04-07-2008, 13:36 | #1 |
Ağaç Dostu
|
Yoğurmadan yapılan ekmek
Arman Kırım hocanın "Yoğurmadan Evde Ekmek Tarifi" ile yaptığım ekmekler.Biri kepekli undan cevizli, diğeri de normal undan zeytinli. Fotoğraflarını çekinceye kadar yarısı gitmiş ikisinin de |
04-07-2008, 15:25 | #3 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Koyu yeşil, bu tarifi Hürriyet' te yazan Arman Kırım' dan almıştım. Ayrıntılı olarak http://arama.hurriyet.com.tr/arsivnews.aspx?id=5505007 linkinde bulabilirsiniz. Saygılarımla |
07-03-2009, 11:10 | #5 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-12-2007
Şehir: İstanbul/Acıbadem
Mesajlar: 443
|
Çok güzel bir tarif,yarın sabah için hemen hazırlıklara başlayayım..Teşekkürler Malbman |
07-03-2009, 11:18 | #7 |
agaclar.net
|
İşin mantığı ile ilgili açıklamaları malbman'ın da vermiş olduğu Arman Kırım yazısında bulabilirsiniz. Sadece tarif kısmını buraya alıntıladım. Ama mantığını bilmek her zaman daha iyi sonuç almanızı sağlar Yoğrulmayan ev ekmeği Malzemeler: 3 bardak beyaz un, biraz da üzerine serpmek için; 1/4 tatlı kaşığı ’instant’ kuru maya; 1.5 tatlı kaşığı tuz; 1 bardak+1 bardağın 2/3’ü su; kepek veya mısır unu. Yapılışı: (1) Büyük bir kásede 3 bardak unu, ’instant’ kuru mayayı ve tuzu karıştırın. İçine 1 bardak+1 bardağın 2/3’ü suyu ilave edip kaşıkla biraz karıştırarak yapışkan bir hamur elde edin. Káseyi streç filmle kaplayıp, ılık bir odada 18 saat mayalanmaya bırakın. (2) Hamur, üzeri nokta nokta kabarcıklı hale gelince hazır demektir. Mutfak tezgahınızın üzerini iyice unlayın. Hamuru kaşıkla sıyırarak unlu yüzeye aktarın. Hamurun üst kısmına da biraz un serpip 3-4 defa alt-üst edin. Streç filmi gevşek olarak üzerine örtün ve 15 dakika dinlenmeye bırakın. (3) Hamurun tezgaha veya elinize yapışmasını önleyecek kadar ellerinizi unlayıp bu hamuru nazikçe hızla bir top şekline getirin. Şimdi bir bez peçetenin her tarafını bolca unlayıp hamurun katlı kısmını peçetenin üzerine gelecek şekilde hamuru peçeteye koyun. Üzerine bol un veya kepek ya da mısır unu serpin ve bir başka bez peçeteyi hamurun üzerine örtün. Yaklaşık 2 saat böylece bekletin. Bu süre sonunda hamur hacminin iki misli kabarmış olacaktır. (4) Hamur hazır olmadan yarım saat önce fırınınızı 210 derece ısıya ayarlayıp çalıştırın ve fırının içine kapaklı boş bir tencere koyun. Bu tencere dökme demir, Pyrex, Borcam, emaye veya güveç olabilir. Hamur hazır olduğunda fırında iyice ısınmış olan kabı dikkatle dışarı alın. Elinizi bez peçetenin altına sokup hamuru kaldırın ve hamuru doğrudan sıcak tencerenin içine aktarın. Ortalık biraz batabilir, ama aldırmayın; sonuç çok güzel olacak. Tencereyi bezle iki yanından tutarak biraz sallayıp hamurun yerleşmesini sağlayın. (5) Kapağını kapayıp fırında 30 dakika pişirin. Sonra, kapağı çıkarıp 15 ila 30 dakika daha, ekmek güzelce kızarana dek pişirin. Soğutma rafı üzerine aktarın. |
07-03-2009, 11:58 | #8 |
agaclar.net
|
1/4 tatlı kaşığı Yani yarım çay kaşığı.. Çok az değil mi, sen ne kadar kullandın malbman? |
09-03-2009, 13:55 | #11 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-02-2008
Şehir: ankara
Mesajlar: 113
|
Ben pazargünü üşenmedim denedim ****** yenilecek bişi oldumu işin ucunda ben dayanamıyorum ve süper oldu tarif için çok teşekkür ederim |
21-02-2010, 07:48 | #12 |
Yeni Üye
|
ekmek makinasında da mümkün
|
21-02-2010, 21:08 | #13 |
Ağaç Dostu
|
Yoğrulmayan Ekmek Yapımı: Adım Adım Uygulama Zorluk Derecesi: Oldukça Zor Ekmek Kalitesi: Eşsiz http://ekmeksanati.com/documents/yof...yan_ekmek.html İnce detayları öğrenmek isterseniz linke göz atın. |
23-02-2010, 17:58 | #14 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-11-2007
Şehir: SAKARYA
Mesajlar: 1,033
|
Ben 4-5 kere yaptım bu son verdiğiniz link faydalı olmuş sevgili denizakvaryumu teşekkürler, tavsiye ederim mayalanma süresi uzun ama koyuyorsunuz bir kenara o kendi kendine çalışıyor tavsiye ederim bende değişiklik oluyor |
24-02-2010, 02:41 | #15 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 15-02-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 61
|
bende ekmek makinası var ve güzel yapıyor ilk aldımızda hevesle hergün ekmek yaptık ama bu yoğurmadan ekmeğin aynen tarifindeki gibi yapıp bugün afiyetle yedim inanın çok lezzetli oluyor. |
24-02-2010, 09:24 | #16 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 24-02-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 49
|
Çok güzel bir konu açılmış, @malbman'a ve diğer katkıda bulunan arkadaşlara teşekkür ediyorum. Bildiğiniz gibi yoğrulmayan ekmek, Jim Lahey'in meşhur ettiği bir tarife dayanmaktadır ve tarif genel olarak standart uygulanmaya çalışılmaktadır. Şu an yöntem uygulayıcıları Lahey'in tarif uygulaması esnasında Ölçü Bardağını ağzına kadar doldurup doldurmadığı üzerine kilitlenmiş durumdadır. İfade edilen, bu kadarcık bir tarif sapmasında bile sıkıntı yaşanacağıdır. Oysa burada uygulanan tarifler tamamen taş ekmeklerinden uyarlamadır. Orijinali taş üzerinde pişmesine rağmen çok küçük değişikliklerle yoğrulmayan ekmek yöntemiyle yapılacağı gösterildiği gibi ayrıca yöntemin kendine has avantajları sebebiyle hem kabuk hem de doku yapısında ilave aromalar tarifi çok daha mükemmel kılmıştır. Bu hafta sonu istek üzerine yoğrulmayan ekmek günü idi. Tam Buğday Unlu, Arpa Unlu, Çavdar Unlu ve Yulaf Unlu yoğrulmayan ekmek yapıldı. İlk pişirilen 2 ekmek, diğer iki tanesi henüz pişirilme aşamasındayken, aşırı talep nedeniyle sıcak sıcak kesildi. Buğday, Arpa, Yulaf ve Çavdar Ekmekleri bir arada. Fırından çıkar çıkmaz sabırsızlıkla kesilen ekmekler Yoğrulmayan ekmeklere devam; Soldan sağa (öndekiler): Daktyla, Broa; (arkadakiler): Scots Baps, BallyMaloe Scots Baps kabuk ve dokusu Not: Tarif ve detaylı uygulama: http://www.ekmeksanati.com Düzenleyen soberman : 24-02-2010 saat 09:28 Neden: Yeni fotoğraf ilavesi yapıldı. |
04-04-2010, 13:57 | #18 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 24-02-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 49
|
Yoğrulmayan ekmek yapanlar ve sevenler kulübü açıldı. Yoğrulmayan ekmek yapımını bu linkten uygulamalı izleyebilirsiniz. Düzenleyen soberman : 05-04-2010 saat 09:33 Neden: Video linki ilave edildi |
02-04-2011, 12:22 | #19 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
|
Alıntı:
Isterseniz ekmek hamurunuzdan bir parça ayırır, unlar, buzdolabında dinlenmeye alırsınız. Ikinci kez bu ekmekten yapmak istediğinizde buzdolabındaki hamur renk değiştimemiş, kızarmamış, sulanmamışsa mayannız hazırdır, 18 saat beklemeden bu mayayı un ve su ile çoğaltıp kullanabilirsiniz. Eskiler ekşi mayayı bir kez bu mevsimde yaparlar her ekmekten alakoydukları hamurla tam bir yıl ekmek yaparlarmış. |
|
12-06-2011, 12:28 | #20 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-04-2011
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 345
|
Evde ekmek yapımıyla iki gündür haşır neşir oldum.Dün hızımı alamayıp ekşi mayamı hazırladım.Hızımı alamamış olmalıyım ki bir de yoğurmadan yapılan ekmeği deneyeyim dedim,hemen onu da hazırladım.Saat 22 gibiydi.Fakat 18 saat baklemedim.Sabah baktığımda kabarcıklar oluşmuştu.13.30 gibi unlanmış tezgaha döktüm.Birkaç defa katladım ve üstünü örtüp 15 dakika beklemeye aldım.Şu anda beklemedeyim,gelişmeleri yazacağım.Umarım başarılı olurum |
12-06-2011, 12:34 | #21 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-04-2011
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 345
|
Sayın soberman ekmekler şahane görünüyor.Umarım ileride böyle ekmekler yapabilirim.Unları nerelerden almalıyız,güzel,sağlıklı ekmekler yapabilmek için?Bu konuda bir bilgi verirseniz çok sevinirim. |
12-06-2011, 15:01 | #22 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-04-2011
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 345
|
Az önce hamuru fırına verdim.Ama önce fotoğrafı çekildi.Fırından çıkınca da çekilecek ve duruma hepberaber bakılacak. |
12-06-2011, 16:18 | #23 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-04-2011
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 345
|
Ekmek fırından çıktı,dayanılamadı ,dinlenmesini beklemeden koparılıp içine bakıldı.(tabii ki tadına da.Yorumumu daha sonra yapacağım.Fotoğraflar geliyor |
12-06-2011, 16:23 | #24 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-04-2011
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 345
|
1.-fırın kabına alınmadan hemen önce hamurun son hali 2.-fırında 3.fırından çıkınca 4.-aceleyle koparıldı,içine bakıldı Dışı çok sert,ama yemesi güzeldi.İçi ekmek dinlenmediği için mi bilmiyorum,şu an biraz hamur gibi.Daha sonra kontrol edilecek.Tuzu biraz fazla gelmiş bu ölçüye.Ama oğlum çok beğendi ve kaymakla sıcak ekmeğin tadına baktı |
13-06-2011, 23:01 | #25 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 24-02-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 49
|
Un temini
Alıntı:
heyecanınızı imrenerek takip ediyorum. Sizlerin de kısa sürede daha şahane ekmekler yapacağınızı umuyorum. Un seçimi için başlangıçta büyük marketlerden markalı unları küçük paketler halinde temin edip uygulamalarınıza başlayabilirsiniz. Bundan sonra yakınlarınızda ya da erişebileceğiniz un fabrikaları varsa önce fabrikayı ve laboratuvarını gezmek, arkasından daha büyük torbalar halinde unlarınızı temin etmek uygun olur. Bu aşamadan sonra da ununuzu yakmadan öğütecek ve katkı koymayacak bir değirmen bulup, oradan almanız. Markalı unla başarı şansınız yüksek olur ve acemiliğinizi atarsınız. Fabrika unuyla unları tanır, tecrübenizi artırırsınız. Değirmen unuyla da (çalışması zor olacaktır) gerçek lezzeti yakalayacaksınız. |
|
14-06-2011, 10:00 | #26 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-04-2011
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 345
|
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler sayın soberman.Sizi izliyorum,bilgilerinizden yararlanıyorum. |
14-06-2011, 10:15 | #27 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
|
Ben de |
14-06-2011, 13:15 | #28 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 24-02-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 49
|
Alıntı:
Ben de sizi merakla ve memnuniyetle izliyorum, biliyorsunuz . |
|
15-06-2011, 19:19 | #29 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
|
Çok teşekkürler Sayın Soberman, Asıl siz aramızda bir tanesiniz. Ekmek Sanatı Com. dan yazdırdığım resimli tariflerinizden uzun zamandır yararlanıyorum Yukardaki yogrulmayan ekmeleriniz harika olmuslar. Sicak sicak kesileni gorunce, " Sicak ekmek elle şöyle bir kırılıp bolunse ne guzel olurdu." dedim. Sonuncusu, Scot's Bap pasta kadar güzel olmuş. Elinize sağlık ve afiyet olsun. Henuz denemiyor olsam da , EYM'de ev yapımı mayalarımı kullanmaya başlamak için makineye biraz daha alışmayı bekliyorum. |
15-06-2011, 19:23 | #30 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
|
Alıntı:
Yanında Tire Tulumu olursa daha güzel olur Kaşar ya da koyun veya keçi peyniri de ayni işi görür. Elinize saplık, afiyet olsun Düzenleyen s.toprak : 15-06-2011 saat 19:24 Neden: iyi dilekler eklendi. |
|
|
|