![]() |
|
|
|
|
|
#1 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Önümüzdeki hafta bademler toplanır. ![]() Üzümler pekmez olacaklar. ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-08-2011
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,536
|
Alıntı:
Merhaba efendim, Pekmez yaparken bastık/pestil de deneseniz lütfen. Cüretimi mazur görün, bir çok şeyi bilfiil yapan biri olarak algıladığımdan dolayı size öneriyorum. Dün(26.08.2012), TRT2 ' de ''Anadoluda Zaman'' programında ''Eğil pestilinin'' yapımı vardı. Oğlum, şu anda kendi bilgisayarının ağırlaştığını söylediğinden dolayı araştırıp linkini veremiyorum(müşterek kullanımdan dolayı). Diyarbakır sayfası elimin altında, izniniz ile ekliyorum. Sağlıkla kalın inşallah, eşinize selâmlar. Saygılarımla lütfen. İpe dizili cevizler ile de sucuk yapımı....,Şıraya bir çok kez daldırılıp çıkarılarak. Düzenleyen mrduran : 27-08-2012 saat 23:47 Neden: son cümle |
|
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Ağaç Dostu
|
Sayın musculus, taze yenecek cevizleri yarın toplamaya başlayacağız. Diğerleri olgunlaşmayı bekliyor. Bahçeye gittiğimizde fotoğraf çekerim. Alıntı:
![]() ![]() ![]() Fasulyelerimiz türlü yapmaya ancak yetecek. ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Yaramaz çocuklar misali parmaklarımı daldırarak yiyesim geldi salçadan... Yer bereketi denir ya, bereketi bol maşallah. Ellerine sağlık! |
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Salça çok güzel görünüyo... |
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-09-2008
Şehir: İstanbul.
Mesajlar: 5,388
|
Öncelikle bayramınızı kutlarım Allah daha nice bayramlara çıkarsın İnşallah. Mahsul harika görünüyor özellikle biberler müthişler ellerinize sağlık Sevgili Sdurul ![]() |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Ağaç Dostu
|
Sevgili Neslihan, inanın bayramın birinci günü bizim yaramaz ufaklık dediğin şeyi yaptı. Ben şimdi tattırmaz mıyım sana o salçadan? Teşekkür ederim. Sevgiler... Biraz görüntü daha ekleyelim. Asmalar, ![]() ![]() Bahçede fazla vakit geçirmeye başlayınca yeni şeyler öğreniyorum. Geçenlerde zeytinlere ilaç hazırlarken suyun PH değerini ayarlayan bir ilaç kullanıldı. Ve su alması gereken rengi aldı. ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Yemiş kadar oldum, inan ki... Sevgilerimle... |
|
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sayın OSMAN45, aslında suyun PH değerinin ayarlanmasının önemini eşime sorup yazacaktım. Ama daha derli toplu anlatıldığı için, buradan kopyaladım. Umarım yeterince açıklayıcı olmuştur. Saygılar... "İLAÇLAMA SUYU pH" ININ ÖNEMİ Tarım İl Müdürlüğümüz; bitki hastalık ve zararlıları ile kimyasal mücadelede gözden kaçırılan ancak etkinliği ve ekonomik boyutu yönüyle önem arzeden, ilçe ve köylerimizde ilaçlamada kullanılan su kaynaklarının pH değerlerinin tespitine yönelik çalışma başlattı. İl Müdürü Sn. Necati POYRAZ’ın 2010 yılı hedeflerine yönelik yapılan hazırlıklarla ilgili olarak Bitki Koruma Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalar anlatıldı. Bitki Koruma Şube Müdürü H.Ali DİNÇER sunumlarında aşağıdaki noktalara dikkat çekti: “Bir zararlıyı veya hastalığı kontrol etmek için ilaçladığımızda beklediğimiz oranda başarı sağlayamamızı, ilacın dozundan, kullanılan aletlerdeki problemlerden, zararlı böceğin veya hastalığın direnç kazandığından, yanlış teşhis edildiğinden, hatta tarım ilacından kaynaklandığını düşünürüz. İlacı karıştırdığımız suyun pH’nı kontrol etmek aklımıza gelmez. Hâlbuki ilaçlama tankına koyduğumuz suyun pH’ı tarım ilaçlarının ve gübrelerinin etkili veya etkisiz olmasını doğrudan belirlemektedir.. Suyun pH’ının yüksek olması tarım ilaçlarının çoğunun etkinliğini düşürürken bitkiye verdiğimiz bitki besin elementlerinin alınabilirliğini olumsuz etkiler. Bu yüzden üreticilerin ilaçlama ve gübreleme yapmadan önce kullanacakları suların pH değerlerini bilmeleri ve ayarlamaları gerekir. İlaçların büyük kısmı 7 ve üzerindeki pH değerlerinde etkilerini çok kısa bir sürede kaybederken bunun altındaki değerlerde etki süreleri önemli oranda artmaktadır. Örneğin; etken maddesi “malathion” olan bir ilacın pH değeri 10 olan bir su ile verilmesi halinde etkisinin %50 sini 17 saatte kaybetmesine karşın pH’ı 6 olan bir su ile verilmesi halinde etkinliğinin %50 si ancak 55 gün sonra kaybolmaktadır. Suyun pH sını düşürmek için piyasada birçok ürün satılmaktadır.Ancak sitrik asit (limon tuzu),fosforik asit, nitrit asit, sülfirik asit gibi asitler de yaygın olarak kullanılmaktadır.Bunların seçiminde ise;kullanımının kolay,ucuz ve güvenli olmasına dikkat edilmelidir.Sitrik asit hariç diğer asitler aynı zamanda bitki besini(fosfor,azot ve kükürt) sağlarlar.Sitrik asit hem ucuz olması hemde güvenli olması nedeniyle bunların içinde en iyisidir.Ayrıca MAP gübresi hem pH düşürücü hemde yaprak gübresi olarak ta iyi bir seçimdir. Çiftçimizin ilaçlama suyunda pH düşürücü kullanması; - Kullanılacak ilaçların etkisinin tam ve uzun süreli olmasını sağlar. - İlaç uygulama sayısı azalır. - Daha az ilaç ve daha az emek sarf ettiğinden parası cebinde kalır. - İşçilikten tasarruf sağlar. - İlaç uygulama sayısı azalacağından çevreye daha az zarar verir. Sonuç olarak ilaçlama suyunun pH’ını 5,5– 6,5 Aralığına ayarlamak tarım ilaçlarından en iyi sonucu alabilmenin en ekonomik ve kolay yoludur. |
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-01-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,397
|
Sevgili Durul, kış konservelerinizi sağlıkla tüketmenizi temenni ediyorum. İştah açıcı bir bahçeniz var, o domates salçasına ne güzel de ekmek banılır. Afiyet bal şeker olsun, sevgiler.. ![]() |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Ağaç Dostu
|
O gün onca işin arasında, önceden hazırladığım gübre şerbetine düşmüş bir kelebek gördüm. Canlıydı ve ben onu oradan çıkardım. Zinniaların yanına götürdüm, fotoğraf için. Kaçtı, kuru yapraklara kondu. Sonra gözden kayboldu.![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-07-2010
Şehir: Bergama,Kozak
Mesajlar: 576
|
Her şey çok güzel, ellerinize sağlık. Sevgiler. |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Ağaç Dostu
|
Sevgili Durul, başlığın ismini değiştirip, "Bereket bahçesi" koydum. Tek kelime ile mükemmel bir bahçe, ağaçların ve bitkilerin görünüşünden ne kadar özenli bakıldığı belli, eşinizin ve sizin, varsa yardımcılarınızın ellerine sağlık. Salça nefis görünüyor, kaynatmadığınız için rengi, kokusu tadı hiç bozulmadan tüketeceksiniz. Yalnız merak ettim, zamanla bozulmaz mı? Bu arada, kelebeğin çok hoşmuş ![]() |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Ağaç Dostu
|
Sevgili Adalet hanım, elimde olmayan sebeplerle geciken cevabım için özür diliyorum öncelikle. Bahçemizde, her şeyi güzel gören gözlerinize, yüreğinize sağlık. ![]() Bereket Bahçesi adını çok sevdim. Gerçekten de öyle ama. Meyvelerin birini toplamadan öteki atağa geçiyor. Önümüzdeki günler bizim için çok yoğun geçecek. Bademler kabuk çatlatmaya başladı. Taze yenecek cevizler bir yandan toplanıyor. Diğerleri sırasıyla geliyor. Ve bütün bunları yaparken yükün büyüğü eşimin omuzlarında. Bazen yetişemediği durumlarda yevmiyeci tutabiliyoruz. Salça, iki sene bile dayanabiliyor. Tuzu biraz baskın, yemeklere tuz koyarken bunu hesap edip az koymaya dikkat ediyorum. Ayrıca kavanozun üzerine bir parmak zeytinyağı ekliyoruz. Hava almayınca sorun olmuyor. ![]() Bizim usûl salça tarifi burada. ![]() |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Ağaç Dostu
|
Teşekkürler, sevgili Sudenur. Sevgiler... Dün çektiğim bazı görüntüler... Geçen sene altın çilekler olgunlaşmadan hava soğumuştu. Bu sene domateslerin yanında bol güneş alarak oldular galiba. Ne zaman toplanacağı hakkında hiç bir fikrim yok. ![]() ![]() Ayva üzüm komşuluğu. ![]() Hünnaplar kızarmaya başlamış. ![]() Sevgili jineop'un gönderdiği hüsnüyusuf tohumlarının arasında çimlenen bu bitki açtı. Bunun çin karanfili olduğunu düşünüyorum ya da ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#22 |
|
Ağaç Dostu
|
Ağustos kır çiçeği. ![]() Horoz ibiği çiçeğini büyütüyor. ![]() Oya ağacım tomurcuklanmış. Bu sene açacağını sanmıyordum, sürpriz oldu. ![]() Sayın tturt'un gönderdiği tohumlardan açan sabah sefasının değişik bir rengi. ![]() |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Ağaç Dostu
|
İncirimiz bu sene çok döktü yine de ağırlıktan dalı kırılmış. Meyveleri de bozuk olmuş, nazarlık olsun diyelim. ![]() ![]() Kirazların aşıları büyümüş. ![]() Son görüntümüz, bulutsuz bir havada gün batımı. Herkese... Huzurla... Sağlıkla... ![]() |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-06-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 4,815
|
Sn SDurul Bahçenizi gezerken acıktım, iyi mi ![]() Elinize sağlık. |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Ağaç Dostu
|
Yani haksızmıyım, tam bir Bereket bahçesi, maşallah. Pekmez bile var bu bahçede ![]() PH konusunda yazdıkların çok önemli, ben PH konusunun bu kadar önemli olduğunu bilmiyordum. En kısa zamanda suyumuzun PH derecesini öğrenmeye çalışacağım. Ellerine sağlık canım. Yer kirazına gelince, dış kabukları iyice sararıp kuruduğunda içi de olgunlaşmış demektir, ne yazık ki, hepsi birden olgunlaşmıyor, toplayıp kapsüllerin içinde muhafaza edebilirsin. Eylül ve Ekim en verimli zamanı, onun da reçelini yapabilirsin, çok güzel reçeli oluyormuş. Keşke yakın olsaydık Durul'cuğum, pekmez kaynatmaya bayılırım, pişerken taze pekmez kokusu çok hoşuma gider. Bereketli bahçende kolaylıklar diliyorum. |
|
|
|
|
|
#26 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Mesajınızın koyulaştırdığım bölümünü şöyle anladım; pH düşürmek için kullanılan ürünlerden, "fosforik asit, nitrik asit, sülfirik asit, fosfor, azot ve kükürt sağlarlar" diyorsunuz. "Ucuz ve güvenli olması nedeni ile" Sitrik asiti tavsiye ediyorsunuz. Sitrik asit dışındaki ürünleri kullanmak, toprağa sağlayacağı fayda göz önüne alındığında daha iyi gibi anladım, yanılıyor muyum? Sanırım bu konuda açılmış bir başlık yok, ya da ben bulamadım. Konuya hakim olan üyelerimiz(siz de) böyle bir başlık açabilirlerse, çok faydalı olur kanaatindeyim. Sevgiler, selamlar. |
|
|
|
|
|
|
#27 |
|
Ağaç Dostu
|
Sevgili arkadaşım, uzun süre bahçeleri dolaşamamıştım. Bahçemden ,çiçeklerimden de uzak kalmıştım. Bahçeni dolaşmak bana çok iyi geldi. Kış hazırlığını da bitirmek üzeresin, bahçen her zaman çok güzel . Meyvalar, sebzelerden yaptığın konserveler hoşaflar salçalar çok güzel görünüyor, ellerine sağlık. Selam ve sevgilerimle. |
|
|
|
|
|
#28 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sevgili arkadaşım, uzun bir aradan sonra bahçemize hoş geldin. Bahçenden ve çiçeklerinden uzak kaldın ama dünyanın en güzel çiçeğine kavuştun. Fotoğraflarını bekliyoruz. ![]() Geçenlerde bahçede börek yaptık. Sizin Kozak yaylalarında da köy fırınları vardır sanırım. Belki sana eskileri hatırlatır. Börek elde açılmadı, hazır yufkadan. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
|
#29 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Şimdi kucağımda tatlı bir cadıcık uyumakta. Onu nasıl bırakıpta İzmir'e döneceğim diye kara kara düşünüyorum Dediğin gibi bebekler dünyanın en güzel çiçekleri![]() Bahçem küçük kızımın dediği doğruysa eşim öğlen sıcağında çiçek ve sebzelerimi üsten suluyormuş oysa temmuz da bahçe yarışmasında birincilik almıştı,( ödülümüde sokak hayvanlarına mama için bağışlamıştım) şimdi ise perperişanmış Ama hiç üzülmüyorum en büyük ödül kucağımda tekrar çalışır eski haline getiririm.Bahçendeki çalışmalarına özenerek bakıyorum arkadaşım, bu sene tarhana, konserve yapamadım. Birde gecen seneden kalan zeytinyağından sabun yapacaktım, bağdan gelen üzümlerle de pekmez ve pestil yapmayı düşünüyordum. Geldiğimde havalar soğumazsa bahçede bunların bir kısmını yapmayı planlıyorum ![]() Bu gecenin bu vakti senin sayen de canım börek çekti, mis gibi odun ateşinde onun kokusu sinmiş sıcak sıcak yanında odunlu semaverden çay. Vallahi şimdi Kozakta olsaydım o fırını yakar böreği pişirir yerdik. Ellerine sağlık arkadaşım. Evet en güzel çiçeğim Sevgi teyzesi'nin elini öpmeye geldi . Sevgiler. ![]() |
|
|
|
|
|
|
#30 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-02-2011
Şehir: manisa
Mesajlar: 340
|
Merhabalar, Bilgilerinizden faydalanmak adına gene size başvuruyorum, özelinize yazamadığım için sayfanıza yazmak zorunda kaldım. Antep Fıstığı ağaçlarına bir defa ilaçlama yaptık ve yeterli oldu gibi. Bu zamana kadar meyve alamayışımızın nedeni ilaçlama yapılmamasıymış. Meyveleri toplarken olgun olanları artık ayırabiliyoruz. Ancak; * Meyvelerin hep olmuşlarını tek tek mi toplayacağız? Zeytin gibi hepsi bir anda olgunlaşmıyor mu? *Meyvelerin bazıları kabukları çatlamış olarak çıkarken, çoğu çatlamamış oluyor. Bu topladığımız meyveleri hangi işlemlerden geçirmeliyiz? Şimdiden çok teşekkürler. |
|
|
|
![]() |
| Etiketler |
| antep fıstığı, ceviz silkme makinası, ceviz soyma makinası, chandler ceviz, zeytin |
| Konu Araçları | |
| Mod Seç | |
|
|