![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-06-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 323
|
enzim olgunlasmasi icin 20 gun diyen var 3 ay diyen var. ph olcumuyle karar vermek mi en dogrusu? garantici olmak icin 3 ay beklemeli mi ne.. nedir dogrusu a dostlar ? |
|
|
|
|
|
#2 | ||
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-03-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,033
|
Alıntı:
Enzimin içine koyduğunuz organik malzemeye göre fermentasyon süresi değişim gösterir. En doğrusu gaz çıkışının tamamen sonlanmasını beklemek. İlk gaz çıkışının sonlanmasından hemen sonra enzimi tekrar çalkalayıp bir süre daha gözlemlemek gerekiyor. Gaz çıkışı tamamen sonlandıktan sonra enziminiz kötü kokmuyorsa ( genellikle turşu kokusu iyi koku anlamına gelir ) enziminiz hazır demektir. En sık yapılan hata, enzim kurulurken maya kullanılmışsa, gaz çıkışı çok çabuk ve şiddetli başlar, daha sonra maya işini bitirince gaz çıkışı şiddetini azaltır. Bu aşamada enzimin olduğu düşünülür ama organik malzemenin fermentasyonu bu aşamadan sonra başlar. Bu süreçte gaz çıkışı yavaş olur. Yine koyduğunuz malzemelere göre süre farklılık gösterir. Maya kullanılmışsa ilk gaz çıkışı bittikten sonra enzimi çalkalayıp bir süre gözemlerseniz gaz çıkışının devam ettiğini görürsünüz. Kısaca, gaz çıkışı tamamen sonlanmalı, süreç içinde üstte beyaz tabaka gözlemlenmeli, süreç sonunda ph ölçülebiliyorsa ölçülmeli. Koku en kolay ipuçlarından biri. Sizin enzim özelinde, Sn. safranlı' nın tavsiyesini dikkate almanızı öneririm. Alıntı:
|
||
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
|
Sn SAHIRE, resimleyecektim ama makine sorunlu. Cep telefonu ile de oldukça kötü resimler çıkıyor. Düzenek normal enzim oluşturma düzeneğinden farklı değil. Bidon içerisinde bitkisel atıklar ve su var, bu bidon içerisine girip hava pompalayan akvaryum hortumu mevcut. İşlem bu kadar basit. Ben asıl beyaz renkte bidon ağzında biriken bakteri yığınını resimlemek istiyordum. Balık enziminin de yapılışı aynı, balık artığı su ve melas(pekmez de olur). Gerisini zamana bırakıyorsunuz. Kışın bu zaman 3 ayı buluyor. Bitkilerdeki etkisi öyle hemen oluşmuyor. Ben yaklaşık 1 aydır haftada bir kere olmak üzere seyrelterek kullanıyorum. |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-11-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 159
|
Merhabalar, bende ilk enzim denememi iki gün önce yaptım ama sanırım bir hata yaparak şişeyi ağzına kadar doldurdum. Foşurdamaya başladı ve tepesindeki balonun içi dahi su doldu. Balona hava alması için açtığım deliklerden enzim dışarıya sızıyor. Şimdi ben balonu çıkartıp suyunu biiraz dökmelimiyim yoksa kendi haline mi bırakmalıyım? |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 02-09-2012
Şehir: diyarbakır
Mesajlar: 85
|
bence aç ve içinden biraz çıkar yoksa her seferinde aynı problemi yaşarsın |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-11-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 159
|
evet bende açmak istiyordum bozulmasından korktum bişey olmaz diyorsanız açıp birazını akıtayım o zaman. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 02-09-2012
Şehir: diyarbakır
Mesajlar: 85
|
açarsan açtığın günden sonra süre tutarsın ilk günü unut başka problemi olmaz |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-11-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 159
|
tamamdır çok teşekkür ederim yardımın için o zaman hemen açayım ki zaman kaybetmeyeyim ![]() |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 02-09-2012
Şehir: diyarbakır
Mesajlar: 85
|
Evet daha fazla taşırmadan aç. Hem zamandan hem enzimden tasarruf et. 1413 nolu mesajda resim var ona bak fikir edinirsin. |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
|
Aşağı yukarı aynı sayılır. Benim düzenekte yan taraftaki küçük şişe yerinde akvaryum var, hortumla bidon içerisine hava basıyor. Ana bidon ağzında kapak yok, sürekli açık. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-01-2013
Şehir: SİVAS
Mesajlar: 134
|
Benim kafam çok karıştı şimdi. Tam 2 ay oldu enzim yapalı. İlk başta balon takmıştım ama bir kaç kez balonlar yırtıldı. Ben de kapak kapattım. Her gün kapağı açıp havasını alıyorum. Yukarıdaki mesajlardan ''kapak açılmamalı,açılırsa bozulur'' gibi bir anlam çıkıyor sanki. Kapak takıp her gün havasını almaktansa balonun daha pratik olduğu anlatılmıştı diğer sayfalarda. Yoksa yanlış mı anladım? Enzimden gaz çıkışı devam ediyor. Her çalkalamamda yüzlerce baloncuk çıkıyor. Kokusu turşuya benziyor ama o kadar iştah açıcı değil ![]() Ne olur birileri her şeyin yolunda olduğunu ve enzimimin çöp olmayacağını söylesin. Düzenleyen n.yıldız : 11-04-2013 saat 19:48 Neden: ? koymayı unutmuşum. |
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-01-2012
Şehir: İzmir
Mesajlar: 21
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
Alıntı:
her şey yolunda |
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-06-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 323
|
sevgili ciroz , guzel özetiniz icin tesekkurler. |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-01-2013
Şehir: SİVAS
Mesajlar: 134
|
Teşekkür ederim sayın sezik. Ama kapak açılp havası alınabilir diye yazıyordu ![]() Gerçekten çok üzüldüm şimdi. |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Ağaç Dostu
|
İlk mesajlardaki şekillere bakarsanız:" ilk ay her gün enzimin kapağı açılıp havası alınır"diyordu. Arkadaşlar pratik olsun, her gün açmakla uğraşmayalım diye ,zannederim, böyle bir gaz çıkış düzeneği yaptılar. Yani siz enzimi açıp sonra tekrar kapattıysanız bence bozulmamıştır. Zaten kötü de kokmuyor diyorsanız bence devam edin.Ben de bu şekilde yaptım ve zannederim oldu, yalnız sn.antihistaminik de değinmiş aklımda nedense 10 kat diye kalmış... 100 kat mı sulandıracaktık işte orda yanlış yaptım galiba ben de... Düzenleyen SAHIRE : 11-04-2013 saat 21:24 Neden: ekleme |
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-06-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 323
|
Alıntı:
ancak mantiken kapagi hafifce gevsetmek sadece icerideki fazla basinci disari atar ve bunda sorun olmamali. ancak hergun kapagi tamamen acip iceriye oksijen girmesini sagladiysaniz sanirim sorun olacaktir. ama burada ustadlar varken bana sadece size moral vermek duser.. |
|
|
|
|
|
|
#19 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-03-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,033
|
Alıntı:
Enzimin fotoğrafını çekip ekleme şansınız var mı ? Eminim daha tecrübeli üyelerimiz öneriler getireceklerdir. Balon ya da yapılan diğer düzeneklerin amacı bir hava kilidi oluşturmak. Oksijensiz fermentasyonda karışımın hava almaması önemli, ancak gaz çıkışının yoğun olduğu dönemlerde, kısa sürede kapağı açıp gaz çıkışını sağladıktan sonra kapatmakla ortama giren oksijen, göreceli olarak kabul edilebilir bir oran. Enziminiz kötü kokmuyorsa çöp olmayabilir. 2 ayda enziminiz fermentasyon sürecini tamamlayıp kullanılmaya hazır hale gelmişte olabilir. |
|
|
|
|
|
|
#20 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
|
Alıntı:
Turşu gibi kokan enzimin olgunlaşma sürecini tamamlama ihtimali yüksek. Tam emin olunamıyorsa her türlü ihtimale karşı hazırlanan enzimin ilk olarak gözden çıkarılabilek, kaybedince çok üzülmeyeceğimiz, elimizde birden fazla olan bitkilerde denemesi ve oldukça seyreltilerek kullanılması daha iyi olur diye düşünüyorum. |
|
|
|
|
|
|
#21 | ||||
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-06-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 323
|
enzimi yaptik da nasil kullanilacagina dair farkli gorusler var. buyrun: Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
|
||||
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-03-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,033
|
Alıntı:
1/100 oranı tavsiye edilen oran diye biliyorum. 1/10, 1/20 göreceli olarak fazla yoğun olur. 1/500 sakıncalı değil. İlk denemeleri daha seyreltik yapmakta fayda var. |
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-11-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 159
|
Arkadaşlar birde bu enzimi ara ara çalkalayıp karıştırmanın süreci hızlandırmak adına bir faydası olurmu? |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-03-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,033
|
Gaz çıkışı gözlemlenmiyorsa çalkalamakta fayda var. |
|
|
|
|
|
#25 |
|
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,027
|
Sn.Lonicera, Sizin yaptığınız fermentasyon değil, sanırım aerobic kompost çayına daha yakın başka bir şey. Sürekli hava vererek aerobic mikroorganizmaları teşvik ediyorsunuz, muhtemelen anaerobic fermentasyonda hakim bakteri olan laktik asit bakterileri uyguladığınız yöntemde bulunmuyor, havadan gelen ve oksijene ihtiyacı olan başka bakteriler bulunuyor. Yaptıktan sonra PH ne seviyede ve nasıl bir koku oluyor? |
|
|
|
|
|
#26 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
Alıntı:
aynı mantıkta başka denemeler yapmak niyetindeyim... |
|
|
|
|
|
|
#27 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
|
Alıntı:
) Bidonun ağız kısmında strafora benzer yığın halinde beyaz tabaka oluşuyor. Neredeyse iki günde bir bu tabakayı sıyırıp enzim içerisine atıyorum ama yeniden birikme yapıyor. Keşke imkan dahilinde olsa da içerisinde ne var ne yok görebilsem ) |
|
|
|
|
|
|
#28 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-01-2013
Şehir: SİVAS
Mesajlar: 134
|
Cevap yazan herkese çok teşekkür ederim arkadaşlar. Gece uykum kaçtı bozulmuş mudur diye. Gözden çıkardığım bir bitkide, iyice seyreltip kullanayım bari. En azından acemiliğimi atlatmış oldum. Bir daha yaparsam daha dikkatli olurum. Öneriler için tekrar teşekkürler. |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
bu arada bin mesaj yazmışım bu sayfaları çok seviyorum yaaaaa. hemde baharın en mükemmel günlerindeyiz daha ne isteriz... tüm doğa dostlarına hürmetler |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
deneyiniz literatüre bile girdi... hasreti bitirin ve seyrelterek enziminizi kullanınız |
|
|
|
![]() |
| Konu Araçları | |
| Mod Seç | |
|
|