Artık ben de bu tür tartışmalardan sıkıldım açıkçası
Aslında orta yol çok basit ama nedense hala 1-2 hafta önce dediğim gibi çalışmaya yönelik değil de kişiye göre farklılık gösteren yorumlar gelmeye devam ediyor; birinin yaptığı çalışma için "
adayın gövdesi dümdüz ve hiç estetik değil" diyen bir kişi bakıyorum da başka bir kişinin dimdik duran adayı için "
gayet estetik ve hoş görünüyor" diye yorum yapıyor veya tam tersi...
Benim şahsi görüşüm: Bir bonsainin evet kesinlikle estetik olması gerekir! Ama bir bonsainin de gerçek ağacı andırması da gerekir kesinlikle!
Yani ne estetik olmayan ama ağaç havası olan bir bonsai ne de gelişmişlik açısından ağaç havasını yakalamış ama estetiği zayıf bir bonsai tam başarılı değildir!
Bu iki unsuru bir arada geliştirebildiğimiz an tam başarıyı yakalamışız demektir. Ancak bunu: isteyen tecrübeyle, isteyen okuyarak, isteyen de yapılan yorumları veya önceki çalışmaları baz alarak yapar.
Şu anda Agaclar.net hariç 3 yurtdışı menşeli bonsai forumuna üyeyim ve hepsinde de insanlar kesinlikle basit konuları konuşmuyor. Yeni başlayan birisi veya yeni üye olan birisi hiçbir temel bilgi edinmeden ve okuyup öğrenmeden foruma üye olup birşeyler soruyorsa genelde gördüğüm kimse ona gerçek anlamda birşeyler anlatmaya uğraşmıyor. Ve gidip temel konuları öğrenip birkaç sene pratik yaptıktan sonra gelmesi tavsiye ediliyor. Bizde durum böyle değil. O halde bırakın dileyen tecrübe etsin acıları.
Bence bu temel konulara artık takılmayalım. Hiç sinirlenmeye değecek şeyler değil. Dediğim gibi dileyen dilediği şekilde öğrensin. Elbet aklın yolu bir olacaktır ama öyle ama böyle.
AYRICA; benim ne düşündüğümden bağımsız olarak söylemek istiyorum ki: Forumlara yüklenen çalışmalar her türlü yoruma açık ve yüklenme amacı da bu demektir.
Amacı bu olmayan birisinin çalışmasını yükleme amacı olsa olsa "herkes çalışmama baksın, imrensin ve çok beğendiğini söylesin" gibi bir ego tatmini beklentisinden öteye gidemez.
Her zaman hoşunuza gidecek yorumlar gelmeyebilir ve her yorumu da dikkate almak zorunda da değilsiniz. Ama gelen yoruma bu şekilde tepkiler vermek bence doğru da değil.
Sn sagol bir adayımı begenirse begenir, begenmezse şurasını begenmedim der. Ben de yorumu okurum ve yanlış buluyorsam veya hoşuma gitmediyse dikkate almam. Bu çıkışlar ve tartışmalar bonsainin ruhuna ters bence.
Ben vazgectim artık, tavsiye ederim
Sn sagol,
Bu yazdıklarımın sizinle alakası yoktur ama sayfanızı konu dışı bir hususta işgal ettiğim için kusura bakmayın lütfen.