Bira olabilir.. Bira yerine evdeki hamur mayasından da kullanabilirsiniz.
Ayrıca ben evde laktik asit bakterisi de çoğaltıp bir nevi ev yapımı "EM" karışımı oluşturuyorum. Bu başlık altında bir makalede "yararlı mikroorganizmalar" adı altında anlatılıyor zaten bunlar.
Esmer şeker, bildiğimiz beyaz şekere melas emdirilmesi şeklinde üretildiği için tam istenileni vermiyor. Onun yerine keçiboynuzu pekmezi de kullanabilirsiniz. Piyasada uygun fiyatlıları var (benim favorim Real'de satılan TİP marka, cidden ucuz)..
İngilizce'niz varsa şunlara bakabilirsiniz:
Beneficial Indigenous Organisms (BIM) - Effective Microorganisms (EM) - tribe.net
Indigenous Microorganisms (IMO) | The Natural Farming Way
http://www.ctahr.hawaii.edu/oc/freepubs/pdf/BIO-9.pdf
Korean Natural Farming Indigenous Microorganisms IMO « Rooftop Ecology's Blog