz. Her olgunluk derecesi aynı şekilde işlenmez. Fotoğrafta görünen zeytinlerin zaten yarıdan fazlası kurtlu. Olsa olsa kalitesiz yağ olur.

Mükemmel durumdaki zeytinde bile çeşitin ne olduğunu bilmek gerekir. Dokusu, tadı, aroması, acılığın çıkma süresi yapım metodunu da belirler.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2010, 21:28   #340
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Name:  zeytinler.jpg
Views: 3437
Size:  62.2 KB

Bunlar bizim bahçeden samanlı zeytinleri. Karamürsel pazarında aşağı yukarı bu görüntüde trilye de satılıyor. Kilosunu 6,5 liradan veriyorlarmış. Salamura veya sele yapmak için idealdir.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2010, 23:03   #341
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Nariel Mesajı Göster
İstanbul'daki çok büyük bir alışveriş merkezindeki Migros'a da zeytin gelmiş ve bunlar da sabunluk dediklerinizden. Koskoca firma bunu nasıl satar? Etiketinde "dökme zeytin" yazıyordu, acaba yemelik değil de sabun yapımı için satılıyor olabilir mi? (Taktım ben bu kurtlu zeytin işine.)
Sevgili nariel, fotoğraflardaki zeytinler sabunluk değil yemelik olarak hazırlanmış fakat içlerindeki vuruklar ayıklanmadan satışa konulmuş galiba. Bu bir tuzak ta olabilir içlerinde bir kaç kurtlu olması doğan ürün imajıda bırakır tüketicide bu nedenlede ayıklanmamış olabilir.
Ben artık kime güveneceğimi bilmiyorum o nedenle hep biraz şüpheciyimdir.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2010, 23:13   #342
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Zeytin yaparken çeşit ve olgunluk derecesi son derece önemli. Her çeşitten sofralık olmaz. Her olgunluk derecesi aynı şekilde işlenmez. Fotoğrafta görünen zeytinlerin zaten yarıdan fazlası kurtlu. Olsa olsa kalitesiz yağ olur.

Mükemmel durumdaki zeytinde bile çeşitin ne olduğunu bilmek gerekir. Dokusu, tadı, aroması, acılığın çıkma süresi yapım metodunu da belirler.
Bu kelimelerin herbirini iyi okumak ne dediğini iyi anlamak her noktadan sonraki bölümü ayrı düşünülmesi gereken bir mesaj, kısa ve öz yazılmış teşekkürler meyvelitepe.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-11-2010, 19:34   #343
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 27-03-2010
Şehir: Aydın
Mesajlar: 6
yaptığım hatayı buldum , daha çok okumak gerekiyor anlaşılan,
şöyle;ilk 3-4 gün her gün suyu değiştirilerek acısının alınması gerekiyormuş ben yapmadığım için zeytinler olmuştu ama tadları acıydı , 2 haftadan sonra kapalı tutmaya devam edincede zeytinler çürüdü ve tadları yenemeyecek hale geldi...
demek ki sele zeytin yapımında kuru olduğu için çok dikkat etmek gerekiyor aksi halde zeytinler yanabiliyor anladığım kadarı ile...
eğer bir daha toplarsam yine deneyimleri burada paylaşırım bu seferlik yemek kısmet olmadı...

tommikks Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-12-2010, 12:00   #344
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 27-03-2010
Şehir: Aydın
Mesajlar: 6
ta taaaaam evet arkadaşlar tam olarak süper zeytin yaptım sonunda , o kadarda zor değilmiş ; bu sele tipi olduğu için ben plastik kavonazda yaptım ama siz çuval dada yapabilirsiniz ,
gelelim nasıl yaptığıma,
önce 4 gün boyunca her gün suyunu değiştirmek üzere zeytinleri suyun içinde tuttum ki acıları gitsin, daha sonra ilk sıra tuz sonraki sıra zeytin olacak şekilde kavanozun içine dizdim, sıra kalınlığı 1,5 parmak kadar zeytinleri örtecek şekilde,daha sonra 2 hafta boyunca kavanozu hiç açmadım ve hergün alt üst olacak şekilde karıştırdım ama bunun illada gerekli olduğunu sanmıyorum çünkü zeytinler yeterince tuzla temas ediyorlar. 2 hafta bittiğinde zeytinlerin tadına bakabilirsiniz ama bana sorarsanız tuzun tadının tam olarak gtimesi için açtıktan sonra 1 gün daha su içinde tutulursa dahada enfes olur. hepsi bu kadar , afiyet olsun

tommikks Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-12-2010, 11:57   #345
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-09-2009
Şehir: MERSİN
Mesajlar: 5
Ben Mersin'de OTURUYORUM 10 DÖNÜM YERDE AYVALIK VE GEMLİK CİNSİ ZEYTİN YETİŞTİRMİŞTİM GEÇENLERDSE TARLAYANDI YENİDEN DİKİM YAPARSAM HANGİ CİNS ZEYTİN EKEYİM KARAR VEREMİYORUM?

krmrt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-12-2010, 23:52   #346
Ağaç Dostu
 
agozce's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,044
Galeri: 4
Bu saaten sonra kurmak için zeytin nerede bulabilirim. Gerekirse gelir toplarım..

agozce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-12-2010, 07:43   #347
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Geç kaldınız

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2011, 11:59   #348
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-01-2011
Şehir: KOCAELİ
Mesajlar: 12
merhaba iyi günler herkeze ben 20 yaşındayım yüksek tansiyon hastasıyım ve böbrek nakli oldum.innanın kahvaltılarda hiç bir şey yiyemiyorum tuzlu olduğu için herşey.burda epeydir yazdıklarınızı okuyorum.banada yardımcı olurmusunuz yapmak için veya satanlar varsada bu şekilde de olabilir kendimde yapmaya uğraşırım.

ahmt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2011, 12:39   #349
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Kocaeli'nin neresindensiniz?

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2011, 12:40   #350
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-01-2011
Şehir: KOCAELİ
Mesajlar: 12
gebzede otururorum.

ahmt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2011, 20:55   #351
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-01-2011
Şehir: KOCAELİ
Mesajlar: 12
bir şarküterinden tuzsuz zeytin aldım fakat zeytinin üzerinde beyaz tabaka var ağızda tuhuf bir tat bırakıyor kaşığı sürdüğümüde üzerine yapışıyor acaba bu nedir neden kaynaklanır.

ahmt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2011, 21:14   #352
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Küf

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-01-2011, 10:17   #353
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-01-2011
Şehir: KOCAELİ
Mesajlar: 12
eee ne olacak şimdi sabah baktığımda kalmamış ama halen daha tuhaf bir tat bırakıyor....

ahmt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-01-2011, 10:35   #354
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Küf ya da başka bir kimyasal madde olduğu, en azından zeytin ile birlikte "zeytin"den başka bir maddeyi de tüketmekte olduğunuz belli. Paketin üzerinde detaylı bir izahat varsa ona göre davranın. Yoksa ve pakette bir iletişim bilgisi varsa telefon edip sormayı deneyebilirsiniz.

Zeytinin yetiştirilmesi esnasında çok fazla pestisist kullanılıyor. Buna ilave bir de işleme esnasında pek çok kimyasal kullanılması söz konusudur. Bu katlamalı etki sebebiyle zeytin riskli bir besindir.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-01-2011, 10:57   #355
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-01-2011
Şehir: KOCAELİ
Mesajlar: 12
anlıyorum zeytin açık olrak poşette geldi zeytinin tuzsuz olrak babam almış.yumuşak bir yapısı var beyaz bir katman var üzerinde sabah yedim biraz şimdi boğazlarımda bir yanma gibi bir tat var.

ahmt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-01-2011, 16:50   #356
Ağaç Dostu
 
Zeytinlibahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-07-2009
Şehir: İzmir Zeytinlibahce/Aliaga
Mesajlar: 809
Sn ahmt

Öncelikle geçmiş olsun, bu arada hastalığınız, size yaşamla ilgili çok değerli dünya görüşleri kazandırmıştır.

Laktik asitle yapılan salamurada minimum tuz olduğu doğru fakat bu oran da sizin için yeterli olurmu bilmem. Bizim salamuradaki zeytinler olduğunda numune gönderirim, tamam derseniz devamı gelir.

Yanlızca su ile yapılan, kısa sürede tadlanan fakat fazla dayanmayan zeytin işlemesi size daha uygun olabilir. Deep freez de bekletip kendiniz istediğiniz kadarını bittikçe tadlandırırsınız, sanırım bu yöntem size çok daha uygun.

Zeytinlibahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-01-2011, 14:57   #357
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-01-2011
Şehir: KOCAELİ
Mesajlar: 12
şimdi daha iyi anlıyorum.çünkü zeytinleri aldığım yere gittiğimde sirke ile fermantasyon yaptıklarını söylüyorlardı.sirkede de laktik asit mi vardı öylemi hatırlıyorum.size teşekkür ederim sadece bana yapmam gerektiğini söyleyin ben yaparım.karamürsele gelmeye çalışacağım ama işte araç bulmam lazım diğer tüm alternatifleri dene ye biliriz.

ahmt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-01-2011, 17:02   #358
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Sanırım Zeytinlibahçe'nin kargo ile gönderme imkanı var. Zeytinlibahçe zeytinlerinin de az tuzlu olduğunu sanıyorum.

Sirke %5 yoğunlukta asetik asittir. Laktik asit ile bir ilgisi yok. Kaldı ki, zeytin salamurasında işi yapan laktik asit değil, laktik asit üreten bakterilerdir (lactobacillus). Zeytindeki şekeri parçalayıp tüketirler, yerine laktik asit üretirler.

Bahsettiğiniz zeytinin sirke ile de alakası olduğunu sanmam. Kokusunu hemen alırdınız. Üstelik tuhaf tad ve beyazlık çok şüpheli bir durum.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-01-2011, 17:06   #359
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Bu arada sıfır tuzlu ve uzun süre korunabilen bir zeytin tarifi vereyim.

Dalından toplanmış olgun zeytini alıp yıkayın, güzelce kurulayın ve derin dondurucuya koyun. -18 derecede 1-2 hafta durdukran sonra, azar azar çıkarıp çözün, üstüne biraz zeytinyağı, biraz limon afiyetle yiyebilirsiniz

Trilye zeytininin belki biraz daha beklemesi gerekir. Bizim samanlı zeytinine böyle 3-5 gün yetiyor.


Düzenleyen MeyveliTepe : 10-01-2011 saat 22:11
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-01-2011, 22:05   #360
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Zeytinin acısı nasıl kayboluyor bu yöntemde?

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:29.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024