View Single Post
Eski 03-06-2014, 06:22   #145
asmalıtepe
Ağaç Dostu

asmalıtepe's Avatar

Giriş Tarihi: 29-04-2014
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Muda Mesajı Göster
Yeni dikilen sebze ve fidanlar o bölgeye alışabilmeleri, kök salabilmeleri için zamana ihtiyaç duyuyorlar. Benim diktiğim etkinlikten gelen domates tohumları güneş karşısında arada cam ve laminet parke arkasından gördüğü güneşe rağmen dış ortama hemen uyum sağlayamadılar. Birkaç gün de balkonda gölgede bekletmiştim. Aslında en az bir hafta on gün dış ortama alıştırmam gerekiyordu. Havalar yağmurlu giderken toprağı da hazırlayınca damlama sulamalarını çekerek fideleri dikmiştik. Şu anda aradan geçen zamana rağmen yeni yeni kendilerine gelmeye başladılar. O kadar zaman sulama, yapraktan gübre, çapalama yaparak yeni yeni düzeldiler. Tabi bir kısım kayıplarımız oldu. Sizin toprak da bendeki gibi suyu geçirgen sanırım. Rüzgar da olunca olan su hemen buharlaşıyor. Bitkiyi susuz bırakıyor. Burada bir arkadaş iki güne bir bitkileri suluyor. Çok nadir üç güne bir suluyormuş. Taşlı toprak nemi tuttuğunu söyleseler de dün yağan yağmurdan sonra bugün gittiğimde çok az yerde ıslaklık kalmıştı. Su tut denilen kimyasalları kullanmak istemiyorum ben de. Odun külünün de su tutma özelliği olduğu söyleniyor. Toprağı da iyileştiriyor. Aynı şekilde gübrenin de faydası oluyor. Ne yaparsak yapalım belirli zamanlarda su vermemiz gerekiyor. Geçen yıl su sıkıntısı çektim. Bu yıl da sonradan yağan yağmurlar çok faydalı oluyor. Ona rağmen zaman zaman fideleri suluyorum. Ümitsizliğe kapılmayın. Arkadaşım pet bardaklara diktiği tohumları sera gibi naylonlu bir yerde büyüttü. Daha sonra bir süre üzerleri açık olarak fideler durdu. Bardaktaki toprak fazla olunca diktiği fideler rahat bir şekilde tuttu. Benim fidelerden daha küçük iken şu anda bendeki fidelerin nerede ise iki katı büyüklüğe ulaştılar. Emekli olunca hemen her gün onlarla ilgilenebiliyor. Büyük viole veya pet bardaklara dikildiği zaman toprağını bozmadan aktarabilirsek çok iyi gelişebiliyorlar.
Fikirlerinize katılıyorum. Ben de biraz öyle düşünmüştüm,şimdi tam olarak toprağın geçirgen, rüzgarın kurutucu etken olmasını daha iyi anladım. Dediğiniz gibi köklerin toprağa tutunabilme süresi ile de ilgilidir sanırım. Teşekkür ederim sn. Muda

Düzenleyen asmalıtepe : 03-06-2014 saat 06:58 Neden: düzeltme
asmalıtepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön