![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-05-2008
|
Sayın Kedi Tırnağı, Bitkilerinizi ve hikayelerini çok sevdim. Echeverianıza bayıldım. Kendisi benim de hayallerimi süslüyor. En kısa zamanda bir tane almak istiyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-05-2010
|
Sn elta ve gülenmelek çok teşekkür ederim nazik iltifatlarınız için ![]() Sn elta birçok bitkim henüz yeni ve minikler. Zaman içerisinde ben de hepsinden olabildiğince çoğaltıp paylaşmak istiyorum. Özellikle, metropollerin dışındaki arkadaşların bu güzelim bitkilere çok zor erişebildiklerini okuyunca kendimi kötü hissediyorum. Bu açıdan biraz suçluluk duyarak paylaşıyorum resimlerini. Gerçi biz de sıcak illerimizdeki arkadaşlara göre dezavantajlıyız Kuzeyliler olarak ![]() Paylaşmak çok önemli. Bu ara en büyük zevkim ise; okuldaki öğrencilerimle bitki takasına girişmemiz. Kırsala yakın bir bölgede görev yapıyorum ve bahçelerde, pencere kenarlarında birkaç çeşit kaktüs görünce her gün imrenerek önlerinden geçiyorum. Öğrencilerimi fiştekledim ve bizzat adres tarif ederek '' falanca camdaki kaktüsten bana dal ister misiniz tanıyorsanız '' diye görev vermeye başladım ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
|
Mini Sansevieria
Bu bitkimi de yıllar önce, alt kat komşumuz olan arkadaşımın annesinin saksısından çalmıştım minik bir kök olarak. Lisede ya da üniversitenin başlarındaydım sanırım. nerden baksam bir 15 yıl olmuş şaka maka. Çok meraklıydım. Yeni yeni öğreniyordum ve epey bitki katlettim o süreçte ![]() ![]() Bu arada benim daha da yaşlı olan uzun Sansevieria yani Kılıç bitkim de var. Onun da fotosunu ve hikayesini ekliyeceğim. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
|
Araya kaçak foto yerleştireyim ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-01-2012
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-10-2010
|
Kayıplarınıza üzüldüm. Bir taraftanda kızdım size bitkiler için onlarda birer canlı biz nasıl yaşamak için bazı şeylere ihtiyaç duymaktaysak, onlarında gereksinimleri olduğunu unutmamak gerektiği kanısındayım. ihmal etmek asla yapmamanız gereken bir şey helede isteyerek alıp sonrasında boşvermek üzücü. Birde dikkatimi çeken bakımları gayet kolay... az su bol güneş yeterince besin birde ilgi. Öğretmenim kolaylıklar diliyorum size. Çok özür dilerim konu bitkiler olunca kızıyorum. Ha deseydiniz o kadar bakmama rağmen yaşatamadım o zamn kızmazdım. ihmal kelimesi bir kaç yerde geçince kızmamak elde deil. sevgiyle kalın |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Sukulentlerin bakımı genel olarak kolay evet. Ama benim evde başka türde epey bitkim daha var. Hatta annemin dairesindekiler de benim sayılır. Bakımları bende. Epey saksıyla baş etmeliyim yani aslında ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Ağaç Dostu
|
Bu bitkimi Migros' tan 6 TL ye aldım. Aloe türü sanırım. Çok seviyorum formunu. Aldığımda aslında biraz hırpalanmıştı. Gövdesi biraz oynuyordu saksısı içinde. Bu destek çubukları aldığımda vardı. Bir süre dokunmadım ama yaprak uçları sararıp kurur gibi olunca endişe ettim. Saksısını büyütmek istedim. Saksı değişimi yaparken kökleri iyi görünüyordu. Bahçe toprağı, torf, kum karışımı vardı eski bir saksımdan kalan. Bu kurumalar devam ediyor. Dikimde fazla su vermedim. sonra az az ekleme yaptım. Tamamen kurur diye endişeliyim. Salonumda duruyor. Tek petek yanıyor. Ben bu bitkilerimi, kapattığım petek tarafında tutuyorum. Aslında büyük bir salon. Çok aşırı ısınmıyor. Kapısını hiç kapamıyorum. Yine de bu ortamdan mı etkilendiler acaba? Echeveriam da aynı yerde ve onda da biraz kurumalar var alt yapraklarda. Neyse artık donlardan kurtulduk muhtemelen. Balkona alırsam düzelir mi? Ya da mutfağa alırım diğerleri gibi. Orada petek açık değil ve daha serin. Umarım mikrobik vs bir hastalık değildir. Görebildiğiniz kadarıyla teşhis rica ediyorum uzman arkadaşlardan. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
|
Aloe?
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-05-2011
|
Bitkiniz en dıştaki (en alttaki)yaprağı ömrünü doldurduğu için kuruyacak, orta bölümünde ise yeni filizler vererek büyüyecektir. Endişelenmeyin ve bu dönemde çok su vermeyin. Dıştaki yaprak iyice kuruyunca keserek, bir nevi budama yapın. Bitkiniz gayet sağlıklı. Güle güle büyütün. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaç Dostu
|
![]() Daha önce en altta kuruyan bu iki yaprağı kesmiştim. Ama kuruma devam ediyor. ![]() ![]() Bugünkü görünüm bu. Hala kuruyor. En büyük iki yaprağın ucu da kuruyor. Endişeliyim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaç Dostu
|
Echeveria Glauca
Echeveriamın bugünkü görünümü bu. Alttan sürekli yaprak döküyor kuruyarak. Yavru rozetler hızla büyüyor. Acaba bitkinin enerjisi yavrulara gittiği için mi alttan yapraklar sararıyor? Yoksa yerini mi yadırgadı? Salonda duruyor. Tek petek yanıyor ama salon aşırı ısınmıyor. Kapıyı da kapamıyorum hiç.Havalar biraz daha düzelince salonun balkonuna alacağım zaten. Şimdi ani ısı farkı yaşansın istemiyorum. ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Aslında gizli pek çok hazinem daha var. Sahip olduğum sırayla düzenleyip yayınlamak istiyorum. O nedenle ekleyemedim henüz. Mesela Kıbrıs ganimetlerimi paylaşmadım daha ![]() Bu arada habire kendime iş çıkarıyorum. Bahar arsızlığına kapıldım yine ve bir yandan sukulentlerim bir yandan dikimleriyle uğraştığım soğanlılar derken evin içi seraya döndü. Abartmıyorum inanın şu an mutfağımda sek sek oynayarak dolaşabiliyorum ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaç Dostu
|
Yeni bitkiniz hayırlı olsun. Sedum reflexum galiba türü, ben de geçenlerde almıştım. Sarı çiçek açıyormuş. Bahsettiğiniz minik yaratıklara ben de bazen saksılarımda rastlardım. Hiç dışarı çıktıklarını görmedim, bitkilerime de zararı olmadı. Bugün fidanlıktan birkaç büyük bitki aldım. Topraklarından birkaç tür böcek çıktı. Saksılarını değiştirip oksijenli su çözeltisiyle suladım. Umarım balkonda ve evde karşılaşmam onlarla ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Ben aslında börtü böcük gördüğümde kıyamıyorum onlara ama bir yandan da bitkilerim ölür diye endişeleniyorum. Malum, saksıya aldığımızda doğal habitata müdahale ediyoruz ve şartlar değişiyor. Çok sorun olmazsa müdahale etmem, takılsınlar işte kardeş kardeş ![]() Echeveria konusunda da sözlerinizle içimi rahatlatmak istiyorum ama böyle her gün bir yaprağın solması normal midir? Yavru rozetler hızla büyüyorlar bu arada. Bir ikisini ayırmak istiyorum dikmek için ama aceleci de olmaktan çekiniyorum. Biraz daha mı gelişsinler acaba? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Ağaç Dostu
|
Echeverianızın durumu gayet iyi bence. Büyümesi alttaki yaşlı yaprakların kuruması, yeni yaprakların büyümesiyle oluyor diye biliyorum, yanılmıyorsam. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 | |
Ağaç Dostu
|
![]() Alıntı:
![]() Bu seferki macera da hoştu. Yeni bitkinizi de güle güle ve sağlıkla büyütün ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Ağaç Dostu
|
Öğrencilerimden Gelenler
Öğrencilerimin av maceralarına devam edelim. Aslında buraya eklediklerim 3 haftalık bir zaman diliminde ara ara getirilenler. Herbirini gördüğümde okulun içinde salak salak sırıtarak dolaşıyorum ![]() ![]() Üstteki echinopsların benzerinden bende de var takip ettiyseniz ama yine de sevindim. Hem belki alt türü farklıdır hem de başka bir gen kaynağından diye düşündüm. Öğrencilerimin adlarıyla hitap edeceğim bunlara ve onları hatırlatacak bana bu kaktüslerim. Öğrencilerime de söyleyince yüzleri gülüyor. Bunların adı Nebiye mesela. Çok minikler. Sanırım köklü olarak dikmiş annesi. Toprağı epey ıslak şekilde gelmişti. Salon sıcaktır toprak çabuk kurur diye düşünüp ellememiştim. 3 haftadır bir sorun çıkmadı. ![]() 2. kaktüsleri ise çok sevimli buldum görünce. Parmak kaktüs diyorum. Bunları gördüğüm bahçeyi de benim veletlere tarif ettim. Ders çıkışı gidip getirdiler. Artık istediler mi yürüttüler mi tam emin değilim. Biraz hınzırca güldüler sorduğumda ![]() Bazılarının üstünde kahverengi lekeler var. Geldiklerinde de vardı. Uçları kurusun diye bekliyorum ama umarım bu lekeler yayılmaz. 3. Kaktüs ise dün 9. sınıftaki bir öğrencimin getirdiği. Geçen gün kaktüs muhabbeti yapmıştık. Komşumuzda var hocam demişti. Dün bir baktım elind epeçeteyle gelmiş. görünce çok sevindim. Her gördüğümde hoşuma gidip bende de olsa dediğim türlerden biriydi. Köküyle getirmiş ama kılcal kökleri çok az. Doğrudan diksem tutar sanırım. Bunun adı da Rüveyda olacak. Düzenleyen Kedi Tırnağı : 24-03-2012 saat 12:52 Neden: yanlış foto |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Ağaç Dostu
|
4. kaktüs ise 2 hafta önce yine öğrencilerimin dersten sonra gidip getirdikleri. Okula ilk başladığımda bir pencere önünde görmüştüm ve her gün önünden geçtiğim için gözüm kalırdı. Yılan kaktüs diyorum. Benimkilere tarif ettim ve getirdiler sağolsunlar. 2 haftadır uçları kurusun diye bekledim ama dikme zamanı geldi sanırım. Çok beğeniyorum görüntüsünü. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaç Dostu
|
Paket gübreler
Bu paket besinleri 2 hafta önce Hakmar Marketten almıştım. Her kutuda 20 paket var. Poşet çay gibi suda eritilmesi tarif edilmiş. Kullanım tavsiyesi de var miktar-zaman olarak. Bir paketi ne kadar suda eriteceğimiz ise yazılmamış, çok garip. Bardak illüstrasyonu var sadece. Dün yeşil kutudan da aldım( kök geliştirici yazan) Yeni diktiğim veya dikeceğim kaktüslerimin köklerinin hızlı gelişimi için faydası olur umarım. Bu marka hakkında fikri olan arkadaşlar var mı acaba? Mahalledeki Marketlerde özellikle ucuz bulduğum bitki besinlerini alıyorum. Hatta gelecek hafta BİM markete bitki, soğan, saksı, sıvı besin vs. gelecek. Geçen sene de o ürünler vardı. Litrelik sıvı besinden almamıştım. Bu sene almayı düşünüyorum. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Yer konusu şimdilik sorun değil. Yalnız yaşamanın avantajlarını kullanıyorum. evin güneş gören tüm mekanlarını da kullandığım için sıkıntı yok şimdilik. Mutfakta bir balkonum ve salonda da minik Fransız balkonum var. Sığdır babam sığdır ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Ağaç Dostu
|
Allah kolaylık versin ![]() ![]() Ara ara " Dertsiz başına dert aldın " diyorum kendi kendime. Başım dönüyor bazen o kadar bitkiyi bir arada görünce. Ayağımı atıyorum toprak kırıntısı, saksıyı kaldırıyorum toprak dökülmüş. Ya, sil süpür yine aynı. Ben mi sakarım ki ![]() ![]() Ama bir bakıyorum ki; kış boyu uyuyan bitki minicik bir tomurcuk veya dal büyütüyor, işte o zaman bütün baş dönmesi kayboluveriyor ![]() Tekdüze hayatımıza renk geliveriyor kısacası. Geç öğrendim ama güzel şeymiş. Şimdi ise, keşke birer bahçemiz olsa... Anca kurtarır bizi galiba ![]() Gittiği ve sığdıkları yere kadar bizimle olsunlar hep. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Ağaç Dostu
|
Dün yeni bir kaktüs daha aldım dayanamayıp. Okuldan dönüşte bir önceki mahallede inip ordaki Migros' a uğradım. Daha önce de oradan 2 kaktüs almıştım. Kalanların hali ne oldu diye meraklanıyordum. Yılbaşı çiçekleri tarumar olmuştu zaten. 6 saksı filan kaktüs kalmıştı. Çok kötü değillerdi ama iyi de görünmüyorlardı. Dayanamayıp bunu aldım. Saksısını yokladım ve kökler ne durumda diye bakarken bitki elimde kaldı. Minik saksıdan daha büyüğe sanırım yeni geçirmişler. Sıradan bir torfa her zamanki gibi. Ve daha kök salmadan piyasaya sürmüşler anlaşılan. Etiket fiyatı 5.90 TL idi. Kasada bir baktım indirimle 4.50 TL ye almışım. Kapıdan çıkınca ne göreyim; yaşlı bir çift dışardaki standlarda kalan 3 saksı kaktüsü almışlar. Sevindim kurtuldukları için. O heyecanla '' aa ne güzel kurtarmışsınız kaktüsleri '' diye tanımadığım insanlara haykırırken buldum kendimi. Ya işitmediler beni ya da üzerlerine alınmadılar ![]() ![]() ![]() ![]() Az önce kaktüsü saksıdan çıkardım. Minicik eski saksısını kökleriyle sarmış formuyla kaldı. Migros' da güveçte satılan yorğurtlarda kalmıştı aklım ve kaktüsle birlikte o toprak güveçten de almıştım 5 TL ye( o da indirimli hali). Bu yayvan güveçin kaktüsüme yakışacağını düşündüm. Aslında deliksiz güveçlere, hele bir de içi sırlı olanlara kaktüs dikmeye çekiniyorum ama dikkatli sularsam sorun olmaz dedim. En dibe kum yerleştirdim. Kum ve torf karışımından oluşan harca da bitkimi diktim. Görüntüsü çok hoşuma gitti. Umarım güzel güzel kök salıp büyür. Bu tür kaktüsleri de beğeniyordum sayfalarda gördükçe. Dağınık formlu türler hoşuma gidiyor. Dikenleri de karman çorman. Adını bilenler söylerse sevinirim. Başlık yaparım ve başkaları da öğrenir böylece. ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Ağaç Dostu
|
Hislerinizi o kadar iyi anlıyorumki. Buradaki bitki delileri de benzer şeyleri hissediyorlar muhakkak. Evin dağılması, toprak vs olmasını kış süresince pek yaşamıyorum ama bahar gelince benim ev 2 senedir seraya dönüyor. Sanırım çok dağınığım ya da başka bir sebebi var bir bakmışım ortalık toz toprak olmuş. Mesela az önce bana yine estiler gece gece. Demin mesaj yazdım ya bir çok bitkimi henüz dikemedim diye; vicdan azabı çektim, hatırlamışken şunları dikeyim diye mutfağa daldım. Hava henüz soğuk olduğu için balkonda yapamıyorum. Bir tane dikeyim derken bir baktım 4 ayrı tür çelikleri dikmişim hatta yeni aldığım ve saksısında dağılmış kaktüsü de yeni yuvasına nakledip tamir etmişim. Böyle kötü bir huyum var: bir işe başlamak için kıvranır zorlanırım ama giriştiğim zaman da saatlerce dalıp giderim. İşin sonunda bel ağrısı vs ile bulurum kendimi. Evde temizliğe girişmek için de nazlanırım. Mutfakta sabah ocağın kenarındaki lekeyi şöyle elimin ucuyla kazıyayım derken hızımı alamayıp mutfak dolaplarının tepesine çıkar, oradan balkona girişir ve hatta saatler sonra kendimi geceyarısı banyonun fayanslarını ovalarken bulabilirim. Dengesizlik sanırım ![]() Bahçem olsa halim nice olur düşünemiyorum. Apartmanımızın çevresini dolanan 1 m filan genişliğinde bir bahçe şeridi var. Baharda ve yazın ara ara orayı eşeliyorum. Aynı şey orda da olabiliyor. Gece yarısı annemin çağırmasıyla( küçük çocuk muhabbeti ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|