![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-05-2010
|
Agave americana ''marginata aurea ''
Agave larıma nazarım değdi galiba Bu sarı şeritli olanın yaprak uçları aniden kurumaya başladı. Bekledim bir süre ama baktım hızlanıyor harekete geçtim. Geçen yaz sanırım karıncalar nedeniyle bazı yapraklarında lekeler oluşmuştu. Onları da budar rahatlatırım dedim. Bir de kışın yağmuru yedi sürekli. Geçen yaz budadığım yapraklarını küçültüp bir nevi malçlama yaparak saksıya dizmiştim. İçinde biten yabani otlara dokunmamıştım. Fazla suyu çekerler hem de güzel görünüyor diye düşünmüştüm. Baktım otların kökleri çok yoğun şekilde yüzeyi kaplamış. Otların kapladığı üst tabakayı söktüm. Malçalama yaprakları çıkardım ve bitkiyi budadım. Saksı ve toprağını da değiştireceğim. Mavi agave da aynı uygulamayı yaptım. Benzer saksıdan alınca halledeceğim. ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
|
Agave americana
Bu agave ım da yıllardır aynı saksıda. Epey gelişti. Daha önce çok kez, kötüleşen yaprakları budamıştım. En son geçen yaz yapraklarda lekeler oluşmuştu. Ben karıncalardan şüpheleniyorum. 2 yıldır agave saksılarını istila ettiler çünkü. Yazın fazla sulama yaptığım için de olabilir bilmiyorum. yanlardan çıkan yavrulara dokunmuyordum. Saksıyı kaplayan görüntüleri hoşuma gidiyordu ama birkaç gündür sarı agave larla birlikte bunlarda da değişim başladı. Yavruların yaprakları sararmaya başladı. ![]() ![]() Dedim ben bu zavallıyı da rahatlatayım. Şansıma 1 gün önce Şok Marketten büyük bir saksı almıştım( sonra pişman oldum 2 tane almadığıma, diğeri için ). Apartman bahçesinden geçen hafta aldığım toprak için başka planım vardı ama acil operasyon çıkınca yeni torfla karıştırdım ve saksı değişiminde kullandım. Saksı dibine bolca tuğla kırığı koymayı ihmal etmedim. Bitkiyi çıkarıp yavruları zedelemeden ayırmaya çalıştım. Çeşitli boyda 6 yavru çıktı. Kökler epey dolanmıştı. Yaklaşık yarısına kadar toprağı ayıkladım, kökleri kestim ve yeni saksıya yerleştirdim. 2 büyük yavruyu da eski saksıya öylesine diktim. Diğerleri açıkta. ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
|
Agave americana
Budama-ayıklama sonrası kalan yavrular. Geçen yaz da dikkat ettiğim bir şey var. Dikkatli bakarsanız yaprakların arka dip kısmlarında yoğunlaşan tuhaf şeyler var. Ben bunların karınca yumurtası filan olduğundan şüpheleniyorum. Yumurta da diyemiyorum ama nedir bilemiyorum. Karınca artığı? Ya da başka birşey? Geçen yaz gördükçe temizliyordum. Bu yavrularda da olabildiğince temizledim. Bilen var mı acaba? ![]() ![]() Bunlar da balkonun son hali. Saksıları değişip operasyonu hallettikten sonra da balkonun temizliğine giriştim. Tüm kışın pisliği vardı. Camlara da dokunamıyordum. Agave ların dikeni de çok fenadır. Tüm balkonu saksılar ve ıvır zıvırla doldurduğum için camları silmek dahi imkansızlaştı( pasaklının bahanesi biter mi )Bu tenha durum çok sürmeyecek tabii. İki yan için köşeli uzun siyah saksılardan vardı zulada. Onları temizledim. Yapışkanlı kap kağıdıyla kaplayıp iki yana sarmaşık dikmek istiyorum. ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
|
Echinopsis oxygana ? ( Kaynana topuzu-yumruğu)
İlk kaktüsüm ve 97' de agave larla birlikte Adana' dan getirdiğim dostum. Kocaman oldu. Bu kış sanırım bir hata yaptım. aynı minik balkonda ön tarafta tutma yanlışını yaptım. Kışın sürekli yağmur yedi. Şu an daha geriye aldım. Bahar yağmurlarıyla ıslanmasın fazla. Onda da biraz sararmalar var. Bazı yerlerinde kurumalar hatta. Gerçi yaşlı olmasına veriyordum önceleri. Yavru ayırmak istiyorum ama korkuyorum zarar gelir küser diye. Saksısı artık elimde kalıyor tutunca. O kadar eski yani. Güzel bir toprak saksı buldum yakındaki serada. Ama altı kapalıydı. Deleriz dedi satıcı. Bir ara gidip almayı ve değiştirmeyi planlıyorum. bu yaz da o güzelim çiçeklerini görmek istiyorum. Saksı değişimi sorun olur mu acaba çiçeklenme açısından? Ama önemli olan rahata ermesi. Bu yaz da çiçek görmeyiveririm. ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
![]() |
|
|