01-01-2007, 12:57 | #1 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Arkadaşlar yeni yılınızı ve bayramınızı kutlar, sağlıklı başarılı bir yıl geçirmenizi dilerim.Ben bayram dolayısıyla memlekete geldim. Annemden boza tarifini aldım. İlk defa deneyenlenler için özellikle azaltılmış ölçüdür. Boza 1 bardak bulgur 10 bardak su 1 tatlı kaşığı kuru maya arzuya göre şeker üzeri için tarçın leblebi Bulgur yıkanıp 10 bardak su ile iyice pişirilir.Çok iyi pişmesi gerekiyor. sonra önce kevgirden sonra tel süzgeçten süzülür. Ilıklaşıncaya kadar beklenir. ılık suda eritilmiş maya katılıp karıştırılır. Ilık bir yerde üzeri örtülerek mayalandırılır. Bu süre bulgurun kabardığını görene kadardır . (Sıcak ortamda daha çabuk oluyor mayalanma) Daha sonra arzu ettiğimiz kadar toz şekeri katıp karıştıralım. Yapımı kolay olan bu bozanın çabuk tüketilmesi gerekiyor buzdolabında birkaç gün saklanabilir .Ama dışarıda kalırsa ekşir,bozulur.Üzerine malum tarçın ve içine leblebi çok yakışır. Afiyet olsun |
01-01-2007, 13:56 | #2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
|
Sevgili HHatice memlekette olman ne güzel. Boza tarifini yöresel yemekler,tatlılar,reçeller,mezeler bölümünde tekrar tarif edebilirmisin? Sevdiklerinle güzel bir bayram ve sağlıklı mutlu bir yıl geçirmeni dilerim. |
01-01-2007, 16:26 | #4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-10-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 937
|
Hatice hanım ne güzel tarif etmişsiniz;okurken çok kolayca yapılabilir kanısını veriyor.İnsan hemen denemek istiyor.Çok teşekkürler. |
01-01-2007, 18:55 | #5 |
agaclar.net
|
Aynen İşim yoktu, denedim. Üstelik bozayı da sevmem Başarılı olursa, birazı oğluma, birazı yan komşunun çocuklarına... |
01-01-2007, 19:09 | #6 |
agaclar.net
|
Bozacının şahidi şıracı Böyle miydi bu atasözü? |
02-01-2007, 08:37 | #8 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-10-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 937
|
Boza yapmak için erkenden uyandım ;bugün kü misafirlerim çok şanslı çünkü onlara kendi ellerimle yapmış olduğum bozayı ikram edeceğim diye hayal kuruyordum ama tadına bir baktım ,benim boza hiç Akman'ın bozasına benzememiş.Bu işin kesin bir püf noktası var diye kendime savunma mekanizması kurdum . |
02-01-2007, 09:32 | #10 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-10-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 937
|
Teşekkürler , artık bu bozayı 3 gün saklayacağım acaba saklarken arasıra kapağını açmalı mıyım ?Aklıma şurdan geldi ; çok eskilerde annem yoğurt yapardı , birkaç saat sonra kapağını açardı , kapağa buharlaşan sular yoğurdun kıvamını bozuyormuş.Ayrıca sessiz bir yere koyardı |
02-01-2007, 10:51 | #11 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
|
Sevgili Malina şıracı lazımmı ? Ödemişte Birgide yazın en keyifli içeceklerdendir. Varmı Şıra tarifi bilen? ) |
02-01-2007, 11:02 | #12 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
bulgur, şeker, su, düdüklüde kaynatıp robottan çekerim, içine maya olarak hazır boza koyarım.. en az üç dört gün beklemesi gerekir. yoğurt gibi, ılık kalması için sararım kabı iyice. ekşileşince buzdolabına almak daha iyi oluyor,durdukça orda da ekşiliği artmaya devam ediyor. |
02-01-2007, 11:07 | #13 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-10-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 937
|
Memet Bey senin tarifini de yarın sabah deneyeceğim. |
02-01-2007, 11:12 | #15 |
agaclar.net
|
İnternette araştırdım. Osmanlı döneminde, içki yasağı olduğu zamanlarda, meyhane yerine yüzlerce bozacı açılmış Malum bozada, az da olsa alkol var. 2-4 arası mı ne... O dönemde atasözü şöyleymiş: Meyhanecinin şahidi bozacı Şıra, şarabın ön hali olduğu için, anlam pek farketmiş sayılmıyor |
02-01-2007, 11:19 | #16 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-10-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 937
|
Alıntı:
|
|
04-01-2007, 14:45 | #17 |
Ağaç Dostu
|
Neden bilmem hiç kimse doğru dürüst yemek tarifi vermez.Bir sitede yayınlanır. Aynı tarifi ufak değişiklerle diğer siteler kopyalayıp yayınlar.Sözüm bu sitede tarif yazan arkadaşlara diğil.Onlar bildiklerini yazıyor.Yeni dostlukların geliştiği bu güzel siteye kendi denemelerimi ve doğru tarifleri paylaşmak isterim. Bozaya gelince: a-3 bardak bulgur yerıne sert irmik. b-2,5 bardak şeker c-5 bardak su Kaynatıp blenderden çekin.Su miktarını kıvamına göre ayarlayın.Çelik tencerede olması iyidir. Mayalanmıya bırakın her gün kontrol edin.boza tadında buzdolabına koyun.Mayalanma zamanı bulunduğu ortama bağlıdır.Artık sitedeki arkadaşlar denesinler Darı,Mısır.Taneli hububatın her türünden boza yapılır.Ben deneyemedim.Maya kullanmayın.Kendi kendine mayalanacaktır.Gut hasztaları dikkat etsin Düzenleyen bonsade : 07-02-2007 saat 08:12 |
27-01-2007, 10:20 | #19 |
Ağaç Dostu
|
Bozanın üstüne tarçınla birlikte toz zencefil de çok yakışır, salepte olduğu gibi. Benim annem de rahmetli, bozayı bulgurdan yapar fakat şekerini daha sonra karıştırırdı. Büyük bir tencereye akşamdan su ve bulguru koyar(Asıl boza, akdarıdan olur)sobanın üstüne yerleştirirdi. Sabaha kadar sobanın sıcağıyla bulgur iyice pişer sabah da onu kevgirden geçirir(O zaman blender de ne ola ki) kabuklarını posasını ayırır, süzülmüş olanın içine ya biraz ekmek ya da birkaç nohut koyardı(Maya niyetine). Sonra sobanın arkasında mayalanmaya bırakırdı, kıvamına gelince şekerini karıştırırdı. ... Geçmiş zaman olur ki hayali cihan değer. |
01-04-2007, 20:04 | #20 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: gümülcine
Mesajlar: 19
|
bir bozacının imalathanesinin bir bölümünü tadilat yapmıstım.orda bozayı darı ve mısır unu karışımını kaynatarak sonra elekten geçirerek plastik kapaklı bidonlara dolduruyordu yani konsantre ve o bidonlardan satışa sunacağı zaman sekerini ve inceltmesini yapıyordu kendisine sekeri neden karıstırmadıgını sordugumda sekeri katıldıgında cabuk eksimeye basladıgını söylemişti |
20-03-2010, 14:33 | #21 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-10-2008
Şehir: Silivri / İstanbul
Mesajlar: 114
|
Bozacının şahidi Şıracı mı?
Eskiden boza öyle her yerde satılmazdı. Boza, bozacı dükkanlarında satılırdı. Boza içmek için oralara gidilir, ya orada içilir, ya da cam şişelerde alınır, evlere götürülürdü.Diğer bir seçenek de geceleri sokakları dolaşan seyyar bozacılardan almaktı. Bozacı dükkanlarında bozadan başka birşey satılmazdı. Bozanızı leblebi ile içecekseniz genellikle yakındaki bir kuruyemişçiden leblebinizi alır öyle giderdiniz. Boza sadece kışın tüketilen bir içecek olduğundan, bozacı dükkanları yazın boza satmazlardı. Peki boş mu dururlardı? Hayır! Yazın da şıra satarlardı. Yani aslında büyük oranda bozacılar aynı zamanda şıracı idiler. Şıranın yanında limonata ve başka şerbet çeşitleri de görülürdü. Yetmişli yıllarda hala İstanbulun bir çok semtinde bozacı dükkanları vardı. Seksenlerde hala varmıydı pek hatırlamıyorum. Sanırım İstanbul'da şu anda bir tek Vefa Bozacısının geleneklere uygun şekilde sadece boza sattığından söz edilebilir. Hala satıyorlar mı bilmiyorum fakat yakın zamana kadar yazları da şıra satmaya devam ediyorlardı. Bir de, sokaklarda dolaşan bozacılar, bozalarını "ekşi boza" diye bağırarak satarlardı. Bozacı dükkanlarında hatırladığım ise iki ayrı kapta ekşi ve tatlı bozanın ayrı ayrı satıldığı idi. Şimdi artık kimse ekşi boza satmıyor. |
17-12-2011, 13:23 | #22 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 17-12-2011
Şehir: kahramanmaraş
Mesajlar: 1
|
güzel bir tarif en kısa zamanda denemek gerekiyor. |
17-12-2014, 07:50 | #24 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 17-12-2014
Şehir: KÜTAHYA
Mesajlar: 1
|
Başarısız deneme
Merhaba.dün ilk defa boza yapmaya karar verdim ama malesef başaramadım.bulguru kaynattım.blender dan geçirdim.süzsüm.soğumasını bekledim.kuru mayayla hazırladığım mayayı içine kattım.bir saat kadar sonra boza mayalanmıştı fıkır fıkır olmuştu.değilki 2-3 gün bekleteyim.acaba beklemelimi daha diye düşündüm sabaha kadar beklettim ama malesef. Hiç maya koymadan yapan varmı.süzdükten sonra balkona koymadım mutfakta soğumasını bekledim galiba ortam sıcakdı bilemiyorum.soğuga balkona mı koymalıyım acaba.aranızda bilen varsa ve cevaplarsa sevinirim.teşekkürler |
03-04-2015, 09:05 | #25 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 14-11-2014
Şehir: malatya
Mesajlar: 3
|
ya tencere çok sıcakken mayayı attınız, ya ortam çok sıcaktı(kalorifer üzerine koyduysanız eğer örneğin) ya da mayayı çok attınız,(büyük bir tencereye bir çay kaşığı maya yeter) |
|
|