View Single Post
Eski 06-12-2009, 10:29   #305
hosseda
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
tatlandırmada değişik bir usül.

Merhabalar,

Diyelimki 10 kg zeytin var ve bunu tatlandıracağız. Tatlanan zeytini de uzun sürede tüketeceğiz ama ilk zamanki hali ile (sertiği ile) muhafaza edebilelim istemekteyiz.

Zeytinleri hiç bir muameleye tabi tutmadan kaba koyuyoruz ve kabı ağzına kadar suyla doldurup bir kenara kaldırıyoruz. Zeytinlerin varsa saplarını ayıklamamak tercih edilmekte.

Bir hafta kadar sonra, üç beş günlük tüketimimiz kadar zeytini kaptan çıkarıyor ve bunları diliyoruz. Dilinmiş bu zeytinleri gene başka bir kaba alıp, suyla dolduruyoruz ve bir kaç gün suyu değiştirmek sureti ile yenecek hale gelinceye kadar tatlandırma işlemini yapıyoruz. Ana kaptaki zeytinler hep aynı suda bekleyecek sırası gelip alınıncaya kadar.
Ana kabın suyuna az miktarda tuz atanda var atmayanda, her iki şekilde de zeytin sertliğini muhafaza etmekte imiş.

Bayram tatilinde öğrendiğim bu usulü zeytin bulursam deneyeceğim ama belki sizlerden deneyen olur daha önce.

Hoşçakalınız.

hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön