10-01-2011, 22:18 | #361 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Geçen sene dondurmayı denediğimiz karamürsel-su çeşit zeytinlerde, çözdüğümüzde öylece yenebilir olduğunu gördük, ki trilye gibi acılığı kolay çıkmayan bir çeşittir. Zeytinin -18 derecede beklemesi bir şekilde acılık maddesinin yok olmasına sebep oluyor. Hatta, samanlı çeşitini Kasımda toplamayıp Aralık ortasına kadar ağaçta bekletirseniz dalından yemek gayet güzel oluyor. Sonuçta acılık maddesinin azalması zaman ile orantılı. Dondurulması da bu zamanı kısaltıyor. |
11-01-2011, 11:51 | #363 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
|
Eğer yağlı selenizi kendiniz yapıyorsanız benim önerilerim şunlar: -Zeytin alımında acele etmeyin..Aralık ayı başından ortalarına kadar sabırlı olun..Bu dönemde semt pazarınıza mutlaka suyu azalmış,kıvırcıklaşmış zeytinler gelecektir..Bunun nedeni şu..bazı üreticilerin zeytin bahçeleri çok büyük olduğu ve zeytinlerini parti parti topladıkları için son olarak topladıkları ağaçların zeytinleri aralık ayında ilk soğuklardan sonra buruşmaya başlar..Bu buruşuk,kıvırcık zeytinlerin acı suyu çok azalır ve yağlı sele zeytininiz 20 gün gibi bir sürede yenebilir duruma gelir.. -Zeytinlerinizi mutlaka 4-5 defa suda bekleterek yıkayın..Çürük ve hastalıklısını ayırın..İçinde çok yumuşak olanları ayırıp ayrı bir kapta kurun.. Daha sonra 8-10 kiloluk kaplara bir kat zeytin bir avuç iri tuz,bir kat zeytin bir avuç tuz koyarak kabınızı doldurun..Kabınızı tam doldurmayın..Her zeytin koyuşunuzda aralara zeytin yaprağı atın.. Doldurma işlemi bittikten sonra bir çay bardağı ayçiçek veya fındık yağı koyun..Bir çay bardağı da elma sirkesi koyun.. -Kaplarınızı günde bir iki kez sallayın veya yuvarlayın..20-25 günlük süre içinde kaplarınızın dibinde çoğalan acı suyun üçte ikisini atın.. -Bu 20-25 günlük süre sonunda,arada bir tad kontrolü yaparak çok hafif acımsı hale gelmiş zeytininizi kaba tuzlardan biraz arındırarak cam kavanozlara alın..Zeytinin çekirdeği kahve veya siyah renge dönmeye başladıysa zeytininiz olmuş sayılır.. -Biz bu şekilde yaptığımız zeytinleri gelecek yılın zeytin zamanına kadar tüketebiliyoruz..Güneş görmeyen serince bir yerde saklama şartıyla.. -Birde şunu belirteyim..Çok iri zeytinlere özenmeyin..Orta büyüklükteki zeytin daha güzel olgunlaşır..Hemde ucuza gelir.. |
25-09-2011, 11:48 | #364 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-12-2007
Şehir: Kastamonu, Tosya
Mesajlar: 2
|
Selam .. Bir tadığımız bize hataydan yapılmış yeşil zeytin getirmişti . Çok beğenmiştik .Şimde kendimiz hataydan yapılmamış zeytin alıp kendimiz yapmak istiyoruz . Nasıl alabiliriz. Burdaki semt pazarlarında yapılmamış zeytin satılmıyor . Kargoyla gelebilir mi ? Burda hataydan yeşil zeytin satan varsa almak istiyoruz. |
28-09-2011, 15:24 | #365 |
Ağaç Dostu
|
Yeşil zeytinlerimi tuzluyorsunuz ? Sizin yöntemi deneyeceğim . Yeme duruma geldiğinde zeytinlerin suyunu değiştirerek tuzun fazlalığını azaltmayı düşünüyorum . Düzenleyen bonsade : 28-09-2011 saat 16:15 |
29-09-2011, 21:32 | #366 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 21-11-2009
Şehir: konya
Mesajlar: 14
|
bende bu sene zeytınımı kendım yapmak ıstıyorum .konyada oturuyorum buranın pazarlarına akdenzden zeytın gelıyo daha cok ben egenın zeytınlerınn dha ıyı oldugunu dusunuyorum sızce yanılıyormuyum.zeytın zamanı bende almak ıstıyorum bu konuda yardımlarınızı beklıyrum tesekkurler |
29-09-2011, 22:31 | #368 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 21-11-2009
Şehir: konya
Mesajlar: 14
|
edremıt bolgesının zeytın ve yaglarını severım .gemlık sıyah zeytınıde guzeldr .ayvalık bolgesınden zeytınyag alabılecegım yer bılıyormusunz |
30-09-2011, 08:21 | #370 |
Ağaç Dostu
|
Bu yöntemle siyah zeytin yapmıştım. Yeşili hiç denemedim sevgili bonsade. Tuz olarak kaya tuzu kullanın. Düzenleyen Dudi : 30-09-2011 saat 08:22 Neden: düzeltme |
30-09-2011, 22:58 | #371 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 21-11-2009
Şehir: konya
Mesajlar: 14
|
mehmet cömert zeytınyagları nasıldr kı ben sıpars vermeyı dusunuyorum.kargo ıle gonderılıyormus.ama gecen yılın z.yagdr sanırım.bırde duydugum kadaryla z.yagınn bekletılmısı makbulmus |
06-10-2011, 12:42 | #372 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 06-10-2011
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 1
|
merhaba söyledikleriniz çok enteresan geldi bu konu hakkında daha detaylı bilgi verebilirmisiniz çünkü bizde 45 gün içinde zeytini toplamayı düşünüyoruz daha öncesinde -18 derecede bekletmek acılığını gerçekten yok ediyor mu |
06-10-2011, 14:02 | #373 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Bu tesadüfen bulduğumuz bir sonuç idi. Acılık maddesini gidermek amaçlı derin dondurucuda bekletmek için bir kaç deneme yapılması gerekir. Söz gelimi hangi çeşit zeytinde ne kadar bekletilmesi yetiyor vs. gibi. Denediğimiz bir şey de derin dondurucuda bekletmenin zeytinin dokusuna bir zarar vermediği idi. Fakat bu da çeşitten çeşide fark yaratıyor mu denemek gerekir. |
21-10-2011, 21:40 | #374 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-07-2009
Şehir: İzmir Zeytinlibahce/Aliaga
Mesajlar: 809
|
Geçen yıl bizde trilyeler kararmadan, yeşilken dondurucuya koyup, aylar sonra çıkarttığımızda aynı lezzette, dokusundan hiçbir şey kaybetmediğini gözlemlemiştik. |
22-10-2011, 08:11 | #375 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Acılığı nasıldı? Gitmişmiydi, aynen duruyor muydu? |
22-10-2011, 09:14 | #376 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-07-2009
Şehir: İzmir Zeytinlibahce/Aliaga
Mesajlar: 809
|
Son poşetin dondurucudan çıkartılması 5-6 ay sonra gibi olmuştu. Acılığının çıkıp, çıkmadığını bilinçli olarak test etmedik, aklımıza da gelmemişti doğrusu. Bu yıl özellikle, gerekirse uzun süre bekletip, arasıra çıkartıp deneyeceğiz. Aynı tazelik ve lezzeti koruduğuna çok sevinmiştik çünkü bu dönemde dondurucuya konup, istenildiğinde çıkartılarak, yalnızca suyla, kısa zamanda işlenip, kısa zamanda tüketilmesi yöntemi, lezzetli olmasının yanısıra, yıl boyunca aromasının korunması ve sıfır tuzla yapıldığı için benimde favorim. Dondurucuya konulup saklanması, yıl boyunca bu dönemdeki yeşil, hafif buruk acılı (trilye) zeytin severlere harika bir olanak sunuyor. |
24-10-2011, 21:31 | #377 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-02-2008
Şehir: antalya
Mesajlar: 226
|
peki dondurucuya koyulan zeytin yeşil miydi, siyah mı? ben antalya da tavşanyüreği ve gemlik bulabiliyorum.Hatta tavşanyüreğinin siyahını da tuz ve şekerle pet kavanoza bastım. Günde 3-4 kez yuvarlayarak sanırım kasım sonu yiyebiliriz... Bu arada yeşilden de difrize koyacağım tuzlu mu, sade mi koyayım? Deneyen arkadaşlar nasıl saklamıştınız???? |
24-10-2011, 22:11 | #378 |
Ağaç Dostu
|
Bu sene kurtsuz zeytinden güzelce alıp, kırma taze zeytin yaptım. Çeşidine gemlik dediler, taneler küçük olmasına rağmen oldukça yağlıydı. Kırdıkça içinden yağ çıktı. Bir hafta boyunca hergün suyunu değiştirince acısı gitti. Sonra biraz tuzlayıp yarı yarıya limon ve zeytinyağı bulunan sosa koydum. Çok lezzetli oldu. |
24-10-2011, 22:39 | #379 | |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Alıntı:
|
|
25-10-2011, 21:18 | #381 |
Ağaç Dostu
|
Benim pet şişelerde sadece su var; onda acısını çıkardıktan sonra limonsuyu-zeytinyağı sosunu cam kavanoza koydum. |
26-10-2011, 00:15 | #382 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 01-07-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 38
|
Bizimdie zeytinliklerimiz var,domat cinsi tirilye ve ispanyol cinsleri yetiştiriyoruz.Biz tüccara lekesiz veririz sizlerin pazardan aldıgınızın 3te 1fiyatına.Ben her yıl beş litrelik su şişelerine hiç bir şey koymadan cizip güneş görmeyen yerde saklarım ne yumuşar nede tadı degişir. |
26-10-2011, 06:28 | #383 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-05-2009
Şehir: Adana-Nernek Köyü
Mesajlar: 757
|
Eğer kendi zeytin ağacınız var ise zeytinleriniz meyve verdiğinde sulamayı kesin, çok sulanmış zeytin ağacından kurulan zeytinler çabuk yumuşayıp bozuluyor , damlama sistemi yaygınlaştıkça karşılaşılan sorulardan biri . Bizim geçen sene 40 kilo yeşil zeytinden 5kg yenilebildi... |
26-10-2011, 08:49 | #384 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 26-10-2011
Şehir: çanakkale
Mesajlar: 19
|
Hep pet şişeler kullanıyoruz , uyarın için teşekkürler. |
27-10-2011, 22:19 | #385 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 01-07-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 38
|
Bizim bahçelerde zeytin ve kiraz agaçları karışık ve damlama sistemi tabi hepsi bir sulanıyor ayıramıyoruz ama 5lik su şişelerinde acı suyunda iki yıl bile kalıyor.Benim derdim siyah yapımı yıllardır yapıyorum ama güzel olmuyor acaba zeytinindenmi. |
28-10-2011, 00:22 | #387 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 05-03-2011
Şehir: İzmir
Mesajlar: 6
|
Bahçemde çok iyi cins yeşil zeytin oluyor.Kırma veya çizme yapıyorum kavanozlara koyuncasuyunu değiştirip tatlandırdıktan sonra tuz ve limon ile terbiye yapınca ,kısa zaman sonra yumuşuyor..Deneyerek bir yöntem buldum.1-2 litrelik pet şişelere çizip hemen yıkamadan dolduruyorum ,üzerine su koyup hemen kapatıyorum..Böylece kendi gazı içinde hiç erimeden 1-2 yıl duruyor,yenileceği zaman pet şişeyi kesip zeytini yıkayıp,tuz, limon tuzu ,su ile salamura hazırlayıp kavanoza koyuyorum .Üzerine de iki parmak zeytinyağı ekliyorum İki gün sonra hazır... |
11-11-2011, 09:17 | #388 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-03-2010
Şehir: Istanbul / Karamürsel
Mesajlar: 202
|
Sn.Meyvelitepe, Sizin kaolin kilini yıkamak bayağı sıkıntılı oldu. Suyla çıkmıyor. Biz de kendi yöntemimizi bulduk. Zeytinleri mutfak evyesinin yarısına kadar doldurduk. Hemen hemen aynı seviyeye veya 1-2 parmak üstüne kadar su doldurduk. Sonra temiz bir mutfak havlusunu elimizede serbestçe tutarak zeytinleri 3-5 dakika çevirdik. Sonuç süper, pırıl pırıl zeytinler göründü. İyi bir zeytin hasadı dileği ile. Kolay gelsin. |
11-11-2011, 15:10 | #389 | |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
|
Alıntı:
Bulunduğunuz yerdeki Migros'a bir bakın derim. Veya..Migros- Sanal Market'ten bir deneyin alım için. |
|
11-11-2011, 17:19 | #390 | |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Alıntı:
|
|
|
|