View Single Post
Eski 31-10-2007, 14:05   #181
deniz62
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 31-10-2007
Saman Balyasin'dan ev yapmak

Merhabalar,

Simdi "buralardan cekip gitmek" kast edildigi zaman, daha çok buyuk kentten kacip daha cok kirsal alana yerlesip, kucuk ve sirin bir evde doga'nin icinde huzurlu, dengeli bir yasam tercihi olarak algiliyorum. Yani tekrar doga ile bulusma ihtiyaci...

Buda elbette, doga'yi hem bozmiyacak, dogaya saygisi olacak, hem ekolojik olacak, hem ekonomik olacak, hem sosyal olacak yeni bir ev ile, yeni bir yasam tarzi ile baslar.

Her yörenin kendine ayit bir dogal yapisi var, ahsap ev daha cok orman bölgeli, ve daglik yerlere gider diye dusunuyorum. Oranin yapisini fazla bozmaz tam aksine guzelikte katar.

Eger "buralardan cekip gitmek", ic anadolu, dogu, dogu-anadolu'yu kast ediyorsaniz, o zaman kesinlikle saman balyasindan duvarli, toprak saman tozu kum ile sivalanmis bir evi tercih ediniz cunku oralari daha daha guzellestirir.

Temel Felsefe, ev mimari ve yasadigimiz cevre bir birine uyumlu olmasi sart.
Artik bizim koylere girmis olan, o igrenc ve cirkin tuglali evlere izin vermiyelim.

Kiminiz ahsap, kimimiz saman, ben samani tercih ettim. Ve Ctuncel arkadasin belirttigi gibi avantajlari cok cok fazla.

Eko-konsept, sadece ekolojik malzeme kullanarak degil ama ayni anda enerji tüketimi en aza indirecek bir konseptir, yani daha az agac,daha az odun (isinma icin) tüketimidir; ve ayni anda hem sagliga yararli, hem dunyamiza.

Bu acidan, saman balyasindan ev ahsap evden daha enteresan,ekonomik ve dogaya saygili oldugunu dusunuyorum

Saman balyasin'daki evler ikiye ayrilir, birincisi Yigma evler, yani butun yük saman'in uzerine verilir, bu evlerde direk veya ahsap iskelet kullanilmaz. Ikinci ise, Ctuncel arkadasin yapmak istedigi ev, yani ahsapli bir iskeletin aralarini saman ile doldurmak.

Birinci teknigi sectim, cok buyuk bir ev'e ihtiyacim yok,Tek kat 100m²-120 m² yeter. 50 cm genisliginden bir saman balyasi ile örülmüs bir duvar, 12 tonluk bir catigi rahatlikla tasiya bilir. Burda sütün, iskelet olmadigi icin ev daha ucuza mal oluyor, ve hepsini kendi basiniza yapabilirsiniz.

Catiya gelince, yasadiginiz iklime göre degisir, cok kar yagiyorsa yeterince egimli bir cati gerekir, ve kar'a uygun bir malzeme almak lazim. Cat'i 50cm-100cm kadar duvardan uzatmak lazim, yagmur'a korumak icin.

Saman'i nem'den korumak icin onun iyice sivalamak lazim,en eski teknikler en iyileridir. Toprak,kum,saman,kirec karisimi bir harc ile, duvarlari sivalamak gerekir. Farelere karsi ise, duvarinin alt bölümüne dar bir orgü telli ile cevirmek gerekir.

Projemin, ilk temeli 2008'in 5. veya 6. ayda olacak. Ilk önce, tas ve Cimento kum karisimi bir temel aticam, en az 60 cm derinliginden ve 30 cm yukseklikte. Evin hafif yuksek olmasi, samani yerli nemden korur.

Daha cok geleneksel malzemeden bir cati dusunuyorum. Yani Kavak sütünlü bir cati, üzerine kaplamali bir sac (daha arastiriyorum).

Fransa'da yasadigim icin,cok güzel ev örnekleri görme sansina sahip oldum.

Ana tema'yi bitirince(yani duvar, cati ,pencere,siva,kapi) gerisini zaman ile yavas yavas tamamlamayi dusunuyorum...

Evin maliyeti cok dusuk...

hosacak'in

deniz62 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön