Arkadaşlar yeni yılınızı ve bayramınızı kutlar, sağlıklı başarılı bir yıl geçirmenizi dilerim.Ben bayram dolayısıyla memlekete geldim. Annemden boza tarifini aldım.
İlk defa deneyenlenler için özellikle azaltılmış ölçüdür.
Boza
1 bardak bulgur
10 bardak su
1 tatlı kaşığı kuru maya
arzuya göre şeker
üzeri için tarçın leblebi
Bulgur yıkanıp 10 bardak su ile iyice pişirilir.Çok iyi pişmesi gerekiyor.
sonra önce kevgirden sonra tel süzgeçten süzülür.
Ilıklaşıncaya kadar beklenir. ılık suda eritilmiş maya katılıp karıştırılır. Ilık bir yerde üzeri örtülerek mayalandırılır. Bu süre bulgurun kabardığını görene kadardır . (Sıcak ortamda daha çabuk oluyor mayalanma)
Daha sonra arzu ettiğimiz kadar toz şekeri katıp karıştıralım.
Yapımı kolay olan bu bozanın çabuk tüketilmesi gerekiyor buzdolabında birkaç gün saklanabilir .Ama dışarıda kalırsa ekşir,bozulur.Üzerine malum tarçın ve içine leblebi çok yakışır.
Afiyet olsun
|