agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)




Beğeni Düzeni3415Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 23-06-2012, 17:19   #1
Ağaç Dostu
 
tturt's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-04-2008
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 4,506
Galeri: 112
Geçen hafta enzimin fotoğraflarını ekleyememiştim. Hem bu fotoğrafları hem de bu haftaki durumunu gösteren fotoğrafları ekliyorum.

Kokuda sorun, yok ph 4, gaz çıkışı azalmış, malzemelerin neredeyse tamamı dibe çökmüş, renk berraklaşmaya başlamış. Benim yorumum işler yolunda hatta hızlı ilerliyor sanırım iki hafta içinde hazır olmuş olacak.

Hava kilidini de taktım bakalım bundan sonrası nasıl gelişecek.

Name:  100_5975.jpg
Views: 1244
Size:  60.0 KB

Name:  100_5977.jpg
Views: 1244
Size:  41.2 KB

Name:  100_6017.jpg
Views: 1224
Size:  65.5 KB


Bu haftanın fotoğrafları

Name:  100_6721.jpg
Views: 1180
Size:  46.2 KB

Name:  100_6722.jpg
Views: 1184
Size:  71.4 KB

tturt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-06-2012, 18:03   #2
Ağaç Dostu
 
tturt's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-04-2008
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 4,506
Galeri: 112
Sayın Sarıcan'ın bloğundaki tariften yola çıkarak ve çok küçük değişiklikler yaparak adına şarap demek uygunmu bilmiyorum ama içilecek bir şeyler yapmaya çalıştım.

4 Küçük şişeye 0,600 Litre üzerlerinde yazan bilgiler doğruysa saf meyve suları koydum. 1. de kırmızı üzüm suyu, 2. de acai, karadut, nar, elma, kırmızı üzüm suyu, 3. de blueberry, kırmızı üzüm suyu, kayısı ve kırmızı üzüm suyu şarap şisesinde ise kayısı ve üzüm suyu var.

Küçük şişlerde 4 tatlı kaşığı kuru maya, şarap şişesinde 6 tatlı kaşığı kuru maya, küçük şişlerden birine kuru mayayı az suda sulandırarak koydum diğerlerine ise sulandırmadan koydum.

3 Küçük şişede 20 beyaz kesme şeker 1 küçük şişede 3 tatlı 4 tatlı kaşığı keçiboynuzu pekmezi, şarap şişesine ise 35 beyaz kesme şeker koydum.

Önce şekerleri şişelere koydum sonra meyve sularını koyup çalkaladım sonra kuru mayaları koyup çalkaladım. Üzerlerine balonları geçirdim yaklaşık 20 dakika içinde balonlar şişmişti 5-6 yerinden toplu iğneyle deldim. 24 Saat oldu gaz çıkışı devam ediyor. Karanlık ve nispeten daha serin bir yere koydum. Bakalım gaz çıkışı ne zaman bitecek balonlar ne zaman sönecek.

Name:  100_6787.jpg
Views: 1367
Size:  42.3 KB

tturt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-06-2012, 17:24   #3
Ağaç Dostu
 
tturt's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-04-2008
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 4,506
Galeri: 112
Yaptığım enzim sanırım hava koşullarından iki haftada oldu. Kokusu görüntüsü burada yazılanlarla örtüşüyor. Bende ilk uygulamayı bugün çiçeklerde yapmaya başladım. Ayrıca zaman zaman tıkanan mutfak su giderine seyreltmeden bir miktar döktüm. Eşim banyonun giderinden zaman zaman kötü kokuların geldiği söyleyince oraya da döktüm sonuçları yaşayarak göreceğiz.

Name:  100_7567.jpg
Views: 1309
Size:  35.1 KB

Name:  100_7569.jpg
Views: 1406
Size:  30.7 KB

tturt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-06-2012, 17:27   #4
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 20-03-2011
Şehir: Kahramanmaraş
Mesajlar: 81
melas

sn arkadaşlar pancar posasında melas nasıl üretiliyor bilgisi olan varmıdır

cebrail- Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-06-2012, 17:44   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tturt Mesajı Göster
yaptığım enzim sanırım hava koşullarından iki haftada oldu. Kokusu görüntüsü burada yazılanlarla örtüşüyor. Bende ilk uygulamayı bugün çiçeklerde yapmaya başladım. Ayrıca zaman zaman tıkanan mutfak su giderine seyreltmeden bir miktar döktüm. Eşim banyonun giderinden zaman zaman kötü kokuların geldiği söyleyince oraya da döktüm sonuçları yaşayarak göreceğiz.

Eklenti 314038

Eklenti 314039
çok ideal güzel olmuş....
Bitkilere mutlaka yana yana numuneli denemenizi tavsıye ederim

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-07-2012, 01:20   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-08-2011
Şehir: İzmir. Ankara
Mesajlar: 170
Hazırlanan enzimleri bahçedeki çiçek, ağaç, sebzelerde haftada veya onbeş günde bir uyguluyordum. Şimdiye kadar bir şikayetimde olmamıştı. Son birkaç gündür salatalıklarda özellikle yapraklarında kuruma, bozulma, sararmalar ortaya çıktı. Hiç sanmıyorum ama nedeni enzim olabilirmi acaba?


Düzenleyen hepgül : 01-07-2012 saat 01:26 Neden: Cümle düzeltme.
hepgül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-07-2012, 09:56   #7
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Enzimlerinizi direk vermedikten sonra bir sey olmaz
salatalıklar çok hastalıga açıktır....
Başka etkileride degerlendirmek gerekir.

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-07-2012, 04:07   #8
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Bu başlık altında hazırlanan tüm enzimlerin mikroorganizmaların ve Etkin Mikroorganizmaların (EM başlığı altında anlatılan) bitkilere, hayvanlara, insanlara iyi geldiği aşikar. Bu karışımlar içinde doğal hormonlar, enzimler, antibiyotikler, vitaminler ve pek çok yararlı biyolojik maddeler var. Kuşkusuz bu maddeler, temas ettikleri veya girdikleri canlıların içinde pek çok fizyolojik değişikliklere neden oluyorlar veya dolaylı olarak temas ettikleri organik maddeler aracılığıyla ortaya çıkan yeni maddeler aracılığıyla bitkilerde, hayvanlarda ve bizlerde yararlı etkiler yaratıyorlar. İşte bunlardan biri:

Mycobacterium vaccae - toprakta bolca bulunan bu bakteriyi ABD'de incelemişler ve aşağıdaki linkte verilen makalenin kısa çevirisine göre,

It

bu bakterinin çamurda oynayan çocukların daha mutlu ve zeki olmalarının bir nedeni olduğu fareler üzerinde yapılan deneylerle kanıtlanmış. Hatta, bahçe ortamında ve sebzeler üzerinde bolca bulunduğu ve çiftçinin veya bahçıvanların elllerindeki kesiklerden vücuda girdiği veya herhangi bir biçimde temas edildiği için bu insanların da daha stressiz ve daha sakin, mutlu insanlar olduğu söyleniyor. (Toprakla uğraşmanın stresi attığı ve insanı mutlu ettiğini hepimiz biliyoruz!). Yapılan çalışmalarda, bu bakterinin beyinde mutluluk hormonu olarak bilinen seratonin salgıladığı ispatlanmış. Aynı şekilde bu bakterinin astım riskini de azalttığı tespit edilmiş.

Bu yüzden bahçe ile uğraşmayı bırakmayın. Herkes yaşamında mutlaka toprakla ilgilenmeli. Sanırım mutluluğun sırlarından biri bu. Ayrıca, kirlendi diye çocuklarınıza kızmayın bırakınız çamurda oynasınlar. Hasta olmazlar belki de ilerde karşılaşabilecekleri sağlık sorunlarına karşı daha dirençli olurlar...

Name:  Elio-outside-16171-199x300.jpg
Views: 1080
Size:  27.3 KB

Name:  muddy_boy_Lenard_Sanders_250x377.jpg
Views: 1138
Size:  26.6 KB

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-07-2012, 16:56   #9
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 04-05-2012
Şehir: Milas-Ören
Mesajlar: 53
merhaba arkadaşlar, ben bu enzim işi için sanırım geç kaldım. 20 kadar saksıda domates, biber ve salatalığım var. tturt arkadaşımız 2 haftada oldu demiş ama kesin midir.normalde 3 ay gibi süreden bahsediliyor.
son olarak ürettiği enzimden bana satabilecek olan var mı?
ev: ankara batıkent
iş: kızılay
görüşmek üzere.

civanmukti Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-07-2012, 01:18   #10
Ağaç Dostu
 
agozce's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,044
Galeri: 4
Bu sıcaklarda 20 günde olur, merak etmeyin, hemen başlayın...

agozce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-07-2012, 09:15   #11
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi agozce Mesajı Göster
Bu sıcaklarda 20 günde olur, merak etmeyin, hemen başlayın...
aynen hiç zaman kaybetmeyin...

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-07-2012, 11:45   #12
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 04-05-2012
Şehir: Milas-Ören
Mesajlar: 53
denemeyi düşünüyorum açıkçası. bu konudaki mesaj sayısı oldukça fazla. okumak istiyorum hepsini ama çalışırken kolay olmuyor. onun yerine işin kolayına kaçıp birkaç sorumu cevaplanması umuduyla buraya yazıyorum:
1 - enzimde maya önemli evde konserve deniz börülcesi var. uzun zamandır durduğu için turşularda olduğu gibi suyunun üzerinde beyaz tabaka oluşmuş. bundan bir miktar ilave etsem mayalanmaya yardımcı olur mu?
2 - biradaki maya bakterilerinden bahsedilmiş. enzim suyuna bir miktar bira ilave etsem olur mu?
3 - evde küp esmer şeker var. toz haline getirip koysam olur mu? çünkü ingilizce dokumanda okuduğum kadarıyla black sugar yazılmış. bu bizdeki esmer şeker mi acaba?

bunları sormamdaki sebep sevgili agozce ve Safranlı nın beni cesaretlendirmesi ve aslına bakarsanız çok da vaktimim olmaması. yani deneme yanılma için çok vaktim olmayacak.

yardımcı olursanız sevinirim. teşekkürler.

civanmukti Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-07-2012, 12:45   #13
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Elinizdeki malzemeleri kullanmak çok ideal olmaz
esmes şekeri kullanabilirsiniz...
Elinizde var ise pekmez katmak en ideali
her türlü mutfak artıgını bidona doldurun
biraz pekmez katın olsun bitsin

kapagını her gün havalandırırsınız olur
balon takarsanız daha da kolay olur...
Küçük bi şişede deneyin ve bitince bitkilerde deneyin zaten vazgecemiyeceksiniz...
Size sadece pekmez lazım..
Artık onuda bulacaksınız...

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-07-2012, 13:02   #14
Ağaç Dostu
 
Çamtepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-12-2010
Şehir: İstanbul, Çanakkale, İzmir
Mesajlar: 646
Bira olabilir.. Bira yerine evdeki hamur mayasından da kullanabilirsiniz.

Ayrıca ben evde laktik asit bakterisi de çoğaltıp bir nevi ev yapımı "EM" karışımı oluşturuyorum. Bu başlık altında bir makalede "yararlı mikroorganizmalar" adı altında anlatılıyor zaten bunlar.

Esmer şeker, bildiğimiz beyaz şekere melas emdirilmesi şeklinde üretildiği için tam istenileni vermiyor. Onun yerine keçiboynuzu pekmezi de kullanabilirsiniz. Piyasada uygun fiyatlıları var (benim favorim Real'de satılan TİP marka, cidden ucuz)..

İngilizce'niz varsa şunlara bakabilirsiniz:
Beneficial Indigenous Organisms (BIM) - Effective Microorganisms (EM) - tribe.net
Indigenous Microorganisms (IMO) | The Natural Farming Way
http://www.ctahr.hawaii.edu/oc/freepubs/pdf/BIO-9.pdf
Korean Natural Farming Indigenous Microorganisms IMO « Rooftop Ecology's Blog

Çamtepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-07-2012, 14:28   #15
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-08-2011
Şehir: İzmir. Ankara
Mesajlar: 170
Hazırladığım Enzimi seyreltip kullandım. Ama hepsi bitmedi. Bende arta kalan kısmı yine bir şişeye doldurup herzamanki yerlerine kaldırdım. Su ile karıştığı için bir hafta veya onbeşgün gibi bir süre bekledikten sonra tekrar kullanılırmı? Saygılar


Düzenleyen hepgül : 26-07-2012 saat 14:29 Neden: Harf
hepgül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-07-2012, 14:58   #16
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Aynı bitkiye tekraren azar azar verilebilir
zararı olmaz
ben bazen her günde enzim verdiğim bitki oluyor
zaten inceltilmiş oldugundan zarar vermez
bence saklamayınız
size çok geliyorsa bir komşunuza verin oda yoksa sokaktaki bir bitkinin dibine dökün...
Saklamak zahmetine girmenize gerek yok
bekledikce kalitesi düşebilir..

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-07-2012, 20:51   #17
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-11-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 343
Bu enzim başlığını biraz geç farkettim ve tüm yazılanları okumak epey zamanımı alacak. Şimdilik hızlıca bir taradım. Dikkatimi çeken bazı konulara değinmek istiyorum.

Plastiklerin "permeabilite" denen bir özelliği vardır. Yani moleküler düzeyde oksijen geçirirler. Bu nedenle plastik şişede yapılan enzimde hava kilidi kullanılsa bile az miktarda da olsa oksijen girişi olması kaçınılmazdır. Cam şişe kullanımı daha iyi olacaktır.

Enzim üretim ortamına hamur mayası eklendiğini gördüm. Bu, saccharomyces cerevisiae adı verilen mayadır. Alkol üretimi için de aynı maya kullanılır. Rusya'da ev yapımı vodka samaghon yaparken fermentasyon sırasında şeker ve mayanın yanı sıra maya besini olarak salça kullanılıyormuş. Sanırım salçanın içinde bulunan maddeler, bu tür mikroorganizmaların ihtiyaç duyduğu besinleri içeriyor. Ayrıntıları şu an hatırlayamıyorum ama merak eden olursa araştırıp yazabilirim. Enzim üretim ortamına salça eklenirse olumlu sonuç vereceğini düşünüyorum.

polatuz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-07-2012, 22:27   #18
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-11-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 343
Fermentasyon için önerilen, mayanın ihtiyaç duyduğu bir başka katkı (domates salçasının sağlayamadığı), B vitaminleri özellikle de B12 vitamini. Bir B kompleks vitamin tabletini ezip eklemek fermentasyon için iyi bir yöntemmiş. Birde Epsom tuzu konması öneriliyor.

Bir başka besin maddesi kaynağı da yaş mayayı kaynatıp ortama eklemek. Kaynayan mayanın hücre duvarları patlayıp, içeriğindeki tüm besin maddeleri canlı mikroorganizmalar için kullanılabilir hale geliyormuş.

Kaynak: homedistiller.org

polatuz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-07-2012, 22:52   #19
Ağaç Dostu
 
Adalet Yağcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2008
Şehir: MERSİN
Mesajlar: 11,100
Galeri: 260
Bir süredir sessizce takipteyim.
9 Temmuzda alelacale evde ve bahçede bulabildiklerimle enzim denemesi yaptım.

Kullandığım malzemeler, yabani yonca, ısırgan otu, havuç, muz kabuğu, portakal, elma, hıyar, semizotu, granül hamur mayası ve üzüm pekmezi.

Hepsini mixerde incecik çektim, 5 Litrelik pet şişe malzeme ve su ile birlikte yarıya kadar
doldu.

Balon gerekliydi değil mi, balon bulamadım, yakın köylerden birinden bir arkadaş bulmuş getirdi, kaç senedir bekliyorsa balonlar daha şişenin ağzına takamadan parçalandılar

Kapağın havasını almayı unutabilirdim, çare olarak temizlikte kullandığım ameliyat eldivenleri geldi aklıma.
Güzelce bağlayıp eldivenin şişmesini bekledim.

Ama nafile, aradan geçen 17 güne rağmen eldiven şişmedi
Dün eldiveni çıkartıp şöyle bir kokusuna baktım, hafif ekşimsi, hiç kötü bir koku yoktu.
Ayrıca, suyun üzeri yarım cm. kadar, belki daha fazla bembeyaz mantar gibi bir oluşumla kaplanmış.
üzerine tekrar pekmez ve maya ilâve edip tekrar ağzını kapattım.

Dünden beri bakıyorum, eldivende şişme yok.
Bu konunun duayenlerine soruyorum, şimdi bu enzim olmuşmudur, yoksa çöpe mi gidecek?
Yardımlarınız ve özverili paylaşımlarınız için teşekkürler.

Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-07-2012, 23:16   #20
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-11-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 343
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı Mesajı Göster
Bir süredir sessizce takipteyim.
9 Temmuzda alelacale evde ve bahçede bulabildiklerimle enzim denemesi yaptım.

Kullandığım malzemeler, yabani yonca, ısırgan otu, havuç, muz kabuğu, portakal, elma, hıyar, semizotu, granül hamur mayası ve üzüm pekmezi.

Hepsini mixerde incecik çektim, 5 Litrelik pet şişe malzeme ve su ile birlikte yarıya kadar
doldu.

Balon gerekliydi değil mi, balon bulamadım, yakın köylerden birinden bir arkadaş bulmuş getirdi, kaç senedir bekliyorsa balonlar daha şişenin ağzına takamadan parçalandılar

Kapağın havasını almayı unutabilirdim, çare olarak temizlikte kullandığım ameliyat eldivenleri geldi aklıma.
Güzelce bağlayıp eldivenin şişmesini bekledim.

Ama nafile, aradan geçen 17 güne rağmen eldiven şişmedi
Dün eldiveni çıkartıp şöyle bir kokusuna baktım, hafif ekşimsi, hiç kötü bir koku yoktu.
Ayrıca, suyun üzeri yarım cm. kadar, belki daha fazla bembeyaz mantar gibi bir oluşumla kaplanmış.
üzerine tekrar pekmez ve maya ilâve edip tekrar ağzını kapattım.

Dünden beri bakıyorum, eldivende şişme yok.
Bu konunun duayenlerine soruyorum, şimdi bu enzim olmuşmudur, yoksa çöpe mi gidecek?
Yardımlarınız ve özverili paylaşımlarınız için teşekkürler.
Sn. Adalet Yağcı,
Fermentasyon başlamamış gibi görünüyor. Çeşme suyu mu koydunuz. Eğer öyleyse sudaki klor mikroorganizmaları öldürmüş olabilir.

Bir çorba kaşığı şekeri kaynatılıp soğutulmuş ılık suya karıştırıp sonra büyük bir bardak içinde maya ekleyin. Aynı tür başka bir bardağa bu karışımı zaman zaman yüksekten dökün. İki bardak arasında bu karışımı zaman zaman aktararak havalanmasını (oksijence zenginleştirme) sağlayın. Mayalar aktif hale gelip çoğalmaya başlayınca yoğun köpüklenme olacaktır. Bir saat gibi bir süre sonra, birkaç aktarmanın ardından bu başlangıç kültürünü şişeye ekleyip, hava kilidini (eldiven) takın.

Enzim fermantasyonu konusunda ben de öğrenme aşamasında olsam da maya aktivasyonu konusunda bu öneriyi yapabilirim. Bu yöntemi ekmek mayalamak isterseniz de kullanabilirsiniz.

polatuz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-07-2012, 10:19   #21
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı Mesajı Göster
...

Kullandığım malzemeler, yabani yonca, ısırgan otu, havuç, muz kabuğu, portakal, elma, hıyar, semizotu, granül hamur mayası ve üzüm pekmezi.

.., 5 Litrelik pet şişe malzeme ve su ile birlikte yarıya kadar
doldu.

17 güne rağmen eldiven şişmedi
.. tekrar pekmez ve maya ilâve edip tekrar ağzını kapattım.

Dünden beri bakıyorum, eldivende şişme yok.
.


Isırgan otu enzime kötü koku_ ileride_ verebilir. En güzeli otlardan ayrı meyvelerden ayrı enzim yapmak daha iyi...

5 lt lik pet şişenin 2/3 ü kadar su doldurmak gerekir. Az su fermantasyonu geciktirir, tam sağlamaz...

Su ilave edebilirsiniz. Bir parça yaş maya daha atarsanız iyi olur.

Pek şişeği önce kendi kapağı ile kapatıp fermantasyonun oluşumunu beklemek yani gaz çıkışı başladığında _ pet şişede şişme gözlendiğinde_ eldiven kullanmak daha iyi...

Bir de yeterli oranda pekmez_ melas_ kullanılmazsa fermantasyon zayıf seyreder.

Enzimde beyaz şekerin kullanılması_ sulandırılması sonucu değiştirmez_ tavsiye edilmiyor...

Otlardan ayrı meyvelerden ayrı yapılan enzim olduktan sonra ikisini karıştırıp sulama suyuna vermek daha iyi...

Otlardan yapılan enzimin meyvelerden yapılana göre ömrünün daha az olduğuna inanıyorum.

Kolay gelsin Adalet hanım...
Saygılar

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-07-2012, 00:37   #22
Ağaç Dostu
 
Adalet Yağcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2008
Şehir: MERSİN
Mesajlar: 11,100
Galeri: 260
Sayın polatuz;
Çeşme suyu kullandım evet, ama bizim çeşme sularımız klorlanmıyor diye biliyorum.
Arıtma su kullanmak istemedim, arıtma yapıldığında yararlı bakterilerin de yok olduğunu düşünerek.

Bu durumda suyu dinlendirmek ve ya yağmur suyu kullanmak daha iyi olacaktır.

Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-07-2012, 08:57   #23
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı Mesajı Göster
Sayın polatuz;
Çeşme suyu kullandım evet, ama bizim çeşme sularımız klorlanmıyor diye biliyorum.
Arıtma su kullanmak istemedim, arıtma yapıldığında yararlı bakterilerin de yok olduğunu düşünerek.

Bu durumda suyu dinlendirmek ve ya yağmur suyu kullanmak daha iyi olacaktır.
her sey yolunda görünüyor
eldiven veya başka bir seyde olur
arada kapagııda açarakta olur...
bu ayın sonunda çiçeklerinize ve her bitkiye rahatça kullanbilirseniz

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-07-2012, 11:46   #24
Ağaç Dostu
 
Adalet Yağcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2008
Şehir: MERSİN
Mesajlar: 11,100
Galeri: 260
Sayın Safranlı, sayın Halil Önen;

İçimi rahatlattınız, çok teşekkür ediyorum cevaplarınız için.

Doğrusu bir türlü cesaret edemiyordum enzim yapımı için.
İlk sayfadan itibaren okumaya başladım, ilerledikçe kafam karışmaya başladı
Neyi nasıl yapmam gerektiğine karar veremedim bir türlü.

Bu gün şişenin kapağını kapatıp deneyeceğim, belki biraz da su ilâve ederim.
Bozulma olmadığını düşünüyorum, yabani yonca ve bolca ısırgan otuna rağmen kötü bir koku oluşmaması çok iyi sanırım.

Esas güzel olan, bu ayın sonunda enzimi kullanabilecek olmam

Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-07-2012, 11:59   #25
Ağaç Dostu
 
ciroz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-03-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,033
Merhabalar,
Daha önce ilk enzim denemelerimizi, Bahçedeki yeşil eriklerden ( bitkiler için ) ve semt pazarından alınan çileklerden ( bizim için ) yapmıştık.

http://www.agaclar.net/forum/913390-post859.htm
yukarıdaki formülü uygulamıştık. ( harnup pekmezi kullanmıştık )

İkisi de fermantasyona başlamış ve sonlanmıştı. Yeşil Erik enzimini bahçede biraz korkarak kullandık. Gerisini kompost kabinine doktük.

İlk yaptıgımız enzimin faydasını çok test edemedik. Zararını görmediğimiz kesin.

yaptigimiz enzimin ilk fotografina alttaki linkten ulaşılabilinir.
http://www.agaclar.net/forum/981601-post2.htm

Aklımıza takılan iki soru var.

1 - Neredeyse 2-2.5 ay olmasına rağmen, bahçedeki malta eriklerini kullanarak, mayalı ve bol şekerli "MALTA ERİĞİ ŞARABI" denememizde fermantasyon halen sürmekte. Nedeni ne olabilir ?
malta eriğindeki şekerin halen tükenmemesi olabilir mi ?

2 - Bahçedeki yeşil erik ( artik çoğu kırmızı ) ağacından dökülen eriklerle yeni bir enzim yapmak istiyoruz.
Acaba sadece erikten ( ya da tek malzemeden ) yapılan enzimde faydalı mikro organizma miktarı daha mi azdır ?
Birden fazla malzemeyi karıştırarak yapmak daha mi iyidir ?

şimdiden teşekkürler


Düzenleyen ciroz : 27-07-2012 saat 13:58 Neden: düzenleme
ciroz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-07-2012, 18:26   #26
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Alıntı:
2 - Bahçedeki yeşil erik ( artik çoğu kırmızı ) ağacından dökülen eriklerle yeni bir enzim yapmak istiyoruz.
Acaba sadece erikten ( ya da tek malzemeden ) yapılan enzimde faydalı mikro organizma miktarı daha mi azdır ?
Birden fazla malzemeyi karıştırarak yapmak daha mi iyidir ?
sn Ciroz

ben ikinci sorunuza yanıt vereyim. Organik madde çeşitliliği ne kadar zengin olıursa yapılan enzim de bitkiler için o kadar faydalı olacaktır. Yukarda Halil bey otlarla meyveleri karıştırmayın demiş. Sanırım bir bildiği var. Ama yine de sırf otlarla veya sırf meyvelerle enzim yaparken, kendi içinde ot çeşitliliğini veya meyve çeşitliliğini artırmakta fayda var derim. Ayrıca önemli bir konu da, seçilecek otların veya meyvelerin çok olgun olmaması veya ağaçtan düşmüş ve uzun süre beklemiş olmamasıdır. Bir meyve ağaçtan düşer düşmez çürümeye başlar ve bulunduğu yerin de özelliklerine göre genellikle zararlı mikroorganizmaların çürütümü etkisindedir. Olgunlaşmış bir meyve de sadece şeker oranı artmış oluyor. Oysa bize şeker değil, yeni büyümekte olan meyvelerdeki büyüme hormonları, vitaminler, doğal biyolojik aktif maddeler lazım. Şekeri zaten melas olarak mikroorganizmaları yaşatmak amacıyla veriyoruz. Meyve üzerinde yararlı mikroorganizmalar var mıdır yok mudur sorusu ise biraz yanıtı zor verilebilecek bir soru. Olabilir de olmayabilir de! Nedeni: O meyve üretilirken kimyasal gübre ve ilaçların kullanılıp kullanılmadığına, meyve ağacının lokasyonuna, meyvenin türüne, iklime ve daha pek çok değişkene bağlıdır. Genelde mikroorganizmalar vardır. Örneğin, organik üzüm kullanıyorsanız, üzerinde mutlaka doğal mayalar bulunur. Bir başka örnek, pirinç bitkilerinin başaklarında mutlaka yararlı mikroorganizmalar bulunur. Benim bir diğer önerim ise, bulunduğunuz bölgede doğal ve temiz, kimyasal atıklar içermeyen göl veya dere gibi su kaynakları varsa, buralardan da su alıp enzimlerinizin içine katmanızdır. Bu tür doğal suların içinde de türlü yararlı mikroorganizmalar mevcuttur ve enzimlerinizin içeriğini bitkilerinize daha yarayışlı hale getirecektir.

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-07-2012, 22:06   #27
Ağaç Dostu
 
ciroz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-03-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,033
Sn Dogasever usta,

ilk olarak,
sizin ve diğer ustaların yolumuzu bulmada ışık tutan yazılarınızı, önerilerinizi, ilgilendiğimiz konu başlıklarını önde tutarak o konunun ilk sayfasından son sayfasına kadar okumaya özen göstermeye çalışıyoruz. Bizim gibi yeni arkadaşların hepsine de bunu tavsiye ederiz, zira ilgili konu bazen ( çoğunlukla ) 2006-2007 yıllarından başlayarak tecrübe ede ede olgunluğa ulaşabiliyor ve inanın bu deney ve araştırmacı ruh bizi inanılmaz heyecanlandırıyor.

Konu özelinde, biz İstanbul / Acıbadem' de yaşıyoruz. Buna rağmen kendimizi çok şanslı hissediyoruz, bahçe ile ilgili detaylara http://www.agaclar.net/forum/uyeleri...leri/27724.htm linkinden ulaşabilirsiniz.

İlk enzimde kullandığımız erikler, ( bizim bildiğimiz kadarıyla ) 4-5 senedir dokunulmamış, ilaçlanmamış erik ağacından yeni olgunlaşmaya başlamış eriklerdi. Onları toplayıp tek tek çekirdeklerini ayıklayıp ufak parçalara bölerek enzimi oluşturmuştuk. Enzim oluşurken gözlemlerimiz; faydalı bakterilerin oluşturduğu beyaz tabaka, fermantasyon bittikten sonra turşu kokusu ve tadı, ölçüm aletlerimiz olmamasına karşın, bize doğru bir enzim yapmışız hissi verdi.
Enzimin büyük bölümünü bebek yasemine, ve çiçeklerimize uygulamıştık. İlk defa denediğimiz sebze beşiğine de kullandık.

Sonuçları çok deneyleyemedik, ama hepsinin keyfi gayet yerinde görünüyor.

Biz dökülmeye başlayan eriklerin altına bir bez / çarşaf gererek toprakla temas etmeden biriktirip geri kalanı da agaçta kalanlarla desteklemeyi düsünüyorduk.
zira evde olmadığımız gün içinde bile 5 LT lik enzim düzeneği kurmaya yeter derecede erik, ağacın tepelerinden kendini toprağa bırakıyor.

Bu durumda, biz dökülen erikleri doğrudan sıcak komposta ayıracağız, Enzim için, yeni olgunlaşmaya başlayan ve çeşitliliği olan malzemeler kullanacağız.

Önerileriniz ve ilginiz için çok teşekkürler.

ciroz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-07-2012, 00:04   #28
Ağaç Dostu
 
Sevgi Durul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2009
Şehir: Manisa Eskişehir
Mesajlar: 8,528
Galeri: 765
Ben de deneme amaçlı, bu gün mutfak artığı olarak çıkan kavun karpuz kabuğu, maydanoz sapı, armut posası, pekmez ve kuru maya ile iki ayrı pet şişede hazırladım. İki saat geçmeden balonlarda şişme oldu, sanırım bu iyiye işaret.

İçerik yetersiz gibi, daha sonra malzeme ilave edilmesinde sakınca olur mu?

Sevgi Durul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-07-2012, 15:04   #29
Ağaç Dostu
 
Sevgi Durul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2009
Şehir: Manisa Eskişehir
Mesajlar: 8,528
Galeri: 765
İkinci enzimi de dün akşam hazırladım. Bu sefer içerik biraz daha fazla. Yine kavun kabuğu, taze fasulye çöpü, elma, erik, kayısı, yumurta kabuğu, ceviz kabuğu, acı biber sapları, nane, domates çöpleri, pekmez, kuru maya. Karışımdan ilk enzime de biraz ilâve ettim. Balonlar yine hemen şişti, bekleyeceğiz artık. Umarım başarılı olur.

Name:  enzim.JPG
Views: 3437
Size:  16.8 KB


Düzenleyen Sevgi Durul : 30-07-2012 saat 18:50
Sevgi Durul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2012, 20:54   #30
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,917
Galeri: 215
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi SDurul Mesajı Göster
İkinci enzimi de dün akşam hazırladım. Bu sefer içerik biraz daha fazla. Yine kavun kabuğu, taze fasulye çöpü, elma, erik, kayısı, yumurta kabuğu, ceviz kabuğu, acı biber sapları, nane, domates çöpleri, pekmez, kuru maya. Karışımdan ilk enzime de biraz ilâve ettim. Balonlar yine hemen şişti, bekleyeceğiz artık. Umarım başarılı olur.

Eklenti 322353
Harika görünüyorlar. Ellerinize sağlık. Aman balonları arada bir kontrol etmeyi unutmayın. Arada deliniveriyorlar, şişelere hava girmemesi gerekir.

Sonucu sabırsızlıkla bekleyeceğim.

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:12.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025