![]() |
|
![]() |
#1771 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-06-2010
|
Hahaha ![]() Canım benim, öpüyorum onu! Yarın müsaitseniz uğrar bırakırım. Evet ligustrum ve sakız ağacından güzel bonsai örnekleri var. Zaten o sakızlardan birine göz koydum, söylemedi demeyin (ama o köpekten çekiniyorum) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1772 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-11-2011
|
Sizden sonra kıyıda köşedeki diğer bonsai adaylarına bakındım, hoşunuza gideceğini düşündüğüm yeni örnekler var,onlarıda görmenizi isterim. Köpekler... Çekinmenize gerek yok,onlar kime havlayacağını bilir. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1773 | |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Alıntı:
Siz sıkıldıysanız kenarda izleyebilirsiniz. Belki faydası dokunur biraz zihni konularda ilerlemenizi sağlar. Çelik çomakları saksıya koymak estetik anlam yüklemeye yetmiyor. Engin fikirleriniz vardı da biz mi göremedik, başlıklarıda yazılanı beğenmiyorsunuz. Fidanlar saksıya kondu diye bonsai olmuyor. Bunu biri yaptı diye kimsenin de aman ne güzel diye beğen butonuna tıklaması gerekmiyor. Madem işinizi oraya koyuyorsunuz eleştirilmeyi de bekliyorsunuz. Eleştririlmeye tahammül edemeyenler de görüntülemez işlerini böylece de sıkılmasına da gerek kalmaz. Estetik her yüklenen işi beğenme ikonunu tıklama değildir. Bir seri ginko fidanını birileri tarafındna acelece bonsai saksılarına dizilmesi fotoğrafını yüklemişsiniz. Bunların fotoğraflanmış olması o fidanları bonsai yapmıyor.Hele birindeki telleme felaketi, atölye çaılmalarında en kötü uygulama böyle olur diye kullanmaya karar verdim. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1775 |
Ağaç Dostu
|
Artık ben de bu tür tartışmalardan sıkıldım açıkçası ![]() Aslında orta yol çok basit ama nedense hala 1-2 hafta önce dediğim gibi çalışmaya yönelik değil de kişiye göre farklılık gösteren yorumlar gelmeye devam ediyor; birinin yaptığı çalışma için "adayın gövdesi dümdüz ve hiç estetik değil" diyen bir kişi bakıyorum da başka bir kişinin dimdik duran adayı için "gayet estetik ve hoş görünüyor" diye yorum yapıyor veya tam tersi... Benim şahsi görüşüm: Bir bonsainin evet kesinlikle estetik olması gerekir! Ama bir bonsainin de gerçek ağacı andırması da gerekir kesinlikle! Yani ne estetik olmayan ama ağaç havası olan bir bonsai ne de gelişmişlik açısından ağaç havasını yakalamış ama estetiği zayıf bir bonsai tam başarılı değildir! Bu iki unsuru bir arada geliştirebildiğimiz an tam başarıyı yakalamışız demektir. Ancak bunu: isteyen tecrübeyle, isteyen okuyarak, isteyen de yapılan yorumları veya önceki çalışmaları baz alarak yapar. Şu anda Agaclar.net hariç 3 yurtdışı menşeli bonsai forumuna üyeyim ve hepsinde de insanlar kesinlikle basit konuları konuşmuyor. Yeni başlayan birisi veya yeni üye olan birisi hiçbir temel bilgi edinmeden ve okuyup öğrenmeden foruma üye olup birşeyler soruyorsa genelde gördüğüm kimse ona gerçek anlamda birşeyler anlatmaya uğraşmıyor. Ve gidip temel konuları öğrenip birkaç sene pratik yaptıktan sonra gelmesi tavsiye ediliyor. Bizde durum böyle değil. O halde bırakın dileyen tecrübe etsin acıları. Bence bu temel konulara artık takılmayalım. Hiç sinirlenmeye değecek şeyler değil. Dediğim gibi dileyen dilediği şekilde öğrensin. Elbet aklın yolu bir olacaktır ama öyle ama böyle. AYRICA; benim ne düşündüğümden bağımsız olarak söylemek istiyorum ki: Forumlara yüklenen çalışmalar her türlü yoruma açık ve yüklenme amacı da bu demektir. Amacı bu olmayan birisinin çalışmasını yükleme amacı olsa olsa "herkes çalışmama baksın, imrensin ve çok beğendiğini söylesin" gibi bir ego tatmini beklentisinden öteye gidemez. Her zaman hoşunuza gidecek yorumlar gelmeyebilir ve her yorumu da dikkate almak zorunda da değilsiniz. Ama gelen yoruma bu şekilde tepkiler vermek bence doğru da değil. Sn sagol bir adayımı begenirse begenir, begenmezse şurasını begenmedim der. Ben de yorumu okurum ve yanlış buluyorsam veya hoşuma gitmediyse dikkate almam. Bu çıkışlar ve tartışmalar bonsainin ruhuna ters bence. Ben vazgectim artık, tavsiye ederim ![]() Sn sagol, Bu yazdıklarımın sizinle alakası yoktur ama sayfanızı konu dışı bir hususta işgal ettiğim için kusura bakmayın lütfen. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1776 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-03-2008
|
ÇALIŞMALARI İLK OLARAK BÜYÜK SAKSIDA ŞEKİLLENDİRMEK LAZIM DİYENLERDEN BİRİ OLARAK, SADECE DEMEYİP 400 TANE ADAYINI BU ŞEKİLDE BÜYÜK SAKSIDA BEKLETEN BİRİ OLARAK, BU HATALI ELEŞTİRİYE SESSİZ KALAMADIM.HATALI ÇÜNKÜ ÇELİK ÇOMAKCILIĞA ÖZENTİYİ ARTTIRICI BİR YÖNÜ DE VAR.İLK BAŞLAYANLARI YANLIŞ YOLA SÜRÜKLEME VAR.BİR FİDANIN HEP FİDAN OLARAK KALMASINA NEDEN OLMAK VAR.YANİ VAR DA VAR... SAYIN MEMET GEREKENİ LAYI Kİ İLE SÖYLEMİŞ ZATEN... BENDE AŞAĞIDAKİ ALINTININ ALTINA BİR İMZA ATAYIM DEDİM. AŞAĞIDAKİ YAZI SAYIN MEMET'İN 236. MESAJINDAN ALINMIŞTIR. "Siz sıkıldıysanız kenarda izleyebilirsiniz. Belki faydası dokunur biraz zihni konularda ilerlemenizi sağlar. Çelik çomakları saksıya koymak estetik anlam yüklemeye yetmiyor. Engin fikirleriniz vardı da biz mi göremedik, başlıklarıda yazılanı beğenmiyorsunuz. Fidanlar saksıya kondu diye bonsai olmuyor. Bunu biri yaptı diye kimsenin de aman ne güzel diye beğen butonuna tıklaması gerekmiyor. Madem işinizi oraya koyuyorsunuz eleştirilmeyi de bekliyorsunuz. Eleştririlmeye tahammül edemeyenler de görüntülemez işlerini böylece de sıkılmasına da gerek kalmaz." |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1777 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-02-2011
|
Sayın Bonsaiseverler, Yurtdışındaki bonsai örneklerini gördükçe bonsai sanatının Türkiye'de gelişmesi için çok emek harcamak, çok okumak, çok denemek, çok tartışmak,... gerekiyor. Toplum olarak eleştiriyi kaldıramıyoruz, gülüp geçemiyoruz, eleştiriyi kişisel algılıyoruz, eleştiri dozunda ve yerinde yapıldığında çok faydalı olabilir. Nasıl ki güzel olmamış birşeye güzel demek yanlış ise Sayın Sakaki’nin dediği gibi bugün ak dediğimiz bir çalışmanın benzerine bir başka zaman kara demesek daha iyi olur. Gerçi burada şunu unutmamak gerekirki yıldan yıla daha çok deneyip öğrendikçe geçen yıl beğendiğimiz bir çalışmayı bu yıl beğenmememiz de normal karşılanmalı. Yaptığımız çalışmaların eleştirilmesi normal. İnsana kendi çocuğu nasıl daha güzel, daha akıllı görünürse kendi yaptığı, emek harcadığı herhangi birşey de daha bir güzel görünür, hatalarını eksiklerini ya görmek istemez ya da görmez. Eleştiri yaparken amaç sırf eleştirmek olmamalı, öğretici ileriye götürücü olmalı, cesaretlendirici olmalı, çalışma şevkini kırmamalı, başka açıdan bakmaya zorlamalı, yeniden düşünmeye zorlamalı. Uzun yıllar yurtdışında çok farklı ülke ve kültürden insanlarla birlikte çalıştım. Her ülkenin insanının belli bazı değiştirilemez özellikleri var. Genelde Akdeniz çanağından insanlar eleştiriyi kaldıramıyorlar, eleştirenler ise kendileri eleştirilince kabul edemiyorlar. Bunlar bugünden yarına değiştiremeyeceğimiz konular. Bugün Türkiye’de güzel bonsai dediğimiz ağaçların pek çoğu uluslararsı arenada belki bonsai adayı sınıfına girebilirler. Bizlerin bu sanatı dünyada olmasa da Türkiye’de belli bir yere getirebilmemiz için çok çalışıp çok üretmememiz gerekiyor. Birbirimizi kırıp incitmeden vakit buldukça eleştirilerimizi yapalım, önerilerimizi getirelim ki daha çabuk ilerlensin. Yalnız unutmayalım ki çok konuşarak değil çok çalışarak ilerleyebiririz. Hepinize İyi çalışmalar dilerim, Düzenleyen sagol : 12-06-2012 saat 09:17 Neden: Akdeniz kültürü yerine akdeniz çanağı olarak değiştirildi |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1778 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-03-2008
|
![]() ![]() ![]() Sayın sagol yazdıklarınızın büüyük bir çoğunluğunun altına imza atmak isterim, doğru ve güzel konulara değinmişsiniz.Yanlız merak ettim ve okuyan arkadaşlarda yanlış bir genelleme yapmasınlar diye sormak isterim.Şu yukardaki iddia sizin tecrübeniz mi yoksa bilimsel bir araştırmanın neticesimi?Açarsanız çok mutlu olurum.Malum bizler akdeniz bölgesindeyiz.Akdeniz bölgesi ile kültürü aynı şeyler midir?Cevaplarsanız memnun olurum.Saygılar sunarım. ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1779 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-02-2011
|
Sayın Hazeyn, Bunlar kendi tecrübelerimden edindiğim görüşlerim. İyi çalışmalar dilerim,... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1780 |
Ağaç Dostu
|
Sn sagol Nereden çıktı şimdi Akdenizliler öyledir böyledir vs.? Bir Akdenizli olarak bu yazdıklarınızı kabullenmem mümkün değil asla! ...Tabii ki latife yapıyorum ![]() Katılıyorum size...! |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1781 |
Ağaç Dostu.
|
Critique (kritik) kelimesi dilimize fransizcadan gecmis elestiri ile ilgili bir kelimedir ve Fransa akdeniz kusaginda , elestirme ve elestirilme hakkinda sayisiz sanatci ve yazar yetismis bir ulke. Bence elestirilmek en guzel ogrenme yollarindan biridir. Acaba tahammulsuzluk elestirmeyi beceremedigimizden mi kaynaklaniyor?? Uslup , aciklik , detay ve bilgi gibi konularda elestirmek yerine agaciniz cope , dala oduna benziyor gibi soylemler elestiri degil buna itiraz da tahammulsuzluk olarak gorulmemeli diye dusunuyorum . |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1782 |
Ağaç Dostu
|
Memet Bey, en kötü tellemeye örnek vereceğinize en doğru tellemeyi herhengi bir adayınıza uygulayıp paylaşmanızı beklerdim sizden ama sizin sayfanızda sadece plastik saksılarda yetiştirdiğiniz bodur ağaç fotoğrafları var.çoğunun nebarisi bile görünmüyor.Tellenmiş ya da bir uygulama yapılmış bir ağacınız olmadığı gibi pratik olarak görüp öğrenebileceğimiz hiçbir konu yok.Ağaçların latince isimleri veya belli başlı bazı kurallar, zaten herkesin ulaşabildiği bilgiler. Saksılarım konusuna gelince; benim sanatım fotoğraf zanaatim bonsai saksıdır.Saksılarımla ilgili yorumları zaten ilgili kişilerde alıyorum.Bknz;Pots from İstanbul Burada saksılarıma yorum yapanlar ya da eleştirenler yine çeşitli ülkelerden bonsai saksısı yapan ustalar ve benim gibi amatörler..Yani konuyla ilgisi olanlar. Yurt dışına gönderdiğim ve sipariş üzerine halen yapmakta olduğum saksılar var.Umarım bir gün sizin için de bir saksı yaparım, gerçi siz de güzel saksılar yapıyorsunuz ama belki daha hafif ve kilden bir saksı istersiniz ileride. Uzun bir süre sessiz kalıp sadece sizlerin yazdıklarını okuyarak kendimi geliştirmeye karar verdim.Ama sizden bir rican var.Lütfen siz de artık "büyük saksıya almak" konusu dışında da yorumlar yapın ve en azından bodur ağaçlarınızdan biri üstünde bonsai ile ilgili bir uygulama yapın. Ayrıca "bonsai " konusunda bile fraksiyon çatışması yarattığımız için kendimi ve tüm bonsai dostlarını tebrik eder, iyi çalışmalar dilerim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1783 |
Ağaç Dostu
|
Yeni adaylarım.Meşe palamutları.Netsunarani stili düşünüyorum.Örnek link.http://www.google.com/url?sa=t&rct=j...qn6EXITpmT7pdQ Düzenleyen Ekrem Uslu : 12-06-2012 saat 14:05 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1784 |
Ağaç Dostu
|
Sn.sakaki.Buda sözünü ettiğim ficus nidita (sokak benjamini ''israil kauçuğu''). 2 yaşında.Bunu ne yapalım? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1785 |
Ağaç Dostu
|
Öncelikle buna bir estetiklik kazandırmak lazım ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1786 |
|
Bir gün önce sıkıldım dediği konuyu ertesi gün kendisi uzun uzun yazan sizi ciddiye mi alsam, ciddiye almasam mı Siz bonsai konusunda bir şeyler öğrenene kadar beklesem mi, işi gücü bırakıp fotoğrafladığınız örnekler konsunda tek tek eğitici bir açıklamamı yapsam. Forumun amacını anlamamış olmanıza odaklanıp bu konuda açıklayıcı bilgi mi yazsam. Aslında bir etik konusunu başka bir nedenle bir süredir bonsai çerçevesinde değerlendirmeyi düşünüyordum araya sizin yarattığınız bu durumu da katıp yazsam daha iyi olacak. Uzun süre sessiz kalmanız iyi bir yol olur. Bu süreyi içsel konulara yönelerek geçirin başkalarına dediklerinizi kendinizin yaptığı durumlar konusunda odaklanın bu süreç içinde. Bir tür espriyle süslenmiş bir şeyler yazmayı mı deniyorsunuz. Size hangi saksıya ne zaman hangi ağacı alacağımı soracak değlim. Hasbelkader saksı yapabildiğiniz için aceleyle seramik kaplara alınmış fidanlara ben bonsai gözüyle bakamıyorum. Vakti geldiğinde param da olduğunda alırım saksı o zaman görürsünüz. O durumda da ben geleneksel saksıları almayı tercih ederim frapan işler bana göre değil. İyi seramik kap iyi bonsai saksısı olmuyor. Seramik sanatçısı olmak bonsai saksısı zenaatçisi olmaya yetmiyor. Arkamdan benim atlı kovalamıyor acelem yok. Zamanı gelince saksıya alırım ağaçları. Bir fraksiyon varsa bu sizin gibi durup durup asabi nöbetler geçiriyor izlenimi veren yazılar yaznanlardan kaynaklanıyor. Bazılarının bununla da yetinmediğini öğreniyorum şaşırarak. Üslubunuza bakmadan başkasına ifadeleriniz tabi üzücü, daha önce de yapmıştınız bunu sonra da olup biteni anlamadan farketmeden yaptığınız için yazdığınız özel mesajı yeni sildim geçen gün. Buradaki yazıları da üyenin çalışma başlığına uymadığı için uygun başlığa taşıyacağım umarım hiç değilse bu sefer ayırd edebilirsiniz olanı. Yeni öğrendiğim bazı durumlardan ötürü bazı yazıların kasten yazıldığını da düşünmüyor değilim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1787 |
Ağaç Dostu
|
Tüm samimiyetimle sizden bütün fotoğraflarıma ve adaylarım üzerindeki uygulamara tek tek eğitici açıklama yapmanızı istiyorum.Gerçekten samiyseniz bu dediğimi yapıp beni ve okuyan herkesi aydınlatın.Bu forumda moderatör olmanın sorumluğu bunu gerektirir. Özel mesajları deşifre edecekseniz de hepsini edin.Size o kadar şey yazmama rağmen siz bana hep kişisel cevaplarla karşılık verdiniz.Yok seramik kap, yok fidanlarım vb.Şimdi de yazdıklarımın arkasında sinsi planlar olduğuna dair saptamalarınız var. Tekrar söylüyorum lütfen bir uygulama gösterin bize.Telleme olur, aşılama olur, yaprak küçültme olur, saksı değişimi olur...Teorik bilgiye zaten çok kolay ulaşılabiliyor.Bonsai konusunda söylenecek şeylerden çok pratik uygulamar görmek istememi, siz kişisel saldırı olarak algılatıp cevap yazıyorsunuz.Kendisine "hocam" dedirten sizsiniz ben değilim.Ben size hocam demiyorum diye mi bu öfkeniz.Eğer hoşunuza gidecekse size Memet Hocam diye hitap edebilirim.Ama sizden de bu hitabı haketmenizi beklerim.Tohum çimlendirmek dışında bir uygulamanızı henüz göremedim.Yoksa benim burda göremediğim bonsaileriniz mi var.Bonsai hocalarımızın bonsaileri de olsa artık keşke.Benim sanatıma **** zanaatıma yorum yapacak kişinin yapabildiklerini görmek istiyorum ki; söylediklerini cidiye alabileyim.Saygı duyayım.Ben de size Memet Hocam demek istiyorum ama ben öyle hemen diyemiyorum.Benim başlılkara yazacağınız eğitim içerikli yorumları dört gözle bekliyorum. Bence bu konuyu da kafanıza göre kaldırmadan önce gerekli yerlerden izin **** en azından fikir alın. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1788 |
|
Sorunlarınzı başka biçimde aşmayı deneyin başlıkları taşımak için gerekli izni size sormam gereksiz, izin almama gerek yok. Çeşitli yollarla iç huzuru arayın. Size gerekli olan, tavsiye debileceğim ancak bu kadar. Belki ondan sonra işleriniz ve ağaçlarınızla ilgili, anlayabileceğinizi düşünürsem yorum yaparım. Başkalarıın ihtiyaç duyduğu şeylerin konuşulmasına engel oluyor bu tür sıkıntılı yazılar yazanlar. İçsel huzura yönelin. Bonsai bunun yolarından biridir onu anlamaya çalışın. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1789 |
Ağaç Dostu
|
Sorunlarım yok, sorularım var ama hala cevap alamıyorum.Ben size çalışmalarınızla ilgili bir sürü şey soruyorum, benim çalışmalarıma eğitici yorum istiyorum, bir bonsai hocasından sadece bir tane bonsai görmek istiyorum siz bana hala sorunlarınızı çözün diyorsunuz.Hala benimle ilgili kişisel saptamalarda bulunuyorsunuz.Aslında bir sorunum var.Bonsaisi olmayan bir bonsai hocasının bu işe emek harcayanlara ve benim çalışmalarıma yorum yapması benim sorunum.Seramik kaplarım ve fidanlarımla ilgili söyledikleriniz sizin iç huzurunuzla ilgili ipuçları veriyor ama siz hala bu konuda da bana salık veriyorsunuz.Yine aynı şekilde bir cevap alacağımdan emin olduğum için uzatmıyorum ve sizden çok basit bir temel uygulamanızı bizimle paylaşmanızı bekliyorum.Özellikle telleme yani adayınız için seçtiğiniz stil.Telleme zamanı değil derseniz başka bir uygulama da olur.İleri teknikler değil basit teknikler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1790 |
|
Çeşitli konualada teknikler vesaire, gerektiği zaman, uygulamaları forumda ekliyorum. Bu konuları bulmada da başarısızlığınız varsa, ben o konularda ayrıca mı yardımcı olayım? Gerektiği zaman gerekli konuları atölye çalışmalarında da anlatıyorum en son bir uygulamayı forumda ekledim arayın bulun bilgi edinin. Sorularınız varsa o başlıklarda yardımcı olayım. Sıkıldım dediğiniz konuyu sizin sırf sıkıntı yaratmak için sürdürdüğünüzü görmek ilginç oluyor. Bonsaisi olmayan hoca çok komik olmuş. Epey eğlendirdiniz beni.Bu hitabı duyduğum biri daha var. O da az komik değil. Fidanları dalları gelişemeyen bitkileri saksılara koyunca bonsai oluyorsa buyrun siz yürüyün önden. Mazhar Fuat bir gün hapisane şarkısı yazmak için hapse mi girmem lazım demişti sizin durum da ona benzedi.Elinizde bonsai mi var da konuşuyorsunuz diyen çıkar o zaman ne diyeceksiniz. Zaten bu da absürt bir soru olurdu. İşin sizin için trajik olacak tarafı da şurasıdır. Onbeş yirmi ağacı geçen kış saksıya alsam olurdu. Saksıya değil başka yere para harcamam gerekti. Zaten çok da derdim değildi. Bir an evvel aman da saksıya koyayım bak bonsain bile yok diyen biri çıkar diye. Foruma biri bir işi ekliyorsa buna yorum gelecektir beğenen de eleştiren de çıkacaktır, sizde sık gördüğüm gibi hataları olan varsa gören bunları da söyleyecektir. Sizin bu gereksiz konuşmaların yapılmasına neden olan durumda Sagol iki cümleyle durumu açıkladı. Takılıp kalan siz oldunuz. Bilmem ayırdına varabiliyor musunuz? Budha şöyle diyor, içinizdeki ışıkla aydınlanın. Başkasının iç görüleri size ancak yol gösterir. Aydınlanmayı kendi içinizde arayacaksınız. Biraz karışık mı oldu sizin için, bende tek bonsai olmasaydı da yine de fikrimi açıklayabilirdim.İlk ağacını alıp ne yapacağın düşüen biri benden çok daha fazla teorik bilgi yüklenmiş olabilir. O da fikrini açıklar. Sanırım çok karışık bir durum oldu. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1791 |
Ağaç Dostu
|
Siz bana bonsainisi gösterin ,stili söyleyin ben size saksıyı yaparım.Yok ben saksı değil seramik kap isterim derseniz onu da yaparım.Bir iki tane de değil sizin 15-20 ağacınıza da saksı yaparım hiç bir talebim olmadan.Siz yeter ki bonsai yapın ve paylaşın. Ve benim kesinlikle önden yürümek gibi egosantrik bir sorunum yok.Budha nın egoyla ilgili de bir çok sözü vardır ama benim aklıma M.F.Ö den "sen neymişsin be abi" şarkısı geldi. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1792 |
|
Siz ilk sözünüzü hatırlasanız iyi olacak. Hani şu sessiz kalacağınız. Boş yere, sürdüremeyeceğiniz bir tartışmaya, sıkıldım diye başladınız. Saksı konusunda daha önce bir çalışma yapıp istediğim biçimde ve fiyatta adet olarak da istediğim kadar yapabilecek bir yer ayarlamıştım. Gerekli olduğunda orayla iletişim kurarım. Ben gerekli gördükçe zaten gerekli olan bilgileri paylaşıyorum. Siz pek izleyemiyorsunuz belli. Zaten bu da çok gerekli değil. Her ay bir kere böyle bir durum yaratan çıkıyor, bu da forumların cilvesi. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1793 |
Ağaç Dostu
|
Bonsai sohbet topiği,''ben sai,sen sai'' topiğine döndü ve gayri ahlaki bir hal almakta.Hiç hoşbi durum değil. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1794 |
Ağaç Dostu
|
Derin üzüntü duyuyorum ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1796 |
Ağaç Dostu
|
Japonlar için Bonzai insanoğlu, ruh ve doğa arasındaki dengeyi sembolize etmektedir. Kamakura döneminden kalan antik bir yazıtta ise şu cümleye rastlanır:Tuhaf bir şekilde bükülmüş, saksılara konmuş ağaçlardaki hazzı bulmak ve takdir etmek, biçimsizliği/kusuru sevmektir.Buradaki sevmek aslında kabul etmek olarak algılanmalıdır. Bonzai sanatı tam anlamıyla insanoğlunun doğayı empatize etmesiyle ilgilidir. Japonlarda, özenle yetiştirilen bu Bonzailer kuşaktan kuşağa en değerli hazinelerden biri olarak aktarılır. Bakımı öylesine zordur ki, istenilen şekli alması için bakır tellerle belli sistemlerle, dallarının bağlanması gerekir, her gün yeteri kadar sulanması, doğru şekilde budanması, fazladan çıkan köklerin taşlarla yatıştırılması gerekir. İşkence gibi görünse de, insanoğlu da böyledir. İşin uzmanları, eğer gerektiği şekilde özenle yetiştirildiğinde, bonzailerin 500 yıldan daha fazla yaşayabileceklerini söyler. Aynı zamanda budamak bitkinin ömrünü uzatmaktır. Sonbaharda bahçemizdeki bitkileri budarken anneme hep “nolur çok fazla budama, canları çok yanmasın” desem de, buna ihtiyaçları olduğunu biliyorum. Buna rağmen hayatta kalma isteklerini çiçekler ve meyveler vererek göstermekten, çok şükür ki geri kalmıyorlar. Belki de iyi niyetimizi seziyorlar, onlara aslında ne kadar çok özendiğimizi biliyorlar. Belki yaşamı ve bazen bizi yaralayan insanları suçlamadan önce biz de aynı iyimserliği gösterebilmeliyiz. Bizi köklerimizden yoksun bıraksalar bile, arzumuza hiç bir şey engel olamaz. Yeter ki yaşamayı isteyelim. Şartlarımız neyi gerektiriyorsa öyle. Bir şeyler illa ki bizi budayacak, illa ki yontulacağız. Bu bir insan olmasa, fırtına olacak deprem olacak, kuraklık olacak. Ama illa ki yaşama tutunacağız. Japonların kuşaklar boyunca aktardığı felsefe işte budur. Yaşama ve insana saygıdır, medeniyettir. İnsanı kusurlarıyla kabul edebilmektir. Bu nedenle, onlara büyük saygı duyuyorum. Kristin Demirci ÖZETLE: Şu anda bulunduğumuz nokta Bonsainin sadece ağacı minyatürleştirme olarak algılanması noktasıdır. Bonsainin insan, doğa, ruh arasındaki dengeyi ifadesi, ruh ve huzur vurgusu, dostluk vurgusu, saygıyı ifadesi vs. gibi yönleri unutulmaktadır. Ağacı minyatürleştirmenin bonsai felsefesinin en fazla %10'unu ifade ettiğini ve %90'ının ise ruhen ve mental açıdan kendimizi geliştirmekle, ruh güzelliği ile, dostlukla, saygıyla... ilgili olduğunu düşünüyorum... Hiç bir zaman geç kalınmış değil. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1797 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-07-2011
|
son dönem medyaya da yansıyan bir konu. Sürdürülebilir çay! Çay üretim alanlarımızda şu an son hastı yapılan çayların ömürlerinin ortalama 75-80 yıl olduğu bilgisi verildi. Yaklaşık 25 yıl daha hasat alınabilir ömürleri kalmış. Soru şöyle; acaba çaydan bonsai yapılabilir mi? Yapılabilirse, şu yamadori yapılsa, yaklaşık 80 yaşında adaylar olacak. Form verilene kadar da oldukça yaşlı bonsailer olacaklar, üstelik yaprakları çok güzel ![]() Uzman arkadaşlar ve senseiler ne dersiniz? Saygılarımla |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1798 |
Ağaç Dostu
|
Izzet beyin olumu hepimizi uzdu ona rahmetler ailesi ve yakinlarina da bas sagligi diliyorum. Emily14, cay bitkisinden bonsai olamamasi icin bir neden yok. Yalniz medyada cikan haberde omurlerinin 80 yil oldugunu belirtiyorlar diye yazdiniz eger oyleyse o agaclardan bonsaiyi yapmak bosuna cunku omurlerini tamamlamis durumdalar. Yok omurleri o verilen sureden cok daha fazla ise ama urun verme yetenekleri 80 den sonra azaliyor ve ya bitiyorsa o zaman belki o yasli agaclardan bonsai yapmayi dusunebilirsiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1799 |
Ağaç Dostu
|
Foruma 4-5 gündür girmiyordum, İzzet beyin vefatını yeni duydum ve şok oldum ![]() Allah'tan rahmet diliyorum. Kendisi ile yüz yüze olmasa da defalarca telefonla konuşmuşluğumuz vardır. Çok iyi bildiği konularda bile mütevazılık gösterip iyi bilmediğini söyleyecek kadar mütevazı ve iyi bir insandı. Bana çok yardımı ve katkısı olmuştur, beni kırmayıp gönderdiği P.Afralar şu an hala bonsai olma yolunda ilerliyorlar sayesinde. Keşke yüz yüze de tanışma fırsatım olabilseydi... Sevenlerine sabır diliyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1800 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-07-2011
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |