agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üyelerin Balkonları, Bahçeleri > Üyelerin Bahçeleri
(https)

Beğeni Düzeni5035Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 29-05-2014, 20:43   #121
Ağaç Dostu

münevver48's Avatar

Giriş Tarihi: 06-02-2013
sevgili asmalıtepe papatya da sarmaşık da naz bilmeyen çabuk gelişen çiçeklerdir.benim papatyalarım açmak üzereler.yeterki tutsunlar.sizde diplerini fazla kurutmamaya dikkat edin. suyu seviyorlar.papatyamı balkon gidirinin hemen yanına diktim.böylece su israfınında önüne geçmiş oluyorum.yenni diktiğiniz sardunyam gözüme takıldı.biraz alt yapraklarını budasaydınız,hatta iki çelik bile yapabilirdiniz.her zaman çiçek çeliklerini çok büyük dikmek çeliğin daha çok enerji harcamasına yol açıyor. böylece çelik güçsüz kalıp tutmuyor.

artık bundan sonra çiçek tohumunu ağustos sonu ekebilirsiniz.ilkbaharda erken çiçek açtırmak için örneğin şebboy, haseke küpelisi, hüsnüyusuf, hercail gibi ne çok paylaşımlarımız varmış.birde size yazlığınıza giderken arkanıza dönüp bakmadan gideceğiniz bir önerim var.tabii karar sizin otamatik damlama sistemi kurduruyorsunuz vakti geldimi kendisi suluyor.bende düşünüyordum fakat şuan ertelemek zorunda kaldım. ayrıca rica ediyorum kafa filan şişirdiğiniz de yok rahat olun. bende öyle acemi sayılırım.daha çok öğreneceklerimiz var hep beraber inşallah.

benimde bahçemi gezmişsiniz beğenileriniz için teşekkürler. bahçemi ziyaret edip iki çift güzel söz yazanın eli kolu dert görmesin. bütün yorgunluğunu alıp götürüyor.bizim için mutlu olmak çok kolay.bir saksı yeni çiçek almak ve emeklerin, çiçeklerin beğenilmesi sevgiler çiçekli günler....

YeniGine ve asmalıtepe beğendi.
münevver48 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-05-2014, 22:32   #122
Ağaç Dostu

asmalıtepe's Avatar

Giriş Tarihi: 29-04-2014
Sevgili münevver; Bahçeniz bir cennet.Süper ötesi güzel.ellerinize sağlık.Bahçeniz için söylenecek çok övgü var. Ama sizi okumadan önce Rahmetli JİNEOP'u okudum,bahçesini gezdim,sonucu okudum ve moralim enerjim sıfırın altına düştü. Nur içinde olsun.
Bilahere yazışırız. Hayırlı akşamlar.

YeniGine ve münevver48 beğendi.
asmalıtepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-05-2014, 23:40   #123
Ağaç Dostu

YeniGine's Avatar

Giriş Tarihi: 09-05-2012
Sevgili asmalıtepe, sanırım sarmaşık ve papatyalarınız köklü idiler zaten, yeni yerlerine diktikten sonra can suyu verdiniz mi?

Sardunyanızı toprağa dikmişsiniz, hayrlı olsun yalnız bir müddet gölgece bir yerde dursun. Gazanyalarınızı güneş alan bir yere dikin, güneşi severler.

Salonunuzdan asmalarınız gerçekten çok güzel görünüyorlar, maşallah!..
Ellerinize, gönlünüze sağlık...

YeniGine Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-05-2014, 07:20   #124
Ağaç Dostu

asmalıtepe's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi YeniGine Mesajı Göster
Sevgili asmalıtepe, sanırım sarmaşık ve papatyalarınız köklü idiler zaten, yeni yerlerine diktikten sonra can suyu verdiniz mi?

Sardunyanızı toprağa dikmişsiniz, hayrlı olsun yalnız bir müddet gölgece bir yerde dursun. Gazanyalarınızı güneş alan bir yere dikin, güneşi severler.

Salonunuzdan asmalarınız gerçekten çok güzel görünüyorlar, maşallah!..
Ellerinize, gönlünüze sağlık...
Sevgili YeniGine; Evet çiçekleri köklü diktim cansuyu da verdim ama biraz üstten keseceğim bugün. Gazanyalarım çabuk kapanıyor. Ben de aynı düşündüm dışarı alacağım. Asmalarımı beğenmişsiniz teşekkürler engüzeli size de nasibolsun.

YeniGine beğendi.
Eski 30-05-2014, 10:29   #125
Ağaç Dostu

Adalet Yağcı's Avatar

Giriş Tarihi: 25-06-2008
Galeri: 260
Sevgili asmalıtepe;
agaclar.net/foruma hoş geldiniz, bahçe başlığınız hayırlı, bahçeniz bereketli olsun.

Yeryüzünde insanı mutlu edecek çok şey var aslında, bunların en güzellerinden biri doğa ile meşgul olmak.
Toprakla bitkilerle barışık olan insanlar acılarını daha rahat atlatırlar.

Bahçeniz gün be gün yeni güzelliklerle dolacak, bir çoğunu deneyerek öğreneceksiniz, sürprizleriniz yanında kayıplarınız da olacak, bunlar için üzülmeyiniz, hepimiz böyle öğreniyoruz.

İlk sayfadan itibaren fotoğraflarınıza baktım, eski yeni fotoğraflarınızda hep aynı tarihi gördüm
Fotoğraf makinanızdan tarih bölümünü düzeltir ya da kaldırırsanız daha iyi olur diye düşünüyorum.

124 nolu mesajınızdaki uyanan bitkileriniz bodur Dahlia, onları saksı toprakları ile birlikte yere geçirirseniz(bahçe toprağına)daha bol çiçekleneceklerdir.
Her yıl kendiliğinden uyanıp bir önceki yıldan daha fazla çiçeklenirler.

Bahçenize bitki seçerken ortam iklimini göz önünde bulundurunuz, böylece kayıplarınızı azaltmış olursunuz.

Güzel uğraşınızda size kolaylıklar diliyorum.
Yardıma ihtiyacınız olduğunda forumun başlıklarından kolayca faydalanabilirsiniz.
Aklınıza gelececek her bitkinin forumda bir başlığı vardır, bulamazsanız deneyimli arkadaşlarımızdan yardım isteyebilirsiniz, hiç çekinmeyin.
Sevgiyle...

Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-05-2014, 14:03   #126
Yeni Üye

peyker's Avatar

Giriş Tarihi: 26-05-2008
Alıntı:
....Kayalarım güzeldir bizim buralarda çoktur.düşünüyorum onları değerlendirmeyi.kaya bahçesi,süs havuzu ve duvar yapmada.herzaman güzel fikirlerinizi beklerim saygılar...
Sevgili asmalıtepe,

Evinizin ve bahçenizin keyfini sağlıkla sürmek nasip olsun. Evinizin etrafındaki kayaları ve taşlık alanları kullanarak, harika düzenlemeler yapacağınızı düşünüyorum. Burada konuyla ilgili örnekler var, dahasını da internetten ve bu siteden bulabilirsiniz.

Ben de yeniden el atmaya karar verdiğim bahçem için, bu zamanda yetiştirilebilecek bitki arayışına girdim. Bu forumun bir yerlerinde, tesadüfen adresine ulaştığım Eyyup Kucukaslan'ın buradaki blogunda okuyup etkilendiğim "Aubrieta-Obrezya" tohumlarını ekmeye karar verdim. Zengarden'dan, "Aubrieta-Obrezya Tüm Çeşitleri"nin tohum siparişini verdim ve 2 gün önce de ektim. Bakalım sonuç ne olacak

Siz de yetiştirilme özelliklerini okuyup, eko sisteminize de uygunsa edinebilirsiniz belki.

Kolaylıklar diliyorum

peyker Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-05-2014, 17:48   #127
Ağaç Dostu

asmalıtepe's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi peyker Mesajı Göster
Sevgili asmalıtepe,

Evinizin ve bahçenizin keyfini sağlıkla sürmek nasip olsun. Evinizin etrafındaki kayaları ve taşlık alanları kullanarak, harika düzenlemeler yapacağınızı düşünüyorum. Burada konuyla ilgili örnekler var, dahasını da internetten ve bu siteden bulabilirsiniz.

Ben de yeniden el atmaya karar verdiğim bahçem için, bu zamanda yetiştirilebilecek bitki arayışına girdim. Bu forumun bir yerlerinde, tesadüfen adresine ulaştığım Eyyup Kucukaslan'ın buradaki blogunda okuyup etkilendiğim "Aubrieta-Obrezya" tohumlarını ekmeye karar verdim. Zengarden'dan, "Aubrieta-Obrezya Tüm Çeşitleri"nin tohum siparişini verdim ve 2 gün önce de ektim. Bakalım sonuç ne olacak

Siz de yetiştirilme özelliklerini okuyup, eko sisteminize de uygunsa edinebilirsiniz belki.

Kolaylıklar diliyorum
Teşekkürler Sn.Peyker. İyi dilekleriniz ve önerileriniz için de teşekkür ederim.
değerlendireceğim. Size de kolay gelsin.

peyker ve YeniGine beğendi.
Eski 30-05-2014, 19:23   #128
Ağaç Dostu

asmalıtepe's Avatar

Aşı

Asmalıtepe'yi aldığımdan beridir ağaçlarda deyil ama asmalarda aşılamaya özen gösterdim. Amaç üzüm çeşidi il ilgili olmadı, yabani asmaları ehilleştirmek.
O kadar çok yabanimz var ki hepsini aşılayabilseydik verim en az %30 artardı.
Her yıl 3-5 tane anca aşıladım ve ya işciye aşılattım. Tabi arada bazıları da tutmadı derken şu an daha da birçok yabani asma var. Bu bahar yine 5-6 adet aşıladık. Kapı önünde vardı çok güçlü bir yabanım 4 kolundan 4 çeşide aşıladım.
''Çok yükledin hiçbiri tutmaz,, dediler. Kadere kısmet deyip yaptım, şimdilik üç koldan tutmuş sonra kurumazsa. Henüz filizlenmesi çok küçük, basılmasın diye plastik sepetle kapatıyorum.

Eklenen Resimler

Eski 30-05-2014, 20:25   #129
Ağaç Dostu

tarla kuşu's Avatar

Giriş Tarihi: 10-07-2012
Çiçeklerinizi, sebzelerinizi güle güle büyütün. ....

tarla kuşu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-05-2014, 21:00   #130
Ağaç Dostu

asmalıtepe's Avatar

Çiçekçiden çıkamamak

Gazanyaları dışarı güneşe aldım ama saksılarıyla koyduğum büyük saksıya bir leyland dikmeyi düşünüyorum da geçici olarak Gazanyalara kaide oldu.

Eklenen Resimler

Eski 30-05-2014, 21:07   #131
Ağaç Dostu

asmalıtepe's Avatar

Adalya mı ?

Tanımıyordum adını söylediler. hatırlıyorsam Adalya dendi.

Eklenen Resimler

Eski 30-05-2014, 21:14   #132
Ağaç Dostu

asmalıtepe's Avatar

Cezayir menekşesi

Adını bile bilmediğim çiçeklerle çıktım ortya ama ben bunların tohumlarını alarak üretmeyi düşünüyorum..

Eklenen Resimler

Eski 30-05-2014, 22:16   #133
Ağaç Dostu

münevver48's Avatar

ahh ..canım maşallah dahlia yıldız çiçeği yeni alınmış. hercail menekşeleri pek severim bakışları mahçup utanıyormuş gibi birde başları öne eğik hepsi bir yöne bakışları çok ilgimi çekmiştir.ellerine sağlık ne güzel yakışmış bahçene.son çiçeğin adını bende bilemedim acaba gerberemi öyle ise çok güzel renkli iri çiçekli papatyaya benzeyen çiçekler açacak sana. sevgiler .......

Eski 30-05-2014, 22:59   #134
Ağaç Dostu

Muda's Avatar

Giriş Tarihi: 12-02-2013
Galeri: 8
Sayın asmalıtepe; Beş yılda oldukça fazla mesafe katetmişsiniz. Devamını istediğiniz gibi getirmenizi dilerim. Benim yerim de sizin yere benzer bir şekilde.

Kokulu gülünüz benim eskiden olan ilkbaharda açan daha sonra az da olsa açan kırmızı gibi olan bir gül sanırım. Mayıs gülü dediğimiz Isparta gülü değil. Bir çiçekçide görünce hemen alıp ben de diktim. Eski kokulu olan rengi de güzel olan güllerden biri. Aşılı olmasa da güzel kokulu bir gül. Nedense uzun süredir satıldığını görmüyordum.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi asmalıtepe Mesajı Göster
Bunlar da benim doğal sukulendlerim. Bunları da ben çoğaltmayı,açık yerleri örtmeyi deneyeceğim.
Sukulent olarak nitelendirdiğiniz bitkileri ben biraz adaçayı ailesinden olduğunu düşünüyorum. Yaprakları tüylü ve çok yıllık. Elinizle sıkıştırınca kokuyor mu?

Alıntı:
Asmalıtepe'yi aldığımdan beridir ağaçlarda deyil ama asmalarda aşılamaya özen gösterdim. Amaç üzüm çeşidi il ilgili olmadı, yabani asmaları ehilleştirmek.
O kadar çok yabanimz var ki hepsini aşılayabilseydik verim en az %30 artardı.
Her yıl 3-5 tane anca aşıladım ve ya işciye aşılattım. Tabi arada bazıları da tutmadı derken şu an daha da birçok yabani asma var. Bu bahar yine 5-6 adet aşıladık. Kapı önünde vardı çok güçlü bir yabanım 4 kolundan 4 çeşide aşıladım.
''Çok yükledin hiçbiri tutmaz,, dediler. Kadere kısmet deyip yaptım, şimdilik üç koldan tutmuş sonra kurumazsa. Henüz filizlenmesi çok küçük, basılmasın diye plastik sepetle kapatıyorum.
Benim dağbağda da çok fazla amerikan asma denilen yabani asma bulunmakta. Geçen yıl bir kısmını aşılatmıştım. Bir kısmı tuttu. Tutanlardan en az ikisi çok iyi gelişti. Bu yıl eğer dökmezler ise üzerinde oldukça fazla üzümleri var.
Benim gördüğüm kadarı ile eğer kalemleriniz yaş tutacak gibi görünüyor ise kestiğiniz yabani asma sürgünlerini mümkün olduğu kadar dipten kesin. Sol taraftaki kalemin yarılan kısmı açıkta. Biz geçen yıl kağıtlı koli bandı ile hava almayacak şekilde kapattık. Daha sonra üzerine hava almaması için toprakla örttük. Bu yıl aşılanan ahlatlarda ben naylon ile bağladıktan sonra üzerlerini normal koli bandı ile hava alıp kurumaması için bantladım. Üzerlerine şeffaf naylon yapmıştım. Aşı yapan arkadaş naylon ile kapattığı aşıların bir kısmının naylonlarını ikinci geldiğinde benim açmamasını söylememe rağmen çıkardı. Kalem ve yarık kısımlar naylonların tam uygun olmaması veya açılması ile en güçlü olan ahlat ağacında hava almış. Daha sonra kontrol ettiğimde çoğu kurumuştu. İki tane kalemde biraz canlılık olduğunu görünce onları yeniden hava almayacak şekilde sarmıştım. Yağmurlarla birlikte kalemlerin biri çok güzel patladı.

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-05-2014, 00:15   #135
Ağaç Dostu

YeniGine's Avatar

Alıntı:
Sevgili YeniGine; Evet çiçekleri köklü diktim cansuyu da verdim ama biraz üstten keseceğim bugün. Gazanyalarım çabuk kapanıyor. Ben de aynı düşündüm dışarı alacağım. Asmalarımı beğenmişsiniz teşekkürler engüzeli size de nasibolsun.
Sevgili asmalıtepe gazanyalara ben 'Devlet memuru, sabah 08.00 akşam 17.00' derim hep. Güneş gördükçe açarlar, güneş yok ise kapanırlar.
Teşekkür ediyorum, inşallah en güzelleri hepimize olsun.

Eski 31-05-2014, 06:38   #136
Ağaç Dostu

asmalıtepe's Avatar

Sayın Muda; Beş yılda çiçekte değil de ağaçlar, fidanlar, asmalarda mesafe katettik sayılır.
Biliyorsunuz onların yıllık bakımları da oldukça önemli. Daha bu baharda 8-10 adet Zeytin fidanı diktik. Aldığımızda minnacık olan ağaçlarımız oldukça büyüdüler. Aşıladığımız asmalarımız çocukluktan çıktılar onlardan da çekeceğim foto..Yani tabiiki yerimizde saymadık sayılır. Eksiğimiz sebzeler, çiçeklerdi onlara yeni girdik hayırlısı olsun.
Sukulendler derken çok benzettim.Esprisine isim verdim. yok Adaçayı değil. sert yapraklı yer örtücü bir bitki.
Son aşım üstü toprakla örtülüydü yeni açtım evet kalem girişleri açıkta kaldı, hemen bantlıyacağım. yabani sürgünleri de daha dipten keseceğim. Nebileyim ben tuttu umudundayım. Bizim bu yerlerde, en arsız bitkilerdir asmalar, bademler kendiliğinden çıkp büyüyüp gidiyorlar..
Sn.Muda ben sizin sayfanızı bulamadım. gezmek isterdim.
ilginize, yardımlarınıza teşekkür ederim.

Eski 31-05-2014, 07:10   #137
Ağaç Dostu

Muda's Avatar

Sayın asmalıtepe; atalarımızın bakarsan bağ olur bakmazsan dağ olur sözü boşuna söylenmemiş. Ben de sizin gibi bizzat bu sözün doğruluğunu yaşayarak görüyorum. Arazinizde zeytin fidanlarının yaşaması iklimin benim bulunduğum yerden çok güzel olduğunun göstergesi. Komşum İzmir'den gelirken iki üç tane zeytin fidanı getirmiş. Bana göre yaşamaları biraz zor bizim bulunduğumuz bölgede.

Aşı ne kadar tutarsa tutsun aslı olduğu için aşısız çıkan sürgünleri hiç bir şey kalmayıncaya kadar temizlemek gerekiyor. Ben bağ makası ile dipten 0 gibi kesmeye çalışıyorum tamamını. Ona rağmen yeniden çıkabiliyorlar. Tabi gördüğüm zaman hemen kesiyorum. Burada aşılanan yer toprak ile tamamen kapatılıyor. Aşı yapılan yer toprak seviyesinin altından oluyor. Aşı tuttuktan sonra ilkbaharda aşılanan yeri kapatılan bant boğazı açılarak alınıyor. Bu arada aşılı kalemden de kökler çıkmış oluyor. O kökler de kesiliyor. Kesilmez ise aşı yapmanın bir anlamı kalmıyor. Kalem kendi kökünden değil yabani asmadan beslenmesi gerekiyor. Yoksa bir süre sonra kuruyabiliyormuş aşı. Yağmurlar yağmaya başlayınca aşılar çok güzel tuttu. Tabi hepsi değil. Aşılı olanları da sularsanız aşı daha güzel oluyor.

Kaktüs ve sukulent sayfam dışında sayfa açamadım daha. Benim aldığım yer sizinki gibi dağ eski bağlardan. Geçen sene ilkbahardan bu yana oldukça fazla ilerleme kaydettik. En azından ağaçlar ve asmalar çok fazla gelişme gösterdiler. Yeni asmalar diktim. Bakımlarını yapıp yetiştirebilirsem çok iyi olacak. Damlama sulama sistemi döşemeye çalışıyorum. Eğimli arazide başka türlü sulamak çok zor. Tavsiye ederim. Biraz daha gelişme olduğu zaman yapabilirsem eklemeyi düşünüyorum.

Eski 31-05-2014, 07:39   #138
Ağaç Dostu

asmalıtepe's Avatar

Sn.Muda çok güzel. Sizin dağ dediğiniz yeriniz de Bağ olacak, bahçe olacaktır.Hayırlı olsun.
Dediğiniz gibi bakımla doğru orantılı. Yalnız merakımı bağışlayın gelişmiş asmalarda sulama yapmayız biz. Sizin asmalar hepsi yeni dikim o vakit. Asmalar çabuk büyürler kolay gelsin. Zeytin' e gelince; O, Kur'an da suresi olan kutsal bir bitlkidir. Ondan umutsuzluk göstermemeliyiz.Bilirsiniz Zeytin ağacı kesilmediği sürece yıllarca yaşayan bir bitkidir. Ne kadar yüksek rakım da olsa yeriniz yeter ki bakımını yapın umutla takibedin. Sulamayı da zeytin çok sever diye biliyorum. Dikim yılında.
Ben geçen yıl diktiğim fidanlarımdan zeytin yedim. Ve bu başka bir lezzetti. Siz de yersiniz dilerim..hayırla kalın.

YeniGine ve Muda beğendi.

Düzenleyen asmalıtepe : 31-05-2014 saat 07:42 Neden: imla
Eski 31-05-2014, 08:24   #139
Ağaç Dostu

Muda's Avatar

Sayın asmalıtepe;
Sevmeyen biri üstüne para verseler almaz bakmaz. İlk alacağım zaman nefes nefese kaldım. Hala daha zor inip çıkmak. Bir kısım setler var. O kısımlarda çoğunlukla ağaçlar. Rakım 1247 ile 1293 metre arası. 300 civarı eski asma var. Bu bölgede yetişen ağaçlardan hemen hemen hepsi var. Fındık dahil. Ancak çok bakımsız kalmış. Olmayanları da ben birer ikişer deneme amaçlı dikmeye çalışıyorum. Yer büyük 16 dönüm olunca ne yaparsanız çok fazla göze gözükmüyor. Ancak gelişme fazla. Geçen yıl budayabildiğimiz budatabildiğim kadar ağaçlardan budamalar yaptık. Asmaları gençleştirme amaçlı budatmaya çalıştım. Su vermeye çalıştım. Kısmen tel sistemine geçirmeye çalışıyorum. Geçen yıldan bu zamana arada çok fazla fark var. Bu yıl 280 tane aşılı asma diktim. 150 tane de amerikan dediğimiz yabani asma. Neden amerikan anacı dediklerini de anlamıyorum. En eski bağlar Anadoluda yetişmiş durumda. Benim yerde bile yaklaşık beş çeşit amerikan asma var.
Bir kısım ağaçlar da aşılandı. Gelecek yıl muhtemelen çok daha güzel olacak.
Yer büyük ve zor işlenen olunca zaman ile olacak. İlk defa bu yıl bir yeri işleyerek delikli damlama sulama ile sebze yeri yaptık. Siz de damlama su ile suluyormuşsunuz bahçenizi. Çileklerden ben ürün almaya başladım. Çok olmasa da. Zeytin ağacını komşum deniyor. O başarılı olursa belki ben de dikerim. Hünnap iğdesinin rakımı 800 metre olarak okumuştum. Benden biraz daha yüksekte komşumun küçük bir çelikten büyüttüğünü görünce ben de aşılısını aldım diktim. Denemeden bir şey olmuyor.

Bu arada bende de badem ve asma çoğunlukta. Burada bademlere erik, kayısı, zerdali, şeftali aşılanıyor. Özellikle şeftalinin yetişmesine çok şaşırdım. Sizin iklim çok daha iyi sanırım. Şeftali aşılarsanız muhtemelen ürün alırsınız. Ben bu yıl şeftali de deneyeceğim.

Elmalarınız sanırım yerli türler. Ben de de çeşitli yerel yazlık elma türleri var. Muhtemelen çekirdekten de aynı elma çıkıyor. Dip sürgünleri fazla oluyor.

İnsanın kendi yetiştirdiği ürünü yemesi çok daha başka oluyor.

asmalıtepe beğendi.
Eski 31-05-2014, 08:43   #140
Ağaç Dostu

Muda's Avatar

Komşumdan aldığım su ile ağaçların bir kısmı ile asmaların hemen hemen hepsini geçen yıl sulamaya çalıştım. Bu yıl inanılmaz fark var. Dikmiş olduğum 5 tane tüplü asma, ceviz, ahududu, dikensiz böğürtlen gibi bir kısım fidanları ise kaybettim. Bir kısmı ise tuttu. Bu yıl çok daha iyiler. Asmaları ağustos ayının 15 ine kadar sulayabilirsiniz. Daha sonra kesinlikle sulama yapılmaması gerekiyor. Sulama durumunda arkadaşımda olduğu gibi asma kendini kışa hazırlayamayıp sürgün vermeye devam ediyor. Kışın da donarak ölüyor. Asma köklerini derinlere gönderince susuzluğa dayanıklı. Ancak zaman zaman sulayabilirseniz çok daha güzel ve sağlıklı oluyor.

asmalıtepe beğendi.
Eski 01-06-2014, 19:45   #141
Ağaç Dostu

asmalıtepe's Avatar

Selam sn. Muda; Evet bunlar zevkli ama yoğun uğraşılar. Yeriniz çok yüksekmiş yolu da patikadır. Araçlar çokça yıpranıyor ama menzil güzel. Biz kendi kendine oluşan yabani asmaları aşılıyoruz, dışarıdan almıyoruz. Ve asmalara hiç su vermiyoruz. Onun için üzümlerimizin şekeri çok yüksek olur ya. Hem de suyunuz da komşudan alınıyorsa zordur işiniz. Damlamayı bir ara ağaçlara yapmaya çalıştıksa da şimdi direk hortumdan suluyoruz. Fakat bu yıl vaktinde hiç yağış düşmedi bakalım ne olacak.
Bademleri aşılamak bana uymuyor. Ha bu yıl onlar da nasibini aldı kasırgadan ve yandılar. Bizim buralarda bu yıl bir tane meyve,badem ,ceviz yok. Hersene elmalar, kayısılar yıkılırdı meyveden,bademler acı veya tatlı çok olurdu. ne yapalım kısmet. Zamansız esen fırtına ve donun sonucu bu.
Şeftali ağacı ömürsüz diyorlar gerçekten iki şeftali iki vişne birkaç elma kurudu bizde. Elmalar geçen yıllarda çok oluyordu çok şekerli, küçük sarı bir elmadır.Şekerliliğinden dolayı yenmiyor fazla.
Biz en güzel üzümleri değerlendiriyoruz. işliyoruz, tüketiyoruz. Artık yalnızca kiraz dikeceğim bundan böyle...Bir de ceviz.
Hhepimize kolay gelsin.

Muda beğendi.
Eski 02-06-2014, 22:53   #142
Ağaç Dostu

asmalıtepe's Avatar

Wink Hüsran

Diktiğim (sebze hariç) herşeyi haftasonu gidip gördüğümde hissettiğim duygunun adıdır konu başlığım:
zor bulduğum kırmızı kokulu gülümden tutun da, her yerde yetşebilen mazbut gazanyalar , kökleriyle diktiğim papatyalar, çilekler.. hepsinin boynunu giyotinle düşürmüş adeta rüzgar. Rüzgar mı ,fazla su mu, susuzluk mu, güneş mi ben de anlamadım... Dün bırakıp geldim. Geldiğimden beridir sayfama girmek bile canım istemiyor. Yarın ola hayrola gideceğim bakalım.

Eski 02-06-2014, 23:12   #143
Ağaç Dostu

YeniGine's Avatar

Çok üzüldüm sevgili asmalıtepe. Ne diyeyim, inşallah toparlayabilirsiniz.

asmalıtepe beğendi.
Eski 02-06-2014, 23:32   #144
Ağaç Dostu

Muda's Avatar

Yeni dikilen sebze ve fidanlar o bölgeye alışabilmeleri, kök salabilmeleri için zamana ihtiyaç duyuyorlar. Benim diktiğim etkinlikten gelen domates tohumları güneş karşısında arada cam ve laminet parke naylonu arkasından gördüğü güneşe rağmen dış ortama hemen uyum sağlayamadılar. Birkaç gün de balkonda gölgede bekletmiştim. Aslında en az bir hafta on gün dış ortama alıştırmam gerekiyordu. Havalar yağmurlu giderken toprağı da hazırlayınca damlama sulamalarını çekerek fideleri dikmiştik. Şu anda aradan geçen zamana rağmen yeni yeni kendilerine gelmeye başladılar. O kadar zaman sulama, yapraktan gübre, çapalama yaparak yeni yeni düzeldiler. Tabi bir kısım kayıplarımız oldu. Sizin toprak da bendeki gibi suyu geçirgen sanırım. Rüzgar da olunca olan su hemen buharlaşıyor. Bitkiyi susuz bırakıyor. Burada bir arkadaş iki güne bir bitkileri suluyor. Çok nadir üç güne bir suluyormuş. Taşlı toprak nemi tuttuğunu söyleseler de dün yağan yağmurdan sonra bugün gittiğimde çok az yerde ıslaklık kalmıştı. Su tut denilen kimyasalları kullanmak istemiyorum ben de. Odun külünün de su tutma özelliği olduğu söyleniyor. Toprağı da iyileştiriyor. Aynı şekilde gübrenin de faydası oluyor. Ne yaparsak yapalım belirli zamanlarda su vermemiz gerekiyor. Geçen yıl su sıkıntısı çektim. Bu yıl da sonradan yağan yağmurlar çok faydalı oluyor. Ona rağmen zaman zaman fideleri suluyorum. Ümitsizliğe kapılmayın. Arkadaşım pet bardaklara diktiği tohumları sera gibi naylonlu bir yerde büyüttü. Daha sonra bir süre üzerleri açık olarak fideler durdu. Bardaktaki toprak fazla olunca diktiği fideler rahat bir şekilde tuttu. Benim fidelerden daha küçük iken şu anda bendeki fidelerin nerede ise iki katı büyüklüğe ulaştılar. Emekli olunca hemen her gün onlarla ilgilenebiliyor. Büyük viole veya pet bardaklara dikildiği zaman toprağını bozmadan aktarabilirsek çok iyi gelişebiliyorlar.

Düzenleyen Muda : 03-06-2014 saat 06:25
Eski 03-06-2014, 06:22   #145
Ağaç Dostu

asmalıtepe's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Muda Mesajı Göster
Yeni dikilen sebze ve fidanlar o bölgeye alışabilmeleri, kök salabilmeleri için zamana ihtiyaç duyuyorlar. Benim diktiğim etkinlikten gelen domates tohumları güneş karşısında arada cam ve laminet parke arkasından gördüğü güneşe rağmen dış ortama hemen uyum sağlayamadılar. Birkaç gün de balkonda gölgede bekletmiştim. Aslında en az bir hafta on gün dış ortama alıştırmam gerekiyordu. Havalar yağmurlu giderken toprağı da hazırlayınca damlama sulamalarını çekerek fideleri dikmiştik. Şu anda aradan geçen zamana rağmen yeni yeni kendilerine gelmeye başladılar. O kadar zaman sulama, yapraktan gübre, çapalama yaparak yeni yeni düzeldiler. Tabi bir kısım kayıplarımız oldu. Sizin toprak da bendeki gibi suyu geçirgen sanırım. Rüzgar da olunca olan su hemen buharlaşıyor. Bitkiyi susuz bırakıyor. Burada bir arkadaş iki güne bir bitkileri suluyor. Çok nadir üç güne bir suluyormuş. Taşlı toprak nemi tuttuğunu söyleseler de dün yağan yağmurdan sonra bugün gittiğimde çok az yerde ıslaklık kalmıştı. Su tut denilen kimyasalları kullanmak istemiyorum ben de. Odun külünün de su tutma özelliği olduğu söyleniyor. Toprağı da iyileştiriyor. Aynı şekilde gübrenin de faydası oluyor. Ne yaparsak yapalım belirli zamanlarda su vermemiz gerekiyor. Geçen yıl su sıkıntısı çektim. Bu yıl da sonradan yağan yağmurlar çok faydalı oluyor. Ona rağmen zaman zaman fideleri suluyorum. Ümitsizliğe kapılmayın. Arkadaşım pet bardaklara diktiği tohumları sera gibi naylonlu bir yerde büyüttü. Daha sonra bir süre üzerleri açık olarak fideler durdu. Bardaktaki toprak fazla olunca diktiği fideler rahat bir şekilde tuttu. Benim fidelerden daha küçük iken şu anda bendeki fidelerin nerede ise iki katı büyüklüğe ulaştılar. Emekli olunca hemen her gün onlarla ilgilenebiliyor. Büyük viole veya pet bardaklara dikildiği zaman toprağını bozmadan aktarabilirsek çok iyi gelişebiliyorlar.
Fikirlerinize katılıyorum. Ben de biraz öyle düşünmüştüm,şimdi tam olarak toprağın geçirgen, rüzgarın kurutucu etken olmasını daha iyi anladım. Dediğiniz gibi köklerin toprağa tutunabilme süresi ile de ilgilidir sanırım. Teşekkür ederim sn. Muda

Düzenleyen asmalıtepe : 03-06-2014 saat 06:58 Neden: düzeltme
Eski 03-06-2014, 07:12   #146
Ağaç Dostu

Taşlıbahçe's Avatar

Giriş Tarihi: 03-04-2006
Galeri: 2
Geçmiş olsun sayın Asmalıtepe; solmuşlar mı, kopmuşlar mı tam anlayamadım(?). Bugün veya en yakın zamanda umarım iyi haberleri yazarsınız...

Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-06-2014, 07:57   #147
Ağaç Dostu

münevver48's Avatar

sevgili asmalıtepe, çiçekleriniz için çok üzüldüm. sevgili muda'nın dediği gibi olduğunu düşünüyorum. şiddetli rüzgar hemen yaprakları kurutuyor. önemli olan gövde ve köklerinde kuruma yoksa, siz sulamaya devam edin.inşallah yeşerecekler.umudunuzu kesmeyin. pes etmek yok.en kötüsü kurusalar bile biz yine yeşertiriz asmalı tepeyi.azimli ve kararlıyız.kayıplarımız olacak.bu şekilde tecrübe ediniyoruz.bir dahaki diktiklerimizi daha dikkatli korumamız gerektiğini böylece öğreniyoruz. bakın size kendi deneyimlerimden birşeyler yazayım.belki bir faydası olur.diktiğim fidanlar sizin bahsettiğiniz gibi oluyorlardı.hem rüzgar hem kavurucu güneş aşırı sıcakğın zarar vermiş olduğunu tahmin ettim. bende her diktiğim fidana bir gölgelik yaptım.nasılmı gülersin bana gazeteden şapka yaptım. her iki uçlarına sopalarla toprağa batırarak tutturdum. ama sulaması zor oldu. hemen başka çareler aradım. çalı çırpı fakat yapraklı çalı çırpı her fidanın dibine sokuşturdum.kayınvalideme anlattım.onun önerisini uyguladım.kuru otlatdan biraz üzerine koy. kenarlarınıda taşla bastır, hem güneşe hemde dibi çabuk kurumaz dedi. ne varsa yaşlılarda var.çok faydasını gördüm. sizde deneyebilirsiniz. sevgiler selamlar.........

Eski 03-06-2014, 09:01   #148
Ağaç Dostu

asmalıtepe's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Taşlıbahçe Mesajı Göster
Geçmiş olsun sayın Asmalıtepe; solmuşlar mı, kopmuşlar mı tam anlayamadım(?). Bugün veya en yakın zamanda umarım iyi haberleri yazarsınız...
Solmuşlar adeta kurumuş gibi bittabii boyunları düşmüş. Bu bir günlük sulama mesafesinde. Onun için fazla su ihtimaline de yer verdim. Bugün çıkmayı düşünüyorum umarım bana bir sürpriz yaparlar iki gün aradan sonra. Maaşallah sizin dağlarda tohumdan yetiştirdiklerinizi okuyunca bizimkisi oldukça başarışızlızlık. Umut kesilmez iyi olur inşaAllah.

Eski 03-06-2014, 09:04   #149
Ağaç Dostu

06dilek's Avatar

Giriş Tarihi: 12-03-2014
Selam Çok kıymetli Asmalıtepe; Çok üzüldüm geçmiş olsun Malesef böyle olumsuzluklar oluyor

Bende çeri dometes tohumu ekmiştim evdeki saksıya çok güzel gelişmişlerdi hergün gördükçe çok hoşuma gidiyordu,geçen hafta artık bunları bahçeye götürme vakti geldi diye düşündüm sabah işe giderken saksıyı balkona güneşe karşı yerleştirip işe gittim.

Akşam geldiğimde, balkona çıktığımda birde ne göreyim hepsi sanki yanmışlardı bütün çeri fidanlarımı malesef kaybettim meğer güneşe yavaş, yavaş adetpte olmaları gerekirmiş ben sabahtan akşama kadar güneşe bıraktığım için hepsini güneş çarpmış.

06dilek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-06-2014, 09:34   #150
Ağaç Dostu

asmalıtepe's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi münevver48 Mesajı Göster
sevgili asmalıtepe, çiçekleriniz için çok üzüldüm. sevgili muda'nın dediği gibi olduğunu düşünüyorum. şiddetli rüzgar hemen yaprakları kurutuyor. önemli olan gövde ve köklerinde kuruma yoksa, siz sulamaya devam edin.inşallah yeşerecekler.umudunuzu kesmeyin. pes etmek yok.en kötüsü kurusalar bile biz yine yeşertiriz asmalı tepeyi.azimli ve kararlıyız.kayıplarımız olacak.bu şekilde tecrübe ediniyoruz.bir dahaki diktiklerimizi daha dikkatli korumamız gerektiğini böylece öğreniyoruz. bakın size kendi deneyimlerimden birşeyler yazayım.belki bir faydası olur.diktiğim fidanlar sizin bahsettiğiniz gibi oluyorlardı.hem rüzgar hem kavurucu güneş aşırı sıcakğın zarar vermiş olduğunu tahmin ettim. bende her diktiğim fidana bir gölgelik yaptım.nasılmı gülersin bana gazeteden şapka yaptım. her iki uçlarına sopalarla toprağa batırarak tutturdum. ama sulaması zor oldu. hemen başka çareler aradım. çalı çırpı fakat yapraklı çalı çırpı her fidanın dibine sokuşturdum.kayınvalideme anlattım.onun önerisini uyguladım.kuru otlatdan biraz üzerine koy. kenarlarınıda taşla bastır, hem güneşe hemde dibi çabuk kurumaz dedi. ne varsa yaşlılarda var.çok faydasını gördüm. sizde deneyebilirsiniz. sevgiler selamlar.........
Sevgili Münevver; Sizleri de üzmüş oldum kusura bakmayın. Bilmiyorum ben de şaşırdım. Gülün çukurunu açan işçi, kökte bir yumru oluşmuştu onu koparıp attı. nekadar yapma etme dedimse dinletemedim. Bir de kuyunun dibine bolca koyun gübresi toprak ve su koydu bu malçın içine dikti. o an zaten moralim bozuldu. Sadece kazı yapsın diye çağırmıştım bu adamlar bilmeden biz biliriz derler. Neyse gülün yaprakları hergün biraz dah soldu, ben de budadım. diğer papatyalar da öyle. Köklü diktim ama sanki çelik dikmişim gibi cansız düştüler. Onları da iyice kısalttım. Velhasılı kelam onlar gibi benim de keyfim kaçtı. Evet rüzgar, susuzluk, güneş ve ya aşırı su.Bakalım ne olacak.. Bir de benim büyük sözlerim: İsteyip te başaramadığım hiç bir şey olamaz Allah'ın izniyle derim. Hayırlısı bakalım. Elbet düzelirler.
Sebzeler fena değildiler. ilk çapa yaptık. toprakları adeta beton olmuştu.suyunu da verdik. Henüz çiçeklenme yoktu belki çapa da su da erken olmuştur ama fidelerin o kadar kuru bir toprakta kalmasına dayanamadım.
Çilekler de adeta toprağa çekildiler dikerken üstünde çiçeği meyvesi vardı, şimdi sanki kendileri de yok..Bunlar ben mi sevmedi acaba Münevver hanım.
Şaka şaka sizi gülümsetmek istedim. Ama bazı elden bitkilerin iyi olduğunu da biliriz. Teşekkür ederim canım ilginize, yardımınıza ihtiyacımız olacak bu gidişle.. ha bizim oralarda net yok. Gelince görüşürüz canım.

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:25.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025