agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Aperitifler, Çorbalar, Salatalar, Soslar > İçecekler
(https)




Beğeni Düzeni13Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 15-08-2006, 16:46   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 09-08-2006
Mesajlar: 28
GÜL YAPRAKLARI İLE ŞERBET

GÜL YAPRAKLARİ İLE ŞERBET :
Sevgili babamın tarifi taze gül yapraklarını aliyoruz ve yıkıyoruz sonra bir kavanoza iyice dolduruyoruz ve biraz su ekliyoruz kavanozun azını iyice kapatiyoruz. Güneş gören bir yerde 3 ya da 4 gün kadar bırakıyoruz ve kavanozumuzu açıyoruz bir sürahinin yarısına gelecek sekilde veya bardağa bosaltiyoruz ve diğer yarısına su ekleyip şeker ile karıştırıp içiyoruz çok güzel tadı vardır basta beğenmezsiniz ama azınız hemen alışır ve çok seversiniz şimdiden afiyet olsun


Düzenleyen backyard : 15-08-2006 saat 21:00
zeybatsu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-08-2006, 17:36   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Galeri: 29
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi zeybatsu
...Güneş gören bir yerde 3 **** 4 kadar bırakıyoruz ve kavanozumuzu açıyoruz ...
3 - 4 birim nedir Sn. Zeybatsu? Saat, gün, ay?

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-08-2006, 19:54   #3
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 09-08-2006
Mesajlar: 28
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Todor
3 - 4 birim nedir Sn. Zeybatsu? Saat, gün, ay?
ya abi onu yazmayı unuttum gün o 3 - 4 gün deneyecek misin ?

zeybatsu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-08-2006, 21:01   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 25-07-2004
Şehir: Adana
Mesajlar: 3,563
Galeri: 270
gereken düzeltmeyi yaptım
insanlar tarif sonrasındaki yazışmaları okumayabilirler

backyard Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-08-2006, 23:34   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Galeri: 29
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi zeybatsu
ya abi onu yazmayı unuttum gün o 3 **** 4 gün deneyecekmisin ?
deneyeceğim. Eğer her gülle oluyosa hemen yapacağım.Çok sevdiğim kokulu bir gülüm var. İçmesi ayrı bir keyif olacak.

Bu arada ben bu sayfaya pastırma ve sucuk tarifi yazmamış mıydım? Yazmamışım demek

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2006, 17:57   #6
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Serinleten içecekler, Şerbetler

Sadece su içmekle olmuyor
Maydanoz ve naneli iki içecek tarifi yazayım.

Tek bardaklık içecek için :

6-7 dal maydanoz ya da nane
1 büyük bardak soğuk su
Yarım limon suyu
Çay kaşı ucuyla çok az tuz

Bitkileri parçalayıcıya koyun, üzerine yarım bardak su ekleyerek parçalayın
Süzgeçten süzün ve bu suyu bardakta kalan suyun üzerine ekleyin. Çok az tuz ilave edin. (mutlaka olmalı çünkü ekşi tadı belirginleştiriyor. Ama var ile yok arasında


1 Sürahi için:
Ölçüleri yukarıdakine bakarak çoğaltın. 2 limon ve bir demet maydonaz ya da nane kullanabilirsiniz.

Benim favorim maydonozlu olanı...

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2006, 20:53   #7
Ağaç Dostu
 
Vildan Sönmez's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-08-2005
Şehir: K.çekmece
Mesajlar: 5,186
Galeri: 1126
Otlu Ayran
Malina'nın serinletici tarifini parçalayıcıdan geçirdiğiniz nane ve dereotunu (süzmeden), ayrana katarak da deneyebilirsiniz.Bir halka limon ve birkaç buzla görünüşü de çok hoş bir içecek oluyor.

Vildan Sönmez Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2006, 21:11   #8
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
şuruplar konusunda bildikleriniz varmı.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-08-2006, 00:53   #9
Ağaç Dostu
 
Vildan Sönmez's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-08-2005
Şehir: K.çekmece
Mesajlar: 5,186
Galeri: 1126
Gelincik şurubu

Mevsimi değil ama anımsamak adına gelincik şurubu diyorum ben.

Eskiden İstanbulda kırlar ve bahçeler daha çokken gelincik yapraklarını toplar uçlarındaki siyahlıkları ayıkladıktan sonra şeffaf şiselere suyla birlkte 1/3 gibi bu yaprakları koyardık. Biraz limon tuzu ilave ettikten sonra ağzını kapattığımız şişeleri cam kenarlarına güneşe sıralardık. Birkaç gün içinde yapraklar kırmızı rengini suya bırakınca süzüp şeker ilave ederek içerdik.

Gelincik şurubunun tadı hafif buruk olur.Ama terlemiş bardakta buz gibi, kıpkırmızı göz zevknize ve ağız tadınıza hitabeder.


Düzenleyen malina : 27-09-2006 saat 18:03 Neden: başlık
Vildan Sönmez Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-08-2006, 11:17   #10
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 25-07-2004
Şehir: Adana
Mesajlar: 3,563
Galeri: 270
Aşlama
meyan kökünden yapılan burada yazın yaygın olan bir içecek

sokaklarda, aşlamacıların sırtlarında taşıdıkları güğümlerle servis yaptıklarını görebilirsiniz

tarifi çok zor değil sanırım
meyan kökünü alıp suda bekleteceksiniz
daha sonra da süzeceksiniz

en azından ben böyle biliyorum


Düzenleyen malina : 27-09-2006 saat 18:04 Neden: başlık
backyard Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-08-2006, 11:47   #11
Ağaç Dostu
 
Oğuz Sağlam's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 267
2-3 yıl önce bir TV programında izleyerek denediğim bir içecek;
Yıkanmış temiz karpuz kabuklarını meyve sıkıcıdan (havuç suyu vs çıkaran tipte) geçiriyorsunuz, süzüyorsunuz ve içiyorsunuz. Çok faydalı olduğundan sözetmişti ama bir kez tattıktan sonra faydaları uzak kalsın dediğimi hatırlıyorum.

Saygılar,

Oğuz Sağlam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-08-2006, 12:37   #12
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
bunları okuyunca sübye aklıma geldi.
nasıl yapıldığını bilmiyorum. Eskiden izmir de yaygın olan bir içecekmiş.
Kavun çekirdeklerinden yapılıyor. buz içinde tutuluyor.izmirde bir tek yerde bir iki kişi tarafından el arabalarında satılıyor.
çok hoş bir içecek olmasına rağmen nesli tükenmek üzere sanırım.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-08-2006, 12:58   #13
Ağaç Dostu
 
Humeyra's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-11-2005
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 168
Galeri: 78
Şimdi kızılcık şurubu hazırlamanın tam zamanı:

İstenilen miktarda olgun kızılcık güzelce ezilir ve tel süzgeçten geçirilir. Çıkan pürenin miktarı kadar toz şeker ilave edilir, karıştırılarak güzelce eritilir. Sonra genişçe bir tepsiye dökülür. Kızgın güneşte aynen salça kurutulur gibi arada bir karıştırılarak birkaç gün bekletilir. Suyunu tamamen çekip, ezme kıvamına gelince kavanozlara doldurulur ve ağzı sıkıca kapatılır. Serin ve gölge bir yerde muhafaza edilir. Kışın isteğe göre marmelat niyetine veya sulandırılarak şurup halinde tüketilir.

Tavsiye ederim, çok lezzetli oluyor. Pişirme olmadığı için taptazecik aromasını kaybetmiyor.

Humeyra Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-08-2006, 13:07   #14
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
bu güzel tarif.biryerlerde şurupların eskiden çok tüketildiği ile ilgili yazı vardı. ama sonuna bir şurup tarifi koymamışlar. nette de dikkate değer bir tarif bulamadım. kızılcık güzel .deneyeceğim.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-08-2006, 13:15   #15
Ağaç Dostu
 
hasan42's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-11-2005
Şehir: Konya
Mesajlar: 517
Galeri: 112
Kızılcık şurubu hazırlama yöntemini erik için de uygulayamaz mıyız acaba?
Babamın erik ağaçlarında oldukça fazla erik var bir şekilde değerlendirilmesi gerekir. Bu iyi bir yönteme benziyor.

hasan42 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-08-2006, 13:18   #16
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
meyvelere deneyip sonuçları burda anlatalım.benimde aklıma kayısı gelmişti

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-08-2006, 13:23   #17
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
eski evin bahçesindeki kıpkırmızı ama ekşi narı sıkıp suyunu içerdik şekerle karıştırıp..
bu aklıma şurup ne? şerbet ne ? sorusunu getirdi.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-08-2006, 13:29   #18
Ağaç Dostu
 
hasan42's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-11-2005
Şehir: Konya
Mesajlar: 517
Galeri: 112
Cahilliğimi bağışlayın ama aklıma hep takılan bir soru vardır. Biberleri kuruturken çeşitli mikroorganizmalardan dolayı oluşabilen aflotoksin ve benzeri zararlı maddeler salça, reçel veya bu tarifteki yöntemle meyveleri işlerken de oluşmaz mı?

hasan42 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-08-2006, 13:37   #19
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
ziraatçiler okuyana kadar burayı beklememiz gerekecek.
Mine hanım **** Plumbago geldiğinde soralım.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-08-2006, 15:39   #20
Ağaç Dostu
 
cengin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2006
Şehir: Zonguldak
Mesajlar: 208
Galeri: 2
Bir serinletici de benden.Pekmezi sulandırın, içine birkaç tane de buz atın. Sonra da afiyetle için.Çocuklar buna bayılıyor(rengi kolaya benzediği için kola diye tutturan çocuklara verilebilir...).

cengin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-08-2006, 03:00   #21
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 01-04-2005
Mesajlar: 517
Kola deyince aklıma eskimo geldi

Ben de kolayı kocaman bir bardağa dolduruyorum. İçine bol buz koyuyorum. Bir kaç yaprak taze naneyi hafifçe ezip bardağın içinde gezdiriyorum. Bir kaç damla limon suyu ilave edip,
bitmedi,
daha sunum var,
bardağın çevresine çekirdekleri alınmış, düzgün ve ince kesilmiş limon dilimleri koyuyorum. Bu dilimlerin çıkartılmış çekirdek boşluklarına taze nane yaprakları yerleştiryorum.

Sıcak yaz akşam üstlerinde, hele de deniz veya havuzdan çıkmışsanız, akşama hazırlanmışsanız, bronz tenin size en çok yakıştığı o saatlerde yemekten önce inanılmaz serinletici bir içecek.

cemada Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-08-2006, 17:21   #22
Ağaç Dostu
 
eskimo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-06-2005
Şehir: Didim
Mesajlar: 741
Galeri: 24
kola zararlı bir içeçektir içmeyiniz ve içirmeyiniz)

ben daha faydalı bir içeçek tarifi vereyim)

Kolay Vişne Likörü:
üç kilo vişne saplarından ayıklanıp güzelce yıkanıp büyük bir cam kavonoza konur,
üzerine silme şeker doldurulur, son olarak bir büyük votko boca edilir.
sonra bu şişe unutulur, takiiii olana kadar.
(İçime hazır hale gelmesi 3-4 ay sürebiliyormuş)
Bol köpüklü Türk kahvenizin yanında afiyetle içebilirsiniz.

eskimo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-08-2006, 18:26   #23
Ağaç Dostu
 
eskimo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-06-2005
Şehir: Didim
Mesajlar: 741
Galeri: 24
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi memet
meyvelere deneyip sonuçları burda anlatalım.benimde aklıma kayısı gelmişti
Kayısı şurubu

kayısılar şekersiz olarak tencerede pişirilip, soğuduktan sonra süzgeçten geçirerek kavanozlara doldurulur,kavanozların ağzı sıkıca kapatılıp kışın, isteğe bağlı olarak şekerli su ile sulandırılıp içilir.
Halam yapardı,çok lezzetli olur.

arapsabunu beğendi.

Düzenleyen malina : 27-09-2006 saat 18:05 Neden: başlık
eskimo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-09-2006, 14:28   #24
Ağaç Dostu
 
Oğuz Sağlam's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 267
Kaybolmuş Şerbet Kültürü

Alıntı Bilgileri
Büyükşehir Ankara
Yıl:2 Sayı: 95
6-12 Eylül 2006
Sayfa 14




Paylaşmadan
ve
yitip giden tatlara üzülmeden de yapamadım.

Saygılar,

Oğuz Sağlam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-09-2006, 16:47   #25
Yeni Üye
 
ufuksinel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 14
İstanbulda İseniz...

Evet bir kültür şerbet...Yanlış hatırlamıyorsam bir yemek dergisinde sorbenin kökeninin şerbet olduğu yazılıydı. Yanılıyor da olabilirim. İstanbulda iseniz Arnavutköyde iskelenin karşısında Melengeç diye bir yer burada koruk şerbeti ve sübye bulabilirsiniz , Hacı Bekirde Demirhindi şerbeti, Darüzziyafede Nar Şerbeti bulabilirsiniz.

ufuksinel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-09-2006, 19:05   #26
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-06-2005
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 633
Galeri: 175
Evet şerbet çok güzel bir mevzudur.
Eskiden gazozlar, kolalar yok tabii ve buzdolapları da yok.
Buz dan kaselerde ikram etmişler şerbetleri. Bu konuda yazacak
pek çok şey var. Annem karlı pekmez şerbetlerini anlata anlata
bitiremez. Alanya da karlı meyve suyunu içtiydim ama.
Oğuz bey dostum çok hoş bir mevzu açtınız
devam ederiz inşallah.

Erguvan Muhibbi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-09-2006, 11:27   #27
Ağaç Dostu
 
TigerX's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-09-2006
Şehir: Gaziantep
Mesajlar: 188
Galeri: 1
Bizim buralarda bu gelenek bir nebze olsun devam ediyor. Meyan kökünden yapılan "meyan şerbeti" Ramazan sofralarımızın vazgeçilmezi.

Sıcak yaz günleride, buz gibi içilen meyan şerbetinin damakta bıraktığı ferahlık, uzunca bir süre insanı hoş bir lezzetle baş başa bırakıyor. Şimdilerde artık eskisi gibi şerbeti sırtında satan şebetçiler çok azalmışsa da, Ramazanlarda bu gelenek tekrar gün yüzüne çıkıyor.

Ben evde meyan kökünden sürekli olarak bulundururum. Vazgeçemediğim bir tadı vardır şerbetin. Bu nedenle her zaman olmasa da arasıra bu güzel içeceği içmeye devam ediyorum.

Hem sağlık yönünden de çok faydası var. Kolanın hammaddesi olarak da zaten meyan kökü gösteriliyor. Kola içmektense, meyan şerbeti içmeyi tercih ediyorum. Renk olarak tıpatıp benzemekle birlikte, lezzet olarak bence meyan şerbeti çok daha güzel. Bunun yanında vucuda sağladığı faydalar da cabası...

Millet olarak, sonradan sofralarımıza girenve özellikle de en sinir olduğum şey olan: "Ramazanla kola reklamların artması ve sanki kola Ramzan sofralarının vazgeçilmesi gibi gösterilmesine" karşı, milli içeceklerimize sahip çıkmalıyız ve hergeçen gün bir zararı daha ortaya çıkan ve birçok ülkede yasaklanması gündemde olan koladan uzak durmalıyız...

TigerX Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-09-2006, 11:47   #28
Ağaç Dostu
 
Oğuz Sağlam's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 267
Sn. TigerX,
Bu bahsetmiş olduğunuz meyan kökü şerbeti oldukça ilgimi çekti.
Şerbetin tarifi ile ilgili bir bilgi mevcut mu?
Evde yapılabilir bir şerbet midir bu?
Saygılar,

Oğuz Sağlam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-09-2006, 11:55   #29
Ağaç Dostu
 
cello's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-09-2006
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 298
Galeri: 1
Çocukken Gelincikten yapılan bu tarzda bir içecek hatırlıyorum.
Ancak nasıl yapıldığını hatırlamıyorum. Bilen varsa söylerse sevinirim.

Saygılar,

cello Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-09-2006, 12:13   #30
Ağaç Dostu
 
Vildan Sönmez's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-08-2005
Şehir: K.çekmece
Mesajlar: 5,186
Galeri: 1126
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cello
Çocukken Gelincikten yapılan bu tarzda bir içecek hatırlıyorum.
Ancak nasıl yapıldığını hatırlamıyorum. Bilen varsa söylerse sevinirim.

Saygılar,
Serinleten içecekler bölümünde Gelincik Şurubunu bildiğim kadarı ile yazmiştım.
Şurup,şerbet çok farklı mıdır?

Vildan Sönmez Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
zencefil

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:15.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024