View Full Version : Küpe çiçeği, Küpeli (Fuchsia)
Sayfalar :
1
2
3
4
5
6
7
8
[
9]
10
11
12
13
14
dayanamadım bugün pazara gittim harika çiçekler vardı haftaya gidebilirsem fotoğraflarım ve sonunda benimde oldu:p
213496
teşekkür ederim Dudi
213497
213498
213499
bettyycim
18-05-2011, 13:36
İşte benim küpelerim 10 gündür benimleler, yavaş yavaş açıyorlar kışın aldığım küpeleride akşam resimlerim, onları çekmeyi unutmuşum ;)
bettyycim
18-05-2011, 13:39
devam...........
günebakan
18-05-2011, 13:47
Sevgili Bettycim gerçekten çok güzeller nasıl bir bakım uyguluyorsunuz acaba?
bettyycim
18-05-2011, 14:01
Suyu seviyorlar onu anladım, sadece sabah güneşi alabilecekleri aydınlık yerde ve balkonda duruyorlar, Aralık ayında aldığım küpeler bu şeklde bütün kışı dışarıda geçirdiler ve boy bile attılar onlarıda akşam eklerim 15 de bir de besin taksiyesi yapıyorum ;) Sevgili acemifüsun'un notlarından anladığım kadarıyla demirsülfatı da seviyorlar dün hazırladım yarın kısmetse onunla sulayacağım :p
acemifüsun
18-05-2011, 14:33
Sevgili cemo, Farezya, Dudi, yağ-mur, bettyycim küpelerinizin maşallahı var, sağlıkla, güle güle büyütün:) Benimkiler de tomurcukta açınca fotoğraflarını eklerim. Bence küpeler yaz sıcaklarında sabah güneşini en fazla saat 10:00 kadar almalılar, ayrıca sıcaklarda sabah, akşam yapraklarına, gövdeye duşu çok seviyorlar. Duş yaptırırken yapraklara ve yaprak altlarına da iyice su püskürtürsek zararlıların ( beyaz sinek, k.örümcek, bit) barınamamalarını da sağlamış oluruz.
Sevgili bettyycim demir sülfatı özellikle bitkilerin gelişme aşamasında azar azar 2-3 kere verince yapraklanma ve dallanmaya faydası oluyor diye düşünüyorum. Hiç demir vermediyeseniz gelişmiş küpelere de az miktarda 1 kerelik faydası olur sanırım.
Batuhan Yılmaz
18-05-2011, 15:09
Evet arkadaşlar 2 cins olduğunu öğrendim ve gerçekten bayağı uzunlar 50 cm oldular bu nedenle küçük çiçek açıyolar ve tek dal halindeler bayağıda yaprakları var ve potasyum yüklü gübreyi nereden bulacağım ve nasıl budayacağım ve budadığım dalları ayrı bir şekilde nasıl dikmeliyim.
SOrum :D
acemifüsun
18-05-2011, 15:51
SOrum :D
Bence artık budamayın, bu mevsimde budarsanız hiç çiçek göremezsiniz. Budamayı sonbaharda, en geç kış sonu tavsiye ediyorlar. Çiçeklerinin küçüklüğü belki de cinsindendir. Besin için yapı marketlere bakın, üstünde yazan NPK oranlarına göre alır, uygularsınız. Önerilen dozun 1/4 oranını uygulayın:)
bernacyhn
18-05-2011, 18:10
Merhabalar, anneler gününde pazardan anneme küpe çiçeği almıştım. Aldığım gün üzerinde 5 adet renkli toplu iğneler kadar tomurcuk vardı. O günden bugüne üzerinde şuan sayısını hatırlamayacağım kadar çok tomurcuk var ve aldığımda üzerinde bulunan tomurcuklar patlamak üzereymiş gibi içleri dolu dolu duruyor. Rengini bilmiyorum. Bana da sürpriz olacak. Üzerinde tomurcuk olduğu için saksısını değiştirmeye korktum. Ancak çiçek vermeyi bitirince değiştirebilirim. Küpelim açtığında resimlerini paylaşırım. Hayırlı akşamlar hoşçakalınn :)
Perihan Bayram
18-05-2011, 19:20
Küpeli çiçeği, bilimsel adıyla fuchsia, 17. yüzyılın sonlarına doğru Charles Plumier tarafından tanımlanmış ve ismini de Alman botanikçi Leonhart Fuchs’tan almış. 100-110 çeşiti olan bir tür. Bunların büyük çoğunluğu Güney Amerika kökenli. Birkaç tür kuzeye doğru, Meksikaya kadar uzanan bölgede görülüyor ve birkaç çeşit de Yeni Zelanda ve Haitide yaşıyor. Fuchsia magellanica isimli çeşit Güney Amerika’nın en güney ucu olan soğuk Tierra Del Fuego bölgesinde yetişse de büyük çoğunluğu tropikal ve subtropikal bölge bitkisidir. Küpelilerin çoğu çalı formundadır ama bir Yeni Zelanda çeşiti, Fuchsia exorticata, 12-15 metreye kadar uzayabilen bir ağaçtır. Kışın yaprağını döken veya bütün yıl yeeşil kalan türleri mevcuttur. Renkleri sinekkuşunu cezbeder ve bu sinek kuşları bu bitkinin tozlaşmasını sağlar. Küpelilerin en yaygın olanları hibritlerdir ve çelikle çoğaltılırlar.
12 veya 15 metre büyüklüğünde olan küpe çiçeğini hayal edemiyorum,kimbilir ne kadar güzel,muhteşem görünüyordur.Keşke ülkemizede bu ağaç türünü bir getiren olsa.
Perihan Bayram
18-05-2011, 19:29
İzmirli küpeseverler,
Karşıyaka çiçek festivalinde yirmiye yakın küpe çeşidi saydım.
Hele üç tanesine hayran kaldım;)
211878
,
211879
,
211880
.
Benimkiler yeni açıyorlar.
Sevgili cemo, Farezya, Dudi, yağ-mur, bettyycim küpelerinizin maşallahı var, sağlıkla, güle güle büyütün:) Benimkiler de tomurcukta açınca fotoğraflarını eklerim. Bence küpeler yaz sıcaklarında sabah güneşini en fazla saat 10:00 kadar almalılar, ayrıca sıcaklarda sabah, akşam yapraklarına, gövdeye duşu çok seviyorlar. Duş yaptırırken yapraklara ve yaprak altlarına da iyice su püskürtürsek zararlıların ( beyaz sinek, k.örümcek, bit) barınamamalarını da sağlamış oluruz.
Sevgili bettyycim demir sülfatı özellikle bitkilerin gelişme aşamasında azar azar 2-3 kere verince yapraklanma ve dallanmaya faydası oluyor diye düşünüyorum. Hiç demir vermediyeseniz gelişmiş küpelere de az miktarda 1 kerelik faydası olur sanırım.
teşekkür ederim sevim4,periş,acemifüsun daha güzelleri sizin olsun
teşekkürler Dudi çok mutluyum gerçekten:p bazı arkadaşlar pahalı almışsın dedi 20 ytl,olsun eşim bir şey demedi :Dönemli olanda o;)
sevgili acemifüsun üzerinde tomurcuk varkende püskürtme yapıyormusun?
bettyycim
19-05-2011, 08:03
Ben geçen cuma pazardan aldım 4 saksı henüz çiçek açmadılar ama hepsine 10 TL. verdim Sevgili yağ-mur, bulunduğum ildeki bir yapı markettende tek katlılar 7.50 TL. ve katmerliler 13 TL. den, bilginize bir zamanlar ben de çiçekçilik yaptım, inanın 1'e 10 kar var sıkı pazarlık edin ;)
Benimkiler yeni açıyorlar.
Maşallah, hele ikinci resimdeki pembiş çok sevimli, güle güle büyütmek dileğiyle...
Küpeler coşmaya başladı.
Bahcedekilerin acmasını bekliyorum heyecanla.
dragonfly
19-05-2011, 13:57
merhaba ben de geçen pazardan dayanamadım iki saksı daha küpeli aldım :) beyaz olan istediğim gibi büyük çiçekli olanından :D
bettyycim
19-05-2011, 21:28
Çok güzeller dragonfly, bende bugün yeni bir küpe aldım, ama ilk defa böyle bir küpe gördüm, resmi cep telefonuyla çektim o nedenle çok net değil ;
Fuchsia Boliviana imiş adı Sevgili Jezebel teşekkürler :D
Ben geçen cuma pazardan aldım 4 saksı henüz çiçek açmadılar ama hepsine 10 TL. verdim Sevgili yağ-mur, bulunduğum ildeki bir yapı markettende tek katlılar 7.50 TL. ve katmerliler 13 TL. den, bilginize bir zamanlar ben de çiçekçilik yaptım, inanın 1'e 10 kar var sıkı pazarlık edin ;)
offf:(canım sıkıldı şimdi gerçekten pahalı almışım o zaman:okeşke size aldırsaymışım:pdaha çok çiçeğim olurdu:p
bernacyhn
22-05-2011, 15:12
Bu şirincik de yukarda bahsettiğim, anneme anneler gününde aldığım küpeli çiçeği. Rengini çok merak ediyorum. Bu iki tomurcuk diğerlerinden önce buradaydılar ve şuanda bitkinin üzerindeki en büyük çiçek oluşumları bunlar. Sanırım açmalarına çok az kaldı. Sabırsızlıkla bekliyorum :)
Bu arada geç de olsa gelen bahar için herkesi kutlarım :)
Resim eklediğimi zannediyordum ama eklememişim. Hemen ekliyorum.
alperfect
22-05-2011, 18:08
Bugün köklenen küpelimi diktim kırmızı toprak torf kum karışımına, karışım ıslaktı sulamam gerekiyor mu
acemifüsun
22-05-2011, 19:49
Bugün köklenen küpelimi diktim kırmızı toprak torf kum karışımına, karışım ıslaktı sulamam gerekiyor mu
İlk diktiğiniz için sulayın:) Sulama azar azar ve yavaş olsun, altından su çıkıncaya kadar devam edin. Can suyu ilk diktiğimiz fidelere sanırım bu şekilde uygulanıyor. Küpenizi sağlıkla büyütün:)
acemifüsun
22-05-2011, 19:54
sevgili acemifüsun üzerinde tomurcuk varkende püskürtme yapıyormusun?[/QUOTE
Evet yapıyorum:) Duşu seviyorlar:)
Hepinizin küpelisi harika.Ellerinize sağlık..
Bende yeni küpelimi sizinle tanıştırmak istedim :)
dragonfly
25-05-2011, 09:32
Hepinizin küpelisi harika.Ellerinize sağlık..
Bende yeni küpelimi sizinle tanıştırmak istedim :)
çok güzel maşallah, Allah nazarlardan sakınsın...kaç senelik çiçeğiniz?
artemisia10
25-05-2011, 10:04
Tomurcuklar büyümeye başladı nasıl açacaklar merakla bekliyorum...
216286
Dışı pembe içi beyaz katmerli sevgili artemisia :)
dragonfly
25-05-2011, 10:14
216286
bana mor açacak gibi geldi ama kesinlikle katmerli ;)
artemisia10
25-05-2011, 11:30
İki renk de güzel katmerli olmasına çok sevindim...:)
Dışı pembe içi beyaz katmerli sevgili artemisia :)
Artemisia'nın tomurcuklar daha tombiş.. Benimkiler katmersiz mi acaba :rolleyes:
Sizinkide katmerli sevgili selis :)
Selis sizinki beyaz, artemisia sizinkide mor... Ve katmerliler :)
bettyycim
26-05-2011, 09:14
Bugün küpeler tekrar açmaya başladı :D
bettyycim
26-05-2011, 09:18
Evet Sevgili küpe uzmanları tomurcukta olan ve ne renk açacağını merakla beklediğim küpem acaba sizce ne renk olabilir :confused:
Bettyycim çok güzeller maşşallah... Son bitki 3. ve 4. fotoğraftaki beyazlarla aynı sanki.. ;)
Dünkü tahminlerden sonra daha fazla bekleyemedim tomurcuğu ucundan açtım.. Mormuş :rolleyes:
bettyycim
26-05-2011, 10:36
Yok o beayzlar büyük ve katlı, bunun yalınkat olduğunu düşünüyorum ;) bende birazdan öğle yemeği için ee gideceğim ve inceleyeceğim :D
dragonfly
26-05-2011, 13:35
Evet Sevgili küpe uzmanları tomurcukta olan ve ne renk açacağını merakla beklediğim küpem acaba sizce ne renk olabilir :confused:
Bence lila açacak :D
bettyycim
26-05-2011, 13:38
Hep birlikte göreceğiz ne renk açacak :D
merhabalar. dün doğum günümde eşim bana sarkan cinsinden bir küpe çiçeği almış. şu an maşallah çok güzel çiçekli ama evde yer beğenemedim. balkonlarımdan birinin önünde bina var aydınlık ama güneş almıyor. diğer balkonum batıya bakıyor öğleden sonra he güneş direk güneş ışığı almasın diye oraya koyamadım bide sürekli rüzgar var bu balkonumda. birkaç saat koydum balkona sonra kıyamadım yanmasın diye aldım. batıya bakan cam önüne sehpaya koydum. oraya da güneş geliyor yine odanın içine mi alsam nereye koysam bilemedim. geçen doğum günümdeki anhorium çiçeğim gibi sakatlansın isemiyorum :( bir iki kırılan dalını tarifeki gibi dikicem ama bana bi akıl lütfen nerde dursun bu çiçek. teşekkr ederim şimdiden
Önünde bina olan, aydınlık ama güneş almayan balkona koyun..
Birol Ketenci
26-05-2011, 16:20
merhabalar. dün doğum günümde eşim bana sarkan cinsinden bir küpe çiçeği almış. şu an maşallah çok güzel çiçekli ama evde yer beğenemedim. balkonlarımdan birinin önünde bina var aydınlık ama güneş almıyor. diğer balkonum batıya bakıyor öğleden sonra he güneş direk güneş ışığı almasın diye oraya koyamadım bide sürekli rüzgar var bu balkonumda. birkaç saat koydum balkona sonra kıyamadım yanmasın diye aldım. batıya bakan cam önüne sehpaya koydum. oraya da güneş geliyor yine odanın içine mi alsam nereye koysam bilemedim. geçen doğum günümdeki anhorium çiçeğim gibi sakatlansın isemiyorum :( bir iki kırılan dalını tarifeki gibi dikicem ama bana bi akıl lütfen nerde dursun bu çiçek. teşekkr ederim şimdiden
Doğum gününüz kutlu, küpe çiçeğiniz hayırlı olsun. Bende bu yıl ilk defa küpe çiçeği sahibi oldum. Burada okuduklarıma göre; aydınlık ama direk güneş almayan nokta küpe çiçeği için en uygunu.
Benim küpe çiçeğim, Sabah güneşi alan, kuzey rüzgarına açık 6. Kat balkonunda kışı geçirdi. Bugün ilk çiçeğini açtı. Bol su ve gubre istiyor. Fotograf yukleyemiyorum. Mobil cihazdan yükleme kabul etmiyor. :(
Sayın yukka gübre olarak ne kullanıyorsunuz? Benimki oldukça büyüdü ama hiç tomurcuk yok üzerinde. Güneye bakan balkonun duvar dibinde duruyor. Yani güneş direk gelmiyor ama aydınlık. Kışı da orda geçirdi. Biraz öne aldım dün. Belki bi faydası olur diye
bernacyhn
27-05-2011, 12:01
Yukarıda resmini eklediğim tomurcuklar büyüdü ve çok ağırlaştı, taşıyamıyor artık. Renkleri de pembeye dönmeye başladı. İlk küpelim nasıl açacak çok merak ediyorum.
rüzgardan etkilenmezmi malum havalar ısınamadı çok rüzgar var :confused:
acemifüsun
27-05-2011, 12:48
Küpeler hafif esintili ve aydınlık fakat gölge yerleri çok seviyor. Ayrıca sulama çok önemli, suyu sever, fakat toprak hafif kurumaya başlamadan sulanmaz, sonra çürürler. Yapraklarına her gün su püskürtmek zararlılarla mücadelede etkili ve zaten duşu da çok seviyor.
Kıs boyunca bir iki kez sulandirilmis kompoze gübreden verdim. Bir hafta önce bahçelere atılan doğal gübre koydum dibine. Benim balkon açık. Bu çiçek de açık havayı seviyor. Üzerinde su anda sayısız tomurcuk var. Kısın rüzgardan kırılan dallarını dibine batırdım. Onlar da yetişti. Çok gür, guzel bir görünümü var. Toprağı da suyu tutan bir bileşim. Su verince suyu sünger gibi çekip tutuyor, saksının dısına sizdirmiyor. Bazen bir kaba su koyup toprağı suya iyice doyuruyorum. Sabah saat 10'a kadar direkt güneş alıyor. Sizin kupede yer ve toprak sorunu olduğunu düşünüyorum.
Sayın yukka gübre olarak ne kullanıyorsunuz? Benimki oldukça büyüdü ama hiç tomurcuk yok üzerinde. Güneye bakan balkonun duvar dibinde duruyor. Yani güneş direk gelmiyor ama aydınlık. Kışı da orda geçirdi. Biraz öne aldım dün. Belki bi faydası olur diye
bettyycim
28-05-2011, 10:36
Benim güzel açtı içi beyaz ve katmerli ama küçük katmerliler den :D
artemisia10
28-05-2011, 13:20
Tahminler tuttu :) kırmızı mor...Diğer renkler de çok güzel gel de alma...
217616
beticim bembeyaz nede güzel acmış :p. nasıl anlıyorsunuz katlı ve renk olarak püf noktası nedir ? baktım baktım yok hepsi aynı geldi :D
acemifüsun
28-05-2011, 19:10
217616
Çok güzel sevgili artemisia:) Merakla açmasını beklediğim tomurcuk, bu gün aynı sizin küpeniz gibi açtı:)
Sevgili bettyycim sizin beyaz da çok zarif:)
bettyycim
28-05-2011, 19:10
Bazısının yaprak damarları, çiçek sapları vb. detaylardan biraz da atmasyon :D
çok güzel maşallah, Allah nazarlardan sakınsın...kaç senelik çiçeğiniz?
Teşekkür ederim :)
Küpelimi yeni aldım 10 günlük :)
dragonfly
30-05-2011, 08:53
217616
maşallah çok güzel açmışlar :) bende de var bu renkten çok gösterişli duruyorlar :D
dragonfly
30-05-2011, 08:55
:p
218178
218179
çok güzeller çok seviyorum bu küpelileri ben yahu :) bahçede 4 saksı küpeli oldu. bir saksıda annemlere çelik alıp diktim oldu 5 saksı :) komşm artık dalga geçmeye başladı benle bahçeye baltayla gireceğim ormana döndü ortalık diye :D
Benol Hazaroğlu
30-05-2011, 13:02
Ah komşular ah. Çiçek sevgisi yok kalplerinde. Çelik dikilmiş küçük saksıları, tohum ekilmiş kapları görüp beni de çöpçü ilan ettiler.
:) tok açın halinden anlamaz misali... bende aynı konumdayım yalnız değilsiniz bu yolda sevgili Benol...
yigit666
30-05-2011, 13:50
218296
Ah!! Bendeki Küpeliyi görmenizi isterdim; ama elimde telefonumdan başka fotograf yukleyebilecegim bir cihaz yok.
fatmadundar
31-05-2011, 09:43
Küpe çiçekleri bu yıl daha şanslı. Havalar serin gittikçe onlar da coşuyor.
fatmadundar
31-05-2011, 09:49
Benim yaşadığım güzellikleri sizin de görmenizi istedim.
fatmadundar
31-05-2011, 09:58
Bu güzellikleri hiç bitmesin istiyorum.
Bu küpe çiçeği bana süpriz yaptı katmerli açtı ilk defa bu kadar güzel küpelim oldu.:)
219059
219060
219061
219062
219063
Benim gönderdiğim tuttumu sevim 4 abla :) Ne renk merak ettim :)
Bu güzellikleri hiç bitmesin istiyorum.
Sn Fatma Dündar,küpelilerinize nazar değmesin çok güzeller.Hepsini bu yıl mı edindiniz yoksa eskiler mi?
Bu konudaki küpelilere bakmak içimi öyle açıyor ki. Geçen yaz balkonumdaki küpelilerime musallat olan kırmızı örümcek ve beyaz sinekler beni mahvetmişti. Çok gürdüler, başedemedim, arapsabunlu karışımı uyguladım ama yaprakları çürüttü, yapış yapış oldular bir daha iflah olmadılar.
Artık yetiştirmemeye karar vermiştim. Ama güzelim bir küpeli hediye geldi. Bu seferki pembe beyaz.. Yine dayanamıyorum yine her gün gözüm gibi bakıyorum. Bugünlerde buraya güzel yağmur yağıyor. Balkonda epey mutluydu. Bugün nasıl bir rüzgar esmişse bir uzun dalı kırılmış, nasıl da çiçekli tomurcuklu bir dal. O kısmı kesip toprağa soktum inşallah tutar. Nazar oldu kesin... Bir yandan da ödüm patlıyor beyaz sinek filan gelir diye havalar ısınınca balkonda gelip buluyorlar. ;)
Sevgili sevim4,
2 ay önce gönderdiğim 3 küpe ne oldu?
Hayattalar mı?
Bir de Gloriossa yumrusu vardı, umarım çürümedi.
Duruyor henuz tumurcuk yok daha.
bettyycim
02-06-2011, 22:48
Biraz komik olacak ama ben beyaz sinek için kanaryalarımın sprey şeklinde parazit ilacı var onu kullanıyorum, yapraklar da yanmıyor, beyaz sinekler, yeşil bitler ölüyor :D
Biraz komik olacak ama ben beyaz sinek için kanaryalarımın sprey şeklinde parazit ilacı var onu kullanıyorum, yapraklar da yanmıyor, beyaz sinekler, yeşil bitler ölüyor :D
Sevgili bettyycim ilacın ismini yazarmısın bende denemek istiyorum sevgiler;)
bettyycim
03-06-2011, 12:42
İlacın adı Avispray kuş malzemesi satan yerlerde bulabilirsiniz Sevgili Periş :D, öğlen eve gittim bir-iki küpe resimledim ;)
Karşıyakalı
03-06-2011, 13:50
Fatma Hanım, küpeleriniz çok güzel, güle güle büyütün. Acaba zararlılarla nasıl mücadele ediyorsunuz? Bu kadar güzel geliştiklerine göre.. Bir de gübre kullanıyor musunuz?
fatmadundar
03-06-2011, 18:32
Fatma Hanım, küpeleriniz çok güzel, güle güle büyütün. Acaba zararlılarla nasıl mücadele ediyorsunuz? Bu kadar güzel geliştiklerine göre.. Bir de gübre kullanıyor musunuz?
Şeytan kulağına kurşun, bu yıl henüz bir zararlı dadanmadı. Yoksa ne yaparsan başedemiyorsun.
fatmadundar
03-06-2011, 18:36
Sn Fatma Dündar,küpelilerinize nazar değmesin çok güzeller.Hepsini bu yıl mı edindiniz yoksa eskiler mi?
Hepsini bu yıl satın aldım. İlk defa aldığım küpelerin çiçeklerini doya doya yaşadım. Ama seneye kalacaklarını yine de ummuyorum. Yakıcı sıcaklar henüz başlamadı.
Benim iddasız küpelerim.
Zerrinciğim teşekkürler.;)
220207
,
220208
,
220209
Resim çekerken beyaz kelebek gördüm yaprak altlarında, ilaçladım ama bakalım.
Küpeleriniz çok güzel olmuşlar sevgili jezebel, beyaz olandan bende de var. Açtı açacak durumda :) Bu sene sıcaklardan kaybınız en az olur umarım.
Arkadaşlar bir sorum olacak, bu sabah limon tuzu ile su karışımı verdim küpe çiçeklerime; yalnız limon tuzunu fazla kaçırdım sanırım, fazlası ne gibi bir zarar verir?
Çan etekli pembeden kendim istemiştim zerrinsrt arkadasımızdan,beyazı kendisi eklemiş .
İkisi de kişi bahçede geçirdi.
Umutluyum , ama çok değil ;)
Benim kupelilerden biri..
Bu gün çiçekçi ' de Blacky gördüm.
Artık İngiltereden getirtmeye gerek kalmadı ;)
acemifüsun
04-06-2011, 19:46
Arkadaşlar bir sorum olacak, bu sabah limon tuzu ile su karışımı verdim küpe çiçeklerime; yalnız limon tuzunu fazla kaçırdım sanırım, fazlası ne gibi bir zarar verir?
Sevgili Dudi limon tuzunu fazla kaçırdıysanız toprak fazla asitik olmuştur. Topraklarını üstten iyice yıkama şeklinde sulayın, altından sular akıp, gitsin. Su iyice süzüldükten sonra yerlerine yerleştirin.
Biraz zor olacak bu dediğin sevgili acemifüsun, sulamayla halletmeye çalışayım :D Teşekkür ederim :)
Onca sayfayı okutmayın bana :p Limon tuzu ne işe yarıyordu ?
acemifüsun
04-06-2011, 20:23
Toprak PH'nı düşürür, toprakta kireçli sulamalardan dolayı oluşan bazik ortamı dengeler:) Mine hanımın saksı toprağına uygulanan fazla gübre için, toprağı yıkama önerisini hatırlıyorum.
acemifüsun
04-06-2011, 20:25
Biraz zor olacak bu dediğin sevgili acemifüsun, sulamayla halletmeye çalışayım :D Teşekkür ederim :)
Dediğim bol bir şekilde saksı toprağını sulaman, alttan da akıp gitmesi canım:)
Acemifüsun bilgi için çok sağ ol.. Yapılması rütun bir şeyse yapalım.. ;)
Benim küpe tomurcukları yumuşamaya başlamış.. İzmir sıcakları göründü.. :(
acemifüsun
04-06-2011, 20:38
Acemifüsun bilgi için çok sağ ol.. Yapılması rütun bir şeyse yapalım.. ;)
Benim küpe tomurcukları yumuşamaya başlamış.. İzmir sıcakları göründü.. :(
Ben küpelerime uygulamıyorum, uygulayan arkadaşlar da var:) İzmirde sıcaklar başladı, yapraklarına da su püskürtün isterseniz, küpeniz güneşte kalmasın.
artemisia10
06-06-2011, 10:37
Dayanamadım bir tane daha aldım yaprakları diğerinden tamamen farklı satan teyze pembe beyaz olabilir dedi tam emin olamadı bakalım nasıl olacak :)220931
fatmadundar
06-06-2011, 11:43
Ben bir tahminde bulunayım: Dışı kırmız - içi mor, katmersiz.
artemisia10
06-06-2011, 11:54
:D yine mi mor almışım severim ama pembe beyaz çıksa iyi olur... yapraktan tahmin işini öğrenmem lazım :D
dragonfly
06-06-2011, 12:10
ben de bir tahminde bulunayım, katmerli - dışı koyu içi açık pembe :)
artemisia10
06-06-2011, 12:46
Bu tahmin de güzel kendisine ileteceğim :) ben de kendi tahminimi yapıp açmasını bekleyeceğim yaprakları katmerlininkine benzemediği için katmersiz olabilir, rengi de bence pembe ve tonlarında olsun...:)
Bende tahmin etmezsem olmaz :D Dışı pembe, içi beyaz veya pembe katmerli veya katmersiz olduğunu bilemedim.
Birol Ketenci
06-06-2011, 14:56
Dayanamadım bir tane daha aldım yaprakları diğerinden tamamen farklı satan teyze pembe beyaz olabilir dedi tam emin olamadı bakalım nasıl olacak :)
Tepesini kırıp alttaki yeni koltukların gelişmesini sağlarsanız çok daha derli toplu büyüyecek gibi duruyor.
Tabii bunun benim gibi acemiden gelen bir tavsiye olduğunu göz önünde bulundurun.
artemisia10
06-06-2011, 17:23
Olur mu acaba bir hafta önce almıştım pet şişenin içinde köklendirmişler ve toprağı çok kötüydü çıkarırken problem yaşadım hırpalandı belki kesersem kötü olurlar diye düşündüm. Ama dediğiniz mantıklı daha derli toplu olur ve daha çok çiçek açar bir hafta daha bekleyip tepeden biraz alayım. Dudi' den de pembeli tahmin gelmiş ben de pembe de ısrarlıyım :)
Hala hayattalarken seyretme zevkini sizlerle paylaşlak isterim:rolleyes:
221101
,
221102
.
_kevser_
07-06-2011, 16:10
ah ah sizin küpeleri görünce imreniyorum
herbiri harika görünüyo ben ne yazık ki başarılı olamadım
geçen yıl yazın yayladaki çiçekçiden bi saksıda küpe çiçeği almıştım ve tabi adanaya gelince çok yaşatamadım köküne kadar kurudu nasıl oldu anlayamadım ama bi daha da cesaret edemedim bu yaz sonu ben de küpelilerden almayı düşünüyorum belki önümüzdeki yaza kadar benimle mutlu olabilirse yazın da onu yaylaya kaçırırım
Benol Hazaroğlu
10-06-2011, 11:22
Daha güneş göreli 2 gün oldu. Beyaz sinekler küpelerimi sarmış. Ev yapımı ilaç püskürtme borusunu tıkıyor püskürtemiyorum.
Başka formülü olan arkadaş lütfen yazsın.
Bu ilaç çok şe yarıyor, defalarca test ettim, tıkanma sorunu da olmuyor.
Pest kontrol için, Su -1 litre, denatüre alkol- 50 ml, 30 damla bulaşık deterjan. Boş bir sprey şişesine doldurup kullanabilirsiniz.
Denatüre alkol mutfak ispirtosu oluyor.
Sevgiler.
Benol Hazaroğlu
10-06-2011, 14:16
Teşekkürler Jezebel, deneyelim bakalım inşallah işe yarar.
Bunlarda benim küpelilerim ilk resimdekini yeni aldım renkler muhteşem bakalım sineklendirmeden bakabilecekmiyim bir de kışın donmasa :(
yigit666
14-06-2011, 10:35
224402
224403
224404
Benol Hazaroğlu
14-06-2011, 16:25
Delta's sarah mor mu mavi mi? Ben geçen sene gelen çeliği yaşatamadım. Çok üzgünüm.
yigit666
15-06-2011, 06:45
ilk açarken koyu mor daha sonra renk olarak açık mora dönüyor .
Arkadaşlar bilin bakalım ne renk acıcak ufacık bir celik olarak alındı ve anacı muhteşem büyüklükte yani ne renk actıgını bilyorum :D
buda küpemiz bilmece gibi oldu biraz önce resim yüklememiş :p
İçinin mor ve katmerli olduğu kesin sevgili iris41, dışı ya pembe ya da kırmızımsı :)
sevgili dudi biraz hayal gücünüzü kulanın sıradan olsaydı eklemezdim :D
aslında bitki ip icunuda veriyor 3 aydır bende akşama sölerim rengini bakalım diger arkadarşlar bilecekmi :p
Güzin Çakar
16-06-2011, 10:23
Dışı pembe,uçlara doğru renk açılıyor. İçi katmerli beyaz,dipleri pembe. Selamlar, sevgiler..
sevgili dudi biraz hayal gücünüzü kulanın sıradan olsaydı eklemezdim :D
aslında bitki ip icunuda veriyor 3 aydır bende akşama sölerim rengini bakalım diger arkadarşlar bilecekmi :p
Sıradan değilse bilemedim :)
Birol Ketenci
16-06-2011, 16:57
Dışı koyu kırmızı, içi katmerli beyaz. Beyazın dip kısımlarında kırmızılıklar var.
İki yetişkin küpem açmaya devam ediyorlar.
225375
,
225376
.
acemifüsun
17-06-2011, 13:11
Küpelerim ilk açtıkları kadar yoğun çiçeklenmeseler de, devamlı çiçekliler:) Bu kızları kış başında çeliklerden yetiştirdim.
acemifüsun son resimdeki bendekiyle aynı cicek :p
ici dışı koyu kırmızı muhteşem bir görüntüsü var .Bendeki küpenin dal ve yaprak bogumlarıda kırmızı sizdekide öylemi
acemifüsun
17-06-2011, 19:57
Evet sevgili iris41, dallar ve yaprakların dalla birleştiği yerler kırmızı:) Tüm küpelerimde ilk açan çiçekler daha iriydi, şimdi biraz çiçekler küçüldü.
Benim geçen yıl ölümden dönen İngilizim çiçeklendi.
225839
225840
225841
225842
Diğer Küpe Çiçeğimde ses seda yok.O da geçen yıl ölümden dönmüştü.
225843
merkürvenüs
18-06-2011, 12:38
Merhaba,
Dün Kozyatağı Bauhaus'ta sarkan tarz küpe çiçekleri 2,90 tl idi. Uzunlukları 25-30 cm kadar ve oldukça canlılardı ama açmadıkları için renkleri belli değil. İlgilenen arkadaşlar için...
Sevgili Kerime,
küpen çok güzelmiş, iyi ki kurtulmuş, renkleri br harika.;)
Saygılar.
Bir kişi burada Avispray isimli bir kanarya parazit spreyinin işe yaradığını yazmıştı. Ev yapımı ilaç benim püskürtme borusunu da tıkıyordu, yapraklar da yanmıştı. Bu yaz beyaz sinek musallat olursa bu spreyi denemeyi düşünüyorum.
Daha güneş göreli 2 gün oldu. Beyaz sinekler küpelerimi sarmış. Ev yapımı ilaç püskürtme borusunu tıkıyor püskürtemiyorum.
Başka formülü olan arkadaş lütfen yazsın.
Benol Hazaroğlu
18-06-2011, 15:43
SerDağ teşekkür ederim. Şu anda yine yağmur yağıyor. Bu sene küpeler çok istilaya uğramıyacak galiba. 2 gün güneş, 3 gün yağmur. Ben yine de silahlarımı hazır tutuyorum.Küpelerin başında nöbetteyim.
Jezebelin tarifi hazırda bekliyor.
Sevgili Jezebel,
Çok teşekkür ederim.Sürekli takipteyim beyaz sinek ve benzeri zararlılardan korumak için.Keşke hep çiçekli kalsa çok güzel bakmaya doyamıyorum.
Anlıyorum sizi sevgili Kerime,
ben de gözümden kıskanıyorum, hele beyazımı, İzmirin sıcağına dayanmıyacaklarını bildiğmden doya doya bakıyorum...nasılsa temmuzu atlatamazlar :(
Siz karadenizde bizden şanslısınız.
Sevgili Jezebel,
Bende sizi çok iyi anlıyorum.Geçen yaz güzelim çiçeklerinizi kaybettiniz ya da birilerine verdiniz sırf bu güzellikler yok olmasın diye.Öyle hatırlıyorum.Karadeniz daha avantajlı ikliminden ötürü.İnşallah sizinkilerde yok olmaz bizimle bol bol bu güzellikleri paylaşırsınız.
saygılar.
Sizdeki bu güzelim küpelri görünce kıskanıyorum. 2-ay önce aldığım küpelim zayıf cılız yaprakları çok ince. sanırım hastalıklı yapraklarında kırmızı lekeler var.sararıp dökülüyorlar...
saimerguvan
23-06-2011, 10:30
Küpe
Hastalıklı Bu hastalığı bilen varmı?
Koray ERKAN
23-06-2011, 12:10
Buda Benim Küpelim
dragonfly
24-06-2011, 09:56
Bugün tatile çıkıyoruz 10 günlüğüne, inşallah döndüğümde geçen seneki gibi kurumuş bulmam çiçeklerimi. Önlem olarak; komşularıma uzun uzun tembihledim hergün sulamalarını. Birde küçük pet şişelerin kapaklarına küçük bir delik açıp ters çevirip koyacağım topraklarına, olurda sulamayı unuturlarsa diye önlem amaçlı. Hepsini bahçenin en gölge yerlerine koydum. Yapabileceğim başka birşey var mıdır acaba?
acemifüsun
24-06-2011, 19:59
Bugün tatile çıkıyoruz 10 günlüğüne, inşallah döndüğümde geçen seneki gibi kurumuş bulmam çiçeklerimi. Önlem olarak; komşularıma uzun uzun tembihledim hergün sulamalarını. Birde küçük pet şişelerin kapaklarına küçük bir delik açıp ters çevirip koyacağım topraklarına, olurda sulamayı unuturlarsa diye önlem amaçlı. Hepsini bahçenin en gölge yerlerine koydum. Yapabileceğim başka birşey var mıdır acaba?
Komşularınız çok fazla da su verirlerse, küpeler çürüyebilir. Toprak nemini kaybettikçe sulamaları için iyice hatırlatın isterseniz:)
Bu gün seraları gezdim küpeler berbat durumdaydı neredeyse ölmüş yaz sıcaklarına dayanamıyor küpeler fiyatlarıda oldukca düşürmüşler .
Koray ERKAN sarımı benmi yalnış görüyorum :p ne kadar güzel maşalah
merhaba arkadaşlar benim şöyle bir tahminim var evdeki küpelerimden özellikle katmersiz olanları daha dayanıksız gibi geldi katmerlilerin yaprakları daha kalın nem tutma kapasiteleri daha yüksek gibime geldi katmersiz olanları daha narin gibi buna göre çiçek seçimi yapsak daha başarılı olur gibime geliyor ben genelde bu yolu izliyorum
günebakan
26-06-2011, 12:48
Bu da benim küçük beyaz çiçekli küpe çiçeğim yaprakları cansız cansız görünüyor neden olduğu hakkında bilgi verebilecek birileri varmı acaba?
228282
Sanki biraz susuz kalmış gibi günebakan :)
günebakan
26-06-2011, 13:17
Aslında susuz değil yapraklarına da fıs fıslıyorum toprağına da su veriyorum ama anlamadım bir türlü. Yine de sağol Dudi'ciğim)
Bu da benim küçük beyaz çiçekli küpe çiçeğim yaprakları cansız cansız görünüyor neden olduğu hakkında bilgi verebilecek birileri varmı acaba?
228282
Yaprak altlarını beyaz sinek için kontrol edin, saksının 1 saatten uzun bir süre güneş aldığını düşünüyorsanız yerini değiştirin, havadar ancak hiç güneş görmeyen bir konum ayarlayın.
Beyazlar güneşe ve sıcağa diğer renklerden daha duyarlı oluyorlar.
Çok da güzelmiş:p,eğer dikkat ederseniz öyle kalır.
Benim İzmirdeki beyazım hala hayatta, siz İstanbuldasınız, sizinki hadi hadi yaşar;),
Bu gün pazarda Blacky buldum 4 lira -40 cm. bitki, gövdesi de alışılmıstan kalın, hoş sürpriz oldu.
228304
,
228305
,
228306
.
günebakan
26-06-2011, 18:07
Teşekkür ederim jezebell bugün daha dikkat edince bitlenmiş olduğunu gördüm hemen arapsabunlu su fısfısladım bakalım düzelecekmi. Sizin blacky de çok güzelmiş güle güle büyütün:)
Teşekkürler arkadaşlar,
hemen siyah saksıdan kurtuldum, toprak saksıya aldım ve böğütlen çalısının gölgesine yerleştirdim,
ki çok serin ve havadar bir yer, hadi bakalım.
Yaşamasını çok istiyorum ;)
Gecen yıl beyaz sinekten küpelerimi kaybettim .Bu yıl küpe aldım ilacladım hemen tepki verdi yaprak kuruttu cok nazlı bir bitki bu küpe ciceklerinin güzeligi olmasa nazı cekilecek gibi degil
Koray ERKAN
28-06-2011, 12:23
Bu gün seraları gezdim küpeler berbat durumdaydı neredeyse ölmüş yaz sıcaklarına dayanamıyor küpeler fiyatlarıda oldukca düşürmüşler .
Koray ERKAN sarımı benmi yalnış görüyorum :p ne kadar güzel maşalah
Sayın iris doğru görüyorsunuz küpeli sarı renk ayrıca beyaz-pembe, beyaz-mor ve şerabi küpelilerimde mevcut küpeliler sabah güneşinden sonra güneşten hoşlanmıyor bol fısfıs yapmak ve suyunu aksatmamak gerekiyor, bunlara dikkat edildimi küpelide güzel çiçekleri ile cevap veriyor. :rolleyes:
Begüm Aykan
29-06-2011, 20:57
merhaba,
ben taze bir çiçekçiyim ve 2 dakikadır bu forumun üyesiyim. Harika bir site...
bir saksı küpelim var, beyaz sinekler türedi az miktarda küpelide. ben de arap sabunlu tarifi uyguluyorum 2 gündür. Belki yeni farkediyorum (ama daha önce de sinekleri kontrol için yaprakları çevirip arkalarına bakıyordum ve görmemiştim). 2 gündür yaprak arkalarında ufacık (beyaz sinek büyüklüğünde) şeffaf yumurtaya benzeyen yassı yuvarlak tanecikler var. acaba diyorum br şekilde arap sabunlu sıvıdan mı kaynaklanıyor bu tanecik oluşumu. belki fazla uyguluyorum. ya da başka bir hastalık mı? belki de tamamen doğal ve sağlıklı bir durum ama hiç böyle bir şeye rastlamadım net taramalarında şimdiye kadar. Fikri olan varsa yardımcı olursa sevinirim.
Onlar beyaz sineklerin yumurtaları.Benim küpe çiçeğimin yapraklarında da aynı şey vardı.Önemseyip dikkate almamıştım.Sonra beyaz sinekler çoğaldı.Keşke diyorum daha önce temizleseymişim.
3 yıldır küpe yetiştirmeye calışıyorum. Edindiğim tecrübe, saksıdan cok bahceyi sevdiği. Gecen yıl, kupkuru dal olarak kar altında kalan küpelerim, budadıktan sonra heryerinden sürgün verdi. Saksıda olanlar bu kadar sağlıklı değil.
Küpe, kökleri ısınınca hastalanmaya yatkın bir çiçek. Saksıda tuttuklarınızın köklerinin ısınmasını engellemeye calışın. Ayrıca saksı üstlerine bolca malç yapın. Toprak ısınmasın.
Beyaz sineğe karşı 10 günde bir ilaçlama yapıyorum. Şu ana kadar sineklenme olmadı.
Saksıdakileri de, en kısa zamanda bahceye alacağım.
Farkı görmek için, bahcede dikili olanlardan birkaç kare ekledim. Sevgilerimle.
Arzu Kasapoğlu
30-06-2011, 09:37
Allah nazarlardan korusun. Küpe çiçeği ancak bu kadar güzel yetiştirilir :)
Koray ERKAN
30-06-2011, 09:59
3 yıldır küpe yetiştirmeye calışıyorum. Edindiğim tecrübe, saksıdan cok bahceyi sevdiği. Gecen yıl, kupkuru dal olarak kar altında kalan küpelerim, budadıktan sonra heryerinden sürgün verdi. Saksıda olanlar bu kadar sağlıklı değil.
Küpe, kökleri ısınınca hastalanmaya yatkın bir çiçek. Saksıda tuttuklarınızın köklerinin ısınmasını engellemeye calışın. Ayrıca saksı üstlerine bolca malç yapın. Toprak ısınmasın.
Beyaz sineğe karşı 10 günde bir ilaçlama yapıyorum. Şu ana kadar sineklenme olmadı.
Saksıdakileri de, en kısa zamanda bahceye alacağım.
Farkı görmek için, bahcede dikili olanlardan birkaç kare ekledim. Sevgilerimle.
Sayın cemo
Küpelileriniz gerçekten çok güzel, nazar deymesin, anladığım kadarı ile küpelilerin iki çeşidi var bahçeye uygun ve çalı formunda olan ve saçaklı saksıya uygun olan bende her iki çeşidide mevcut fakat dediğiniz gibi küpeliler saksıya çok uygun değil saksıda tomurcuklarını döküyor.
Sevgili Koray Erkan
Ben, her çeşidi bahcede denemeye karar verdim. Her küpeden yedekledim, bahceye dikip deneyeceğim.
Diğerleri, gecen yıldan beri bahcede.
Bu yıl deneyeceklerim bunlar. Ayrıca henüz tomurcukta olan başka ingiliz türlerde denenecek.
Gözlemlerimi yazarım yine buraya.
acemifüsun
30-06-2011, 11:23
Cemocuğum maşallah küpelerin harika:) Ellerine, yüreğine sağlık canım:) Senin küpeleri gördükten sonra, artık küpe falan yetiştiriyorum diyemiyeceğim inan.
Cemo muhteşem Allah nazardan saklasın.
bir arkadaşımla konuşurken sinek ve örümceklere karşı naftalin topları koyuyormuş hic böcek olmuyormuş .bende deneyecegim
Merhaba,
bahçede küpeli denemesine bu sene 3. yılını dolduracak. Bu iki renk çok dirençli kışın kararıp yapraklarını döksede baharla hemen güzelleşiyor. Onlarca küpeli iki anaçtan çelikle yetiştirdim. Yine çelikten köklenen ve henüz açmayan çeliklerimi merakla bekliyorum.
acemifüsun
01-07-2011, 16:05
Sevgili lir küpeleriniz de çok güzel:) Ellerinize, yüreğinize sağlık:) Bahçeye dikili olunca çok daha sağlıklı ve güzel gelişiyorlar ve hastalıklara karşı da dirençli oluyorlar. Bu güzelleri sadece 2 anaçtan yetiştirmeniz nasıl bir emek, sevgi ve sabırdır:)
çiçekli bitkiden aldığın çiçekli çelikleri köklendirmeden ektim ama sanırım tutmadı... yaprakları solmaya başladı... nasıl olcak ki nasıl ekmem gerekiyor. köklendirmelimiydim yoksa???
refiye Şu sıra İstanbulda cok uygun küpeliler yetişmiş alıp biraz bakımla harika küpelileriniz olur sıcaklar bastırdı celikle hic ugraşmayın bence
refiye Şu sıra İstanbulda cok uygun küpeliler yetişmiş alıp biraz bakımla harika küpelileriniz olur sıcaklar bastırdı celikle hic ugraşmayın bence
En kolay köklendirme suda oluyor. Gerçekten son 15 gündür suda çimlenme yavaşladı. Ondan önceki 3 ayda yaklaşık 2 haftada nerdeyse tamamı çimleniyordu.
Sevgili lir küpeleriniz de çok güzel:) Ellerinize, yüreğinize sağlık:) Bahçeye dikili olunca çok daha sağlıklı ve güzel gelişiyorlar ve hastalıklara karşı da dirençli oluyorlar. Bu güzelleri sadece 2 anaçtan yetiştirmeniz nasıl bir emek, sevgi ve sabırdır:)
Sevgili Füsun,
o kadar kolay çimleniyorki bunu bilip satın almak çok zor geliyor. Çok sayıda arkadaşımı küpeli sahibi yaptım. Çiçekçilerdeki onlarca kırık dalları çimlendirdim. Onlar şu an tomurcukta :p Sizlere buluşmak için sıralarını bekliyorlar...
elimdeki çeliği ziyan ettim maalesef... suda çok az beklettim. sadece saksı toprak ayarlayana kadar :)) köklenmeden ektim gitti...
hemen yeni bir deneme daha...
Benol Hazaroğlu
09-07-2011, 12:39
Bir çiçek bu kadarmı güzel olur?
Benol Hazaroğlu
09-07-2011, 12:47
Bir başka güzel.
Benol Hazaroğlu
09-07-2011, 13:11
Tekrar Bicentennial.
Sevgili Benol bu görüntüler beni çok mutlu etti- bir çiçek bu kadar mı güzel olur hakikaten:confused:
Ona bu kadar iyi baktığın için seni tebrik ediyorum.
Yüzümü güldürdün teşekkür ediyorum.;)
Füsun'cuğum, bana getirdiğin küpe açmaya başladı çok teşekkür ederim, canım.
232807
232808
Bunlarda rahmetli annemin arkadaşı olan teyzemin benden çelik aşırdığını söylediği, benimkilerin kuruduğunu öğrenince getirdiği küpeler:p ama benden aşırmamımış, olsun çok sevindim, benimkilerin küpeleri bu kadar küçük değildi, tırnağım kadarlar, çok güzeller:D
232809
232810
232811
günebakan
09-07-2011, 15:44
Ablacığım küpelerin çok güzel o küçük beyaz çiçekli küpeden bende de var gerçekten çiçekleri çok küçük ama çok güzeller Birkaç tane de çeliklediğim ve arkadaşlardan gelenler var. İnşallah onlarda büyür de çiçek açarlar:)
mavisedir
09-07-2011, 16:53
Fatoş hanım küpelerinizin rengi harika, özellikle 4. fotoğrafdakine bayıldım.
Kışın çelik ekmiştim bende, ama açmadı küpem. Biraz daha büyümesi gerekiyor sanırım. Birde şunu sormak istiyorum, saksını büyük ister mi küpe? Kendisi fazla büyümediği için büyük saksıya geçirmedim. Bir boy büyük saksıya alsam daha iyi gelişir mi?
Teşekkür ederim, sevgili arkadaşlarım:)
Sevgili Mavisedir, bu konuda çok bilgili değilim ama bitkiniz çok küçük saksıda ise en az bir iki boy büyük saksıya aktarmalısınız ki kök sistemi topraktan daha fazla istifade etsin diye düşünüyorum, arkadaşlarımız bahçeye dikince küpelerin daha iyi geliştiklerini belirtiyorlar.
Sevgi Durul
10-07-2011, 00:45
Evet bahçeye diktiğim küpe fideleri, kısa sürede gelişerek çiçek açtılar.
232898
232899
232900
mavisedir
10-07-2011, 11:27
Teşekkür ederim, sevgili arkadaşlarım:)
Sevgili Mavisedir, bu konuda çok bilgili değilim ama bitkiniz çok küçük saksıda ise en az bir iki boy büyük saksıya aktarmalısınız ki kök sistemi topraktan daha fazla istifade etsin diye düşünüyorum, arkadaşlarımız bahçeye dikince küpelerin daha iyi geliştiklerini belirtiyorlar.
Teşekkürler fatoş hanım. Bugün geçireyim büyük saksıya küpemi, bahçe toprağı almıştım dikerken onu da kullanayım. İnşaallah açar yaz bitmeden.
acemifüsun
10-07-2011, 15:36
Teşekkürler fatoş hanım. Bugün geçireyim büyük saksıya küpemi, bahçe toprağı almıştım dikerken onu da kullanayım. İnşaallah açar yaz bitmeden.
Suyu iyi süzdüren, geçirgen bir toprak olsun:)
eeezelaleee
11-07-2011, 11:00
Küpe çiçeğimden çelik alıp bir gün suda bekledim, sonra hemen toprağa eklim. yeni tomurcuk çıkıp büyüdü ve çiçk açtı ama hala köklenmedi:( suya geri koysam mı ne yapsam?
acemifüsun
11-07-2011, 12:38
Küpe çiçeğimden çelik alıp bir gün suda bekledim, sonra hemen toprağa eklim. yeni tomurcuk çıkıp büyüdü ve çiçk açtı ama hala köklenmedi:( suya geri koysam mı ne yapsam?
İlk önce gövde çeliğinizi hiç kıpırdatmadan, çiçeğini kopartın. Suya tekrar koymayın, saksıyı sera ortamına alın ve gölgede dursun, her gün açar havalandırırsınız. Sıcaklar başladığı için nasıl köklenir , emin değilim.
merhaba arkadaşlar yeni üyeyim benimde bir küpe çiçeğim var ama biraz anormal şuan boyu 110 cm boyunda yakında resimleinide ekleyeceğim.
gübresini suyunu güneşi iyi aldığından heralde boyuna verdi
iki tane küpe çiçeği dikmiştim birisini köklendirip diktim köklendirerek diktiğim 110 cm oldu diğerini köklendirmeden diktim ve biraz gölgedede kaldı fazla uzamadı ama çiçekleri şuan çok güzel.
Evet bahçeye diktiğim küpe fideleri, kısa sürede gelişerek çiçek açtılar.
232898
232899
232900
Maşallah, biz de mi denesek, sıcaktan dolayı küpeler pazarda 1.5 lira yetişkin boyu.
Saksıda belki zorlanıyordur da toprağa daha kolay uyum sağlar.
Şimdilik 7 adet cengaver küpem hayatta, üçü çiçekli, dordünün çiçeğini görmedim daha:rolleyes:
acemifüsun
12-07-2011, 15:41
işte küpe çiçeğim
Küpenizin yan dallanma yapması için, bitki 10cm.boyundayken tırnağınızla uç alsaydınız , tek dal olarak gelişmezdi:) Kış başı budarsanız baharda dallanma yapabilir.
Küpenizin yan dallanma yapması için, bitki 10cm.boyundayken tırnağınızla uç alsaydınız , tek dal olarak gelişmezdi:) Kış başı budarsanız baharda dallanma yapabilir.
Söylediklerinizi yapacağım yan dallarıda gelişirse daha hoş görünecek.
Benim küpemde de minik sinekler var. Yapraklarına su püskürtünce kaçıyorlar sonra tekrar geliyorlar. Alt yapraklarında bir miktar dökülme oldu bu normal midir bilmiyorum. Ama boyu oldukça uzun. Baya gelişti yani gerçi çiçek açma konusunda biraz nazlı. Daha yeni 4-5 tomurcuğu var. Ne yapmamı önerirsiniz? (Sineklerin fotoğrafını çekmem biraz zor çok küçükler.)
bozo.0606
12-07-2011, 16:59
ben sinek ilacı sıkıp çözüm üretirim. çok hafif ve ağırlıklı olarak toprağına sıkarım sinekler yok olur. daha henüz bitkilerime zarar verdiğini görmedim.
ilgilenenlere..
ama yinede bir bilene sormadan denemeyin sorumluluk kabul etmem..;):D;)
çocuklara dikkat..!!!
Biz kimyasal sevmeyiz, elimize eldiveni giyeriz, saksıyı yan yatırır ve yayrakların altlarını teker teker akan suyun altında yıkarız.
Çok zarar görmüş, bit ve sinekten görünmüyen yaprakları koparırız.
Bundan sonra da şu karışımı uygularız
Su -1 litre, denatüre alkol- 50 ml, 30 damla bulaşık deterjan. Boş bir sprey şişesine doldurup kullanabilirsiniz.
Bu defalarca denendi ve sonuç alındı, denatüre alkol mutfak ispirtosu oluyor, mavi veya kırmızı renkte boyalı satılır.
Kolay gelsin.
Benim de aklıma ilk sinek ilacı gelmişti. Zaten balkonda camları kapatıp sıkayım ilacı diye düşündüm ama balkonda o kadar çiçek var zarar veririm diye çekindim açıkcası. Sayın Jezebel çok teşekkür ederim formül için. Hemen deneyeceğim.
Bu konuda sevgili Jezebel'e katılıyorum. Alkol ve bulaşık deterjanlı karışım bitlere çok iyi geliyor. Fakat ben eczanelerden isopropil alkol alıyordum. Mutfak ispirtosuyla bir farkı var mı bilmiyorum.
umut2007
15-07-2011, 11:50
sevgili arkadaşlar, uzun zamandır sizden ayrı kaldım...şubat ayında bir yazlık aldık, inşaat halindeydi ve ancak bitirdik..çok güzel bir bahçesi var..o kadar çok şey ekmek istiyorum ki anlatamam..geçenlerde bir marketten küpe çiçeği aldım.eve girerken kapıda oturan komşuların ağzı açık kaldı güzelliğinden..ama ertesi gün uyandığımda bir baktımki solmuş..çok üzüldüm hemen siteye girip tüm küpe hakkında yazılanları okudum ve daha az solmuş dallarından koparıp hemen ektim..şu an bir ayı geçti bazıları hala diriler..tuttular sanırım .diğerleri soldu çünkü.şimdi onları bahçemde biryere dikmek istiyorum daha çok minikler ne önerirsiniz..saksıda kalırsa yine solmasından korkuyorum..birde bahçemin heryeri güneş alıyor.daha doğrusu sabah güneşi alan taraf akşam güneşi alan taraf vede tüm gün güneş alan taraf var..ne yapmalıyım??
ardabora
18-07-2011, 00:38
Şu forumda bulaşmayacağım çiçeklerden birisiydi küpeliler ama praktikerde 6 tanesi 2.40 tl.ye satılan minik fidecikleri görünce dayanamadım. Gölge seven bitkilerle başımda dertte,bahçede yeterli gölge yok ne yazık ki...
Gelişmiş büyümüş bir küpeli alıp iki günde kurutup sonra da arkasından ağlamaktansa, bahçemde yetiştirmediğimi görüp işin başından vazgeçeyim diye ,"yaşa ve gör" dedim ...Kendime pek güvenemiyorum bu konuda ama gelişimleri şimdilik iyi gidiyor. Mini mini fideleri bunca zaman büyütmeye uğraşıp,daha sonra çiçikleri kaybedersem daha güzel ağlarım artık...:dilli:
Çok afilli bir cins değil,neredeyse en yaygın renkten ama benim için kıymetli çünkü ilk küpelilerim..
Sevgili ardabora,
küpeliye bulaşmanı kutluyorum. 3 sene öce bende 500 kuruşa aldığım 4 tane küçük fide ile başlamıştım. Tembellikten direk bahçeye diktim. Çok hızlı büyüdüler, yanlara dallar verip kısa sürede küçük ağaççık oldular. O sene donlar başlamadan her biribini budayıp yaptığım uyduruk naylon seraya taşıdım. Ama budayınca onlarca minik dal, kıyıp atamadım. İçeriye aldığım uzun saksıların her yerine bu dalcıkları çelikledim. Oldumu sana baharda onlarca küpeli. Eşe dosta elimde götürdüm, isteyenlere yolladım. Ve kalan yine 30 kadar küpeliyi yine bahçeye taşıdım. Baktım o uyduruk serada bile birşey olmuyor. Geçen sene yerlerinden kıpırtatmadım. Diblerine bol miktarda yanmış gübre ekledim. Yapraklar karardı, döküldü. Baharla tekrar coştular. Ve şubat ayından itibaren bu dallardan su da köklendirmeye başladım. Su içinde ortalama 10 günde kökleniyorlar. Nisan- Mayıs aylarında nerdeyse 1 hafta. Seralarda gezerken yere düşen dalları aldım, su da köklendirdim. Onları saksılara ektim. Çok keyifli. Hemen onları saksılardan çıkar ve bahçeye gölge bir toprağa kavuştur. Önlerine büyük taşlar koy, üstlerinden sarksınlar.
Resimlerle kendileri anlatsınlar:D
Sevgiler.
Gölge derken bir ağacın dibi, bir çalının önü , bir duvarın dibi...
Yeterki sağında, solunda ve arkasında başka bitki olsun.
Bursada kapalı çarşıda satılan küpelerden bir demet.
234815
234816
234817
234818
.
Sevgili lir, sn.ardabora, çok güzel küpeler bunlar.
İzmirde benimkiler can çekişiyor sıcaktan.
Maşallah sizinkiler çıtır çıtır.
Keyifle seyredin, bizleri de unutmayın:p
Resimlerinizi bizden esirgemeyin.
ardabora
18-07-2011, 23:05
Sevgili Jezebel,
Sadece küpeliler mi,benim tüm bahçem can çekişiyor sıcaktan.Çimlendirdiğim minik fidelerim, çoğu bitkim helak oldu.Toprağım kötü,bahçede gölge çok az,kaktüslere takılıcam artık,bıktım bitkilerimi kaybetmekten...:(
Hele ki üç gündür cehennemde gibiyiz,inadına geceleri de buz gibi.Az önce bahçede kahve içeyim dedim,hırkamı giydim. Nedir bu gidişat anlamıyorum...
Resimlerini çektiğin küpeliler ne kadar da iri çiçekli...Geçenlerde internette gezerken bir resim gördüm,çiçeğin bu hale gelmesi ne kadar zaman alır ki acaba?
Görmemişin küpelisi olmuş da ne hayaller kuruyor bakın..:dilli:
beyaz küpeli sarkan cins değil durumu iyi gibi görünüyor
altaki resim ilk aldığım küpeli ve son durumu ne yapmalıyım ? kurumaya yüz tutmuş dalları kesmelimiyim?Çiçekte açmıyor ? Dayanamayıp alıyoruz sonra ne hale geliyorlar :(
Bu resimdekiler de beyaz sarkan küpelim durumunu anlayamadım sağlıklı gibi ama çiçek açmıyor solup kuruyor yani hasta:confused:
diğer küpeli çiçeğimde kesinlikle pamuklu bit var ön balkon tarafında duruyor ne kullanmalıyım
teşekkürler
mavisedir
21-07-2011, 09:57
Bende küpe çeliği aldım birisinden, bir iki gün suda beklettim. Dün ektim fakat yapraklarını soldurdu toprağa ekince. Ne yapmam lazım? Tekrar çıkarıp suya mı koysam acaba? iyice köklenir öyle ekerim. Yoksa bu normal bir durum mu toparlar mı kendini zamanla?
Ben tört saksı küpemi kayımp ettim benimkide böyle oldu.
FIRUZAN
beyaz bit gibi duruyor praktiker,**** koçtaş da nilfia gibi birşey vardı sprey şeklinde işe yarıyor onu bir deneyin
aynen 3-4 saksıda ben kaybettim tatile çıktık gelince sulama yapılıyordu ama baktık pişmişler resmen küçükler dayanamamış büyükler zar zor dayanmış onlardada hasar var bazı dallar ölmüş şimdi ne yapmak lazım diye düşündüm kurtarma operasyonuna başladım sonradan mine hanımın yazdığını hatırladım
mine hanımın dediklerini uyguladım ölü dalları budadım yaprak verebilecek kısıma kadar aspirinli su verdim sulamayı azalttım başka fikri olan varsa deneyelim zaten gittiler
kalan gövde yeşil gibi ama bakalım hayırlısı gidene kadar mükemmeldiler her akşam fıskiye ile dallarını serinletiyordum buzlu su veriyordum kötü oldu öncesi ve sonrasını resimlemeye çalışırım çok narin çiçekler boş bırakmaya gelmiyor
Bence hemen saksı değişimi, toprak-gübre takviyesi gerek. Bu askılı saksılardaki torflar gelişmiş bitkiye artık yetemiyorlar. Küpe Çiçeği nemi-suyu seviyor. Sabah erken veya akşam güneşin yakıcılığı azalınca bitkiye banyo yaptırmak keyiflenmesini sağlıyor.
Keyfi kaçmış olan bitkinin fazla uzamış dallarını 15-20 cm kadar budamak ta geride kalan dallardaki her yaprak dibinden yeni sürgünler vermesini sağlıyor. Potasyum ve Fosfor ağırlıklı bir gübreyle gübrelemek te çiçek açmasını teşvik eder... diye biliyorum tecrübelerime dayanarak...
Bitlenme için, görebildiğiniz bitlenmiş dalları elle toplayıp, Mine Hanım'ın arapsabunu+zeytinyağı+su karışımını uygulayabilirsiniz.
merhabalar.benim küpelilerim çok sağlıklı görünsede tomurcukları daha açmadan dökülüyor. neden olabilir acaba??
acemifüsun
22-07-2011, 14:30
merhabalar.benim küpelilerim çok sağlıklı görünsede tomurcukları daha açmadan dökülüyor. neden olabilir acaba??
Bence tomurcuk dökmesi su ihtiyacını yeteri kadar karşılayamadığımız zaman oluyor. Sabah akşam da yapraklara su püskürtmek bu sıcaklarda şart.
Refiye benim küpelere unlu bit dadanmıştı.. Tomurcuklar henüz açmadan dökülüyordu.. Bitkinizde herhangi bir zararlı oluşup oluşmadığını kontrol edin ve gölgede dursunlar.
serin ve gölge küpeler icin ideal ama nerde İstanbul yanıyor bendede bir kayıp var :( sabah ve akşam serinletiyorum duşunu alıyor pek faydası yok gibi cok merak ediyordum nerenk acıcak diye . ici dışı kırmızı küpelim güneş gören yeri mor acıyor gölgede kırmızı ardabora sanırım bu bende olan küpelinin aynısı anacı cok büyük bendekide boya gitmeye meyilli
gölgede duruyor küpelilerim ama istanbul yanıyor... serinletiyorum sürekli ama biz dayanamıyoruz sıcaklığa onlar nasıl dayansın...
yardımlarınız için teşekkür ederim.küpeelilerimi daha sık serinleticem....
sevgiler
Bende 3 kayıp var.
Temmuzu o yüzden sevmiyorum, küpe katili bir ay bana göre:(
Hiç açamadan ölen bir küpem oldu.
Allah kalanlara sağlık sıhat versin...
merkürvenüs
23-07-2011, 13:31
Maalesef bende de çok kayıp var tam yaşasın beyaz sinekten kurtuldum derken bu kez de sıcaklar küpelerimi mahvetti:(((
Azelia Kara
23-07-2011, 13:55
Benim küçük küpelimin de hiç tadı yok.
günebakan
23-07-2011, 14:00
Ben de bir tane küpelimi sinekten kurtardım derken kurumaya başladı bugün budama yaptım bakalım tekrar yeşerecek mi:)
acemifüsun
24-07-2011, 14:16
Ben de bu bahar satın aldığım küpemi kaybettim. Toprağını hiç beğenmemiştim, çiçekli olduğu için hemen değiştiremedim, maalesef sıcaklara dayanamadı. Kendimin yetiştirdiği diğer 5 saksı çiçeklerde küçülme, şekil bozukluğu dışında şimdilik fena değil. Bir ara beyaz sinek ve k.örümcekle savaştık, galip geldik.
The Island
24-07-2011, 15:09
Geçen sene siparişle gelen ve marketlerden aldığım tüm küpelilerimi kaybettim. Bu sene hiç küpeli almadım. Küpeliyemi küstüm bu sıcak havalara mı bilmem.
ardabora
24-07-2011, 23:45
Herkeste durum aynı sanırım,Jezebel'in dediği gibi "küpe katliamı ayı..."
Havalar berbat,tüm bitkiler tehlike altında...Akşam işten saat 6 gibi geliyorum ama saat 7 buçuktan önce bahçeye çıkamıyorum sıcaktan. Yeterli sulamak,gölegeye almak da işe yaramıyor bazı bitkilerde.Haftasonu sürekli rüzgar vardı ama sıcak rüzgar,yaladı yuttu çiçekleri...
Komşu teyzemin harika bir küpelisi vardı,mini minicik bembeyaz çiçekli,resmen bir günde kupkuru oldu. Budadık,içindeki toprağı değiştrdik çünkü sadece torf varmış saksıda,kupkuru sünger gibi birşey çıktı toprak resmen.Birkaç çelik aldım,evin içinde en gölge yere koydum çelikleri,tutarlar mı acaba?
Benim küpeliler de mayışmak üzereydi,bugün daha büyük bir saksıya,eski saksıyı olduğu gibi oturtup,toprak ekledim ve suladım.Dilerim bozulmazlar..
Bir küpem var, sabah güneşi alan pencerede, hiç istifini bozmadı.
Ağustosu da atlatırsa kendisini kahraman ilan edeceğim.:p
Hiç açmadı henüz, sonbaharda çelik dikmiştim, muhtemelen uzun küpe diyorum, emin değilim.
Resmini eklerim, yapraktan tanıyan arkadaşlar bir falına baksın;)
ebrar nisa
26-07-2011, 11:09
iyigünler benimde yeni aldığım bir küpelim var mor pembe.budama mevsimi ne zamandır ve neresinden budamam gerekir acaba?
Klimanın bitkilere olumsuz bir etkisi olmaz.
Benim sıcaktan etkilenmeyen küpem de böyle bir şey-
236708
.
selam ,manisa da yaşıyorum, dışarı çiçeği olduğunu bliyoruma am dışarısı 40 ın üstünde bir sıcaklıkta, yaprakları tuhaflaşınca bende içeri aldım ama düzelme olmadığı gibi resimdeki hale geldi. kurtarma şansım var mı? yardımcı olursanız sevinirim.
nılgun_dogan
26-07-2011, 21:17
Dalları daha taze görünüyor tecrübem fazla yok ama kurtulur gibi inşallah kurtulur
acemifüsun
27-07-2011, 19:58
Küpelerim sıcaklara rağmen fena değil.
Acemfusun,Masallahlari var..Deste deste..Cok guzel...
acemifüsun
31-07-2011, 11:03
Acemfusun,Masallahlari var..Deste deste..Cok guzel...
Teşekkür ederim:) İzmirde küpe saksıda çok zor, keşke bahçeye dikebilme imkanım olsaydı. Ben de bahçeli evi olan dostlarıma hediye ediyorum. Dün bir tanesi oğlumun arkadaşının annnesine, Çeşme'ye gitti:)
bunlarda benim ordan oraya taşıdığım serinletmeye çalıştığım küpelilerin hali
Ağustos itibariyle bir kaybım var fakat diğerleri iyi gibi görünüyor..Beyaz sinek sorunu çok oluyor, bazen neemazal bazende ispirto+su+bulaşık deterjanı formülü uyguluyorum..
Küpeler çok güzel benim çok kayıbım var.
Sevim hanım kahraman maraş sıcakmı . benimde kaybım var :( onca emek insan üzülüyor tam büyüdü acacak derken sıcaklara yenik düşüyor saksıda olan küpelerin kurtulma şansı yok gibi .Kökleri serinletmek lazım menekşeden sonra küpeyede son noktayı koyucam .
Haklısınız sevgili iris41,havalar çok sıcak dışarı çıkamıyoruz.
Dediğiniz gibi çiçekleri tam acacak derken kayıp ediyorum çok üzülüyorum:( ozaman.
Ama pes etmeyeceğim.:mad:
Haklısınız sevgili iris41,havalar çok sıcak dışarı çıkamıyoruz.
Dediğiniz gibi çiçekleri tam acacak derken kayıp ediyorum çok üzülüyorum:( ozaman.
Ama pes etmeyeceğim.:mad:
Sevgili Sevim inan bende çok üzgünüm:( sıcaklar bütün küpelerimi mahvetti çoğu kurudu:( digerleride can çekişiyor:( bende her sene pes diyorum ama dayanamıyorum bu güzelliğe ;)artık arkadaşların küpelilerini seyretmekle yetiniyorum sevgiler...;)
alperfect
03-08-2011, 20:23
herkese bu sıcaklarda kolay gelsin arkadaşlar küpeleri yaşatmak için fısfıslarla geziyoruz merak ettiğim bir şey var yaşamaya devam ederse kışın da ayakta kalıp çiçek açabilir mi
acemifüsun
04-08-2011, 14:54
Çok soğuklarda açmazlar, zaten kışa girerken budanmaları gerekiyor. Hele İzmirde saksıda küpe çok zor..
Ben iyi mi yaptım bilmiyorum ama küpemi dipten 10-15cm kalacak kadar kestim. Zaten yaprakları dökülüyordu. En son tatile gittiğimde de dönüşte iyice kelaynak gibi kaldığını gördüm. Komşum su vermişti gerçi ama sıcaklar mahvetmiş sanırım. Sizce baharda canlanır mı?
dağ çiği
05-08-2011, 00:51
Küpe çiçeklerim
Maşallah sevgili dağ çiği, çok sağlıklılar.
Benim sadece 3 cengaverim hayatta.
Ağustosu atlatınca kurtulduk diyebileceğiz:p
Sevgili kupe severler 78. Sayfaya kadar inceledim ancak sorunuma care bulamadim. 2 kupe cicegim yapraklarini tomurcuklarini doktu. Gunesten yanmamalari icin de semsiye altinda balkonda tuttum. Baharda iceride dururken gayet sagliklilardi celik bile almistim ama balkona aldiktan sonra nedendir bilinmez kotu oldular tamamiyle yaprak ve tomurcuk dokmeden once saksilarini tekrar buyuttum Simdi beklemedeyim ama cok uzgunum Elimde son bir kupe kaldi onunda yapraklari dokuluyor Balkonum cok ruzgarli bu yuzden olabilir mi sivi besin veriyordum birkac hafta geciktirmistim. Sizce neden oldu:(
Sayın paftos neden yaprak döktüğünü bilmiyorum ama benim küpem de oldukça büyümüştü. Boyu nerdeyse 1 mt civarında idi. Aynen anlattığınız gibi yaprak dökmeye başladı. Tatile gidip geldiğimde ise sadece üst kısımlarında seyrek yapraklar kalmıştı. Ben de (önceki mesajlarda yazdığım gibi) 15 cm kalacak kadar kestim. Sadece kuru dal görünümünde kaldı. 1 haftadır sabah güneşi alan kapalı balkonda duruyor. (Camlarının 2 si açık) Dün baktığımda tekrar minik minik yeşermeler gördüm. Yaprakları dökülenleri umarım atmamışsınızdır. Kesip bir deneyin derim :) Umarım sizinkiler de canlanır
Sayin a1919 cevabiniz icin cok tesekkur ederim oncelikle.Dediginiz gibi atmadim cunku kiyamadim.Ayrica bende budadim. Sizden farkli olarak ben iceriye almak zorunda kaldim cunku 3 balkonda asiri ruzgarli. Ben guvercin gubresi takviyesi yaptim bu seferde toprakta kurtlar gordum umarim sizinkiler gibi dirilirler. Gelismeleri sizlerle paylasirim
Selamlar; bende küpeli sevdalısıyım. Ama iki ay öncesine kadar hep taşınmak zorunda olduğum için edindiklerim çok yaşamadı. Beyaz etekli olandan istesem. Karşılığında kekik gönderebilirim.Veya lotus tohumu. (birkaç ay sonra)
Bu türünden yetiştiren var mı acaba? -15 dereceye kadar dayanıyormuş.
Sevgili neşride bu küpeli sıcaklara çok dayanıklı ellerinize sağlık görünümü çok güzel...
artemisia10
15-08-2011, 21:35
Daha önce sorduğum küpeli de kırmızı mor çıktı. Diğeri bir anda yapraklarını döktü sadece dalları kalmıştı en son yağsız süt kullandım yeniden filizler verdi çok hassas ama kolay kolayda ölmüyor.
240716
Azelia Kara
15-08-2011, 22:09
Sütü nasıl kullandınız!?
artemisia10
15-08-2011, 22:17
1 ölçü yağsız süte 9 ölçü su ben mantari bir hastalık olduğunu düşünerek böyle yaptım sonuçta benimkinde işe yaradı.
esinruzgar
15-08-2011, 23:58
Merhabalar,
Ben küpe çiçeklerini anneannemden hatırlıyorum, bahçesindeki bir saksıda hep morlu, kırmızılı çiçeklenirlerdi. Anneannem de onları çok severdi. Ben de bu çiçekleri çok seviyorum ama yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla sıcaklarla arası pek iyi değil. Bu durumda Antalya küpe çiçeği yetiştirmek için hiç de iyi bir yer değil (mi?)!
ebrar nisa
16-08-2011, 02:23
1 ölçü yağsız süte 9 ölçü su ben mantari bir hastalık olduğunu düşünerek böyle yaptım sonuçta benimkinde işe yaradı.
Sayın artemisia benim dekırmızı morlu küpelim var ve yaprakları siyahlaşıp dökülüyor. Sizce bu sütlü karışım iyi gelir mi? Daha önce örümcek ağı gibi şeyler vardı. Bende arap sabunlu, sarımsaklı karışımı yaptım. Şimdi onlar kayboldu fakat kurumaya devam ediyor.:( Birde bu sütlü karışımı bitkiye nasıl verdiniz? yapraklaramı yoksa toprağa mı?
artemisia10
16-08-2011, 20:39
Yapraklar önce lekelenmeye başlamıştı sonra sararıp kurudular ve döküldüler bit için arap sabunu ben de kullanmıştım şu anda toprağını 3 gün arayla sütle suluyorum bütün kuru dallardan yeni filizler veriyor umarım sizinki de düzelir.
ebrar nisa
16-08-2011, 20:55
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Sütü de kullanacağım.İnşaallah işe yarar.
ebrar nisa
22-08-2011, 12:04
Buda benim küpelim. Dalların kuruması yavaşladı ama durmuyor.
arkadaşlar benim küpeli,gardenia,mercan ağacı,selluka lara pamuklu bit dadandı köyde biberlere kullandığımız bir bit ilacı vardı onu kullandım olduğu yerde kuruttu ş.sizleri neyseki şimdi iyiler ama baya bi hırpaladı demire astığımdan dolayı hemen farkedemedim sizlerdede varsa bir yere asılı küpeli iyi bakın sonra geç olabiliyor herkese kolay gelsin sağlıklı küpeli büyütmeler
O uzun yapraksız dalları budamanın tam zamanı . Kolay gelsin.
ardabora
24-08-2011, 21:47
Benim bu mesajdaki (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=837731&postcount=2589) altı minik fidem oldukça gelişti. En öndekinin tepesini kopardım,diğerleri gibi boyu uzamıyor artık,yanlardan yeni sürgünler vermeye başladı.
Geçenlerde, satılmadığı için- biraz da bakımsız kaldığı için- tanesi 3 tl.den iki kök küpe daha aldım,değişik renklerde...
Saksılarını büyütüp,toprağını değiştirdim ve çiçek coşturan gübre de verdim.Kendilerini toplamaya başladılar,şu an tomurcuktalar...
ardabora
04-09-2011, 21:05
Görmemişin diğer küpelisi de açtı ;)
16 ağustosta tanesi 3 tl.den aldığım iki renk de canlandı,kendini toparladı...Diğeri şimdi tomurcukta,çiçek kapsülleri beyaz rekte şimdilik,o hangi renk açacak bilmiyorum.
Adalet Yağcı
04-09-2011, 21:53
Ah...ah...
Bu güzellikleri gördükçe içim gidiyor, benim altı çeşit ingilizim kurudu ne yazık ki, benim tatil beş ayı bulunca Mersin'in sıcağına dayanamamışlar.
Küpe çiçeklerini sıcak bölgelerde toprak sasıya dikmek daha iyi olur diye düşünüyorum, toprak saksı plastik olana göre daha az ısınır, gölge ve havadar bir yere asarsanız nisbeten koruyabilirsiniz sıcaktan.
Bende küpelimi 1 ay önce budadım.Daha sonra filizler vermeye başladı vede tomurcuklandı.Şimdi üstü tomurcuk dolu fakat bir türlü açamıyorlar.Resmini yüklemeye çalışıyorum becerirsem tabii...Lütfen acil yardım istiyorum.Hastalandımı güzelim acaba...
Sevgi Durul
07-09-2011, 10:30
Sıcaklarda bozulsalar da yazı sağ atlattılar. Yeni yeni sürgün veriyorlar. Kesinlikle bahçede daha iyi sonuç alınıyor. Geçen yaz saksıdakilerin hepsi ölmüştü. Bir de kıştan koruyabilsem.
244273
244274
244275
Saksılardan birini camın önüne koydum ve camı hic kapatmadım sürekli hava akımı sagladım cok güzel gelişti ve her daim üzerinde cicek mevcut .
Sevgili iris her yolu denememe rağmen bir türlü açtıramıyorum.Offfff ne yapmalı bilmiyorum ki...
ebrar nisa
10-09-2011, 20:51
Küpelimin kuruyan tarafını kurtaramıyorum.Tuhaftırki diğer taraf soğuklarla birlikde coşmaya başladı,çiçeklendi. Sebebini merak ediyorum.
ardabora
11-09-2011, 21:32
9 günlük bayram tatili dönüşü küpelilerimin yapraklarını bu halde buldum.
Sebebi ne olabilir?
9 günlük bayram tatili dönüşü küpelilerimin yapraklarını bu halde buldum.
Sebebi ne olabilir?
Benimkilerde de aynı sorun var. Sebebi ve çözümü hakkında bilgi sahibi olan varsa daha fazla yayılmadan düzelebilirler belki?
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.