agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler > Ekmek
(https)




Reklam


Beğeni Düzeni3Beğeniler
  • 2 Gönderen malbman
  • 1 Gönderen soberman

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 04-07-2008, 14:36   #1
Ağaç Dostu
 
malbman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2008
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,308
Galeri: 15
Yoğurmadan yapılan ekmek

Arman Kırım hocanın "Yoğurmadan Evde Ekmek Tarifi" ile yaptığım ekmekler.Biri kepekli undan cevizli, diğeri de normal undan zeytinli. Fotoğraflarını çekinceye kadar yarısı gitmiş ikisinin de

 
Eklenen Resimler
     
badem ve organikcadı beğendi.
malbman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-07-2008, 16:20   #2
Ağaç Dostu
 
Koyu yeşil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-10-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,273
Galeri: 35
Yoğurmadan yapılan ekmek

Çok iştah açıcı görünüyorlar...elinize sağlık. tarifleri bizimle paylaşır mısınız?

Koyu yeşil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-07-2008, 16:25   #3
Ağaç Dostu
 
malbman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2008
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,308
Galeri: 15
Sevgili Koyu yeşil, bu tarifi Hürriyet' te yazan Arman Kırım' dan almıştım. Ayrıntılı olarak
http://arama.hurriyet.com.tr/arsivnews.aspx?id=5505007 linkinde bulabilirsiniz.
Saygılarımla

malbman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-07-2008, 16:58   #4
Ağaç Dostu
 
Koyu yeşil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-10-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,273
Galeri: 35
Teşekkür ederim.

Koyu yeşil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-03-2009, 12:10   #5
Ağaç Dostu
 
Crocus Şen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-12-2007
Şehir: İstanbul/Acıbadem
Mesajlar: 443
Çok güzel bir tarif,yarın sabah için hemen hazırlıklara başlayayım..Teşekkürler Malbman

Crocus Şen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-03-2009, 12:12   #6
Ağaç Dostu
 
malbman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2008
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,308
Galeri: 15
Afiyet olsun sayın Crocus Şen.

malbman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-03-2009, 12:18   #7
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,158
Galeri: 90
İşin mantığı ile ilgili açıklamaları malbman'ın da vermiş olduğu Arman Kırım yazısında bulabilirsiniz. Sadece tarif kısmını buraya alıntıladım.
Ama mantığını bilmek her zaman daha iyi sonuç almanızı sağlar


Yoğrulmayan ev ekmeği

Malzemeler
: 3 bardak beyaz un, biraz da üzerine serpmek için; 1/4 tatlı kaşığı ’instant’ kuru maya; 1.5 tatlı kaşığı tuz; 1 bardak+1 bardağın 2/3’ü su; kepek veya mısır unu.

Yapılışı:

(1) Büyük bir kásede 3 bardak unu, ’instant’ kuru mayayı ve tuzu karıştırın. İçine 1 bardak+1 bardağın 2/3’ü suyu ilave edip kaşıkla biraz karıştırarak yapışkan bir hamur elde edin. Káseyi streç filmle kaplayıp, ılık bir odada 18 saat mayalanmaya bırakın.

(2) Hamur, üzeri nokta nokta kabarcıklı hale gelince hazır demektir. Mutfak tezgahınızın üzerini iyice unlayın. Hamuru kaşıkla sıyırarak unlu yüzeye aktarın. Hamurun üst kısmına da biraz un serpip 3-4 defa alt-üst edin. Streç filmi gevşek olarak üzerine örtün ve 15 dakika dinlenmeye bırakın.

(3) Hamurun tezgaha veya elinize yapışmasını önleyecek kadar ellerinizi unlayıp bu hamuru nazikçe hızla bir top şekline getirin. Şimdi bir bez peçetenin her tarafını bolca unlayıp hamurun katlı kısmını peçetenin üzerine gelecek şekilde hamuru peçeteye koyun. Üzerine bol un veya kepek ya da mısır unu serpin ve bir başka bez peçeteyi hamurun üzerine örtün. Yaklaşık 2 saat böylece bekletin. Bu süre sonunda hamur hacminin iki misli kabarmış olacaktır.

(4) Hamur hazır olmadan yarım saat önce fırınınızı 210 derece ısıya ayarlayıp çalıştırın ve fırının içine kapaklı boş bir tencere koyun. Bu tencere dökme demir, Pyrex, Borcam, emaye veya güveç olabilir. Hamur hazır olduğunda fırında iyice ısınmış olan kabı dikkatle dışarı alın. Elinizi bez peçetenin altına sokup hamuru kaldırın ve hamuru doğrudan sıcak tencerenin içine aktarın. Ortalık biraz batabilir, ama aldırmayın; sonuç çok güzel olacak. Tencereyi bezle iki yanından tutarak biraz sallayıp hamurun yerleşmesini sağlayın.

(5) Kapağını kapayıp fırında 30 dakika pişirin. Sonra, kapağı çıkarıp 15 ila 30 dakika daha, ekmek güzelce kızarana dek pişirin. Soğutma rafı üzerine aktarın.

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-03-2009, 12:58   #8
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,158
Galeri: 90
1/4 tatlı kaşığı
Yani yarım çay kaşığı..

Çok az değil mi, sen ne kadar kullandın malbman?

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-03-2009, 13:01   #9
Ağaç Dostu
 
malbman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2008
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,308
Galeri: 15
Ölçülere tam olarak uydum. Sonuç, zaten fotoğraflarda görülüyor, harika oldu.


Düzenleyen malbman : 10-03-2009 saat 14:04
malbman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-03-2009, 13:03   #10
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,635
Galeri: 73
Gerçekten güzel görünüyor, elinize sağlık. Üşenmeden yapmak gerek. Şimdi başlasam pazara hazır

Mayalanma süresi çok uzun olduğu için az maya kullanılmış.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-03-2009, 14:55   #11
sin
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 25-02-2008
Şehir: ankara
Mesajlar: 113
Ben pazargünü üşenmedim denedim ****** yenilecek bişi oldumu işin ucunda ben dayanamıyorum ve süper oldu tarif için çok teşekkür ederim

sin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-02-2010, 08:48   #12
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 03-06-2005
Mesajlar: 9
Galeri: 12
ekmek makinasında da mümkün

artık ekmek makinasında bile yapılabiliyor


ErdincK Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-02-2010, 22:08   #13
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,100
Galeri: 25
Yoğrulmayan Ekmek Yapımı: Adım Adım Uygulama

Zorluk Derecesi: Oldukça Zor

Ekmek Kalitesi: Eşsiz

http://ekmeksanati.com/documents/yof...yan_ekmek.html

İnce detayları öğrenmek isterseniz linke göz atın.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-02-2010, 18:58   #14
Ağaç Dostu
 
ayhat's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-11-2007
Şehir: SAKARYA
Mesajlar: 1,033
Ben 4-5 kere yaptım bu son verdiğiniz link faydalı olmuş sevgili denizakvaryumu teşekkürler, tavsiye ederim mayalanma süresi uzun ama koyuyorsunuz bir kenara o kendi kendine çalışıyor tavsiye ederim bende değişiklik oluyor

ayhat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-02-2010, 03:41   #15
Ağaçsever
 
algül's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-02-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 61
bende ekmek makinası var ve güzel yapıyor ilk aldımızda hevesle hergün ekmek yaptık ama bu yoğurmadan ekmeğin aynen tarifindeki gibi yapıp bugün afiyetle yedim inanın çok lezzetli oluyor.

algül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-02-2010, 10:24   #16
Ağaçsever
 
soberman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-02-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 49
Çok güzel bir konu açılmış, @malbman'a ve diğer katkıda bulunan arkadaşlara teşekkür ediyorum.

Bildiğiniz gibi yoğrulmayan ekmek, Jim Lahey'in meşhur ettiği bir tarife dayanmaktadır ve tarif genel olarak standart uygulanmaya çalışılmaktadır. Şu an yöntem uygulayıcıları Lahey'in tarif uygulaması esnasında Ölçü Bardağını ağzına kadar doldurup doldurmadığı üzerine kilitlenmiş durumdadır. İfade edilen, bu kadarcık bir tarif sapmasında bile sıkıntı yaşanacağıdır. Oysa burada uygulanan tarifler tamamen taş ekmeklerinden uyarlamadır. Orijinali taş üzerinde pişmesine rağmen çok küçük değişikliklerle yoğrulmayan ekmek yöntemiyle yapılacağı gösterildiği gibi ayrıca yöntemin kendine has avantajları sebebiyle hem kabuk hem de doku yapısında ilave aromalar tarifi çok daha mükemmel kılmıştır.

Bu hafta sonu istek üzerine yoğrulmayan ekmek günü idi. Tam Buğday Unlu, Arpa Unlu, Çavdar Unlu ve Yulaf Unlu yoğrulmayan ekmek yapıldı. İlk pişirilen 2 ekmek, diğer iki tanesi henüz pişirilme aşamasındayken, aşırı talep nedeniyle sıcak sıcak kesildi.


Buğday, Arpa, Yulaf ve Çavdar Ekmekleri bir arada.



Fırından çıkar çıkmaz sabırsızlıkla kesilen ekmekler


Yoğrulmayan ekmeklere devam;



Soldan sağa (öndekiler): Daktyla, Broa; (arkadakiler): Scots Baps, BallyMaloe



Scots Baps kabuk ve dokusu

Not: Tarif ve detaylı uygulama: http://www.ekmeksanati.com

organikcadı beğendi.

Düzenleyen soberman : 24-02-2010 saat 10:28 Neden: Yeni fotoğraf ilavesi yapıldı.
soberman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-02-2010, 10:34   #17
Ağaç Dostu
 
Filiz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: burdur
Mesajlar: 1,218
Galeri: 1
Elinize sağlık gerçekten çok güzel görünüyorlar.

Filiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-04-2010, 14:57   #18
Ağaçsever
 
soberman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-02-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 49
Yoğrulmayan ekmek yapanlar ve sevenler kulübü açıldı.


Yoğrulmayan ekmek yapımını bu linkten uygulamalı izleyebilirsiniz.


Düzenleyen soberman : 05-04-2010 saat 10:33 Neden: Video linki ilave edildi
soberman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-04-2011, 13:22   #19
Ağaç Dostu
 
s.toprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 228
Talking

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz Mesajı Göster
Gerçekten güzel görünüyor, elinize sağlık. Üşenmeden yapmak gerek. Şimdi başlasam pazara hazır

Mayalanma süresi çok uzun olduğu için az maya kullanılmış.
Bu, bir tur ekşi maya, 1/4 tatlı kaşığı hızlandırcı olarak kullanılıyor gibi.
Isterseniz ekmek hamurunuzdan bir parça ayırır, unlar, buzdolabında dinlenmeye alırsınız.
Ikinci kez bu ekmekten yapmak istediğinizde buzdolabındaki hamur renk değiştimemiş, kızarmamış, sulanmamışsa mayannız hazırdır, 18 saat beklemeden bu mayayı un ve su ile çoğaltıp kullanabilirsiniz.
Eskiler ekşi mayayı bir kez bu mevsimde yaparlar her ekmekten alakoydukları hamurla tam bir yıl ekmek yaparlarmış.

s.toprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-06-2011, 13:28   #20
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 01-04-2011
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 345
Evde ekmek yapımıyla iki gündür haşır neşir oldum.Dün hızımı alamayıp ekşi mayamı hazırladım.Hızımı alamamış olmalıyım ki bir de yoğurmadan yapılan ekmeği deneyeyim dedim,hemen onu da hazırladım.Saat 22 gibiydi.Fakat 18 saat baklemedim.Sabah baktığımda kabarcıklar oluşmuştu.13.30 gibi unlanmış tezgaha döktüm.Birkaç defa katladım ve üstünü örtüp 15 dakika beklemeye aldım.Şu anda beklemedeyim,gelişmeleri yazacağım.Umarım başarılı olurum

Dansel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-06-2011, 13:34   #21
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 01-04-2011
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 345
Sayın soberman ekmekler şahane görünüyor.Umarım ileride böyle ekmekler yapabilirim.Unları nerelerden almalıyız,güzel,sağlıklı ekmekler yapabilmek için?Bu konuda bir bilgi verirseniz çok sevinirim.

Dansel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-06-2011, 16:01   #22
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 01-04-2011
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 345
Az önce hamuru fırına verdim.Ama önce fotoğrafı çekildi.Fırından çıkınca da çekilecek ve duruma hepberaber bakılacak.

Dansel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-06-2011, 17:18   #23
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 01-04-2011
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 345
Ekmek fırından çıktı,dayanılamadı ,dinlenmesini beklemeden koparılıp içine bakıldı.(tabii ki tadına da.Yorumumu daha sonra yapacağım.Fotoğraflar geliyor

Eklenen Resimler
     
Dansel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-06-2011, 17:23   #24
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 01-04-2011
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 345
1.-fırın kabına alınmadan hemen önce hamurun son hali
2.-fırında
3.fırından çıkınca
4.-aceleyle koparıldı,içine bakıldı

Dışı çok sert,ama yemesi güzeldi.İçi ekmek dinlenmediği için mi bilmiyorum,şu an biraz hamur gibi.Daha sonra kontrol edilecek.Tuzu biraz fazla gelmiş bu ölçüye.Ama oğlum çok beğendi ve kaymakla sıcak ekmeğin tadına baktı

Dansel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-06-2011, 00:01   #25
Ağaçsever
 
soberman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-02-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 49
Un temini

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Dansel Mesajı Göster
Sayın soberman ekmekler şahane görünüyor.Umarım ileride böyle ekmekler yapabilirim.Unları nerelerden almalıyız,güzel,sağlıklı ekmekler yapabilmek için?Bu konuda bir bilgi verirseniz çok sevinirim.
Kolay gelsin,

heyecanınızı imrenerek takip ediyorum.

Sizlerin de kısa sürede daha şahane ekmekler yapacağınızı umuyorum.

Un seçimi için başlangıçta büyük marketlerden markalı unları küçük paketler halinde temin edip uygulamalarınıza başlayabilirsiniz. Bundan sonra yakınlarınızda ya da erişebileceğiniz un fabrikaları varsa önce fabrikayı ve laboratuvarını gezmek, arkasından daha büyük torbalar halinde unlarınızı temin etmek uygun olur. Bu aşamadan sonra da ununuzu yakmadan öğütecek ve katkı koymayacak bir değirmen bulup, oradan almanız.

Markalı unla başarı şansınız yüksek olur ve acemiliğinizi atarsınız.

Fabrika unuyla unları tanır, tecrübenizi artırırsınız.

Değirmen unuyla da (çalışması zor olacaktır) gerçek lezzeti yakalayacaksınız.

soberman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-06-2011, 11:00   #26
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 01-04-2011
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 345
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler sayın soberman.Sizi izliyorum,bilgilerinizden yararlanıyorum.

Dansel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-06-2011, 11:15   #27
Ağaç Dostu
 
s.toprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 228
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Dansel Mesajı Göster
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler sayın soberman.Sizi izliyorum,bilgilerinizden yararlanıyorum.
Ben de

s.toprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-06-2011, 14:15   #28
Ağaçsever
 
soberman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-02-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 49
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Dansel Mesajı Göster
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler sayın soberman.Sizi izliyorum,bilgilerinizden yararlanıyorum.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi s.toprak Mesajı Göster
Ben de
Sizler bir tanesiniz

Ben de sizi merakla ve memnuniyetle izliyorum, biliyorsunuz .

soberman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-06-2011, 20:19   #29
Ağaç Dostu
 
s.toprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 228
Çok teşekkürler Sayın Soberman,
Asıl siz aramızda bir tanesiniz.
Ekmek Sanatı Com. dan yazdırdığım resimli tariflerinizden
uzun zamandır yararlanıyorum
Yukardaki yogrulmayan ekmeleriniz harika olmuslar.
Sicak sicak kesileni gorunce, " Sicak ekmek elle şöyle bir kırılıp bolunse
ne guzel olurdu." dedim.
Sonuncusu, Scot's Bap pasta kadar güzel olmuş.
Elinize sağlık ve afiyet olsun.
Henuz denemiyor olsam da , EYM'de ev yapımı mayalarımı kullanmaya
başlamak için makineye biraz daha alışmayı bekliyorum.

s.toprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-06-2011, 20:23   #30
Ağaç Dostu
 
s.toprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 228
Talking

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Dansel Mesajı Göster
1.-fırın kabına alınmadan hemen önce hamurun son hali
2.-fırında
3.fırından çıkınca
4.-aceleyle koparıldı,içine bakıldı

Dışı çok sert,ama yemesi güzeldi.İçi ekmek dinlenmediği için mi bilmiyorum,şu an biraz hamur gibi.Daha sonra kontrol edilecek.Tuzu biraz fazla gelmiş bu ölçüye.Ama oğlum çok beğendi ve kaymakla sıcak ekmeğin tadına baktı
3.- Fırından çıkınca aceleyle koparılan ekmeğin tadı özellikle güzeldir.
Yanında Tire Tulumu olursa daha güzel olur Kaşar ya da koyun veya keçi peyniri de ayni işi görür.
Elinize saplık, afiyet olsun


Düzenleyen s.toprak : 15-06-2011 saat 20:24 Neden: iyi dilekler eklendi.
s.toprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:01.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2018