agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Beğeni Düzeni114Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 10-01-2011, 22:18   #361
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Geçen sene dondurmayı denediğimiz karamürsel-su çeşit zeytinlerde, çözdüğümüzde öylece yenebilir olduğunu gördük, ki trilye gibi acılığı kolay çıkmayan bir çeşittir. Zeytinin -18 derecede beklemesi bir şekilde acılık maddesinin yok olmasına sebep oluyor.

Hatta, samanlı çeşitini Kasımda toplamayıp Aralık ortasına kadar ağaçta bekletirseniz dalından yemek gayet güzel oluyor. Sonuçta acılık maddesinin azalması zaman ile orantılı. Dondurulması da bu zamanı kısaltıyor.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-01-2011, 08:09   #362
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
İlginç, hurma zeytine alternatif bir yöntem...

Seneye kesinlikle yapılacaklar listesine girdi, teşekkürler.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-01-2011, 11:51   #363
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Eğer yağlı selenizi kendiniz yapıyorsanız benim önerilerim şunlar:

-Zeytin alımında acele etmeyin..Aralık ayı başından ortalarına kadar sabırlı olun..Bu dönemde semt pazarınıza mutlaka suyu azalmış,kıvırcıklaşmış zeytinler gelecektir..Bunun nedeni şu..bazı üreticilerin zeytin bahçeleri çok büyük olduğu ve zeytinlerini parti parti topladıkları için son olarak topladıkları ağaçların zeytinleri aralık ayında ilk soğuklardan sonra buruşmaya başlar..Bu buruşuk,kıvırcık zeytinlerin acı suyu çok azalır ve yağlı sele zeytininiz 20 gün gibi bir sürede yenebilir duruma gelir..

-Zeytinlerinizi mutlaka 4-5 defa suda bekleterek yıkayın..Çürük ve hastalıklısını ayırın..İçinde çok yumuşak olanları ayırıp ayrı bir kapta kurun..
Daha sonra 8-10 kiloluk kaplara bir kat zeytin bir avuç iri tuz,bir kat zeytin bir avuç tuz koyarak kabınızı doldurun..Kabınızı tam doldurmayın..Her zeytin koyuşunuzda aralara zeytin yaprağı atın..
Doldurma işlemi bittikten sonra bir çay bardağı ayçiçek veya fındık yağı koyun..Bir çay bardağı da elma sirkesi koyun..

-Kaplarınızı günde bir iki kez sallayın veya yuvarlayın..20-25 günlük süre içinde kaplarınızın dibinde çoğalan acı suyun üçte ikisini atın..

-Bu 20-25 günlük süre sonunda,arada bir tad kontrolü yaparak çok hafif acımsı hale gelmiş zeytininizi kaba tuzlardan biraz arındırarak cam kavanozlara alın..Zeytinin çekirdeği kahve veya siyah renge dönmeye başladıysa zeytininiz olmuş sayılır..

-Biz bu şekilde yaptığımız zeytinleri gelecek yılın zeytin zamanına kadar tüketebiliyoruz..Güneş görmeyen serince bir yerde saklama şartıyla..

-Birde şunu belirteyim..Çok iri zeytinlere özenmeyin..Orta büyüklükteki zeytin daha güzel olgunlaşır..Hemde ucuza gelir..

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-09-2011, 11:48   #364
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 30-12-2007
Şehir: Kastamonu, Tosya
Mesajlar: 2
Selam ..
Bir tadığımız bize hataydan yapılmış yeşil zeytin getirmişti . Çok beğenmiştik .Şimde kendimiz hataydan yapılmamış zeytin alıp kendimiz yapmak istiyoruz . Nasıl alabiliriz. Burdaki semt pazarlarında yapılmamış zeytin satılmıyor . Kargoyla gelebilir mi ? Burda hataydan yeşil zeytin satan varsa almak istiyoruz.

FaLHaN Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-09-2011, 15:24   #365
Ağaç Dostu
 
bonsade's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-10-2006
Şehir: antalya
Mesajlar: 998
Galeri: 16
Wink

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Dudi Mesajı Göster
Zeytinleri 3 yerinden çizip, kavanoza tuzla basarak leziz zeytinler yaptım
Yeşil zeytinlerimi tuzluyorsunuz ? Sizin yöntemi deneyeceğim . Yeme duruma geldiğinde zeytinlerin suyunu değiştirerek tuzun fazlalığını azaltmayı düşünüyorum .


Düzenleyen bonsade : 28-09-2011 saat 16:15
bonsade Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-09-2011, 21:32   #366
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 21-11-2009
Şehir: konya
Mesajlar: 14
bende bu sene zeytınımı kendım yapmak ıstıyorum .konyada oturuyorum buranın pazarlarına akdenzden zeytın gelıyo daha cok ben egenın zeytınlerınn dha ıyı oldugunu dusunuyorum sızce yanılıyormuyum.zeytın zamanı bende almak ıstıyorum bu konuda yardımlarınızı beklıyrum tesekkurler

BAYLEMUR Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-09-2011, 22:20   #367
Ağaç Dostu
 
bonsade's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-10-2006
Şehir: antalya
Mesajlar: 998
Galeri: 16
Haklısın egenin çekiştesi meşhurdur .Yeşil zeytinine diyecek yok . Antalyada tavşan yüreği denen tipin dışındakiler on para etmez . Dışardan'da gelmiyor .


Düzenleyen bonsade : 29-09-2011 saat 23:24
bonsade Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-09-2011, 22:31   #368
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 21-11-2009
Şehir: konya
Mesajlar: 14
edremıt bolgesının zeytın ve yaglarını severım .gemlık sıyah zeytınıde guzeldr .ayvalık bolgesınden zeytınyag alabılecegım yer bılıyormusunz

BAYLEMUR Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-09-2011, 23:23   #369
Ağaç Dostu
 
bonsade's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-10-2006
Şehir: antalya
Mesajlar: 998
Galeri: 16
Ayvalığa bir kaç defa gittim . Etrafdaki dükkanlarda satanlar vardı . Şimdi internette bulup kargo ile istemek en iyi yol .

bonsade Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-09-2011, 08:21   #370
Ağaç Dostu
 
Dudi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,763
Galeri: 54
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bonsade Mesajı Göster
Yeşil zeytinlerimi tuzluyorsunuz ? Sizin yöntemi deneyeceğim . Yeme duruma geldiğinde zeytinlerin suyunu değiştirerek tuzun fazlalığını azaltmayı düşünüyorum .
Bu yöntemle siyah zeytin yapmıştım. Yeşili hiç denemedim sevgili bonsade. Tuz olarak kaya tuzu kullanın.


Düzenleyen Dudi : 30-09-2011 saat 08:22 Neden: düzeltme
Dudi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-09-2011, 22:58   #371
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 21-11-2009
Şehir: konya
Mesajlar: 14
mehmet cömert zeytınyagları nasıldr kı ben sıpars vermeyı dusunuyorum.kargo ıle gonderılıyormus.ama gecen yılın z.yagdr sanırım.bırde duydugum kadaryla z.yagınn bekletılmısı makbulmus

BAYLEMUR Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-10-2011, 12:42   #372
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 06-10-2011
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 1
merhaba söyledikleriniz çok enteresan geldi bu konu hakkında daha detaylı bilgi verebilirmisiniz çünkü bizde 45 gün içinde zeytini toplamayı düşünüyoruz daha öncesinde -18 derecede bekletmek acılığını gerçekten yok ediyor mu

dayla Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-10-2011, 14:02   #373
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi dayla Mesajı Göster
merhaba söyledikleriniz çok enteresan geldi bu konu hakkında daha detaylı bilgi verebilirmisiniz çünkü bizde 45 gün içinde zeytini toplamayı düşünüyoruz daha öncesinde -18 derecede bekletmek acılığını gerçekten yok ediyor mu
Bu tesadüfen bulduğumuz bir sonuç idi. Acılık maddesini gidermek amaçlı derin dondurucuda bekletmek için bir kaç deneme yapılması gerekir. Söz gelimi hangi çeşit zeytinde ne kadar bekletilmesi yetiyor vs. gibi. Denediğimiz bir şey de derin dondurucuda bekletmenin zeytinin dokusuna bir zarar vermediği idi. Fakat bu da çeşitten çeşide fark yaratıyor mu denemek gerekir.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-10-2011, 21:40   #374
Ağaç Dostu
 
Zeytinlibahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-07-2009
Şehir: İzmir Zeytinlibahce/Aliaga
Mesajlar: 809
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Denediğimiz bir şey de derin dondurucuda bekletmenin zeytinin dokusuna bir zarar vermediği idi. Fakat bu da çeşitten çeşide fark yaratıyor mu denemek gerekir.
Geçen yıl bizde trilyeler kararmadan, yeşilken dondurucuya koyup, aylar sonra çıkarttığımızda aynı lezzette, dokusundan hiçbir şey kaybetmediğini gözlemlemiştik.

Zeytinlibahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-10-2011, 08:11   #375
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Acılığı nasıldı? Gitmişmiydi, aynen duruyor muydu?

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-10-2011, 09:14   #376
Ağaç Dostu
 
Zeytinlibahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-07-2009
Şehir: İzmir Zeytinlibahce/Aliaga
Mesajlar: 809
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Acılığı nasıldı? Gitmişmiydi, aynen duruyor muydu?
Son poşetin dondurucudan çıkartılması 5-6 ay sonra gibi olmuştu. Acılığının çıkıp, çıkmadığını bilinçli olarak test etmedik, aklımıza da gelmemişti doğrusu. Bu yıl özellikle, gerekirse uzun süre bekletip, arasıra çıkartıp deneyeceğiz.

Aynı tazelik ve lezzeti koruduğuna çok sevinmiştik çünkü bu dönemde dondurucuya konup, istenildiğinde çıkartılarak, yalnızca suyla, kısa zamanda işlenip, kısa zamanda tüketilmesi yöntemi, lezzetli olmasının yanısıra, yıl boyunca aromasının korunması ve sıfır tuzla yapıldığı için benimde favorim.

Dondurucuya konulup saklanması, yıl boyunca bu dönemdeki yeşil, hafif buruk acılı (trilye) zeytin severlere harika bir olanak sunuyor.

Zeytinlibahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-10-2011, 21:31   #377
Ağaç Dostu
 
sckara's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-02-2008
Şehir: antalya
Mesajlar: 226
peki dondurucuya koyulan zeytin yeşil miydi, siyah mı? ben antalya da tavşanyüreği ve gemlik bulabiliyorum.Hatta tavşanyüreğinin siyahını da tuz ve şekerle pet kavanoza bastım. Günde 3-4 kez yuvarlayarak sanırım kasım sonu yiyebiliriz... Bu arada yeşilden de difrize koyacağım tuzlu mu, sade mi koyayım? Deneyen arkadaşlar nasıl saklamıştınız????

sckara Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-10-2011, 22:11   #378
Ağaç Dostu
 
Nariel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-04-2008
Şehir: Silifke & İstanbul
Mesajlar: 2,203
Galeri: 236
Bu sene kurtsuz zeytinden güzelce alıp, kırma taze zeytin yaptım. Çeşidine gemlik dediler, taneler küçük olmasına rağmen oldukça yağlıydı. Kırdıkça içinden yağ çıktı. Bir hafta boyunca hergün suyunu değiştirince acısı gitti. Sonra biraz tuzlayıp yarı yarıya limon ve zeytinyağı bulunan sosa koydum. Çok lezzetli oldu.

Eklenen Resimler
   
Nariel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-10-2011, 22:39   #379
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sckara Mesajı Göster
peki dondurucuya koyulan zeytin yeşil miydi, siyah mı? ben antalya da tavşanyüreği ve gemlik bulabiliyorum.Hatta tavşanyüreğinin siyahını da tuz ve şekerle pet kavanoza bastım. Günde 3-4 kez yuvarlayarak sanırım kasım sonu yiyebiliriz... Bu arada yeşilden de difrize koyacağım tuzlu mu, sade mi koyayım? Deneyen arkadaşlar nasıl saklamıştınız????
Ağaçtan toplandığı haliyle.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2011, 07:51   #380
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Arkadaşlar zeytinleri pet şişelere koymayın, bu pet şişeler su-gazoz vs. için yapılmıştır.

Tuz-sirke-limon tuzu ile tepkimeye girebilir.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2011, 21:18   #381
Ağaç Dostu
 
Nariel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-04-2008
Şehir: Silifke & İstanbul
Mesajlar: 2,203
Galeri: 236
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu Mesajı Göster
Arkadaşlar zeytinleri pet şişelere koymayın, bu pet şişeler su-gazoz vs. için yapılmıştır.

Tuz-sirke-limon tuzu ile tepkimeye girebilir.
Benim pet şişelerde sadece su var; onda acısını çıkardıktan sonra limonsuyu-zeytinyağı sosunu cam kavanoza koydum.

Nariel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-10-2011, 00:15   #382
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 01-07-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 38
Bizimdie zeytinliklerimiz var,domat cinsi tirilye ve ispanyol cinsleri yetiştiriyoruz.Biz tüccara lekesiz veririz sizlerin pazardan aldıgınızın 3te 1fiyatına.Ben her yıl beş litrelik su şişelerine hiç bir şey koymadan cizip güneş görmeyen yerde saklarım ne yumuşar nede tadı degişir.

kirazcı35 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-10-2011, 06:28   #383
Ağaç Dostu
 
Delimus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-05-2009
Şehir: Adana-Nernek Köyü
Mesajlar: 757
Eğer kendi zeytin ağacınız var ise zeytinleriniz meyve verdiğinde sulamayı kesin, çok sulanmış zeytin ağacından kurulan zeytinler çabuk yumuşayıp bozuluyor , damlama sistemi yaygınlaştıkça karşılaşılan sorulardan biri . Bizim geçen sene 40 kilo yeşil zeytinden 5kg yenilebildi...

Delimus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-10-2011, 08:49   #384
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 26-10-2011
Şehir: çanakkale
Mesajlar: 19
Hep pet şişeler kullanıyoruz , uyarın için teşekkürler.

fatma2 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-10-2011, 22:19   #385
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 01-07-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 38
Bizim bahçelerde zeytin ve kiraz agaçları karışık ve damlama sistemi tabi hepsi bir sulanıyor ayıramıyoruz ama 5lik su şişelerinde acı suyunda iki yıl bile kalıyor.Benim derdim siyah yapımı yıllardır yapıyorum ama güzel olmuyor acaba zeytinindenmi.

kirazcı35 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-10-2011, 22:52   #386
Ağaç Dostu
 
agozce's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,044
Galeri: 4
(Bu mesajı daha sona sileceğim)

Tarım ilacı kullanmadan üretilmiş lezzetli, yeşil-kırma ve siyah zeytin-sele yapmak için nereden bulabilirim?..

Toplam 50 kğ kadar alacağım.

agozce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-10-2011, 00:22   #387
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 05-03-2011
Şehir: İzmir
Mesajlar: 6
Bahçemde çok iyi cins yeşil zeytin oluyor.Kırma veya çizme yapıyorum kavanozlara koyuncasuyunu değiştirip tatlandırdıktan sonra tuz ve limon ile terbiye yapınca ,kısa zaman sonra yumuşuyor..Deneyerek bir yöntem buldum.1-2 litrelik pet şişelere çizip hemen yıkamadan dolduruyorum ,üzerine su koyup hemen kapatıyorum..Böylece kendi gazı içinde hiç erimeden 1-2 yıl duruyor,yenileceği zaman pet şişeyi kesip zeytini yıkayıp,tuz, limon tuzu ,su ile salamura hazırlayıp kavanoza koyuyorum .Üzerine de iki parmak zeytinyağı ekliyorum İki gün sonra hazır...

Semra Nomak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2011, 09:17   #388
Ağaç Dostu
 
Ozi'nin Bahçesi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-03-2010
Şehir: Istanbul / Karamürsel
Mesajlar: 202
Sn.Meyvelitepe,
Sizin kaolin kilini yıkamak bayağı sıkıntılı oldu. Suyla çıkmıyor. Biz de kendi yöntemimizi bulduk.
Zeytinleri mutfak evyesinin yarısına kadar doldurduk. Hemen hemen aynı seviyeye veya 1-2 parmak üstüne kadar su doldurduk. Sonra temiz bir mutfak havlusunu elimizede serbestçe tutarak zeytinleri 3-5 dakika çevirdik. Sonuç süper, pırıl pırıl zeytinler göründü.
İyi bir zeytin hasadı dileği ile.
Kolay gelsin.

Ozi'nin Bahçesi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2011, 15:10   #389
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi agozce Mesajı Göster
(Bu mesajı daha sona sileceğim)

Tarım ilacı kullanmadan üretilmiş lezzetli, yeşil-kırma ve siyah zeytin-sele yapmak için nereden bulabilirim?..

Toplam 50 kğ kadar alacağım.
Bu hafta İstanbul Migros'larda çizmelik yeşil zeytin satışı var..Çok güzel zeytinler..
Bulunduğunuz yerdeki Migros'a bir bakın derim.

Veya..Migros- Sanal Market'ten bir deneyin alım için.

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2011, 17:19   #390
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ozi'nin Bahçesi Mesajı Göster
Sn.Meyvelitepe,
Sizin kaolin kilini yıkamak bayağı sıkıntılı oldu. Suyla çıkmıyor. Biz de kendi yöntemimizi bulduk.
Zeytinleri mutfak evyesinin yarısına kadar doldurduk. Hemen hemen aynı seviyeye veya 1-2 parmak üstüne kadar su doldurduk. Sonra temiz bir mutfak havlusunu elimizede serbestçe tutarak zeytinleri 3-5 dakika çevirdik. Sonuç süper, pırıl pırıl zeytinler göründü.
İyi bir zeytin hasadı dileği ile.
Kolay gelsin.
Bir akşam suda bekletip sonra da çevire çevire yıkasaydın keşke. Suda bekleyince tane yüzeyinden çözülüyor.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:53.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024