agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Ekmek (http://www.agaclar.net/forum/ekmek/)
-   -   Yoğurmadan yapılan ekmek (http://www.agaclar.net/forum/ekmek/11573.htm)

malbman 04-07-2008 13:36

Yoğurmadan yapılan ekmek
 
5 Eklenti(ler)
Arman Kırım hocanın "Yoğurmadan Evde Ekmek Tarifi" ile yaptığım ekmekler.Biri kepekli undan cevizli, diğeri de normal undan zeytinli. Fotoğraflarını çekinceye kadar yarısı gitmiş ikisinin de :p:D

Koyu yeşil 04-07-2008 15:20

Yoğurmadan yapılan ekmek
 
Çok iştah açıcı görünüyorlar...elinize sağlık. tarifleri bizimle paylaşır mısınız?

malbman 04-07-2008 15:25

Sevgili Koyu yeşil, bu tarifi Hürriyet' te yazan Arman Kırım' dan almıştım. Ayrıntılı olarak
http://arama.hurriyet.com.tr/arsivnews.aspx?id=5505007 linkinde bulabilirsiniz.
Saygılarımla

Koyu yeşil 04-07-2008 15:58

Teşekkür ederim.

Crocus Şen 07-03-2009 11:10

Çok güzel bir tarif,yarın sabah için hemen hazırlıklara başlayayım..Teşekkürler Malbman

malbman 07-03-2009 11:12

Afiyet olsun sayın Crocus Şen.

malina 07-03-2009 11:18

İşin mantığı ile ilgili açıklamaları malbman'ın da vermiş olduğu Arman Kırım yazısında bulabilirsiniz. Sadece tarif kısmını buraya alıntıladım.
Ama mantığını bilmek her zaman daha iyi sonuç almanızı sağlar :)


Yoğrulmayan ev ekmeği

Malzemeler
: 3 bardak beyaz un, biraz da üzerine serpmek için; 1/4 tatlı kaşığı ’instant’ kuru maya; 1.5 tatlı kaşığı tuz; 1 bardak+1 bardağın 2/3’ü su; kepek veya mısır unu.

Yapılışı:

(1) Büyük bir kásede 3 bardak unu, ’instant’ kuru mayayı ve tuzu karıştırın. İçine 1 bardak+1 bardağın 2/3’ü suyu ilave edip kaşıkla biraz karıştırarak yapışkan bir hamur elde edin. Káseyi streç filmle kaplayıp, ılık bir odada 18 saat mayalanmaya bırakın.

(2) Hamur, üzeri nokta nokta kabarcıklı hale gelince hazır demektir. Mutfak tezgahınızın üzerini iyice unlayın. Hamuru kaşıkla sıyırarak unlu yüzeye aktarın. Hamurun üst kısmına da biraz un serpip 3-4 defa alt-üst edin. Streç filmi gevşek olarak üzerine örtün ve 15 dakika dinlenmeye bırakın.

(3) Hamurun tezgaha veya elinize yapışmasını önleyecek kadar ellerinizi unlayıp bu hamuru nazikçe hızla bir top şekline getirin. Şimdi bir bez peçetenin her tarafını bolca unlayıp hamurun katlı kısmını peçetenin üzerine gelecek şekilde hamuru peçeteye koyun. Üzerine bol un veya kepek ya da mısır unu serpin ve bir başka bez peçeteyi hamurun üzerine örtün. Yaklaşık 2 saat böylece bekletin. Bu süre sonunda hamur hacminin iki misli kabarmış olacaktır.

(4) Hamur hazır olmadan yarım saat önce fırınınızı 210 derece ısıya ayarlayıp çalıştırın ve fırının içine kapaklı boş bir tencere koyun. Bu tencere dökme demir, Pyrex, Borcam, emaye veya güveç olabilir. Hamur hazır olduğunda fırında iyice ısınmış olan kabı dikkatle dışarı alın. Elinizi bez peçetenin altına sokup hamuru kaldırın ve hamuru doğrudan sıcak tencerenin içine aktarın. Ortalık biraz batabilir, ama aldırmayın; sonuç çok güzel olacak. Tencereyi bezle iki yanından tutarak biraz sallayıp hamurun yerleşmesini sağlayın.

(5) Kapağını kapayıp fırında 30 dakika pişirin. Sonra, kapağı çıkarıp 15 ila 30 dakika daha, ekmek güzelce kızarana dek pişirin. Soğutma rafı üzerine aktarın.

malina 07-03-2009 11:58

1/4 tatlı kaşığı
Yani yarım çay kaşığı..

Çok az değil mi, sen ne kadar kullandın malbman?

malbman 07-03-2009 12:01

Ölçülere tam olarak uydum. Sonuç, zaten fotoğraflarda görülüyor, harika oldu.

Kiraz 07-03-2009 12:03

Gerçekten güzel görünüyor, elinize sağlık. Üşenmeden yapmak gerek. Şimdi başlasam pazara hazır:)

Mayalanma süresi çok uzun olduğu için az maya kullanılmış.

sin 09-03-2009 13:55

Ben pazargünü üşenmedim denedim ****** yenilecek bişi oldumu işin ucunda ben dayanamıyorum :) ve süper oldu tarif için çok teşekkür ederim

ErdincK 21-02-2010 07:48

ekmek makinasında da mümkün
 
artık ekmek makinasında bile yapılabiliyor

http://ekmeksanati.com/documents/DSCF6634.jpg

denizakvaryumu 21-02-2010 21:08

Yoğrulmayan Ekmek Yapımı: Adım Adım Uygulama

Zorluk Derecesi: Oldukça Zor

Ekmek Kalitesi: Eşsiz

http://ekmeksanati.com/documents/yof...yan_ekmek.html

İnce detayları öğrenmek isterseniz linke göz atın.

ayhat 23-02-2010 17:58

Ben 4-5 kere yaptım bu son verdiğiniz link faydalı olmuş sevgili denizakvaryumu teşekkürler, tavsiye ederim mayalanma süresi uzun ama koyuyorsunuz bir kenara o kendi kendine çalışıyor :) tavsiye ederim bende değişiklik oluyor :)

algül 24-02-2010 02:41

bende ekmek makinası var ve güzel yapıyor ilk aldımızda hevesle hergün ekmek yaptık ama bu yoğurmadan ekmeğin aynen tarifindeki gibi yapıp bugün afiyetle yedim inanın çok lezzetli oluyor.

soberman 24-02-2010 09:24

Çok güzel bir konu açılmış, @malbman'a ve diğer katkıda bulunan arkadaşlara teşekkür ediyorum.

Bildiğiniz gibi yoğrulmayan ekmek, Jim Lahey'in meşhur ettiği bir tarife dayanmaktadır ve tarif genel olarak standart uygulanmaya çalışılmaktadır. Şu an yöntem uygulayıcıları Lahey'in tarif uygulaması esnasında Ölçü Bardağını ağzına kadar doldurup doldurmadığı üzerine kilitlenmiş durumdadır. İfade edilen, bu kadarcık bir tarif sapmasında bile sıkıntı yaşanacağıdır. Oysa burada uygulanan tarifler tamamen taş ekmeklerinden uyarlamadır. Orijinali taş üzerinde pişmesine rağmen çok küçük değişikliklerle yoğrulmayan ekmek yöntemiyle yapılacağı gösterildiği gibi ayrıca yöntemin kendine has avantajları sebebiyle hem kabuk hem de doku yapısında ilave aromalar tarifi çok daha mükemmel kılmıştır.

Bu hafta sonu istek üzerine yoğrulmayan ekmek günü idi. Tam Buğday Unlu, Arpa Unlu, Çavdar Unlu ve Yulaf Unlu yoğrulmayan ekmek yapıldı. İlk pişirilen 2 ekmek, diğer iki tanesi henüz pişirilme aşamasındayken, aşırı talep nedeniyle sıcak sıcak kesildi.

http://i47.tinypic.com/2vhvwqw.jpg
Buğday, Arpa, Yulaf ve Çavdar Ekmekleri bir arada.


http://i48.tinypic.com/o5cdq1.jpg
Fırından çıkar çıkmaz sabırsızlıkla kesilen ekmekler


Yoğrulmayan ekmeklere devam;


http://i48.tinypic.com/2mrdvrr.jpg
Soldan sağa (öndekiler): Daktyla, Broa; (arkadakiler): Scots Baps, BallyMaloe


http://i49.tinypic.com/24n402d.jpg
Scots Baps kabuk ve dokusu

Not: Tarif ve detaylı uygulama: http://www.ekmeksanati.com

Filiz 24-02-2010 09:34

Elinize sağlık gerçekten çok güzel görünüyorlar.

soberman 04-04-2010 13:57

Yoğrulmayan ekmek yapanlar ve sevenler kulübü açıldı.


Yoğrulmayan ekmek yapımını bu linkten uygulamalı izleyebilirsiniz.

s.toprak 02-04-2011 12:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz (Mesaj 373983)
Gerçekten güzel görünüyor, elinize sağlık. Üşenmeden yapmak gerek. Şimdi başlasam pazara hazır:)

Mayalanma süresi çok uzun olduğu için az maya kullanılmış.

Bu, bir tur ekşi maya, 1/4 tatlı kaşığı hızlandırcı olarak kullanılıyor gibi.
Isterseniz ekmek hamurunuzdan bir parça ayırır, unlar, buzdolabında dinlenmeye alırsınız.
Ikinci kez bu ekmekten yapmak istediğinizde buzdolabındaki hamur renk değiştimemiş, kızarmamış, sulanmamışsa mayannız hazırdır, 18 saat beklemeden bu mayayı un ve su ile çoğaltıp kullanabilirsiniz.
Eskiler ekşi mayayı bir kez bu mevsimde yaparlar her ekmekten alakoydukları hamurla tam bir yıl ekmek yaparlarmış.

Dansel 12-06-2011 12:28

Evde ekmek yapımıyla iki gündür haşır neşir oldum.Dün hızımı alamayıp ekşi mayamı hazırladım.Hızımı alamamış olmalıyım ki bir de yoğurmadan yapılan ekmeği deneyeyim dedim,hemen onu da hazırladım.Saat 22 gibiydi.Fakat 18 saat baklemedim.Sabah baktığımda kabarcıklar oluşmuştu.13.30 gibi unlanmış tezgaha döktüm.Birkaç defa katladım ve üstünü örtüp 15 dakika beklemeye aldım.Şu anda beklemedeyim,gelişmeleri yazacağım.Umarım başarılı olurum

Dansel 12-06-2011 12:34

Sayın soberman ekmekler şahane görünüyor.Umarım ileride böyle ekmekler yapabilirim.Unları nerelerden almalıyız,güzel,sağlıklı ekmekler yapabilmek için?Bu konuda bir bilgi verirseniz çok sevinirim.

Dansel 12-06-2011 15:01

Az önce hamuru fırına verdim.Ama önce fotoğrafı çekildi.Fırından çıkınca da çekilecek ve duruma hepberaber bakılacak.

Dansel 12-06-2011 16:18

5 Eklenti(ler)
Ekmek fırından çıktı,dayanılamadı ,dinlenmesini beklemeden koparılıp içine bakıldı.(tabii ki tadına da.Yorumumu daha sonra yapacağım.Fotoğraflar geliyor

Dansel 12-06-2011 16:23

1.-fırın kabına alınmadan hemen önce hamurun son hali
2.-fırında
3.fırından çıkınca
4.-aceleyle koparıldı,içine bakıldı

Dışı çok sert,ama yemesi güzeldi.İçi ekmek dinlenmediği için mi bilmiyorum,şu an biraz hamur gibi.Daha sonra kontrol edilecek.Tuzu biraz fazla gelmiş bu ölçüye.Ama oğlum çok beğendi ve kaymakla sıcak ekmeğin tadına baktı

soberman 13-06-2011 23:01

Un temini
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dansel (Mesaj 821208)
Sayın soberman ekmekler şahane görünüyor.Umarım ileride böyle ekmekler yapabilirim.Unları nerelerden almalıyız,güzel,sağlıklı ekmekler yapabilmek için?Bu konuda bir bilgi verirseniz çok sevinirim.

Kolay gelsin,

heyecanınızı imrenerek takip ediyorum.

Sizlerin de kısa sürede daha şahane ekmekler yapacağınızı umuyorum.

Un seçimi için başlangıçta büyük marketlerden markalı unları küçük paketler halinde temin edip uygulamalarınıza başlayabilirsiniz. Bundan sonra yakınlarınızda ya da erişebileceğiniz un fabrikaları varsa önce fabrikayı ve laboratuvarını gezmek, arkasından daha büyük torbalar halinde unlarınızı temin etmek uygun olur. Bu aşamadan sonra da ununuzu yakmadan öğütecek ve katkı koymayacak bir değirmen bulup, oradan almanız.

Markalı unla başarı şansınız yüksek olur ve acemiliğinizi atarsınız.

Fabrika unuyla unları tanır, tecrübenizi artırırsınız.

Değirmen unuyla da (çalışması zor olacaktır) gerçek lezzeti yakalayacaksınız.

Dansel 14-06-2011 10:00

Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler sayın soberman.Sizi izliyorum,bilgilerinizden yararlanıyorum.

s.toprak 14-06-2011 10:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dansel (Mesaj 822259)
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler sayın soberman.Sizi izliyorum,bilgilerinizden yararlanıyorum.

Ben de :)

soberman 14-06-2011 13:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dansel (Mesaj 822259)
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler sayın soberman.Sizi izliyorum,bilgilerinizden yararlanıyorum.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi s.toprak (Mesaj 822266)
Ben de :)

Sizler bir tanesiniz ;)

Ben de sizi merakla ve memnuniyetle izliyorum, biliyorsunuz :).

s.toprak 15-06-2011 19:19

Çok teşekkürler Sayın Soberman,
Asıl siz aramızda bir tanesiniz.
Ekmek Sanatı Com. dan yazdırdığım resimli tariflerinizden
uzun zamandır yararlanıyorum :)
Yukardaki yogrulmayan ekmeleriniz harika olmuslar.
Sicak sicak kesileni gorunce, " Sicak ekmek elle şöyle bir kırılıp bolunse
ne guzel olurdu." dedim.
Sonuncusu, Scot's Bap pasta kadar güzel olmuş.
Elinize sağlık ve afiyet olsun.
Henuz denemiyor olsam da , EYM'de ev yapımı mayalarımı kullanmaya
başlamak için makineye biraz daha alışmayı bekliyorum.

s.toprak 15-06-2011 19:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dansel (Mesaj 821322)
1.-fırın kabına alınmadan hemen önce hamurun son hali
2.-fırında
3.fırından çıkınca
4.-aceleyle koparıldı,içine bakıldı

Dışı çok sert,ama yemesi güzeldi.İçi ekmek dinlenmediği için mi bilmiyorum,şu an biraz hamur gibi.Daha sonra kontrol edilecek.Tuzu biraz fazla gelmiş bu ölçüye.Ama oğlum çok beğendi ve kaymakla sıcak ekmeğin tadına baktı

3.- Fırından çıkınca aceleyle koparılan ekmeğin tadı özellikle güzeldir.
Yanında Tire Tulumu olursa daha güzel olur :) Kaşar ya da koyun veya keçi peyniri de ayni işi görür.
Elinize saplık, afiyet olsun :)


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:29.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024