![]() |
|
|
|
|
|
#1 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-08-2011
|
Alıntı:
Ömürsünüz efendim ))). )))). ))). |
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
|
Çim havalandırma işlemi
Ön ve yan bahçede yaklaşık 300 m2 kadar çim alanım var. Şu andaki çimlerin yaşı sanırım 10 seneyi geçti. Çimin cinsi 6 karışımlı Danimarka çimi. Kutusunda m2 ye 40-50 gram ekim yapın yazıyordu. Biz 60 gram kadar kullandık. Belki bu yüzden, belki cinsinden çimlerimiz çok ama çok sık görünüm gösteriyor ve bu nedenle de bahçeye gelenlerin hayranlığını kazanıyordu. Her kez böyle sık ve yeşil çim görmedik, yatıp uzanabilir miyiz? Üzerinde çıplak ayakla dolaşabilir miyiz diyenlerin sayısını unuttuk. (Eğer çimin içerisinde ve arasında yaşayan böceklerden bir kaçını yakından görseler, değil yatıp uzanmak ya da çıplak ayakla dolaşmak, üzerinden helikopter ile bile geçmeyecek olanların sayısının hiç az olmadığını düşünüyorum.) ![]() Neyse hikayemize devam edelim… Son 4-5 yıldır çimde yol yol, ya da avuç içi gibi büyüklükte sararmalar oluştu. Araştırdığımda pek çok nedeni olduğunu öğrendim. Ancak öncelikle sararan bölgelerin temizlenmesi ya da sararmaların önüne geçilebilmesi için havalandırma işlemi yapılması gerektiğini öğrendim. Bu amaçla bir havalandırma tırmığı aldım. Kullanmasını da deneme yanılma yöntemi ile öğrenmeye çalıştım. El alışkanlığı gerektiren yorucu bir işlem bu havalandırma tırmığını kullanmak. İşin zorluğu karşısında bir süre sonra kolay olsun diye tekerleklisini aldım ama bunu hiç beceremedim. Etiketi hala üzerinde duruyor. Her iki tırmığıda tek başına ayrı ayrı fotoğraflamamış olduğum için internetten bulduğum örnekleri aşağıdadır. ![]() ![]() Bir iki sene bu el tırmığı ile idare etmeye çalıştıysam da sararmalara pek engel olamadım. Kimi çökerme var dedi, doğru çıkmadı, kimi mantar dedi doğru çıkmadı. Kimi köpek işiyordur dedi doğru çıkmadı. Sonunda ne olduğunu keşfettim. Ancak onu sonra yazarım diye düşünüyorum. Kimi de çimin çok sık. Kök havalanmıyor. Uzun kalıp yatan çimler olabilir dedi. Bütün çimi havalandırman gerekir dedi. Kısmen doğru çıktı. Sayfaya bahar başında resmini eklemiştim. Yüksek kart altında aylarca kalan çimlerle berbat bir vaziyette İlkbaharın ilk aylarına merhaba demiştik. ![]() ![]() Yoğun bir tırmıklama, ilaçlama, gübreleme ve havalandırma ile çimler 4-5 haftada yemyeşil hale getirmiştik. ![]() DEVAM EDECEK Düzenleyen s.serdar : 25-09-2012 saat 23:32 Neden: YAZIM HATASI |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
|
Sanırım mayıs ayında bir hafta sonu bizim oğlan arkadaşlarını alıp bahçeye getirmişti. Akşam üzeri mangal yakmaya başladık. Havada serinlemeye başlamıştı. Mangalımızı yerken tüm çim alanların da günlük sulamasını yaptırdık. Mangaldan sonra alınan enerji çok gelmiş olmalı ki, çocuklar yaş çimler üzerinde futbol oynamaya başladılar. Bir süre sonra da yine ıslak çimler üzerinde Latin dans çalışması yapıldı. ![]() ![]() Ertesi sabah kalkıp bahçeye indiğimizde çimler tamamen yere yatmış, adata çamur altında kalmış gibiydi. Çimin altındaki toprak, çamur halinde yüzeye çıkmış çimler de bu çamura gömülmüş ve ezilmiş haldeydi. Bundan sonra ne yaptıysak yapalım çimlerin tadı kaçtı, çim alanlarımızın en az yarısı sarardı ve kelleşti. Gübre, vitamin, hümas, ve metal ve mineral desteği ile de olsa çimlerin tadı yerine gelmedi ve geniş alanlarda ki sarmaları pek kesemedik. Bahçeye her gittiğimde, zamanımın ¾ çimleri tırmıklamakla geçti. Bu iş beni çok yordu. Ve adeta bahçeye gidesim gelmiyordu. Sonra neden bu tırmığın motorlusunu almıyorum ki diye düşündüm. Araştırdığımda benzin motorlu ve markalı bir makinenin 2.000-2.500 TL olduğunu ağırlığının da 50-65 kg geldiğini gördüm. Ağırlığından ötürü makineyi ne bodruma indirebilir ne de evin içine taşıyabilirdik. Mecburen Elektrikliye yönelme gereği hissettik ve iş görebileceğinden çok emin olmamakla birlikte 9 kilo ağırlığındaki aşağıdaki elektrikli makineyi aldım ve birkaç gün önce ilk denemesini yaparak tüm çim alanı havalandırma işlemine tabi tuttum. ![]() ![]() Havalandırma işleminden önce çimleri biçtim ve boylarını kısalttım. Tam 70 litrelik battal boy çöp torbası kadar kesilmiş çim çıktı. Ardından bu makine ile havalandırma işlemi yaptım ve tam aynı boyutta 8 çöp torbası çim havalandırma artığı topladım. Makine her 15 metre yol aldığında 50 litrelik sepetini artıklarla doldurdu. El tırmığı ile en az 5-7 gün sürecek yoğun ve yorucu bir çalışmayı, yaklaşık zahmetsizce 3 saat kadar bir sürede gerçekleştirdim. Makineyi oldukça işlevsel ve yararlı buldum. 150-200 m2’den büyük çim alanlar için şart olan bu makineyi bu güne kadar neden almamış olduğum için kendime çok kızdım. Üç çim havalandırma tırmığı bir arada. ![]() |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
|
Yarın kısmet olursa yine bahçeye kaçacağım. 1-1,5 gün kaldıktan sonra Ankara'ya dönüp, bavullarımızı alarak kendi otomobilimle yaklaşık 10 gün sürecek bir Gürcistan seyahatine çıkacağım. Batum, Gori, Tiflis, Telavi ve Gurcaani şehirleri seyahat planında yer alıyor. Gurcaani Semkir'de oldukça yakın gibi gözüktüğünden belkide Azarbaycan'dan formumuza katılan sayın Türkan'ın bir kahvesini içebilme imkanım olabir mi bilemiyorum ? Yollar çok uzun. Kim bilir belki de gidip de dönememekte olabilir. Başta bilmeden ya da istemeden kalplerimi kırmış olduklarım varsa herkezden haklarını helal etmelerini diliyorum. |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-01-2012
|
Alıntı:
Sağlıkla gidip sağlıkla geliniz inşallah, hak geçtiği yok ama yine de helal edelim, yolculuğunuz iyi geçsin. ![]() |
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() 20 Ekim toplantısı konusunda forumda pek bir bilgi bulamadım. Neyin nesiymiş merak ettim. |
|
|
|
|
![]() |
|
|