Sanırım mayıs ayında bir hafta sonu bizim oğlan arkadaşlarını alıp bahçeye getirmişti. Akşam üzeri mangal yakmaya başladık. Havada serinlemeye başlamıştı. Mangalımızı yerken tüm çim alanların da günlük sulamasını yaptırdık.
Mangaldan sonra alınan enerji çok gelmiş olmalı ki, çocuklar yaş çimler üzerinde futbol oynamaya başladılar. Bir süre sonra da yine ıslak çimler üzerinde Latin dans çalışması yapıldı.
Ertesi sabah kalkıp bahçeye indiğimizde çimler tamamen yere yatmış, adata çamur altında kalmış gibiydi. Çimin altındaki toprak, çamur halinde yüzeye çıkmış çimler de bu çamura gömülmüş ve ezilmiş haldeydi. Bundan sonra ne yaptıysak yapalım çimlerin tadı kaçtı, çim alanlarımızın en az yarısı sarardı ve kelleşti.
Gübre, vitamin, hümas, ve metal ve mineral desteği ile de olsa çimlerin tadı yerine gelmedi ve geniş alanlarda ki sarmaları pek kesemedik. Bahçeye her gittiğimde, zamanımın ¾ çimleri tırmıklamakla geçti. Bu iş beni çok yordu. Ve adeta bahçeye gidesim gelmiyordu. Sonra neden bu tırmığın motorlusunu almıyorum ki diye düşündüm. Araştırdığımda benzin motorlu ve markalı bir makinenin 2.000-2.500 TL olduğunu ağırlığının da 50-65 kg geldiğini gördüm. Ağırlığından ötürü makineyi ne bodruma indirebilir ne de evin içine taşıyabilirdik. Mecburen Elektrikliye yönelme gereği hissettik ve iş görebileceğinden çok emin olmamakla birlikte 9 kilo ağırlığındaki aşağıdaki elektrikli makineyi aldım ve birkaç gün önce ilk denemesini yaparak tüm çim alanı havalandırma işlemine tabi tuttum.
Havalandırma işleminden önce çimleri biçtim ve boylarını kısalttım. Tam 70 litrelik battal boy çöp torbası kadar kesilmiş çim çıktı. Ardından bu makine ile havalandırma işlemi yaptım ve tam aynı boyutta 8 çöp torbası çim havalandırma artığı topladım. Makine her 15 metre yol aldığında 50 litrelik sepetini artıklarla doldurdu. El tırmığı ile en az 5-7 gün sürecek yoğun ve yorucu bir çalışmayı, yaklaşık zahmetsizce 3 saat kadar bir sürede gerçekleştirdim.
Makineyi oldukça işlevsel ve yararlı buldum. 150-200 m2’den büyük çim alanlar için şart olan bu makineyi bu güne kadar neden almamış olduğum için kendime çok kızdım.
Üç çim havalandırma tırmığı bir arada.