agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Beğeni Düzeni114Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 13-12-2007, 00:39   #61
Ağaç Dostu
 
zenfree's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,657
Galeri: 341
Acaba kavanoz birgün ters bir gün düz dursa olur mu? Tabi ağzını sıkı kapamak şartıyla.


Düzenleyen zenfree : 13-12-2007 saat 14:14
zenfree Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-12-2007, 17:50   #62
Ağaç Dostu
 
uzman16's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-10-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 1,578
Galeri: 119
Siyah zeytini koyduğum kavanozlardan birinin ağzı çok dar (2-3 cm. çapında). Onu yan koydum. Yuvarlayıp duruyorum.

Ama resimdeki kavanozun ağzı geniş. Riske girmek istemem.Çünkü salınan su miktarı gittikçe artıyor. Bir sızarsa zeytinin tadı kaçar.

uzman16 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-12-2007, 18:41   #63
Ağaç Dostu
 
nazlı06's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-05-2007
Şehir: Tire
Mesajlar: 1,489
Annem zeytinleri 5 lt. pet su şişelerinde kurup, olgunlaşınca cam kavanozlara naklediyor. Deneyebilirsiniz.

nazlı06 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-12-2007, 19:42   #64
Ağaç Dostu
 
uzman16's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-10-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 1,578
Galeri: 119
Benimkiler artık hazır yapmam gereken sallayıp beklemek. Kap değişikliği şu an gereksiz. Ama seneye zeytin kurarken dediğinizi yapabilirim.

uzman16 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-12-2007, 11:22   #65
Ağaç Dostu
 
uzman16's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-10-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 1,578
Galeri: 119
Zeytin konusunda bilgili bir arkadaşımdan öğrendiğime göre zeytinin içi ve çekirdeği koyu renk (siyah) olmamalıymış. Eğer siyahsa o zeytine boya vb. uygun olmayan işlemler yapılma ihtimali yüksekmiş. Hatta kazanlara paslı demir bile atanlar varmış renk koyulaşsın diye.
Evde yaptığım zeytinin çekirdekleri ve içi mor gibi olacakmış.

Bunu duyunca evdeki marketten aldığım zeytine baktım, içi de çekirdeği de simsiyah.
Hemen çöpe attım hepsini.

Bundan sonra her sene kendi zeytinimi kendim yapacağım.

Sele zeytinimi iki gün önce altüst etmeye , poşeti iyice karıştırmaya başladım.Her gün yapıyorum bu işlemi.
Tadına baktım. İlk geldiğindeki ham zeytin tadına göre çok iyiydi.

uzman16 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-12-2007, 11:40   #66
Ağaç Dostu
 
uzman16's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-10-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 1,578
Galeri: 119
Sn. Penelophe,

Sizin zeytinler ne durumda? Kararma durdu mu? Lezzetlenme oldu mu?
Yoksa zeytinler oldu da sofradaki yerini aldı mı?

Sizin deneyimlerinizi de buradan izlemek isterim.

uzman16 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-12-2007, 16:13   #67
Ağaç Dostu
 
nazlı06's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-05-2007
Şehir: Tire
Mesajlar: 1,489
Zeytin Yapımı

Bazı kişilerde çabucak olsun diye zeytin kuyularının içine sabun yaparken kullanılan sodyum nitrat atıyorlarmış. Böylece yeşil zeytinle 10 gün siyah zeytinler bir hafta içinde pazara hazır oluyorlarmış.

nazlı06 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-12-2007, 04:04   #68
Ağaç Dostu
 
Penelophe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-04-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 5,468
Galeri: 373
Uzman16, zeytinlerdeki acılık gitti fakat tadı yok, sanki saman gibi ne yapacağımı bilemedim, hala suyun içinde duruyorlar. Bir arkadaşım, limon tuzu ve zeytinyağını karıştır ve içine koy, 10-15 gün sonra hazır olur dedi. Ama hala yapamadım. Galiba ben bu zeytinleri bir türlü yiyemeyeceğim.

Penelophe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-12-2007, 17:11   #69
Ağaç Dostu
 
uzman16's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-10-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 1,578
Galeri: 119
Sn PENELOPHE " zeytinlerdeki acılık gitti fakat tadı yok, sanki saman gibi ne yapacağımı bilemedim, hala suyun içinde duruyorlar." diyorsunuz.

Bana söylenen acılığı gittikten sonra tuzlu suya koyarak tatlandırmak ve limon tuzu koyarak yumuşamasını engellemek gerektiği. İsterseniz deneyin.

uzman16 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-12-2007, 18:16   #70
Ağaç Dostu
 
Penelophe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-04-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 5,468
Galeri: 373
Uzman16 teşekkür ederim. Dün zeytinlerimi saf zeytinyağı, su, kaya tuzu ve limon tuzundan oluşan karışıma bıraktım. Şimdi bekliyorum.

Penelophe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-12-2007, 23:28   #71
Ağaç Dostu
 
uzman16's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-10-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 1,578
Galeri: 119
Bayram telaşı içinde zeytinleri yazmayı unuttum.

Sele zeytinim olalı iki gün oldu. Yarın tuzlarını yıkayıp kavanoza alacağım. Tadı gayet güzel. 5 Aralık sele zeytini hazırladığım tarih. Yaklaşık olarak 20 Aralık olduğu tarih dersek sele zeytin 15 günde oldu diyebilirim.

Kavanoza yaptığım siyah zeytinleri hergün sallıyorum. Daha 3 ay var olması için.

İki farklı yöntemle yaptığım yeşil zeytinlerimin ikisi de olmadı. Hala tatları acı.
Halbuki M.Saygın'ın yöntemiyle yaptığımın suyunu hemen hemen her gün değiştiriyor, limon tuzu ve çok az tuz koyuyorum. Diğeri isedaha sonra yemeyi planladığım için tuzlu ve limon tuzu olan suda bekiyor. Yeşil zeytinin tatlanması uzun sürecek gibi.

uzman16 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-12-2007, 15:30   #72
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
...

Pazardan üç-beş kilo kadar alarak evde kalamata yapmak isterseniz, öncelikle tam olgunlaşmamış henüz kırmızı olanları seçin. Bunları iyice yıkadıktan sonra üç yerinden çekirdeğe kadar çizin. Sonra, zeytinlerin suyun üzerine çıkmasını engelleyecek bir düzenekle üzerlerine baskı uygulayarak suya koyun. Bir hafta boyunca suyunu her gün değiştirin. Bu noktada iki seçeneğiniz var.

Birincisi, suyunu değiştirmeye bir hafta daha devam edebilir, sonunda acısı çıkan zeytini her gün yiyeceğiniz kadar sudan çıkarıp üzerine zeytinyağı ve limon ilave ederek, tercihinize göre biraz da tuz serperek afiyetle yiyebilirsiniz. Belli belirsiz acılığını ve kalamatanın aromasını hissederek hoş bir lezzet elde edersiniz. Ancak bu şekilde hazırladığınız zeytini hızlı tüketmelisiniz, 2-3 hafta içinde yumuşayacaktır.

Diğeri ise, iri tuz kullanarak %8'lik salamura hazırlayın. Buna önceden hazırladığınız laktik asit ilave edin. Laktik asiti yoğurt suyundan hazırlayabilirsiniz. Ancak hazır yoğurtlar biraz riskli. Markasını vermek istemiyorum, ama bir marka yoğurdu maya olarak kullanıp taze sütten yoğurt yapmaya kalkıştığımızda yoğurdun sümüksü bir hal aldığını gördük. Yani hazır yoğurtlar bildiğimiz usulle yapılmıyor, başka tür bakteriler kullanılıyor olabilir. Doğal yoğurt bir kaç günde ekşir. Oysa bunlar bir ayı aşkın bozulmadan kalabiliyor.


Sözün özü, ya kendi yaptığınız yoğurdu kullanın, ya da doğal olduğundan emin olduğunuz bölgesel bir markayı kullanın. Yapmanız gereken, bir tencereye biraz (5-6 kaşık) yoğurt ve yoğurt suyu koyun. Yoğurt biraz ekşimiş olursa daha iyi. Üzerini su ile doldurun, içine 2 kesme şeker atıp karıştırın. Bunu oda sıcaklığında 2 gün bekletin. Sonra ince bir tülbent ile suyunu bir şişeye süzün. İşte doğal laktik asitiniz hazır. Bunu fermantasyon başlatıcı olarak salamuralarda kullanabilirsiniz. Zeytine fazladan bir lezzet kattığını da keşfettik.

Zeytine dönersek, bu şekilde hazırladığınız salamurada üzerini baskılayın ve 2-3 hafta serin bir yerde hava almadan dursun. Sonra yemeye başlayabilirsiniz. Çok farklı bir lezzet olduğunu göreceksiniz.

Bu tariflerin kalamata için olduğunu tekrar etmeliyim. Başka cinslerde aynı sonucu vermeyecektir. Örneğin trilye'nin acısının çok uzun zamanda çıktığını biliyoruz.

Çizilmiş zeytinlerin acısı daha çabuk, çizilmemiş olanlarınsa biraz daha geç çıkıyor. Köydeki dostlarımızdan öğrendiğimiz bir de ekspres yöntem var. Buna göre çizilip suya konan zeytinlerin kabını ılık bir yere, örneğin sobanın yanına yerleştirdiğinizde üç beş günde yenecek hale geliyorlarmış. Bu yöntemde dikkat edilmesi gereken husus, ekspres yöntemle hazırlanan zeytinleri, ekspres yöntemle tüketmek, aksi halde yumuşayabiliyorlarmış. Bana göre hava yine de hoş çünkü çekirdekleri çıkarılmış yumuşayan Kalamataları blenderde çektikten sonra tel süzgeçten geçirdiğimde, biraz zeytinyağı ve tuz ilavesiyle enfes zeytin ezmesi elde ediyorum ve lezzeti muhteşem oluyor, kızım buna bayılıyor...

http://meyvelitepe.typepad.com/meyve...-kalamata.html

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-12-2007, 00:28   #73
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Karamürsel-Su ve Samanlı

Teşekkürler Denizakvaryumu, biraz önce bu sayfaya rastlayıp tarifleri görünce bizim usul Kalamata yapımını yazayım demiştim ki, benden önce davrandığınızı farkettim

Zeytin konusunda çok deneyimli olmamamıza rağmen bu usul çok başarılı oldu. Yanlız bir konuda pişman oldum. Kalamata'ların çoğunu, köyden arkadaşların da tavsiyesiyle, dalında iyice siyahlaşınca toplamıştık. Oysa henüz kırmızıyken topladıklarımızdan yaptıklarımız bambaşka bir şey oldu. Seneye inşallah siyahlaşmadan toplayıp hepsini üşenmeden çizeceğim.

Sanırım zeytin cinsi, zeytin yaparken çok önemli. Bizim kalamata'lar Karamürsel-Su denilen cins. Diğer zeytinlerimiz de Samanlı cinsi. Bu cins konusunda literatürde hiç bir şey bulamadım. Gemlik genel türü içinde yer almasına rağmen gerçekte bir benzerliği yok. Samanlı cinsinin acısı çok çabuk çıkıyor. Hatta dalında biraz fazla bekleyeni biraz acısı olmasına rağmen dalından koparıp yiyebiliyorsunuz.

Bu zeytinlerden yine ev yapımı laktik asit ile yaklaşık 6-7 kilo kadar yeşil çizik salamura yapmıştık. Bu da benzerini daha önce tadmadığım lezzette bir şey oldu. Şu anda salamurada yaklaşık 250 kilo siyah samanlı var. Daha 4 hafta oldu, fermantasyon neredeyse tamamlandı. Acısı tamamen çıktı ve çok lezzetliler. Bu hafta sonundan itibaren parti parti çıkarıp ikişer gün havalandırıp (olabildiğince kararması için) sonra vakumlu paketler haline getirmeyi planlıyorum.

Laktik asit kullanımı ve salamura asitinin sürekli izlenmesi açısından ilginç ve başarılı bir deneyimdi. Sele zeytinini yine olgunlaşmış Samanlı'dan yaptık. Onlar da çok lezzetli oldu, yanlız 4 hafta fazla geldi. 3 hafta yeterli olacakmış.

Samanlı salamurası ile ilgili önümüzdeki günlerde Meyvelitepe'de detayları yazacağım. Ancak ilgi duyan arkadaşlar çok güzel bir zeytin ezmesi tarifini buradan okuyabilirler.

Bu arada, yarım tonu aşkın zeytin için evde yoğurt ile uğraşmaktan mandıracılığa meyil etme durumu oluştu. Hazır, gıda laktik asiti sorduğumda 255 kiloluk fıçılarda satıyorlar. Daha azını temin edebileceğim bir yer bilen arkadaş varsa çok makbule geçer.


Düzenleyen malina : 25-12-2007 saat 13:05
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-12-2007, 23:42   #74
Ağaç Dostu
 
KUMRU's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-12-2006
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 210
Galeri: 14
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi uzman16 Mesajı Göster
Siyah zeytinlerim geldi.
Kalan zeytini de bir kapta (3 kilo zeytini 2 avuç kadar kaya tuzu ile) harmanladım, kavanoza koydum. Üzerine biraz zeytinyağı gezdirdim ve kapağını kapattım. Her gün çevireceğim. Sanırım 3 ay kadar sonra olur.




Ben de benzer bir yöntemle zeytin yapmıştım. Plastik bir süzgecin içine bir sıra zeytin bir sıra kaya tuzu şeklinde , süzgeç dolana kadar doldurup , onu da geniş bir tasın içine oturtmuştum. Tasa salınan siyah acı suyunu da bir kaç günde bir döküyordum. Bildiğim kadarıyla zeytinin bu acı suyun içinde kalmaması gerekiyor. Yaklaşık bir ayda zeytinler oldu , sonuç gayet başarılıydı.

KUMRU Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2007, 09:35   #75
Ağaç Dostu
 
uzman16's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-10-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 1,578
Galeri: 119
Sele zeytinlerim öyle güzel oldu ki dün 3 kilo daha sipariş verdim. Salınan suyun içinde kalmaması için ben çukur bir leğenin içine metal nihale koyup zeytin poşetini de onun üzerine oturttum. Suyunu da 2-3 günde bir döktüm.

Ben plastik poşette yapmıştım ama sizin bu süzgeç uygulamanız da güzelmiş. Bu defa da sizin usulu deneyeyim.

uzman16 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2007, 13:21   #76
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Merhaba arkadaşlar,

40 kg kadar olgunlaşmış samanlı zeytinini iri tuz ile karıştırıp bir çuvala koydum. Çuvalı alabilecek kadar genişlikte bir leğenin dibine çuvaldan sızan acı suyun zeytine temas etmesini engelleyecek yükseklikte ve zeytinin zedelenmesine izin vermiyecek genişlikte çıtalar koyup çuvalı da bunun üzerine yerleştirdim.

İki günde bir çevirerek 4 hafta bekledim ve zeytinleri kontrol ettim. Mükemmel sele zeytini olmuşlardı, hatta bir hafta önce çıkarmalıymışım zira bazıları biraz yumuşamıştı.

Anladağım kadarıyla sele zeytini yaparken iki farklı yöntem kullanılıyor.

Birincisi benim yaptığım gibi acı suyu sürekli süzen ve zeytinle temas ettirmeyen yöntem. Diğeri ise acı suyunu içinde bırakan yöntem (bidona konulup, bidonun çevrilmesi yöntemi). Diğerini henüz denemediğim için kıyaslama yapamıyorum şimdilik.

Yanlız, sele zeytini için 3 ay kadar süreler zeytinin cinsi ne olursa olsun çok uzun gibime geldi. Sele zeytini, tuz yardımıyla zeytine hızlı su kaybettirmek esaslı bir yapım şekli olduğuna göre, en acı zeytinde bile bu süre bir buçuk ayı geçmemeli diye düşünüyorum.

Suyunu süzerek yapma metodunu denemek isteyenler olursa, 3-5 kg kadar zeytini alabilecek bir bez torba ile de mükemmel olması gerekir. Yanlız, bu usülde köyden arkadaşlar çuvalın (ya da torbanın) üzerini hava geçirmeyen bir şeyle örtmeyi tavsiye ettiler. Böylece hem zeytinin suyunun süzülmesi hem de hava temasının azaltılması sağlanırmış.

SAHIRE beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2007, 17:08   #77
Ağaç Dostu
 
uzman16's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-10-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 1,578
Galeri: 119
Sn. MeyveliTepe,

Söylediğiniz gibi sele zeytininin bir çeşidi galiba bidona koyarak yapılma yöntemi. Adını bilmediğim için aklıma bidon selesi demek geldi. Kabul ederseniz bu adı verip öyle diyeyim.

Hatta bu usulde 1, 2 veya 2,5 litrelik pet şişelere zeytin, tuz ve çok az yağ koyup ağzı sıkıca kapatılıyor. Uzun süre dayanıyor. Yaklaşık bir sene boyunca (gelecek seneki zeytin hasatına kadar) son derece lezzetli zeytinleriniz oluyor. Üstelik salamura zeytinden çok daha lezzetli.

Yalnız olma süresi hakkında tanıdıklarım hep 3-4 aydan bahsettiler. Ama sizin dediğiniz gibi daha kısa sürede olur mu bilmiyorum. Gerçi süre çok da önemli değil. Zira zaten suyunu salan normal seleler 1-2 aylık sürede yense (normal sele çok dayanmaz hemen tüketmek gerekir, beklerse küfleniyor), kendi suyunda kalan bidon seleler de o arada olgunlaşır. Yani amaç bir sene boyunca kendi hazırladığın zeytinleri bidon bidon sırayla yemek.

Bidondakilerin (ya da pet şişedekilerin) kapağı açılmayacak. Tüketeceğiniz zaman açıp yenilecek. Bu mantık uygulandığında tüm senenin zeytini sele şeklinde hazır oluyor. Eğer 1-1,5 aylık süreçte açarsanız da tadının daha aromalı olduğunu söylemişti arkadaşım. Kimileri (ben dahil) bu aromalı zeytini daha çok seviyor.

Ben henüz selelerimi bitirmediğimden bidonu açmadım. Ama akşam sizin için tadına bakacağım. Akşama neticeyi yazarım.

Yukarıdaki 5 Aralık tarihli mesajda zeytinlerimin yeni geldiğini yazmıştım. Açık seleler oldu, bidon seleleri kurulalı ise 20 gün oldu.
Yeşil zeytinlerim ise hala tatlanmadı.


Düzenleyen uzman16 : 26-12-2007 saat 22:09
uzman16 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2007, 17:17   #78
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Teşekkürler, inşallah güzel olmuşlardır. Sonucu bildirirseniz sevinirim. Seneye bir usul daha deneyeceğim demekki.
Bu arada, yapılma şekillerindeki farklılık ve cinslerin farklılığı da hesaba katılırsa ne kadar çok çeşitli lezzetler elde edilebiliyor zeytinle. Bu açıdan çok zengin bir meyve olduğu kuşku götürmez.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2007, 22:32   #79
Ağaç Dostu
 
uzman16's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-10-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 1,578
Galeri: 119
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Teşekkürler, inşallah güzel olmuşlardır. Sonucu bildirirseniz sevinirim. Seneye bir usul daha deneyeceğim demekki.
Bu arada, yapılma şekillerindeki farklılık ve cinslerin farklılığı da hesaba katılırsa ne kadar çok çeşitli lezzetler elde edilebiliyor zeytinle. Bu açıdan çok zengin bir meyve olduğu kuşku götürmez.
Sn. MeyveliTepe,

Söylediğim gibi, evde zeytinin tadına baktım. Hiç de fena sayılmaz. Bu haliyle yenilebilirse de 10- 15 gün sonra tam kıvamında olacağı kesin.

Tüm sene elinizin altında bidon selesinin hazır olması kolaylık. Zeytinler hafif buruşuk görünüyordu. (Bidon dediklerim şeffaf plastik 5 kiloluk kavanozlar.) Zeytin yoğun biçimde suyunu salmış. Bidonu yan yatırdığımda kapak seviyesine kadar su var. Bu su hiç dökülmeyecek zeytin bu suda kalacak. Seneye siz de deneyin. Beğenirseniz yaparsınız.

uzman16 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2007, 16:49   #80
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Sn. uzman16,
Ne cins zeyin kullanıyorsunuz? Trilye'mi? Trilye ile Samanlı arasında sanırım çok fark var. Trilye zeytinin yapımı ile ilgili çok örnek ve kaynak var. Bunları Samanlıya uyguladığımda farklı sonuçlar veriyor. Söz gelimi, siyah salamuraları fıçılara basalı henüz 4 hafta oldu, zeytinler yenecek vaziyete geldiler bile. Oysa tariflere göre daha 4-5 ay beklemem lazım. Başka kaynak da bulamayınca biraz kafa karıştırıcı oluyor. Sonunda herhalde deneme/yanılma ile devam edip samanlının tariflerini ben oluşturacağım..

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2007, 21:31   #81
Ağaç Dostu
 
uzman16's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-10-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 1,578
Galeri: 119
Zeytinler Gemlik'te bir köyden ama köyün adını bilmiyorum. Yarın arkadaşımdan türünü de öğrenirim.
Sizin siteyi inceledim. Bir solukta okudum. Hele "Esnaf Kan Ağlıyor" yazınız tam ülkemiz gerçeğini yansıtıyor. Bundan sonra da sizi takip edeceğim. Yazdıklarınız çok akıcı ve öğretici. Teşekkürler paylaşımlarınız için.

uzman16 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2007, 23:01   #82
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Günlüklerimizi beğendiğinize çok sevindik, yorumlarınız bizim için teşvik edici. Bizim gibi düşünen arkadaşlara yardımcı olabilecek deneyimlerimizi yazmaya çalışıyoruz. Henüz projenin epey başındayız, dolayısıyla yapacak ve yazacak çok şeyimiz var..

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-12-2007, 17:13   #83
Ağaç Dostu
 
uzman16's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-10-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 1,578
Galeri: 119
Sn. Meyveli Tepe,

Gemlik Gençeli köyünün zeytinleri. Yüksek tepelerin olduğu bir yermiş ve deniz suyundan etkilenmiyormuş. Yeşil zeytinleri de çok yağlıymış.

uzman16 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-01-2008, 13:39   #84
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Denizden etkilenmeyen zeytinin makbul olduğunu duymuştum. Bildiğim kadarıyla o bölgede sadece trilye var. Bizim ağaçlar da 300mt rakımda. Köylülerin söylediğine göre sadece zeytin değil, diğer her çeşit meyve ve zebze o yükseklikte daha iyi oluyormuş. Hatta işi daha da ileri götürüp, Tepeköy samanlısının yakın çevrelerde daha düşük rakımlı yerlerdeki diğer samanlı zeytinlerinden farklı olduğunu söylüyorlar.

Bu arada, nihayet samanlı zeytinlerimden yaptığım siyah salamuralarım oldu. 5 haftalık doğal fermantasyondan sonra partiler halinde salamuradan çıkartmaya başladım. 2 gün kadar rengini toplaması için selelerde havalandırıyorum. Bu zeytinin 5 haftalık salamuradan sonra mükemmel bir sofralık haline gelmesi ilginçtir ama okuduğum hiç bir literatüre uymuyor. Az tuzlu, hiç acısı yok, çok hoş bir aroması ve çok güzel bir lezzeti var.

Bir kaç gün içinde meyvelitepe'de bu zeytinin yapılma aşamalarını detaylı olarak yazacağım. Ağaç ve zeytin dostu arkadaşların mutlaka tatması lazım diye düşünüyorum. Bu yüzden, istediğini belirten ilk 15 arkadaşa, vakumlanmış yarımşar kiloluk paketlerde hiç bir ücret talep etmeden göndermeye karar verdik. İsteyen arkadaş sadece kargo ücretini ödesin yeter. Tek beklentim, zeytinleri tatdıktan sonra düşüncelerini paylaşmaları..

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-01-2008, 14:27   #85
Ağaç Dostu
 
uzman16's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-10-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 1,578
Galeri: 119
Eh bu teklife hayır diyemeyeceğim. Zeytin yapma heveslisi olarak ilk talip ben olayım.

uzman16 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-01-2008, 18:57   #86
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Sayın uzman16, sizi ilk sıraya yazdık..

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-01-2008, 10:14   #87
Ağaç Dostu
 
nazlı06's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-05-2007
Şehir: Tire
Mesajlar: 1,489
sayın meyveli tepe 2.ci sıraya beni yazabilirmisiniz?

nazlı06 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-01-2008, 10:15   #88
Ağaç Dostu
 
nazlı06's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-05-2007
Şehir: Tire
Mesajlar: 1,489
Zeytin bulur bulmaz sizin yöntemi ilk fırsatta denemek istiyorum.

nazlı06 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-01-2008, 11:07   #89
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Sayın nazlı06 ikinci sıradasınız..

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-01-2008, 23:01   #90
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Zeytin zamanı bazı arkadaşlar kendi zeytinlerini kendi yapsa da sanırım herkes bütün yıl kendi imal ettiği zeytinleri yemiyordur. Gerek kendi deneyimlerimden, gerek çeşitli yerlerde okuduğum haberlerden yola çıkarak vermek istediğim bir bilgi var.
Dalından siyah, ya da siyaha yakın bir renkte toplanan zeytin salamuraya girdikten sonra rengi açılır. Açık kahverengi veya yeşilin tonlarında bir renk alır. 4.5 ph derecesinde meydana gelen fermantasyonun doğal bir sonucudur bu. Fermantasyonu tamamlanan zeytinler salamuradan çıkarıldığında bu renktedir (örneklerini yayınlayacağım). Doğal olan, bu zeytinin birkaç gün havalandırılmasıdır. Hava ile temas sonucunda zeytinlerin rengi koyulaşır. Siyaha yakın koyu kahverengi veya çok koyu yeşil olur. Çok azı tam siyah veya yakın bir renge gelir.
Epeydir para ile zeytin almıyorum. En son markete gittiğimde zeytin reyonunu inceledim. Hepsi fabrikadan çıkmış gibi kömür karası. Sele zeytini dışında bu mümkün değil. Boyanmadıkça tabii. Bu konuda Tükoder dehşet verici bir uyarıda bulunmuş. Burada sözü edilen boyalar cana kast cinsinden. Biraz iyimser olup bazı zeytin tüccarlarının izin verilen gıda boyaları kullandığını düşünmek bile yeterince rahatlatıcı gelmedi bana. Niye boyalı zeytin yesin ki insanlar ?

Not: Usulüne uygun yapılan sele zeytini yapım esnasında zaten uzun süre hava ile temas ettiği için kömür gibi siyah oluyor. Boyanmasına gerek kalmıyor yani. Marketten zeytin alan arkadaşlara boya açısından sele zeytinini tavsiye etmek yerinde olur sanırım.

SAHIRE beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:54.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024