agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Buralardan Çekip Gitmek (Ev yapımları)
(https)




Beğeni Düzeni975Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 31-10-2007, 14:05   #181
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 31-10-2007
Şehir: Tunceli Ovacik
Mesajlar: 10
Saman Balyasin'dan ev yapmak

Merhabalar,

Simdi "buralardan cekip gitmek" kast edildigi zaman, daha çok buyuk kentten kacip daha cok kirsal alana yerlesip, kucuk ve sirin bir evde doga'nin icinde huzurlu, dengeli bir yasam tercihi olarak algiliyorum. Yani tekrar doga ile bulusma ihtiyaci...

Buda elbette, doga'yi hem bozmiyacak, dogaya saygisi olacak, hem ekolojik olacak, hem ekonomik olacak, hem sosyal olacak yeni bir ev ile, yeni bir yasam tarzi ile baslar.

Her yörenin kendine ayit bir dogal yapisi var, ahsap ev daha cok orman bölgeli, ve daglik yerlere gider diye dusunuyorum. Oranin yapisini fazla bozmaz tam aksine guzelikte katar.

Eger "buralardan cekip gitmek", ic anadolu, dogu, dogu-anadolu'yu kast ediyorsaniz, o zaman kesinlikle saman balyasindan duvarli, toprak saman tozu kum ile sivalanmis bir evi tercih ediniz cunku oralari daha daha guzellestirir.

Temel Felsefe, ev mimari ve yasadigimiz cevre bir birine uyumlu olmasi sart.
Artik bizim koylere girmis olan, o igrenc ve cirkin tuglali evlere izin vermiyelim.

Kiminiz ahsap, kimimiz saman, ben samani tercih ettim. Ve Ctuncel arkadasin belirttigi gibi avantajlari cok cok fazla.

Eko-konsept, sadece ekolojik malzeme kullanarak degil ama ayni anda enerji tüketimi en aza indirecek bir konseptir, yani daha az agac,daha az odun (isinma icin) tüketimidir; ve ayni anda hem sagliga yararli, hem dunyamiza.

Bu acidan, saman balyasindan ev ahsap evden daha enteresan,ekonomik ve dogaya saygili oldugunu dusunuyorum

Saman balyasin'daki evler ikiye ayrilir, birincisi Yigma evler, yani butun yük saman'in uzerine verilir, bu evlerde direk veya ahsap iskelet kullanilmaz. Ikinci ise, Ctuncel arkadasin yapmak istedigi ev, yani ahsapli bir iskeletin aralarini saman ile doldurmak.

Birinci teknigi sectim, cok buyuk bir ev'e ihtiyacim yok,Tek kat 100m²-120 m² yeter. 50 cm genisliginden bir saman balyasi ile örülmüs bir duvar, 12 tonluk bir catigi rahatlikla tasiya bilir. Burda sütün, iskelet olmadigi icin ev daha ucuza mal oluyor, ve hepsini kendi basiniza yapabilirsiniz.

Catiya gelince, yasadiginiz iklime göre degisir, cok kar yagiyorsa yeterince egimli bir cati gerekir, ve kar'a uygun bir malzeme almak lazim. Cat'i 50cm-100cm kadar duvardan uzatmak lazim, yagmur'a korumak icin.

Saman'i nem'den korumak icin onun iyice sivalamak lazim,en eski teknikler en iyileridir. Toprak,kum,saman,kirec karisimi bir harc ile, duvarlari sivalamak gerekir. Farelere karsi ise, duvarinin alt bölümüne dar bir orgü telli ile cevirmek gerekir.

Projemin, ilk temeli 2008'in 5. veya 6. ayda olacak. Ilk önce, tas ve Cimento kum karisimi bir temel aticam, en az 60 cm derinliginden ve 30 cm yukseklikte. Evin hafif yuksek olmasi, samani yerli nemden korur.

Daha cok geleneksel malzemeden bir cati dusunuyorum. Yani Kavak sütünlü bir cati, üzerine kaplamali bir sac (daha arastiriyorum).

Fransa'da yasadigim icin,cok güzel ev örnekleri görme sansina sahip oldum.

Ana tema'yi bitirince(yani duvar, cati ,pencere,siva,kapi) gerisini zaman ile yavas yavas tamamlamayi dusunuyorum...

Evin maliyeti cok dusuk...

hosacak'in

Ayazkızı beğendi.
deniz62 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-10-2007, 14:31   #182
Ağaç Dostu
 
Hakan KINACI's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-08-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 951
Galeri: 42
Sn.Deniz62;
İç anadoluda eskilerden beri kerpiç dediğimiz çamur ve saman karışımı evler yapılır çok çok ekonomik ve yığma evlerdir. Duvar kalınlığı 50 cm civarında olur ve kışın çok sıcak yazın ise genellikle serin olur.
Fare olayına gelince; tel örgü demişsiniz bildiğim kadarı ile bazı fareler kalem genişliğinde yerlerden ve özellikle kafalarının geçtiği her yerden rahatlıkla geçebiliyorlar. Bunun için çelik sineklik teli gibi olan telörgülerden kullanmanızı tavsiye edebilirim.
İnşallah düşüncenizdeki projeleriniz gerçek olur.

Ayazkızı beğendi.
Hakan KINACI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-10-2007, 15:01   #183
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 31-10-2007
Şehir: Tunceli Ovacik
Mesajlar: 10
Sn Hakan,

Bu duvarlariniz, yalnizca kerpic'ten mi yapilir ? yani icinde tas veya baska sütün rolünü alacak malzeme yok mudur ? Koylerde taslar arasina konuldugunu görmüstüm. harc rolünü oynadigini biliyordum'da, bu seklini senden ogreniyorum.

Duvari bu sekilde örmek ne kadar sürer ?

Sert yagmurlar kerpiç'e zarari yokmudur ?

Tel konusuna gelincede, evin yuksekte olmasi (30 cm) kucuk farenin girmesine engeldir.
Buyuk boylu fare, (avrupadaki tercube'den), sivalanmis duvara pek ugrasmiyor (kirecli), ugrasa bile telli gecemiyor ve vaz geciyor. Her ihtimale karsi, evinizin yaninda mutlaka kedi olmasida sarttir.

Tavsiyeleriniz icin tesekurler

Ayazkızı beğendi.
deniz62 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-10-2007, 15:18   #184
Ağaç Dostu
 
Hakan KINACI's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-08-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 951
Galeri: 42
Sn.Deniz62,
Evet yanlızca kerpiçten, bizim tabirimizle toprak evler.
Bunlar bu tür karışımlarla içerisinde kireçte katılması ile istediğiniz ölçülerde kalıplar çıkarılır ve çamur halde bu kalıplara doldurulur üst yüzeyide düzeltildikten sonra güneşte kurumaya bırakılır.
Bu kerpiç kalıpları yapılcak ev kadar sürekli hazırlanır ve duvar örme sırasında da aynı çamur harç olarak kullanılır.
Daha sonra evin iç ve dış çephesi ayrıca sıvanır. Ancak bu tür evlerde çatı yerine, dam tabir ettiğimiz düz bir çatıdır.
Bu damlarda altta kalaslar ve hasır serildikten toprak dökülür toprağın üzerine naylon serilir, bunun üzerine yine toprak dökülür.
Bu dökülen toprakda genellikle saman karışımı olur ve bir silindir yardımı ile bastırılır.
Tabii bunlar, benim gençlik ve çocukluğumun geçtiği dönemlerde yapılıyordu.

Ayazkızı beğendi.
Hakan KINACI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-10-2007, 16:27   #185
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 31-10-2007
Şehir: Tunceli Ovacik
Mesajlar: 10
Cok mersi,bu degerli bilgileri aktardigin icin.

Evet damlar, daha cok düz cati oluyor. Avantajlari, yazin üzerinde güzel yatiliyor. Ancak, kisin, kar yaginca (bizim bölgelerde cok kar yagar), dama cikip kar atiliyor, sonra bas ettigin silindir ile bastiriliyor. ondan sonra her yil yeniden toprak eklemek gerekiyor. Ve Topragin kalaslar ile temas ettigi yerlerde, yazlari böcekler yuva kuruyor. Ruzgarli havada, ev ustundeki toprak tozu uzerimize serpiliyor vs...

Bunun icinde, yeni yapilan evlerde cati kullaniyor. o catilar cogu zaman estetik degil. Ama iyi kaplamali bir sac ve guzel bir renk ile, toprak renkli duvar ile uyum sagliya biliyor... (ancak dedigim gibi daha dusunuyorum, belki bir tür agac kullanirim, ancak kar'in üzerinde tutmamasi icin ek bir malzeme kullanmak gerekiyor cunku bazen cati agirligi 500kg/m² cika bilir, arti catinin iskeleti agirligi, saman balyasindan yigilmis bir duvar onu ne kadar kaldirir ???)

Yagmur olunca, bu kurutulmus kerpic (belli bir kirec orani ile) yagmura dayanikli olmuyormu ? Ben daha cok, saman'i korumak icin bu tarz bir malzeme kullanicagim, dis cehpesine siva yapmayi dusunmuyorum.

tesekurler

Ayazkızı beğendi.
deniz62 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-10-2007, 16:40   #186
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 09-03-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 21
Sayın deniz62 çatıyı duvarlara taşıtmak istiyorsanız duvarın üstüne izolasyonu sağlayıcı bir platform yapmak ve gergi bantları ile iyice sıkıştırmak gerekiyor. Taşıması gereken yükün iki katı sıkıştırılması gerekiyor demişlerdi. Bu yapılmazsa duvar belli bir süre sonra içe ya da dışa bombeleniyor. Bu işi emniyet kemerinden daha dar (ama benzer malzemeden) ortasındaki mekanizma sayesinde daraltılabilen kuşaklarla yapıyorlar. Dış sıva konusunda kirecin iyi izolasyon sağladığını biliyoruz ama bu ideal bir durum yaratmıyor. Şöyle ki; yağmur yağdığında suyu almayabilir ama su buharı sadece dışarıdan gelmiyor evin içinden de geliyor kireçle tamamen izole ederseniz dışarıya çıkamayan su tarafından nemlendiriliyor. Saman balyasının sağlıklı kalabilmesi için sıvanın ıslanması kabul edilebilir belli süre içinde kuruması gerekir diyorlar. Ayrıca ciddi nemli iklimler için (bizim iklimimiz bu sınıfa girmiyor herhalde) kireç kullanmak gerek gibi bir anlayış var.

Ayazkızı beğendi.
ctuncel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-10-2007, 20:17   #187
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 31-10-2007
Şehir: Tunceli Ovacik
Mesajlar: 10
Sayin Ctuncel ,

Saman balyalarina basinc vermek icin farkli teknikler mevcut oldugunu biliyordum. Senin anlattigin teknik cok enteresan geldi bana.
Bu konu hakkinda sorum olacakti, o "kemeri" bir tek saman balyasina mi bagliyorsun, yoksa üst üste dizilmis saman balyalarini bir kerede mi bagliyorsun ? Bu malzemenin adini biliyormusun ?

Ben, bu duvarin yük tasima meselesin daha cok saman balyasinin kalinligina bagliyordum. Mesela isvricede 2-3 katli evler yapiyorlar, yigma teknigi ile, yani iskelet yok, ancak saman balyalarin kalinligi 1 metre oluyor.

Aslinda basinc verme, yani sıkıştırma mekanizmasi, saman'in yogunlugunu degistiriyor. Makineden ciktiginda yogunluk 80 ve 180 kg/m3 arasi degise biliniyormus.

Dusundugum sekil : saman balyalarini dizdikten sonra, tavani kalaslar ile olusturduktan sonra üst kesimede saman ile bir izolasyon dusunuyorum. Bunun ustune üçken sekilli bir cati (ahsap iskeletli). Bu catinin agirligi yeterince basinc verecegini taminliyorum. (bu sadece bir tahmin )

Kirec meselesine gelince, belki aklisin ama biraz daha netlik icin soruyorum, bu kirec suya iyi izolasyon yapmasina karsin duvar nefes almasinimi önluyor?
Yani ne tür zararlari olabilir tam anlamis degilim .

(iklime gelince, bizim oralar yagmur yagdimi yagiyor, kuraklik oldumu kuraklik oluyor, yani iklim iklime uyuyor avrupa gibi degil).

Simdiden tesekur ediyorum, bu ara sizin projeniz ne durumda ?

Bu ara bana Deniz diye bilirsiniz

Ayazkızı beğendi.
deniz62 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-11-2007, 08:30   #188
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-06-2007
Şehir: Rize
Mesajlar: 482
Galeri: 35
bir tarafdan mavi deniz.... diğer taraftan kaçkar dağlarına dayanmış beyaz kar... öte taraftan yeşil ağaçlar... işte böyle bir yerde bir ev....

Baldaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-11-2007, 08:32   #189
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 09-03-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 21
Bahsettiğim kemer temel ile saman balyasının üstüne konulan platform arasında ayrıca yük taşıyıcı duvarda balyalar arasında çubuklar bulunuyor. Sadece çatının yükü ile sağlam durmasını beklemeyin bence çünkü bu durumda en ufak bir sallantıda yıkım kaçınılmaz olur. Özellikle yanal atımlı depremler bu tip duvarlarda sorun oluyor onun için iyi sıkıştırmak gerekli. Kemer dediğim şey de sanırım yüklerin sallanmasını önlemek amacıyla gemi ya da kamyonlarda kullanılıyor. Bizim proje de sürüncemede henüz... Duvar yapıları ile ilgili bazı resimler vardı bulursam buraya yüklerim.Saman balyaları su görmediği sürece dayanıklı, su ile temas sonrası çürüme ve küflenme başlıyor. Saman balyasında nem sürekli olmamak durumunda yağmur yağdığında ıslanabilir ancak üstüne yaptığınız sıva sayesinde nefes alarak hızlı bir sekilde suyunu vermeli. Kil kum ve samandan oluşan sıva nefes alması için en uygunu, ama yağmurun çok yağdığı yerlerde bu yeterli olmuyor. Bu sıvaya kireç koyarak izolasyonu artırmak mümkün bu da giren suyun dışarıya çıkışını daha da zorlaştırıyor. Bunu düşünürken suyun sadece dışardan değil içeriden de gelebileceğini düşünün. Almanyada dış sıva için ilginç bir çözüm bulmuşlar dış sıvaya un (bildiğiniz un) sosu kaynatarak katıyorlar. Onlar bunun en ideal çözüm olduğunu savunuyorlar. Böyle sıvaları incelediğimde betondan farksız görünüyordu ve almanya yağmuru bol bir ülke. Tabii yağmurdan korunma deyince bu elbette ki sadece sıva ile değil çatının saçaklarını geniş tutarak da yapılabilir ve bunu da tavsiye ediyorlar. Aslında yağmurda savunmasız bırakırsanız kerpiç bile eriyor. Umarım sorulara cevap olabilmiştir ben uzmanmış gibi konuşmama rağmen sadece bu konuya meraklıyım onu da ifade edeyim : )

Ayazkızı beğendi.
ctuncel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-11-2007, 08:57   #190
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Galeri: 29
Bahsettiğiniz alet bu herhalde.

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-11-2007, 10:46   #191
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 09-03-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 21
Evet bahsettiğim alet tam budur, sağol Todor. Ancak aynısını çelik tel ile de yapabiliyorlar çelik telin de ayrı aparatları var germek için, üst tarafta ahşap platformu ezmemek için plastikle kaplıyorlar.

Name:  strawbaleWallDiagram.jpg
Views: 14596
Size:  54.9 KB

Söylediklerimi daha anlaşılır kılmak için bir de fotoğraf ekleyeyim, herkese kolay gelsin

ctuncel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-11-2007, 10:55   #192
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 31-10-2007
Şehir: Tunceli Ovacik
Mesajlar: 10
Zaten en iyi uzmanlar genelikle amatör ve meraklilar olurmus

Duvar ördükten sonra, saman balyalarina dikey bir sekilde bambu cubuklari yerlestiriyor. Cam ve kapi cercevelerinide bambu cubuklari ile saman balyalarina tutturuyorlar.Bu nitekim duvarin saga sola gitmesini engelliyor.

Ikinci nokta ise, hemen duvarin dis kaplamasi yaapilmaz bu tür tekniklerde, bir kac gun beklenirki cati yükü iyice otursun. Ama extra olarakta bas ettigin kemer sistemini uygulamak lazim.

Bu ara duvar ve cati iskeletini kime yaptirdin ? kendin mi yaptin ? ortalama sana bu iskelet metrekare basina kaca mal oldu ?

Ayrica kullandigin saman balyalarindan memnun musun ? turkiyedeki fiyatlari nedir ?

Ayazkızı beğendi.
deniz62 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-11-2007, 16:17   #193
Ağaçsever
 
a1can's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-10-2007
Şehir: Antalya
Mesajlar: 73
Arkadaşlar bu link sanırım fikir verecektir..

http://www.solarhaven.org/SolarHavenMainPage.htm

Ayazkızı beğendi.
a1can Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-11-2007, 21:12   #194
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 09-03-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 21
Bizim proje henüz başlayamadığı için bir aşamaya da gelemedi.
Elimizde sadece arsa var, su, elektrik yok saman balyası bulmak çok sorun olmayabilir ama gerginliğinin balyayı yapan makineden belirlendiğini ve balya başına para aldıkları için mümkün olduğu kadar gevşek yaptıklarını öğrendik.

Biz ahşap iskeletin arasına saman duvarlar yapmayı daha uygun buluyoruz. Şimdilik herşeyimiz plan aşamasında, bir taraftan yoğun iş hayatı başka şeylerle ilgilenmemizi imkansız kılıyor.

Saman evler konusunda pratik bilgi(m) kısıtlı ama metin olarak bilgi var elimde ilgilenen olursa paylaşabilirim.

Ayazkızı beğendi.
ctuncel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-11-2007, 09:00   #195
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 31-10-2007
Şehir: Tunceli Ovacik
Mesajlar: 10
Projenizin basarili olmasini dilerim. Memlekette hemen hemen saman kullanan evler yoktur, bir kac arastirma yapisi aric. Bir iki gun arastirdim ortami :

Bu saman fiyatlarini sordum, fiyatlari degisiyormus,internette bula bilirsiniz. Avrupa,mesela almanya'da bugdayi aldiktan sonra, onun kökünü yani saman'i yakiyorlarmis, cunku hayvancilik yapan insanlar bunu gida olarak kullanmiyorlar.(nedeni ni bilmiyorum, belkide hayvanin daha cok uretim yapabilmesi icin farkli gidalar tercih ediyorlar)

O yuzden saman daha ucuz oralarda, ve daha az yer kaplamasi icin daha siki yapiyorlar.
Turkiye maalesef oyle degil. O kalitede o fiyatta o malzeme bulmak daha zor.Parasal olarak bakarsak fiyati pek o kadar onemli degil cunku sonucta kaba insaat, bir evin kucuk maliyeti sayilir, asil maliyet ince islerdedir.

Su anda bir kac kitap okuyorum, daha cok ekolojik yapilanma uzerine. Cok enteresan fikirler edindim. Yeniden butun projemi gozden gecirmem gerekiyor. Ekoloji, kimileri boyle tanimliyor en az enerji tuketerek evini yapmaktir, yani istanbul'dan mazleme getirmektense ve bosuna yakit enerjisi harcamaktansan yerel olarak neleri kullana biliriz fikrini arastirmak. Ilk yazimda yazdigimdigi gibi, bir evin doga'ya uymasi onun ekolojik oldugunu kesinlikle belirtir.Estetik yonunden, ekoloji ve mimari iliskilidir.

Iyi hafta sonlari...

deniz62 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-11-2007, 10:58   #196
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Sayın Prof.Dr. Ali Gökmen, 7 Kasım 2007'de Derneğimizde Güneşköy Projesini tanıtan bir konuşma yapacaktır. İlgilenenlere duyururuz:

Söyleşi Konusu: Güneşköy Projesi
Konusmaci: Prof. Dr. Ali Gokmen
Tarih: 7 Kasim 2007; saat 19.00
Yer: Kırsal Çevre ve Ormancilik Sorunlari Arastirma Dernegi
Bestekar Sok. 30-8, Kavaklidere Ankara


Alıntı:
GÜNEŞKÖY kamu yararı için çalışmalar yapmak üzere kurulmuş, kar amacı gütmeyen bir kooperatiftir. Kooperatif, sağlıklı ve doğal bir ortamda yaşamanın koşullarını gerçekleştirmeyi, yapılacak çalışmalarla topluma örnekler oluşturmayı, doğa ile uyumlu yaşamı ve yaygınlaştırmayı, bu yolla topluma bilinçli, mutlu, sağlıklı ve verimli bireyler yetiştirmeyi amaçlar.

Bu amaçlara örnek oluşturmak üzere, ortaklaının sağlıklı bir ortamda yaşamalarını, böyle bir ortam için gereken bilgi ve kültürü edinmelerini, amaca uygun örnek üretimler yapmayı ve pazarlamayı, ayrıca yoğun bilimsel ve eğitsel etkinliklerde bulunmayı amaç edinmiştir.

Ayazkızı beğendi.
malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-11-2007, 01:05   #197
Ağaç Dostu
 
çekirdek's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-02-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 857
Galeri: 14
Sevgili deniz62, yukarıdaki mesajda okuduğunuzu söylediğiniz kitapların adlarını bize de yazar mısınız?

çekirdek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-11-2007, 18:36   #198
Ağaç Dostu
 
Halit Togay's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-09-2005
Şehir: Ataköy-İstanbul
Mesajlar: 726
Galeri: 130
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina Mesajı Göster
Hüsamettindere Köyü / Mudurnu

Burayı bilen var mı?

Mudurnu – Nallıhan – Göynük üçgeni içinde yer alıyormuş. (Nallıhan’dan İstanbul yönünde Yüzüncü Yıl beldesinden Göynük yönüne sapınca 4 km sonra)
Malina'nın mesajını atlamışım. O köyde bir arkadaşımın da evi var. Köylüler yakında yeni bir yarleşime taşınıyor ve evler şehirliler tarfından onarılıp şehirli insan ihtiyaçlarına uyarlanmak üzere tamir ve tadil ediliyor. Aslında pek de fena birşey değil. Ama sürekli yaşanmayan evler ne kadar akılcı olur bunu tartışmak lazım. Gene de köyevi tamir ve tadil konusunda epice birikim oluşturmuşlardır. Linke bakın isterseniz.

http://www.ekomuze.org/


Düzenleyen Halit Togay : 10-11-2007 saat 18:37 Neden: linki ekledim
Halit Togay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-11-2007, 20:49   #199
Ağaç Dostu
 
Halit Togay's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-09-2005
Şehir: Ataköy-İstanbul
Mesajlar: 726
Galeri: 130
7-8 sene evvel Washington DC yakınlarında Bethasda diye bir kasaba var orada ahşap ev yapımı seyretmiştim 6-7 ev yanyana bir sırada aynı plan üzre yapılıyordu. Solda olanı temel betonu (subasman-subassesment) halinde idi, diğer uctakine ise dış kaplama olarak yarım tuğla diziliyordu. Her ev inşaatın farklı aşamalarındaydı. Önce her duvar çerçeve halinde yapılmış olarak dikiliyor ve diğer duvarlara bağlanıyor, çatı tahtaları çakılıyor ve ardından çerçeve aralarına izolasyon malzemesi yerleştiriliyor daha sonra içten alçıpan veya benzeribir malzeme kaplanıyor dışına OSB deniyor sanırım çakılıyor , çatı kapatılıyor, bina içinde neler yapılıyor pek belli değil ama tahmin etmek kolay, en son aşamada ise benim gördüğüm yarım kalınlıklı tuğla örülüyor. son aşamada bina tuğla görünüyor ama esasen ahşap iskeletli oluyor. Son derece şık ama hafif ve ucuz. Amerika'yı tekrar keşfetmeye lüzum yok zaten orada da ahşap yapıyorlar. Kütük yapanı görmedim, dışı lambri olan da yok, ya şingıl ya da tuğla, bazen bildiğimiz sıva-boya ama sistem ahşap.
Kütük yapmak ne derece ucuz veya sağlam-dayanıklı bilmiyorum. Karlı olsaydı bütün evler kütük olurdu. Kütük görünümünde bombeli yalı baskı kaplamalar var çok isteyen onalarla kaplayabilir ama canım kütükleri tuğla veya ucuz izolasyon malzemesi yerine kullanmak bana ters geliyor.

Ayazkızı beğendi.
Halit Togay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-11-2007, 21:03   #200
Ağaç Dostu
 
Penelophe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-04-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 5,468
Galeri: 373
Hüsamettindere Köyü Eko Müzesi'nin logosu da yeşil fon üzerine ağaçmış..

Penelophe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-11-2007, 21:48   #201
Ağaç Dostu
 
Halit Togay's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-09-2005
Şehir: Ataköy-İstanbul
Mesajlar: 726
Galeri: 130
Hem orası hem de Halkalı Ihlamur Evleri aynı alameti farikayı kullanıyor. daha önce biryerde yazmıştım.

Halit Togay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2007, 09:34   #202
Ağaç Dostu
 
Halit Togay's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-09-2005
Şehir: Ataköy-İstanbul
Mesajlar: 726
Galeri: 130
Benim de bir evim var.
Su deposu koymak için döktürttüğüm beton (10 cm) üzerine delikli tuğla duvarlar ördük, ısı izolasyonsuz beşik çatı, sıva, kiremit, yerde tahta kaplama, iki ufak pencere, bir kapı, bir kilit hepsi bu kadar .
Su tesisatı yok .
Tek bir elektrik ampülü.
100 m uzakta tepesi açık çatısız bir hela.
Mutfak olarak da piknik tipi tüpgaz.
Bulaşık dışarıdaki su deposundan uzatılmış hortumla yıkanıyor.

Eklenen Resimler
 
Ayazkızı beğendi.
Halit Togay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2007, 09:41   #203
Ağaç Dostu
 
Harun Parlak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-01-2007
Şehir: İstanbul Sarıyer
Mesajlar: 4,272
Galeri: 22
Buraya güzel birşeyler yapalım Halit bey

Harun Parlak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-11-2007, 05:41   #204
Ağaç Dostu
 
Halit Togay's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-09-2005
Şehir: Ataköy-İstanbul
Mesajlar: 726
Galeri: 130
İmar almadan ancak bu kadar oluyor.

Halit Togay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-11-2007, 23:10   #205
Ağaç Dostu
 
ilker_eroglu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-07-2007
Şehir: İstanbul-Hadımköy
Mesajlar: 1,284
Galeri: 4
Merhaba;

Agac ev yapsanızda imar almanız gerekiyormu.

Saygılarımla

İlker

ilker_eroglu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-11-2007, 23:31   #206
Ağaç Dostu
 
Harun Parlak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-01-2007
Şehir: İstanbul Sarıyer
Mesajlar: 4,272
Galeri: 22
ÇİT yapmak için bile izin gerekir bırakın ahşap evi en kolay ahır izni alıp eve çevirirsiniz.

Harun Parlak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-11-2007, 16:16   #207
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 31-10-2007
Şehir: Tunceli Ovacik
Mesajlar: 10
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi çekirdek Mesajı Göster
Sevgili deniz62, yukarıdaki mesajda okuduğunuzu söylediğiniz kitapların adlarını bize de yazar mısınız?
Tatilde oldugum icin ancak yeni yaziyorum
Okudugum kitaplar, genelikle fransizca (cogu zaman amerikalilarin ekolojik ev tercubeleri, ) . Aslinda internet'e ingilizce ve fransizca bir cok pdf formatli yayin bulunuyor, sadece iyi keyword kullanarak onlara ulasiliyor , mesela straw ball construction vs ...

Turkce maalesef pek fazla bir sey bulunmuyor, veya bu is ile ugrasmis insanlarin tercubelerini paylasmamislar.

size arayislarinizda basarilar dilerim

deniz62 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-11-2007, 23:52   #208
Ağaç Dostu
 
çekirdek's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-02-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 857
Galeri: 14
Evet, topluca, kitap halinde Türkçe olarak var zannederek heveslenmiştim.
Yine de teşekkür ederim.

çekirdek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-11-2007, 16:17   #209
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 31-10-2007
Şehir: Tunceli Ovacik
Mesajlar: 10
az bir ingilizcen varsa su linke biz baki ver :
http://thinkgreenbuilding.com/
bu sitedeki kitaplari oneririm.
Cok guzel ve detayli anlatiyorlar, ve bol fotorafli. Degisik teknikler ile evin 4 duvarini yapmislar.

deniz62 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2007, 18:17   #210
Ağaç Dostu
 
ekalafat's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-12-2006
Şehir: -bursa
Mesajlar: 140
Galeri: 44
Bakınız, youtube' dan saman evler için ne görüntüler var.

http://www.youtube.com/watch?v=sUuMl75Z9UY

aga06tr beğendi.
ekalafat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:20.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024