agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Aperitifler, Çorbalar, Salatalar, Soslar > İçecekler
(https)




Reklam


Beğeni Düzeni5Beğeniler
  • 1 Gönderen memet
  • 1 Gönderen malina
  • 1 Gönderen ertugrula
  • 1 Gönderen NEYA
  • 1 Gönderen clear-eyed

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 01-01-2007, 13:57   #1
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
Hhatice's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-12-2006
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 2,876
Galeri: 2
Arkadaşlar yeni yılınızı ve bayramınızı kutlar, sağlıklı başarılı bir yıl geçirmenizi dilerim.Ben bayram dolayısıyla memlekete geldim. Annemden boza tarifini aldım.

İlk defa deneyenlenler için özellikle azaltılmış ölçüdür.

Boza

1 bardak bulgur
10 bardak su
1 tatlı kaşığı kuru maya
arzuya göre şeker
üzeri için tarçın leblebi

Bulgur yıkanıp 10 bardak su ile iyice pişirilir.Çok iyi pişmesi gerekiyor.
sonra önce kevgirden sonra tel süzgeçten süzülür.

Ilıklaşıncaya kadar beklenir. ılık suda eritilmiş maya katılıp karıştırılır. Ilık bir yerde üzeri örtülerek mayalandırılır. Bu süre bulgurun kabardığını görene kadardır . (Sıcak ortamda daha çabuk oluyor mayalanma)

Daha sonra arzu ettiğimiz kadar toz şekeri katıp karıştıralım.

Yapımı kolay olan bu bozanın çabuk tüketilmesi gerekiyor buzdolabında birkaç gün saklanabilir .Ama dışarıda kalırsa ekşir,bozulur.Üzerine malum tarçın ve içine leblebi çok yakışır.

Afiyet olsun

 
Hhatice Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-01-2007, 14:56   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,593
Sevgili HHatice memlekette olman ne güzel. Boza tarifini yöresel yemekler,tatlılar,reçeller,mezeler bölümünde tekrar tarif edebilirmisin? Sevdiklerinle güzel bir bayram ve sağlıklı mutlu bir yıl geçirmeni dilerim.

Mahmut Leventoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-01-2007, 16:31   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,933
Galeri: 29
Teşekkürler Hhatice Hanım. İlk fırsatta yapmayı deneyeceğim.

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-01-2007, 17:26   #4
Ela
Ağaç Dostu
 
Ela's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-10-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 937
Hatice hanım ne güzel tarif etmişsiniz;okurken çok kolayca yapılabilir kanısını veriyor.İnsan hemen denemek istiyor.Çok teşekkürler.

Ela Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-01-2007, 19:55   #5
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,493
Galeri: 90
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi zerrin uslu Mesajı Göster
İnsan hemen denemek istiyor.
Aynen

İşim yoktu, denedim. Üstelik bozayı da sevmem
Başarılı olursa, birazı oğluma, birazı yan komşunun çocuklarına...

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-01-2007, 20:09   #6
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,493
Galeri: 90
Bozacının şahidi şıracı

Böyle miydi bu atasözü?

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-01-2007, 23:38   #7
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,732
Galeri: 99
Aynen öyleydi Malina

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-01-2007, 09:37   #8
Ela
Ağaç Dostu
 
Ela's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-10-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 937
Boza yapmak için erkenden uyandım ;bugün kü misafirlerim çok şanslı çünkü onlara kendi ellerimle yapmış olduğum bozayı ikram edeceğim diye hayal kuruyordum ama tadına bir baktım ,benim boza hiç Akman'ın bozasına benzememiş.Bu işin kesin bir püf noktası var diye kendime savunma mekanizması kurdum .

Ela Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-01-2007, 10:19   #9
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,933
Galeri: 29
Galiba 18-22 derece sıcaklıktaki bir yerde 3 gün beklemesi gerekiyor. Üzeri göz göz olana dek. Böylece mayalanma gerçekleşsin, ekşisin.
Bugün bende bulgur alacağım, deneyeceğim.

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-01-2007, 10:32   #10
Ela
Ağaç Dostu
 
Ela's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-10-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 937
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Todor Mesajı Göster
Galiba 18-22 derece sıcaklıktaki bir yerde 3 gün beklemesi gerekiyor. Üzeri göz göz olana dek. Böylece mayalanma gerçekleşsin, ekşisin.
Bugün bende bulgur alacağım, deneyeceğim.
Teşekkürler , artık bu bozayı 3 gün saklayacağım acaba saklarken arasıra kapağını açmalı mıyım ?Aklıma şurdan geldi ; çok eskilerde annem yoğurt yapardı , birkaç saat sonra kapağını açardı , kapağa buharlaşan sular yoğurdun kıvamını bozuyormuş.Ayrıca sessiz bir yere koyardı

Ela Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-01-2007, 11:51   #11
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,593
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina Mesajı Göster
Bozacının şahidi şıracı

Böyle miydi bu atasözü?
Sevgili Malina şıracı lazımmı ? Ödemişte Birgide yazın en keyifli içeceklerdendir.
Varmı Şıra tarifi bilen? )

Mahmut Leventoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-01-2007, 12:02   #12
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
bulgur, şeker, su, düdüklüde kaynatıp robottan çekerim,
içine maya olarak hazır boza koyarım.. en az üç dört gün beklemesi gerekir.
yoğurt gibi, ılık kalması için sararım kabı iyice. ekşileşince buzdolabına almak daha iyi oluyor,durdukça orda da ekşiliği artmaya devam ediyor.

hira beğendi.
memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-01-2007, 12:07   #13
Ela
Ağaç Dostu
 
Ela's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-10-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 937
Memet Bey senin tarifini de yarın sabah deneyeceğim.

Ela Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-01-2007, 12:07   #14
Ağaçsever
 
ortanca's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2006
Şehir: dallas texas
Mesajlar: 62
Galeri: 6
şıra cıvık pekmeze deniliyordu yanılmıyorsam?

ortanca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-01-2007, 12:12   #15
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,493
Galeri: 90
İnternette araştırdım. Osmanlı döneminde, içki yasağı olduğu zamanlarda, meyhane yerine yüzlerce bozacı açılmış

Malum bozada, az da olsa alkol var. 2-4 arası mı ne...

O dönemde atasözü şöyleymiş: Meyhanecinin şahidi bozacı
Şıra, şarabın ön hali olduğu için, anlam pek farketmiş sayılmıyor

akçabardak beğendi.
malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-01-2007, 12:19   #16
Ela
Ağaç Dostu
 
Ela's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-10-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 937
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina Mesajı Göster
İnternette araştırdım. Osmanlı döneminde, içki yasağı olduğu zamanlarda, meyhane yerine yüzlerce bozacı açılmış

Malum bozada, az da olsa alkol var. 2-4 arası mı ne...

O dönemde atasözü şöyleymiş: Meyhanecinin şahidi bozacı
Şıra, şarabın ön hali olduğu için, anlam pek farketmiş sayılmıyor
Demek ki ben bilmeden sürekli az miktarda alkol almış oluyordum ve birkaç gün boza içmesem özlüyordum.Bağımlı olmuş olabilirim

Ela Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2007, 15:45   #17
Ağaç Dostu
 
bonsade's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-10-2006
Şehir: antalya
Mesajlar: 998
Galeri: 16
Neden bilmem hiç kimse doğru dürüst yemek tarifi vermez.Bir sitede yayınlanır. Aynı tarifi ufak değişiklerle diğer siteler kopyalayıp yayınlar.Sözüm bu sitede tarif yazan arkadaşlara diğil.Onlar bildiklerini yazıyor.Yeni dostlukların geliştiği bu güzel siteye kendi denemelerimi ve doğru tarifleri paylaşmak isterim.

Bozaya gelince:
a-3 bardak bulgur yerıne sert irmik.
b-2,5 bardak şeker
c-5 bardak su

Kaynatıp blenderden çekin.Su miktarını kıvamına göre ayarlayın.Çelik tencerede olması iyidir.

Mayalanmıya bırakın her gün kontrol edin.boza tadında buzdolabına koyun.Mayalanma zamanı bulunduğu ortama bağlıdır.Artık sitedeki arkadaşlar denesinler

Darı,Mısır.Taneli hububatın her türünden boza yapılır.Ben deneyemedim.Maya kullanmayın.Kendi kendine mayalanacaktır.Gut hasztaları dikkat etsin


Düzenleyen bonsade : 07-02-2007 saat 09:12
bonsade Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-01-2007, 12:19   #18
Ağaç Dostu
 
eskimo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-06-2005
Şehir: Didim
Mesajlar: 740
Galeri: 24
3 ay önce plastik bir bidonda mayalık boza bırakmıştım,
dün çöpe atmak için baktım ki! bidon balon gibi şişmiş, patlayacak,bidonda boza cumhuriyeti kurulmuş)
Boza canlı değilmi?

eskimo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-01-2007, 11:20   #19
Ağaç Dostu
 
Balıkcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-01-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,227
Galeri: 15
Bozanın üstüne tarçınla birlikte toz zencefil de çok yakışır, salepte olduğu gibi.
Benim annem de rahmetli, bozayı bulgurdan yapar fakat şekerini daha sonra karıştırırdı.
Büyük bir tencereye akşamdan su ve bulguru koyar(Asıl boza, akdarıdan olur)sobanın üstüne yerleştirirdi.
Sabaha kadar sobanın sıcağıyla bulgur iyice pişer sabah da onu kevgirden geçirir(O zaman blender de ne ola ki) kabuklarını posasını ayırır, süzülmüş olanın içine ya biraz ekmek ya da birkaç nohut koyardı(Maya niyetine).
Sonra sobanın arkasında mayalanmaya bırakırdı, kıvamına gelince şekerini karıştırırdı.
...
Geçmiş zaman olur ki hayali cihan değer.

Balıkcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-04-2007, 21:04   #20
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: gümülcine
Mesajlar: 19
bir bozacının imalathanesinin bir bölümünü tadilat yapmıstım.orda bozayı darı ve mısır unu karışımını kaynatarak sonra elekten geçirerek plastik kapaklı bidonlara dolduruyordu yani konsantre ve o bidonlardan satışa sunacağı zaman sekerini ve inceltmesini yapıyordu kendisine sekeri neden karıstırmadıgını sordugumda sekeri katıldıgında cabuk eksimeye basladıgını söylemişti

zemlek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-03-2010, 15:33   #21
Ağaç Dostu
 
ertugrula's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-10-2008
Şehir: Silivri / İstanbul
Mesajlar: 114
Bozacının şahidi Şıracı mı?

Eskiden boza öyle her yerde satılmazdı. Boza, bozacı dükkanlarında satılırdı. Boza içmek için oralara gidilir, ya orada içilir, ya da cam şişelerde alınır, evlere götürülürdü.Diğer bir seçenek de geceleri sokakları dolaşan seyyar bozacılardan almaktı. Bozacı dükkanlarında bozadan başka birşey satılmazdı. Bozanızı leblebi ile içecekseniz genellikle yakındaki bir kuruyemişçiden leblebinizi alır öyle giderdiniz. Boza sadece kışın tüketilen bir içecek olduğundan, bozacı dükkanları yazın boza satmazlardı. Peki boş mu dururlardı? Hayır! Yazın da şıra satarlardı. Yani aslında büyük oranda bozacılar aynı zamanda şıracı idiler. Şıranın yanında limonata ve başka şerbet çeşitleri de görülürdü.

Yetmişli yıllarda hala İstanbulun bir çok semtinde bozacı dükkanları vardı. Seksenlerde hala varmıydı pek hatırlamıyorum. Sanırım İstanbul'da şu anda bir tek Vefa Bozacısının geleneklere uygun şekilde sadece boza sattığından söz edilebilir. Hala satıyorlar mı bilmiyorum fakat yakın zamana kadar yazları da şıra satmaya devam ediyorlardı.

Bir de, sokaklarda dolaşan bozacılar, bozalarını "ekşi boza" diye bağırarak satarlardı. Bozacı dükkanlarında hatırladığım ise iki ayrı kapta ekşi ve tatlı bozanın ayrı ayrı satıldığı idi. Şimdi artık kimse ekşi boza satmıyor.

Ozlem A beğendi.
ertugrula Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-12-2011, 14:23   #22
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 17-12-2011
Şehir: kahramanmaraş
Mesajlar: 1
güzel bir tarif en kısa zamanda denemek gerekiyor.

nosenerji Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-12-2011, 14:47   #23
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
İzmir'de bir bozacı var. Bozanın konduğu mermer kaba soğutucu bir sistem eklemiş yazın da boza satıyordu.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-12-2014, 08:50   #24
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 17-12-2014
Şehir: KÜTAHYA
Mesajlar: 1
Başarısız deneme

Merhaba.dün ilk defa boza yapmaya karar verdim ama malesef başaramadım.bulguru kaynattım.blender dan geçirdim.süzsüm.soğumasını bekledim.kuru mayayla hazırladığım mayayı içine kattım.bir saat kadar sonra boza mayalanmıştı fıkır fıkır olmuştu.değilki 2-3 gün bekleteyim.acaba beklemelimi daha diye düşündüm sabaha kadar beklettim ama malesef.
Hiç maya koymadan yapan varmı.süzdükten sonra balkona koymadım mutfakta soğumasını bekledim galiba ortam sıcakdı bilemiyorum.soğuga balkona mı koymalıyım acaba.aranızda bilen varsa ve cevaplarsa sevinirim.teşekkürler

pria beğendi.
NEYA Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-04-2015, 10:05   #25
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 14-11-2014
Şehir: malatya
Mesajlar: 3
ya tencere çok sıcakken mayayı attınız, ya ortam çok sıcaktı(kalorifer üzerine koyduysanız eğer örneğin) ya da mayayı çok attınız,(büyük bir tencereye bir çay kaşığı maya yeter)

Ozlem A beğendi.
clear-eyed Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:39.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2018