View Single Post
Eski 25-09-2012, 20:31   #385
s.serdar
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 22-10-2011
Çim havalandırma işlemi

Ön ve yan bahçede yaklaşık 300 m2 kadar çim alanım var. Şu andaki çimlerin yaşı sanırım 10 seneyi geçti. Çimin cinsi 6 karışımlı Danimarka çimi. Kutusunda m2 ye 40-50 gram ekim yapın yazıyordu. Biz 60 gram kadar kullandık. Belki bu yüzden, belki cinsinden çimlerimiz çok ama çok sık görünüm gösteriyor ve bu nedenle de bahçeye gelenlerin hayranlığını kazanıyordu. Her kez böyle sık ve yeşil çim görmedik, yatıp uzanabilir miyiz? Üzerinde çıplak ayakla dolaşabilir miyiz diyenlerin sayısını unuttuk. (Eğer çimin içerisinde ve arasında yaşayan böceklerden bir kaçını yakından görseler, değil yatıp uzanmak ya da çıplak ayakla dolaşmak, üzerinden helikopter ile bile geçmeyecek olanların sayısının hiç az olmadığını düşünüyorum.)

Neyse hikayemize devam edelim… Son 4-5 yıldır çimde yol yol, ya da avuç içi gibi büyüklükte sararmalar oluştu. Araştırdığımda pek çok nedeni olduğunu öğrendim. Ancak öncelikle sararan bölgelerin temizlenmesi ya da sararmaların önüne geçilebilmesi için havalandırma işlemi yapılması gerektiğini öğrendim. Bu amaçla bir havalandırma tırmığı aldım. Kullanmasını da deneme yanılma yöntemi ile öğrenmeye çalıştım. El alışkanlığı gerektiren yorucu bir işlem bu havalandırma tırmığını kullanmak. İşin zorluğu karşısında bir süre sonra kolay olsun diye tekerleklisini aldım ama bunu hiç beceremedim. Etiketi hala üzerinde duruyor.

Her iki tırmığıda tek başına ayrı ayrı fotoğraflamamış olduğum için internetten bulduğum örnekleri aşağıdadır.

Name:  c1.jpg
Views: 1496
Size:  11.3 KB

Name:  c2.jpg
Views: 1624
Size:  26.6 KB

Bir iki sene bu el tırmığı ile idare etmeye çalıştıysam da sararmalara pek engel olamadım.

Kimi çökerme var dedi, doğru çıkmadı, kimi mantar dedi doğru çıkmadı. Kimi köpek işiyordur dedi doğru çıkmadı.

Sonunda ne olduğunu keşfettim. Ancak onu sonra yazarım diye düşünüyorum. Kimi de çimin çok sık. Kök havalanmıyor. Uzun kalıp yatan çimler olabilir dedi. Bütün çimi havalandırman gerekir dedi. Kısmen doğru çıktı.

Sayfaya bahar başında resmini eklemiştim. Yüksek kart altında aylarca kalan çimlerle berbat bir vaziyette İlkbaharın ilk aylarına merhaba demiştik.

Name:  1.jpg
Views: 1412
Size:  66.5 KB

Name:  2a.jpg
Views: 1438
Size:  75.6 KB

Yoğun bir tırmıklama, ilaçlama, gübreleme ve havalandırma ile çimler 4-5 haftada yemyeşil hale getirmiştik.

Name:  3a.jpg
Views: 1370
Size:  71.5 KB

DEVAM EDECEK

Düzenleyen s.serdar : 25-09-2012 saat 22:32 Neden: YAZIM HATASI
s.serdar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön