View Single Post
Eski 12-06-2012, 23:31   #1796
Sakaki
Ağaç Dostu
 
Sakaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 4,815
Japonlar için Bonzai insanoğlu, ruh ve doğa arasındaki dengeyi sembolize etmektedir. Kamakura döneminden kalan antik bir yazıtta ise şu cümleye rastlanır:Tuhaf bir şekilde bükülmüş, saksılara konmuş ağaçlardaki hazzı bulmak ve takdir etmek, biçimsizliği/kusuru sevmektir.Buradaki sevmek aslında kabul etmek olarak algılanmalıdır.

Bonzai sanatı tam anlamıyla insanoğlunun doğayı empatize etmesiyle ilgilidir. Japonlarda, özenle yetiştirilen bu Bonzailer kuşaktan kuşağa en değerli hazinelerden biri olarak aktarılır. Bakımı öylesine zordur ki, istenilen şekli alması için bakır tellerle belli sistemlerle, dallarının bağlanması gerekir, her gün yeteri kadar sulanması, doğru şekilde budanması, fazladan çıkan köklerin taşlarla yatıştırılması gerekir. İşkence gibi görünse de, insanoğlu da böyledir. İşin uzmanları, eğer gerektiği şekilde özenle yetiştirildiğinde, bonzailerin 500 yıldan daha fazla yaşayabileceklerini söyler. Aynı zamanda budamak bitkinin ömrünü uzatmaktır.

Sonbaharda bahçemizdeki bitkileri budarken anneme hep “nolur çok fazla budama, canları çok yanmasın” desem de, buna ihtiyaçları olduğunu biliyorum. Buna rağmen hayatta kalma isteklerini çiçekler ve meyveler vererek göstermekten, çok şükür ki geri kalmıyorlar. Belki de iyi niyetimizi seziyorlar, onlara aslında ne kadar çok özendiğimizi biliyorlar. Belki yaşamı ve bazen bizi yaralayan insanları suçlamadan önce biz de aynı iyimserliği gösterebilmeliyiz. Bizi köklerimizden yoksun bıraksalar bile, arzumuza hiç bir şey engel olamaz. Yeter ki yaşamayı isteyelim. Şartlarımız neyi gerektiriyorsa öyle. Bir şeyler illa ki bizi budayacak, illa ki yontulacağız. Bu bir insan olmasa, fırtına olacak deprem olacak, kuraklık olacak. Ama illa ki yaşama tutunacağız.

Japonların kuşaklar boyunca aktardığı felsefe işte budur. Yaşama ve insana saygıdır, medeniyettir. İnsanı kusurlarıyla kabul edebilmektir. Bu nedenle, onlara büyük saygı duyuyorum.
Kristin Demirci


ÖZETLE:
Şu anda bulunduğumuz nokta Bonsainin sadece ağacı minyatürleştirme olarak algılanması noktasıdır. Bonsainin insan, doğa, ruh arasındaki dengeyi ifadesi, ruh ve huzur vurgusu, dostluk vurgusu, saygıyı ifadesi vs. gibi yönleri unutulmaktadır. Ağacı minyatürleştirmenin bonsai felsefesinin en fazla %10'unu ifade ettiğini ve %90'ının ise ruhen ve mental açıdan kendimizi geliştirmekle, ruh güzelliği ile, dostlukla, saygıyla... ilgili olduğunu düşünüyorum...
Hiç bir zaman geç kalınmış değil.

Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön