View Single Post
Eski 31-05-2014, 08:24   #139
Muda
Ağaç Dostu

Muda's Avatar

Giriş Tarihi: 12-02-2013
Sayın asmalıtepe;
Sevmeyen biri üstüne para verseler almaz bakmaz. İlk alacağım zaman nefes nefese kaldım. Hala daha zor inip çıkmak. Bir kısım setler var. O kısımlarda çoğunlukla ağaçlar. Rakım 1247 ile 1293 metre arası. 300 civarı eski asma var. Bu bölgede yetişen ağaçlardan hemen hemen hepsi var. Fındık dahil. Ancak çok bakımsız kalmış. Olmayanları da ben birer ikişer deneme amaçlı dikmeye çalışıyorum. Yer büyük 16 dönüm olunca ne yaparsanız çok fazla göze gözükmüyor. Ancak gelişme fazla. Geçen yıl budayabildiğimiz budatabildiğim kadar ağaçlardan budamalar yaptık. Asmaları gençleştirme amaçlı budatmaya çalıştım. Su vermeye çalıştım. Kısmen tel sistemine geçirmeye çalışıyorum. Geçen yıldan bu zamana arada çok fazla fark var. Bu yıl 280 tane aşılı asma diktim. 150 tane de amerikan dediğimiz yabani asma. Neden amerikan anacı dediklerini de anlamıyorum. En eski bağlar Anadoluda yetişmiş durumda. Benim yerde bile yaklaşık beş çeşit amerikan asma var.
Bir kısım ağaçlar da aşılandı. Gelecek yıl muhtemelen çok daha güzel olacak.
Yer büyük ve zor işlenen olunca zaman ile olacak. İlk defa bu yıl bir yeri işleyerek delikli damlama sulama ile sebze yeri yaptık. Siz de damlama su ile suluyormuşsunuz bahçenizi. Çileklerden ben ürün almaya başladım. Çok olmasa da. Zeytin ağacını komşum deniyor. O başarılı olursa belki ben de dikerim. Hünnap iğdesinin rakımı 800 metre olarak okumuştum. Benden biraz daha yüksekte komşumun küçük bir çelikten büyüttüğünü görünce ben de aşılısını aldım diktim. Denemeden bir şey olmuyor.

Bu arada bende de badem ve asma çoğunlukta. Burada bademlere erik, kayısı, zerdali, şeftali aşılanıyor. Özellikle şeftalinin yetişmesine çok şaşırdım. Sizin iklim çok daha iyi sanırım. Şeftali aşılarsanız muhtemelen ürün alırsınız. Ben bu yıl şeftali de deneyeceğim.

Elmalarınız sanırım yerli türler. Ben de de çeşitli yerel yazlık elma türleri var. Muhtemelen çekirdekten de aynı elma çıkıyor. Dip sürgünleri fazla oluyor.

İnsanın kendi yetiştirdiği ürünü yemesi çok daha başka oluyor.

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön