agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)

Beğeni Düzeni3415Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 11-04-2013, 00:13   #1
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 30-06-2012
enzim olgunlasmasi icin 20 gun diyen var 3 ay diyen var. ph olcumuyle karar vermek mi en dogrusu? garantici olmak icin 3 ay beklemeli mi ne.. nedir dogrusu a dostlar ?

antihistaminik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2013, 10:25   #2
Ağaç Dostu

ciroz's Avatar

Giriş Tarihi: 27-03-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi antihistaminik Mesajı Göster
enzim olgunlasmasi icin 20 gun diyen var 3 ay diyen var. ph olcumuyle karar vermek mi en dogrusu? garantici olmak icin 3 ay beklemeli mi ne.. nedir dogrusu a dostlar ?
Sn antihistaminik,

Enzimin içine koyduğunuz organik malzemeye göre fermentasyon süresi değişim gösterir.

En doğrusu gaz çıkışının tamamen sonlanmasını beklemek. İlk gaz çıkışının sonlanmasından hemen sonra enzimi tekrar çalkalayıp bir süre daha gözlemlemek gerekiyor. Gaz çıkışı tamamen sonlandıktan sonra enziminiz kötü kokmuyorsa ( genellikle turşu kokusu iyi koku anlamına gelir ) enziminiz hazır demektir.

En sık yapılan hata,
enzim kurulurken maya kullanılmışsa, gaz çıkışı çok çabuk ve şiddetli başlar, daha sonra maya işini bitirince gaz çıkışı şiddetini azaltır. Bu aşamada enzimin olduğu düşünülür ama organik malzemenin fermentasyonu bu aşamadan sonra başlar. Bu süreçte gaz çıkışı yavaş olur. Yine koyduğunuz malzemelere göre süre farklılık gösterir.

Maya kullanılmışsa ilk gaz çıkışı bittikten sonra enzimi çalkalayıp bir süre gözemlerseniz gaz çıkışının devam ettiğini görürsünüz.

Kısaca, gaz çıkışı tamamen sonlanmalı, süreç içinde üstte beyaz tabaka gözlemlenmeli, süreç sonunda ph ölçülebiliyorsa ölçülmeli. Koku en kolay ipuçlarından biri.

Sizin enzim özelinde, Sn. safranlı' nın tavsiyesini dikkate almanızı öneririm.

Alıntı:
sıcak yere koyun ve biraz daha su ekleyiniz
yine hava çıkışı olacaktır

ciroz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2013, 07:40   #3
Ağaç Dostu

Lonicera's Avatar

Giriş Tarihi: 20-03-2008
Sn SAHIRE, resimleyecektim ama makine sorunlu. Cep telefonu ile de oldukça kötü resimler çıkıyor. Düzenek normal enzim oluşturma düzeneğinden farklı değil. Bidon içerisinde bitkisel atıklar ve su var, bu bidon içerisine girip hava pompalayan akvaryum hortumu mevcut. İşlem bu kadar basit. Ben asıl beyaz renkte bidon ağzında biriken bakteri yığınını resimlemek istiyordum.

Balık enziminin de yapılışı aynı, balık artığı su ve melas(pekmez de olur). Gerisini zamana bırakıyorsunuz. Kışın bu zaman 3 ayı buluyor. Bitkilerdeki etkisi öyle hemen oluşmuyor. Ben yaklaşık 1 aydır haftada bir kere olmak üzere seyrelterek kullanıyorum.

Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2013, 16:21   #4
Ağaç Dostu

SAHIRE's Avatar

Giriş Tarihi: 11-02-2008
Galeri: 27
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera Mesajı Göster
Sn SAHIRE, resimleyecektim ama makine sorunlu. Cep telefonu ile de oldukça kötü resimler çıkıyor. Düzenek normal enzim oluşturma düzeneğinden farklı değil. Bidon içerisinde bitkisel atıklar ve su var, bu bidon içerisine girip hava pompalayan akvaryum hortumu mevcut. İşlem bu kadar basit. Ben asıl beyaz renkte bidon ağzında biriken bakteri yığınını resimlemek istiyordum.

Balık enziminin de yapılışı aynı, balık artığı su ve melas(pekmez de olur). Gerisini zamana bırakıyorsunuz. Kışın bu zaman 3 ayı buluyor. Bitkilerdeki etkisi öyle hemen oluşmuyor. Ben yaklaşık 1 aydır haftada bir kere olmak üzere seyrelterek kullanıyorum.
Yani sizin sistemde aşağı yukarı 1413 no.lu mesajdaki gibi değil mi?

SAHIRE Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2013, 08:58   #5
Ağaç Dostu

Hülyab's Avatar

Giriş Tarihi: 30-11-2012
Merhabalar, bende ilk enzim denememi iki gün önce yaptım ama sanırım bir hata yaparak şişeyi ağzına kadar doldurdum. Foşurdamaya başladı ve tepesindeki balonun içi dahi su doldu. Balona hava alması için açtığım deliklerden enzim dışarıya sızıyor. Şimdi ben balonu çıkartıp suyunu biiraz dökmelimiyim yoksa kendi haline mi bırakmalıyım?

Hülyab Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2013, 09:26   #6
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 02-09-2012
bence aç ve içinden biraz çıkar yoksa her seferinde aynı problemi yaşarsın

evzel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2013, 09:29   #7
Ağaç Dostu

Hülyab's Avatar

evet bende açmak istiyordum bozulmasından korktum bişey olmaz diyorsanız açıp birazını akıtayım o zaman.

Eski 11-04-2013, 09:30   #8
Ağaçsever

açarsan açtığın günden sonra süre tutarsın ilk günü unut başka problemi olmaz

Eski 11-04-2013, 09:38   #9
Ağaç Dostu

Hülyab's Avatar

tamamdır çok teşekkür ederim yardımın için o zaman hemen açayım ki zaman kaybetmeyeyim

Eski 11-04-2013, 09:39   #10
Ağaçsever

Evet daha fazla taşırmadan aç. Hem zamandan hem enzimden tasarruf et. 1413 nolu mesajda resim var ona bak fikir edinirsin.

Eski 11-04-2013, 19:22   #11
Ağaç Dostu

Lonicera's Avatar

Aşağı yukarı aynı sayılır. Benim düzenekte yan taraftaki küçük şişe yerinde akvaryum var, hortumla bidon içerisine hava basıyor. Ana bidon ağzında kapak yok, sürekli açık.

Eski 11-04-2013, 19:47   #12
Ağaç Dostu

n.yıldız's Avatar

Giriş Tarihi: 24-01-2013
Benim kafam çok karıştı şimdi.
Tam 2 ay oldu enzim yapalı. İlk başta balon takmıştım ama bir kaç kez balonlar yırtıldı. Ben de kapak kapattım. Her gün kapağı açıp havasını alıyorum. Yukarıdaki mesajlardan ''kapak açılmamalı,açılırsa bozulur'' gibi bir anlam çıkıyor sanki. Kapak takıp her gün havasını almaktansa balonun daha pratik olduğu anlatılmıştı diğer sayfalarda. Yoksa yanlış mı anladım?
Enzimden gaz çıkışı devam ediyor. Her çalkalamamda yüzlerce baloncuk çıkıyor. Kokusu turşuya benziyor ama o kadar iştah açıcı değil
Ne olur birileri her şeyin yolunda olduğunu ve enzimimin çöp olmayacağını söylesin.

Düzenleyen n.yıldız : 11-04-2013 saat 19:48 Neden: ? koymayı unutmuşum.
n.yıldız Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2013, 20:20   #13
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 24-01-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi n.yıldız Mesajı Göster
Tam 2 ay oldu enzim yapalı. İlk başta balon takmıştım ama bir kaç kez balonlar yırtıldı. Ben de kapak kapattım. Her gün kapağı açıp havasını alıyorum. Yukarıdaki mesajlardan ''kapak açılmamalı,açılırsa bozulur'' gibi bir anlam çıkıyor sanki. Kapak takıp her gün havasını almaktansa balonun daha pratik olduğu anlatılmıştı diğer sayfalarda. Yoksa yanlış mı anladım?
Enzimden gaz çıkışı devam ediyor. Her çalkalamamda yüzlerce baloncuk çıkıyor. Kokusu turşuya benziyor ama o kadar iştah açıcı değil
Ne olur birileri her şeyin yolunda olduğunu ve enzimimin çöp olmayacağını söylesin.
Hava çıkışı gerekli ancak aynı zamanda hava girişi de olmamalı. Ben çok bilgili sayılmam ancak bana kalırsa sizin enzim çöp olmuş. İçeri alınan hava enzim için zararlı diye okudum ben, fermantasyon oksijensiz-havasız ortamda olmalı.

sezik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-04-2013, 09:22   #14
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 13-01-2010
Alıntı:
ben size söylüyorum
her şey yolunda

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2013, 20:05   #15
Ağaç Dostu

sevgili ciroz , guzel özetiniz icin tesekkurler.

Eski 11-04-2013, 20:39   #16
Ağaç Dostu

n.yıldız's Avatar

Teşekkür ederim sayın sezik.
Ama kapak açılp havası alınabilir diye yazıyordu
Gerçekten çok üzüldüm şimdi.

Eski 11-04-2013, 21:22   #17
Ağaç Dostu

SAHIRE's Avatar

Giriş Tarihi: 11-02-2008
Galeri: 27
Alıntı:
İlk mesajlardaki şekillere bakarsanız:" ilk ay her gün enzimin kapağı açılıp havası alınır"diyordu. Arkadaşlar pratik olsun, her gün açmakla uğraşmayalım diye ,zannederim, böyle bir gaz çıkış düzeneği yaptılar. Yani siz enzimi açıp sonra tekrar kapattıysanız bence bozulmamıştır. Zaten kötü de kokmuyor diyorsanız bence devam edin.Ben de bu şekilde yaptım ve zannederim oldu, yalnız sn.antihistaminik de değinmiş aklımda nedense 10 kat diye kalmış... 100 kat mı sulandıracaktık işte orda yanlış yaptım galiba ben de...

Düzenleyen SAHIRE : 11-04-2013 saat 21:24 Neden: ekleme
SAHIRE Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2013, 21:23   #18
Ağaç Dostu

Alıntı:
sayin n.yildiz bence hemen umutsuzluga kapilmayin. isin ustadi olmadigimi bastan soyleyeyim ben de sizin gibi beginner seviyesindeyim ancak mantiken kapagi hafifce gevsetmek sadece icerideki fazla basinci disari atar ve bunda sorun olmamali. ancak hergun kapagi tamamen acip iceriye oksijen girmesini sagladiysaniz sanirim sorun olacaktir. ama burada ustadlar varken bana sadece size moral vermek duser..

Eski 11-04-2013, 22:55   #19
Ağaç Dostu

ciroz's Avatar

Alıntı:
Sn. n.yıldız,

Enzimin fotoğrafını çekip ekleme şansınız var mı ?
Eminim daha tecrübeli üyelerimiz öneriler getireceklerdir.

Balon ya da yapılan diğer düzeneklerin amacı bir hava kilidi oluşturmak.

Oksijensiz fermentasyonda karışımın hava almaması önemli, ancak gaz çıkışının yoğun olduğu dönemlerde, kısa sürede kapağı açıp gaz çıkışını sağladıktan sonra kapatmakla ortama giren oksijen, göreceli olarak kabul edilebilir bir oran.

Enziminiz kötü kokmuyorsa çöp olmayabilir. 2 ayda enziminiz fermentasyon sürecini tamamlayıp kullanılmaya hazır hale gelmişte olabilir.

Eski 12-04-2013, 07:59   #20
Ağaç Dostu

Lonicera's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ciroz Mesajı Göster
Oksijensiz fermentasyonda karışımın hava almaması önemli, ancak gaz çıkışının yoğun olduğu dönemlerde, kısa sürede kapağı açıp gaz çıkışını sağladıktan sonra kapatmakla ortama giren oksijen, göreceli olarak kabul edilebilir bir oran.

Enziminiz kötü kokmuyorsa çöp olmayabilir. 2 ayda enziminiz fermentasyon sürecini tamamlayıp kullanılmaya hazır hale gelmişte olabilir.
Kesinlikle doğru bir tesbit bence. Oksijensiz fermantasyonda hava almaması önemli. Özellikle enzime yeterli melas, pekmez vb. gıda takviyesi yetersiz verilirse içerisindeki bakterilerin ölümüyle kokuşma söz konusu oluyor.

Turşu gibi kokan enzimin olgunlaşma sürecini tamamlama ihtimali yüksek. Tam emin olunamıyorsa her türlü ihtimale karşı hazırlanan enzimin ilk olarak gözden çıkarılabilek, kaybedince çok üzülmeyeceğimiz, elimizde birden fazla olan bitkilerde denemesi ve oldukça seyreltilerek kullanılması daha iyi olur diye düşünüyorum.

Eski 11-04-2013, 21:00   #21
Ağaç Dostu

enzimi yaptik da nasil kullanilacagina dair farkli gorusler var. buyrun:

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi SAHIRE Mesajı Göster
Bugün baktım iyice sirke gibi keskin kokuyor ama kötü bir koku yok. 10 katı kadar su karıştırıp evdeki çiçekleri bu suyla azar azar suladım. Bakalım n'olacak).
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sarıcan Mesajı Göster
Hazırladığınız 2 kg' lık enzimi minimum 1/100 karıştursanız 200 kg suya karıştırmanız gerekir.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı Mesajı Göster
balonnun şismesı durdugunda (yakalsık bır hafta)sonra yuz kat suyla seyreltılıp
her bıtkıde kullanılır
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sındırgılı Mesajı Göster
Bugün, çöp enzimini bitirdim. Süzgeçten geçirerek 1/500 oranında bir miktarını suyla karıştırarak bahçedeki bitkilere verdim.
bu da şu siteden:

Eklenen Resimler

Eski 11-04-2013, 23:02   #22
Ağaç Dostu

ciroz's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi antihistaminik Mesajı Göster
enzimi yaptik da nasil kullanilacagina dair farkli gorusler var. buyrun:
...
bu da şu siteden:
Bitkiler için;
1/100 oranı tavsiye edilen oran diye biliyorum.
1/10, 1/20 göreceli olarak fazla yoğun olur.
1/500 sakıncalı değil.

İlk denemeleri daha seyreltik yapmakta fayda var.

Eski 11-04-2013, 22:09   #23
Ağaç Dostu

Hülyab's Avatar

Arkadaşlar birde bu enzimi ara ara çalkalayıp karıştırmanın süreci hızlandırmak adına bir faydası olurmu?

Eski 11-04-2013, 22:57   #24
Ağaç Dostu

ciroz's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Hülyab Mesajı Göster
Arkadaşlar birde bu enzimi ara ara çalkalayıp karıştırmanın süreci hızlandırmak adına bir faydası olurmu?
Gaz çıkışı gözlemlenmiyorsa çalkalamakta fayda var.

Eski 12-04-2013, 09:31   #25
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Sn.Lonicera,
Sizin yaptığınız fermentasyon değil, sanırım aerobic kompost çayına daha yakın başka bir şey. Sürekli hava vererek aerobic mikroorganizmaları teşvik ediyorsunuz, muhtemelen anaerobic fermentasyonda hakim bakteri olan laktik asit bakterileri uyguladığınız yöntemde bulunmuyor, havadan gelen ve oksijene ihtiyacı olan başka bakteriler bulunuyor. Yaptıktan sonra PH ne seviyede ve nasıl bir koku oluyor?

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-04-2013, 11:03   #26
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Sn.Lonicera,
Sizin yaptığınız fermentasyon değil, sanırım aerobic kompost çayına daha yakın başka bir şey. Sürekli hava vererek aerobic mikroorganizmaları teşvik ediyorsunuz, muhtemelen anaerobic fermentasyonda hakim bakteri olan laktik asit bakterileri uyguladığınız yöntemde bulunmuyor, havadan gelen ve oksijene ihtiyacı olan başka bakteriler bulunuyor. Yaptıktan sonra PH ne seviyede ve nasıl bir koku oluyor?
aslında bu yöntemin neticesini bende çok merak ediyorum
aynı mantıkta başka denemeler yapmak niyetindeyim...

Eski 12-04-2013, 13:46   #27
Ağaç Dostu

Lonicera's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Sn.Lonicera,
Aynen dediğiniz gibi, zaten kompost çayına benzer bir düzenekle işe başladığımı da ta en başından yazmıştım. Eldeki enzimin ph'ını ölçecek bir alet yok bende. Kokusu ise tatlımsı turşu kokusu. Önceleri keskin turşu kokusu melas ekledikçe sanki nescafe'ye süt tozu eklemişsin gibi yumuşadı) Bidonun ağız kısmında strafora benzer yığın halinde beyaz tabaka oluşuyor. Neredeyse iki günde bir bu tabakayı sıyırıp enzim içerisine atıyorum ama yeniden birikme yapıyor. Keşke imkan dahilinde olsa da içerisinde ne var ne yok görebilsem)

Eski 12-04-2013, 10:11   #28
Ağaç Dostu

n.yıldız's Avatar

Cevap yazan herkese çok teşekkür ederim arkadaşlar.
Gece uykum kaçtı bozulmuş mudur diye. Gözden çıkardığım bir bitkide, iyice seyreltip kullanayım bari. En azından acemiliğimi atlatmış oldum. Bir daha yaparsam daha dikkatli olurum. Öneriler için tekrar teşekkürler.

Eski 12-04-2013, 11:04   #29
Ağaç Dostu

bu arada bin mesaj yazmışım
bu sayfaları çok seviyorum yaaaaa.
hemde baharın en mükemmel günlerindeyiz
daha ne isteriz...
tüm doğa dostlarına hürmetler

Eski 13-04-2013, 10:52   #30
Ağaç Dostu

deneyiniz literatüre bile girdi...
hasreti bitirin ve seyrelterek enziminizi kullanınız

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:08.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025